Last news in Fakti

13 Декември, 2020 09:58 5 211 74

Македонците имат по-голям имунитет от българите към руското влияние

  • българия-
  • северна македония-
  • руско влияние

Мадлин Олбрайт коментира България, като нарече „трагедия“ развитието на събитията около Република Северна Македония

Македонците имат по-голям имунитет от българите към руското влияние - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В комисията по външните работи на Камарата на представителите на американския Конгрес в средата на седмицата се проведе изслушване за Балканите с цел да бъдат отправени препоръки към администрацията на новоизбрания президент Джо Байдън как да подходи към региона ни, и по-специално към Западните Балкани.

Дискусията закономерно обхвана и въобще отношенията на Съединените щати с Европейския съюз, към който са се устремили Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Република Северна Македония, Албания и Косово.

Мадлин Олбрайт беше сред експертите, поканени от конгресмените. По време на войните в бивша Югославия тя беше първо посланик на Съединените щати в ООН, а след това и държавен секретар. Ето какво сподели тя за трансатлантическите отношения:

„Наистина смятам, че още виждаме в европейците много важни съюзници в много аспекти. Мога да ви кажа, че тъй като съм родена в Европа, често ми звънят европейски лидери. И когато започна ребалансът на външната ни политика към Азия, някои от тях ми казаха: „Изоставихте ни“. А аз отвръщах: „Не, вие бяхте проблемът, а сега сте част от решенията и трябва да работим заедно в други части на света“.

Трябва да отделим повече време, за да разберем как работи Европейският съюз и какво можем да правим заедно. Защото посоките, в които вървим, до голяма степен съвпадат. Но не бива да смятаме, че се отнасяме абсолютно еднакво към всеки проблем. За това се изисква дипломация. Всичко, което Съединените щати правиха през последните 4 години, беше да обиждат европейците. Вместо това, сега може да помислим за общото между нас и да си сътрудничим“.

Сътрудничеството между Америка и Европа за Балканите Олбрайт вижда в рамките на стратегическото противопоставяне на Китай и Русия:

„Колкото повече си партнираме с Европейския съюз, толкова по-силни ще сме. За Китай и Русия трябва - ако сме обезпокоени от поведението им, да демонстрираме с Европейския съюз общи ценности и разбирания за политическите инструменти, които са на наше разположение. Това, според мен, ще е много важна част от следващия етап на отношенията ни“.

Мадлин Олбрайт коментира и България. И нарече „трагедия“ развитието на събитията около Република Северна Македония:

„Когато бях в ООН, я наричахме БЮРМ - Бивша Югославска Република Македония. Никой не знаеше за какво говорим всъщност. И след като гърците успяха да постигнат споразумение след толкова усилена работа, мисля, че е трагично, че българите повдигат този въпрос от вътрешнополитически съображения. Затова трябва да бъде повдигнат въпросът как те изпълняват задълженията си като членове на ЕС. Това е много важен въпрос, защото се подкопава това, което се опитваме да направим на Балканите, а именно - сътрудничество по икономически и политически въпроси“.

Пред комисията по външните работи на Камарата на представителите говори и Януш Бугайски от вашингтонския институт за изследвания и анализи Jamestowm Foundation. Балканите са слабото място, което тепърва ще бъде експлоатирано от външни сили за оказване на натиск върху Европейския съюз, отбеляза той:

„Вашингтон трябва да обърне повече внимание и на съседните на западнобалканските държави, които биха могли да им окажат негативно влияние. Особено България, Унгария и Хърватия. Например блокадата на преговорите за присъединяване на Република Северна Македония към Европейския съюз мобилизира проруското лоби в България и отслабва сигурността на Балканите“.

Според Бугайски новоизбраният американски президент Джо Байдън ще има по-големи външнополитически приоритети, както и вътрешнополитически, но ще бъде отделено повече внимание на този регион:

„Защото при администрацията на Тръмп беше по-скоро спорадично, а и както видяхме от срещата в Белия дом с лидерите на Косово и на Сърбия, балканската политика нерядко беше по-скоро пиар упражнение.

Отношението на Байдън ще е по-последователно. Не забравяйте, че той има голям опит на Балканите - още от началото на 90-те години по време на войните в бивша Югославия. Той разбира проблемите там по-добре от всички президенти от последните десетилетия. И за това смятам, че ще положи усилия за решаване на спорните въпроси в региона или поне за предотвратяване на още по-голяма дестабилизация“.

Януш Бугайски подчерта, че „нищо не е лесно на Балканите“.

„Приоритет номер едно е възстановяването на близкото сътрудничество с Европейския съюз. Не само в отношенията Съединени щати - Европейски съюз, но и по отношение на външната политика и политиката спрямо този регион. През годините сме били свидетели, когато Америка и Европа са заедно как е по-вероятно проблемите да бъдат решавани, отколкото когато действаме поотделно... Освен това вече стигнахме до момент, в който не можем да си позволим преговорите между Сърбия и Косово например и безизходното политическо положение в Босна да продължават вечно. Пандемията и икономическите поражения, които тя нанася, са много по-сериозни проблеми. Затова въпроси като независимост и международно признание трябва да бъдат решени възможно по-скоро“.

Той е категоричен, че българското правителство заслужава критика по въпроса за РСМ.

„Години наред Вашингтон смяташе България за стабилизиращия фактор в региона. Тя първа прие Македония като независима държава и досега не беше преигравала с въпросите за езика и историята. А сега изведнъж, на ръба на преговорите за еврочленство на Северна Македония, правителството реши да съживи този спор. Трагично е. Това хвърля в много неизгодна позиция България в очите на Вашингтон. Както и в очите на Европейския съюз. И то в момент, когато страната страда от пандемията, продължава да е една от най-бедните Европа, а и все така е обект на опити за влияние от Русия. България се постави в много трудна ситуация“.

По думите на Бугайски „Кремъл е безкрайно доволен“ от ситуацията.

„Опитвам се да обърна внимание на това, че България може би е обект на по-голямо руско финансово проникване, корумпиращо влияние и политически връзки от която и да било друга страна в региона. Да не забравяме, че България беше най-близкият съюзник на Съветския съюз. А Югославия, включително републиката ѝ Македония, остана извън съветския блок след разрива между Тито и Сталин. Бих казал, че македонците, колкото и да е парадоксално, са развили по-голям имунитет от руско влияние, отколкото България“.

На въпрос как биха могли Съединените щати да помогнат за решаването на спора между Сърбия и Косово, Бугайски отговори:

„Ако не беше пандемията, най-вероятно в Косово щяха да проведат извънредни избори. Различни политически партии там искат да управляват, но позициите на всички тях за независимостта и взаимното признаване със Сърбия са едни и същи.

В Сърбия, както казахте, има политически монопол и тя е много по-малко демокрация, отколкото Косово. Там има еднолично управление, повече контрол върху медиите, повече натиск върху гражданското общество, повече руско влияние. Съгласен съм с вас, че борбата ще е трудна. Но би била и невъзможна без Америка. Трябва икономическата нормализация да бъде съпътствана и от политически мерки.

Сърбия не бива да бъде карана да признае Косово незабавно. Но тя трябва да спре да пречи на Косово да бъде признато от други държави и да членува в международни организации. Сърбия може да направи много положителни стъпки без официално признаване на косовската независимост и мисля, че за това ще работи Байдън“.

Според него Босна има нужда от конституция.

„Към момента държавата функционира съгласно Дейтънското споразумение, което не е предвидено да действа като съвместим с европейските критерии основен закон, който да приравни Босна към държавите от Европейския съюз. Целта на Дейтън беше само да спре войната. Трябва да бъде създадена конституция, с която да се намали, а защо не и да се елиминира, политическата доминация на отделните етнически компоненти. А също и на кантоналните власти в Мюсюлманско-хърватската федерация, които също подхранват етническото разделение...

Властите на локално ниво трябва да са по-силни. Повече държавно финансиране трябва за тях. А централното правителство трябва да е функционално, съставено от представители на всички етнически групи и гарантиращо правата на всички граждани, а не само колективните права на етническите групи. Така ще е по-вероятно Босна да покрие европейските критерии и да започне реален процес на присъединяване към Европейския съюз“.

Интервюто с Януш Бугайски е на БНР


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мъфин

    40 3 Отговор
    Каква трагедия бе, смешка?! ХАХАХА
  • 2 Към сръбското влияние, нямат

    47 2 Отговор
    Никакъв имунитет македонците, което е същото, че и по-зле
  • 3 El boko

    46 5 Отговор
    Ай, краварите много наклон да не ми дават ! :(

    Коментиран от #28

  • 4 Сър Пичук

    53 6 Отговор
    След Освобождението България е най-големия губещ на Балканите и това е вследствие на действията на т.нар. Велики сили, сред които е и Русия.
    Мисля, че е крайно време да се погрижим за интересите си и да не обръщаме внимание на тези, които искат пак да направим компромис, защото нещо сне се връзвало с техните планове за региона. Амо да си сменят плановете.

    Коментиран от #12

  • 5 РЕАЛИСТ

    46 1 Отговор
    Защо статията е за Мадлин Олбрайт, а ни лишавате от снимката. Такава хубава жена. Чехкиня при това. Имаше виц. Преди войната в Югославия Мадлин събрала генералите и рекла" Кво правим сега, война или любов" Генералите изревали веднага" Война, война".
  • 6 Дългият

    44 2 Отговор
    Всеки да си гледа канчето и много,много да не ръси акъл..Това не е ли намеса в суверенитета на друга държава...
  • 7 Канзуров

    4 2 Отговор
    Слушайте този българин

  • 8 Перо

    41 3 Отговор
    За гърците било резултат от усилена работа /27 г./,а за БГ било трагедия. Еврейски уйдурми за световно господство,но за чужда сметка. Ако искат други държави да помогнат на положението,да усилят натиска върху РСМ,да приеме условията на БГ/член на ЕС,а не молител/.

    Коментиран от #31

  • 9 Сандо

    39 7 Отговор
    И докато се пазим от руснаците,под вещото и мъдро ръководство на прогресивните и демократични западни "приятели" достигнахме неподозирани низини и се превърнахме в нищо.
  • 10 Аз40

    32 4 Отговор
    Тази е много вредна гад, войнолюбка. При Бидона ще му ядем главата, защото бг-правителството ще бъде задължено да приема, каквото му се нареди. Не само Кирил и Методий ще станат макета, а и ние ще бъдем обявени официално за татари. Духайте още от сега, че пари!
  • 11 обективно

    14 15 Отговор
    Напълно вярно. Виж - турско-руски политически поток, изграждащ се на загуба и за сметка на българските данъкоплатци.
  • 12 Нинка.

    17 4 Отговор

    До коментар #4 от "Сър Пичук":

    Преди ,,Освобождението,, България е била голям печеливш..викаш,А??..Парламент,цар,министри,армия,вс Ок....От де ва копат такиз идеолози???..Бягай в Османска империя...

    Коментиран от #18

  • 13 ТаУмВзе

    27 5 Отговор
    Щом мадолин олбрайт е казало е истина! МАРШ Кравари от Земята Българска!
  • 14 Род

    34 3 Отговор
    Американците да вземат да прочетат 14- те точки на техния президент Уидроу Уилсън и тогаватогава да говорят! Да не забравят, че "малката русия" е Сърбия, а не България и че когато бъде смазан велико сръбския шовинизъм, тогава ще има мир и разбирателство на Балканите!!!!
  • 15 Анонимен

    46 2 Отговор
    Щом за ЕС и САЩ Северна Македония е толкова по-важна от България тогава да се разменим - България да излезе от ЕС а македонците да ни заместят .
    България е държава с история и интереси много по-стари от глобалисткия либерален проект . Те ще останат и много след неговия край.
  • 16 2323

    34 1 Отговор
    На деветдесет години и с Алцхаймер тръгнала акъл да дава
  • 17 Факт!

    7 33 Отговор
    Самата идея българите в 21 век да имат претенции към чужда територия и асимилиране на чуждо население върху нея на държава призната за суверена от всички международни организации в това число и Българдката държава е Смехотворно.

    Коментиран от #20, #23, #40

  • 18 Сър Пичук

    20 7 Отговор

    До коментар #12 от "Нинка.":

    И къде видя написано това от мен?
    СЛЕД Освобожденитео, през 1886, България е била нападната от Сърбия след Съединението . И това е било подкрепено от Русия.
    По време на Балканската война, където България поема главната тежест и дава най-много жертви, и която е насочена към освобождаване на Македония и Одринска Тракия, Русия, Австро-Унгария и другите големи подкрепят Турция, а след нея Гърция и Сърбия се обръщат срещу България за да си поделят Македония. Вследствие на войната Гърция и Сърбия удвояват територията си, докато ние губим територии.
    През ПСВ сме на страната на Германия, защото Русия не иска да ни върне териториите, а Германия обещава да го направят. През ВСВ е същата история.
    И всичко това е от игрите на големите, които си играят техните игри за сметка на всички балкански народи с изключение на Турция.

    Коментиран от #21, #35, #51

  • 19 Антигерб

    25 1 Отговор
    мисля, че е трагично, че българите повдигат този въпрос от вътрешнополитически съображения

    Ето това са новите ни "приятели" американците - сега ако се задържи още малко тиквата на власт или не дай боже дойде пъпеша ще "признаем" всичко - че сме татари, че говорим на македонски диалект, че пишем на македонската азбука, че всички революционери са македонци, че сме фашисти окупирали македония (може и репарации да платим), че има македонско малцинство в България обаче няма никакви българи в Македония - иначе санкции.

    Соросчетата са много щастливи от това - Байдън още не е встъпил в длъжност и почнаха дивотиите - не ми се мисли какво ще е като встъпи. Американците са решили да унищожат България и с помощта на нашите продажници ще го постигнат - трябва им територията от черно до адриатическо море. Целта им е да спрат всички потоци и синът на Байдън който е взел тръбите през Украйна да стане едноличен доставчик на газ за Европа - става въпрос за много пари и какво значат интересите на някаква си колония.

    И там те искат не просто Русия да им плаща транзитни такси а те да купуват газът от Русия и те да го продават на каквито си искат цени на Европа.
  • 20 Перо

    16 1 Отговор

    До коментар #17 от "Факт!":

    Сутринта не си пил хапчетата,северно маке с бугарски пасош.

    Коментиран от #22

  • 21 хихихихихи

    6 4 Отговор

    До коментар #18 от "Сър Пичук":

    Сега виж за Путин под кревата или в гардероба!

    Коментиран от #24

  • 22 Факт!

    3 21 Отговор

    До коментар #20 от "Перо":

    Ако Македония беше в ЕС нилой и нямаше да Ви иска паспорта.А как сте влезли там и дали изобщо е трябвало е тема на друг разговор макар и отговора да е известен

    Коментиран от #26, #34

  • 23 Антитрол

    27 1 Отговор

    До коментар #17 от "Факт!":

    Самата идея американците в 21-ви век да имат претенции към политиката на чужда суверенна държава или съюз в който не членуват е направо ПОДСЪДНО а не смехотворно.

    Пък българите тролче соросоидно нямат претенции нито към територията нито към населенито - имат претенции единствено да престанат кражбите на история и кражбата на езика.

    Та с лъжи и пропаганда не става а това което правите се нарича национална измяна и според конституцията е наказуемо.
  • 24 Сър Пичук

    4 7 Отговор

    До коментар #21 от "хихихихихи":

    Глупавичък си, но за сметка на това необразован.
    Какъв Путин те гони в събития отпреди 100г ?

    Коментиран от #30

  • 25 Мадлин

    10 0 Отговор
    Олбрайт да не се меша в майка Европа, а да си гледат техните ежедневни простотии в щатите. Въпреки всичко, госпожата е много в час и пълен респект към нея. Тепърва Европа ще има дълъг и труден път.
  • 26 Антитрол

    22 1 Отговор

    До коментар #22 от "Факт!":

    Всички паспорти на "макета" са издадени след доказване на български произход. Нали ужким сте наследници на Александър - демек гърци пък успявате да докажете че сте българи за да ви издадат паспорт.

    Като изкъпеш македонец ставал чист българин.

    Коментиран от #29

  • 27 Вместо да се изкават, да положат усилия

    10 0 Отговор
    Македония-север да направи нужното, няма в бъдеще да им треоерим на претенциите и искания, основани на ЛЪЖИ
  • 28 Сесесере

    3 14 Отговор

    До коментар #3 от "El boko":

    Като гледам яко си надупен на руските си господари !
  • 29 Е, те ги купували както кебапче,ти не

    0 7 Отговор

    До коментар #26 от "Антитрол":

    Разбрали, и като влязат в ЕС ще ги скъсат

    Коментиран от #32

  • 30 Антитрол

    16 5 Отговор

    До коментар #24 от "Сър Пичук":

    През ПСВ сме на страната на Германия, защото Русия не иска да ни върне териториите, а Германия обещава да го направят. През ВСВ е същата история.

    Това са соросоидни лъжи - ние сме в съюз с Германия защото царете ни са били германци итъкмо този съюз довежда до националните катастрофи - тъкмо и за това Русия е била против нас - защото още след освобождението се отвръщаме от нея и правим съюз с враговете им въпреки че именно германците ни разпокъсват след освобождението. Две национални катастрофи от това че сме съюзници на грешните - сега се задава трета.

    Не слагайте каруцата преди коня въпреки че такива са опорките - да се плюе по Русия. Причинно следствените връзки са други колкото и да не ви изнася.

    Коментиран от #33

  • 31 Грогу

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "Перо":

    Много точно казано . Няма какво повече да се добави .
  • 32 Антитрол

    15 0 Отговор

    До коментар #29 от "Е, те ги купували както кебапче,ти не":

    Паспортите може и да ги скъсат но това не променя факта че са българи защото са го доказали с документи. Ако аз си скъсам българския паспорт македонец ли ще стана автоматично.

    Разсъждения на соросоидчета.....
  • 33 Сесесере

    2 8 Отговор

    До коментар #30 от "Антитрол":

    Колко копейки ти платиха за тези редове! Ще е мноооого тъжно за теб , ако си писал безплатно!

    Коментиран от #49

  • 34 Перо

    13 0 Отговор

    До коментар #22 от "Факт!":

    Първо гърците ви забраниха да пишете и говорите с името “Македония”! Най-малко една измислена държава/РСМ от 1993г./ с измислена нация и език от 1945 г.може да дава оценка кой да влезе в ЕС. За вас ЕС се вижда през крив макарон,до като не си избиете македонизма от бетонните глави!

    Коментиран от #37

  • 35 Изобщо, днешните проблеми са заложени

    10 0 Отговор

    До коментар #18 от "Сър Пичук":

    В миналото, чрез отнемането на теритотия от едни държави и подаряване на други, т.е.етноси, които не са в пределите на съответната държава.БГ никога не е получила чужда територия, единствено 1940 Хитлер ни връща Южна Добруджа, която преди това е била дадена на румъния
  • 36 Точно

    6 0 Отговор
    Те затова сега яко учат албанския
  • 37 Факт!

    3 8 Отговор

    До коментар #34 от "Перо":

    Ще стане с натиск отвън.Немските Ви приятелчета не са доволни от вашите мерки.

    Коментиран от #43

  • 38 Сегашното положение на Балканите

    6 0 Отговор
    Е резултат от прекроявания на т. н."велики сили", БГ без загубени войни са я спирали и отнемали територии и санкции, впоследствие по"договори-ньой,берлин", 1912г в БГ щаб в Пирот пристига представител на австро-унгария да спрат настъплението ниш-белград, в противен случай ще пратят австро-унгарски войски и все в тоя стил, никакъв шанс сме нямали за това разпарчетосване, в един от договорите с Гърция има срок за излаз на бяло море, което никога не се случва, пълни ше т..тни, сега не искат да признаят геноцид в Македония и нарежданията на коминтерна за нация и език македонски, кодифицирана с цел близост със Сърбия и на антибългарска основа, за история македонска нямат никакви доказателства, олбрайт да се запознае с историческата фактология, няма да им търпим да се упражняват на наш гръб, Гърция 28г преговори с положени усилия, ние сме трагични, колкото е права, толкова да е жива, тая пъча
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Къде видя, прочете

    9 0 Отговор

    До коментар #17 от "Факт!":

    Или наистина не си си пил хапчетата сутринта! България НЯМА териториални претенции, нито претенции към историята на РСМ, която започва някъде около 1945г.! Преди това бяха южно сърби и т.н. и т.н.
  • 41 БЮРМ/FYROM

    2 12 Отговор
    Македония е 500год преди България!
    Тиквата да пусне двата народа да се съединат във ЕС
  • 42 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 12 Отговор
    Признаване на Македонско малцинство в Пирин ако искаме добри отношения с Македония и ЕС
  • 43 Перо

    14 1 Отговор

    До коментар #37 от "Факт!":

    Натиска от вън ще е към кандидата за ЕС, да отговаря на правилата и изискванията за прием,РСМ е МОЛИТЕЛ! Ако си иска македонизма и бетонните глави на УДБАшите,да се откаже от ЕС! Нещата са прости и ясни!
  • 44 Не е вярно...

    7 8 Отговор
    Руското влияние се мултиплицира чрез Сърбия... Тактиката на Москва е да разделя балканските народи, като насажда спорове и провокира исторически драми, благодарение на което прокарва ефективно своето влияние. Но това много добре се знае и скоро ще е минало. Амин !

    Коментиран от #46, #52

  • 45 Перо

    6 0 Отговор
    Днес в 15,55 по БНТ ще има документален филм за северно-македонската държава,”нация”,”език” и “азбука”.Който се интересува,да го гледа.

    Коментиран от #47

  • 46 Перо

    12 1 Отговор

    До коментар #44 от "Не е вярно...":

    Познавам ги добре соросистките постановки,всичко да е за българска сметка,но сега няма да мине номера!

    Коментиран от #48

  • 47 И това с какво ще помогне

    0 4 Отговор

    До коментар #45 от "Перо":

    Освен да изпеем нещо патрЕотично на дамаджана...?!
  • 48 Важното е да не сме соросоиди...

    2 8 Отговор

    До коментар #46 от "Перо":

    А ватници с потници, полуизкъпани и патрЕотшчно настроени, мразещи всички и истински християни... редовно със семействата на църква, да не поглеждаме жената на ближния, даже и да не крадем... истински пример за добродетел... скрий се цървул !

    Коментиран от #50

  • 49 Грогу

    6 0 Отговор

    До коментар #33 от "Сесесере":

    За какво лъже ? Да не би царете ни да са били французи ? Истината казва .
  • 50 Перо

    14 0 Отговор

    До коментар #48 от "Важното е да не сме соросоиди...":

    Ами защо не принудите северните макета, като молители за ЕС да приемат условията на БГ,които са историческата истина и ще се свърши с проблема и руското влияние,а дебил прост,безроден?
  • 51 Нинка.

    11 2 Отговор

    До коментар #18 от "Сър Пичук":

    След,500 г ,РОБСТВО, ,си е чиста печалба за България територията,която отвоюва Александър,Втори... И се създава парламент, конституция,армия,..Това е СВОБОДА..На 100 %..Не ми бутай после войните на КОБУРГА,голям, губещ по рождение, некадърен псевдо монарх....Дааа,и Александър Трети,си е бил проклетник,който е мразел Батенберг... ,Може би....

    Коментиран от #55, #56

  • 52 Да бе

    9 1 Отговор

    До коментар #44 от "Не е вярно...":

    Е да, и както се видя нашите "партнери" от ЕС и САЩ подкрепят напълно Русия в това антибългарско начинание.

    Само не мога да разбера, вас от гората ли ви хващат с такова мислене??
  • 53 Зоя

    5 0 Отговор
    Като кокошки са се устремили към Русия и цапат всичко по пътя си.
  • 54 Аве Майн Кампф

    9 0 Отговор
    Поредната про сръбска пропаганда написана под прикритие на скопски мекерета .
  • 55 Сър Пичук

    2 3 Отговор

    До коментар #51 от "Нинка.":

    Никой не отрича ролята на Русия за освобождаването на част от България от османско владичество. Това е факт, но когато се казва, не трябва да се забравя, че:
    - повод за тази война с Турция не е любов към България и българите, а желание да заеме стратегически позиции бллизо до Проливите.
    - след Освобождението тази освобеда част от България е под руска окупация за 2 години
    - България е платила в злато за тази "услуга" до последната копейка.
    - Русия е против Съединението и подкрепя войната на Сърбия срещу нас.
    - Русия организира пуч, с който Ал. Батенберг е свален.
    - По време на Балканската война, когато България и Гърция напредват към Цариград, Русия и Австро-Унгария застават на страната на Турция и предупреждават воюващите да не напредват повече.
    - При ПСВ и ВСВ Бъгария поставя въпроса пред Русия/СССР за съдействие за връщане на отнетите територии, но СССР/Русия отказват, докато Германия се съгласява и това е главната причина да се съюзим с тях.
    - Когато Борис III сключва договора с Германия, СССР е съюзник с нея. Тогава дори БРП (комунисти) аплодират.
    - Коминтерна и Кремъл са в основата на изкуственото създаване на македонската нация и македонския език и откъсването и от България.

    Накратко, оценявайки всички действия на Русия/СССР, е ясно, че след освобождаването на една част от България, те правят всичко възможно да и попречат да присъедини други нейни исторически части. Не само, че не помагат, но и активно работят срещу това. Така, че неосво

    Коментиран от #67

  • 56 Сър Пичук

    2 1 Отговор

    До коментар #51 от "Нинка.":

    Така, че неосвободената част на България, хвърлена на околните държави, където българското население е било подложено на брутална асимилация, граничеща с геноцид, изобщо няма за какво да е благодарна на Русия или СССР.
  • 57 333

    0 0 Отговор
    А сръбското влияние?
  • 58 Бай ви Ганя

    0 1 Отговор
    Я сакам да видя Келепира. Днес я съм церберот пред вратите на Европейския рай. Не мое да залъжите с жълти петачета. Напълнете ми дисагите с Евродолари и си ги вземете тез макета, ако щете и барабар с мойта макя. Болгар, болгар...!
  • 59 Хич даже

    2 0 Отговор
    не им пука на американците за македонците. Голямата им болка са албанците. СМ е двуезична държава с албанско и македонско управление. А заедно с нея трябва да влезе и самата Албания. Така слагаме спирачка и на полуалбанската СМ и на самата Албания. Това им е болката. Заради Албания почти разсипаха сърбите. Сега човекът им Хашим Тачи е подсъдим за военни престъпления. Това ли пак искат да ни натресат. Между другото, Костов, лош или добър, ги сиктирдоса, когато искаха да вкарат тук 200 хиляди албански бежанци.
  • 60 Аз предлагам

    3 0 Отговор
    Израел да го върнем на палестинците това не е антисемитизъм факт е че до преди 200 години не е имало нито един евреин там, Великите сили са ги набутали там за да създадат държавата Израел същото е и с Македония само и само да не е българска набутват какви ли не малцинства за да я откраднат от нас българите
  • 61 ПРЕДАТЕЛИ

    1 0 Отговор
    който има имунитет КЪМРУСИЯ НАЧИ ИМА АФИНИТЕТ КЪМ ВРАГА СИ И Е МНОГО ПРОСТ СЪЩО КАТО ЕДНАТА ТИКВА !
  • 62 ЧИСТКА

    2 0 Отговор
    С ТАКЪВ ИМУНИТЕТ СА СТИГНАЛИ ДОТАМ ЧЕ ПОЧТИ СА ПРЕТОПЕНИ ОТ АЛБАНЦИТЕ КОИТО ИМАТ ВЕЧЕ БОЛШИНСТВО В ПАРЛАМЕНТА ИМ ! ЦЕЛТА Е И ТУК ДА СТАНЕМ МУСЛИМАНИ ИБРИКЧИИ , КОЕТО СТАВА ВЕДНАГА С ВЛИЗАНЕТО ИМ В ЕС !МАЙКАТА НА НАШЕТО ОЦЕЛЯВАНЕ Е ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕВРОГЕЙСКИЯ СЪЮЗ И БЕСЕНЕ НА ВСИЧКИ ПРЕДАТЕЛИ НА РОДИНАТА НИ !
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 ВРАГОВЕТЕ НИ

    5 0 Отговор
    ТАЯ МЪРША ОЛБРАЙТ Е НАЙ - ГОЛЕМИЯ ВРАГ НА БЪЛГАРИЯ!
  • 65 ВРАГОВЕТЕ НИ

    2 0 Отговор
    Сътрудничеството между Америка и Европа за Балканите Олбрайт вижда в рамките на стратегическото противопоставяне на Китай и Русия:.........................ЕТО НАКЪДЕ НИ ВОДЯТ ВРАГОВЕТЕ НИ И ПРИЯТЕЛИТЕ НА НАШИТЕ ВРАГОВЕ ОТ ГЕРБ !
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Стига лъга

    2 0 Отговор

    До коментар #55 от "Сър Пичук":

    Уникално - успя да напишеш толкова много, без нищо да е вярно
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Жулиен Гаков

    1 0 Отговор
    А от сащ-с малка буква- освен вреда , къде видя полза бе ,,умник" ?!
  • 70 Българин

    2 0 Отговор
    САЩ ДА НЕ ГОВОРЯТ ГЛУПОСТИ, А ДА НАТИСНАТ СМ ДА СИ ИЗПЪЛНЯВА ДОГОВОРА ОТ 2017Г. И ДА СПРЕ С ПЛЮЕНЕТО ПО БЪЛГАРИЯ, ЗАЩОТО СА ЧЛЕНКИ НА НАТО ОТ ВЧЕРА! ЕВРЕЙСКАТА ПЕНСИОНЕРКА ОЛБРАЙТ ЖИВЕЕ В МИНАЛИЯ ВЕК И НЕ Е ФАКТОР В АМЕРИКАНСКАТА ПОЛИТИКА, ОЩЕ ПО-МАЛКО В ЕС!!!
  • 71 Историк

    3 0 Отговор
    От написаното какво се прозира.
    1.Невежество от баба БрайтОл, а е поканена на среща, като специалист.
    2.Вижда се, че бг. дипломацията не се държи адекватно.Явно онези зад окена не са наясно ние какво искаме.Или не искат да уважат бг. позиция.Последните дни Захариева си каза, че искаме три неща по медийните канали.Според мен, трябва аргументирано да се подготви 'Външно' и да разпрати ноти до евентуални страни-партньори, които смятат да застанат срещу България.Най- малкото подобни овчари и каруцари, като македонските представители трябва да бъдат отзовани от преговорния процес.Доказателства колкото искате, съответно приложени.
    3.Ако въпреки ясното обяснение отново са срещу България не виждам какво има да правим в Ес.Нито финансово, нито политически обосновано.От членството в ЕС нетно получаваме по различни линии не повече от 1млрд. лева.За сметка на това губим БВП от загубата на млади хора 30 000души всяка година да им бършат задниците на бабички, като тази вместо да си произвеждаме това дето ни го даеа Ес под различни условия по грантове и схеми.
    4.Трябва да се преосмисли дали в далечен времеви хоризонт дали да не излезем от всякакви противостоящи си съюзи, като независима страна
  • 72 Димитров

    0 0 Отговор
    Това е анализ и съвети как по-добре да се използва ЕС и Балканите в интерес на американците,нищо повече,тях само това винаги ги е ивтересувало!А колкото до руското вияние ,това е нормално -голямата част от нас ,българите винаги ще уважаваме Русия,а не само когато сме в безнадеждно положение!НАЛИ ?
  • 73 БОКО ЛЪЖЕЦА

    1 0 Отговор
    Северен поток 2 няма шанс
    Американската администрация сигурна, че проектът ще спре ДОКАТО ПУТИН НЕ ИЗЧИСТИ АМЕРИКА ОТ ЩАТИТЕ
  • 74 Да се смея

    1 0 Отговор
    Бе тоя пърдухел от Студената война Януш Богайски....още бил жив! Да не ми дава акъл кой сега в момента е прокси на Русия на Балканите,че ме кара да се смея.