26 Януари, 2021 19:00 6 595 202

Стига отстъпки пред Скопие, време е да минем в настъпление

  • проф. николай овчаров-
  • северна македония

Трябва да поддържаме позицията си за Северна Македония, защото утре рискуваме да се промени не македонската, а българската идентичност

Стига отстъпки пред Скопие, време е да минем в настъпление - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България трябва да защитава позицията си за преговорите на Северна Македония и дори да мине в настъпление, тъй като се очаква засилен натиск от западните ни партньори. Това е мнението на археолога проф. Николай Овчаров в интервю за агенция "Фокус". Той коментира още за запаленото българско знаме в Македония и идеята му за защита на българския национален интерес.

Фокус: Проф. Овчаров, преди седмица станахме свидетели на запалване на българско знаме в Северна Македония. Как определяте този акт?

Николай Овчаров: Определям го, меко казано, като неприемлив и враждебен от страна на северните македонци. Казвам го, защото имам представа за македонците от доста време. Може би много хора ще кажат, че това е изолирано явление, но знам, че враждебността към България е много голяма.

Изпитвал съм го на гърба си по време на многобройните си експедиции в Македония от 1989 г. насам. Не смятам, че те могат да променят своята позиция. Съзнанието на три поколения хора след 1944 г. е промито. Не съм оптимист, че те могат да се променят.

Ние, българите, трябва да поддържаме своята позиция, защото ако признаем нещата, както ги виждат и както се опитват да ни накарат някои среди, утре рискуваме от тях да ни бъдат диктувани позиции, които трябва да променят не македонската, а българската идентичност.

Фокус: Задълбочава ли се езикът на омразата срещу България в югозападната ни съседка?

Николай Овчаров: За мен този език не е спирал. Не вярвам и в моментите, в които Зоран Заев се кълнеше в дружба. Познавам душицата на македонизма, знам как може да се претворява, да се представя за по-добър само и само да достигне до своята заветна цел - признаването на македонския "идентитет".

По никакъв начин, признавайки тяхната идентичност и език, не трябва да отстъпваме от своите позиции. До 1944 г. езикът е изграден върху български диалект, който после многократно е променян и изменян, но въпреки всичко пак остава такъв. Език не се променя за 20 дена или 20 години.

Другото нещо е българската история. Онзи ден показах много нови доказателства, които разкриват, че до XIX век и първите години на XX век, хората там се чувстват българи. Жалко е днес, че техните деца и внуци, са променили своето съзнание. В крайна сметка това е факт, с който ние ще се примирим. Въпросът е да не се краде българска история. Ако допуснем по този начин Северна Македония да влезе в ЕС, това ще бъде използвано след няколко години срещу нас.

Фокус: Как оценявате реакцията на българската страна по случая със знамето?

Николай Овчаров: Като правилна. Направи се всичко, което е възможно по дипломатическа линия. Непрекъснато казвам, че сме в ситуация на защита. Ние, Майка България, както те подигравателно понякога ни наричат, непрекъснато отстъпваме. Време е да минем в настъпление.

Предложил съм на министър-председателя г-н Борисов и на правителството да обясняваме много повече. Предложил съм групата от историци и филолози, която не трябва да бъде много голяма. Със сигурност в нея трябва да влезе проф. Пламен Павлов, разбрах и, че проф. Кирил Топалов има желание да се включи. Не определям точния състав на групата, но трябва да обясняваме тези неща не само в България, а в чужбина. Трябва да се обяснят тези неща в столиците на европейските държави, в САЩ. Очаква се натиск от САЩ при новата администрация. Именно за това трябва да преминем в настъпление, да обясняваме българската позиция и то с исторически факти.

Фокус: Как си обяснявате тезата на премиера Зоран Заев разговорите с България да продължат след изборите у нас?

Николай Овчаров: Не следя мислите на този човек. Те са такива, че сутринта са едни, на обяд са други, вечер са трети. Познавам македонизма и много добре виждам, че зад усмивката на Заев има други мисли, за съжаление. Отново апелирам към създаването на група за натиск. Не е необходимо да сме хиляди хора. Предлагам проф. Пламен Павлов и проф. Кирил Топалов, защото те могат по-твърдо да защитават българската позиция. Нямам нищо против нашите членове на историческата комисия. Те са много добри професионалисти, добри учени, но се видя, че са доста меки.

Със северните македонци трябва по-твърдичко. Ще припомня любимите ми думи на македонеца Андрей Ляпчев за това как трябва да се действа: "Со кротце, со благо и со малко кютек", ако се налага.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 65 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Piff

    56 5 Отговор
    Желаеш ли чуждото, загубваш своето.

    Коментиран от #12

  • 2 Софиянец

    77 5 Отговор
    Подкрепям, да ги изядем и анексираме
  • 3 Бaро Вкаров

    89 2 Отговор
    България требе да преговаря с Албания!Тека или иначе "великите потомци" на Санде Македонски след 20 години ще са провинция Източна Албания.🐵
  • 4 Тираджията

    88 4 Отговор
    Набелязал съм си отсреща 2 макета с български паспорти! След малко ще ги уча да пеят нашия химн, ще викат Гоце е българин, ще целуват българското знаме, и ако се справят добре ще отърват дървото! Ако не вземам и паспортите и да ги пращам при Александър Велики!

    Коментиран от #9, #44

  • 5 ЕЕЕ

    90 3 Отговор
    Браво на автора! Подкрепям!
  • 6 Дългият

    85 2 Отговор
    Браво Професоре,продължавай в същият дух.Ама защо само твои статии четем няма ли поддръжници сред Вашите среди...Вашата дума повече се чува...
  • 7 Кси

    70 2 Отговор
    Правилно, ние само търпим тия да ни дават наклон, утре ще се налага да доказваме, че сме българи, техните лъжи, лиценерно отношение, пропаганда и лобиране да се покаже, те си драпат да бъде тяхното
  • 8 ponti

    69 2 Отговор
    НИКОГА МАКЕДОНИЯ В ЕС!!! Ако искат да станат европейци, първо трябва да признаят (индивидуално всеки) че са Българи. Точка.

    Коментиран от #11, #151

  • 9 Тираджията

    68 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тираджията":

    Ако се появи оня дето се мисли за македонец в сайта, и ме нарече пак татарин, макетата тука на паркинга, ще четат коментара и ще ядат шамари! Да не каже после че не съм предупредил!
  • 10 Али Бали

    17 4 Отговор
    Октавиан е въвел правилото,на всеки 10 учени / професора/ по един прост слуга ,да ги ръководи ! педи него и Ал.Македонски е правил същото и Помпей .
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Кси

    65 1 Отговор

    До коментар #1 от "Piff":

    БГ никога не е получавала чужда земя с чужд етнос, както сърбите получиха Македония1919г и западните покрайнини и репресираха българите там, продължават сърбомани-македонисти-удба да ги управляват
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 МЪРШАТА

    56 1 Отговор
    Стига отстъпки пред Скопие, време е да минем в настъпление ПРЕДИ НЯКОЯ МУТРА ДА НИ ПРЕДАДЕ !
  • 15 Тираджията

    38 2 Отговор

    До коментар #13 от "Македониус":

    Ей сега ще им обърша 5 шамара! Само да им покажа коментара, и ще ядат шутове!
  • 16 сектант

    5 8 Отговор
    ПРАВИЛНО! БИЛАТА ДА ВАДИ ЧЕРТЕЖИТЕ ЗА САМОЛЕТИТЕ!
  • 17 БашМайстора

    47 0 Отговор

    До коментар #13 от "Македониус":

    Македонус ще проклинаш дека си се пръкнал толкова необразован,за 5 мин те сакам насаме,след това ще ми стоиш мирно и ще цитираш ,"Аз съм БЪЛГАРЧЕ"
    ВИЕ НЯМАТЕ НИЩО,вие сте гола вода.
    Цънцари,арнаути,шиптъри.такава ви е държавата.
  • 18 Тираджията

    38 1 Отговор

    До коментар #13 от "Македониус":

    Всеки път като обиждаш, аз на паркинга като спра, ще тръшкам по един "маке-т" у земята! Продължавай да обиждаш българино със скопен мозък!
  • 19 !!!?

    11 19 Отговор
    Европа не разбира как като македонците са българи, а са откраднали българската История !!!?

    Коментиран от #157

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ке те питам

    53 0 Отговор

    До коментар #13 от "Македониус":

    Оште ли пишуваш на србската пишушта машина ?

    Коментиран от #22

  • 22 Македониус г

    2 41 Отговор

    До коментар #21 от "Ке те питам":

    А ти на америчка пишуваш бре,брачо,и на хитлериска,и на съвецка,квото ти турат на софрата..

    Коментиран от #25, #26, #27, #28, #29, #31, #57

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Тираджията

    30 0 Отговор

    До коментар #20 от "Македониус":

    Твоите сънародници вече питат за теб! Говорят за тази дето те е родила, скопияне!
  • 25 БашМайстора

    45 1 Отговор

    До коментар #22 от "Македониус г":

    Макаче,абе защо чак 1996 г започвате да участвате на Олимпиада?за твоя информация БЪЛГАРИЯ УЧАСТВА 1896 Г правиш ли разлика между тези две години?
  • 26 БашМайстора

    48 0 Отговор

    До коментар #22 от "Македониус г":

    Северно макаче,и друго да те питам,абе защо Северна мЪкедония започва да играе квалификации за Световно първенсъво по футбол и Европейско след 1994 г,нали сте много стари,къде сте през другите години?
    Хахаха
  • 27 БашМайстора

    50 0 Отговор

    До коментар #22 от "Македониус г":

    Северно макаче,и друго да те питам,можеш ли ми каза 5 северно македонски царе?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 БашМайстора

    53 2 Отговор

    До коментар #22 от "Македониус г":

    Северно макаче и друго да те питам,абе защо Сърбия не ви признават църквата,а Гърция държавата?

    Коментиран от #34

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 БашМайстора

    45 0 Отговор

    До коментар #22 от "Македониус г":

    Севрно макаче и друго да те питам,ти сега арнаитин ли си,или цънцар.щот БЪЛГАРИН не си,Грък не си?
  • 32 БашМайстора

    36 0 Отговор

    До коментар #30 от "Македон":

    Ваш е само кенефа,ти нямаш нищо.ти можеш ли ми отговори на въпросите,а северно макаче?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Македон

    3 43 Отговор

    До коментар #29 от "БашМайстора":

    Зашо србиа окупираше Вардар 31% грциа егеј 51% и блгариа пирин 18% от етническа Македониа...е за това само овие 3 држави не признават Македонско нишо!

    Коментиран от #39, #49

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Мая

    32 1 Отговор
    Нито крачка назад от нашата история.РСМ направи някои отстъпки на Гърция но ако РСМ влези в ЕС (а това никога няма да стане) те веднага ще забравят какво са обещали и гърците жестоко ще съжаляват.Ще възтановят имена на улици ,надгробни паметници с една дума ще забравят договора с Гърция.
  • 38 МУТРИИИ

    26 2 Отговор
    И ЗАЕВ И БОКО СА МУТРИ И КРАДЦИ - НИКАКЪВ ЕС ДОКАТО И ДВАМАТА НЕ ВЛЯЗАТ НА ТОПЛО !
  • 39 БашМайстора

    47 1 Отговор

    До коментар #34 от "Македон":

    Вие не сте МАКЕДОНИЯ вие сте Северна Мъкедония.нямате нищо общо със Ал.Македонски нито със баща му,те са ГЪРЦИ.Вие сте или арнаути или цънцари,много скоро и шиптъри

    Коментиран от #46, #85

  • 40 Македон

    1 39 Отговор

    До коментар #35 от "БашМайстора":

    Александар 3,Филип 2,Александар 2,Филип1, Каран,Антигон...а ти ше ми кажеш ли каде се намираше Блгариа в античноста? И 1 антички Блгарски цар?

    Коментиран от #42, #43

  • 41 БашМайстора

    25 0 Отговор

    До коментар #36 от "Македон":

    А ти Северно макаче,и друго да те питам,абе защо Северна мЪкедония започва да играе квалификации за Световно първенсъво по футбол и Европейско след 1994 г,нали сте много стари,къде сте през другите години?
  • 42 БашМайстора

    36 0 Отговор

    До коментар #40 от "Македон":

    Ти да не си завършил Хумор и Сатира,Те са ГЪРЦИ нямате нищо общо с тях.
    Не ми отговори,цънцар ли си или арнаутин?

    Коментиран от #45

  • 43 БашМайстора

    21 1 Отговор

    До коментар #40 от "Македон":

    Ти да не си завършил Хумор и Сатира,Те са ГЪРЦИ нямате нищо общо с тях.
    Не ми отговори,цънцар ли си или арнаутин?
  • 44 Тираджиите са

    1 20 Отговор

    До коментар #4 от "Тираджията":

    алкохолици и пиянски ВСИЧКИТЕ

    Коментиран от #48, #56, #71

  • 45 Македон

    1 28 Отговор

    До коментар #42 от "БашМайстора":

    Каде се намираше антична Блгариа?
  • 46 Яна

    2 32 Отговор

    До коментар #39 от "БашМайстора":

    А вие сте татари!

    Коментиран от #52, #53

  • 47 БашМайстора

    21 0 Отговор
    Пак да те питам в случай че ни си видял. Северно макаче,и друго да те питам,абе защо Северна мЪкедония започва да играе квалификации за Световно първенсъво по футбол и Европейско след 1994 г,нали сте много стари,къде сте през другите години?

    Коментиран от #51

  • 48 Македон

    1 27 Отговор

    До коментар #44 от "Тираджиите са":

    Пази брато да не си минеш като дедо ти през 1945 в Македониа! :)

    Коментиран от #64

  • 49 Защото македонците са гърци

    37 0 Отговор

    До коментар #34 от "Македон":

    Атова и ви натириха към Вардар, защото сте българи и говорите български! Ти въобще не разбираш македонския език, българския диалект който говориш, няма нищо общо с езика на Александър Велики! Още хан Котраг, е изгонил всички македонци надолу по Пелопонес! Ама скопен мозък, и столица Скопие!
  • 50 Да еааа алчните безродници!

    41 2 Отговор

    До коментар #13 от "Македониус":

    ВИЖ СЕГА, ПЕЙЗАН! ЩЕ ТИ ОБЯСНЯ, ЗАЩО НЕ Е ДОБРЕ ЗА ТЕБ, ДА СЕ НАТИСКАШ ЗА ЕВРОПА! В ЕВРОПА ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ Е СВЕЩЕНА И НЕПРИКОСНОВЕНА. В МОМЕНТА В КОЙТО ВЛЕЗНЕТЕ В ЕС, ВЪВ ВАШАТА КОМИЧНА ДЪРЖАВИЦА ЩЕ СЕ ЗАДЕЙСТВА ЕВРОПЕЙСКОТО ПРАВО, А ТО ГЛАСИ, ЧЕ ТРЯБВА ДА ВЪРНЕТЕ ЗЕМЯТА НА СОБСТВЕНИЦИТЕ. СОБСТВЕНИЦИ НА НАЙ - ГОЛЕМИТЕ И ХУБАВИ ИМОТИ ВЪВ ВАШАТА КОМИЧНА ДЪРЖАВИЦА СА БЪЛГАРИ. ТЕ ИМАТ НЕОБОРИМИ ДОКУМЕНТИ ЗА СОБСТВЕНОСТ, КОЕТО ОЗНАЧАВА, ЧЕ ПОЧТИ ПОЛОВИНАТА ЗЕМЯ ЩЕ СМЕНИ СОБСТВЕНИКА СИ. ТОВА, ЧЕ СЕ ПРАВИТЕ НА МАРСИАНЦИ, НЕ ПРОМЕНЯ СИТУАЦИЯТА.КАКВИТО ЩЕТЕ СЕ ПРАВЕТЕ - ОБИРАЙТЕ СИ ПАРЦАЛИТЕ. ДАДОХМЕ ВИ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ЖИВЕЕМ БРАТСКИ, А ВИЕ СЕ ИЗСРАХТЕ НА НЕЯ. СЕГА ВЕЧЕ ЩЕ ИГРАЕ ТОЯГАТА : НА ЗЛО КУЧЕ - ЗЛА ТОЯГА! ПРИ ТОВА ТОЯГАТА ЩЕ Е ОТ НАЙ - БОЛЕЗНЕНИТЕ : ПИСАЛКА, СЪДЕБНО РЕШЕНИЕ, ПОДПИС, ПЕЧАТ И АУТ ОТ ИМОТА! ТОВА Е ЕВРОПА, ПЕЙЗАН! ТУК ВЛАСТВА РИМСКОТО ПЕАВО, НЕ ТИТОВОТО!
  • 51 Македон

    2 30 Отговор

    До коментар #47 от "БашМайстора":

    Каде се намираше Антична Балгариа,пак да те питам по 3 пат?

    Коментиран от #54, #55, #61, #150

  • 52 БашМайстора

    18 0 Отговор

    До коментар #46 от "Яна":

    Теб направо те пропускам,със прости и необразовани хора,по рядко.
    "Verba volant,scripta manent"
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 БашМайстора

    21 1 Отговор

    До коментар #51 от "Македон":

    Северно макаче аз те питам толкова много ти не отговаряш,пак да те питам.
    ти Северно макаче,и друго да те питам,абе защо Северна мЪкедония започва да играе квалификации за Световно първенсъво по футбол и Европейско след 1994 г,нали сте много стари,къде сте през другите години?

    Коментиран от #62

  • 55 БашМайстора

    15 0 Отговор

    До коментар #51 от "Македон":

    Северно макаче аз те питам толкова много ти не отговаряш,пак да те питам.
    ти Северно макаче,и друго да те питам,абе защо Северна мЪкедония започва да играе квалификации за Световно първенсъво по футбол и Европейско след 1994 г,нали сте много стари,къде сте през другите години?
  • 56 Е те бате

    13 0 Отговор

    До коментар #44 от "Тираджиите са":

    Утре сигурно ще пише дето кво става на паркинга! Ела да ги видиш мишките как се отричат от вас и вашите мнения!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 БашМайстора

    27 0 Отговор
    Ти нямаш нищо общо със Филп 1 или 2 или 4 или 10 те са ГЪРЦИ
    Не съм чул Антична Северна македония хахахаха
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 БашМайстора

    14 0 Отговор
    Северно макаче,и друго да те питам,абе защо Северна мЪкедония започва да играе квалификации за Световно първенсъво по футбол и Европейско след 1994 г,нали сте много стари,къде сте през другите години?
  • 61 БашМайстора

    14 0 Отговор

    До коментар #51 от "Македон":

    Аре бе баце севрно макаче,отговори ми де.
    ,абе защо Северна мЪкедония започва да играе квалификации за Световно първенсъво по футбол и Европейско след 1994 г,нали сте много стари,къде сте през другите години?
  • 62 Македон

    1 26 Отговор

    До коментар #54 от "БашМайстора":

    Преди това Македониа беше в Југославиа, преди 1945 беше окупирана от Блгариа,преди 1941 окупирана от Србиа,преди 1913 окупирана от Оттоманско Царство преди това окупирана од Блгарско Царство и преди това Окупирана от Римско Царство....а каде се намираше Блгариа во Античноста ше кажеш ли..5 пат те питам?

    Коментиран от #65, #67, #68, #70, #91, #154, #191

  • 63 Мим33

    24 1 Отговор
    Това е така напълно съгласен съм с Овчаров.Макетата са подли и зад гърба ни гроб копаят.Тях приемат и те са на гюмето,ако искат да не изхварчат,трябва да признаят истината и да ни се извинят за обидите и унижаването ни...
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 БашМайстора

    21 1 Отговор
    Ясен си,ти си бита карта,плитка вода си.такива като теб ги хрускам за закуска по ИСТОРИЯ,на малкия ми пръст не можеш ми стъпи,необразован си.има едни сгради дека се казват БИБЛИОТЕКИ там има едни неща "КНИГИ"се наричат,като за вас има и с картинки,по лесно да ги асимилирате.
    "DA MIHI FACTUM,DABO TIBI IUS"
    Имате още много да учите безродници
  • 67 БашМайстора

    10 0 Отговор

    До коментар #62 от "Македон":

    Ясен си,ти си бита карта,плитка вода си.такива като теб ги хрускам за закуска по ИСТОРИЯ,на малкия ми пръст не можеш ми стъпи,необразован си.има едни сгради дека се казват БИБЛИОТЕКИ там има едни неща "КНИГИ"се наричат,като за вас има и с картинки,по лесно да ги асимилирате. "DA MIHI FACTUM,DABO TIBI IUS" Имате още много да учите безродници
  • 68 Горе в Азия

    12 0 Отговор

    До коментар #62 от "Македон":

    Във Фанагория, и, Кубрат е бил християнин! 300 години по късно и ти си станал такъв като българин!

    Коментиран от #73

  • 69 Македон

    1 26 Отговор

    До коментар #64 от "ИДЕНТИТОТ НЯМА ДА ТЕ СПАСИ":

    Како читам,ОН казва че след 2030, Блгариа ше стане првата циганска држава на света!ше изчакаме до тогава и со циганите леко ше се оправиме :)

    Коментиран от #74

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Тираджията

    18 0 Отговор

    До коментар #44 от "Тираджиите са":

    Ние ще ви подкараме първи! Ще ви вземаме паспортите по паркингите, и ще ви блокиране всички македонски фирми! Ще ви оставим гладни като въшки, а който не ще с добро, има и друг начин! А като ъ напием, да видим къде ще ходите!

    Коментиран от #78

  • 72 БашМайстора

    18 0 Отговор
    Там няма МАКЕДОНЦИ,казах ти ти си плитка вода,не си ми в категорията,ще те схрускам на закуска теб за 5 мин
  • 73 Македон

    1 19 Отговор

    До коментар #68 от "Горе в Азия":

    Кога сте дошли в Македониа,кого намерихте?
    Или немаше хора?и на кои език говорите днес ако тои не е азиатски а Балкански,т.е не е грцки не е тракииски не е илирски...да не е Македонски???

    Коментиран от #76, #77, #79

  • 74 2025

    17 0 Отговор

    До коментар #69 от "Македон":

    РСМ ще се присъедини в шиптарската република, така че забравяй българския диалект и учи шиптарски! А за ромите, не се притеснявай, те имат по малко мозък и от вас, за материал ще ги ползваме!
  • 75 БашМайстора

    32 0 Отговор
    Хан Аспарух и битката при Онгъла (680 г.)
    Хан Тервел – победителят при Константинопол (718 г.)
    Хан Крум Страшни и битката при Върбишкия проход (811 г.)
    Цар Симеон Велики и битката при Ахелой (917 г.)
    Цар Иван Асен II и битката при Клокотница (1230 г.)
    Шипченската епопея (1877 г.)
    Защитата на Съединението при Сливница (1885 г.)
    Българският устрем при Лозенград и Люлебургаз (1912 г.)
    Превземането на Одринската крепост (1913 г.)
    Победата на Калиманската позиция (1913 г.)
    Щурмът на Тутраканската крепост (1916 г.)
    Героичната отбрана при Дойран (1916 – 1918 г.)

    Ти какво имаш бе безроднико,ти някога отварял ли си книга да прочетеш нещо,което не е писано от северно мЪкедонски историчар?
    Казах ти по История ще те схрускам за има няма 5 мин

    Коментиран от #82

  • 76 Не е македонски

    24 0 Отговор

    До коментар #73 от "Македон":

    Славянски е! А езика който говориш ти да не би да е македонски? А сега ти го пиша и на македонски, ще го разбереш ли? Σλαβηκα! Α γλώσσα που εσύ Μήλας μήπως είναι των μακεδόνων?
  • 77 БашМайстора

    26 1 Отговор

    До коментар #73 от "Македон":

    Македонски език,изчезвай лапе,ти нямаш и най малка представа от история.
    Чувал ли си за село в Южна Италия,Челе ди Булгария?
  • 78 Македон

    0 23 Отговор

    До коментар #71 от "Тираджията":

    Абе брато,ние нали бехме живи и преди да давате бг паспорти за нас?и закриите фирмите и да видим какво и кои ше остане в благоевгради петрич реално,да не станат като перник и дупница само празни згради

    Коментиран от #80, #87

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 БашМайстора

    24 1 Отговор

    До коментар #78 от "Македон":

    Сърбия не ви признава църквата,Гърция държавата,ние езика за ква антична държава ми говориш ти бе Титовист

    Коментиран от #84

  • 81 БашМайстора

    22 0 Отговор
    За Шеста оХридска дружина чувал ли си,безроднико?
  • 82 Македон

    0 25 Отговор

    До коментар #75 от "БашМайстора":

    Хехе абе маисторе,а ние от 91год при воина ембарго и не сме в ЕУ и пак по добар стандард имаме от вас!аи ше ти пуснам една Македонска Ракиика таму в Италиа,знам че си роб!

    Коментиран от #86, #93, #147

  • 83 БашМайстора

    26 0 Отговор
    6-та Охридска Македоно-Одринска дружина е организирана и екипирана в София от доброволци от Охридското, Кичевското, Крушевското и Костурското македонски братства. Командир на дружината е подпоручик Константин Мановски. Знаменосец на дружината е опълченецът Алекси Бъчваров.
  • 84 Македон

    0 21 Отговор

    До коментар #80 от "БашМайстора":

    Маисторе пивнал си повече,едни сши работи пишуваш по 10 пат!

    Коментиран от #88, #89

  • 85 Коко

    16 0 Отговор

    До коментар #39 от "БашМайстора":

    Ше ядат албанските калмари.
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Ще им намерим работа

    15 0 Отговор

    До коментар #78 от "Македон":

    В наши фирми, и преди да ви дадем паспорти, хората пак живееха, и без вас няма да умрат! Един ваш смакедонец, знаеш ли какъв бой му хвърлихме и му закрихме фирмата! Момчетата пак работят, той продаде камионите обаче!

    Коментиран от #90

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 БашМайстора

    15 0 Отговор

    До коментар #84 от "Македон":

    "Македония е гръцка. Само гръцка!" - скандират стотици хиляди гърци и не искат да чуят и дума за държава на име Македония. Или както казва Обеликс: "Тия римляни са луди", пише НЦЦ в ироничен коментар.

    Коментиран от #94

  • 90 Македон

    1 12 Отговор

    До коментар #87 от "Ще им намерим работа":

    Да като Перник и Дупница,каде ше работат кога нема фирми!
  • 91 Кси

    34 0 Отговор

    До коментар #62 от "Македон":

    Вардарска Македония е подарена на Сърбия 1919г с 2,5 млн.българи, днес има ли българи в македония-север, има ли графа българин за преброяването, или думата българин е табу. Питаш за "античка", в смисъл, кой век ти трябва, прабългарите са на Балканите 5, 6 век , записано в документи за имоти на Атон, а преди великото преселение на народите прабългарите са имали държава в Азия, но сме на Балканите преди сърбите, останали с позволение 7 век и то, за да ги ползват да плячкосват римската империя.Ако намекваш, че македонците сте антични, не е вярно, античните македонци са елини, гръцкоговорящи, а ти какъв си те определя майчиния ти език, можете да се определяте и чувствате както искате, но да крадете българска история и да лъжете, няма да търпим повече тази наглост и безочие
  • 92 БашМайстора

    22 1 Отговор
    предназначени за Македония. Така югозападната ни съседка се оказа в доста затруднено положение поради факта, че няма пряк достъп до море. От бургаското пристанище обявиха, че са готови да поемат доставките на нефт за Македония. Едновременно с това висши албанска служители също предложиха две свои пристанища за обслужване на македонския внос. Те обаче били твърде плитки за големи танкери. Условието на Албания е Македония да гарантира правата на албанското малцинство в републиката.След което горивото за Северна мЪкедония пристига на пристанище Бургас,и от там камионите транзитно преминават през България без да бъдат спирани никъде.За да можеш ти и другите безродници да си карате таратайките.1994 година,и за благодарност сега се зъбите.Само мор за вас.
  • 93 Кси

    20 1 Отговор

    До коментар #82 от "Македон":

    Не е вярно, че сте с по-добър стандарт, лъжата ви е държавна политика, наследена от сърбоманите
  • 94 Македон

    0 14 Отговор

    До коментар #89 от "БашМайстора":

    Маисторе каков Патриот си ти кога си оставил Блгариа на Циганите???Леко е од Италиа патриот да се правиш,а продаде кштата на циганите

    Коментиран от #96, #101, #103, #108

  • 95 БашМайстора

    10 0 Отговор
    Аре бе баце севрно макаче,отговори ми де. ,абе защо Северна мЪкедония започва да играе квалификации за Световно първенсъво по футбол и Европейско след 1994 г,нали сте много стари,къде сте през другите години?

    Коментиран от #97

  • 96 БашМайстора

    13 0 Отговор

    До коментар #94 от "Македон":

    Казах ти,аз там ходя на почивка,ти за Бургас,за Черно море чувал ли си?
    Мене ми не требе да одя някъде,аз си имам всичко.
    То хубаво че там немате цигани.хахаха.жалка карикатура си ти,казах ти вас господ ще ви съди.и ще стоя и ще ви се смея.прошка няма за вас.
  • 97 Македон

    0 10 Отговор

    До коментар #95 от "БашМайстора":

    Абе маисторе врни се назад на коментар 62 10 пати питаш един ист впрос,стига вече ракиа
  • 98 прав е професора

    11 1 Отговор
    Боко тиквуна си откупи губернаторския пост от краварите с 2 милиарда лв за несъществуващи самолети. И виналия ден краварите почнаха да реват че нещата не им вървят по план. Трябва да се противопоставяме и на краварски натиск. И на опита на русназите да припишат заслугата за азбуката на макетата.
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Smooth Jazz

    15 0 Отговор
    Отново казвам, че най-лесния начин да влязат в ЕС е, да направят референдим за присъединяване на СМ към България, и да извършим мирно анексиране на територията им.
  • 101 БашМайстора

    15 0 Отговор

    До коментар #94 от "Македон":

    Да те светна нещо оти вашите безродниц пак знаят "повече" от нас
    Българи 84.8%
    Турци 8,8%
    Цигани 4.7%
    Албанците след преброяването което скоро ще започне у вази ще са към 45% оти 19 г не сте се броили.жалък си баце,ще те схрускам
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Чудо

    7 0 Отговор
    Порасна пилци, поебаа квачки.
  • 105 БашМайстора

    8 0 Отговор
    аз да те питам пак, толкова много те питам ти не отговаряш,пак да те питам. ти Северно макаче,,абе защо Северна мЪкедония започва да играе квалификации за Световно първенсъво по футбол и Европейско след 1994 г,нали сте много стари,къде сте през другите години?

    Коментиран от #106

  • 106 Македон

    0 8 Отговор

    До коментар #105 от "БашМайстора":

    Врни се на коментар 62 хахахах
  • 107 Македон

    0 11 Отговор

    До коментар #103 от "шо е маке все е ....":

    Зашото се бореа с нас да ве изгониме вас окупаторите!

    Коментиран от #110, #112, #113, #117

  • 108 шо е маке все е....

    14 0 Отговор

    До коментар #94 от "Македон":

    Мисълта ми към теб, македонско... , е че сте толкова загубени, че няма начин да не сте българи! Опитваш се да хвърляш нападки ние какви сме и що сме си оставили държавата на циганите, но нямаш достатъчно акъл първо да погледнеш към своята държава. И второ, и най-важно, нямаш акъл да се усетиш че и ние и вие сме жертви на една и съща игра на великите сили, започнала още с Берлинския договор и отделянето на огромни територии, населени с българи, от новосъздадената държава Бългадия.
  • 109 БашМайстора

    9 0 Отговор

    До коментар #102 от "Македон":

    Аре бе баце северно макаче,отговори ми,вече над 100 северно макака съм питал защо чак 1996 участват за първи път на Олимпиада и никой не може ми отговори ни защо чак 1994 се появяват на световната сцена по футбол,и ти ли незнаеш?
    Хахахя,аз като ти казвам че си плитка вода ти мислиш че си правя майтап.
  • 110 БашМайстора

    7 0 Отговор

    До коментар #107 от "Македон":

    Само да светна че сме в топ 20 по спечелени медали от Олимпиади през годините,за разлика от Северна мЪкедония.капиш
    20. България

    Общо 212 медала

    51 златни
    84 сребърни
    77 бронзови

    19. Южна Корея

    Общо 215 медала

    68 златни
    74 сребърни
    73 бронзови

    18. Холандия

    Общо 248 медала

    72 златни
    80 сребърни
    96 бронзови

    17. Канада

    Общо 258 медала

    57 златни
    95 сребърни
    106 бронзови

    16. Полша

    261 медала

    62 златни
    80 сребърни
    119 бронзови

    15. Румъния

    Общо 292 медала

    86 златни
    89 сребърни
    117 бронзови

    14. Финландия

    Общо 229 медала

    101 златни
    83 сребърни
    115 бронзови

    13. Русия

    Общо 323

    109 златни
    101 сребърни
    113 бронзови

    12. Япония

    Общо 360 медала

    123 златни
    112 сребърни
    125 бронзови

    11. Китай

    Общо 385

    163 златни
    117 сребърни
    105 бронзови
  • 111 Тито

    2 16 Отговор
    Да живее Македониjа бугари тргнете ги рацете од Македониja jз не сакам да ве навредувам по сум паметен од вас

    Коментиран от #116

  • 112 шо е маке все е ...

    21 0 Отговор

    До коментар #107 от "Македон":

    И още един въпрос имам към тебе, македонско....., кажи ми защо говориш и пишеш на нашата азбука и език?! Къде е твоята азбука и език?! Я си измисли азбука и език и си ги ползвайте с другите македоски ......, па го остави тоя омразен език и азбука на цар Самуил, омразния български окупатор!

    Коментиран от #115

  • 113 БашМайстора

    9 0 Отговор

    До коментар #107 от "Македон":

    Аре бе "античния"севрно мЪкедонец.кажи защо чак 1996 г
  • 114 Тито

    1 16 Отговор
    Ако сакате превод на моjте зборови българи свалете ръцете от Македония

    Коментиран от #118

  • 115 Македон

    0 15 Отговор

    До коментар #112 от "шо е маке все е ...":

    Нема да ме разбереш за това...а вие на прото блгарски ли говорите или нов ви е езика?

    Коментиран от #119, #121, #126, #143

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 шо е маке, все е....

    15 0 Отговор

    До коментар #107 от "Македон":

    лъжеш, бе, македонско ...., албанците никога не са се борили против българите, в Албания има големи български общости. Друго обяснение имаш, бе, македонско....?

    Коментиран от #123

  • 118 Македон

    2 14 Отговор

    До коментар #114 от "Тито":

    Така е друже Тито,прав беше кога кажа...
    ,,Бугари че нама кад тад забити нож у леџа"
  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 историчар

    26 0 Отговор

    До коментар #102 от "Македон":

    Вие макета сте дърво без корени.Гърците ви отрязаха гръцките корени сами си режете българските корени.В българския език има много думи за дърво без корени сигурен съм че ги знаеш.

    Коментиран от #125

  • 121 БашМайстора

    12 0 Отговор

    До коментар #115 от "Македон":

    Те на затова сега ще се пеняте от злоба,Титовиста си личи от километри.
    Само за 5 мин те сакам,леле колко много нови неща ще научиш.😅🤣
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Македон

    1 15 Отговор

    До коментар #117 от "шо е маке, все е....":

    Прва Македонска Ударна Бригада составена од Македонци албанци бум бум,45' СЕ борат против бугарскиот фашистички окупатор

    Коментиран от #130

  • 124 Чакай чакай

    6 0 Отговор

    До коментар #122 от "Тито":

    Като влезете ако влезете ще видим вашите!

    Коментиран от #127

  • 125 Македон

    1 12 Отговор

    До коментар #120 от "историчар":

    Моме ли ,,политически" договор да смени идентитет?Пак сме Македонци,и пак постои Античната Северна Македониа
  • 126 шо е маке все е ......

    15 0 Отговор

    До коментар #115 от "Македон":

    Цитат: "а вие на прото блгарски ли говорите или нов ви е езика?"

    Е тука сам се размириса като едно голямо македонско .......! Ти колко общо може да имаш с онези македонци от преди 2500г?!

    П.п въпроса е риторичен, македонско ...., няма какво да ми отговориш, само знай че пътя към ЕС минава през България!
  • 127 Македон

    0 5 Отговор

    До коментар #124 от "Чакай чакай":

    Немаме ние такава култура,вие сте по напредни :)
  • 128 БашМайстора

    14 0 Отговор

    До коментар #122 от "Тито":

    Тите сега вашите девойки по летищата го барат българския у.
    Викат аре бе молим те,сакам у Европа,всичко ще направя само ме вземи с теб,дека сакаш там ще ти давам.🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 шо е маке все е лллллл

    13 0 Отговор

    До коментар #123 от "Македон":

    И това оправдаа ли те тебе, македонско... да си дадеш половината земя на албанците?! Не! Албанците там ли са живяли?
  • 131 шо е маке все е

    3 0 Отговор

    До коментар #129 от "БашМайстора":

    Спечелил е като всички парцел на 2м под земята и една разпарчатосана "държава"!
  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 БашМайстора

    9 0 Отговор
    Аре бе Тито можеш ли ти да ми отговориш,защо 1996 година за първи път участвате на Олимпийски игри?или пък по футбол защо чак 1994 започвате да участвате във квалификации за световно и после за европейско по футбол?
  • 134 Тито

    0 14 Отговор
    Маjсторе jз ништо не сме спечалил едноставно сакам секоj да си гледа своjта држава и да не се меша на комшjата да му кажува коj е нема потреба од тоа

    Коментиран от #136, #139

  • 135 БашМайстора

    12 0 Отговор

    До коментар #132 от "Македон":

    Леле колко си зле,казах ти гола вода си по история,има библиотеки,нямате ли там у Северна мЪкедония?
    Като сте били заедно що ви не саката Гърците.?🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 136 БашМайстора

    16 0 Отговор

    До коментар #134 от "Тито":

    Тите,никой ви не сака държавата,на нази предатели не ни трябват.искаме да не ни барате историята.имате си ваша и тя започва някъде около 1945-46 г дръжте си я не я искаме.компренде.?!@$#
  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 гошо

    14 0 Отговор
    Вето за умопобърканите юго макЛайни.

    Коментиран от #142

  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 шо е маке все е......

    21 0 Отговор

    До коментар #132 от "Македон":

    Правилно, македонско ...., обаче после по тия земи идват римляни, тракийски племена, древни гърци, българи.... И стигаме до другия въпрос: Ти, едно македонско ...., което говори и пише на български език, с древните македонци ли имаш повече общо, или с българите? И защо пречиш на онези, които се имат за българи по тези земи, да се наричат българи?
  • 141 БашМайстора

    14 0 Отговор

    До коментар #137 от "Тито":

    Ми то първото е 1930 година бре,ваз ви няма в квалификациите.
    Първата Олимпиада е 1896 година бре.
    🤣🤣🤣🤣
  • 142 Македон

    0 14 Отговор

    До коментар #138 от "гошо":

    За да остане Блгариа Клозетот на ЕС

    Коментиран от #145, #146

  • 143 Кси

    19 0 Отговор

    До коментар #115 от "Македон":

    Всеки език се развива естествено, само вие ползвате нагласен от комунистическия интернационал език от 1945г със заповед-македонски, изменен български с внесени сръбски букви, за да прилича на сръбски, само че конструкцията на изреченията си остава от говора-аналитичен език, а сръбския е синтетичен, но ти липсва капацитет да го осъзнаеш
  • 144 БашМайстора

    16 0 Отговор
    Древните римляни са го казали.
    "Verba volant,scripta manent"(Казаното отлита,написаното остава)започни да четеш история,от други историчари не титовисти,може и да научиш нещо.
  • 145 БашМайстора

    14 0 Отговор

    До коментар #142 от "Македон":

    Па вие на балканите кенефа,абре "античния"🤣🤣
  • 146 Кси

    19 0 Отговор

    До коментар #142 от "Македон":

    Какви "антички" думи знаеш...клозетот, гръцка антична дума ли е, българска архаична/стара дума, излязла от употреба/ ползвате, кой ви е майчиния език? Относно клозетите, вие сте сръбски клозет което е далеч по-зле, и по-лошо, искате да останете такъв, не искате да сте европейски
  • 147 ей маратон

    17 0 Отговор

    До коментар #82 от "Македон":

    Да върнеш Българската лична карта и обратно на тръстиката на село.И не забравяй че си декларирал че корена ти е български като си взел картата.хехехе

    Коментиран от #148

  • 148 БашМайстора

    14 0 Отговор

    До коментар #147 от "ей маратон":

    Те тез са безродници,нямат потекло.хора които се отричат от корените си,са предатели.От тях хубаво да не чакаме.Те са готови и майките си да продадат за шепа евроЦентове.Те са родственици на Димитър Общи.Димитър Николов е роден около 1835 г. в град Дяково, (днес в Косово). Определя се по следния начин:

    „ Мене ме викат Димитър Общий Македонски, българин от Дяково, Македония.същия този предател,предал БЪЛГАРСКИЯ ЛЪВ, ВАСИЛ ЛЕВСКИ.От тез само лошо може да очакваме,неблагодарници са тез.
  • 149 шо е маке все е

    16 1 Отговор

    До коментар #132 от "Македон":

    Айде, бе, македонско лллллл, говорещо и пишещо на български език, отговори ми на въпроса колко общо имаш с древните македонци от преди 2500г? И защо пречиш на българите по тези земи да се наричат българи?!
  • 150 Езиковеда

    17 2 Отговор

    До коментар #51 от "Македон":

    Античните българи са мизите. Има мнго стари автори които са писали за това-Страбон,Посидоний, Артемидор, Тацит, Елиан, Тит Ливий, Апиан, Плиний Стари, Клавдий Птолемей, Дион Касий, Луций Аний Флор, Юлий Капитолин, Йордан.
    Мизите са местен народ от времето на Траките.Траки,Даки,Мизи,Македонци,Илири,Пелазги,Фриги ...?! Тракиѝските племена са полагали усилия да се обединят още в античността.Изключително трудно е било едно племе самостоятелно да успее като държава затова обединяването е било наложително, като едно от условията да се създаде силен народ и силен съюз, и в последствие силна държава.Филип Велики никога не е покорил Траките.А. Велики ("злите езици")казват: След като покори Траките .... ? Има ли източник където е писано как А. Велики покорява Траките ? Не! Как А.Велики ще покори всички балкански племена и в последствие войните му ще са същите мъже от покорените?!България не е ли именно Мизия,Тракия и Македония.Това не са само територии както ни заблуждават, че са бивши Римски провинции?!Това са местни народи, успешно обединени! Уви днес разединени.

    Коментиран от #152

  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 БашМайстора

    15 0 Отговор

    До коментар #150 от "Езиковеда":

    Няма да те разберат,техните мозъчета са тотално изпрани.техният език, е езикът на омразата.Те повтарят като папагали история от сръПската пропаганда.
  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 Коментара

    22 0 Отговор

    До коментар #62 от "Македон":

    Първите ти коментари откровено ме дразниха, но с този искрено ме разсмя! Гледай сега мойка...ако искате и марсианци се изкарвайте лично нямам нищо против! Имайте си държава ако искате кръстете я Марс Ленд, само не посягайте към две неща - Българската история и Българският език! Манипулират ви жестоко на геополитическо ниво заради интереси, но не вашите. Същото се случва и в България и то от много години не се притеснявай. Пак да подчертая нямам против македонците, просто зачитайте и приемете историческата фактология! Намерете интелигентен начин да се легитимирате пред останалата част от света, ние си ви знаем!
  • 155 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 156 Tarnovetz

    9 0 Отговор
    Началото на анти-Българизма в Скопие е от Белградския Университет отпреди 90 години, да поискаме референдум за Сърбия в EU
  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 159 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 160 Marinov

    8 0 Отговор
    Голяма час от Македонския Народ мразят България и Българите и тая Омраза с Договори и т.п. включително и Лицемерни Договорености между Властимащите НЯМА близките 50 - 100 години ДА СЕ ПРЕОДОЛЕЕ! БЕЗСМИСЛЕНО и ЦИНИЧНО е да се НАЛАГАТ на Македонския Народ тези ИЗНУДВАНИЯ от Властимащите и ЕС ! Историята на тези БРАТСКИ Народи е ОКЪРВАВЕНА от ДИВОТИИТЕ на ВЛАСТИМАЩИТЕ им и Създадената Омраза между тях с Договори и т.п. НЯМА да се Преодолее, а с тях и сегашните ЛИЦЕМЕРИЯТА на ВЛАСТИМАЩИТЕ и СИЕ Само се Слага Сол в Болезнените и Дълбоки Рани!

    Коментиран от #190

  • 161 Едни до други?

    3 0 Отговор

    До коментар #132 от "Македон":

    Май като гледам едни връз други!😂😂😂😂😂
  • 162 Баровеца СФ

    10 0 Отговор
    БашМайстора,Евала и шапка ти свалям👍
  • 163 Татар

    8 0 Отговор

    До коментар #20 от "Македониус":

    Може да получите история на рсм на SMS
  • 164 Жалка работа

    2 16 Отговор
    Нe cи нaучи урoкa Бългaрия и пaк прaви външнoпoлитичecкa грeшкa в 21 век зa кoятo oтнoвo нaрoдa щe зaплaти виcoкa цeнa.!
    Зaщo e..??? и кaкъв e тoзи зoр и cтрeмeж нa ВМРO и Нaциoнaлиcтитe в Бългaрия дa cпъвaт влизaнeтo нa CМ в EC и дa иcкaт дa ce припoзнaят мaкeдoнцитe само кaтo бългaри, кoгaтo нa тeритoриятa нa Мaкeдoния ca живeли и днec живeят нaй рaзлични и cмeceни нaрoднocтни eтнocи- cърби, бoшнaци, бългaри, турци, гърци, aлбaнци, влacи..и

    ИCТOРИЧECКИ, Мaкeдoния e билa много по малко врeмe бългaрcкa тeритoрия, отколкото нa cъceднитe държaви зa дa ce твърди чe мaкeдoнцитe КРAДEЛИ бългaрcкa иcтoрия или eзик.! Caмo прeди 700 гoдини МAКEДOНИЯ e билa зa крaткo врeмe в рaмкитe нa бългaрcкa държaвa и тo нe цялaтa Мaкeдoния, зaщoтo дo 1430 г. Сърбия се простира от Унгария,та чак дo днешен Солун и влaдee тeритoриятa нa Мaкeдoния прeди турцитe, Тaкa чe този район пoвeчeтo врeмe е бил или под Византийско или под Сръбско упрaвлeниe.! Cлeдвaт 550 гoдини ocмaнcкo влaдeниe , a oт 1918г Македония зa cлeдвaщитe 80г e oтнoвo изцяло под владение и контрола на Сърбия, и "рoмaнтичнaтa" връзка и "oбщaтa иcтoрия" на България с Македония oт тeзи гoдини е, че дава убежище на прогонените от сръбските власти и създаващи проблеми в Македония криминални бежанци oт вoйнитe, комити и македонски разбойници,четници и войводи , които се укриват и бягат от сръбските власти в Бългaрия , А по късно вeчe заселили се в България като македонски "революционери" cъздaвaт ВМРО

    Коментиран от #171, #172, #173, #174, #196

  • 165 Жалка работа

    2 8 Отговор
    Прoдължeниe-

    и "романтичната" връзкa и "общата история" нa Бългaрия c Мaкeдoния от тези години e, чe caмo дaвa убeжищe нa прoгoнeнитe oт cръбcкитe влacти и cъздaвaщи прoблeми в Мaкeдoния криминaлни бeжaнци от войните, нa кoмити и мaкeдoнcки рaзбoйници,чeтници и вoйвoди , кoитo ce укривaт и бягaт oт cръбcкитe влacти в България , A пo къcнo вече зaceлили ce в Бългaрия кaтo мaкeдoнcки "рeвoлюциoнeри" създават ВМРО която е обявена за терористична организация, зaщoтo членовете и много македонци са нaй често вербувани и наемани за избиването и убийствата на пo видни българи или да учacтвaт aктивнo зaeднo c кoмуниcтитe в нaй кървaвитe прeврaти, aтeнтaти и погроми в Бългaрия..!!!

    Коментиран от #166, #168, #178

  • 166 БашМайстора

    10 0 Отговор

    До коментар #165 от "Жалка работа":

    Баце ти си правиш че знаеш нещо,но незнаеш нищо.написа нещо но що е то и ти не знаеш.вземи почети малко КНИГИ а не Ютуб,съчуствам ти как се опита да се направиш на велик.Има къде къде по умни хора от теб,които са били там и във околности те на Македония,и са видели и са чули,и са разбрали за разлика от теб клавиатурен "професоре"ти си или северно макак или си безродник който не уважава предците си.
    Ако не знаеш ще ти кажа.
    Човека се казва сър Артър Дж.Евънс британски археолиг историк,и къкъвто там се сетиш.
    Та ето до какво заключение стига той след многобройните си посещения във този регион.
    ЗА В-К ТАЙМС
    30 септември 1903 г.
    Сър, като човек, който е имал изключителни възможности да изследва македонския въпрос отвътре, позволих си може би да изтъкна някои от най-съществените условия на сегашното положение...

    Нека да започна с поправката на една почти всеобща заблуда. Там няма „македонци“. Там са българи. Там са румънци – останки от латиноговорещите жители на римо-илирийските провинции...

    ...Неприятно е задължението да кажеш на някои от своите приятели горчиви истини, но гръцката претенция към Македония... е присъница (бълнуване)...

    ...Това голямо надмощие на българския елемент е един основен фактор в днешното положение, който е бил много скриван от статистики, съставени от гръцки източници. Обикновено много несъвършена представа се създава от чужденци и дори консули, чието запознаване с Македония се ограничава главно до градове като Солун или
  • 167 psf

    0 15 Отговор
    Това е тесногръдо станиовище. Не може да допуснем Албания да стане член на ЕС а Македония не. Ако това стане, ще буде крайно недалновидно за България! Юлий Цезар е казал "Величието на Рим е в това да дава, а не да взема" Ако успееме да преодолеем честолюбието си и направим компромис, рано или късно, това ще бъде оценено високо от всички. Просто за сега, Севрна Македония е още подвластна на Сръбското влияние, което ще затихне, след като Сърбия осъзнае, че един ден ще зависи и от Северомакедонския глас, при евентуално кандидатстване за ЕС.

    Коментиран от #186

  • 168 БашМайстора

    7 0 Отговор

    До коментар #165 от "Жалка работа":

    Вждаш ли даже и ника ти казва що за стока си,до там се простира знанието ти.научи си урока и опитай пак да изглеждаш по умен от колкото си.компренде."verba volant,scripta manent" демек (казаното отлита,написаното остава)oще древните римляни са го казали.учи бе,учи.
  • 169 Българин

    15 0 Отговор
    Траките, славяните и прабългарите основават България в 680 г. Македонските са тракийско племе видно е от обичаите и артефактите, които се намират. Знайно, че гърците много крадат от Тракия и го представят за типично гръцко. Освен Аспарух на Балканския полуостров идва и ханКодраг в пределите на РСМ и им дават нова култура. Български се говори по целия Балкански.полуостров. Сев.Македония е време да се върне към българската си история и да се откри от насажданите твърдения на сърбите за античен етнография, това е направено с цел да се отдалечава от България. Признайте колко българи са избити от сърбите след като сте под тяхна власт.
  • 170 До кога

    9 0 Отговор
    Професоре добре си се сетил за настъпление, но към групата трябва да се изпратят и Костов и Петър Стоянов дето първи ги признаха за държава. Кой ги би по простите глави да ги признават. Аман от некадърни политици и дипломати виж Гърците какво направиха смениха им името, ако и ние бяхме в тази гръцка игра сега нещата щяха да бъдат съвсем други. Точно тогава ни беше силата, когато Гърците си изиграха картите. Сега пак ще се борим срещу целия свят. Най глупавато нещо което може да се направи е да играеш сам срещу всички.
  • 171 Античното Маке

    16 0 Отговор

    До коментар #164 от "Жалка работа":

    Сто пъти ви се каза да седнете и прочетете българската и световна история , които си съвпадат, а не македонската измислица и наречена от вас история.
    1)Създаден още в римската епоха, в края на VІІ в. античният град Скупи/Скопие днес в македонско/ попада „в орбитата“ на заселилата се в близкото „Керамисийско поле“ (районът на Прилеп, Битола и Лерин) българска общност, предвождана от Кубер, брат на кан Аспарух (680-701). След завоюването на Сердика (Средец/София) при Крум (802-814) разширението на българските предели на югозапад става необратимо. При Персиан І (836-852) и неговия син св.княз Борис – Михаил (852-889, 907 г.) територията на българската държава достига до Адриатическо море, а Скопие е център на една от неговите девет големи военно-административни области (комитати).
  • 172 Античното Маке

    11 1 Отговор

    До коментар #164 от "Жалка работа":

    2) След византийската окупация на източните български земи (971 г.), вкл.на столицата Велики Преслав, Скопие остава в свободната територия, управлявана от братята Комитопули -Давид, Мойсей, Арон и Самуил. През 978 г., когато Роман, синът на цар Петър (927-969), успява да избяга от византийски плен, Скопие става столица на българската държава. Както изгледжда, не само при цар Роман (978-997), но и по-късно, когато като главен град изпъква Охрид, Скопие отчасти запазва своя статут. През 1003 г. градът е превзет от Василий ІІ Българоубиец, а един тогавашен унгарски автор го нарича “царски град“. Надали е случайно, че византийските власти превръщат именно Скопие в център на голямата провинция “България“, обхващаща основните територии на Българското царство при Самуил и неговите наследници. Макар и за кратко, Скопие отново е българска столица по време на големите въстания на Петър Делян (1040-1041) и Георги Войтех (1071-1072).
  • 173 Античното Маке

    12 0 Отговор

    До коментар #164 от "Жалка работа":

    3) След възобновяването на българската държавност от Петър и Асен (1185 г.), Скопие влиза в пределите на царството при Калоян (1197-1207). В разгара на тежката криза след смъртта на Иван Асен ІІ (1218-1241) българското болярство избира за цар скопския първенец Константин І Тих Асен (1257-1277). Скопие пада за кратко под византийска власт през 80-те години на ХІІІ в., но скоро след това е завладян от засилващата се сръбска държава при нейния войнствен владетел Стефан Урош ІІ Милутин (1282-1321). Впрочем, тъй като по същото време сръбският крал е женен за българската принцеса Анна Тертер, дъщеря на цар Георги І Тертер, не е изключено в маниера на тогавашната „политика“ областта да е третирана като нейна зестра, като по този начин е признат нейния български характер.
  • 174 Античното Маке

    14 0 Отговор

    До коментар #164 от "Жалка работа":

    4) През 1346 г. цар Стефан Душан (1331-1355), българин по майка, избира Скопие за столица на своята „империя“. Важна роля в държавата играят съпругата му царица Елена (сестра на цар Иван Александър) и други негови български роднини. Градът е завладян от османските турци през 1395 г. През 1689 г. Скопие е превзет за кратко от австрийския генерал Пиколомини. Австрия не оказва нужната помощ на избухналото българско въстание, а неговият водач, хайдушкият войвода Карпош, родом от Доспат в Родопите, е заловен и екзекутиран в Скопие. В епохата на българското Възраждане скопските българи са сред първите, които издигат глас против духовната тирания на Цариградската патриаршия (1832 г.). През 1836-1837 г. е открито българско училище, а през 1848 г. българската община привлича големия възрожденски учител и патриот Йордан Хаджиконстантинов – Джинот. През 1874 г. скопските българи гласуват масово за присъединяване към Българската Екзархия...

    Коментиран от #175, #176, #180, #181

  • 175 БашМайстора

    10 0 Отговор

    До коментар #174 от "Античното Маке":

    Аз си мисля че или не могат да четат,или са мързеливи,или с промити от Титовистите малкото сиво вещество което имат.
  • 176 БашМайстора

    9 0 Отговор

    До коментар #174 от "Античното Маке":

    Затова и го питах чувал ли е за селото Челе ди Булгария във Южна Италия,там където се заселва малкия син на Кубрат,Алцек.затова и носи името Челе ди Булгария а не мЪкедония.там през 2016 мисля е открит паметник на кан Алцек,а църквата носи името Св.София.но те не искат да вникнат,за тях истината е тази посята от подлите арнаути
  • 177 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 178 Питам

    8 0 Отговор

    До коментар #165 от "Жалка работа":

    Щом е толкова жалка работа какво предлагаш? Може би да им отстъпим Пиринска македония? След като са били най малко под Българско управление защо говорят и пишат на Български?
  • 179 Обединение

    5 0 Отговор
    Една вяра имаме, един език говориме, един живот живееме. България цяла да е всякой да я знае!! От всички европейци само немците могат да ни разберат проблема.
  • 180 ДоАнтичнотоМаке

    1 4 Отговор

    До коментар #174 от "Античното Маке":

    Историята ни учи, че на нищо не ни учи и сърбите винаги са присъствали в Скопие, повече от българите в стария град на цар Душан и още през 1184г Стефан Неманя построява църква в Скопие, посветена на Св Архангел Михаил. Скопие е било в сръбската държава повече от два века, между 1282 и 1392 година. Сръбският крал Милутин също построява три православни църкви в Скопие. Първата,посветена на празника Успение Богородично; втората, посветена на Св. на великомъченик Георги; третата, посветена на Св. Константин. След смъртта си той е погребан в построената със своята дарения, църква "Успение Богородично" в Скопие. Синът му, цар Стефан Дечански, изпълнява волята на баща си и три години по-късно пренася мощите му в София, където са положени в църквата Св. Неделя, построена от неговите дарения и по-известна като „Свети Крал“. При Цар Душан, през 1346г.Скопие се превръща в столица на Сърбия., а след това и при крал Вукашин и неговият син - Кралевич Марко Мърнявчевич..!!
    Първото християнско училище е възстановено през 19 век в Скопие и е сръбско. Открито е около 1830-1835г. години по време на управлението на Хамзи паша с учител Никола от Прилеп.Жителите на Скопие отворят второто сръбско училище през 1848 г. в предградието Чаир, където Джордж Караага започва да учи децата на српски. Наследен е от Коста Сидович, който има връзка с Белград и посредничи за отварянето на сръбските училища в Македония и да получават учебници, отпечатани в Сърбия.
    През 1877 г., в цент

    Коментиран от #188

  • 181 ДоАнтичнотоМаке

    2 5 Отговор

    До коментар #174 от "Античното Маке":

    Прeз 1877 г., в цeнтърa нa Cкoпиe, бългaритe cи cпeчeлвaт oмрaзa зaщoтo бългaрcки cвeщeници убивaт cръбcкия учитeл и бaщa нa Cтoян Cтoйчeвич, зaщoтo тoй oткaзвaл дa бъдe „бългaрин“. Други cръбcки ceмeйcтвa в Cкoпиe, кaтo Янич, Димитриeвич, Ceкулич, Никoлич, Бoгдaнoвич, Вeлкoвич и други, ca cъщo зaплaшвaни oт "бългaрcкитe" eкзaрcи.!!!
    Cръбcкaтa митрoпoлия в Cкoпиe, e oткритa нa 8 oктoмври 1897 гoдинa. Първият митрoпoлит-aдминиcтрaтoр e aрхимaндрит Фирмилиaн, зa чиитo нужди e рeнoвирaнa митрoпoлитcкaтa cгрaдa и църквaтa Cв. Cпaceниe. Първaтa църкoвнa cлужбa e нa cръбcки и e oтcлужeнa тaм нa прaзникa Въвeдeниe прeз 1897г. Cърбитe зa рaзликa oт Бългaрия имaт мнoгo пoвeчe влияниe и упрaвлявaт Мaкeдoния oщe oт крaя нa 18 вeк и в Cкoпиe e oткритa и функциoнирa кoнcулcкaтa cлужбa нa Крaлcтвo Cърбия.!

    Коментиран от #185

  • 182 БЮРМ/FYROM

    7 0 Отговор
    Измислената, смешна и жалка "държава" няма място в Европейския съюз. ВЕТО докрай. Промити мозъци. Кресливи и злобни, руско-сръбски мекерета. Крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 183 Българин

    5 0 Отговор
    А как да не се борят срещу сръбските зверства на Прелич , който избива студентите и въобще българите. Смелата Мара Бонева с решение на ВМРО се решава да се справи с насилника, след което се самоубива, за да се спаси от сръбската жестокост. Това е твърде показателно за усилената сръбска асимилация върху българското население.
  • 184 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 185 шо е маке все е ллллллл

    3 1 Отговор

    До коментар #181 от "ДоАнтичнотоМаке":

    Дори да има поне малко истина в казаното от теб (което е съмнително), Скопие далеч не е Македония. В Охрид например, всичко е българско, построето от бългаската патриаршия и български царе. Второ, гоненията и дори убийставата на български свещенници от сърбите ги има все още по гробовете на църквите в Македония. Дори и в ден днешен има репресии спрямо хората с българско самосъзнание.

    Коментиран от #187, #189

  • 186 шо е маке все е.....

    6 0 Отговор

    До коментар #167 от "psf":

    Сърбите и те ще гледат ЕС през крив макарон! Не че много им трябва за влизат, ама да си знаят още от сега че ще плащат за западните покрайнини.
  • 187 Прочети

    6 0 Отговор

    До коментар #185 от "шо е маке все е ллллллл":

    Публикувано във факти.бг:

    Заев връща изучаването на сръбският език в Северна Македония...!!!
    Подготвя се голям сръбски център, а не български, така че е излишно да се правят, каквито и да е наивни илюзии, че македонците искат да имат нещо общо с България и затова не трябва да им се правят никакви отстъпки ...!!!
  • 188 ай де бе

    4 2 Отговор

    До коментар #180 от "ДоАнтичнотоМаке":

    Що се правите на утрепани. Античното Маке е описал българите из македонско в един голям период преди сърбите, дори да съществуват като кралство.
  • 189 Е хайде сега

    1 6 Отговор

    До коментар #185 от "шо е маке все е ллллллл":

    Пак не си в час , че "В Охрид например, всичко е българско, построето от бългаската патриаршия и български царе."

    От 9 век в Охрид не всичко е българско, защото е духовен център не само на българите но и на ВСИЧКИТЕ балкански славяни и верно е че по времето на Самуил (976-1014) са построени много известни църкви, като Св. София и Св. Богородица , но по късно отново попада под управлението на Византия ( 12 век)..
    Истинският средновековен разцвет и строителство на Охрид настъпват със завладяването му от Цар Стефан Душан-който се нарича „Цар на всички българи и сърби“ и който строи заедно с българите и сърбите много средновековни паметници, църкви и манастири из околностите на Охрид, сече и пари и прави дарения, установява търговски връзки с венцианското княжество и др. но управлението на Охрид си остава изцяло под сръбско владение и влияние и по късно е поверено на Вук Бранкович който с княз Лазар участва в битката на Косово поле и на братовчеда на Марко Кралевич, сръбският благородник Андри ,но след смъртта на цар Марко ( 1394 г.) Охрид е завладян и окупиран от турците ...!!!

    Коментиран от #198, #199

  • 190 НЕджендър

    4 0 Отговор

    До коментар #160 от "Marinov":

    И какво предлагаш? За да не ни мразят македонците, да се съгласим с всяко тяхно безумие!? А защо ни е тяхната "любов"? Не им дължим нищо! И нищо добро не можем да получим от тях...
  • 191 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 192 Паисий

    5 0 Отговор
    Айй неразумний изроде..Що се срамиш българин да се назовеш.
    Сръбски македонски славяни .
    Като искате история ИСТИНСКА станете Българи от района на Северна Македония.
  • 193 Българин от Македония

    8 0 Отговор
    Мойте деди са Българи.
    Но това го знаем само в семейството.
    В бивша Сърбия , Югославия , Македония , Северна Македония е опасно за живота да си Българин и да говориш Български.
    Така си живеем. И не ни пука.
    За официалните власти сме били каквито те искат.
    Политиката види до преследване и смърт.
    България е близо. Не ни липсва.
    Който е забравил или не знае че е българин плюе срещу българите.
    Защото иска да е някой .
    Айде със здраве.

    Коментиран от #194

  • 194 Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #193 от "Българин от Македония":

    Благодаря!
  • 195 Караахмаков

    4 0 Отговор
    Ма кой ми краде историята беее ? Ма не искам да ми викат ,,че съм прост татарин. Искам македонците да признаят ,че са българи и да ме обичат.Искам аз да им давам акъл кои са ,какви са и защо са, а не те сами да ми крадат историята и да ми викат ,че съм прост, тъп , див и дебилен чалгар, майкопродавец,крадец от долното течение на Дунав и боклук на който свободата му е подарена. Искам в учебниците си да пишат ,че са българи и ,че земята им е българска ,че са измислени от коминтерна и комунистите ,и са чисти българи като мини от русенско и много да ме обичат ,щото съм от ВМРО ,комита, умник и най велик патриот ,историк и истински най голем родолюбец.
  • 196 ???????

    2 3 Отговор

    До коментар #164 от "Жалка работа":

    Кaк Защо Националистите в България спъват влизането на СМ в ЕС ?

    Зaщoтo нaциoнaлизмa e пocлeднoтo убeжищe нa кoмунизмa и бългaрcкитe нaциoнaлиcти кaтo нacлeдници и прикрити кoмуниcти ca нaучeни и cвикнaли caмo нa бeзкoмпрoмиcнa нacтъпaтeлнa борба и прaвoвeрнocт и дa нe им ce прoтивoрeчи в нищo, зaщoтo ca cи въoбрaзили чe винaги ca прaви и имaт прaвo И кaктo кoмуниcтитe нaпрaвихa някoгa грeшкa c "възрoдитeлния прoцec" кoятo бe ocъдeнa oт дeмoкрaтичнитe държaви , тaкa и ceгa нaциoнaлиcтитe ca нa път дa пoвтoрят и нaпрaвят cлeдвaщaтa грeшкa caмo чe нa мeждунaрoднo нивo, кaтo прeдизвикaт и рaзпaлят oмрaзaтa нa мaкeдoнцитe към бългaритe зa дa ocтaнe зaвинaги в иcтoриятa и кoятo грeшкa щe трябвa oтнoвo дa ce пoпрaвя oт нaмecaтa нa други държaви !
  • 197 Анонимен

    1 0 Отговор
    Да попитам северните македонци дали са чували за Кубер?И той ли е татарин според тях?(През 7-ми век още никой не е чувал за такъв народ).
  • 198 Античното Маке

    5 0 Отговор

    До коментар #189 от "Е хайде сега":

    Цар Стефан Душан е най-успешният владетел в историята на младата Средновековна сръбска държава. Но!! Българската връзка тогава е била много голяма.
    Когато Стефан Душан се възкачил на сръбския престол, той бил поредният владетел от династията на Неманичите. Короната му се падала по право като първороден син на Стефан Дечански и Теодора Българска, дъщеря на Смилец. От друга страна баща му също бил дете от смесен династичен брак между Стефан Урош II Милутин и дъщерята на Георги I Тертер – Ана Българска.
    Израз на добрите отношения между България и Сърбия бил поредният династическия брак. През 1332-ра Стефан Душан взел за съпруга сестрата на българския цар – Елена Срацимир, която останала в сръбската история като Елена Българска.
    В първите си години Душан два пъти води война срещу унгарците, в голямата си част защитна. В мир е с Българското Търновско царство, което дори му се притичва на помощ на няколко пъти.
    Коронован в Скопие 1346 г. за „цар и самодържец на сърби и гърци", а не на "българи и сърби“,от въздигнатия специално за целта в печки патриарх сръбски архиепископ Йоаникий II (българин по произход) с изричното съгласие и благоволение на българския патриарх Симеон и архиепископа на Охрид Никола.
    Душан е царувал около 20-25 години, а след неговата смърт голямата му държавата се разпада на малки княжества.

    Коментиран от #200, #202

  • 199 Античното Маке

    4 0 Отговор

    До коментар #189 от "Е хайде сега":

    Мисирков характеризира по следния начин Стефан Душан:
    "Цар Душан е една твърде интересна личност в българската история, искам да кажа в историята на българския народ и в оная сръбско-българска държава на Немановци. Официално за Византия, Унгария, Венеция, Дубровник, Източното българско царство, той е сръбски отначало крал, а сетне цар! Но фактически той е повече български, сиреч западно-български цар, отколкото сръбски крал. Поне такова е впечатлението от неговата политическа и културна дейност за сръбските му съвременници-властели и особено за духовенството на Пекската патриаршия. Съвременниците му сърби и следующите поколения на сръбската духовна и светска интелигенция са запазили едно явно осъждане на всичката му политическа и културна дейност, която се схваща от тях като измена на националната сръбска кауза за обединение на сръбските земи, за постигане на един империалистически блен от временен характер. Всички правдини и предимства, които получи местната българо-македонска аристокрация от Душановата империя, както и пренасянето на държавния център на етнически българска територия в град Скопие, който е бил след 1018 година резиденция на византийския управител на покорена тогава целокупна България, е увреждало националното чувство на съвременните на Душана патриоти, и е дало подтик след смъртта му те да се отметнат от оная създадена от Душана „сръбска“ империя, в която македонските българи играеха ръководяща роля"
  • 200 Е хайде сега

    1 0 Отговор

    До коментар #198 от "Античното Маке":

    Така е.. В изрaз нa дoбритe oтнoшeния мeжду Бългaрия и Cърбия и с най различните смесени балкански династични бракове от това време и че цар Cтeфaн Душaн взима зa cъпругa cecтрaтa нa бългaрcкия цaр – Eлeнa Cрaцимир, кoятo е ocтaнaвa в cръбcкaтa иcтoрия кaтo Eлeнa Бългaрcкa, провинция Косово с многобройните си средновековни православни храмове и манастири, която дотогава неофициално е била под владение и в рамките на българското царство е официално подарена като "зестра" и в знак на добра воля и приятелство от брата на царица Елена цар Иван-Александър на Сърбия и вече става неразделна част от сръбската държава и е включена в Душановото царство, където цар Cтeфaн Душaн поставя основите на новия духовен център на Сърбия с град Призрен и където по късно е погребан...!!!
  • 201 Историк

    1 0 Отговор
    Ама спор се вихри.Трябвало е военачалниците на цар Симеон Мармаис и Сигрица не да завладяват областта Рашка/ преди да се създаде Сърбия/ да я разорят както маджарите, оказаха се мноо гадни метили
  • 202 Цяла дузина

    0 0 Отговор

    До коментар #198 от "Античното Маке":

    Няма спор,успушун владетел е. Обаче сърбите се се хванали за него като раци на бързей,защото друг такъв успешен цар нямат. Ние българите имаме цяла дузина такива успешни царе.