Last news in Fakti

7 Декември, 2012 06:27 14 457 27

Защо македонците стават българи

  • македония-
  • българия-
  • паспорти-
  • визи
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Македонците обичат българските паспорти. И тази любов ще живее още дълго, смятат в Скопие. Причината за нея е от чисто икономически характер, коментира Дойче веле.

След като България влезе в ЕС, много македонци кандидатстваха за българско гражданство, за да си отворят път към по-добро европейско бъдеще. И днес интересът им към българските паспорти не е намалял, въпреки че македонците вече пътуват без визи из Евросъюза. Според българския външен министър Николай Младенов, 50.000 души от съседната страна са получили български документи.

Вън от гетото - с български паспорт 

Властите в Скопие обаче не разполагат с точни данни за броя на македонските граждани, които имат и български паспорт. Причината е следната: в повечето такива случаи хората просто не обявяват двойното си гражданство. Броят им не може да се засече точно и при преминаване на границата, понеже те имат право да използват този паспорт, който пожелаят. Бившият външен министър Любомир Фръчковски смята, че интересът на македонците към българското гражданство ще се запази, независимо от факта, че те вече могат да пътуват безвизово из ЕС.

"Едно е просто да пътуваш, съвсем друго е да търсиш работа в ЕС. След като политиката не дава ясни и стабилни перспективи на хората в Македония, чудно ли е тогава, че те го компенсират с опити да си намерят препитание другаде ", казва бившият министър.

И според бившия вицепремиер Ивица Боцевски, македонците се стремят към български паспорти, водени главно от икономически мотиви. Той казва, че преди да отпаднат визите за страните от ЕС, за македонците българският паспорт е бил спасителен изход от "визовото гето".

"Но след като България влезе в ЕС и след като отпаднаха временните ограничения за свободно движение на българските работници из Европа, българският паспорт вече означава нещо повече: свобода за работа в страните от ЕС. Той е привлекателен особено за онези македонци, които търсят работа, неизискваща квалификация или владеене на език. Но явлението е само временно, то няма да има политически, културни или други последици ", убеден е Боцевски.

Според него един ден, когато приключат перипетиите на македонската евроинтеграция, явлението "македонци кандидатстват за българско гражданство" ще бъде предмет на изучаване от социолози и икономисти.

Половината нови българи са македонци

Българското министерство на правосъдието уточнява, че половината хора, получили български паспорт от 2007 година досега, са македонци. Катя Матева от дирекция "Българско гражданство" припомня, че македонците, които кандидатстват за български документи, преди това си вадят удостоверение за български произход от Държавната агенция за българите в чужбина, което улеснява процедурата. "Това доказва колко много хора в Македония имат семейни връзки с България", отбелязва Николай Младенов. Според него българският паспорт не е какъв да е документ и затова трябвало да се въведе специална церемония при получаването на българското гражданство. Външният министър казва още, че има и хора, които злоупотребяват с това гражданство.

Новият закон изисква от всички кандидати за българско гражданство да положат изпит по български език. Но това няма да спре вълната от македонци, които се стремят към българския паспорт, коментират в Скопие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 загрижена

    2 0 Отговор
    абе хора отваряйте границата и кеф ти охридското езеро кеф ти морето как не разбраха тия македонци че сме един народ като те си говорят диалектен бьлгарски сменили ударенията и били македонци да сте живи и здрави братя но не ни мразете и не ни изпозвайте само за да вземете бьлгарски паспорти
  • 2 паспорти

    1 0 Отговор
    Който инвестира сериозни пари в българската икономика - нека да има гражданство. В цивилизованият свят е така.
    Българите нямат нужда от използвачи и тарикати, пък било те и някакви съмнителни "братя" македонци, сирийци, афганци или африканци, за да уронват авторитета на държавата ни пред Европа, като отидат да си търсят работа там.
  • 3 дфъдо

    2 1 Отговор
    Преди да им дават гражданство да държат изпит по история на
    България и по граматика
  • 4 Димитър Димитров

    2 0 Отговор
    Българи стават Българи
  • 5 Бай хой

    1 0 Отговор
    Нормално е по интелигентните Бюрманци да искат Българско гражданство.
  • 6 николай маринов

    1 0 Отговор
    Като започнат албанците да им свалят потурите , чак тогава ще се сетят че са Българи . В Дебър, Гостивар, Струга , Тетово .... вече няма един "македонец" .Ден след ден ги изтласкват все по на изток но жалкото е че ще се осъзнаят когато ще е твърде късно .
  • 7 Владимир Владимиров

    1 0 Отговор
    Ами те са си Българи по принцип...

    Коментиран от #9

  • 8 амаха

    1 0 Отговор
    predi 70 godini kominterna re6il tazi teritoriq da bade v sauz ugoslaviq,tito gi puska6e da patuvat i na zapad i na iztok!!!sega ot evropa ne iskat nqkoi biv6i ygoslavqni / samo Sloveniq sa priznali/ i te se setiha 4e ima ne6to BG v tqh :D
  • 9 Пламен Кисьов

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Владимир Владимиров":

    "..изпран Македонец си е чист Българин"

    п.п. въпроос: защо в тяхната азбука има латинска буква - J , пък същото време се имат едва ли не за потомци на Светите братя Кирил и Методий ?
  • 10 Мартин 123

    1 2 Отговор
    На кого изобщо му пука за "македонските българи "
  • 11 Софиянка

    2 1 Отговор
    Жалко е това, което пишете драги читатели, показваме колко мизерен народ сме.
    Живея вече 1 година в Скопие, на подобни изявления тук се смеят, затова мислим че ни мразят, напротив само служим за присмех.
    Хората тук са прекрасни, добре се живее, само гладни български кореми могат така да обиждат, за кратко време те ще имат европейски заплати, а няма да се ш...ната ЕС, е, тогава ще видим какво ще стане с БГ паспортите ???

    Коментиран от #19, #26

  • 12 1234

    1 1 Отговор
    ДО СОФИЯНКАТА - ТИ ПЪК СИ ВЗЕМИ МАКЕДОНСКИ ПАСПОРТ,СЛЕД КАТО СМЕ МИЗЕРЕН НАРОД...МАКЕДОНЧЕТО ОТ БИГ БРАДАЪР КАЗА ЧЕ АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ БИЛ МАКЕДОНЕЦ ХАХАХАХ П.П-С ПРОМИТИ МОЗЪЦИ НЕ НИ ЗАНИМАВАЯИТЕ
  • 13 Софиянка

    1 1 Отговор
    до 1234
    абе глупав един,нямаш ниту име само номер, а аз си имам и паспорт и гражданство, БГ, само казвам, че ние сме два съседни народи и трябва да се уважаваме, а не с такива отвратителни изблици на завист и омраза към тях - Македонците.
    А и от написаното се гледа че нямаш 2 грама мозък ... МАКЕДОНЧЕТО ОТ БИГ БРАДАЪР КАЗА ЧЕ АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ БИЛ МАКЕДОНЕЦ ...???
    Ами ако го наричат ​​Александър Македонски какъв е ?
    УЗБЕКИСТАНЕЦ ЛИ Е ???
    ТЪПАК СИ ГОЛЯМ ...
  • 14 Хахо

    1 1 Отговор
    @ Алоу, сапри се ма! Солунските братя да не са солунци или гърци?
    .аси дупедавката и акъл сее...
  • 15 1234

    1 1 Отговор
    ДО СОФИЯНКАТА--МЪЛЧИ НЕ СЕ ИЗЛАГАЙ.ХОДИ СИ ПРАВИШ МАНИКЮР,ПРИЧЕСКА И ПОСЛЕ НЕЩО ОТ КОЕТО РАЗБИРАШ
  • 16 1234

    1 1 Отговор
    забравих! да те ограмотя-александър македонски е грък!!! ТИ ДА НЕ БИ ДА СИ ЧЕРНАТА ЗЛАТКА СЛУЧАИНО :)))
  • 17 makedoneca

    1 1 Отговор
    аз съм българче обичам нашите планини зелени....... софиянката е проста като моя ....... опитай се да свържеш правилно изречение.Македонски народ няма!!! Това са българи отцепници! Нямат история нямат и бъдеще.Софиянката е хубава патка с голямо П. Софиянкта и тя е от София ама майка й и баща й били от с.Войводино и като продали 300 декара земя до гръцката граница на един чобанин и си взели апартамент в София ама на 1 и 30 мин. от центъра и сега и те са граждани и сега тя е СОФИЯНКАТА !!! Която живее в македония(не я пиша с главна буква защото отново казвам това не е държава,а махала на Благоевград)
  • 18 ДЕЛЯН

    1 0 Отговор
    Един свестен коментар не можах да прочета Само ПРОСТАЦИ!!!!!!!!
  • 19 реалист

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Софиянка":

    никой не им завижда на макетата,от една страна ги порят албанците от друга ги шият сърбите,гърците не ги признават като държава,ние не им даваме от историята си.като излючим скопие и охрид,са 20 години зад нас!!! НА КОЕ ДА ИМ ЗАВИЖДАМЕ?
  • 20 Той

    1 1 Отговор
    Защо им дават паспорти на тези макета. Смърт за отцепниците и предателите. А Софиянката да си стои в гетото наречено Скопие и да не пише по Български сайтове.
  • 21 Filip

    0 0 Отговор
    E braka bugari nie mozeme da bideme najgolemi braka no so granica medju nas dali sme nie bugari srbi grci se sto ke kazete imate pravo na toa bidejki e demokratija a nie mozeme slobodno da se kazeme deka sme MAKEDONCI.A zosto sme onakvi zosto vaka pravime e zatoa sto dovolno Makedonecot cekashe na svoite balkanski braka da pomognat da zavladee bratstvoto megju hristijanskite narodi ama po se izgleda nas islamska turcija ni e edinstveniot i najgolemiot brat e pa sega razmisltete ubavo kade lezi greskata i priznaejte nekogash kakva e istinata nemojte kukavicki cel vek...Pozz od MAKEDONSKITE BRAKA
  • 22 Тодор

    1 1 Отговор
    Нали се бият в гърдите , крадат история , чак се излагат с националистическите си изказвания ... те ни мразят бе хора ! В един момент , искат да са Българи , по-лицемерно племе не съм виждал !
  • 23 Язе

    1 1 Отговор
    Политиците в Македония не са македонци (българи от Македония) те са сърби или сръбски яничари-майцепродавци. Ако нещата стигнат до там, че да се елиминира сръбското влияние и се даде свобода на хората няма да трябва много за да поискат присъединяване към майка България. Все още сръбските комунисти-титовисти (шовинисти) имат цялата власт и владеят със страх и манипулации.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Сашо

    0 0 Отговор
    "Софиянка" май ще се окаже скопянка с бъларски паспорт, невъзможно е българка да пише така неграмотно!
  • 26 мая

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Софиянка":

    ти СИ за оплакване,че драскаш врели некипели,на който си вярваш само ти
  • 27 Lepota

    0 0 Отговор
    Kojto ne poznava od izkustvo i ne saka od srce makedonec toj ne znae kakvi xora sa te . Njma po vqrvash narod od tqx . Nie balgarite sme prodavnici . Evala na makedoncite . A tova za bg pasportite vas kakvo vi preci tolkova .