16 Декември, 2020 13:01 4 960 44

Белградско издание: Български терористи от ВМРО изтриват сръбското наследство в Македония

  • манастир-
  • “св. йоан осоговски”-
  • вмро-
  • стенописи

Политическата македонска църква никога и от никого в православния свят не е призната

Белградско издание: Български терористи от ВМРО изтриват сръбското наследство в Македония - 1
Факсимиле: В. "Новости"
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изтриването на имената на сръбските светини върху стенописите в манастира “Св. Йоан Осоговски” в Северна Македония е известен метод за натиск и заплашване, който често е използван от българските терористи от ВМРО.

Така започва обширната публикация в близкия до властите в Белград в. “Новости”. Статията е илюстрирана със снимка от манастира, която е описана като “Драмата на цивилизацията на Стара Сърбия”.

“Експертите смятат, че става въпрос за продължителен процес за систематично унищожаване на сръбското културно наследство и принудителната асимилация на сърбите”, пише изданието. Историкът д-р Славенко Терзич от Сръбската академия на науките и изкуствата казва следното пред “Новости”: Няма никакво съмнение, че този невиждан акт е дело на великобългарските среди, които не приемат съществуващите граници на Балканите и продължават с изтриването на сръбското културно наследство в бившата югославска република Македония, което започна в средата на 19 век.

Според него “примери за подобни груби нападения има още по това време /19 век – бел.ред./, както и след българската окупация по време на Първата и Втората световни войни”.

“За съжаление македонските републикански власти след 1945 г. продължиха с отричането на сръбското наследство и с принудителната асимилация на останалия сръбски народ, който бе изгонен от българите веднага след окупацията, а югославските власти му забраниха да се върне обратно след 1945-1946 г. И това става при факта, че Сърбия е единственият съсед, който не оспорва македонската идентичност и държавата Северна Македония. Сърбите в Северна Македония продължават да се намират в незавидно положение. Новите, по-мащабни геополитически проекти, в които се настоява за “пришиването” на техните западни и източни съседи, са голямо предизвикателство пред бъдещето на тази държава”, казва още сръбският историк.

“В капиталното си изследване в монографията “Стара Сърбия – драмата на една цивилизация” Терзич разкри една от темите-табу на Титова Югославия – трагедията на сърбите от южната средновековна държава, за чиято идентичност и наследство са правени безуспешни опити за унищожаването и, както от османците, така и от техните арнаутски слуги, българските терористи и окупатори. Сърбите от Стара Сърбия, днешна Северна Македония, Косово и Метохия са победени от югославския комунистически връх след 1945 г., пише още изданието.

“Българската пропаганда представяше всички сръбски паметници като част от “сръбската окупация” на Македония, което бе прието от по-голямата част от македонския режим в Титова Югославия. От 1945 г. до отделянето на Македония през 1991 г. се извършва систематична дългосрочна политика, на първо място за изтласкването на сърбите от македонската федерална единица, а след това и за денационализацията на онези, които са останали да живеят в своите вековни огнища”, казва д-р Терзич.

Властите на новата македонска нация, създадена през 1943 г. с решението на АВНОЮ в Яйце, не дадоха покой и на починалите сърби, те по един варварски начин унищожаваха гробовете на сръбските войници и цивилни граждани, които са пострадали по време на Балканските и световните войни”, пише “Новости”.

“Въпреки предложените материални средства от страна на сръбското правителство за поддържането на тези паметници и гробове, македонските власти упорито се противопоставяха. Всеки един по-сериозен опит за възстановяването на тези гробове от македонските власти и от обществените медии бе представяно като проява на сръбски национализъм, твърди Терзич.

“За разрешаването на “сръбския въпрос” се забранява завръщането на сръбските църковни дейци и монаси в храмовете, откъдето бяха изгонени от българите. Югославското ръководство, заедно с македонските комунисти взе решение за създаване на т.нар. Македонска православна църква с цел македонизиране на сръбското наследство”, се казва още в публикацията.

“Това бе пряко продължение на практиката на българските терористи и окупатори, които унищожаваха имената на сръбските ктитори и светци от стенописите, за да ги българизират”, казва редакторът на етнографската библиотека “Саборник” Борислав Челикович.

“Политическата македонска църква никога и от никого в православния свят не е призната, но за сметка на това си присвои сръбското културно наследство, включително и Осоговския манастир в Крива паланка, който е византийски, но неговите възстановители и ктитори са сръбските крале Стефан Милутин, неговият син Стефан Дечански и велможата Константин Драгаш Деянович. Как се използват днес става ясно от търсачката Гугъл, когато се изписва името на манастира.

Сред първите резултати е рекламата за хотела “Осоговски манастир”. Бях в този манастир, чийто комплекс има вид на луксозен център за почивка и се ръководи от свещеник от църквата, която никой не признава. Това е илюстрацията за въображението на хората в криза на идентичността, които се опитват да създадат собствена основа върху чуждо наследство”, казва Челикович в края на публикацията на проправителственото белградско издание “Новости”.

Източник: БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сила

    90 6 Отговор
    скъпи сънародници , престанете да ходите да плюскате и да пиете при нашите великосръбски съседи . престанете да им правите евала . .....

    Коментиран от #3, #8, #16

  • 2 Българка

    85 2 Отговор
    Е как сърбите ще оспорват македонската нация и език, като точно те са техните създатели по времето на Тито под диктат на Сталин и с благословията на Георги Димитров

    Коментиран от #26

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 шмайзер

    40 1 Отговор
    Македония като я пъхнат в ЕС ще стане Община С.Македония.
  • 5 Панов

    13 9 Отговор
    Вампирясалият комунистически македонизъм трие българското и сръбското историческо наследство
    Преди турците,те са били 150 години в Сърбия и след турците още 80 години в Югославия.
  • 6 Зайо, кофти номер, а?

    52 2 Отговор
    ЗАЙО, ЗАЙООО! ВИДЯ ЛИ ЗМИЯТА В ЧУВАЛА? НАПИПА ЛИ Я? ДО СЕГА ПЛЮХТЕ БЪЛГАРИЯ И ПРОКУДЕНИТЕ ОТ СЪРБИ (И СЪРБОМАНИ) БЪЛГАРИ, А ОТТУК НАТАТЪК, КАКВО? ТАКА ЩЕ ВИ ДЕЛНАТ, ЧЕ СВЯТ ЩЕ ВИ СЕ ЗАВИЕ! И В КРАЙНА СМЕТКА ПАК ЩЕ ДОЙДЕТЕ ПРИ "ТАТАРИТЕ - ФАШИСТИ"!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Баш Бащицата

    79 2 Отговор
    При положение, че БЮРЕК е част от Сърбия и Югославия последните 106 години с едно прекъсване на два пъти от по 3 години. То изобщо не е ясно кога българите били изтривали сръбски надписи през тези 100години. Някак близко до акъла е, че много по-лесно и вероятно би било сърбите да изтриват през тези 100години български надписи, което са и правили..... Защото едно е да имаш възможност от 100години, друго е на 2 пъти по 3 години дори и да искаш... А Македония е ясно какви надписи е имало. Неслучайно влиза в Българската екзархия през 1870г, както и в границите на Сан Стефанска България... Точно заради населението и надписите, които са в Македония по това време, които по нищо не се отличават от надписите в останалата част на България. Предлагам бойкот на БЮРЕК и на Сърбия - стоки и туризъм. Лично аз приключих с тях!

    Коментиран от #11, #23, #44

  • 11 БГ Историк

    30 3 Отговор

    До коментар #10 от "Баш Бащицата":

    Отличен коментар !!!
  • 12 Stone

    16 2 Отговор
    Къде е сега Николай Малинов да вземе отношение?
  • 13 Па шта си ти

    44 2 Отговор
    Денят е 14 октомври 1912 година, първите дни след началото на Балканската война. Докато българските войски коват победа след победа в Тракия, в Скопие, начело на сръбската армия, влиза сръбският престолонаследник Александър Караджорджевич. Посрещнат е от местното население като освободител, а първите думи, отправени от княза към българския владика Неофит са „Да се помолим, владико, в цар-Душановата църква!“.

    Сърцето на българския духовник се свива от тези думи и става ясно, че сърбите смятат Македония за своя земя. Малко по-късно през деня, на Каменния мост князът е посрещнат от група деца, които му дават цветя. Сред тези деца е и малката, едва седемгодишна Васка Зойчева. Малките ръце подават букета на княза:

    – Па ща си ти? – пита престолонаследникът
    – Българка! – отговаря малката Васка

    Наследникът на престола на Сърбия замахва с ръка и тежката му плесница се стоварва върху бузата на малкото момиче. Мълвата за „мъжката“ постъпка на сръбския княз бързо се разнася из българския град Скопие.

    Коментиран от #25

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ВРО

    21 3 Отговор
    Български мазохисти от ВМРО-ДПНМЕ създават сръбското наследство в Македония
  • 16 Вулфила 381

    27 1 Отговор

    До коментар #1 от "сила":

    Минавайте през Румъния , не зареждайте в Сърбия и крана на тръбата с газ, да бъде затворен , докато не се връзумят, като нормални съседи!
    Сърбите уж признават, че са "Трибали" а пишат тъпотии!
    Добре ,че нямат претенций и към азбуката!

    Коментиран от #43

  • 17 Малко спокойствие

    20 1 Отговор
    Ако не днес, утре, или вдругиден, ще дойде време да влизат в Европа! Е тогава ще им оправим всичките мечти!
  • 18 Сръбските терористи стига са си

    24 1 Отговор
    Служили с ЛЪЖИ, югослужбите репресихте българите в Македония и създадохте македонизма като антибългарска идеология с цел тази изконна българска земя никога да не се върне на България, УДБашите стига са лъгали и да спрат да се месвят в Македония, не ви е бащиния, подариха ви я 1919г от тогава сте сатрапи на българите там
  • 19 Сръбските политики се основават на ЛЪЖИ,

    24 1 Отговор
    Това им е характерна черта, и другата основна характеристика е завист, злоба и омраза към българите, винаги с едното око са гледали на българската земя хищнически
  • 20 Сърбите сте отговорни за геноцид

    23 2 Отговор
    На етническите българи в Македония, отворете югоархивите, за международен съдия сте
  • 21 Поредната сръбска ЛЪЖА,

    21 2 Отговор
    Знаят по себе си, как са заличавали всеки български надпис в македония
  • 22 Православен

    18 1 Отговор
    Знаете ли в случая как манипулират сърбите?
    Много просто - спестяват предисторията.
    Манастирът „Св. Йоаким Осоговски“ е свързван е с българската история много преди някой да трие по него нещо.
    Създател на манастира и негов патрон Йоаким Осоговски е един от тримата големи последователи на св. Иван Рилски.
    През вековете е в ръцете на различни църкви. Но по време на Българската средновековна държава е бил в състава на Охридската архиепископия, по времето на Калоян/12век/ - в архиепископията на Търновската патриаршия, по-късно е в архиепископията на Печката патриаршия, чиито патриарх традиционно се подписва като патриарх на сърби и българи.
    Печката патриаршия е историческа южнославянска автокефална православна църква, конструирана като такава през 14 в. в Скопие от цар Стефан Душан - на основата на предходната сръбска архиепископия от 13 в. (с четири стари български епархии), която от своя страна се базира на рашката епархия на Охридската архиепископия. Патриаршията е закрита през 1766 г. от османските власти.
  • 23 Сърбите са трили български надписи,

    21 1 Отговор

    До коментар #10 от "Баш Бащицата":

    ЛЪЖАТА е държавна политика на Сърбия, още от балканските войни са си служили с ЛЪЖИ, управляващите в Македония просръбски настроени също от тях са прихванати ЛЪЖИТЕ за историята, която искат да си присвоят
  • 24 На това му се казва,

    18 1 Отговор
    "Крадецът вика дръжте крадеца", в случая трилите и управлявали с репресии толкова години Македония, ще казват че друг бил трил, няма как да стане, лъжци долни, само мерзости от вас, знаем, не сте читави, постоянно го доказвате
  • 25 Долни са и в червата,

    19 1 Отговор

    До коментар #13 от "Па шта си ти":

    Винаги са искали българска земя, много повече са искали от това, което са им подарили, искали са чрез Македония на юг до бяло море

    Коментиран от #34

  • 26 Целта е била да затрият всичко българско

    17 1 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    За да не се върне тази земя на България, това е македонизма-антибългарска идеология, ето към днешна дата в конституцията на Македония няма етнически българи т е., няма основания, че е българска територия, а това, дали е така, истината за Македония ще излезе, Ванга
  • 27 В."новости" е същински комунистически,

    15 1 Отговор
    Каквото пише, трябва да се разбира ОБРАТНОТО, на бялото викат черно, щом пише че българи трили сръбски надписи, това означава, че сърбите са трили български, те са я управлявали с репресии Македония, кое според драгия читател е по-вероятно, сръбски ЛЪЖИ
  • 28 В Македония няма сръбско наследство, че

    18 1 Отговор
    пък и да го трият, Македония е част от България подарена на Сърбия 1919г, оттогава издевателстват и заличават всичко българско
  • 29 Дедо

    23 4 Отговор
    От всички балкански държави с Турция имаме най-добри отношения. Въпреки, че имаме различни вероизповедания, сме повече братя с тях от всички останали. Даже първи признават и нашата независимост. Какви са тези сърби, славяни-мавяни, които вунаги са ни забивали нож в гърба и малтретираха българите в Македония, забраниха им да се чувстват българи,. Османците са ни владяли 500 години и са ни съхранили като народ, а сърбите за 20 го затриха.

    Коментиран от #30, #33, #42

  • 30 Сърбите са били алчни за българска земя,

    18 2 Отговор

    До коментар #29 от "Дедо":

    От там е злобата, завистта, лъжите и омразата

    Коментиран от #32

  • 31 Димитър Благоев

    17 2 Отговор
    Винаги, когато България е предприемала погрешни крачки към Македония, сърбите са знаели как да използват положението в своя полза..
  • 32 Дедо

    22 5 Отговор

    До коментар #30 от "Сърбите са били алчни за българска земя,":

    Още от 1829 година, когато получават автономия са искали да стигнат до Черно море, което ще рече да я няма България. След съединението Русия е искала да си поделят България с Османската империя. С една дума фалш. Колкото и да е парадоксално с Турците сме повече братя, и трябва да се уважаваме за това.
  • 33 Грую

    19 2 Отговор

    До коментар #29 от "Дедо":

    И с Румънците сме ОК, там се чувствам отлично, не те гледат отвисоко, добронамерени и нормални хора са. 3г (2014-2017), поради естеството на работата ми, съм живял в Румъния и смея да твърдя, че може би те, и, както каза Дедо, турците, са най-добрите ни и безпроблемни съседи!
  • 34 ХХХ

    26 0 Отговор

    До коментар #25 от "Долни са и в червата,":

    Те са искали Перник, Кюстендил и Видин, Враца. Това са реални претенции след Първата световна война. Реално гърците са искали всичко на юг до Стара планина. Сърбите - Перник заради мините, Кюстендил, Видин, Враца, Румъния е искала всичко на север от Стара планина. Така или би трябвало да няма българска държава или тя да остане само София и Софийска област. И тези сега тръгнали да се жалват колко сме искали ние и как сме ги притискали, надписи сме трили и тн. Пирот и Ниш са били български градове в средата на 19век и са дадени на Сърбия от великите сили. Ние дори и да сме искали всичко до Белград, а ние не сме, то не е същото, защото казахме за Пирот и Ниш, а в Перник, Кюстендил, Видин и Враца никога не нямало нито един сърбин. Те са ламтели за чужда територия. Ние сме искали нашата си. Т.е. не можем да кажем , че техните претенции биха били равнозначни на български претенции до Белград. Нека си спомним кой точно ни напада през 1885г и причините затова и всичко ще стане ясно..... Сърбите не са ни братя, те са вековни врагове. Това са фактите.

    Коментиран от #36

  • 35 КОРМИСОШ

    18 1 Отговор
    Няма спиране в дивотиите им.Ще ни кацнат.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Сърбите са долна т...вар,

    18 1 Отговор
    Ламтят за чужда земя, в която няма и 1бр сърбин, искали излаз на море, на запад не им се е получило и чрез Македония като подарък са искали до бяло море
  • 38 Селянин

    17 0 Отговор
    Те НАТО добре им го начукаха в края на 90-те години на 20 век. Не знам някой от Балканските народи да ги обича.
  • 39 хаджи Рътаров Христо

    10 1 Отговор
    Сърбите като цяло са печени националисти!
    Не познават истинската история на Сърбия!
    Продължават да изучават лъжливата история на Сърбия...
    Приеррно те не знаят че до 187( год Ниш е третия по големина град в България...
    Че цяло Нишки е населено с етични българи...
    Не знаят къде са изчезнали днес тези българи....
    Имаме чудесно Нишко семейство наши приятели от 1986 год и до днес което е типично за Сръбия семейство---,националисти, титовисти...изобщо яко заблудени за историята на Сръбия човеци...
    ( Никой не знае произхода на ТИТО-- къде е роден,живял, ергенувал, роднини близки ...никой нищо не знае!?
  • 40 хаджи Рътаров Христо

    10 1 Отговор
    Сърбите като цяло са печени националисти!
    Не познават истинската история на Сърбия!
    Продължават да изучават лъжливата история на Сърбия...
    Примерно те не знаят че до 1878 год Ниш е третия по големина град в България...
    Че цяло Нишко е населено с етични българи...
    Не знаят къде са изчезнали днес тези българи....
    Имаме чудесно Нишко семейство наши приятели от 1986 год и до днес което е типично за Сръбия семейство---,националисти, титовисти...изобщо яко заблудени за историята на Сръбия човеци...
    ( Никой не знае произхода на ТИТО-- къде е роден,живял, ергенувал, роднини близки ...никой нищо не знае!?
  • 41 Аве Майн Камф

    10 1 Отговор
    Хa хa , нЕкво си cръбcкo бoлшeвишкo мeкeрe пaк e изхвърлилo cин жлъчeн кaмък ..... cтoй cи у вaрдaрcкaтa чeрвeнa кoчинa, слушкай си сръбско , и cи мeчтaй зa EC , дoдE cи жив ..... явно и в Белград много мекере .....
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Е, те я имат чрез

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Вулфила 381":

    Македония, те са им острието, елита управляващ Македония е от югослужбите, винаги са искали сръбско величие, да са им на подчинение всички славянски държави, на основата на едно голямо НИЩО, държава малка с форма на куче, с интриги и лъжи им пришиха чужди територии с други етноси, репресирали ги десетилетия, лицемерно се заиграват с изтока и запада, днес и с Русия и ЕС, що за ИЗМЕТ трябва да си с това поведение в исторически план
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.