15 Януари, 2021 17:24 4 579 33

Цанко Донков пред ФАКТИ: Асфалтът е излят върху локва

  • красно село-
  • асфалт-
  • локва

"Районната администрация разчита изцяло на сигнали от граждани и се наблюдава едно изключително забавяне в отговорите по сигналите", каза той

Цанко Донков пред ФАКТИ: Асфалтът е излят върху локва - 1
Кадър: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„По принцип Районната администрация трябва да отговаря за осъществяването на контрол върху ремонтните дейности или подобрителните дейности на територията на нашия район. Така е в абсолютно всеки един район в София, предполагам и в останалите градове. В случая обаче такъв контрол липсва“.

Това каза Цанко Донков пред ФАКТИ. Случаят, за който става дума е „изливането и полагането на асфалт по време на валеж и във видимо пълната с вода яма“ на улица „Плиска“, в столичния квартал „Лагера“, район „Красно село“. Именно за това сигнализираха потребители в социалните мрежи на 12 януари тази година.

Цанко Донков е жител на столичния район „Красно село“ и основател на гражданската инициатива „Район Красно село - инициативност и решения за бъдещето“, която представя себе си като „група за своевременно осведомяване и активизиране на жителите по актуални въпроси“, касаещи район „Красно село“. Районът включва кварталите „Хиподрума“, „Бели брези“, „Лагера“, „Славия“, „Бъкстон“, „Красно село“, „Крива река“, „Борово“.

След като вижда видеоклипа с полагането на асфалта на 12 януари, Донков пише към Районната администрация в район „Красно село“.

„Проблемите тук са два. Първо, от Районната администрация извадиха документи, с които показват, че те предварително са уведомени за този ремонт – тоест Районната администрация е съгласувала ремонтната дейност с фирмата. Въпреки че от Районната администрация са знаели за този ремонт, спрямо показаните от нея документи, те не са осъществили този контрол.

Тогава всички виждаха какво е времето - беше изключително студено. Аз направих и допълнително проучване сред инженери. Тяхното експертно мнение е, че асфалтова настилка – каквато и да е тя, не се полага при под 4 °C, а тогава времето беше доста под 4 градуса. Освен това може да се види ясно от клипчето, че асфалтът е излят върху вода, върху локва, която локва не е малка. Можете да видите колко огромна е площта на покрития асфалт, можете да си правите заключения.

Проблемът тук идва и от друга страна – тъй като Районната администрация разчита изцяло на сигнали от граждани, се наблюдава едно изключително забавяне в отговорите по сигналите на граждани. Тези сигнали те подават по каналния ред, който Районната администрация изисква от нас. Тъй като това клипче се случва тук и сега – по време на нашия разговор образно казано, и след 5 минути машините ще си тръгнат, аз уведомявам – като създател на групата „Район Красно село - инициативност и решения за бъдещето“ съм поел ангажимента да уведомявам компетентните институции за определени дейности, в случая аз уведомих Районната администрация по Фейсбук. Те автоматично получават известие, че има някакъв сигнал някъде и реално ако разполагат с нужния екип, те веднага могат да го видят и на секундата да изпратят проверяващ човек, компетентен в строителната дейност, а той да констатира, че асфалтът се полага върху вода при неблагоприятни метеорологични условия“, разказа Донков пред ФАКТИ.

На въпроса защо в конкретния случай Донков не се свързал с Районната администрация по официалните канали за комуникация, той отговори: „Ставаше въпрос за казус, който трябва да бъде проверен и спрян тук и сега. Това не е сигнал, който търпи човек да ходи до администрацията или търпи човек да тръгне да пише писма по имейл“.

Отговорът на местната власт дойде от името на кмета на район „Красно село” Росина Станиславова. „Хората са прави да недоволстват. Възложител на този ремонт не е Районната администрация, а е „Софийска вода”. Към днешна дата този обект не е завършен. Ремонтните дейности трябва да приключат на 28 януари. От „Софийска вода” получихме отговор, че те са положили груб асфалт, докато спре дъждът, за да не стои кално”, каза пред NOVA тя. „На пътното платно е положена временна настилка, която цели запечатване на основата и осигуряване на проходимост на улицата”, каза още Станиславова в публикация на своя Фейсбук профил.

„Не съм експерт и не претендирам за това, но проблемът е видим. Ще последва ремонт, който ще е не след дълго време, защото положеният асфалт е излят върху локва, върху вода и по този начин той става негоден като основа на бъдещия асфалт, който ще бъде положен. Това, което разбрах от инженерите, с които имах разговор е, че е редно, когато се иска да няма кал, по която да минават жителите на тази улица, се полага чакъл. Този чакъл след това трябва да бъде натъпкан със съответните машини и изгладен. Чакълът няма да стане негоден и няма да стане предпоставка за следващи ремонти. Проблемът, който съществува на територията на район „Красно село“ с лошата пътна инфраструктура е именно поради липсата на т.нар. основа под асфалта. Тоест асфалтът няма здрава основа, която да го държи стабилен. Поради тази причина се появяват всички дупки и кръпки по улиците на нашия район“, каза още жителят на район „Красно село” Цанко Донков.

По повод инициативата „Район Красно село - инициативност и решения за бъдещето“, която Донков основава, той каза: „Инициативата представлява една Фейсбук общност. В момента се случват редица подобрения, като едно от последните подобрения, които групата успя да постигне, благодарение на доброто сътрудничество на различните институции в нашия град, това е новата мека настилката за игра за децата, които играят на една детска площадка в квартал „Кривата река“. Това е изцяло гражданска инициативна група, която комуникира с различните институции, в т.ч. и Районната администрация. В групата се публикуват много сигнали. На база на тези сигнали, Районната администрация реагира, след което получавам снимка с получения резултат“.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Надежда 2

    45 1 Отговор
    В,, Северния парк" асфалтираха алея преди 2 месеца и вече се рони няма битум който да държи камъчетата!
  • 2 Бат Бойко нощния бандит

    39 3 Отговор
    Моя асфалт лови на вода.И във вакуум.Ще правя магистрала за Марс.
  • 3 Пак старата песен

    46 3 Отговор
    ООД " Тиквострой"..
  • 4 иронман

    32 2 Отговор
    Управлението на Фандулькова/Тиквоций е безподобно.
  • 5 ГРОБ инженеринг

    46 2 Отговор
    Това се нарича техника "плаващ асфалт". Патентована е от "ГРОБ инженеринг" и лично одобрена от Главния инспектор Бойо Джипов ! Чрез тази плаваща технология се запълват най-добре шкафове ! Гарантирано от ГРОБ !
  • 6 Мата Хари

    28 0 Отговор
    Стига бе. Фирмите са на Лили Дебелото от Брюксел. Стига сте завиждали и тя пълни шкафче за черни дни.
  • 7 КЕВР и Ви К са едно класическо ОПГ

    22 0 Отговор
    Кевър са готови да вдигнат цената на водата в този квартал, чакат само Искане от Вик за 20%овеличение,аКЕВР ще разрешат 10%!!Играе се да Доброто и Лошото ченге в Корупционен Чиновнически вариант!!

    Коментиран от #24

  • 8 да питам

    7 8 Отговор
    Може би са гледали в Тубата как го правят братушките ?!
  • 9 най умния

    8 17 Отговор
    Цитата на оня с коня в първата тема за дупката: И кaктo cпoмeнaвa нoм.17 пocтaвянaтa нacтилкa e НE Acфaлт a Тeрмoцимeнт и вcичкo e ВРEМEННO дo oтттичaнe нa вoдaтa кoгaтo вeчe щe ce пocтaви и Acфaлт,нo ДEБИЛИТE тoвa нe ги интeрecувa- тe нямaт Кoли,тe нямaт ДOРИ пaри зa Цигaри,нo пък зa cмeткa нa тoвa имaт Злoбa В ИЗOБИЛИE и aкo нe я излeят,щe ce CAМOOТРOВЯТ oт нeя.

    Коментиран от #11, #19, #20, #27

  • 10 Иновация на цветарите

    25 2 Отговор
    Асфалт се полага не заради дупките на пътя, а за запълване на шкафа. Има ли значение температурата? Ако трябва Бичето, Гърнето и ПКП ще предоставят документи, че е било поне плюс 15 градуса! 🎃🎃🎃😀😀😀😀
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Още един

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Хаха хихи":

    Учил в ПУ "Петър Берон" .
  • 13 Ес анархия

    21 0 Отговор
    Ток, вода, пътища, комуникации, мини, рудници и подобни неща трябва да са държавни... Но България е собственост на Гроб и са ни превирнали в римска колония.... Дедите ни умираха за таз земя, а тия ни продадоха. Такъв геноцид и по турско не е имало...
  • 14 да питам

    3 2 Отговор
    Я ми припомни - "и подобни неща" , кога и от кого са дадени ..

    Коментиран от #15

  • 15 Ес анархия

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "да питам":

    Миии.. От хана ювиги!!!! Задай въпрос по-ясно!!!
  • 16 не знайте ли

    5 0 Отговор
    гърбоухи каланки цал дан си чоплят депките ф талото и чекат ,едзин да им доде да гу олющят !!!
    ама вервайте ми? пример хаспарухово у еаварна!!
  • 17 Бойко Борисов

    9 0 Отговор
    Комунистите са виновни Винету Орешарски и арменският поп . Аз никога - Човека със пълния шкаф ГАРАНТИРАНО ОТ ОПГ ШАЙКА
  • 18 Винкело

    8 0 Отговор
    Някои хора си мислят, че "контрол" е да стои един и да ги гледа какво правят. Не, не е това.
    Контрол е да му задържиш плащанията и да ги направиш след като гаранцията свърши.
    Не очаквам тези първите да го схванат.
  • 19 Антигерб

    11 1 Отговор

    До коментар #9 от "най умния":

    Хайде хайде те миналата година в троянско полагаха асвалт върху снега и тогава имаше някакви герберски оправдания и пак нямаше наказани - асвалта в единствено служи за пълнене на шкафчето.

    Пък не сме толкова тъпи като герберските тролове и различаваме термоцимент от асвалт колкото и да се мъчите да прикривате далаверите.
  • 20 Анализаторр

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "най умния":

    За термоцимент не съм чувал. За печматик и разни полимер модифицирани смеси за студено полагане съм чувал. Но накратко казано, когато се прави горещо полагане на асфалт не трябва да има влага и основата да е добре подготвена, почистена до здраво с един или два разлива на битумна емулсия. Уплътняване с валяк се прави при около 135 С и т.н. фирмите занимаващи се с ремонти прекрасно знаят това. Но качествената работа отнема време и пари, а пари трябва да се усвояват. Това е...

    Коментиран от #22

  • 21 ТраЛаЛа

    2 2 Отговор
    пълно с цанковци дето само плюят каквото и да се случи, ако има дупки, "чупя си колата, общината да ми купи нова", че мойта е 25 годишна, ако запълнят дупките, защо го правят когато вали, аман ве, що неси на,работа бе безделнико ???
  • 22 Тираджия

    1 6 Отговор

    До коментар #20 от "Анализаторр":

    А не си ли чувал за спешни, бързи,времени ремонти да не скачаш по дупките до пролетта? Или на вас пътища не ви трябват защото си имате фърчиплани!?
  • 23 Крива Река

    3 0 Отговор
    Вие вижте баскетболното игрище до въпросната градинка за деца, в "Крива Река"-от години неизвестни извършители поетапно свалят металната ограда на игрището.
    Сложете камери, криминалите ще оставят игрището без ограждение.

    Вижте на Тотлебен 73 - 75 климатиците по фасадите, които зимата текат върху главите на пешеходците,зимата се заледяват и са предпоставки за злополуки.
    Вижте улуците и климатиците оттичащи се директно на тротоарите, които отново зимата се заледяват и са предпоставка за злопулуки.

    Вижте ниско разположените климатици, в които хората с по-висок ръст си удрят главите.
    Вижте ел. табла разположени на тротоарите, което в цял свят е незаконно Крива Река.
    Вижте нарушаване на отстояния ЗУТ на новостроящи се сгради, Крива Река.
    Вижте плочите на тротоар на ул.Дакал Манол започнайки от Иречек към Добрила вълнистият тротоар и изпочупени плочи от времето на Живков, от корени на дървете-вадят се плочите повдига се нивото на тротоара с наклон, и се поставя нова настилка.

    Да не говорим за велоалеите направени по средата на тротоарите посока Тотлебен-Южен Парк. Няма място за пешеходци.
    Миналата година 2 пъти миха само това каре улици.
    Отсечените около 40 дървета за 20 г., заради нови строежи не са възстановени от предприемачите, и няма кой да ги задължи.
  • 24 Веолия

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "КЕВР и Ви К са едно класическо ОПГ":

    Относно Водата, Веолия ли отговаря за Крива Река.
    Водата от Искър идва под наклон, което изисква по-малка от обявената сума, поевтиняване на проекти..
    Веолия е от 2010 на БГ пазар, всичките инвестиции, които сме им платили чрез повишаване около 250% цени на вода са им малко.
    Нямат концесионна такса към СО.
    Нямат контрол върху изпълнение на договор.
    Няма държавен орган, който поне веднъж месечно да ни уведомява да за количество химикали във водата.

    От десет години им плащаме инвестиции, нормално е след време, цената да намелее, след осъществяване на инвестиционните планове.
    ДА, АМА НЕ!
    Цената на некачествената им питейна вода безобразно поскъпна, като планът им е 8 лева за кубик, което било "Поносима Социална Цена".
    Трябва да се разследват общинарите сключили тази БЕЗОБРАЗНА КОНЦЕСИЯ, имат ли офшорки и др. незаконни доходи.

    Франция и Германия, Африка изгониха Веолия.
    Хората трябва да искат публичен одит на Веолия.
  • 25 Крива Река

    2 1 Отговор
    Само в карето Тотлебен-бивш, Славейков, Гешов, Софийски са построени за 20 години над 21 нови сгради, 22-та е в процес на строене до 19 СОУ.
    От тях само 4-ма предприемачи са запазили дърветата, или са посадили нови на мястото на отрязаните.
    Показателен случай е обезлесяване зад 19 СОУ-поредната нова сграда на Богдановец, поредните отрязани дървета и разбита от бетоновозите настилка.
    Представяте ли си на какво дивашко презастрояване е подложена София?
    При едно земетресение, катаклизъм Витоша, наводнение, епидемия, София загива, хората не могат да бъдат евакуирани.
    Сградите ще падат върху тях, поради презастрояване.
    уникално безхаберие,при идване на нов местен кмет, проблемите остават, защото чиновниците в общината са същите, не са на ротационен принцип, което е предпоставка за КОЛОСАЛНА КОРУПЦИЯ.
  • 26 Гн Донков

    1 0 Отговор
    Г-н Донков, вижте коя е фирмата подизпълнител на проекта-тя е пряко отговорна за ремонта.
    Веолия е сключила договори с над 20 фирми, подизпълнители.

    Направете подписка и настоявайте за тотална забрана на строежи на нови сгради в Крива Река, не мораториум-отлагане, а забрана. Старите къщи, които искат да строят, не повече от старите им проекти височина и апартаменти, средно 2 етажа.
    Скандално Феликс Каниц от 18 до 20 отрязани от двете страни 20 дървета.

    Във връзка с презастрояване, Топлофикация София трябва да намали цената на парното. Защото колкото повече сгради, толкова по-малко загуби на вода и топлина по трасетата. (същото важи и за цените на водата, защото при нови сгради се полагат нови тръби и няма загуби 60%)
    Тези фактори, не ги отчитат.
    Направете такса смет на човек.
    Фирмите също са натоварени финансово, облекчето това косвено данъчно бреме за хората.
    Качеството на живот пада драстично, вие продължавате да вдигате цени, от 20-30 сгради по 30-40 апартамента и офиса, по тричленни семейства, това са ХИЛЯДА И ДВЕСТА АВТОМОБИЛА на 2-ма родители, без деца, в едно каре от 800 метра.

    Къде ще паркират хората, шофьорите плащат по 5 данъка за една кола. Добре, направихте зони, защо тези пари не влизат в общините?
    Хората си плащат данъци и винетки, и няма къде да паркират, нямат услуга срещу тези пари. Купувайте частни имоти-богатите общини, и правете паркинги срещу тези винетки.
  • 27 ОГЛЕДАЛЦЕ

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "най умния":

    .........."НАЙ УМНИЯ" .................,САМ СИ СЕ ХВАЛИШ КАТО ТВОЯ ИДОЛ ...........св. ТИКВУНИЙЙЙЙЙЙ НО,..............ХОРАТА ВИЖДАТ !!!!ДРУГО
  • 28 ОПОМНИ СЕ

    3 0 Отговор
    АНГЛИЧАНИТЕ И ФРАНЦУЗИТЕ НАПРАВИХА ТУНЕЛ ПОД ЛАМАНША, А НИЕ ИЗСИПВАМЕ И ТРАМБОВАМЕ АСФАЛТА С ЛОПАТИ И ТО В ЛОКВИ, ЗАТОВА ПЪТИЩАТА НИ СА С ТАКОВА КАЧЕСТВО.
    БЪЛГАРИНО, ОПОМНИ СЕ, СЪБУДИ СЕ! ВСИЧКО Е НА ТВОЙ ГРЪБ, БЪЛГАРИНО!
  • 29 Марио Ангелов

    0 0 Отговор
    И във Варна така асфалтират булевърдите .Във вътрешнокварталните улици нищо не се прави и е пълна разруха.Съд и затвор за крадците.
  • 30 ЛОПАТАР

    1 0 Отговор
    МЕТОДА ЗА АСВАЛТИРАНЕ ВЪРХУ КАЛ И ЛОКВИ ПО ВРЕМЕ НА ВАЛЕЖ Е НА СВЕТОВНО ИЗВЕСТНИЯТ СТРОИТЕЛ НА ПЪТИЩА - ДОКТОРА НА НАУКИТЕ И ГЕНЕРАЛ - Б.М.БОРИСОВ И НЕГОВАТА СЪРАТНИЧКА В НАУКАТА ЗА КРАДЕНЕ ДАСКАЛ - ФАНДЪКОВА ! ВМЕСТО ВАЛЯК ТЕ ПРЕДЛАГАТ ЛОПАТА ИЛИ Т.Н. МЕТОД -- ,,ЛОПАТАРЕНЕ" !.... ТАКОВА ЛОПАТАРЕНЕ ЗАСЛУЖАВАТ ВСИЧКИ КРАДЦИ ОКОЛО ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА !
  • 31 777

    1 0 Отговор
    „Две неща са безгранични: Вселената и човешката глупост. За Вселената все пак не съм сигурен“ Е нали трее се ремонтира лятос за нови милиони.$$$.. както винаги!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    На № 30 "Лопатар" Пропущате нещо важно.
    След "лопатенето" следва интелектуалното валиране с гумени ботуши № 45 !.......Това от лични наблюдения........