Last news in Fakti

20 Август, 2021 11:55 13 898 54

Опасна мода: деца поглъщат малки магнитни топчета, които "дупчат" стомасите им. Мариан Колев пред ФАКТИ

  • мариан колев-
  • опасна мода-
  • tiktok-
  • предизвикателство-
  • магнитни топчета

"Тези топчета водят до тежки последствия. Понякога непоправими", каза Мариан Колев и призова родителите и учителите да внимават

Опасна мода: деца поглъщат малки магнитни топчета, които "дупчат" стомасите им. Мариан Колев пред ФАКТИ - 1
Мариан Колев; Кадър: YouTube канал "Marian Kolev"
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Опасна мода в социалните мрежи провокира деца да поглъщат няколкомилиметрови магнитни топчета, сигнализира веригата за детски стоки “Хиполенд”.

За помощ в разгласяването на опасността към тях се обърнали родителите на 6-годишната Мария от Бургас, която преминава през тежка операция заради въпросните топчета. Операцията е извършена от д-р Стефан Стоилов, завеждащ отделението по детска коремна хирургия в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“.

Мария поглъща топчетата, след като се сдобива с тях в училище. Поглъща ги в отговор на TikTok предизвикателство, в което трябва да имитира пиърсинг на езика, като поставя върху него топчетата с диаметър между 3 и 5 мм. Симптомите на вредите от тях обаче се появяват чак два месеца по-късно. През тези два месеца магнитните топчета, направени от силна сплав, се слепват в стомаха на детето и пробиват цялата чревна стена на близкостоящи чревни бримки, като формират чревни фистули. С други думи - “надупчват” коремчетата на погълналите ги деца, водят до перфорации на стомашно-чревния тракт. Топчетата не може да бъдат изкарани по начин, различен от сложно оперативно лечение за възстановяване целостта на стомашно-чревния тракт.

Преди Мария, д-р Стефан Стоилов познава други такива “магнитни” случаи - оперира в продължение на 7 часа друго дете на възрастта на момичето. Изваждат от детето едно по едно 21 магнитни топчета и установяват, че топчетата са предизвикали 14 перфорации на стомашно-чревния тракт.

Предизвикателството е свързано със символно поставяне на две метални топчета на езика, като те следва да имитират пиърсинг. Модата започва в TikTok, често клиповете се качват и в YouTube. Към момента част от кадрите са премахнати от платформите, но други остават. Като допълнително съображение за сигурност няма да ви показваме клиповете. Ще ви покажем обаче как изглеждат топчетата. Държи ги д-р Стефан Стоилов от УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“. Топчетата са извадени от корема на дете:

Бърза справка в чуждестранни информационни източници показва, че проблемът е засечен в множество държави. Публикациите варират от призиви на докторите да се забранят топчетата, през разкази на родители, чиито деца са пострадали, до съобщения за деца, които са претъпели тежки операции, за да бъдат извадени топчетата от тях.

От ФАКТИ разговаряхме с Мариан Колев, собственик на “Хиполенд”, по темата:

- Г-н Колев, Вие разбирате за опасността, когато родителите на Мария се свързват с Вас - какво се случва, когато тя усеща ефекта на топчетата?

- Доколкото знам от родителите на Мария, тя е имала симптоми, по които топчетата не са могли да бъдат “хванати” в местната болница. В “Пирогов” обаче са разбрали какво се случва с детето. За мое голямо съжаление, се оказало, че за докторите там това далеч не е единственият случай, а е станало практика през последните месеци.

- Мария е на 6 години, но децата, които са оперирани след поглъщане на топчета са между 5 и 15 години. Тоест тази мода е риск както за по-малки, така и за по-големи деца. Как обаче си набавят топчетата?

- Дори предполагам, че по-големите деца са по-изложени на риск, защото знаят по-добре какво е пиърсинг. Ако ги нямаше клиповете в TikTok и YouTube, едва ли щяхме да коментираме тази тема. Моят по-малък син на 5 години гледа активно TikTok въпреки моите усилия да го огранича. Знам, че големи деца, тийнейджъри, дори възрастни активно гледат такива клипове. Облъчването е повсеместно и рискът е повсеместен.

Когато нещо е интересно - както в случая: колко лесно може да си направим нещо изкуствено, без да си бодем езика, когато детето го търси, ще намери как да го купи от детски магазин или онлайн, както е в по-голямата част от случаите. Детските магазини са добре информирани по отношение рестрикциите в продажбите на играчки, игри, стоки за развлечение, включващи магнити. Те избягват да имат магнитни предмети в асортимента си. Затова най-лесният начин за сдобиване с тези топчета е онлайн.

- Всъщност Вие правите експеримент - опитвате да се сдобиете с такива топчета онлайн, за колко време успяхте?

- Поръчахме топчетата на обяд - около 12:00 часа. Получихме ги сутринта на другия ден. Поръчахме през онлайн платформа. Стоката дойде в една метална кутийка. Нямаше производител, нямаше етикет, нямаше опаковка, нямаше инструкция за ползване, нямаше предупреждение. Дойдоха 40-50 топчета, залепени едно за друго и сложени в една кутийка. Оттам насетне "прави каквото искаш".

- Лекарите, които са оперирали Мария в "Пирогов", призовават за регулация. Доколкото разбирам към настоящия момент продажбата у нас не се регулира?

- Някаква регулация има. На такива стоки трябва да има изрично предупреждение, че са за деца над 14 години. Някои търговци слагат знак “+14”. Масово в сайтовете обаче топчетата са анонсирани като “антистрес занимания”. “Оставете лаптопите и мобилните устройства, успокойте нервите с антистрес топчета”. Отдолу пише: “Прекрасен подарък за Вашето дете”. Поставен е знак “+7”. Разликата между 7 и 14 е голяма.

Така или иначе обаче, върху това, което ние получихме, нямаше абсолютно никакво предупреждение за години, за опасности. Включително липсваше абсолютно задължителният текст, според всички директиви, да не се използва без надзора на възрастен.

- Известни ли са Ви държави, в които продажбата на топчетата е забранена?

- От няколко дни се занимаваме с темата, след като бяхме информирани от родителите на пострадалото дете. Оказа се, че в няколко държави от Европа и извън Европа, проблемът е налице. В Португалия, Англия, Русия, САЩ проблемът е хванат преди две години. В някои от тези засегнати страни, засегнати в по-голяма степен, отколкото България, продажбата е тотално забранена. Няма за деца над 7, над 10, над 14 години - забраната е тотална.

От една страна, някой ще каже, че това ограничава правата на потребители, но от друга страна - не мисля, че има по-важно нещо от живота на децата. Аз лично приветствам налагането на мерки. Районните здравни инспекции много хубаво полагат усилия за овладяване на поредната Covid-вълна, но те са създадени, за да се борят не само с Covid. Мисля, че те би трябвало да реагират в случая с тези топчета, да дадат гласност на проблема, да информират обществените, държавни организация, включително детските градини и училищата, че това е опасно, че е недопустимо в училище в час по физика да се дават тези топчета, за да се учат децата как работят магнитите.

- Мария се сдобива с топчетата именно така - от брат си, който ги получава в час по физика като демонстрация на магнитните сили, нали така?

- Точно така. Това училище и всички останали училища и детски градини би трябвало да имат ясни инструкции относно тези топчета. Така както РЗИ-тата дават инструкции и смело забраняват, така и тези топчета трябва да бъдат забранени по всякакъв начин.

- Какъв призив бихте отправили към родителите относно тези топчета?

- Никак не ми се иска да цитирам един бивш министър-председател, който каза: “За Бога, братя, не купувайте!”, но в случая искам да кажа на майки и бащи - в никакъв случай не купувайте. Ако случайно видите, че в ръцете на вашето дете са попаднали подобни топчета, дори с риск да го разплачете, ги вземете и никога не допускайте да се сдобие с тях отново.

Тези топчета водят до тежки последствия. Понякога непоправими. За щастие при случаите в “Пирогов” макар и болезнено, макар и трудно, макар и с напрежение за докторите - едната операция е била повече от 7 часа, се стига до добър край. Кой обаче може да гарантира, че това винаги ще е така.

- Според Вас регулацията на играчките, които се продават у нас добра ли е? Задавам този въпрос в контекста на това, че в последния доклад на Европейската комисия за Координирани дейности за осигуряване на безопасността на продуктите с цел Защита на потребителите в Европа се посочва, че у нас се продават играчки, че и бебешки кошари, с канцерогенни вещества.

- Позволявам си да изразя изключително сериозни съмнения в компетентността на хората, които са правили този доклад. Спомняте си, че една българка дълги години беше и е комисар в Европейската комисия. За толкова години на тази позиция не ни каза нищо конкретно, ръсеше едни общи приказки, които едва ли помогнаха на някого, освен на самата нея да остане на много хубава високоплатена длъжност.

Запознах се с този доклад от медиите, той отива в другата крайност. В единия случай, не се обръща внимание на опасни стоки, подценяват се и се случват изключително неприятни неща - говоря за случая с тези магнитни топчета. В други случаи, се правят едни генерални заключения, хора, които нищо не разбират от темата говорят наизуст и казват неща от рода “97% от бебешките кошари не отговарят на изискванията”. За мен това са пълни глупости. Как го измериха и кой беше човекът, който го изчисли?

Това генерализиране създава едно недоверие в хората. И без това отвсякъде ни обстрелват с лоши новини и апокалиптични прогнози. Може би има “търговски обекти” без касови апарати и разрешителни, където не 97, а 100% от предлаганите играчки и стоки за бебета и деца са опасни, но това е съвсем друга тема. Нека по-скоро да се обърне внимание, че такива места има. Да внушаваме, че на пазара 97% от дадени стоки са опасни и като цяло 70% от всички играчки са вредни, това е грубо манипулиране на фактите и всяване на паника в потребителите. В това, освен да се разклати допълнително вече доста разклатеният стол на бизнеса, не виждам друг ефект.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тупань

    6 33 Отговор
    Пет пари не даваш за Децата,просто обичаш да дрънкаш..
  • 2 ГОСТ

    97 0 Отговор
    Облъчването е на всякъде !!! Целта е само една - затъпяване и пълна деградация на всичко живо що диша !!!!
  • 3 Раданч Татлъту

    21 7 Отговор
    Тва да не са новите ваксини?🤡👍
  • 4 Винкело

    82 8 Отговор
    Светът беше прекрасен без тези "социални мрежи". Социалистическият свят, искам да кажа.

    Коментиран от #5

  • 5 един

    10 35 Отговор

    До коментар #4 от "Винкело":

    Защото бяхме млади и хубави. Единствено само за това. И за нищо друго.
  • 6 еми просто е

    42 0 Отговор
    ами като знам че 90% от родителите си дават на децата си смартфони още в ранна възраст камво да се очаква всичко зависи от родителите но те неискат да го разберат и признаят защото това е българия” ти ли ще ми кажеш как да си гледам детето …”

    Коментиран от #12

  • 7 2loop

    30 0 Отговор
    Поколението на брейнлес модата
  • 8 анонимен

    29 0 Отговор
    Вместо да се забранява,всичко на всички,призовавам родителите да обръщат повече внимание на децата си,да разговарят с тях от малки.Не е сложно,иска се желание.

    Коментиран от #14

  • 9 Росен

    32 0 Отговор
    Що за простотия е на мода...
    Пълна деградация,оперираните после цял живот ще имат про6леми.
  • 10 Калмук

    44 1 Отговор
    Какво прави 6-годишно в ТикТок ?!?!? ... И къде са били родителите ??? ... Който е възпитавал дете знае, че щом започне да седи, започва и да слага в устата ци де що види, и родителите постоянно трябва да му повтарят "не, не, не ..." Това се учи първите 3-4 години , а това 6-годишно лапа топчета на поразия и никаква червена лампичка в главата му ?! ... Не трудно да предположа, че родителите му са го "закърмили" със смартфон, за да не им разваля купона.
  • 11 Гост

    41 1 Отговор
    Интернетът е опасен за децата. Подучва ги на глупости и им влияе зле на възпитанието, докато родителите пият кафета някъде или са на работа. Интернет не е за деца. Пазете си децата, хора!

    Коментиран от #15

  • 12 Гост

    34 0 Отговор

    До коментар #6 от "еми просто е":

    За съжаление, много пъти от - "ти ли ще ми кажеш, как да си гледам детето" - се стига до - "защо никой не ми каза навреме".
    Като нямала глава да слуша, имала г*3 да пати.
  • 13 Hay от Сорос

    30 0 Отговор
    От 25 години образованието и възпитанието в България е под опеката на ЕС и нейните НПО-та.
    Резултата е видим.
    Честито!

    Коментиран от #26

  • 14 Гост

    10 2 Отговор

    До коментар #8 от "анонимен":

    Осем години, всеки ден му повтарям, да не си лапа ръцете немити. Казва ми ДОБРЕ и после пак са в устата му. Пак е с херпес на устната. Колко още да му говоря?

    Коментиран от #16, #18, #19

  • 15 анонимен

    7 4 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    За някои е опасен,за други е полезен.Също като ножа,трябва да знае за какво е редно да се използва.

    Коментиран от #38

  • 16 Калмук

    25 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Ако само повтаряш като грамофон - полза никаква ... На деца трябва да се обяснява "защо" (ама обяснение като за дете, а не отбиване на номера) + личен пример ... И, щом е на 8 години, можеш да спреш с повтарянето - късно е вече.

    Коментиран от #20, #39

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 анонимен

    22 2 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    А обясни ли му от най-ранна възраст,в която ти си мислиш,че не те разбира,ЗАЩО да не ги лапа?Възпитанието е свързано с много,много говорене и обясняване,не става само със забрана или „така не се прави” и точка.

    Коментиран от #41, #54

  • 19 Има

    28 4 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    инструментариум за това: шамари и дърпане на уши, но не бива да се прекалява с този "инструментариум". Аз също съм родител и като кажа и повторя на сина си да не прави нещо нередно два, три пъти, след това идва редът на шамарената фабрика. Мен така са ме възпитавали и още съм жив, така възпитавам и аз. Който отриче този инструментариум, ще превърне децата си в крайно безотговорни, недисциплинирани и безхаберни хора. Родителят, освен родител трябва да е и възпитател. Спокойно, не ме обявявайте за комунист, дете на демокрацията съм.

    Коментиран от #21, #42

  • 20 Ха ха

    11 2 Отговор

    До коментар #16 от "Калмук":

    От 8 години му повтаря.А иначе" детето" е на 16.

    Коментиран от #40

  • 21 Ха ха

    7 13 Отговор

    До коментар #19 от "Има":

    Но баща ти е бил комунист.Добре ти е набил канчето.

    Коментиран от #33

  • 22 Реалист

    15 3 Отговор
    Тия дето са правили това са бъдещите гласоподаватели на Има такъв народ
  • 23 Онзи

    22 1 Отговор
    Има една по-опасна мода. Да инжектират децата с нещо което е отровно и го нарипат "спасение".
  • 24 mamun

    15 0 Отговор
    човешката простотия няма граници
    топчета трева кокаин опиум и т.н
    хора съм видял много прости
    ала животни никога

    гъзарията движи света
  • 25 мамун

    6 0 Отговор
    основната цел донорчета
  • 26 Калмук

    6 6 Отговор

    До коментар #13 от "Hay от Сорос":

    Говорим за възпитание в семейството, родител-дете ... какъв Сорос, какви НПО-та бръмчат в главата ти ?!

    Коментиран от #37

  • 27 Магнитни топчета ли?

    2 4 Отговор
    На снимката тая гривна ми се струва,че е гривната на мама ромка?

    Коментиран от #29, #43

  • 28 Предлагам

    5 6 Отговор
    Хайде сега да забраним магнитните топчета , защото на сульо детето му е по-тъпо и от него

    Коментиран от #44

  • 29 Факт

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "Магнитни топчета ли?":

    Нарочно го правят после болницата храна фончо , търсят се дарения и тн
  • 30 Танев

    11 0 Отговор
    Цивилизацията изяжда децата си. Злодейството върши тотална атака върху Човечеството. Огледайте се и вижте как цели институции ни убеждават в полезноста свръх високите честоти, на гигахерците. Убеждават ни със изящни машинки, използуващи тези честоти. Става въпрос за Телекомите с въвеждането на 5 Г телекомуникация , използуваща 20 гигахерцова честота. Ще дойде време, когато като тези деца ще започнете да страдате от най-различни заболявания. Тогава ще е късно, защото няма лек срещу пораженията на гигахерците. По улиците ще плъзнат откачалки, безплодни роботи, хора с вътрешни заболявания.
    Може ли изпърженото месо от микровълновата печка да възстанови отново старата си структура? - НЕ. Разликата е само в скороста на поражението. Още повече, че микровълноваата печка работи с 2 гигахерца, а 5Г с 20 и повече гигахерца, където по-високата честота заменя нарастването на мощноста на поражението.
    Сега ще скочат защитници, но дали те ще поемат отговорноста при констатирание поражения.

    Коментиран от #36, #45

  • 31 гуньо

    6 0 Отговор
    Се по глупави поколения идват вървим смело към нендерталците.
  • 32 иванчо

    7 0 Отговор
    Писано е - наказвайте децата си с любов!
    И че - който мрази наказанието, не обича детето си.
    И е писано още - не дразнете децата си, за да не се обезкуражават!
  • 33 Ленин

    4 5 Отговор

    До коментар #21 от "Ха ха":

    Дърт комуняга,а синът му млад гербераст,бъдещ полицай.
  • 34 расмусен

    4 4 Отговор
    От Китай нищо добро не е излязло.
  • 35 Голям Слон

    10 0 Отговор
    Вчера бях написал едно мнение, в което казах, че всички мощно са си скрили главите в задните части, а там антисоциал: фейс, мейс, инстаграм, туби-муби и тик-тоци.. А трябва главите да бъдат най-високата част на тялото и с тях да се мисли, не да се следва. Освен, ако не сте на мнение, че овчето във вас има най-главния смисъл в клетия ви живот. Та, учете децата си, че всичко онова, което видят, не трябва да се повтаря. Научете ги да показват онова, което гледат или най-малкото вие да го следите. И такива случаи, като този, няма да има или ще са минимум. Съвсем оглупя народът с тоя интернет във всеки един смисъл на думата. Всичко отиде изведнъж на заден план. Най-важното са статуси, лайквания, сийнвания и прочие "модерни" думи. Това, че някой се опитва да командва живота ви и да го направи такъв, какъвто той иска - това изобщо не е проблем явно.
  • 36 Шоп

    1 5 Отговор

    До коментар #30 от "Танев":

    Що за глупости сте написали,от тях няма нищо което да е вярно.О-опс моя грешка има вярно но всичко зависи от дозировката и витамини и протеини стават отрова като се прекалява с тяхта сам си направете извод кое е опасно и вредно.
  • 37 Hay от Сорос

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Калмук":

    Ами някои които са "образовани и възпитавани" след 1989 вече имат и възпитали децата си.
    Ай пак честито!
  • 38 Гост

    8 0 Отговор

    До коментар #15 от "анонимен":

    Също като ножа - на деца не се дава. За когото е полезен да си го ползва. Децата не знаят да се пазят от интернет.
  • 39 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Калмук":

    За 8 години мислиш ли, че не съм обяснявал? Че не съм показвал картинки на болни хора? Че като сме били болни, не сме му казвали, че е защото не сме си мили ръцете? Че не съм пробвал какво ли не? Всичко сме опитали, но на него просто му е през онази работа. Лесно се възпитават послушни деца, а родителите им още по-лесно раздават акъл и ценни съвети.
  • 40 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Ха ха":

    на 9 е смешко.
  • 41 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "анонимен":

    Не, бе, не се бях сетил! Добре, че си ти, да ми го кажеш. Аз деца гледам от снощи.
  • 42 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "Има":

    Гледам да ибягвам този метод, въпреки, че само от него разбира. И аз съм възпитаван с шамари, но се старая да съм по-либерален и по-креативен възпитател. Много зависи какво е детето. Има послушни, които от една дума разбират и слушат. Има и непослушни - колкото и да им говориш, изобщо не те слушат и си правят каквото си искат. Родителите на послушните се мислят за големи възпитатели, само защото децата им са кротки. Тези хора не са се сблъсквали с непослушно дете и само дават акъл.
  • 43 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Магнитни топчета ли?":

    Не е гривна. Магнитни топчета са. Продават се в кутия. По площадките се търкалят. Всяко дете има такива.
  • 44 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "Предлагам":

    Не да се забраняват топчетата, а родителите да не оставят децата им да се учат на глупости от интернет. Там ги има всякакви. Бихте ли оставили детето си в компанията на всякакви?
  • 45 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "Танев":

    Тези поражения стават след достатъчно дълго време, за да не може да се докаце пряка връзка с причинителя и компаниите никога няма да понесат вина. Виж, ако хората спрат да ползват такива уреди и няма печалба от тях, фирмите сами ще се откажат да ги прилагат. Ама как да стане? Ти ще се върнеш ли към телефона с копчета? Често съм си задавал този въпрос. Дори да го направя, друг ще посмее ли?
  • 46 И каква е всъщност целта...

    0 2 Отговор
    ...на гълтането на тези топчета...?!
  • 47 Децата са ОБЕКТ за УНИЩОЖАВАНЕ

    4 0 Отговор
    Тези идеи се моделират , генерират, финансират и популяризират ОРГАНИЗИРАНО с цел Израждане на НАСЛЕДСТВОТО ! Борбата е елементарна - изнамиране на първоизточника и ресурса контролищ престъплението !
  • 48 Държава ли сме или т.а6ак ?

    2 0 Отговор
    Държавата е в ръцете на Престъпници !
  • 49 Каточе ли у нас е

    0 0 Отговор
    Добре дошъл - ТАЛИБАН или Родригес Дутерте ! Действа се - Обявява се ВЕДНЪЖ ! А след това се праща на съд на Всевишния пред ОЛТАРЯ ! Той да го съди по добава !
  • 50 ОБЩЕСТВОТО е подложено на

    3 0 Отговор
    РАЗРУШЕНИЕ и УНИЩОЖЕНИЕ ! А то е неспособно за СЪПРОТИВА !
  • 51 Кмет има ли в Бургас ?

    2 0 Отговор
    В Бургас има и МВР ? Е ? Как я карат там ? Спиш , почиваш си , клатиш си краката и получаваш добра заплата ! Тъй ли ! Ами тогаз ТАЛИБАН Добре дошъл у нас ! За чий Х са тези Лежпери , щом работа не вършат ?
  • 52 ИВАН

    4 0 Отговор
    Той целия свят загива паднал в жертва на модата, модните опаковки и модните джаджи .... без които не можем, хахахаха
  • 53 Дарвин

    0 1 Отговор
    пречите на естествения подбор.тези лауреати са достойни за моята награда
  • 54 Пламен

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "анонимен":

    И много търпение, отдаденост, но няма време. Мислят за кредита, проблеми в службата, и накрая пропускаме най-важните 7 години. После защо гледа Тик-ток, ами защото няма кой да му забрани. Забързан Свят....