ФАКТИ.БГ

До какво доведе Истанбулската конвенция в Европа?

Изглежда страховете, че ще бъде въведена джендър идеология са се сбъднали на Запад

Публикувана: 6 Януари, 2021 16:00
41 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1831
До какво доведе Истанбулската конвенция в Европа?
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 5 от 24 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изглежда страховете, че ще бъде въведена джендър идеология са се сбъднали на Запад, където в страни като Франция и Италия от години е в сила Конвенцията. Оказва се, че, след като ратифицират документа, масово правителствата бързат не да предприемат мерки срещу домашното насилие над жени, а да въведат възможността от ранна възраст всеки да може да избира пола и половата си идентичност.

Бягството от ясни разграничения между понятията, тласка към потъване в море от смисли и заблуда. Неясните определения в документа предпоставят хаос, объркване, а защо не и съзнателно объркване, с цел? Прилагането на спорната дефиниция на „джендър“ от официалния документ на Конвенцията за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие е проблем от правен характер, който многократно е обсъждан от български и чуждестранни специалисти.

Дори в контекста на самия документ не е ясно за какво точно става въпрос и как ще се прилага. Войната на значенията и смислите е много важна словесна война, в която трудно се побеждава, освен ако не се наричат нещата с истинските им имена. Преднамерено или не, оказва се, че, според дадената в обяснителния доклад към Конвенцията дефиниция за “полова идентичност”, която може да бъде различна от биологичната, всеки мъж може да избере да бъде счетен за транс жена. За пол и полова идентичност не е посочено единно и ясно значение. У нас се използва термина „социално-конструиран пол“, който в различните контексти може да означава всичко. А от кодифициране на неясно значение на пола и то на женския пол, фокусът на документа, борбата с насилието над жени остава на практика формален ангажимент. Това е целият проблем. Той, разбира се, води до промяна на цяла обществена система чрез промени в законодателството и образованието. Именно това прозря мнозинството българи и България отхвърли Истанбулската конвенция като неконституционна през 2018 г. Примерът на страната ни бе последван от Словакия и Унгария.

Изглежда страховете, че ще бъде въведена джендър идеология са се сбъднали на Запад, където в страни като Франция и Италия от години е в сила Конвенцията. Оказва се, че, след като ратифицират документа, масово правителствата бързат не да предприемат мерки срещу домашното насилие над жени, а да въведат възможността от ранна възраст всеки да може да избира пола и половата си идентичност. Италия ратифицира документа през 2013 г. с уговорката, че ще го прилага според конституционните си принципи, което, обаче, скоро е забравено и, впоследствие, новите перспективи са дори радушно възприети. Това споделя Алесандро Фиоре, специалист по правни въпроси в областта на социалните науки, като уточнява, че действително са предприети мерки срещу домашното насилие, но, заедно с това и редица промени в образователната система, което е имало негативни последици.

Във Франция, шест години след ратификацията на Конвенцията, спорните текстове вече са повлияли значително обществото. Али Лежар, представителка и делегат на организацията Femina Europa в ЕС, споделя, че според тези идеологически възгледи са променени всички учебни материали. Подобни са последиците и в Холандия, където процедурата за смяна на пола, след ратификацията на Конвенцията, значително се улеснява. В момента всеки може да смени официално пола си с медицински документ, без да е нужно да се подлага на хирургическа намеса. Предстои това да бъде променено и смяната на пола да става без такъв документ. Това обяснява и нарастващия брой на транс жените. Д-р Леонтион Бакерманс споделя, че в страната ѝ последните имат същите права, каквито имат и биологичните жени. Няма превенция на насилието над жени, тъй като дамските тоалетни и съблекални се използват от биологични мъже. Холандският национален план за действие срещу насилието постановява, че то е „джендър неутрално“, т.е. няма никакво разграничаване на жените като група и, по-специално, като рискова група. Според Бакерманс, Конвенцията не само че не се бори срещу насилието над жени, но отваря по-широко вратите за това.

В Дания, Швеция, Норвегия и Финландия, където, заедно с Конвенцията, са приети набор от допълнителни закони, които трябва да защитават жените, насилието продължава да е с много висок индекс, и, по-специално, изнасилванията, както съобщават от Amnesty International. Директорът на групата на правата за човека, Куми Найдуо, е изумен: „Парадокс е, че скандинавските страни, които имат сериозни данни за спазването на равенството между половете, страдат от изненадващо високи нива на изнасилване“. Турция, в която Конвенцията е в сила от 2014 година, не бележи напредък в тази сфера. Напротив, проблемът с домашното насилие, потулван, продължава да е с все такива чудовищни размери, както научаваме от сведения за различни жертви. Дори се приема законодателство, което все повече нарушава достойнството и правата им.

Жените са принудени отново и отново да излизат на улицата, призовавайки за по-адекватна намеса на правителството. И тук става въпрос отново и главно за западноевропейски страни като Франция например. Много от обещаните мерки или не влизат в сила или това става много бавно. Последният голям протест, състоял се през 2019 г., е свързан с високия ръст на убийствата на жени във Франция за 2018 г и 2019 г., отчетен от Евростат.

Фактът, че липсват данни и щателно проучване на домашното насилие над жени през последните няколко години е също показателен къде, всъщност, стои проблемът като приоритет на ЕС. Масово са използвани доклади и данни от 2012 и 2013 г. и няма обстоятелствен отчет на това какъв е индексът на домашното насилие в европейските страни и, по-важното, измерването на това как документи като Истанбулската конвенция спомагат за решаването на проблема.

Всички тези факти и податки на това какво се случва масово в Европа, за съжаление, засега остават като подигравка на фона на оформената представа, че с ратификацията на Истанбулската конвенция ще бъдат решени проблемите с домашното насилие. Още повече за заблуждението, под което личат мотиви на користно заинтересовани лица да нормализират идеи с немислими последствия за децата, жените и обществото.

Поставете оценка на статията:
Оценка 5 от 24 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор.
2
Този коментар е премахнат от модератор.
3
Този коментар е премахнат от модератор.
9xcz8cx89
4 Отговор
Истанбулска конвенция, електрички, вело-джендъри, веган-кълцалници, мигранти и ковид-ваксинотерапията са брънки от една и съща верига.

Оценка:
-3 +53

5
Този коментар е премахнат от модератор.
zeus
6 Отговор
И какво излезе, че всички страхове на българите са били основателни, а не някакви "грешки" в превода

Коментиран от #9


Оценка:
-2 +68

7
Този коментар е премахнат от модератор.
8
Този коментар е премахнат от модератор.
8ц9цс09
9 Отговор

До коментар #6 от "zeus":


И с ваксинацията ще се окаже така, но ще е ксно за съжаление. Убитият организъм ще си отива бавно и в мъки, докато близките му ще продават дори калта под ноктите си, за да му набавят обезболяващи.
SAD BUT THRUE

Оценка:
-7 +34

10
Този коментар е премахнат от модератор.
цербер
11 Отговор
Бягcтвoтo oт яcни рaзгрaничeния мeжду пoнятиятa, тлacкa към пoтъвaнe в мoрe oт cмиcли и зaблудa. Нeяcнитe oпрeдeлeния в дoкумeнтa прeдпocтaвят хaoc, oбърквaнe, a зaщo нe и cъзнaтeлнo oбърквaнe, c цeл? ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ,СЪР!

Оценка:
-1 +29

12
Този коментар е премахнат от модератор.
13
Този коментар е премахнат от модератор.
Охо Бохо
14 Отговор
Доведо това, че мъж обявил се за жена без да променя пола си, може да ползва женска тоалетна в заведение, да изнасили жена и да обяви, че не е вярно, че е масил той, а тя него тъй като той е упражни праеоро си чувствайки се жена да ползва дамската тоалетна.

Оценка:
-0 +28

15
Този коментар е премахнат от модератор.
16
Този коментар е премахнат от модератор.
17
Този коментар е премахнат от модератор.
18
Този коментар е премахнат от модератор.
19
Този коментар е премахнат от модератор.
Така трябва
20 Отговор

До коментар #16 от "Бесен Язовец":


И мод-а не аресва геЮвете!!

Оценка:
-0 +5

Жоро
21 Отговор

До коментар #15 от "МА-НА-ФА":


Искам да омъжвам сина тука в ресторант Хавана и конвенция ми е спешна

Оценка:
-0 +5

22
Този коментар е премахнат от модератор.
23
Този коментар е премахнат от модератор.
Ама
24 Отговор
Да не се окаже същито и с "ваксинациите" !!!

Оценка:
-1 +13

25
Този коментар е премахнат от модератор.
26
Този коментар е премахнат от модератор.
Бай Курти
27 Отговор
Питайте главока- ПЛЕВНЕЛИЕВ и ще ви разкаже каква голяма грешка сме направили като не сме приели ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ .

Оценка:
-1 +23

28
Този коментар е премахнат от модератор.
Катя
29 Отговор
Основната на цел на ИК е прехвърлянето на образованието и възпитанието от най-ранна възраст на децата в правомощията на различни НПО-та под егидата на чичко Сорос. Наред с това, ИК задължава държавите да отделят солидни средства за издръжката на въпросните НПО-та. Всичко това, под надзора на наднационална институция като ГРЕВИО. Погледнете биографиите на сегашните членове на ГРЕВИО в страницата на Съвета на Европа и открийте член, който не идва от НПО на Сорос (задачата е с повишена трудност).

Оценка:
-0 +31

От Англия
30 Отговор
Само да ви кажа, че резултата на Истанбулската конвенция в Канада,Британия,Швеция,Нормегия доведе до 200% ръст на сексуалните посегателства в дамските тоалетни от девианти със сменен пол.

Оценка:
-0 +28

Зорница
31 Отговор
Какво става в братска Европа?
Джендърска кочина. Затова ли скачахме от възторг и ронихме щастливи сълзи през 2007-ма? Да не знаеш кой е мъж и кой жена, освен ако не му видиш документите?... Отврат!

Оценка:
-0 +31

32
Този коментар е премахнат от модератор.
Жорже
33 Отговор
Май ще омъжвам сина в Нидерландия

Оценка:
-1 +8

Потресаващо
34 Отговор
Сега разбрахте ли колко нагло НПО-та и някои управляващи лъжат?
Та те за затвор.

Оценка:
-0 +22

Stormtrooper
35 Отговор
И тези, които са измислили тази конвенция не знаят какво превантивно има в нея. Единственоят ефект е, че ясеки иска да им се оттепа, оти може да се определят как си сакат, ама не може да ни задължат да ги възприемаме както искаме.

Оценка:
-0 +4

стоян георгиев
36 Отговор
конвенцията никога не е имала идея да прави нещо в полза на геовете.тва се измисли пак при братушките за да се гъбарка тук населението.навсякъде където е приета конвенцията народ аси живее добре и нормално на база собствените навици за морал,секс и т.н.у нас обаче всяка година десетки жени биват убивани ,а хиляди цеца малтретирани ,щото няма ясен механизъм за контрол над домашното насилие.празните приказки на група просъветски личности води до масова истерия и до нови убииства!

Коментиран от #40


Оценка:
-18 +1

ПЕНКО
37 Отговор
ЗА БЪЛГАРИТЕ ИСТАМБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПОЛЕЗНА ....-СРЕЩАШ ДЖЕНДЪР - "ДУМБА -ЛУМБА -БОЙ-БОЙ-БОЙ " И В КЪЩИ СИ СПОКОЕН И ДОВЕРЧИВ ---ПОВЕЧЕ ДЖЕНДЪРИ -ПОВЕЧЕ СПОКОЙСТВИЕ В ДОМА !!!!!!!!!!!!!!!!!

Коментиран от #38


Оценка:
-1 +7

38
Този коментар е премахнат от модератор.
pbdan
39 Отговор
ИК е за продължаване на емиграцията на хора от мюсюлманските държави към ЕС. Преди години се започна с дисидентите, след това се издейства право на хора от бившите колонии да живеят в метрополията. Играта с бежанци от войните вече е на приключване, защото страните изградиха огради, появи се недоволство от "културните им особености". Сега с ИК всеки от една мюсюлманска държава може легално и без да може да му се откаже да поиска убежище в ЕС. Всеки мъж или момче може да каже, че се чувства жена, за което ще го хвърлят от покрива с главата надолу в собствената му държава. Една жена мюсюлманка може да каже, че е подложена на домашно насилие (няма дори да излъже) и също да поиска убежище. Мюсюлманско момиче може да каже, че я грози обрязване и също да поиска защита. Всяка държава подписала ИК е длъжна да ги приеме и обгрижва. Това е същността на ИК. Ако не искаш да биеш жена си няма да напишеш 77 страници конвенция.

Оценка:
-1 +4

Тъп та дрънка
40 Отговор

До коментар #36 от "стоян георгиев":


Хапчета..

Оценка:
-0 +5

Конник
41 Отговор
Защо говорят за жени и деца? Има и насилие срещу мъже!
Жена с жена има по просент повече отколкото мъж с мъж! Ама за жените не се говори. Нали са еманципирани. Ако приемем тази конвенция ще си го сложим сами...

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери