Last news in Fakti

31 Март, 2021 13:00 2 613 36

Как Русия продължава да влияе на политиката в България

  • русия-
  • българия-
  • шпионаж

Началникът на руското външно разузнаване Сергей Наришкин със сигурност е запознат с тайните операции на Кремъл в България

Как Русия продължава да влияе на политиката в България - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Русия продължава да използва старите си връзки и симпатии в по-малките и по-уязвимите членове на НАТО и ЕС за създаването на шпионски мрежи и получаване на достъп до западните тайни. Русия умело използва съществуващите и бившите мрежи на службите за сигурност, които са живи и здрави дори след три десетилетия след падането на комунистическия режим“, писа в понеделник The Wall Street Journal, цитиран от Fsktor.bg.

Повод за публикацията в американския всекидневник е скандалът, предизвикан от разкритата преди броени дни руска шпионска мрежа у нас.

„В последните години България изгони няколко руски дипломати заради шпионаж и събиране на информация за числеността на американските войски в страната, например.

Според експерти по сигурността, освен в България, най-бедната страна н ЕС, Русия разполага с обширни разузнавателни мрежи и в други бивши съветски сателити“, посочва още базираната в Ню Йорк медията.

„Макар че България, в миналото един от най-верните съюзници на СССР, влезе в НАТО през 2004 г. и в ЕС през 2007 г., Москва продължава да оказва влияние върху вътрешните и работи и разузнавателните и служби благодарение на тесните икономически връзки и връзките с Русия на лидери от политиката, бизнеса и служители на разузнаването“, заключава The Wall Street Journal.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вова император

    11 42 Отговор
    Русия е писала българската Конституция. В политическият живот на България нищо не се случва без разрешението на Русия.

    Коментиран от #35

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 честен ционист

    21 5 Отговор
    Симпатиите в малките държавици, видите ли. В САЩ има 15млн руски агенти.

    Коментиран от #10

  • 4 Някой

    48 13 Отговор
    Хора, луди сте за връзване!
    Какви тайни има България? Не ги ли предадохме безплатно на западните си партньори преди 25-30 години? Дали няма западни шпиони в България и сега?
    А руснаците, сигурно се нуждаят от нашите тайни, за да си подобряват настроението (хилят ни се).
  • 5 Бай Шиле

    47 11 Отговор
    Не само това.Москва застави България да закупи Ф 16 за да може да прекопира чертежите.

    Коментиран от #15

  • 6 Овчарник

    9 9 Отговор
    диктаторите през деня се плюят един на друг държат народите в напрежение а вечерта си пият пиенето онлайн.
  • 7 Село

    35 6 Отговор
    Да не би другите държави да не влияят на политиката в България САЩ, Турция, Евросъюза.
  • 8 Знам

    45 7 Отговор
    Не знам как Русия ни влияе, но знам, че САЩ ни определя тотално икономиката, въоръжаването, енергетиката и всички важни отрасли.
  • 9 rusnak

    19 9 Отговор
    Търсят формулата на газовите съставки от бобените пръдни.
  • 10 Парадокс

    32 7 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    В България американски агенти арестуват руски шпиони.
  • 11 Полковник РУМНО

    16 9 Отговор
    Причината за това е, че СССР беше едно, а империалистическа Русия съсем друго. Не се прави разлика от много мои колеги, че бившия Съветски съюз строеше социализъм, а днешна Русия върна колелото на историята назад и е капиталистическа държава, със всички характеристики описани в трудовете на Маркс, Енгелс и Ленин.
  • 12 Варненец

    33 26 Отговор
    Винаги ще бъда за Русия, не за Запада. Без Русия няма Българско!

    Коментиран от #20

  • 13 ха ха ха

    37 11 Отговор
    Докато е жив и последният българин - Русия ще има влияние в България!!!

    Коментиран от #21

  • 14 Реалист 2

    28 10 Отговор
    Русия влияела ? А краварите и турците не просто влияят , а ни съсипаха големите енергийни обекти !
  • 15 Няма мозък

    9 14 Отговор

    До коментар #5 от "Бай Шиле":

    Защото те са произведени по много напреднала технология и е много важно да се прекопират чертежите на самолет от селскостопанската авиация бъдещето на самолетостроенето ще се гради на основите на Ф16 четирсет годишния боклук.
  • 16 Тодор Живков

    7 15 Отговор
    Турците скоро ще ви сложат чалмите те изобщо не ви влияят сега те ще ви сменят имената защото сте продажници
  • 17 Случайност?

    16 19 Отговор
    Уолстрийт джърнал е американския парцал-аналог на ПИК и БЛИЦ!
  • 18 pepy

    31 9 Отговор
    "... Мocквa прoдължaвa дa oкaзвa влияниe върху вътрeшнитe и рaбoти... тecнитe икoнoмичecки връзки и връзкитe c Руcия нa лидeри oт пoлитикaтa..."

    Или както се казваше в eдин cтaр филм:
    "рoднинa - милициoнeр, рoднинa - милициoнeр,...",

    но пo-нoв вaриянт:
    БГ-пoлитик - КГБ-oфицeр, БГ-пoлитик - КГБ-oфицeр...

    Коментиран от #25

  • 19 Дед Мороз

    14 10 Отговор
    Рушляци бегом на амбразурата
  • 20 Полковник РУМНО

    9 13 Отговор

    До коментар #12 от "Варненец":

    Това е голяма заблуда.Капиталистическа Русия поддържа Сърбия и РСМ, отчасти Гърция, но е и Република България.Това не е бившия СССР и заблудата на много българи е факт и е много голяма. Затова РСМ си вее байряка и ни прави на луди.Тя има подръжката на Путин, а днес Байдън се съюзи с Путин и имат една позиция относно България и РСМ. Тежко и горко на българите и България. Македонското малцинство го вкарват в играта и България може да изчезне от картата на Балканите. Глупави български наивници.
  • 21 Полковник РУМНО

    8 8 Отговор

    До коментар #13 от "ха ха ха":

    Тoвa e гoлямa зaблудa. Кaпитaлиcтичecкa Руcия пoддържa Cърбия и РCМ, oтчacти Гърция, нo e и Рeпубликa Бългaрия.Тoвa нe e бившия CCCР и зaблудaтa нa мнoгo бългaри e фaкт и e мнoгo гoлямa. Зaтoвa РCМ cи вee бaйрякa и ни прaви нa луди. Тя имa пoдръжкaтa нa Путин, a днec Бaйдън ce cъюзи c Путин и имaт eднa пoзиция oтнocнo Бългaрия и РCМ. Тeжкo и гoркo нa бългaритe и Бългaрия. Мaкeдoнcкoтo мaлцинcтвo гo вкaрвaт в игрaтa и Бългaрия мoжe дa изчeзнe oт кaртaтa нa Бaлкaнитe. Глупaви бългaрcки нaивници.
  • 22 Полковник РУМНО

    9 5 Отговор

    До коментар #2 от "ПРЕДАТЕЛИ":

    Предателят си ти! Тoвa e гoлямa зaблудa.Кaпитaлиcтичecкa Руcия пoддържa Cърбия и РCМ, oтчacти Гърция, нo e и Рeпубликa Бългaрия.Тoвa нe e бившия CCCР и зaблудaтa нa мнoгo бългaри e фaкт и e мнoгo гoлямa. Зaтoвa РCМ cи вee бaйрякa и ни прaви нa луди.Тя имa пoдръжкaтa нa Путин, a днec Бaйдън ce cъюзи c Путин и имaт eднa пoзиция oтнocнo Бългaрия и РCМ. Тeжкo и гoркo нa бългaритe и Бългaрия. Мaкeдoнcкoтo мaлцинcтвo гo вкaрвaт в игрaтa и Бългaрия мoжe дa изчeзнe oт кaртaтa нa Бaлкaнитe. Глупaви бългaрcки нaивници.
  • 23 koлибap

    11 6 Отговор
    Mладоо младо, още муцката ти мириса на млеко а си кренало по акъло на американцете ...
  • 24 Японеца

    4 11 Отговор
    "С Русия се преговаря с огромно уважение и отлично въоръжение" Соломон Паси! Щом шефа на Атлантическият клуб го казва, правете си изводите!

    Коментиран от #31

  • 25 Върхът е

    6 18 Отговор

    До коментар #18 от "pepy":

    Премиер - ЦРУ.
  • 26 Няма сила,

    14 15 Отговор
    която да ни раздели от Русия_това е НЕВЪЗМОЖНО.Ние възпитаваме децата си и внуците в обич и признателност към братушките.И така до веки веков
  • 27 Аре бе

    11 6 Отговор
    Русия са толкова силни, че Москва оказва влияние даже върху политиката на САЩ, и ги карат да правят натиск на нас и ЕС за приемането на С.Македония в ЕС, и преименуването на българската история и език на македонски.

    Глупостите които тук се пуликуват са на кг.
  • 28 ХАН КРУМ

    10 7 Отговор
    НЯКОЙ ДА НИ Е ПИТАЛ ЗА ЕС И НАТО .ВЪВ ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ ТОВА СТАВА С РЕФЕРЕНДУМ. И В ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ СИ НЯМАТ ПАСИ.РЕШЕНИЕ НА ПАРЛАМЕНТА–И, КАТО ИМ ЗНАЕМ НИВОТО ,ЛЕСНО МОЖЕМ ДА СИ ОБЯСНИМ ЗАЩО СМЕ Я ДОКАРАЛИ ДО ТУК.АМЕРИКАНЦИ И ГЕРМАНЦИ СИ РАЗИГРАВАТ КОНЯ, КАКТО СИ ИСКАТ, А НИЕ ТЪНЕМ В МИЗЕРИЯ . СТИГА.МУТРИТЕ И ПОДЛОГИТЕ ВЪН.
  • 29 044

    7 6 Отговор
    А какъв го държат децата ви в САЩ, приятелко тумпа. Мързеливи сте. Сменихте си жените по няколко пъти, а някои жена от вас невидели. Коя ще дойде със снъсани джобове. С изнудване искате властта. Халал да ви е алчни и ненаситни номенклатурни кадри на кгб, дс, ссср. Може да сме всякакви, но не и наивни.
  • 30 ежко

    11 5 Отговор
    Как Русия продължава да влияе на политиката в България? Ето на този въпрос не беше отговорено в статията!Бяха нахвърляни едни твърдения -това е!Нищо друго!
  • 31 Не пробутвай

    10 0 Отговор

    До коментар #24 от "Японеца":

    Пасито е всепризнат предател и антибългарин, не ни го пробутвай. Гнус ни е от него и подобните му.
  • 32 Д. Петров

    3 4 Отговор
    Фактът,че питаш в русляшки сайт...

    Коментиран от #34

  • 33 Кински

    2 3 Отговор
    Че тя оказва влияние и в САЩ .да не забравяме кой направи Тръмп президент.а какво остава за малка България.че гледам и в Италия имат влияние май и кой знае още колко други държави
  • 34 koлибap

    4 1 Отговор

    До коментар #32 от "Д. Петров":

    Кат е "рушляшки" чий го дириш тъка?
  • 35 Сандо

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Вова император":

    Пишеш глупости.Ето какво заяви по ТВ СКАТ проф. Джеров "При писането на Конституцията ние постоянно бяхме в контакт с нашите западни приятели и с Римския клуб".Интересен ще е резултата при сравняване на конституциите на източните страни,вкл. и Русия - ще се види,че някои неща са писани като че ли под индиго,което сочи,че един център е ръководил конституционните промени,съобразявайки се с някои местни особености - за България напр. това е Великото Народно събрание.Впрочем воя от Запад, надигнал се във връзка с промените в руската конституция,също идва в подкрепа на тази теория.
  • 36 Много постна

    1 1 Отговор
    позиция. Елементарно вадене на скелети от гардероба. Нема ли нещо по-умно да се измисли. Явно Русия много пречи, но пък недъгавата макар и ежедневна русофобия носи обратен ефект.