Last news in Fakti

8 Април, 2021 10:00 3 173 38

Слуховете за залеза на ДПС са силно преувеличени

  • дпс-
  • ахмед доган-
  • делян пеевски-
  • герб

Изграждането на санитарен кордон около тандема ГЕРБ-ДПС обаче може да сближи още повече Борисов и Доган

Слуховете за залеза на ДПС са силно преувеличени - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Българите в чужбина гласуваха против модела ГЕРБ-ДПС, но ако ГЕРБ загуби на тези избори над 310 000 гласа, ДПС печели дори повече, отколкото на предишните. Могат ли да се завърнат златните години на движението?

Коментар на Петър Чолаков:

След четири години в парламента, на проведения критичен тест на 4-и април, ГЕРБ остана първа политическа сила, но загуби над 310 000 гласа, БСП загуби рекордните 475 000 гласа и остана трета, ВМРО, НФСБ, "Атака" и "Воля" изпаднаха. От парламентарно представените партии само ДПС излиза на терена в по-добра кондиция - близо 336 000 гласа или 10,5 на сто, при 316 000 гласа или 9,2 процента на предишните избори през 2017-а. Отново, както преди четири години, е четвърта политическа сила, с малка преднина пред "Демократична България", и ще има повече депутати в 45-то Народно събрание - вероятно 30, при 26 в предишното.

Апетитите на Доган&Co обаче бяха далеч по-големи. През паметната за ДПС 2009-а година партията получи 592 000 гласа, а, ако сравним с резултата на по-предишните избори - през 2014-а спечели 487 000 гласа.

Прогнозирах по-силно представяне на ДПС през 2021-а: на тези избори го нямаше тръна в петата на "Сокола" - ДОСТ (който през 2017-а спечели над 100 хиляди гласа); отношенията на движението с Анкара отбелязаха историческо затопляне; в стремежа си да придобие по-благ, хрисим вид, "морфичният резонанс" не направи депутат Делян Пеевски, чието име е станало синоним на задкулисието.

Могат ли обаче златните изборни години на ДПС да се завърнат?

Промените в изборното законодателство имат своето значение: през 2016-а под натиска на Патриотичния фронт, броят на избирателните секции в страните извън ЕС бе ограничен на 35 (основно, за да се редуцира ролята на гласовете от Турция). Тези и други мерки за пресичане на изборния туризъм безспорно дават отражение върху електоралната подкрепа за ДПС.

На изборите на 4-и април ГЕРБ стана "шампион в гетата" - монополизира ромския вот, който е важен ресурс за партията на Доган. Партията на Борисов се наложи в ромските махали в София, Пловдив, Варна и Сливен. ГЕРБ отстъпи София на ДБ, като извоюва победа само в 25 МИР, където е и квартал "Факултета". Трябва да поясним, че почти всички партии у нас посягат към ромския вот - пазаруването на гласове в гетата продължава да е масова практика, защото политическият елит си е дал сметка, че няма полза от нейното изкореняване.

Има сигнали за известно отстъпление на ДПС в техни традиционни ловни полета. Не изключвам на места хегемонията на етническата партия да се пропуква. Задълбоченият анализ предстои, когато разполагаме с всички данни.

Очакванията за много ниска активност заради Ковид-19 на тези избори не се оправдаха. Ниската активност би засилила още повече тежестта на купения и корпоративен вот. От ниската активност най-много биха спечелили ГЕРБ и ДПС. Активността, особено в чужбина бе сравнително висока - изборите в "другата България" бяха спечелени от "Има такъв народ" и "Демократична България". Това са гласове срещу модела ГЕРБ-ДПС.

Какво предстои за ДПС в 45-я парламент?

В новото НС няма да се чува гласът на "радикалния патриотизъм", който бе използван като плашило от лидерите на ДПС, за да се сплотят още повече редиците на етническата партия. Най-голям успех в патриотичната ниша постигна "Има такъв народ", ала реториката на партията на Трифонов е далеч по-умерена от тази на "Атака" например.

Ако доскорошната опозиция остане вярна на принципа "всички без ГЕРБ и ДПС", едва ли ще видим "Борисов 4" - партията на Доган не само няма да участва с министри в правителството, а и трудно би могла да влезе и в ролята на балансьор, който кешира печалба от транзакциите с всички останали.

Изграждането на санитарен кордон около тандема ГЕРБ-ДПС обаче може да сближи още повече Борисов и Доган. Съдружниците вече имат много общи (бизнес) интереси, например в сферата на енергетиката. Ако 45-ят парламент не е ялов и все пак роди правителство, то най-вероятно ще е срещу модела ГЕРБ-ДПС. Медийната империя, която обслужва този модел, в такъв случай може да бъде задействана на пълни обороти за дискредитиране на новите управляващи. ГЕРБ и ДПС ще легнат рамо до рамо в окопите, за да се бранят срещу общия враг.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    11 6 Отговор
    Откакто Веждито е у ГЕРБ, да превежда, ДПС фалира.

    Коментиран от #14, #27

  • 2 Крадлив СУДЖУУУК

    6 29 Отговор
    Само и Само ДПС...ДПС е в нас,в нашите сърца...ДПС е Свещена Партия и винаги ще съществува и с ДПС България ще върви напред
  • 3 КОТарАК

    5 6 Отговор
    ама въобще не са преувеличени-останалите ви избиратели ще отидат на гурбет да догонват другите , а ъука някои продажни бг-та ще гласуват за вас-бивши дс агенти , съучастници в екскурзията/ по турски-КОДОШИ
  • 4 ТаУмВзе

    9 6 Отговор
    Бъркаме злокобно. Доган ефенди е наредил нещата много отдавна.
  • 5 Последния Софиянец

    19 6 Отговор
    В моята избирателна секция ДПС имаше 2 гласа.В Арена Армеец Мишо Константинов ги направи 52.

    Коментиран от #6

  • 6 Измислици премислици

    5 9 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Кой ще ти даде нс на теб достъп до данните бе царвул

    Коментиран от #12

  • 7 демир

    12 1 Отговор
    Този още на свобода ли е?
  • 8 доган

    17 3 Отговор
    Кога се закрива етническата ислямска партия ДПС?
  • 9 Исмаил.

    21 2 Отговор
    Промени ли се Изборния кодекс и купуването на гласове ДПС няма дори и 200 хил. гласа да имат.Вярвайте ми,отвратени сме от феодализма в тази партия която обслужва личния интерес на Доган без и никаква полза за хората.
  • 10 Бацето

    8 0 Отговор
    Правилно и в затвора слънцето залязва!!!
  • 11 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    10 0 Отговор
    Снишаване,снишаване,снишаване....Отиде ли си брояча на бюлетини,си отивате и вие!!!
  • 12 Последния Софиянец

    8 2 Отговор

    До коментар #6 от "Измислици премислици":

    Заради коронавируса много членове на СИК се отказаха и успях да вляза в СИК.И видях какви чудовищни измами вършат в СИК и ЦИК.
  • 13 ДПС ПРОСТО

    4 3 Отговор
    СИ ПРЕХВЪРЛИ ГЛАСОВЕ НА ПАРТИИТЕ ИТН И ДБ, СЕГА ПАК ТЯ ЩЕ УПРАВЛЯВА, ЗАЩОТО СМЕ ТЪПИ ПАРЧЕТА!
  • 14 бл.134 в Зап. парк

    1 10 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Само ДПС. Автономия за Кърджали Смолян, Разград и Търговище . И нисколихвени кредити до 100 евро за всеки!
  • 15 Оценка ли

    6 1 Отговор
    Няма значение, колко са преувеличени, важното е, че едва кретате на патерици, а власт никога няма да видите. ДПС е етническа партия, използваща мимикрия на Евпопейски С. Окончателна оценка - чурук дъска, койт стъпи на неъ (ДПС), пропада!
  • 16 ПСР

    8 2 Отговор
    Енергетика,земеделие,туризъм и обръчи от стотици фирми за източване на средствата по еврофондовете.Това е ДПС.Ръководство от агенти на ДС.Местен феодализъм,който съвсем открито принуждава техните хора безприкословно да гласуват за тях.От близо съм следил и виждал животът на обикновените хора по селата в"техните"изборни региони.
    Нищо общо с този на "големците"на Партията.Ама космически нищо общо.Насят е страх,заплашени са с репресии,ако не пускат за "правилното"ДПС.
    А колко още да се сближат ГЕРБ и те?!Трапезата е ясна от край време,порциите са раздадени.
  • 17 пресмятащ

    6 5 Отговор
    ако трябва да сме честни пред себе си първото нещо което трябва да направим е - да премахнем двойното гражданство. Не бива някой който от 30 години не живее в РОДИНАТА си , да определя правилата, условията и др. Има хора, които не са платили лев в БГ данъци.

    Коментиран от #29, #38

  • 18 Павел Пенев

    5 0 Отговор
    С толкова много български предатели купени от Доган,залеза на ДПС е далеч в бъдещето.
  • 19 За ДПС

    3 1 Отговор
    не знам ама бекапе умре

    Коментиран от #26

  • 20 опикано турче

    4 5 Отговор
    стига вече. турците в боклука. страната трябва да бъде освободена. да спре турция да решава какво ще се случи. страната да стане като гърция..
  • 21 Кирил

    6 3 Отговор
    А бе що за глупости пишете тук и чии интереси обслужвате, Факти?! Какъв модел ГЕРБ и ДПС, при положени, че ГЕРБ НИКОГА не е управлявал с ДПС, ФАКТ е това, Факти!!! За разлика от други, нали?! Смешни сте!
  • 22 Вера

    9 1 Отговор
    Това, с този терорист и тая турска партия докога ще продължава??
    Утре, 9-ти април 2021г, България ще отбележи 36 години от атентата на гара Буново, при който умират 7 жени и деца. На тази дата през 1985 г. във вагона за майки с деца на влака Бургас – София избухва бомба, която убива 7 души. Същият ден избухва още една бомба в сладкарница в Сливен.
    Зад терористичния акт стои „Турското национално-освободително движение".В което е бил Ахмед Доган, а няколко месеца след атентата става и официален идеолог на движението. Арестуван е през 1987г. като „създател на противодържавна организация" и две години лежи в Пазарджишкия затвор в килия за смъртници. През 1989г. е осъден на 10 години затвор, но получава амнистия след падане на комунистическия режим през същата година.

    Питам се, защо ли никой от управляващите както и от другите партии не повдига въпрос за бившите терористи.Давност за престъпления като тероризъм няма .Защо не ги съдят ? Те доведоха нещата до Възродителният процес. Убиваха невинни и своите ,тровеха водоизточници от които пият и турци и българи ,шиеха турски униформи ,нападаха военни складове за оръжие ,убиваха войници от наряда…
    Против Конституцията ни турското ДПС е в управлението страната, и ние блеем и нищо не можем да направим. Да не би да сме под турско пак!?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ДПС

    1 3 Отговор
    Стоим и ви гледаме сеира. Да видим какво правителство ще направите.

    Коментиран от #25

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 един друг

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "За ДПС":

    Виж, как прикрито пускат коментар на комунето Петър Чолаков.
    ГЕРБ,ДПС,ГЕРБ,ДПС- сто пъти, да каже нещо за БСП, колко, защо, нещо оставка.....
  • 27 Ахмед

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Дай да сменим Прокурора Иван Гешев,
    па да те видим, до къде ще я докараш?
    И българите с турски потекла те разбраха,
    колко струваш и как ги скубеш?
  • 28 7789

    3 1 Отговор
    Не трябва да съществува етническа партия.и то турска.Малко ли ни клаха 5 века? БОЖЕ! КОГА тая измъчена България ке се оправи.кога? Защо тая долна турция не спира да ламти за нашата земя кървава .малко ли земя българска ни взеха и малко ли бълтарски хора изколиха...над 2 млн.български души! А да не говорим какво пишат в архива си турците .че вече 2 млн.българи са им сменили религията и че е достатъчно....УЖАС! Докога тая скапана гниеща турция ще ни мачка и ръководи и защо нашите мохамедани се оставят тая турция да им влие като живеят в БГ?
  • 29 начко

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "пресмятащ":

    500 000 официални с двойно гражданство турци , гласуващи по пощата или електронно дистанционно под специален надзор ще срази тотално държавата ни. Само си го пресметнете!
  • 30 псф

    2 3 Отговор
    За 500 години туците можеха хиляда пъти да ни потурчат, но не са го направили, защото са се отнасяли към нас, като към галените деца на турската империя. По нашите земи стандарта на живот е бил по висок и част от турското население се е преселило тук. В годините на социализма обаче, не можем да се похвалим с хуманно отношение към тях, имайки предвид унизителното им преименуване, предизвикало масово изселване от България. Въпреки това, тяхното приятелско отношение към нас не е променено и ние трябва да сме благодарни, че те ни пазят от бежанците, че оказват истинско гостоприемство на българите, които ги посещават за лечение, като летовници или като пазаруващи. Просто когато си там, не се чувстваш, че си в чужнина.

    Коментиран от #32, #33, #35

  • 31 аз съм Веска

    1 1 Отговор
    ПРАВО НА СБЛИЖАВАНЕ - ПОЗВОЛЕНО.
    ДО СТЕПЕН НА САМОЗАБРАВА .
    ЕДИН КОРЕН - БЪЛГАРСКИ .
    АКО БЯХА НЕЩО ДРУГО , ДА БИХА ГИ ИЗТРЕБИЛИ СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО .

    Коментиран от #34

  • 32 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "псф":

    През 500-те години турско робство, турците са клали българи навред, за назидание на онези, които са се опъвали. Държали са българите за работен добитък, понеже тур4ин работа не е подхващал, а е свикнал да живее само от ятагана, като п@р@3ит и напаст. Крадяли са деца, потур4вали са ги, промивали са им мозъците с 0тр0вната си религия, след което са ги пращали да убиват родителите си, българи. И с цялата си наглост, на фона на това зверство, ени4арството, турците заявяват "Ама ние, турците, не сме клали българи. Самите българи се клаха, едно време." Не ме карай да ти споменавам и данъкът, който българите е трябвало да плащат затова, че тур4инът си е хабил зъбите с храната им, когато е нахълтвал посред нощ в дома им, да пиянства с аверите си. Да те подкарам ли, какви права е давала БКП на турците, че като те гледам и там колко си зле....? През времето на соца в България са се издавали два вестника на турски - "Yeni hayat“ и „Yeni ışık“. Имали сте специални квоти в училищата, както и в партийно-държавният апарат. Били са ви назначени управленски кадри във всички ешелони. Усилено е работено да се създаде тюркоезична интелигенция. Имали сте новини на турски, по БНТ. Имало е театрални постановки на турски, както и отделяне на осезаема част от държавния бюджет за благоустрояване, развитие и индустриализация, инвестиции в т.нар. „смесени райони“ за сметка на останалите, високи детски надбавки и други социални привилегии на многодетните мюсюлмански семейства. И точно

    Коментиран от #37

  • 33 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "псф":

    И точно там е била грешката на партийците. С предоставените им права, турците в България са започнали да искат още и още. Започнали са да говорят за автономия, което е породило опасност от нов Кипърски вариант. Засилила се е опасността от растяща турска пропаганда, и от разрастване на ислямски фундаментализъм. Все неща, които нямало как да бъдат допуснати. Затова е бил наложен Възродителният процес. Всъщност, никой така и не отхвърля твърдението, че всички български турци са насилствено ислямизирани по време на Османската империя и „във вените им тече българска кръв“. Даже това твърдение се приема за вярно, от антропологическа гледна точка. Просто на вас още не са ви узряли зелените 3€лки, да го озмислите и затова пишете тотални глупости.
  • 34 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #31 от "аз съм Веска":

    Балканските съседи на България и особено Югославия, Турция и Гърция, отдавна имат последователна и брутална политика към останалите на териториите им след разпада на Османската империя чужди народностни групи, като ги депортират, разменят, прогонват и унищожават наведнъж или постигат това след десетилетие репресии и ограничения. Такива са съдбите на турското малцинство в Беломорска Тракия, на гръцкото в Мала Азия и Одринска Тракия, на арменското в Турция, на албанското и влашкото в Гърция, на българското мнозинство в Беломорието в Егейска и Вардарска Македония и Одринска Тракия. Накрая във времето от балканските войни до времето на т.нар. „Разведряване“ държавите правят всичко възможно да се хомогенизират и да приключат във възможната степен този процес.
    България до 1944 г., макар да не е абсолютно чужда на тези балкански политики, се интересува повече от сънародниците си в Беломорието и Македония, отколкото от единството на нацията вътре в страната. Причините за това са обективни. От припокриващите се национални землища на Балканите българското в най-голяма степен е включено в съседни държави, а българската държава в много по-малка степен включва чужди национални землища.
  • 35 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #30 от "псф":

    И преди да се опиташ, да ме изкараш лъжец, да ти кажа, че това не са мои твърдения, а съм ги преписал от Уикипедия. Провери си статията за Възродителен процес, ако не ми вярваш. Току-виж си се ограмотил и спреш да се излагаш.
  • 36 Прогноза

    0 1 Отговор
    ДПС скоро няма да барнат властта. Както и ГЕРБ .
    Долни крадливи боклуци, така им се пада.
  • 37 Брачед

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "Гост":

    Какъв българин си ти, щом си бил 500 години "Под Турско Робство" ? Сигурен ли си ,че си българин ? Помисли си пак !
  • 38 само питам

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "пресмятащ":

    Същото ще важи и за македонците нали ? хехехехехе