7 Април, 2021 19:00 9 571 70

Бойко, на кого ни оставяш?

  • герб-
  • бойко борисов-
  • дпс-
  • слави трифонов

Отборът на губещите обедини системните партии, отборът на победителите е предвождан от "Има такъв народ", който избута БСП от второто място

Бойко, на кого ни оставяш? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Десетилетният цикъл на Борисов и ГЕРБ приключи. Какво следва и кои са основните пет извода от изборите?

Анализ на Емилия Милчева:

1. Загубиха партиите, които узурпираха прехода - и осребриха полусенчестата му природа. Отборът на губещите включва и ГЕРБ - партията, спечелила всички парламентарни и местни избори от 2000-а година насам. БСП се срина, ДПС отиде в партера. ВМРО не успя да прескочи бариерата от 4 процента. Социалистите бяха трети и на изборите през 2001-а, спечелени от НДСВ. Но тогава ги изпревариха "сините" от ОДС, с малка преднина от около 50 000 гласа. Най-голямата (дефинитивно) опозиционна партия БСП губи над 485 000 избиратели спрямо резултата си от 2017-а - повече от половината получени тогава гласове. Това си е бедствие. На този фон управлявалата три мандата ГЕРБ се лиши от около 320 хиляди.

Може да е началото на края на БСП - такава, каквато я познаваме, и дългочаканата ѝ трансформация в социалдемократическа партия от европейски тип. По-вероятно е обаче да се смалява още, за да освободи място за модерна лява партия, така нужна в най-бедната държава в ЕС.

Предвид катастрофата на "Позитано" 20, президентът Румен Радев може и да не се кахъри, че БСП не го подкрепи, когато се номинира за втори мандат. Знакът от Слави Трифонов, че "Има такъв народ" е готов да го направи, може да е печелившият залог. Но това не отменя обещанието на председателката на БСП Корнелия Нинова, че ще обяви след парламентарните избори стоят ли зад Радев или не.

2. От ДПС тепърва ще калкулирт колко гласа им струва “минус Пеевски” и финансовия ресурс, който носеше. На изборите през 2017-а година, заради ДОСТ на Лютви Местан, към която се преляха 100 479 гласа на български мюсюлмани, ДПС спечели около 316 хиляди. Това беше вторият най-слаб резултат от 1994-а насам, когато партията на Доган взе 282 711. Сега е на път да го повтори - с получените около 312 хиляди, в т.ч. под 20 хиляди бюлетини от чужбина и офанзивата по ромските махали. А целта беше 400 000.

3. Отборът на губещите обедини системните партии, отборът на победителите е предвождан от "Има такъв народ", който избута БСП от второто място с резултат от 17,76 процента. В този отбор е обединението "Демократична България" (9,56 процента) и коалиция "Изправи се! Мутри вън!" (4,76 на сто). Антисистемните политически сили, акумулирали енергия от летните протести и от кампаниите, си приличат по едно - техните избиратели искат промяна. Но по това се и различават - политиците не са единодушни за естеството на промяната. "Борисов - оставка!" е лепило за протести, не стига за коалиционно управление.

Впрочем, никой от антиборисовците до момента не е изрекъл онова, с което Борисов дойде на власт през 2009 гадина - ревизия на предишното управление, търсене на отговорност. От онзи популизъм ни остана само метафората за "обрания бостан". А Нинова заяви на пресконференция вчера, че формулата е "всички срещу ГЕРБ". Само че "Има такъв народ" и "Демократична България" вече заявиха, че няма да се коалират с партиите на статуквото, сред които и БСП. Мая Манолова не е така категорична.

4. Мобилизация на българите в чужбина, активни млади избиратели и в България. Макар гласовете от чужбина да са под пет процента от живеещите навън, те са повече от друг път и ентусиазмът им е обнадеждаващ. Активността на повече млади хора в България пък доказа, че енергията от протестите не се е изпарила. Заради профила на избирателите, показан от социолозите в изборната нощ обаче социалните мрежи възвряха от подигравки към електората на Слави Трифонов - предимно хора от по-малки населени места и с невисок образователен статус. БСП изгуби тези избиратели, а за т.нар. "градска десница" те не са цел.

5. Пред вратата на парламента останаха куп националисти, не само ВМРО, но и "Воля-НФСБ", "Възраждане", "Атака". Мекото родолюбие на Слави Трифонов и неговите сценаристи победи твърдия и с проруски уклон национал-консерватизъм. Факт, забелязан от всички, е резултатът на БНО - партията, с която обвиненият в куп престъпления и беглец в Дубай Васил Божков се яви на изборите - 2,96 процента. Преди нея е само ВМРО, а след нея идва "Възраждане" с 2,47 на сто, "Воля-НФСБ" с 2,38 на сто. Последна от получилите над 1 процент от гласовете е партия, декларирала евроатлантически ценности - "Републиканци за България" на Цветан Цветанов, спечелила 1,27 на сто.

А Борисов да не забрави на излизане да остави ключовете от джипката на шкафчето.

*Данните, използвани в материала, са при 98.07 процента обработени протоколи.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калугин

    30 152 Отговор
    Бойко, твоята партия спечели и ти отново трябва да си премиер! Опитай да направиш правителство на малцинството, като в деня на гласуването покани тези 800 хил. гласували за теб да дойдат пред парламента и да поискат да бъде призната тяхната воля.

    Коментиран от #8, #44, #48, #49, #52

  • 2 Той пък

    86 38 Отговор
    Станислав Трифонов ше оправи народа заедно с Ванката.Пълна пародия.

    Коментиран от #5, #10

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Врачка

    65 22 Отговор
    Как на кого ви оставя?На Слави Трифонов ви дава.Това се нарича наказанието Борисово към Българският народ.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ГОРСКИ

    27 0 Отговор
    Математиката е за умни хора а не за глупави!!!
  • 8 мислещ

    40 9 Отговор

    До коментар #1 от "Калугин":

    Той ги "покани" лятото на анти-протест, забрави ли? Нещо не свърши добре.
  • 9 уаси Тито

    39 9 Отговор
    Ванката премиер! Караянчева вицепремиер! Ангелкова балерина от Магаданс!
  • 10 166

    21 28 Отговор

    До коментар #2 от "Той пък":

    ДО 1 МЕСЕЦ ТРИФОНОВ ЩЕ КЛЕКНЕ ПРЕД БСП И ТЕ ЩЕ СА ДВИГАТЕЛЯТ НА НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО, КОЕТО МОЖЕ ДА НЕ Е ТОЛКОВА ЛОШО, НАЛЕЖАЩА Е ПРОМЯНА В ГЕОПОЛИТИЧЕСКИ ПЛАН, В МОМЕНТА СМЕ ПЪРВА ЛИНИЯ НА НАТОВСКАТА ОФАНЗИВА

    Коментиран от #33

  • 11 Тати

    43 6 Отговор
    Радев става хан, забраняват се всички партии. Боко ще къса билетчетата за киното та ЦСЗ. Дуган става метач, пак в ЦСЗ, пеевски ще е при свинете да ги храни....Трифонов ще им изнася концерти...
  • 12 4745

    13 5 Отговор

    До коментар #5 от "ZeuS":

    Не ма да се косиш! Слави ще те оправи!:)
  • 13 МЛАДЕН ДАНАИЛОВ

    27 53 Отговор
    ПЪРВО ДА УТОЧНЯ, ЧЕ НЕ СЪМ ОТ ГЕРБ ИЛИ КОЯТО И ДА Е ДРУГА ПАРТИЯ, НО САМО СЛЕД 8 МЕСЕЦА ЩЕ ТЪРСИТЕ БОРИСОВ, КАТО РАЗБЕРЕТЕ ИСТИНАТА ЗА ДРУГИТЕ ПАРТИИ ВЛИЗАЩИ В ПАРЛАМЕНТА!

    Коментиран от #16, #19, #35

  • 14 реалиста

    7 19 Отговор
    га пишат за ГРОБ dw са прави но га пишат за джуджето вожд на проссия са лъжци.Нали така русофили??
  • 15 гост

    39 4 Отговор
    На Слави ви оставя, но това трябва само да ви радва, защото ще настъпи такъв живот. Някой да знае излезе ли ПСР на Трифонов и ако има само симптоми ,но няма ковид, дали не започва политическата си кариера с ЛЪЖА?
  • 16 мислещ

    27 12 Отговор

    До коментар #13 от "МЛАДЕН ДАНАИЛОВ":

    Абе когато някой почне "първо да уточнява, че не е фен на тиквата", обикновено е точно така.

    Коментиран от #27

  • 17 И преди го писах

    31 3 Отговор
    Слави-премиер,Тошко-министър на културата,Венко,дет бий тъпаните-шеф на МВР,Сиромахов-шеф на Социални грижи/грижа за сиромасите/и Ванката-министър на Отбраната/честничък и не разбира от далавери с паспорти/само за Годжи не знам министерство..

    Коментиран от #20, #68

  • 18 Гост

    17 43 Отговор
    Ще го търсите Бойко

    Коментиран от #23, #36, #41, #45

  • 19 Тати

    34 21 Отговор

    До коментар #13 от "МЛАДЕН ДАНАИЛОВ":

    Никой, никога тяма да търси герб и боко...Вижда се, че си герберче....увяхнало.

    Коментиран от #22, #26

  • 20 Тати

    37 2 Отговор

    До коментар #17 от "И преди го писах":

    Годжи ще е министър на земеделието, в България ще се отглежда само годжи бери...
  • 21 българин

    25 9 Отговор
    Само Манолова заяви ,че ще има ревизия за окрадените милиони на шайката

    Коментиран от #24, #46

  • 22 гост

    16 6 Отговор

    До коментар #19 от "Тати":

    Не е и нужно, гледай какъв живот се задава , Рай !
  • 23 Хахаха..

    19 8 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Поне знаем къде да го търсим,при бай Ставри ще е..
  • 24 гост

    8 7 Отговор

    До коментар #21 от "българин":

    Че то през цялото време на правителството може да има ревизия на милионите. Не зная да има закон ,който да чакаш 4 години и тогава да викаш ревизия, но само ако имаш документи ,другото е от Мая .
  • 25 слави кефи

    15 21 Отговор
    с мълчанието си. както се казва -убий тъпака с мълчание...ето защо той не отговаря на озлобените тролове чийто шеф загуби изборите...скоро и свободата и имуществото си. служебен кабинет,нови избори и тотално закопаване на стари..те ку,ви от парламента. слави прави каквото трябва а да става каквото ще !!! успех
  • 26 И ще го търсиш,

    7 5 Отговор

    До коментар #19 от "Тати":

    и ще го сънуваш,но няма да си признаеш
  • 27 МЛАДЕН ДАНАИЛОВ

    12 4 Отговор

    До коментар #16 от "мислещ":

    А бе МИСЛЕЩ ли си или НЕДОМИСЛЕЩ ?! Помисли още малко, ако изобщо ти се отдава, какво се случи преди няколко години! Много ви е къса паметта!
  • 28 Гербавите

    14 8 Отговор
    Вече реват като девици !
    Явно ще трябва да ядат трици !
    Колелото им е по спици ! Зли езици !
  • 29 бб57758696

    12 5 Отговор
    Буци Банкянски шофьор на Слави. Близо до жипката. А и това само си може. Е може и ушаците да му масажира отвреме на време.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Пръц

    7 23 Отговор

    До коментар #5 от "ZeuS":

    Всички интелигентни хора ще подкрепят правителство на ГЕРБ+БСП+ДПС .Чалгарите —ще си тананикат просташки песнички и ще подмятат мръснишки лафове на електората си от полуграмотни чалгаджии.

    Коментиран от #38

  • 32 Винету

    7 2 Отговор
    Ту ту ту. Ту ту.....
  • 33 ежко

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "166":

    Да го видя и тогава ще повярвам!
  • 34 Чудесно

    21 9 Отговор
    Хайде Слави и мая ще ви управляват, честито. Две злобни и незадоволени чудовища. Единия ходи с огромна охрана, а другата се оказа, че не знае колко струват 10 яй. ца

    Коментиран от #50

  • 35 ежко

    9 5 Отговор

    До коментар #13 от "МЛАДЕН ДАНАИЛОВ":

    Не само ние!И прокуратурата ще го търси......
  • 36 Беги беги

    9 4 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    И сега го търсим , даже някой още повече ще го търсят ! А какво ще му се случи , когато го намерят .... ти кажи !
  • 37 Майор Костов

    16 6 Отговор
    Боко спука гума. Вече няма дума.
  • 38 Оня

    6 1 Отговор

    До коментар #31 от "Пръц":

    Тези три партии са едно и също нещо. Отрочета на партията майка. Първите две все повече се доближават до историята , третата няма как да бъде заличена ....за съжаление!
  • 39 Мутри вън

    8 5 Отговор
    Бойко си е пън....
    Затова още напън !...
  • 40 Тиквун

    18 6 Отговор
    Не разбирам каква е тази драма за Г-н Борисооф? Всеки ден ще можете да го навестявате при бай Ставри! Ще бърка в чекмеджето , ще ви дава по 50 лева, ще ви оправя с 200? Какво по-хубаво? И Агента Иван, И ТПК, И Сачева и Томитата Дончев и Биков ще ви се усмихват?
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Съд, затвор и КОНФИСКАЦИЯ

    15 5 Отговор
    На лицата Бойко Методиев Борисов, Симеон Дянков, Милен Велчев, Лиляна Павлова люксембург, Владо Горанов, Цветан Цветанов 6 апартамента, Делян Славчев Пеевски, Ахмед Доган и много други крадци от целия преход НАСАМ!!!! Патерици покрай тях Кирчо ГЕЛА, МУТРИ И КРАДЦИ и ПОДЛОГИ.
  • 43 хан ювиги

    17 2 Отговор
    Нaй- дoбрия вaриaнт зa Бългaрия-мaндaтитe ce връщaт пo eтaпнo oт гeрб,итн и бcп! Рaдeв cъcтaвя cлужeбнo прaвитeлcтвo,зaпoчвaнe нa рaзcлeдвaнe cрeщу вcички пaртии нa прeхoдa към днeшнa дaтa,рeкeтирaли,мaчкaли и унижaвaли Бългaрия,и дaй Бoжe дa пoeмeм към цивилизoвaн и нoрмaлeн живoт!Aз кaзaх!

    Коментиран от #59

  • 44 ТОШКО

    2 7 Отговор

    До коментар #1 от "Калугин":

    Айде...нека опита да докара 800 000!
  • 45 Тук

    1 5 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    И аз го търся, за да ми даде съдържанието на чекмеджето
  • 46 Така се случва

    6 6 Отговор

    До коментар #21 от "българин":

    А Майчето за какво беше ходила при Божков?
  • 47 Бойко

    1 7 Отговор
    Ни остави на неговите Кучета да ни дооглождят живи
  • 48 ежко

    8 6 Отговор

    До коментар #1 от "Калугин":

    Не става.... трябва да плаша още още по 50 лева на онези от махалата.А държавните чиновници може и да гласуват за ГЕРБ ,ама не си признават.Иначе -срам!
    Нали опита контрапротест?Какво стана тогава, помниш ли?
  • 49 Добре де

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Калугин":

    -ще ги покани и те ще дойдат. И София ще стане цигански катун...
  • 50 А нима ти

    7 5 Отговор

    До коментар #34 от "Чудесно":

    знаеш колко струват 10яюца? Ами те навсякъде са на различни цени... А колко струват едни банкноти в едно шкафче? И само едно ли е?
  • 51 В е л и к и я

    6 8 Отговор
    Ами аз като гледам и ако Славунчо откаже да прави правителство а той ще откаже щото е прост за тия неща /и не само/ мандата ще го вземе БСП , и веднага ще направи коалиция с ГЕРБ и ДПС които ще кажат .. В името на сигурността на държавата се съгласяваме .. и ще продължат и трите партии да си крадат както досега ...а другите ще продължат само да си лаят ... както до сега .. ... !
  • 52 Антон

    4 7 Отговор

    До коментар #1 от "Калугин":

    Мали-и-и-и то ша доди много циган, много нящо! Амчи мъртвити души как ша ги закарат? Ужас просто, не ми са мисли!
  • 53 хм оригиналът

    2 2 Отговор
    Защо преходът да е полусенчест?! Аз мисля, че е напълно сенчест!!!
  • 54 Hoho Boho

    3 3 Отговор
    "А Борисов да не забрави на излизане да остави ключовете от джипката на шкафчето."

    Хихихи...

    ТОВА Е КРАЯТ ИМ.

    И ТОВА Е НАЧАЛОТО .
    ...свърши аналоговата епоха
    ...вече ще Ви дишаме във врата
  • 55 Мърша не

    5 5 Отговор
    Народ е българският Бойко ще купи селяните 2 - 3 пъти ама не прост да хвърля пари на вятъра и е умник чака другите да си похарчат парите за купени гласове и на 2 ри тур пак ще им го тури -ХаХаХАУха
  • 56 ККК

    6 8 Отговор
    Ще видим до къде ще я докарате? Мирише на купони и режими на ток и вода......!

    Коментиран от #63

  • 57 Лош народ...неблагодарен

    3 2 Отговор
    Аз не знам защо Баце не тресне противниците си с по две три чекмеджета и да го оставят на власт до живот!!!!
    Или пък да касира изборите щото са фалшифицирани от управляващите....
    Ей тоя народ не го оценява и ще му образува кръвно....
  • 58 ТИ ДА ВИДИШ

    7 0 Отговор
    Една работа за да се оправи требва да се разтури!!!!
  • 59 ревизия със затвор

    5 3 Отговор

    До коментар #43 от "хан ювиги":

    Да почва от КАСКЕТЯ
  • 60 Един

    0 0 Отговор
    На кого ли? Що мераклии има за правителствените кресла! Освен това и ЕС и НАТО и САЩ ни управляват дистанционно - така че единственото което остава е да ги слушаме!!!
  • 61 Сега се кефите

    6 1 Отговор
    След 6месеца ще плачете
  • 62 Минувач

    5 1 Отговор
    От зле става по зле.

    Коментиран от #64

  • 63 Минувач

    3 1 Отговор

    До коментар #56 от "ККК":

    Абсолютно.
  • 64 чичо

    4 2 Отговор

    До коментар #62 от "Минувач":

    От както някои заговориха за промяна,аз питам,каква ви е ползата бе умници,да смените „едно лошо"/в кавички защото при Борисов беше лошо за истинските мутри в президентството и БСП/,с много,много,не по,а най-лошо.Питам всички младежи гласували за Слави и онези които не отидоха да гласуват,как не разбрахте,че вие ще сте патката на която „шат на патката главата,на на найна?Питам всички младежи,наистина ли мислите,че Слави е най умния между вас.Този избор е по-убийствен от избора на Радев,когото вече никой не иска.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 рени

    1 0 Отговор
    Вие май искате Б.Б. да управлява безкрайно -няма как да се случи при демокрацията,освен ако е любимец на цялата нация,а сега е обратното,гледахте ли д-р Михайлов вчеро по бтв -е какво да говорим!!!
  • 67 Народа

    0 0 Отговор
    Е казал «не бързаи новата е дълга» Щом доиде време да се радваме че сме студенти на престижни специальности с 3 троики ще се радваме и на победени Место да имат малко достоиство те се правят на велики в очите на слепия
  • 68 Бай Шиле

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "И преди го писах":

    А Бай Шиле,дето все е в Русия?
  • 69 Неутрална

    2 0 Отговор
    Предизборно и следизборно четях какви ли не неща... водещите стаитии и коментарите под тях бяха оплюващи партията ГЕРБ и Бойко Борисов, следвани от възхвала на "нЕма такъв народ" и Слави Трифонов. Сега за ГЕРБ и Бойко никой не говори, а възхвалата на Трифонов остана някъде на заден план. Защо? Ще си отговоря сама на този въпрос - Защото никой не очакваше такъв развой на събитията! Айде сега го издигайте на пиадестал този "шоумен" и си напълнете мазичките, защото ид'ат гладни времена!!!!!
  • 70 аз съм Веска

    0 0 Отговор
    Биби толкова се нуждае от народна любов , ЧЕ ЕДВА ЛИ ЩЕ СЕ ОСТАВИ , ТАЗИ ЕМОЦИЯ ДА МУ СЕ ИЗПЛЪЗНЕ .
    КУЧЕТАТА , НЕ СА МУ ДОСТАТЪЧНИ -.
    ТОЙ ЩЕ ИСКА ОЩЕ , И ОЩЕ .
    ДА , ТОЙ ПРАВИ НЕОБХОДИМОТО ЗА ДЪРЖАВАТА , ТЛАСКАН СИЛНО ОТ ТАЗИ ВЪТРЕШНА НЕОБХОДИМОСТ....ИМА ТАКИВА ХОРА ...
    А ЦЯЛ ТАКЪВ НАРОД!?! БОЖЕ ...
    " ИМА ТАКЪВ НАРОД " !!!!