24 Април, 2021 10:00 6 738 55

Байдън може да надиграе Путин

  • джо байдън-
  • петрол-
  • икономика-
  • климатични промени-
  • сащ-
  • русия-
  • владимир путин-
  • украйна

Руската икономика все още е много зависима

Байдън може да надиграе Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Държавният глава на САЩ Джо Байдън наистина иска да покаже на света колко твърдо може да действа в отношенията с руския президент Владимир Путин, но досега тези опити са били само „неуспешни и смущаващи“, твърди колумнистът на американското издание на The Hill Лиз Пийк, предаде агенция "Фокус".

Тя е уверена, че е възможно САЩ да „надиграят“ Русия, ако продължат да увеличават производството и износа на своите енергийни ресурси, но засега, вслушвайки се в „климатичните фанатици от неговата партия“, Байдън прави точно обратното. По време на втория си телефонен разговор с Путин американският президент „даде да се разбере, че САЩ ще предприемат строги мерки за защита на националните си интереси в отговор на руските действия като кибератаки и намеса в изборите“. „Внезапно и не особено не на място“ Байдън предложи на руския си колега да проведат двустранна среща. Путин все още не се е съгласил, а в същото време продължава да струпва войски към границата с Украйна и да „блокира морските пътища“ за Киев, отбелязва Пик.

„Това отхвърляне на недобре замисленото предложение на Байдън да се срещне с „убиеца“ Путин е унизително. Както и решението на Байдън да отзове двата американски военни кораба, които вече бяха на път към Черно море. Путин изръмжа, предупреждавайки САЩ да стоят настрана „за тяхно добро“, а Байдън трепна“, отбелязва авторът. Според Пик, ако лидерът Белия дом наистина иска да покаже твърдост пред Путин и да „накаже“ Кремъл, той трябва да направи всичко възможно, за да увеличи производството на американски петрол и да изпраща повече втечнен природен газ (ВПГ) за износ. Това ще помогне да се подкопае финансовата мощ на Русия и да се увеличи влиянието на САЩ. „Но нека предположа, Байдън е твърде слаб, за да се изправи срещу климатичните фанатици, които доминират в Демократическата партия“, продължава Пик. Анализаторът обръща внимание, че руската икономика все още е много зависима от износа на енергия и през последните години тя беше значително засегната от спада на цените на петрола и неочакваното увеличение на производството му в САЩ.

Според експерта миналата година на фона на пандемията, която значително ограничи глобалната икономическа активност и намали търсенето на петрол, руската икономика се сви с почти 4%. През април 2020 г. цените на петрола в един момент бяха на рекордно ниски нива през последните 20 години - 19,46 долара. На фона на пандемията и ситуацията на петролния пазар, индексът на производствена бизнес активност (PMI) в Русия също показа най-ниския си показател от 1997 г. насам, когато беше въведен там. Икономическият спад доведе до увеличаване на безработицата и спад на рейтинга на президента. „Просто казано, цените на петрола са важни за Русия и за Путин“, обобщава авторът. Байдън може да продължи да оказва натиск върху световните цени на петрола, като стимулира производството му в САЩ. Той може да ограничи влиянието и печалбите на Русия, като по-активно продава американския ВПГ в чужбина. Но вместо това, „Байдън и неговите колеги демократи са готови да намалят производството на изкопаеми горива в САЩ, поставяйки това важно геополитическо предимство на олтара на изменението на климата“.

С един от първите си укази, когато дойде на власт, Байдън спря издаването на нови договори за наем на федерални земи за разработване. Освен това президентът реши да забрани добива на енергийни ресурси с 30% от сушата и водните площи до 2030 г. Петролните компании са предвидили този обрат на събитията и са се запасили предварително с разрешителни, така че ефектът от тези мерки няма да бъде видим веднага. Независимо от това, производството на енергия в САЩ неизбежно ще пострада. Например при тези темпове, според прогнозите на Американския петролен институт, до 2030 г. офшорното производство на природен газ в Америка ще намалее с 68%, а петролът - с 44%. Освен това експертите смятат, че до 2030 г. обемът на внасяния в САЩ петрол ще се увеличи с 2 милиона барела на ден, което ще струва на страната около 500 милиарда долара годишно. „Подобни тенденции ще допринесат за покачването на цените на петрола и укрепването на Русия“, прогнозира анализаторът. Вместо да ограничава производството на енергия в своята страна, Байдън може и трябва да игнорира „климатичните фанатици в собствената си партия“ и да насърчава растежа на производството. „Това ще бъде от полза за американските потребители и ще насърчи икономическия растеж. Още по-добре, това ще помогне на Байдън. И може би тогава Путин ще го приеме сериозно“, заключава Пийк.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    112 7 Отговор
    Като си забрави името ли ?

    Коментиран от #41

  • 2 Тоя не

    97 6 Отговор
    Различава жена му от сестра му тръгнал Русия да оправя.
  • 3 Жоро

    98 6 Отговор
    Съсухрен злобен старец ръководен оръжейните и петролни магнати .
  • 4 Груйо

    15 87 Отговор
    Имам чувството че списвачите на Факти, нарочно избират такива провокативни заглавия за статиите си. Русофилнята реагира като ощипана и започват и пишат десетки коментари в защита на Матушката и Хуйло. Хем се генерира трафик, хем става дискусия 😆
  • 5 Мутата

    74 8 Отговор
    Много са пробвали и никой нр е успял
  • 6 евала

    44 7 Отговор
    това го пиша в този форум откак сороснята заплюнчи по темата. посолците от ю.парк им натегнаха гайките и ме цензурираха, в това незначимо форумче... сметай какви огромни топки има тази Лиз от the Hill.

    Коментиран от #13, #17

  • 7 Мммда

    36 13 Отговор
    Американски петрол от Ямала:))) изнася САЩ.
  • 8 Щирлиц

    11 29 Отговор
    Този автор вероятно е дълбоко законспириран руски разведчик. Явно си личи пристрастност, а не обективен анализ. Информоцията е остаряла, Кремъл започна бързо изтегляне на войските си от границата с Украйна.
  • 9 VovИ

    59 6 Отговор
    Пълни глупости. За 2020 американски спад повече от 17%, то си е срив, а в Русия 4%. Е, има разлика. И то въпреки срива в цените на петрола.

    Коментиран от #24

  • 10 Българин

    6 21 Отговор
    Личи си,че коментаторчетата не са прочели статията... чукча не читател - чукча писател!
  • 11 Пак съм аз

    42 5 Отговор
    Когато заиграе мечката всички и се радват,но озъби ли се...радващите се нас^*ат
  • 12 ха ха хаааа

    4 27 Отговор
    Амбразураджиите рипнаха !!
  • 13 яяяяя

    39 4 Отговор

    До коментар #6 от "евала":

    Материалите за деня ги получават от Козяк и манипулациите, пропагандата и лъжите текат с пълна сила! На това му казват "свобода на словото" !
  • 14 митака

    38 4 Отговор
    Да не си забравиш памперсите дядка!
  • 15 Диверсант

    29 4 Отговор
    😁😁😁 , най голямото наказание което могат да направят от Кралството на хамбургера, е да спрат да купуват гориво за ядрените и газови електроцентрали от,,, убиеца "" Путин
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Тази баба е

    18 3 Отговор

    До коментар #6 от "евала":

    от петролното лоби, затова върти и сучи само около енергийния сектор. Голямата аналистка още не е разбрала, че петролната ера си отива... С аналоговите е така, разбират какво се е случило, но другия ден.
  • 18 324

    18 3 Отговор
    Вярвайте си! Тези, които позволяваха да над играят Русия бяха предатели, а някои и умряха.. Хайде стига вецехвалите един изкуфял старец.
  • 19 Сульо

    11 4 Отговор
    Ама може е да не го над играе
  • 20 сила

    9 5 Отговор
    ЕДИНИЯ ПЛЕТЕ КРАЦИ И СЕ СПЪВА НА ВСЯКА КРАЧКА,ДРУГИЯ ХОДИ НА ТОКЧЕТА....егати и лидерите на световните суперсили
  • 21 Муаха-ха-ха-ха...

    16 4 Отговор
    Некролога щял да надиграе Вовката с казачок.
  • 22 анализ

    18 6 Отговор
    Може това да им е последният им опит да се спасят от неизбежния край на Pax Americana. С тяхната разточителна, енергозавима и ресурсозависма икономика, и с тези ограничвния на Байдън за добива на газ от офшорните райони и федерални земи предизвикват следващата световна криза.
    Като си намалят добива на въглеводороди, цените на петрола и газта ще скочат до небесата. С тях и цените на всичко останало. Това ще доведе до невиждан ръст на БВП-то, или т.нар. "растеж", към който се стремят всички, естествено видим само в кухите им статистики. Но с известно закъснение ще предизвика стагнация и криза в целия останал свят, където икономиките са бедни и няма как функционират дълго при такива условия. Зелените им технологии, с които ни промиват мозъците, са суперскъпи и никой не може да си ги позволи, нито да направи бърз преход към безвъглеродни и зелени технологии. Така, след като САЩ сами си печатат доларите и все още са принудили по-голямата част от света да им играе по свирката, пак те ще са на върха и пред всички. Умно! Колкото и всичко досега, сътворено от алчните им колониални мозъци...
    Моделът няма да издържи дълго, и само ще докара света до поредната глобална криза. Но те вече нямат друг начин да останат на върха, освен да предизвикат тотална световна криза или направо трета световна война.

    Коментиран от #39

  • 23 Харалмпи

    4 2 Отговор
    Куломнист е има колонка да си пише тъпотии в някое вестниче краварско!
  • 24 Негра мотник,

    5 13 Отговор

    До коментар #9 от "VovИ":

    руската "икономика" е базирана на износ на полезни изкопаеми. (За разлика от Икономиките на развитите страни) Ще продават, няма къде да ходят.

    Коментиран от #27

  • 25 Може

    8 3 Отговор
    Байдън може да надиграе Путин, а може и да не може. Бойко Борисов може да има четвърти, пети и т.н. да е с премиерски пост, а може и да не може. Има ли "АКО" и "МОЖЕ" все едно е да се каже слънцето може да изгрява и от запад. Това не важи за изява пред публика!
  • 26 Павел Пенев

    18 5 Отговор
    Не виждате ли че Байдън е за съжаление.Той е поредното демократическо недоразумение за САЩ.Тази държава е обречена заради липсата на нация.Там където живеят 70 мил.негри,45 мил.латиноси,араби,китайци,индийци за които няма дори никакви данни,не очаквайте нищо добро. Може да надиграе Путин само ако има вятър на стълбището на самолета.
  • 27 АБЕ базед

    9 4 Отговор

    До коментар #24 от "Негра мотник,":

    Китай изнася,, развитите" внасят от китай!!!

    Коментиран от #28

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 седящият бик

    5 3 Отговор
    бай дън може да надиграе единствено себе си. като се устиска да не се изпусне, с извинение. примерно. енергоносители може да налага на нинакъвци, като територията, пшекия и пр. на големите консуматори интересите им диктуват други неща.
  • 30 Бесен Язовец

    15 2 Отговор

    До коментар #28 от "Не знам дали си":

    Ако Русия не е развита значи изобщо няма развити държави! Кво им е развитото на запада, че се хранят с ГМО и си сменят след това полавите органи ли?
  • 31 Матей

    13 3 Отговор
    Байдън е немислимо да надиграе Путин,не са сравними,първият е изкуфял старик,който трябва да се разхожда и зяпа из парковете,не да се меси във висшия пилотаж на международната политика.Ти я зад него го бутат,слагат му думи в устата,подпъхват му да подписва санкции.Камилата Харис е повече президент от него и вече са зарязали всяка умереност,удариха я през къра.Пропагандата им работи на пълни обороти,измислици и небивалици изобилстват,все в тоя смисъл,че Русия била нещо крива,нещо все им пречи.Пускаха фитили ,че не през Украйна ,а щели да нападнат Русия в Средна Азия,друг вариант--през Арктика.Това са несръчни опити за дезинформация и няма как да заблудят руската разведка.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Вълко Червенков

    4 11 Отговор
    Реджеп развенча грубо мита за "безаналоговият стратег" на няколко пъти,като унизи Плешивото Кремълско Запъртъче в Сирия,Либия и Нагорни Карабах.Велика Америка е величина от друг порядък.Рускенефа няма шанс.

    Коментиран от #37

  • 35 Деймос

    7 4 Отговор
    Последния президент на ЕДИННИЯТ САЩ. Тръгват сериозни процеси на разцепление в тази умираща държава .
  • 36 mi6osp

    3 3 Отговор
    Може да го надиграе, колкото и на татамите. 😄Таман ще е първият и последният, който е надиграл Путин.
  • 37 mi6osp

    6 4 Отговор

    До коментар #34 от "Вълко Червенков":

    Извън лъжите и фантазиите ти, можеш ли да дадеш поне един факт кога, къде и как Ердоган е унизил Путин?

    Коментиран от #43

  • 38 шопо

    2 3 Отговор
    тоа е марсианец!
  • 39 Булаир Фружин

    8 4 Отговор

    До коментар #22 от "анализ":

    Един от най-добрите коментари и най-обективният, който съм чел тук. За съжаление Земята е само една малка планета и 7 милиарда души вече тежат. Затова струват-правят, лидерите на великите сили го карат на към война. Но демократичните сащи, разбирай оная част от населението, която е по-склонна да умре от дехидратация, отколкото да стане и да си налее чаша вода, са готови на всичко, за да разединят тази част от Европа, която обича да мисли и да работи. Аз лично бих предпочел съюз със славянските държави (без Македония), което са общо 12 държави, сходни по религия и разбирания, вярно, в исторически план с множество конфликти помежду си, но и много пъти част от една и съща борба.

    Коментиран от #45, #49

  • 40 манджар

    3 8 Отговор
    Стига с тая мечка! Мечката само мирише гадно, с друго не е интересна.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 БПФ

    4 3 Отговор
    Жалка статия, написана от некомпетентен слагач. При миналогодишната ценова война между Русия, Арапия и САЩ, всъщност си изпатиха най-много американците. Руската икономика се свила с 4% в коронакризата... а американската колко се сви?
    LNG на САЩ е пълна смешка, защото е двойно по-скъп от тоя по тръбата - без значение дали идва от Русия или от другаде. Въпрос на разходи просто. Още лятото на 19-а година САЩ си признаха, че са продавали втечнен газ в Европа на загуба... а Газпром си печели. Отделно реално погледнато, САЩ почти няма газ за износ, защото е огромен потребител. Изнася само защото внася по-евтин газ от Латинска Америка.
    И без да ограничава добива, с това темпо газовите залежи на САЩ ще се изчерпат до 12-15 години максимум. После? Видяхме ги ВЕИ колко струват тая зима в Тексас.
  • 43 БПФ

    4 3 Отговор

    До коментар #37 от "mi6osp":

    А нима за Вовата не е било унизително да гледа как две глави по-високият от него еър доган пълзи като червей в краката му, за да го моли да отмени икономическите санкции, които Путин наложи на Турция?
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    7 3 Отговор

    До коментар #39 от "Булаир Фружин":

    Харесва ми твоя коментар и коментар 22 от "анализ". Човек има какво да научи от вас! И аз мисля, че всички славянски народи трябва да се обединим. Разделението ни се използва умело от американците и от европейските чиновници!
  • 46 ПЕНКО

    3 3 Отговор
    БЪЛГАРИЯ ПРЕДЛАГА : ПРОСТАТИН-ПРОСТАМОЛ- УНО -ФОРТЕ И ПРОСТАТИНОФЛОРАНС НА БАЙДЪН ---ЗА ДА БЪДЕ ТВЪРД С ПУТИН !?!?ДОРИ НЯКОИ КЛИНИКИ ЩЕ СЕ ЖЕРТВАТ - 30 ЛВ.ПРОВЕРКА НА ПРОСТАТАТА !!!!!!!!!!!!!!!
  • 47 хахаха

    6 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Байдън може да надиграе Путин

    на коя игра? Пусни пусни кърпичка? Кой ми ака в гащите? Ако ти се спънеш, кой ще падне? Аз ли съм това? Жмичка? :)))
  • 48 един от многото

    1 1 Отговор
    На Ганкиното , или на трите пъти!
  • 49 Ннн

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "Булаир Фружин":

    Ако някой направи честна статистика за нас българите за последните 200 год. ще види че ние сме били избивани повече от православните си съседи отколкото от турците! Все пак според султанския ферман българската екзархия е била с площ 220 хил кв. км, а сега страната ни е 117 хил. и близо половината ни територии не да присвоени от турците! Затова и балканите са били барутния погреб на европа, а и на света защото когато българите се чувстваме прецакани нямаме мира, не стоим кротко, а не можем да спим докато не си го върнем, независимо дали въпроса е за съседа, съседното село или съседните държави!
    Засега от възмездието само гърците се отървават и аз лично им желая късмет (военната операция на нато срещу сърбите започна след официален доклад на нашите спец. служби за геноцида в косово)

    Коментиран от #53

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 ОСЪЗНАЙ СЕ

    4 3 Отговор
    БАЙГЪН ДОРИ И НА СЪН НЕ МОЖЕ ДА СТЪПИ НИКЪДЕ НА ПУТИН , НЯМА УМСТВЕН БАГАЖ НИТО ЕКИПА МУ Е ЧИТАВ , ДОКАТО ЗАД ПУТИН СТОИ ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА И ЦЕЛИЯ НАРОД - ВРАГОВЕТЕ МУ САМО ГИ ВИЖТЕ - НАВАЛНИ НАПРИМЕР .............................
  • 52 ДОСЛОВНО 69

    3 0 Отговор
    ЗАД БОЙКО СТОИ САМО ДЖАМБАЗКИ
  • 53 Булаир Фружин

    2 3 Отговор

    До коментар #49 от "Ннн":

    Това е поредното адвокатстване на турците. Някак по съм склонен да вярвам на завета на Ботев, Левски, Раковски, Захари Стоянов и Вазов, а не на турските фермани. А пък за Косово, айде недей. Това е най-фанатизираната държава от шиптъри. В 21 век сме вече и една държава да се отцепи насилнически от друга, та била тя и наша територия някога, няма как да ръкопляскам на нашите спец части. Хубаво е да си припомним американската бомба, която падна в Горна баня тогава, а също и тези, които падаха над София 1943 г. Косово е сръбско, както Кърджали (Генерал Делово), Смолян и Хасково са български.
  • 54 95823

    4 3 Отговор
    Как Бай Пън ще надиграе Вовата с тези два леви крака. Мчи Вовата е хокеист, каратист, автомобилен пилот, водолаз и владее куп други дисциплини. А този алцхаймер'ов старец не може да седи на краката си и с нежните си ръчички може да държи само една папка (най-много).
  • 55 гоям кеф

    2 1 Отговор
    първоначално може да се създаде някаква илюзия че путин дава заден ход но после някой ще стане за смях.