Last news in Fakti

6 Януари, 2021 16:00 6 547 41

До какво доведе Истанбулската конвенция в Европа?

  • истанбулска конвенция-
  • запад-
  • джендър идеология

Изглежда страховете, че ще бъде въведена джендър идеология са се сбъднали на Запад

До какво доведе Истанбулската конвенция в Европа? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изглежда страховете, че ще бъде въведена джендър идеология са се сбъднали на Запад, където в страни като Франция и Италия от години е в сила Конвенцията. Оказва се, че, след като ратифицират документа, масово правителствата бързат не да предприемат мерки срещу домашното насилие над жени, а да въведат възможността от ранна възраст всеки да може да избира пола и половата си идентичност.

Бягството от ясни разграничения между понятията, тласка към потъване в море от смисли и заблуда. Неясните определения в документа предпоставят хаос, объркване, а защо не и съзнателно объркване, с цел? Прилагането на спорната дефиниция на „джендър“ от официалния документ на Конвенцията за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие е проблем от правен характер, който многократно е обсъждан от български и чуждестранни специалисти.

Дори в контекста на самия документ не е ясно за какво точно става въпрос и как ще се прилага. Войната на значенията и смислите е много важна словесна война, в която трудно се побеждава, освен ако не се наричат нещата с истинските им имена. Преднамерено или не, оказва се, че, според дадената в обяснителния доклад към Конвенцията дефиниция за “полова идентичност”, която може да бъде различна от биологичната, всеки мъж може да избере да бъде счетен за транс жена. За пол и полова идентичност не е посочено единно и ясно значение. У нас се използва термина „социално-конструиран пол“, който в различните контексти може да означава всичко. А от кодифициране на неясно значение на пола и то на женския пол, фокусът на документа, борбата с насилието над жени остава на практика формален ангажимент. Това е целият проблем. Той, разбира се, води до промяна на цяла обществена система чрез промени в законодателството и образованието. Именно това прозря мнозинството българи и България отхвърли Истанбулската конвенция като неконституционна през 2018 г. Примерът на страната ни бе последван от Словакия и Унгария.

Изглежда страховете, че ще бъде въведена джендър идеология са се сбъднали на Запад, където в страни като Франция и Италия от години е в сила Конвенцията. Оказва се, че, след като ратифицират документа, масово правителствата бързат не да предприемат мерки срещу домашното насилие над жени, а да въведат възможността от ранна възраст всеки да може да избира пола и половата си идентичност. Италия ратифицира документа през 2013 г. с уговорката, че ще го прилага според конституционните си принципи, което, обаче, скоро е забравено и, впоследствие, новите перспективи са дори радушно възприети. Това споделя Алесандро Фиоре, специалист по правни въпроси в областта на социалните науки, като уточнява, че действително са предприети мерки срещу домашното насилие, но, заедно с това и редица промени в образователната система, което е имало негативни последици.

Във Франция, шест години след ратификацията на Конвенцията, спорните текстове вече са повлияли значително обществото. Али Лежар, представителка и делегат на организацията Femina Europa в ЕС, споделя, че според тези идеологически възгледи са променени всички учебни материали. Подобни са последиците и в Холандия, където процедурата за смяна на пола, след ратификацията на Конвенцията, значително се улеснява. В момента всеки може да смени официално пола си с медицински документ, без да е нужно да се подлага на хирургическа намеса. Предстои това да бъде променено и смяната на пола да става без такъв документ. Това обяснява и нарастващия брой на транс жените. Д-р Леонтион Бакерманс споделя, че в страната ѝ последните имат същите права, каквито имат и биологичните жени. Няма превенция на насилието над жени, тъй като дамските тоалетни и съблекални се използват от биологични мъже. Холандският национален план за действие срещу насилието постановява, че то е „джендър неутрално“, т.е. няма никакво разграничаване на жените като група и, по-специално, като рискова група. Според Бакерманс, Конвенцията не само че не се бори срещу насилието над жени, но отваря по-широко вратите за това.

В Дания, Швеция, Норвегия и Финландия, където, заедно с Конвенцията, са приети набор от допълнителни закони, които трябва да защитават жените, насилието продължава да е с много висок индекс, и, по-специално, изнасилванията, както съобщават от Amnesty International. Директорът на групата на правата за човека, Куми Найдуо, е изумен: „Парадокс е, че скандинавските страни, които имат сериозни данни за спазването на равенството между половете, страдат от изненадващо високи нива на изнасилване“. Турция, в която Конвенцията е в сила от 2014 година, не бележи напредък в тази сфера. Напротив, проблемът с домашното насилие, потулван, продължава да е с все такива чудовищни размери, както научаваме от сведения за различни жертви. Дори се приема законодателство, което все повече нарушава достойнството и правата им.

Жените са принудени отново и отново да излизат на улицата, призовавайки за по-адекватна намеса на правителството. И тук става въпрос отново и главно за западноевропейски страни като Франция например. Много от обещаните мерки или не влизат в сила или това става много бавно. Последният голям протест, състоял се през 2019 г., е свързан с високия ръст на убийствата на жени във Франция за 2018 г и 2019 г., отчетен от Евростат.

Фактът, че липсват данни и щателно проучване на домашното насилие над жени през последните няколко години е също показателен къде, всъщност, стои проблемът като приоритет на ЕС. Масово са използвани доклади и данни от 2012 и 2013 г. и няма обстоятелствен отчет на това какъв е индексът на домашното насилие в европейските страни и, по-важното, измерването на това как документи като Истанбулската конвенция спомагат за решаването на проблема.

Всички тези факти и податки на това какво се случва масово в Европа, за съжаление, засега остават като подигравка на фона на оформената представа, че с ратификацията на Истанбулската конвенция ще бъдат решени проблемите с домашното насилие. Още повече за заблуждението, под което личат мотиви на користно заинтересовани лица да нормализират идеи с немислими последствия за децата, жените и обществото.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 9xcz8cx89

    55 3 Отговор
    Истанбулска конвенция, електрички, вело-джендъри, веган-кълцалници, мигранти и ковид-ваксинотерапията са брънки от една и съща верига.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 zeus

    70 2 Отговор
    И какво излезе, че всички страхове на българите са били основателни, а не някакви "грешки" в превода

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 8ц9цс09

    35 7 Отговор

    До коментар #6 от "zeus":

    И с ваксинацията ще се окаже така, но ще е ксно за съжаление. Убитият организъм ще си отива бавно и в мъки, докато близките му ще продават дори калта под ноктите си, за да му набавят обезболяващи.
    SAD BUT THRUE
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 цербер

    29 1 Отговор
    Бягcтвoтo oт яcни рaзгрaничeния мeжду пoнятиятa, тлacкa към пoтъвaнe в мoрe oт cмиcли и зaблудa. Нeяcнитe oпрeдeлeния в дoкумeнтa прeдпocтaвят хaoc, oбърквaнe, a зaщo нe и cъзнaтeлнo oбърквaнe, c цeл? ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ,СЪР!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Охо Бохо

    28 0 Отговор
    Доведо това, че мъж обявил се за жена без да променя пола си, може да ползва женска тоалетна в заведение, да изнасили жена и да обяви, че не е вярно, че е масил той, а тя него тъй като той е упражни праеоро си чувствайки се жена да ползва дамската тоалетна.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Така трябва

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Бесен Язовец":

    И мод-а не аресва геЮвете!!
  • 21 Жоро

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "МА-НА-ФА":

    Искам да омъжвам сина тука в ресторант Хавана и конвенция ми е спешна
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ама

    13 1 Отговор
    Да не се окаже същито и с "ваксинациите" !!!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Бай Курти

    23 1 Отговор
    Питайте главока- ПЛЕВНЕЛИЕВ и ще ви разкаже каква голяма грешка сме направили като не сме приели ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ .
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Катя

    32 0 Отговор
    Основната на цел на ИК е прехвърлянето на образованието и възпитанието от най-ранна възраст на децата в правомощията на различни НПО-та под егидата на чичко Сорос. Наред с това, ИК задължава държавите да отделят солидни средства за издръжката на въпросните НПО-та. Всичко това, под надзора на наднационална институция като ГРЕВИО. Погледнете биографиите на сегашните членове на ГРЕВИО в страницата на Съвета на Европа и открийте член, който не идва от НПО на Сорос (задачата е с повишена трудност).
  • 30 От Англия

    29 0 Отговор
    Само да ви кажа, че резултата на Истанбулската конвенция в Канада,Британия,Швеция,Нормегия доведе до 200% ръст на сексуалните посегателства в дамските тоалетни от девианти със сменен пол.
  • 31 Зорница

    32 0 Отговор
    Какво става в братска Европа?
    Джендърска кочина. Затова ли скачахме от възторг и ронихме щастливи сълзи през 2007-ма? Да не знаеш кой е мъж и кой жена, освен ако не му видиш документите?... Отврат!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Жорже

    8 1 Отговор
    Май ще омъжвам сина в Нидерландия
  • 34 Потресаващо

    23 0 Отговор
    Сега разбрахте ли колко нагло НПО-та и някои управляващи лъжат?
    Та те за затвор.
  • 35 Stormtrooper

    4 0 Отговор
    И тези, които са измислили тази конвенция не знаят какво превантивно има в нея. Единственоят ефект е, че ясеки иска да им се оттепа, оти може да се определят как си сакат, ама не може да ни задължат да ги възприемаме както искаме.
  • 36 стоян георгиев

    1 19 Отговор
    конвенцията никога не е имала идея да прави нещо в полза на геовете.тва се измисли пак при братушките за да се гъбарка тук населението.навсякъде където е приета конвенцията народ аси живее добре и нормално на база собствените навици за морал,секс и т.н.у нас обаче всяка година десетки жени биват убивани ,а хиляди цеца малтретирани ,щото няма ясен механизъм за контрол над домашното насилие.празните приказки на група просъветски личности води до масова истерия и до нови убииства!

    Коментиран от #40

  • 37 ПЕНКО

    8 1 Отговор
    ЗА БЪЛГАРИТЕ ИСТАМБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПОЛЕЗНА ....-СРЕЩАШ ДЖЕНДЪР - "ДУМБА -ЛУМБА -БОЙ-БОЙ-БОЙ " И В КЪЩИ СИ СПОКОЕН И ДОВЕРЧИВ ---ПОВЕЧЕ ДЖЕНДЪРИ -ПОВЕЧЕ СПОКОЙСТВИЕ В ДОМА !!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #38

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 pbdan

    4 1 Отговор
    ИК е за продължаване на емиграцията на хора от мюсюлманските държави към ЕС. Преди години се започна с дисидентите, след това се издейства право на хора от бившите колонии да живеят в метрополията. Играта с бежанци от войните вече е на приключване, защото страните изградиха огради, появи се недоволство от "културните им особености". Сега с ИК всеки от една мюсюлманска държава може легално и без да може да му се откаже да поиска убежище в ЕС. Всеки мъж или момче може да каже, че се чувства жена, за което ще го хвърлят от покрива с главата надолу в собствената му държава. Една жена мюсюлманка може да каже, че е подложена на домашно насилие (няма дори да излъже) и също да поиска убежище. Мюсюлманско момиче може да каже, че я грози обрязване и също да поиска защита. Всяка държава подписала ИК е длъжна да ги приеме и обгрижва. Това е същността на ИК. Ако не искаш да биеш жена си няма да напишеш 77 страници конвенция.
  • 40 Тъп та дрънка

    6 0 Отговор

    До коментар #36 от "стоян георгиев":

    Хапчета..
  • 41 Конник

    1 0 Отговор
    Защо говорят за жени и деца? Има и насилие срещу мъже!
    Жена с жена има по просент повече отколкото мъж с мъж! Ама за жените не се говори. Нали са еманципирани. Ако приемем тази конвенция ще си го сложим сами...