Last news in Fakti

13 Март, 2021 13:00 6 911 102

Соломон Бали: Няколко истини и лъжи за българските евреи

  • соломон бали-
  • холокост-
  • евреи-
  • нацизъм

В България се прави опит за създаване на чисто нашенски антисемитски стереотип, който твърди, че спасените евреи са убили спасителите си чрез Народния съд. Тази лъжа може да се обори моментално

Соломон Бали: Няколко истини и лъжи за българските евреи - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вина за Холокоста носят не само лицата, управлявали нацистка Германия, но и колаборационистите - така мисли мнозинството във Федералната република днес. В редица страни в Централна и Източна Европа обаче хората, работили с Хитлер и т.нар. "Трети райх", днес са скандално "реабилитирани". Какво става в България? Виждаме, че ролята на генерал Луков, например, продължава да разделя обществото?

Соломон Бали: Никой не може да снеме вината за Холокоста от ръководителите на "Третия райх" и на нацистката партия. Те са първопричината и основните извършители и идеолози на престъплението, което наричаме Шоа или Холокост. Нацистите създават една перфектна машина за изтребление на европейското еврейство и за съжаление успяват да унищожат шест милиона евреи. В това пъклено дело те имат своите съучастници - като хърватските усташи, СС дивизиите от Балтика, Украйна, унгарските пречупени стрели, българските легионери и ратници. Всички те, а и много други ревностно и с желание съучастват в избиването на евреите. И докато днес в Западна Европа да бъдеш нацист е обида, а величаенето на "подвизите" на тези убийци води до търсене на наказателна отговорност, то в страните от Източна Европа ежедневно се измисля нова история и бившите нацисти биват чествани като герои за това, че са воювали срещу комунизма. За съжаление, все по-често единствената преграда пред абсолютната им реабилитация се явяват малките еврейски общности, наследници на оцелели от Холокоста. В общия случай общественото мнение стои безразлично или смята това за чисто еврейски проблем. А както добре знаем, когато нацистите се доберат до власт, то те отнемат права от всички, а последствията от това са трагични не само за малцинствата.

В България процесът е сходен. Особено в последните години, когато т.нар. патриоти влязоха официално във властта, общественото пространство се насити с подобни случаи. Т.нар. "Луков марш" е открито поддържан от партия, която има вицепремиер в правителството и ежегодното му провеждане вече се приема за "традиционна ценност", в защита на която се изказват и лица с претенции за национален елит. А в училищата се преподава много половинчата версия за събитията през 1940-те. Децата са подложени на особен вид манипулация, която не им позволява впоследствие да разграничават добро и зло.

Какви са съвременните предизвикателства и проблеми пред еврейската общност в България, според Вас? Правят ли достатъчно българските институции, за да възпрат и накажат лица и политически формации, които де факто проповядват антисемитизъм?

Соломон Бали: Република България е една от първите държави в света, която прие дефиницията за антисемитизъм на Международния съюз за почит към жертвите на Холокоста (IHRA). Това бе свързано с голяма доза положителни очаквания по отношение на борбата с антисемитизма и речта на омразата. За съжаление, три години по-късно може да се отчете, че прогрес няма. Речта на омразата се лее не само в интернет форумите и социалните мрежи, но и от устата на водещи политици и публични лица. Делата, заведени срещу откровени нацисти - ако въобще се стигне до такива, обикновено се провалят.

Все по-често еврейските организации са принудени да сигнализират за антисемитски прояви, извършвани пред очите на институциите, които са натоварени тъкмо с противодействие на подобни прояви. Един пример от последния месец: в най-гледаното време на БНТ бе прочетен отвратителен антисемитски цитат, нещо немислимо и за най-изостаналите по отношение на речта на омразата общества. Наложи се ние от Б‘ней Б‘рит да реагираме остро с писмо до ПРБ, СЕМ и БНТ. Генералният директор на БНТ се извини за случая, а от СЕМ и ПРБ все още не сме получили отговор как смятат да санкционират тази проява. Това показва, че има още много какво да се желае по отношение на институционалния отговор. В някаква степен обществената реакция към случилото се, която в по-голямата си част бе отрицателна, ни дава основание за внимателен оптимизъм.

Все още продължават споровете около спасяването на българските евреи. Как коментирате например твърденията, че български евреи са "наказали своите спасители"?

Соломон Бали: Оцеляването на българската еврейска общност през Втората световна война е исторически факт от огромно значение както за България и българското общество, така и за Европа и света. Тази събития имат своите исторически доказани добри герои като Православната църква, Пешев и хиляди български общественици и обикновени хора, които се противопоставят на престъпните планове и действия за унищожение на евреите на пронацисткото управление на Борис III и назначеното от него правителство на Филов.
Нормално е подобно събитие да предизвиква интерес, който да води до дискусии и различни интерпретации. За съжаление, напоследък все по-често се налага да се удържат нездравите и истерични амбиции на някои кръгове да смесят героите с престъпниците и по-този начин да овъргалят в кафяво едно светло дело, с което българското общество може и трябва да се гордее.

Последният Ви въпрос насочва към нещо уникално в изследванията на антисемитизма - опитът да се създаде чисто нашенски антисемитски стереотип, който твърди, че спасените от унищожение евреи са убили своите спасители чрез Народния съд. Лъжата, която стои като основа на това твърдение, може да се обори моментално със стотиците публикации по темата, които могат да бъдат намерени в архиви, книги и статии, но и в документите, публикувани на сайта на Държавна агенция "Архиви". Уникална е безкритичността, с която даже и уважавани медии разпространяват тази лъжа. Авторите на подобни антисемистки лъжи разчитат на ниската осведоменост на хората по темата и на Гьобелсовия подход лъжите да се повтарят толкова дълго, докато станат истина в очите на мнозинството. Една от основните задачи на нашата организация е да изобличаваме подобни лъжи и да алармираме обществото за опасността, която произтича от тях.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Соломон Дали

    93 24 Отговор
    "спасените евреи са убили спасителите си чрез Народния съд."

    А нима не е вярно? Еврейска работа.

    Коментиран от #26

  • 2 Demonaz

    79 10 Отговор
    Старата песен на нов глас. Все някой е жертва, все някой е виновен и т.н
  • 3 Йосиффф

    82 8 Отговор
    АЙ СТИГА БЕ,ВЕЧНИТЕ ПРЕТЕНЦИИ И ИЗМАМИ.

    Коментиран от #45

  • 4 ТаУмВзе

    72 9 Отговор
    А когато моше използва пропагандните методи на Гьобелс, какво е? Или когато паси ни ликвидира Армията и ни наби в нато и евросъюзчето?
  • 5 гадно

    85 5 Отговор
    Не че нещо, ама тоя що не каже кой финансира полуевреина с мустачките за да въздигне победената Германия и да запали отново света. Не бяха ли разните Рокфелеровци, Дюпони, Ротшилди и т.н.

    Коментиран от #34

  • 6 Соломон Паси

    42 4 Отговор
    Аз съм Евреин и в същото време съм Нацист
    ................ ............ ................. .....................
    Едното не изключва другото
    ................................................ В Талмуда и Корана , Хората не са братя като в Новия Завет ...... Всъщност Братя са но само Евреите и само Мюсюлманите ... А Не всички :))
  • 7 К 1929

    89 2 Отговор
    Е как така вечните "жертви" държите 90% от световното богатство.От лакомията си докарахте света до катастрофа.

    Коментиран от #9

  • 8 РАДИО ЕЛТО

    46 2 Отговор
    чорбаджи СТАН ЯНКО спаси много ЕВРЕЙ от нацистите
    и народния съд го убиха без съд и присъда
    чорбаджи СТАН ЯНКО от КОЗЛОДУЙ
  • 9 РАДИО ЕЛТО

    22 3 Отговор

    До коментар #7 от "К 1929":

    СОРОС
  • 10 байПЪН

    61 2 Отговор
    СОЛОМОНЧО ТЯ ИСТИНАТА Е ВЪВ ФОРУМИТЕ,А НЕ ВЪВ ВАШИТЕ МЕДИИ ЗАЩОТО ХОРАТА ТАКА ГО ЧУВСТВАТ,ЗНАЯТ И СПОДЕЛЯТ ВЪПРЕКИ УПОРИТИТЕ ВИ ЛЪЖИ И ПРОПАГАНДИ.
  • 11 Колю

    71 3 Отговор
    Евреите кога ще се отрекат от написаното в свещените им книги,че друговерците са по-низши от добитъка им?
  • 12 Сюлейман Паси

    33 1 Отговор
    В Декларацията за Независимостта на САЩ
    ....... под Думата ХОРА се разбират само НЕ РОБИТЕ :))
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Бони

    39 3 Отговор
    С една дума колкото по далеч от тях ,толкова по добре.
  • 15 Тали банка

    52 3 Отговор
    Дори и днес Иран и всички държави, граничещи с Израел искат да направят същото, може би проблемът не е в германците и арабите.
  • 16 Магелан

    47 4 Отговор
    Що ревете бе чифутчета.Да бяхте хванали калъчката и да се бяхте защитили за да изтреблението си.А това ще са избити 6млн.чифутина е пълна лъжа.Кой ги е броил по време на хауса през ВСВ.
  • 17 Като гледаме

    40 4 Отговор
    какво се случва днес в Източна Европа, виждаме, че човекът от Австрия е бил на прав път. А онези отвъд океана помогнаха това да не се случи.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ман

    56 1 Отговор
    Това че хората не смеят да кажат на глас мислите си за вас, не значи че ви обичат.
  • 20 Юсуффф

    47 1 Отговор
    Абрахам Линкълн: Не можеш да лъжеш всички през цялото време. Идва момент, когато техниката на заблудата която подвежда хората, спира да действа
  • 21 Николов

    11 19 Отговор
    Вие сте се хванали за една дума на Орлин Горанов но десилетия мълчите за онези дето пратиха българи в Македония а те товареха там вашите хора в конски вагони на БДЖ и ги пращаха към пещите.
  • 22 Прованс

    47 1 Отговор
    ИМЕТО СОЛОМОН У МЕН ПРЕДИЗВИКВА ТЕЖКА АЛЕРГИЧНА РЕАКЦИЯ.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Баш Майстора

    46 3 Отговор
    Не знам дали Хитлер е имал основание да подлага евреите на гонения, но ние българите имаме 100% основания да ги затрием от лицето на държавата ни още от падането ни под турско робство. Няма друга държава в света, която да е толкова уязвена от това племе.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Емил

    45 3 Отговор

    До коментар #1 от "Соломон Дали":

    Пешев е осъден за антисемитизъм! Ако и това не е подигравка!!! Евреите добре знаят, че всеки си заслужава съдбата, ама им е много удобно да създават чувство на вина - така по-лесно ти изпразват джобовете!
  • 27 До автора Соломон Бали

    53 2 Отговор
    Минчо, то хубаво хортуваш, но се обърни към днешните дела на БГ евреите. Всички виждат техните апетити към властта, особено в икономическата и външно политическата сфера. Няма лошо - поговорката " миньори - евреи и чобани -евреи няма" не е от този век! Както и "Гарван гарвану око не вади". Но кажи Мончо, защо вие, днешните евреи, нищо не направихте, когато евреи(и български и чужди) стръвно дооглозгаха падналата на колене държава? Само един, двама, и то от старото поколение, публично се обявиха в нейна защита! За всички вас това беше бизнес, предприемчивост и още куп благозвучни изрази на грабеж. Сега, когато се появиха хиените, надавате плачевен вой. Ти, лично, каква публична оценка даде на случаите "Балкан", ""Соди-Девня", "Челопеч", "Асарел"...? Не усещаш ли, че пак ще се повтори старата история: "Евреите да платят сметката на някои по евреи!" Какво направи ти, Мончо, срещу соросовата политика по отношение на циганите? Само, моля те, не се прави на Мунчо!
  • 28 Емил

    20 6 Отговор
    Тaзи cъбития имaт cвoитe иcтoричecки дoкaзaни дoбри гeрoи кaтo Прaвocлaвнaтa църквa, Пeшeв и хиляди бългaрcки oбщecтвeници и oбикнoвeни хoрa, кoитo ce прoтивoпocтaвят нa прecтъпнитe плaнoвe и дeйcтвия зa унищoжeниe нa eврeитe нa прoнaциcткoтo упрaвлeниe нa Бoриc III и нaзнaчeнoтo oт нeгo прaвитeлcтвo нa Филoв.

    А бе, ти нормален ли си?! БПЦ и Пешев действали без разпореждане на Царя?!

    Коментиран от #39

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Гост

    37 2 Отговор
    Този Соломон Бали е наследник на Евреите, които са платили на Хитле да избие милиони от техния народ, за да спечелят от това не по-малко, отколкото от войната, която са започнали чрез послушника си Хитлер.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Eхххххх

    36 4 Отговор
    Евреите са неблагодарни на бедна България и продългават да я съсипват с лъжи и подигравки...така е като сме добри....добро не виждаме
  • 33 безпартиен

    33 2 Отговор
    За да има антисемитизъм,значи има СЕМИТИЗЪМ!!!
  • 34 Кака Мара

    13 21 Отговор

    До коментар #5 от "гадно":

    Октомврийската революция е финансирана от Германия. А пактът Молотов Рибентроп е фитилът , който запали войната. Айде стига с вашите измишльотини под руска диктовка.
  • 35 ТАЛМУТА

    7 31 Отговор
    ДЪРЖАВА БЕЗ ЕВРЕИ Е АФРИКАНСКА ДЪРЖАВА . И ВЛАТА СЕ ПОЕМА ОТ МУТРИТЕ.НЕ СЕ ЧУДЕТЕ ЗАЩО СМЕ НА ДЪНОТО В ЕВРОПА.
  • 36 Кую

    26 3 Отговор
    Племе,незачитащо нищо и никого.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Да бе

    10 1 Отговор

    До коментар #28 от "Емил":

    Диктатура на монарха знаеш ли и комунисти го натякват значи Царя гине спасил Цар Борис Трети тия неблагодарници
  • 40 Българин

    19 3 Отговор
    Неблагодарници ,евреи са подписвали некролози на избити предварително честни български патриоти Коен Паси Шалом организация комунисти
  • 41 Гого Лозана

    34 4 Отговор
    Грешка приятелю.Българските управляващи и легионери не са участвали в избиването на евреи. Нещо повече. Така нареченото от вас управление не е пронацистко , то просто е част от Тристранния пакт . България нямаше абсолютно никакъв избор през онези години.Ако не беше участието на България в Тристранния пакт , българските евреи щяха да бъдат избити , независимо от общественото мнение , защото България щеше да бъде окупирана от нацистите държава,
  • 42 Тито

    35 6 Отговор
    Та нали фамилията Ротшилд и други еврейски фамилии създадоха Хитлер и третият райх.
  • 43 ПЕНКО

    13 2 Отговор
    СССР СА ВИНОВНИ ДНЕС -ЕВРЕИТЕ -ЦИОНИСТИ -СЕМИТИ ДА ЗАРОБВАТ И ОГРАБВАТ НАРОДИТЕ ЧРЕЗ ЕКВИВАЛЕНТА ЩАТСКИ ДОЛАР !!! ЗАЩО РАЗБИХТЕ ХИТЛЕР 2 ГОДИНИ ПО -РАНО БЕ ТА ПА НА РИ !?!?!? ДЖАНГЪЛИТЕ ОТ САЩ - ДУШАТ ВАЛУТИТЕ НА МНОГО СТРАНИ -НАКАЗАТЕЛНО !!! КАКВО ЧАКАТЕ -КУ КЛУКС КЛАН ????????
  • 44 Зорница

    31 3 Отговор
    Чета,чета,чета, и накрая пак не разбрах, как този обори "лъжата"че: спасените евреи са убили спасителите си чрез Народния съд!!!

    Това, че го нарича "антисемистка лъжа", трябва за довод ли до го приемаме?
    На малоумници ли ни правят?

    Коментиран от #46

  • 45 И аз така

    4 16 Отговор

    До коментар #3 от "Йосиффф":

    И аз така викам че Баташко клане не имало ,взели са костите от някое гробище .

    Коментиран от #53

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Tarnovetz

    17 2 Отговор
    По време на Втората световна война германците се бият срещу 80% от света и имат много малък шанс да спечелят; преди войната Проф Отo Хан намери така наречената "Верижна реакция", която позволява разделянето на ядра, и немската промишленост, разработи много добри автомобили и самолетни двигатели и подводници - по този начин Германия стана много силен търговски конкурент на британската империя, и изпраща много кораби за суров петрол. Така че някои бизнес и банкови групи най-вече от Британската империя политически и финансово насърчават Адолф Хитлер да започне войната - Хитлер е мечтател и неуспешен художник, а не военен стратег - той не е имал дълбоки човешки и суровини за да спечели такава война
  • 48 Мошето

    40 1 Отговор
    А какво стана със спасителите, бе Соломоне?
    Повечето от 43-мата депутати от тогавашния парламент, начело с Димитър Пешев, организирал подписка в защита на евреите, 63 интелектуалци и писатели, сред които Елин Пелин, БПЦ, екзарх Стефан, митрополит Кирил, професионални и творчески съюзи, че дори и ФК “Славия”, са гилотинирани с присъди от Народния съд, стигматизирани от деветосептемврийската власт и заклеймени от тогавашната идеология.20 от 43-мата депутати спасители са осъдени на смърт!!!6-има на доживотен затвор, 8 на 15 години и четирима на 5 г. затвор. Едва трима са оправдани. А водачът на спасителите Димитър Пешев е осъден на 15 г. като пронацист и... антисемит!?Ето затова спасяването на българските евреи е най-дълго укриваната тайна на Втората световна война.Защото е последвано от организирана престъпна срамота. Спасителите на близо 50 000 евреи, нарочени за умъртвяване в газови камери, изкупват благородството си със смърт и затвор.Т.нар. Народен съд, макар и нелегитимен, изобилства от съдии и членове на съда все... спасени евреи.Например обществен обвинител е Манчо Мошев, съдии са Исак Франсез, Пепо Коен, баща на експосланичката ни в Швейцария Леа Коен, Еми Барух, Йосиф Кутев, Исак Данов, проф. Нисим Меворах, д-р Израел Леви, д-р Шаул Романо, д-р Йосиф Фаденхехт, роднина на Йосиф Сърчаджиев, д-р Шейнин, д-р Вентура...Членове на съда са д-р Яко Арис, д-р Александър Клайн, д-р Нисим Леви...Бащата на вицепремиерката на Симеон Сакскубурготски Лидия Шулев
  • 49 Мошето

    35 2 Отговор
    Бащата на вицепремиерката на Симеон Сакскубурготски Лидия Шулева, също е бил в този списък. Давид Елизар, партизанин от бригадата “Чавдар”, също е бил достатъчно овластен и влиятелен.Защо спасените с власт и влияние в т. нар. Народен съд евреи гък не казват в защита на спасителите си?

    Изобщо, както е казал Волтер, "Ако искаш да знаеш кой наистина те управлява, се огледай кой не можеш да критикуваш."

    Коментиран от #54, #81

  • 50 Мошето

    35 2 Отговор
    Нека видим кои бяха те - “народните съдии”убили спасителите си чрез Народния съд: Богдан Саздов Шулев – председател (роднина на Лидия Шулева (Биджерано)* от НДСВ);2. Стефан Манов - член на съда, заместник-председател;3. Вяра още Начева - член на съда;4. Тодор Милев Божилов - член на съда;5... Давид Николов* - съдия от Апелативния съд;6. Йордан Шумков - военен съдия;7. Рада Тодорова - член на съда;8. Васил Хр. Гърбов - член на съда;9. Райна Тодорова Петкова - член на съда;10. Димитър М. Тошев - член на съда;11. Крум М. Михайлов - член на съда;12. Мишо Димитров Мишев - член на съда;13. Сергей Златанов - член на съда;14. Георги Петров - главен обвинител;15. Никола Гавраилов - обществен обвинител;16. Атанас Армянов - обществен обвинител; (Забележка: това е състава на “Народния съд” съдил регентите, министрите и царските съветници) (106).I – ви състав на “народния съд”:17... Манчо Рахамимов Мошев* (1902 – 1986г.) – обществен обвинител в 7-ми състав на “народния съд”;18... Исак Елизар Франсез* - съдия;19... Пепо Менахем Коен* - съдия (баща на Леа Коен* - бивша посланичка в Швейцария, от СДС);20... Еми Барух* - съдия;21... Йосиф Кутев* - съдия;22... Исак Данон* - съдия;23... професор доктор Насим Юда Меворах* - съдия;24... доктор Израел Моше Калми* (1885 – 1968г.) – съдия;25... доктор Самуил Борисов Шейнин* - съдия;26... доктор Израел Бохор Леви* - съдия;27... доктор Шаул Хаим Романо* - съдия;28... доктор Йосиф Максимов Фаденхехт* - съдия (роднина на артиста Йоси
  • 51 Мошето

    35 3 Отговор
    28... доктор Йосиф Максимов Фаденхехт* - съдия (роднина на артиста Йосиф Сърчаджиев* от СДС, който е член на СЕМ);29... доктор Елизар Якоб Вентура* - съдия;30... доктор Марчел Калев* - член на съда;31.. доктор Яко Исак Арис* - член на съда;32... доктор Александър Клайн* - член на съда (роднина на Едуард Клайн*, депутат от СДС);33... доктор Нисим Рахамим Леви* - член на съда;34... Йосиф Яшаров* (1894 – 1971г.) – адвокат в “народния съд” (член на масонската еврейска ложа “Бнай Брит” и “Общите ционисти”) и други. (107).35. Светослав Гираджиев (председател на 2-ри състав на НС);36. Владимир Димчев (прокурор 2-ри състав);37. Борис Лозанов (председател на 3-ти състав);38. Димитър Вапцаров (прокурор 3-ти състав); и други.ОТ ИЗБРОЕНИТЕ 38 СЪДИИ 20 ДУШИ СА ЯВНИ ЕВРЕИ - С ЕВРЕЙСКИ ИМЕНА.ОБЗАЛАГАМ СЕ,ЧЕ ОТ ОСТАНАЛИТЕ 18 ТРИ ЧЕТВЪРТИ СА СКРИТИ ЕВРЕИ - КРИПТОЕВРЕИ..............

    Коментиран от #56, #68, #73, #86, #102

  • 52 Tarnovetz

    11 3 Отговор
    Моя грешка в последилото изречение: Хитлер е мечтател и неуспешен художник, а не военен стратег - той не е имал дълбоки човешки и суровини ресурси за да спечели такава война.
  • 53 Я па тоя

    22 0 Отговор

    До коментар #45 от "И аз така":

    Може да си викаш колкото искаш, и имаш свободата да докажеш, аз обаче нямам същото за холокост-ще ме осъдят и затворят. Чаткаш ли бруталната разлика?

    Коментиран от #55

  • 54 Шапка ,Ви свалям!

    23 0 Отговор

    До коментар #49 от "Мошето":

    Кратко и аргументирано,с факти и имена. Интересно би било да чуем отговора на сюлейман.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Евала, sir !!!

    27 0 Отговор

    До коментар #51 от "Мошето":

    С четири поста му разкова кочината на интервюирания. Остави го БЕЗ АРГУМЕНТИ.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Петър

    25 0 Отговор
    Истината, г-да евреи, е че нито се замисляте как светът е стигнал до там, нито сте си извадили някакви поуки. Продължавате да се държите, като господари на вселената.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 ХайлАдолф

    26 3 Отговор
    Пак поредната долнопробна еврейска пропаганда и опит за оплюване на България . Ето за това цял свят мрази евреите, и антисемитизма те първа ще процъфтява на световно равнище .
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Майн Кампф

    20 1 Отговор
    До кога това германоеврейскоизданийце ще ни пълни главите с лъжите си относноизмисленияхолокост ???
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 ъъъъъ

    10 0 Отговор
    това са думи на комунист. с бкп има много ....
  • 65 Антон

    28 0 Отговор
    Айде стига вече с тия евреи! Други народи пострадали от войната няма ли? И то дали много повече жертви! Или те не са интересни!?
  • 66 Павел Пенев

    19 0 Отговор
    Каквото и да ви каже един евреин,да знаете че е лъжа,която във всички случаи обслужва техни интереси–исторически,икономически или политически.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Много грехове

    19 0 Отговор

    До коментар #51 от "Мошето":

    Подзаглавието ме подведе,че евентуално Соломон Бали ще предостави подобен списък от ,който да е видно,че евреите нямат отношение към Народния съд. Всъщност се оказва,че са играли главна зловеща роля. Не е само Народния съд. Тия същите са в основата в низвергването както на Иван Вазов,както и на родата му в т.ч. и ген. Владимир Вазов след 09.09.1944г. Добре,че се намеси академик Николай Державин та навремето спаси творчеството на Вазов от еврейско поругаване.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Генерал 🇧🇬

    16 1 Отговор

    До коментар #69 от "Патето Яки":

    Не точно. На 22.02.1943 г. се подписва споразумението между българския комисар по еврейските въпроси Александър Белев и германския пълномощник Теодор Данекер за депортирането на българските евреи, което е насрочено за 10 март 1943. Но още преди 10 март, след намесата на Димитър Пешев с групата депутати и цялата българска общественост, изпълнението на заповедта е отменена.
    А от 5 до 20 март 1943 започва започва депортирането на 11 000 евреи от Беломорието и Македонско, които не са български граждани и България няма власт над тях.
    Почти по едно и също време, са спасени българските и депортирани другите евреи.
    Каква е логиката България да спасява едни 50 000, а в същото време да учacтвa в дeпoртирaнeтo нa други 11 хил.??
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Айхман

    13 1 Отговор
    Спомнете си за терориста Леон Тажер,взривявал влакове.За сина му,който колеше и бесеше по националните обекти.
  • 73 темелко

    11 0 Отговор

    До коментар #51 от "Мошето":

    Поклон за четирите поста.Дано тоя Соломон Бали ги прочете.
  • 74 Първан

    17 0 Отговор
    Соломоне,всички знаем,че каквото вършат евреите,вършат го от интерес.Я кажи сега,какъв ви е интереса да сте неблагодарни,че Цар,депутати,духовници,граждани спасиха 50 000 евреи.
  • 75 123

    8 0 Отговор
    След войната комунистите повдигат обвинения на стария български парламент за сътрудничество с германците. Пешев е съден за това, че е едновременно антисемит и антикомунист и дори е обвинен, че е бил подкупен от евреите в замяна на спиране на депортацията им към Аушвиц. Приятелите му евреи съставят делегацията в Кюстендил, водени от Йосиф Нисим Яшаров, и свидетелстват от негово име като го спасяват от смъртна присъда. Димитър Пешев е осъден е на 15 години лишаване от свобода, другите трима депутати помагали му за спиране на депоратирането на Българските Евреи в Аушвиц са осъдени на смърт и убити от палачите на БКП.
  • 76 123

    2 3 Отговор
    Пешев няколко пъти се опитва да се види с Богдан Филов, но премиерът отказа. След това той и неговият близък приятел и колега Петър Михалев отиват при вътрешния министър Петър Габровски, настоявайки да отмени депортациите. След дълги убеждавания Габровски най-накрая се обажда на управителя на Кюстендил и му възлага да спре подготовката за еврейските депортации. До 17:30 ч. на 9 март заповедта депортации е отменена. Заповедта за отмяна на депортирането обаче не достига навреме до всички български градове и на 10 март сутринта българската полиция започва да събира евреите в Тракия и Македония . Почти всички евреи в окупирана от България Тракия (около 4000) са арестувани и предадени на германците, които след това ги депортират в Треблинка. Друга група от около 1200 тракийски евреи са преместени в Солун и след това изпратени в Аушвиц. В същото време всички евреи в Македония са събрани от българските власти;
    и всички освен 165 са депортирани в Треблинка.
  • 77 Иван

    17 0 Отговор
    Огромна част от българските евреи са участвали в Комунистическата партия, която няма проблеми да ги приеме, защото е интернационална. Има архиви, които говорят достатъчно добре за това и описват следователи от еврейски произход, които разпитват задържаните. На всичко отгоре е лесно да се установи, че евреите в България и тогава, и днес са все сред елита, макар повечето да емигрират в Израел след 1948 година. Днес евреите в България са около 7 000 души - Лидия Шулева, Соломон Паси, сещам се за още няколко известни и то без да се замислям. В университета навремето имах колежка-еврейка с благозвучното име Барух като бащино или фамилно. В Пловдив има и еврейско читалище още. Не ми пречат, нямам досег с тях, но прави впечатление колко много се оплакват, а реално са сред най-добре поставените в обществото- с пари, с кариера, с контакти, с имущество и капитал... Българският народ не е ксенофоб, ако беше нямаше да има малцинства... Ако в България действително имаше антисемитизъм, досега многократно да са им иззели имотите и да са ги прогонили. Да се е случило нещо такова?
  • 78 123

    5 1 Отговор
    След като Пешев научaва за жестокостта на депортирането на евреите от Тракия и Македония, той работи, за да гарантира, че депортирането на евреите в предвоенните граници на България няма да се случи. На 19 март Пешев пише писмо до Филов, което има за цел да предотврати бъдещо антиеврейско законодателство в България. Той, заедно с кюстендилските делегати, накарава 43 правителствени депутати да подпишат писмото. Тези подписи са само от членове на проправителственото мнозинство, за да не може никой да обвини Пешев, че е действал срещу правителството.Дори под натиска на премиера, който е вбесен на писмото на Пешев, 30 от депутатите отказват да оттеглят подписите си. В резултат на това Пешев е осъден и освободен от длъжността заместник-председател на Народното събрание на 24 март 1943.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Petra

    6 5 Отговор

    До коментар #49 от "Мошето":

    Аз имах колега евреин тука в САЩ. Той не можеше място да ми намери от уважение. Казваше ми, "Твоите хора спасиха мои хора." И на устата му винаги беше името на Цар Борис. Казваше, че другата нация, спасявала своето еврейско население са датчаните, но там е ставало чрез заплащане на рибари, той казваше подкупи (използваше английската дума bribe), но не влагаше лошо чувство. Казваше било много рисковано за датските рибари да прекарат в лодките си евреи до насрещния бряг. И същото ми е било казвано от жена датчанка.

    Коментиран от #88

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Саламан Гали

    10 0 Отговор
    Евреите кога ще спрат да убиват араби само заради религията нали са братя в библията го пише че арабите и евреите са едно и също
  • 86 един от стадото

    7 0 Отговор

    До коментар #51 от "Мошето":

    Господине. Предлагам Ви да изпратите тези четири поста в открито писмо до централата на Deutsche Welle на вниманието на Соломон Бали. Играта на празни приказки и демагогии, срещу имена и цифри трябва да спре. Или поне да се сложи начало на истината. Успех
  • 87 Мдаа

    6 0 Отговор
    Четете Патриарха Вазов. Има едно прекрасно стихотворение. Жидов гроб. Прочетете повече за Старозагорското клане. А пешев нека да е проклет навеки.
  • 88 Petra

    6 4 Отговор

    До коментар #81 от "Petra":

    Всеки път, когато се натъкна на подобен сайт с противоположни мнения, се заричам повече да не чета по интернет. Защо някои хора горят от желание да мразят? Никога не успях да намеря отговор на този мой въпрос. Гледам, 3 поста след 81 са махнати. Явно нечии страсти са взели връх над приличния език. Нека да допълня: никога не съм била облагодетелствана заради факта, че българите извършиха добро дело, спасявайки 49,000 обикновени евреи. И никога, ама никога не бих започнала да троля на нета за пари, дори за купища пари. Просто изпитвам нужда да кажа как един колега от еврейска националност имаше добри чувства към българите. А на мен ми е писнало от първосигнални личности, които живеят, за да мазят.

    Коментиран от #89, #90

  • 89 Viktor

    9 1 Отговор

    До коментар #88 от "Petra":

    КОИ хора мразят?
    Ако някой мрази някого, то е в отговор на това което получава.
    Напишете в нет-търсачката:
    " Талмуд – учението на омразата "
    И ще узнаете от самите цитати, КОЙ всъщност генерира омраза.
  • 90 Viktor

    9 1 Отговор

    До коментар #88 от "Petra":

    И аз познавам, и съм работил за много заможни евреи в чужбина, не сте само вие. Впечатлението ми от тах е отвратително, и ако разкажа с подробности ще ме изтрият, просто защото се смята за антисемитизъм.
    Замисляли сте се, защо може да се критикува почти всяка една нация, а еврейската не??

    Коментиран от #91, #92

  • 91 Petra

    3 2 Отговор

    До коментар #90 от "Viktor":

    Ами тези, чийто животи са ценни сега (Bl. L. matter), са ме наричали как ли не на улицата, когато нямам и един $ в джоба, да им направя дарение. Да не им повтарям думите тука, че ще ме изтрият :) Вторият ми език след български е немски. А сега гледам грузински, таджикистански, японски, руски и китайски видео клипове на YouTube и се старая да не ми пука :) Знаем си, чe светът е несъвършен. :) А най-мразя да мразя! Защото омразата разяжда.
  • 92 Petra

    4 3 Отговор

    До коментар #90 от "Viktor":

    Аз съм работила за кого ли не и какво ли не. Когато настане период за съкращения както беше през 2008/2009 след ипотечната криза например и не само тогава, аз съм първата да ме резнат. Не харесват нашия източно-европейски акцент, толкова малко знаят наовата история. Та веднъж успях да избегна съкращение и се преместих на дрга работа, по-ниско платена, но сигурна за момента. Ижитрих се, както казах, Точно една година срещам последната ми групова от компанията, откъдето напуснах, защото идваха съкращения. Тя беше тъъъмммнокооожа и беше работила във въпросната компания 17 години. Понеже аз бях напуснала, те съкратили нея. Ох, боже! След намесата на адвокат, тя била компенсирана със сумата $75,000. Аз й казах, че си е заслужила парите и че се радвам за нея. Сърцето ми пееше :)

    Коментиран от #93

  • 93 Petra

    3 2 Отговор

    До коментар #92 от "Petra":

    Просто имам сърце за справедливост, не за омраза.

    Коментиран от #94

  • 94 светица

    2 2 Отговор

    До коментар #93 от "Petra":

    А нещо за паметника "света софия" може ли да кажете - прилича ли ви на светица, какво държи, накъде гледа ? А за паметника на Васил Левски - от какво е обграден. А за символите по българските банкноти и не само, може да се поразровите в нета на тема символика. И не само в България, онзи монумент (ДС) в щатите като сте работили там, обяснете ни. Всеки има право на мнение, ама като гледам +/- май преобладава омразата.
  • 95 ФАРАОН

    3 0 Отговор
    А КОЙ ВЪРНА КОРАБИТЕ ОТ АМЕРИКА ? :)
    КОЙ ПОТОПИ ТИЯ В ЧЕРНО МОРЕ ОТ РУМЪНИЯ ? :)
  • 96 Антисемит

    8 1 Отговор
    Поредната еврейска помия , която се излива върху българските им спасители . Как после да не съжаляваш ,че сме ги спасили .....
  • 97 Osman

    4 1 Отговор
    През 15 век докато цивилизована Европа убиваше евреите като ги гореше на клади и ограбваше имотите им, Великата Османска империя им даде подслон и закрила.

    Коментиран от #98, #99

  • 98 Tarnovetz

    1 0 Отговор

    До коментар #97 от "Osman":

    Преди около 15 години в "Файненшъл Таймс" един английски професор от Оксфорд публикува статия "В Турция с Турция" - казвайки: " Турската форма на исляма е първата форма на юдейството" и "... Евреите създават Османската империя и Британската империя" ( позовавам се на паметта). Само в Константинопол имаше 1000000 християни и голямо училище, което е първото Европейско университет. Втората световна война се случва, тъй като Германия става много силен търговски конкурент на Британската империя и някои банкови групи, близки до принца на Уелс (по-късно крал Едуард) и насърчават Адолф Хитлер да започне войната (50 милиона убити) - Германия воюва срещу 80% от света и има много малък шанс да спечели. Парите за германската армия идват предимно от Британската империя. Когато руснаците превзеха Берлин май 1945, това е победа за Британската империя, тъй като нейният силен конкурент Германия е разрушенa.
  • 99 А питам

    4 1 Отговор

    До коментар #97 от "Osman":

    Великата ти Османска империя им даде подслон и закрила срещу много, ама много злато.
    А и гледам си позабрави да обясниш, защо са ги изгонили от?????
    Англия 1290г
    Франция 1394г
    Испания 1492г
    Португалия 1496г
  • 100 анонимен

    3 0 Отговор
    кресливите шалом , ционистите от Б‘ней Б‘рит помалко са от гейовете даже под 2000 човека в България пък как кряскат , следят всички предавания с лея дето не си признава как баща и е председател на колегия в Народния съд . Всички тези тук останали евреии са от Коминтерна , терористи , Виолета Якова каква е ? И са им плащали пари
  • 101 анонимен

    2 0 Отговор
    а този е потомък на соломон бали балията партизанин от чавдар
  • 102 Някой си

    2 0 Отговор

    До коментар #51 от "Мошето":

    Жидовската отмъстителност няма граници!