Last news in Fakti

19 Февруари, 2021 19:00 3 123 29

Очи в очи с Русия и Китай: на Европа ѝ липсва самочувствие

  • русия-
  • ес-
  • сергей лавров-
  • владимир путин-
  • алексей навални

Най-добрата защита срещу такива външни заплахи за европейската демокрация би била тази: последователно и публично поставяне на въпроса за нарушаването на човешките права

Очи в очи с Русия и Китай: на Европа ѝ липсва самочувствие - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ЕС няма ясна линия относно авторитарни страни като Русия и Китай. Не е изненадващо. Либералните демокрации са едно ограничено малцинство. И са принудени да поддържат отношения с всевъзможни нюанси на неправдата и ужаса.

Там тровят политически противници, водят процеси срещу опозиционери, пращат полиция срещу мирни демонстранти, арестуват протестиращи - поради всичко това тези дни в ЕС се обсъждат евентуални нови санкции срещу Русия. Същевременно обаче европейците се радват на току-що подписаното инвестиционно споразумение с Китай - а той е затворил стотици хиляди уйгури в трудови лагери, смазва тибетската култура, открито нарушава международните договори за управлението на Хонконг, потушава демократичното движение там и отправя военни заплахи срещу Тайван.

Либералните демокрации са малцинство

Европейците са на светлинни години от някаква ясна и последователна линия по отношение на авторитарни държави, в които човешките права почти не са зачитани - или съвсем не биват зачитани. Но това не е изненадващо. Либералните демокрации са едно ограничено малцинство сред държавите по света. В стремежа си да защитят своите интереси, те са принудени да поддържат отношения с всевъзможни нюанси на неправдата и ужаса, да търгуват, да сключват компромиси, понякога дори да влизат в съюзи. Представителите на школата, наречена "реалполитик", т.е. реална политика, свеждат всичко това до обобщението: световната политика не е детска площадка. На другия полюс на външнополитическия дебат са защитниците на човешките права, за които всяка сделка с някой диктатор е непростимо грехопадение.

Често реалната политика, преследваща определени интереси, и идеализмът на защитаващите човешките права ни се привиждат като противоположности. Крайно време е обаче в европейската политика да се наложи възгледът, че това не е непременно така: ако Европа иска трайно да опази позициите си в днешния свят, нейната външна политика непрестанно и ясно трябва да подчертава изискването за спазване на демократичните принципи и респект към човешките права. Защото тъкмо те са в основата на всичко, което прави нашия континент толкова привлекателен: и на икономическия успех, и на социалната сигурност, и на свободата сам да бъдеш ковач на щастието си. А над тази основа на нашия европейски живот дебнат заплахи от всички страни: отвътре я разяждат популизмът и национализмът, отвътре и отвън я разклаща ислямизмът, подриват я и външни авторитарни сили като Русия и Китай.

Тези две държави, макар и по различен начин, се опитват да наложат влиянието си върху политиката, обществото и икономиката както на ЕС, така и на неговите съюзници. И да подкопаят фундамента на европейските демокрации. Руското ръководство залага най-вече на рушене, докато китайските комунисти се опитват да въздействат върху публичното говорене. Засега това се отнася до теми, които непосредствено засягат китайската политика - Тибет, уйгурите, Тайван, Хонконг. И все още тези опити често са толкова прозрачни и несръчни, че сякаш дават точно обратния ефект. Налице са обаче и примери за съвсем реална опасност. Миналата година, например, Китай оповести икономически санкции срещу Австралия, включително и с аргумента, че там се появявали "враждебни медийни публикации".

Най-добрата защита срещу такива външни заплахи за европейската демокрация би била тази: последователно и публично поставяне на въпроса за нарушаването на човешките права - и то без ЕС и държавите членки да се съобразяват с чувствителността на един или друг авторитарен лидер. Дори ако това не помогне непосредствено на уйгурите или на пребитите руски демонстранти, по този начин ясно ще се противопоставим срещу по-нататъшни властнически претенции на китайската диктатура или на руския режим.

ЕС има много и различни възможности

Всичко това не означава, че сътрудничество с Пекин или с Москва е съвсем невъзможно. Напротив: по много въпроси то е желателно, а по някои е дори неизбежно. Никаква ефикасна политика по опазване на климата или за контрол над въоръжаването не може да се води без Китай и Русия. А тясното икономическо сътрудничество може да увеличи благосъстоянието и на едните, и на другите, като в добавка укрепи и сигурността. А колкото по-интензивно Европа (а и европейското предприемачество) се застъпва за своите ценности и колкото по-реалистично ориентира политиката си спрямо характера на съответния режим, толкова по-силна ще бъде и нейната позиция в тези икономически отношения. Защото с такива режими не можеш да поддържаш икономически отношения, без да се съобразяваш с геополитическите компоненти. Ако не се мисли навреме за тези компоненти, то старата успешна формула за постигане на политически промени чрез търговия може и да не сработи.

Разбира се, една външна политика, която е ориентирана по тези вектори, задължително включва противоречия, непоследователност и болезнени компромиси. И в конкретните си измерения ще изглежда по различен начин по отношение на различните страни. Китай е икономическа и технологична сила и с това отправя към ЕС съвсем различни предизвикателства от тези, които отправя стагниращата руска автокрация, крепяща се върху износа на суровини. Тоест, в отношенията си с тези две държави европейците имат много и различни възможности. Но и в двата случая в момента те не ги използват с достатъчно самочувствие.

Райнхард Везер, "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг"


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Четник

    40 3 Отговор
    Ще и липсва,след като избраха многодетната домакиня Урсула,която успешно съсипа Германската военна машина —Бундесвера.Сега е ред да съсипе и Еврообора.

    Коментиран от #7

  • 2 Шпек

    30 1 Отговор
    Факти БГ можеха да ни предоставят статия публикувана във”Фолкише беобахтер” от 1941г. с любезното съдействие на DW.
  • 3 Sieg

    37 0 Отговор
    На Европа и липсва силни и разумни лидери и морални ценности. А не извращения и закони водещи до геноцид!

    Коментиран от #11

  • 4 Овчарник

    29 4 Отговор
    В ЕС има най много проститутки и наркомани от Русия и Китай взети заедно.В Германия има публични домове големи колкото голям Хотел....
  • 5 другарят

    42 1 Отговор
    Ало факти бг! Ще ви дам под съд за прокарване на нацистката пропаганда на Гьобелсовата медия дойче веле!! Какви изроди трябва да са тези фашизоиди, че въпреки избиването на 27 милиона руснаци /предимно жени и деца/ преди 75 години да продължанат да се зъбят на Русия!??

    Коментиран от #8

  • 6 НОВО ПЕТ

    4 23 Отговор
    ДРЕМЕ МУ НА ЕС ЗА РУСИЯ И КИТАЙ...ДА ДАВАТ СУРОВИНИ И РАБОТНА РЪКА И ТВА Е
  • 7 НОВО ПЕТ

    2 17 Отговор

    До коментар #1 от "Четник":

    ЖАЛКО ЧЕ ПРЕДИ ДА Я ИЗБЕРАТ, НЕ ТЕ ПИТАХА ТЕБ
  • 8 Георгиев

    29 0 Отговор

    До коментар #5 от "другарят":

    Зъбят се, защото това е максимума, което могат да направят. Или ще се зъбят, или ще се гъзят като на 9 май 1945.
  • 9 ТОЧКАТА

    22 0 Отговор
    ЦиРейУ говори за чиляшки права!!!!!!!???????А да каже нещо за ПАЗАРЕН ФУНДАМЕНТАЛИЗЪМ!!!!!!последен пример/ваксини...
  • 10 АЛА БАЛА

    22 0 Отговор
    ДЕМОКРАЦИИ ДЖЕНДЪРСТВА НАВАЛНИ.ПЪЛНИ ПРОСТОТИИ НА ЕДИН ОКОПИРАН КОНТИНЕНТ.СКУЧНО ГОСПОДА.
  • 11 кнаус 485

    26 1 Отговор

    До коментар #3 от "Sieg":

    на Европа и липсват още много неща.....но " ЕС няма ясна линия относно авторитарни страни като Русия и Китай"-вероятно са такива страни ,но там самото обществено устройство е друго и по различно...НО ЗАЩО ЕВРОПА ТЪРПИ АВТОРИТАРНО УПРАВЛЕНИЕ ОТ СТРАНА НА ТИКВАТА НА СТРАНА ОТ ЕС КАКВАТО Е БЪЛГАРИЯ....или отново двойни стандарти....
  • 12 На Европа

    28 0 Отговор
    и липсва не самочувствие а АРГУМЕНТИ! Русия и Китай не са бананови републики! Няма как да питаш за Навални пък да не даваш отговор за Пучдемон, да говориш за насилие над протестиращи пък да мълчиш за 4 мата убити протестиращи в Капитолия, да говориш за Крим пък да мълчиш за Косово и мн. други!
  • 13 Соросоид

    18 0 Отговор
    И какво пак ли Путин победител
  • 14 Кочината се тресе та дрънка😂😂😂😂

    1 15 Отговор
    Жужето обикаля психясало друсано бункера усеща си края самоубит и запален с бензин😂😂😂😂😂

    Коментиран от #19

  • 15 Анонимен

    8 1 Отговор
    Евреите са хубав народ. Живеели ли сте с евреи през 50,60...питам българите
  • 16 На Европа не и липсва самочувствие

    11 0 Отговор
    На Европа и липсва покритието му
  • 17 Еуропата

    13 1 Отговор
    Пиши я бегала.
  • 18 Една баничка

    10 1 Отговор
    добре ще ми дойде с тая боза.
  • 19 Зайо

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Кочината се тресе та дрънка😂😂😂😂":

    Нали беше в дворец?
  • 20 Сандо

    18 0 Отговор
    Европа е алчна,егоистична,лицемерна и високомерна.Тя е презадоволена,разглезена и самовлюбена.Прибавете към това и моралнита и духовна криза и ще разберете защо Европа отива към края си.
  • 21 Матей

    8 0 Отговор
    Защо трябваше толкова да го увъртат,да бяха казали ,че колективния запад трябва да има агресивен подход спрямо Русия.Надъхват се ,окуражават се,айде наште!Лавров и заместника му вече казаха,може да им затръшнат вратата,а какво следва,един господ знае.
  • 22 Факт

    3 0 Отговор
    Европа е гола вода две жаби в джоба и кал в ушите
  • 23 Факт

    4 0 Отговор
    ЕВРОПА Е ПО ПРОСТА И ОТ ПКП
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Шаран БГ

    4 0 Отговор
    Европата е хамериканска ! Германия е такава след ПСВ и окончателно - за благодарност, че воюва срещу болшевиките - след ВСВ. Защо германски самолети бомбардираха Сърбия заедно със янките? Нали имат и те като нас -Конституция ?! Франция ,въпреки всичките и фасони е една смешна "победителка" след ВСВ и само САЩ я правят такава, че и дават дори сектор от победения Берлин. Англичаните са "малките американчета" на Европата и те се отделиха от ЕС със доброто на чичо Сам.. Испания ако не беше си предоставила територията на САЩ, кой я знае , какви неприятности са я чакали. Останаха италианците. И там кое не е американско ?!?
    След "перестройката" на Миша Раисович САЩ намат войски само в Белорусия и Русия !
    Е-е-е-е??? Какви са възможностите на Европа ? Само да си усуква задните части и такива като г-н Везер от "ФАЦ" да драскат глупости !!
  • 27 Наблюдател

    2 0 Отговор
    Либералните демокрации са форми за заобикаляне на истинската Демокрация. Накратко сурогат за това политиката на ЕС е и такава!
  • 28 Зайо

    1 0 Отговор
    Ами не може и туй в онуй ,и душата в рая, проумейте го господин везер. И споменавайте и други авторитарни държави: Саудитска Арабия, Йордания, Турция итн
  • 29 резервист

    1 0 Отговор
    На Европа и липсва спокоен и безпристрастен поглед към своите партньори. Опитите да се налагат на други страни "европейски ценности", каквото и да означава това е като комунистическата доктрина за "износ на революция"! Ако не ти харесва една страна просто не ходи там и не прави бизнес с нея. Не може "хем туй в онуй, хем душата в рая!" Стига са се крили зад красиви фрази!