Last news in Fakti

1 Януари, 2021 19:00 6 536 34

Проф. Валери Стефанов: Властта е вампир

  • проф. валери стефанов-
  • криза-
  • коронавирус-
  • мерки

Годината ни превърна в махало, залюляно между страха и смелостта, подчинението и свободата

Проф. Валери Стефанов: Властта е вампир - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

- Проф. Стефанов, в годината на вирус, страх и протести научихме ли българите нещо ново за себе си? Първо бяхме уплашени, после станахме граждани, протестиращи на площадите, а сега сме най-великите скептици, които са убедени, че ще бъдат чипирани. Признак за лутане ли са тези амплитуди? За дълбоко недоверие към властта, която отдавна се грижи за собственото си оцеляване?

- Кризите са възможност за самопознание, така че дано сме научили нещо повече за себе си. Подобни ситуации блокират обичайните житейски алгоритми и ни препращат към някаква „странна“, необичайна позиция. През зимата вирусът буквално ни изтегли от градските пространства и ни прибра в домовете. Скрихме и се заоглеждахме предпазливо. Уплашеният човек трупа опит в страха и подчинението.

През лятото хората се върнаха на площадите, за да ги пренапишат като места на гнева. Гневният човек залага тялото си и трупа опит в смелостта и свободата. В късната есен отново ни карантинираха и третираха като обекти за назидание. Тоест годината ни превърна в махало, залюляно между страха и смелостта, подчинението и свободата. Това са психологическите и политическите аспекти на кризата.

Трайният ефект е едно странно маскирано същество, което броди по улиците на света. То е изгубило контрола върху себе си, страхува се от общуването и се чуди какво да прави с живота си – това вече е екзистенциалното измерение на кризата.

Маската е новият ни паспорт, който не идентифицира, а анонимизира. Върху маската са струпани социални отношения. Там е „залепен“ знакът на Болестта. Там е сигнализиран Страха. Там стои печатът на Властта. Маската е предпазливост и принуда, грижа за себе си и външно насилие, слепени в странна амалгама.

Днешният маскиран човек не е вчерашният романтически разбойник, а е подгонена от страха потенциална жертва, кълбо от спазми за оцеляване. В този смисъл маската е първично убежище, кафкианска хралупа, която ни свлича към други епохи от битието ни.

Настоящият маскиран човек е стара мечта на властта, той е нейната благодат. Властта ни слага маската-намордник по силата на една нечувана досега легитимност. Тя апелира откъм ценността на живота, кълне се в грижата за човека и никакви пледоарии за права, свобода и личен избор вече не са релевантни. Тезата е ясна, категорична и стара – дори собственият ти живот не е твой, той е на обществото.

Извадени от площада и завряни в хралупата, здраво омотани в намордника, човеците вече нямат политически шанс. На този етап маската маскира края на политиката, схваната като свободно публично действие. Отвъд всякакви конспиративни теории „конспирацията“ е в действие. Ние вече не дишаме заедно градския въздух на свободата, а дишаме зад маската, притихнали, умислени. Всеки за себе си, болестта и господарите срещу всички.

- Защо взривът на гражданска енергия не успя да стигне докрай? Постави цели, но не ги постигна. Вярвате ли, че „блатото на посредствеността“ все пак е стреснато и търси аварийни изходи?

- Има спонтанни и контролирани протести. През лятото натрупаният гняв заля спонтанно улиците и площадите. После протестите бяха приватизирани и контролирани. Някои бяха по-важните граждани, автентичните десни протестиращи, други бяха презирани и маргинализирани.

Комбинацията „орел, рак и щука“ не е най-доброто политическо решение, естествено. Но неумението да постигнеш съгласие и консолидация, когато не разполагаш с ресурсите на властта (медии, администрация, силови структури, финанси...), не е просто разочароващо, то е разрушително. Самонадеяни хора с голямо его, повели масите към предвидимия отлив, към тишината на отчаянието – това е резултатът.

Още нещо, говорителите на протеста нерядко следваха вулгарния и сляпо агресивен език на властта. Реалният политически поврат следва да има корени в концептуалната мощ на езика, а не в немощта на шаблоните, в архаичните клетви и жилавите вулгаризми.

- Промени ли се нещо в комуникацията власт-общество? Защо джипката още инспектира магистрали и тръбопроводи и по-рядко болници?

- Магистралата е образ, в който Егото намира своя приют. Магистралата води въображението към славата, болницата е дом на страданието. И славата, и страданието са събрани в единен рекламен пакет. Пътуващият водач разнася своята политическа святост, за да могат простосмъртните да усетят, да видят, да прочетат за подвизите му. Да чуят словата на самохвалството. В тези походи към славата става дума не толкова за политически деятел, а за епически герой, превъртян през популярните жанрове на медиите.

Фактът, че мислим „властта“ като антипод на обществото, ни показва какво всъщност е тя. Тя е вампир, впит в тялото на държавата. Вампирът не комуникира, той сугестира.

- Превърна ли се смъртта в статистика? Доколко опасно е за едно общество да се адаптира към загубата на живот? При първо място по смъртност имаше сериозна съпротива срещу мерките в полза на икономиката.

- Свидетели сме на прехода от плуралистични индивидуалистични визии за живот към декретирани форми на колективна сигурност. Това е платформата, на която ще бъде качено бъдещото общество на масовия контрол.

Смъртта, въвлечена в кривите на статистиката, става абстракция, образ, с който могат да се правят различни неща. Всекидневните емисии за броя на болните и починалите са форма на масова обработка. Нейната ефективност се обезпечава чрез травматична образност и драматична стилистика. Посланията депресират, редуцират рационалните компоненти в масовото поведение. Масите се давят от сутрин до вечер в медийните образи на болестта и смъртта. Това не е просто грижа за живота, това е манипулативно администриране на смъртта.

Реторически нагласеният образ на Страшната смърт е в основата на новата ни болест, другият вирус, който поразява менталността и морù обществената тъкан. Той ерозира обществото като рефлексивен потенциал, като гражданско самосъзнание. Този образ мотивира широк спектър от насилствени политики и превръща обществото в стадо, легитимно тръшнато за колективна терапия.

Визията за свободния човек е в основата на модерността. Любопитно е в основата на какво ще бъде уплашеният човек.

- България опустяваше години наред от бягството, от емиграцията. Сега и от чумата... Къде виждате надежда за изцеление, оздравяване, възраждане?

- Най-трудно е да избягаш от себе си. От присъщия ти манталитет, от навиците и слабостите, от собствената ти нищета. Вече дълго време България се мъчи да избяга от самата себе си. Не успява.

Думите на надеждата и утешението са намирани както в призиви за бунт, така и във философията на търпението. Трудно ни е да намерим скалàта, на която надеждно да стъпим.

Адам Смит твърдеше, че на човека с „просветен разум“ е присъщо да се радва на колективното благо, а не на възможността да извлича лична изгода от него. „Подреденото и процъфтяващо състояние на обществото му е приятно и той изпитва наслада да го съзерцава“ – тези думи са написани в съчинение, което се нарича „Теория на нравствените чувства“.

В контекста на днешната жажда за грабеж, монопол и контрол подобни думи и чувства може да изглеждат неадекватни, анахронични. Но това не е съвсем така – надеждата за изцеление са именно хората с „просветен разум“ и нравствени чувства. Зрящи политици, а не слепи, послушни и агресивно речовити посредствености. Отговорни „лечители“ на обществените болести, за които няма да кажем „и тези са същите“. Звучи като романтично мечтание, знам. Но след като партиите са легитимните инструменти на политиката, то на кой политически субект сред наличните да се уповаваме?

- Ако трябва Вие да опишете годината с една дума, коя ще е тя?

- Маска. Това е година на маските и маскарадите. Маскарадът е едновременно плашещ и обещаващ. Той заличава лицата, залепва други. Конкретната цел в нашия случай е превенцията, но дългосрочният ефект е преображението. Самата възможност да се въведе коефициент на изненада и почуда, да се изведат хората към алтернативни преживявания, към трансгресия. Ето това е съществен въпрос – когато свърши маскарадът и свалим маските, какво ще намерим зад тях?

- Ще се излее ли недоволството на 2020 година в урните през 2021?

- Политическа мобилизация на населението се извършва чрез емоции, лозунги, доказани политики, лъжи, заплахи, финансови стимули, манипулиран пазар на надежди... Всичко това ще бъде пуснато в действие на предстоящите избори. Политиците са наясно, че човекът пред урната проектира себе си в един възможен свят на желанията и в една скептична перспектива на предвидимите разочарования. Ще видим кой от стимулите ще надделее.

Въпросът „Коя политическа формация е способна да поеме и упражнява „по-добре“ властта?“ има важен нюанс – на кого ще служи тя. Казват, че политиката вече не е обект на гражданска активност, а на зрителски интерес. Зрителят не решава, той наблюдава поведението на „полевите играчи“. Окуражава ги, санкционира ги с освирквания. Най-важното, зрителят отдавна знае, че местните „играчи“ са наемници на далечни господари. Тогава кого избираме и с кого се идентифицираме?

Под чадъра на велики каузи и престижни сдружавания така нареченият български политически елит върши онова, което му наредят. Охотно ругае старите си господари, за да се хареса на днешните. Българите ще бъдат принудени да гласуват не за националните си политици, а за слугите, които трябва да „изметат“ останките от памет, от традиции, от всякакви вредни навици и стари идентификации.

Изводът е повече от ясен – идеята за гражданска активност и легитимен избор ще бъде свлечена до предвидимата лоялност на слугата към господаря.

- Накъде върви образованието, за което при първия локдаун се твърдеше, че отлично се справя с онлайн обучението? Как виждате неговото бъдеще?

- Образованието върви натам, накъдето е тръгнало всичко останало. Образователният модел, създаден от Вилхелм фон Хумболт преди около два века в протестантска Прусия, си отива. Това е масовият пазар на знанието, организиран около държавна протекция, дисциплинарно фрагментиране, методическо разпределение, кариерно обещание. Точно това масово, класическо, хуманитарно ориентирано образование създаде хората на XIX и XX век, с всичките им плюсове и минуси.

Днес старата черупка се е пукнала и от нея мъчително ще се роди друго разпределение на знанието, с други доминации, с различен ценностен диспозитив. Днешната криза ускорява въвеждането на нови технологии и нови методики, но носи щети в сферата на общуването. Общуването „лице в лице“ е основното социално действие, то моделира хората, прави ги граждански отговорни, морално ангажирани. Не съм сигурен, че свряният в компютъра атомизиран индивид ще се научи да общува истински, ще постигне онази социална пластика, която носи обещанието за зрялост и отзивчивост.

- През този месец един университетски казус предизвика оживена дискусия, различни мнения. Става дума за случая с проф. Мирчев. Политическа коректност, нова цензура, аргументирано решение?

- Не проследих случая в детайли, макар да ми е ясна същината на сблъсъка. Прочетох и филипиките срещу Университета, че макар и с неохота коленичил пред политкоректните изнудвачи. Не мога да арбитрирам казуса, но мога да коментирам етиката на университетския преподавател.

Има едно правило, което следва да се спазва, когато си университетски преподавател – внимавай с думите, с тезите, с аудиторията. Не заради страха и политическата коректност, а заради спецификата и достолепието на институцията, в която си се озовал. За разлика от училището в Университета знанието не просто се преподава, то се проверява, дебатира се. Провокирай аудиторията, излагай алтернативни позиции, но помни респекта, който дължиш на всяка позиция, на всеки опонент. В основите на знанието не следва да лежи ничие унижение. Ничие високомерие.

- Изненада ли Ви последователната и решителна позиция на българския елит по казуса с Република Северна Македония?

- Не, не ме изненада. Хората видяха какво пише в македонските учебници, книги и медии за България. Разбраха какво се случва или по-скоро не се случва в така наречената Комисия. Убедиха се, че македонският национализъм е добил девиантни, агресивни форми.

Елементарна реакция е, когато си обект на агресия, да се защитиш, да разбереш с какво си я причинил. Българските институции, политици, граждани това се стараят – да разберат с какво толкова непоправимо сме уязвили македонците? Какво сме им отнели? Просто сме им казали да не лъжат и да не си измислят за наша сметка.

Не твърдя, че ние сме образцовите европейци – напротив, не сме. Но начинът на реагиране на македонския политически елит е неадекватен, интелектуално непохватен. Ние не оспорваме идентичността, а разказа, който я крепи. В този разказ българите са далечните уродливи пришълци и злите исторически врагове. Защо?


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жак Фреско

    29 2 Отговор
    Ще има национални празници и властта трябва да покаже пред нацията лицето си в знак на почит към героите....ако имат лица!Как ще стане....?

    Коментиран от #4, #30

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 СЕЛО ЧЕПИНЦИ

    28 0 Отговор
    С какво са улеснили живота на хората и с какво са го утежнили и всичко става ясно.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 РЪМПЕЗИ

    40 3 Отговор
    БОРИСЛАВА ЙОВЧЕВА ПОЗДРАВЯВА БОЙКО И ГО ОЧАКВА В САЩ ЗА ЩАСТЛИВ СЪВМЕСТЕН ЖИВОТ...
  • 6 розово

    37 2 Отговор
    Вампири винаги е имало. Политиците обещават че ще ни пазят от вампирите а се оказа че вампирите са политиците.
  • 7 Овчарник

    16 2 Отговор
    Кой и как ще извади властта на празника който се чества от как е Булгарско?Как ще извадим мишките от дупчицата....как?И Кушлуков какво ще каже на нацията....по нац.телевизия.?
  • 8 истина е

    46 5 Отговор
    Боко уби родина и народ , а умните и можещите избягаха отдавна !! Вижте му само министрите .И един за свяст не става . Все едно са избирани на кастинг от психиатрични клиники !
  • 9 Hoho Boho

    22 5 Отговор

    До коментар #2 от "КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА ПОЗДРАВИМ":

    Един по-здрав от бай Ставри..
  • 10 Виждащият човек

    30 5 Отговор
    Милиони хора трябва да мислят като този Човек, та да прогледнат останалите! И да сложим Фаровете за мъгла, вместо очи-защото... Нищо не се вижда . Мъглата е гъста !
  • 11 ЗАТВОР ЗА ББ

    29 10 Отговор
    ВАМПИРА ОТ БАНКЯ ББ , ТРЯБВА ДА БЪДЕ ИЗГОРЕН ЖИВ НА КЛАДАТА НА ПЛОЩАДА. КАТОЛИЧЕСКИЯ ПАПА ЩЕ ЗАПАЛИ КЛАДАТА НА ВЕЩАРЯ, КРЪВОЛОК. ТАКА КАЗВАТ КАТОЛИЦИТЕ, ИЗГАРЯНЕ НА КЛАДАТА НА ВЕЩАРИТЕ. ОГЪНЯ ПРЕЧИСТВА.
  • 12 15937

    41 5 Отговор
    Власта в ръцете на Боко Тиквата и ГЕРБ се превърна в открита форма на диктатура и посевместна кражба и рекет! През 2020г. изчезнаха всичките ми съмнение, че ни управляват нормални хора, Борисов и ГЕРБ преминаха всички граници на нормалността и добрият тон, за мен те са хора с психични разстройства и всеки ден на власт е пагубен както за тях така и за Българският народ! Мисирките от медиите на ГЕРБ могат по цял ден да припяват колко е велик Тиквун и колко добре живеем, но всеки сам вижда вече резултатите от "успешното" ГРОБАРСКО управление и справянето с кризата! ОСТАВКА ИЗРОДИ ОТ ГЕРБ!
  • 13 !!!?

    10 8 Отговор
    Каква "гражданска енергия" бе !!!?

  • 14 А о им

    8 36 Отговор
    Забравихте преди Бойко ква мизерия беше ще стане пак мизерия за такива като тоя и продажни медии като тая
  • 15 Овчарник

    16 2 Отговор
    Нямаше ли някой който да се направи на просТ и да влезе във властта че да им изкара кирливите ризи от вътре заедно С КЬОВЕШИ......Или точенето на ресурсите бе по важно за ентелегенцията долна софийска сган ненаситна...Трудно обратим процес е вече. 10.годишен.
  • 16 Абе откачалник,

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Протестъра":

    след всичко, което си направил, като те пипне ковида,забрави за входа на болницата.
  • 17 truden

    18 4 Отговор
    По често да се публикуват такива смислени хора! Добре е че все аще има неелементарни коментари на случващото.
  • 18 Герд Мюлер

    16 2 Отговор
    От момента, когато за пръв път прочетох статия, написана от проф. Валери Стефанов, той ми стана любим. Жалко, че такива уравновесни интелектуалци не влизат в нашата политика. Или ако влезнат, после бързо излизат от нея, отвратени от нечистите игри и действия в нея.
  • 19 Джордж Бест

    2 3 Отговор
    Хей, Герд, ти ме шашкаш. От кога четеш такива статии. Нали си само футболист и знаеш само да риташ топка.
  • 20 Герд Мюлер

    8 2 Отговор
    Ох, Джордж! От кога ти казвах след футболен мач да не се отбиваш във пъпа и да "удряш" по три четири уискитя, а да четеш, да четеш, и колкото почвече четеш ще ставаш още по-силен, но не само на футболния терен, но и в живота!
  • 21 Джордж Бест

    1 1 Отговор
    Абе аз трябва да дойда при теб в Байерн и да станем комбина! И тогава ще видиш колко силни ще станем. Я ми кажи на сградат на Народното събрание на Ребублика България не пише ли нещо подобно? Нали си образован, не може да не знаеш!
  • 22 ДА ПОЗДРАВИМ МУТРАТА ОТ СИК

    12 5 Отговор

    До коментар #2 от "КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА ПОЗДРАВИМ":

    С ПАДАНЕТО МУ ПРЕЗ МАРТ И ВЯРВАМЕ , ЧЕ ЩЕ БЪДЕ ИЗПРАТЕН В ЗАТВОРА СКЖРО СЛЕД ТОВА !
  • 23 Герд Мюлер

    4 1 Отговор
    Скъпи Джордж, естествено, че знам. Когато Байерн Мюнхен игра с ЦСКА в София, и за съжаление тогава паднахме, аз се разходих по едни жълти павета и прочетох този надпис: "Съединението прави силата".
    Когато се върнах в Мюнхен, моат баща ми каза, че когато е бил в София през 1943 година с войските на Вермахта, този надпис е гласял: "В единението е силата". Мисля, че той е по-общ и философски. И чух, че сега тази сграда ще се превръща в музей. Ще пиша на Министър председателя на РБ да върнат стария надпис. Но какво ще се получи, мили ми Джордж, ня мога да ти отговоря. А сега отивай да четеш!

    Коментиран от #28

  • 24 Хаджи Хаджи Българин

    5 3 Отговор
    Чудесна статия! Респект и адмирации към автора! НО! За да може власта , да ви контролира, ви събра в големите градове! София, контролира 1/2 от България! Схема, по която , се осъществява контрола! А това се нарича, контрол по вертикалната ос! Представете си България преси 150 години! Население, обитаващо, дом и принадлежащ имот! 5 членно семейство,! Няма борба за апетитни столични имоти- в стотици хиляди евро! Глобализацията, ви вкара, в кредитният капан! Къща на село, 5-10хл лева! Апартамент в София- панелка! 50+ хлд €! Това е глобализацията!
  • 25 Простата

    1 9 Отговор
    Интелигенция ни дърпа към дъното...никаква файда от тях....само пълнят клозета....паплач ...

    Коментиран от #27

  • 26 jorj

    2 13 Отговор
    Червен вампир с дадена му титла професор!!!! Всички спящи клетки на комунизма при умирането му се размърдват в предсмъртен гърч.
  • 27 Жоро

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Простата":

    Ти не акаш ли!? С какво си по от тях?
  • 28 Психо от Курило

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Герд Мюлер":

    Приятелю Джордж/Герд, раздвоението на личността е лечимо до някъде. Правописа ти е слаб. Да ви (ти) запазя час при нас. Д-р Кукунделова ще ви обърне внимание в понеделник. Може и днес да дойдеш с Наполеон ще ти обърнем внимание.

    Коментиран от #32

  • 29 Тошко

    1 5 Отговор
    Да, тази власт е вампир за комунягите и това не е от сега, а от над 10 г. Дано продължи още така и през следващите 10 !!!!
  • 30 Го4о

    1 8 Отговор

    До коментар #1 от "Жак Фреско":

    Национален празник ще е 28 Март след четвъртия мандат на героя Бойко Борисов!
  • 31 УБИЕЦ ПЪРВИ

    3 0 Отговор
    "Бoйкo Бoриcoв рaнo-рaнo, oт първия дeн нa нoвaтa гoдинa, зaпoчнa дa ce хвaли c уcпeхитe cи в cтил: ”Първи cмe пo тoвa, втoри cмe пo oнoвa ...... ".

    Тoвa нaпиca във Фeйcбук Вeрa Ивaнoв oт "Cиcтeмaтa нa убивa", кoятo e и мaйкa нa дeтe c уврeждaния.

    "Прoпуcнa, oбaчe дa ce пoхвaли c НAЙ-ГOЛEМИЯ CИ УCПEХ : ПЪРВИЯТ прeмиeр в Eврoпa, кoйтo пocрeщнa нoвaтa гoдинa oщe oт първaтa минутa c прoдължaвaщ прoтecт пoд прoзoрцитe му зa #OCТAВКA! Eдвa ли и в cвeтa имa друг прeмиeр, кoйтo мoжe дa изкaрa дeцa и хoрa c тeжки и мнoжecтвeни уврeждaния в cтуд и пeк нa плoщaдa, зa дa ce бoрят cрeщу #ГEНOЦИДA, нa кoйтo ca oбрeчeни oт упрaвлeниeтo му.
    Чecтитo първo мяcтo, г-н ПРEМИEР, и oт нac мaйкитe!
    #CИCТEМAТAНИУБИВA
  • 32 Герд Мюлер

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Психо от Курило":

    Хей Джордж, имаме час с теб при д-р Кукуригова. Ти знаеш ли коя е тя? И спри да пиеш уиски, моля те, защото хептен ще изперкаш!
  • 33 Джордж Бест

    1 0 Отговор
    Хелоу Герд, Аз съм в Лондон. Тук има "локдаун". Нема мърдане. Къде ме юркаш? Седи си в Мюнхен и си гледай ръхатлъка. Бай, бай.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.