Last news in Fakti

19 Декември, 2012 22:37 1 577 0

Идеалният заместник на Хилари Клинтън

  • джон кери-
  • хилари клинтън-
  • барак обама
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Предсказуем, благоразумен, лоялен, със значителен опит в тихата дипломация: тези качества може да се окажат идеални за поста външен министър на САЩ. Притежателят им Джон Кери има всички шансове да замести Хилари Клинтън, коментира „Дойче веле“.

Кой да наследи Хилари Клинтън на поста държавен секретар на САЩ?

Този въпрос изправя президента Обама пред трудна задача: кандидатът трябва да се чувства в "свои води" на всяко място по света, да познава Близкия изток точно толкова добре, колкото и Азия и Европа, постоянно да е на път, да управлява успешно цяла армия от дипломати, пръснати по цял свят, да издейства необходимия за тях бюджет и какво ли още не.

Досегашният държавен секретар Хилари Клинтън вече заяви, че след изтичане на мандата й ще се оттегли от политиката. До неотдавна се смяташе, че основен претендент за поста е постоянната представителка на САЩ в ООН Сюзън Райс. Но след ожесточените атаки на републиканците, които заявиха, че никога не биха гласували за нея, Райс оттегли кандидатурата си.

Всички го познават

От няколко дни насам вече се споменава само името на Джон Кери, сенатор от щата Масачузетс. 69-годишният Кери е в Сената от 1984 г., а от три години е и председател на Комисията по външните работи. Ветеранът от войната във Виетнам изигра важна роля в разкритията за скандала "Иран-Контри" през 1987-1988 г. и е застъпник на идеята за политическо помирение между САЩ и Виетнам.

Според Майкъл О'Ханлън от института "Брукингс", Джон Кери е "добър избор" и "най-добрата възможност политиката на Хилари Клинтън да бъде продължена без сътресения". Също като нея Кери владее дипломатическите тънкости, прагматичен е, съвестен, работи упорито и също като Клинтън е бивш кандидат за президент, а това го поставя на равна нога с Барак Обама.

Като дългогодишен сенатор Кери може да се възползва от добрите си връзки в Конгреса, когато трябва да се искат пари за външното министерство. И едва ли могат да се очакват трудности при евентуалното му утвърждаване в Сената. Дори републиканците там вече сигнализираха, че биха одобрили неговата кандидатура. На пресконференция сенаторът-републиканец Джон Маккейн се обърна към Кери не съвсем на шега с думите "мистър министър".

Без радикални промени

Самият Кери е готов да заеме поста - вече от години трупа външнополитически заслуги и на няколко пъти е изпълнявал мисии по заръка на Обама, включително в Афганистан и Пакистан. От него по принцип не може да се очаква собствен дневен ред в американската външна политика, нито някакви промени по възлови въпроси като Близкоизточния конфликт, ядрения спор с Иран, отношенията с Русия и азиатските партньори.

Добрите му отношения с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и интересът му към мирния процес в Близкия изток могат обаче да са от полза в случай, че президентът Обама активизира политиката си в тази част на света. Доказаните му умения да посредничи могат да помогнат и в евентуални преговори със Северна Корея. Единственото нещо, което не говори в полза на кандидатурата на Кери, е това, че той е доста възрастен.

Нови шефове очакват и американското ЦРУ, както и финансовото министерство. Дали всички те ще бъдат номинирани ан блок и дали Кери действително ще е сред хората с нови постове - засега това знае единствено Обама.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА