Last news in Fakti

20 Май, 2021 13:01 7 019 186

Русофобията - неизлечимият бацил на прехода

  • русофобия-
  • управление-
  • преход-
  • даниел митов

Режимът на Борисов си отива, но русофобията, която маркира неговото управление продължава да процъфтява

Русофобията - неизлечимият бацил на прехода - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Режимът на Борисов си отива, но русофобията, която маркира неговото управление продължава да процъфтява.

Ето примерите.

През последната година и половина, България стана европейски, ако не и световен шампион по случаи на гонене на руски дипломати. „Шпионствали”, както заявява бившият премиер Борисов, но досега няма нито един доказан и осъден завербуван български гражданин от руски дипломати. Което е нож с две остриета, защото Русия съответно гони същият брой български дипломати, вече установили се в страната, опознали я, установили контакти и вършещи полезна за страната ни работа в областта на двустранните отношения.

Преди около седмица определеният от Бойко Борисов за евентуален бъдещ премиер, политическият номад Даниел Митов заяви във връзка с 9 май- ден на победата за Русия (а за България 8 май- Ден на Европа), че от руска страна имало опит за пренаписване на пакта ”Молотов- Рибентроп”. И изрече една лъжа: съветските и германските войски са марширували заедно и са правели съвместни паради след разделението на Полша по линия на пакта „Молотов- Рибентроп”.

Ето каква е истината за тези „съвместни паради”:

Според някои фалшификатори на историята, такъв съвместен парад се е състоял на 22 септември 1939г. в белоруския град Брест, намиращ се тогава в границите на Полша. Градът е бил част от руската империя от 1795г., но към края на първата световна война, Русия е принудена да подпише с Германия договор за примирие, по силата на който Русия губи значителна част от териториите в Украйна и Белорусия. Град Брест става част от Полша. Пакта „Молотов- Рибентроп” от 1939г.обаче предвижда връщане на Съветския съюз на отнетите някога територии, включително на град Брест, като съответно е съгласувана демаркационна линия. Германските войски обаче първи навлизат в Полша и окупират Брест. Когато съветските войски пристигат в този град, германските военни части са принудени да напуснат града и съществува кратък филм, на който се вижда как те под строй и марш го правят, под надзора на наблюдаващи ги съветски военни части. Това е „съвместният парад”. Същите фалшификатори на историята твърдят, и че е имало такива „съвместни паради” (ако е имало щяха да открити в германските архиви документални филми, които да ги показват) и в други градове като Лвов, което съгласно руският историк Вишлов е било невъзможно, тъка като след инцидентни престрелки между немски и руски военни части, руското военно командуване е наредило на своите войскови части да стоят на дистанция от 10 до 12 километра от немските и те навлизат в Лвов едва след като немските военни подразделения напускат града.

Крайната русофобия на Даниел Митов не е тайна, на нейна основа той от години изгражда своята политическа кариера. С последното си изявление за Русия той просто следва охотно посоката и тонът, зададени от бившия премиер Борисов, който се хвалеше, че е спрял лично няколко крупни руско- български енергийни проекти, а преди няколко години заяви, че при война между НАТО и Русия, сме щели да се бием с Русия на страната на НАТО. И предплати милиарди за съществуващи само на хартия американски изтребители, уж „най- добрите,” а всъщност вече излезли от употреба в САЩ, за да „надделявали” нашите пилоти в битките в небето, подразбира се срещу една от най- мощните авиации в света.

Високо ценената от Борисов и изключително вярната му външна министърка Екатерина Захариева, притежаваща уникални многостранни способности, заемала най- различни министерски постове: на регионалното развитие, на инвестиционното проектиране ,на правосъдието, на външните работи и като вице премиер, във връзка със съобщение на руското посолство, че на 9 септември открива в Руския културно информационен център в София изложба, посветена на 75-та годишнина от освобождението на Източна Европа от нацизма, застана зад декларация на външното ни министерство, че щиковете на Съветската армия донесли частност и на България репресии и деформирано икономическо развитие. В антируската декларация на Захариева се обвиняваше бившият Съветски съюз, че обявил война на България, която била обявила неутралитет, и в която на власт е имало демократично правителство- грозно изкривяване на историческата истина, защото непосредствено преди обявяването на война на България от Съветския съюз, в България, присъединила се към нацистка Германия във Втората световна война, все още са се намирали германски войски, и че това „демократично” правителство е плащало по 50,000 лева за отрязана партизанска глава и е приело преди това антиеврейски закони.

А наскоро, се сетен път, група заклети русофоби, обединени от небезизвестният Иво Инджев, наново поискаха демонтиране на паметника на Съветската армия. Членът на групата Горан Благоев даже предложи нещо още по-крайно - смяна на името на основния православен храм в София, който носи името на руския пълководец Александър Невски. За такива хора народът е измислил подходяща пословица-„луд за връзване”. Как иначе да се окачестви налудничавото му предложение за преименуване на една от най- българските светини, изградена с подаяния от български народ като благодарност за освобождението от турско робство. Нищо чудно, ако му се даде власт да премахне и паметникът на Цар Освободител пред Народното събрание.

В гласовития русофобски хор активно се вписват Соломон Паси, който преди време призова на Балканите- подразбира се и в България- да бъдат инсталирани ядрени оръжия за противодействие на Русия, както и приютената при него изловена да изнася скрита неплатена стока от безмитния магазин на летището във Варшава бивша посланичка в САЩ Елена Поптодорова, която през август миналата година заяви в предаване по БНТ, че с Русия трябва да се отнасяме твърдо, без такива сантименталности като религия, русофилство, славянство и т.н.

Из между най- активните русофоби у нас през годините на прехода е политологът Огнян Минчев, който тези дни писа, че в своите хибридни войни срещу Запада Русия обръщала специално внимание на България, като най- слабо звено и сега се очаквало да формира допълнителни про- московски партии движения, които да допълвали и без това богатата палитра на политическата пета колона на Русия у нас. Целта на тези формации била да предизвикват дестабилизация, хаос и разруха.

Най- активните български русофоби са интересни със своите биографии. Иво Инджев е бивш съветски възпитаник и секретен сътрудник към първо главно управление на ДС (агент Ивайло). Огнян Минчев до 1989 г., редовен член на Българската комунистическа партия (БКП) е бил асистент в катедра „Научен комунизъм“ на Софийския университет. Соломон Паси произхожда от видно комунистическо семейство- баща му проф. Исак Паси е бил преподавател в катедрата по марксизъм- ленинизъм към Философския факултет на СУ, бил е и съветник на Тодор Живков. Елена Поптодорова е бивша лична преводачка на Тодор Живков. Един друг русофоб- Евгени Дайнов, син на кореспондент на Работническо дело в Лондон е от фамилия на активни борци против фашизма и капитализъма. През 1982г. е зачислен като редовен аспирант в Института по история на БКП а през 1984 г. защитава дисертация посветена на френската комунистическа партия. Минаващият за „крайно десен ” Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика, син на член на ЦК на БКП и съветски възпитаник, в интервю пред агенция „Фокус” от 13 февруари 2021г. нарече външният министър на Русия Лавров „арогантен тип” и изрази мнение, че в България политиците може да бъдат подкупвани от Русия.

Ако не беше дошла демокрацията, тези хора щяха да имат бляскава кариера и при комунизма. Умни, но силно амбициозни и с подходящо родословно дърво и контакти, хора като Минчев, Дайнов и Станчев сигурно щяха да бъдат професори в областта на научния комунизъм, Инджев би могъл да стане кореспондент на Работническо дело в примерно в Лондон, приближената до Тодор Живков Поптодорова би израснала до посланик.

Има ли обяснение русофобията на тези хора? Има, и ето каква е.

През единадесетият век, папската институция започва да издава/продава индулгенции за опрощаване на грехове. Греховните вярващи се страхуват, че като минат в отвъдният свят, вместо в рая, може да отидат в ада, и затова си откупват преждевременно греховете.

У нас, след 1989г. се преминава от един свят в друг, в който се осъждат прегрешенията на комунизма. В този нов свят някои от онези, които са венцехвалели и служели на комунистическата идеология и власт, както и тези с виден прокомунистически произход решават, че нямат бъдеще, но пък имат неугасваща амбиция за реализация и при новите условия. И си купуват един вид индулгенция за опрощаване на греховете, цената която плащат е публично заклеймяване на комунизма и бившата комунистическа власт в България, като ръка за ръка върви и заклеймяването на Москва, която е натресла комунизма на страната ни. Пламенният им антикомунизъм и русофобия им осигурява завидно политическо бъдеще, като десни социолози, политолози, атлантици, основатели на разни десни институции за анализи и тем подобни. Един от тях, Иван Костов, преподавател по политическа икономия във ВИИ „Карл Маркс” даже се издига до председател на СДС и министър- председател. Макар и излязъл от политиката, той твърди, че най- голямата опасност за България е влиянието на Русия в страната ни.

Фобията, каквато и да е тя, е неприемлива за един политик или политически анализатор. Политическата фобия не е рационална, а емоционална категория, тя го лишава от обективност, прави го предубеден в оценките си. Конкретно, що се отнася до България по време на прехода, русофобията е особено вредна, когато е част от политическата философия и управленска практика на такива висши държавници като Иван Костов и Бойко Борисов. И двамата, единият преподавал марксизъм, а другият бивш комунист, отказал се да се деполитизира непосредствено след 1989г., също си купиха индулгенция, която да им опрости тези „грехове”, като възприеха русофобията (като допълнение към крайния антикомунизъм) като идеология и практика и взеха политически решения по отношения на Русия, не винаги отговарящи на националния ни интерес.

Като оставим настрана историческите корени между нашите две държави, славянската ни, езикова и религиозна близост, а най- важното политическите пристрастия, повлияни от русофобския бацил, Русия е важна за нас, бидейки заинтересован инвеститор, когато не и се създават изкуствени пречки, като източник на енергийни суровини и пазар за нашите стоки и като важен източник на приходи за туризма, затова и отношенията с нея трябва да се ръководят от здрав прагматизъм. Многократно ни се повтаря от русофобите политици и политолози, че страната ни не би трябвало да бъде енергийно зависима от Русия по отношение на ядрените централи и газ, но ни се предлагат централи от неотдавна излязлата от фалит американска Уестингхаус и по-скъп течен американски газ, тоест нов тип зависимост. Докато страни като Финландия, която е била в миналото част от руската империя (която воюва с Червената армия през зимата на 1939-1940г. ) и Турция, която има ред загубени войни с Русия като последната и отнема владенията н Балканите и освобождава България, би могло да се помисли, че страдат от непримирима русофобия, но такова нещо няма, миналото е загърбено, Финландия осигурява до 90% от енергийните си суровини от Русия, Турция внася около 60 % от газта, строи руски ядрени централи, което ще доведе до спиране на вноса на електроенергия от България един ден. Борисов както е известно забатачи строежа на АЕЦ Белене и спря „Южен Поток” през България, и беше заменен от ” Турски поток”, така че предвидимото спиране в бъдеще на газопровода през Украйна, газта за България ще минава през Турция, която ще държи кранчето и по- голям геополитически и икономическо лост по отношение на България в нейни ръце трудно може да се намери. Турция отдавна и ни „краде” от руските туристи, които някога предпочитаха нашата страна, като провежда държавна политика за привличането им.

" Русофобията на българския премиер пролича и по отношение на идеята да се закупи руска ваксина срещу коронавируса. Това не можело да стане, каза той, без разрешение на Европейската комисия по лекарствата, а такова нямало. Което беше лъжа- съгласно директива на ЕК от 18 февруари 2021г. ( https://euobserver.com/science/150967 ) страните членки имат право да внасят ваксини произведени извън ЕС при извънредни обстоятелства и точно това направи Унгария. "Който губи време, губи човешки живот. Който печели време, печели човешки живот ”- заяви по този повод унгарският премиер Орбан."

" Интереса клати феса,” казва турската поговорка и въпреки петвековното ни „съжителство” нашите политолози, социолози и политици, сразени от русофобския бацил не са научили тази мъдрост.

С изключение може би на един друг наш държавник, бившия премиер Симеон Сакскобургготски, който за разлика от Костов и Борисов би трябвало да има основателно настроение срещу Русия. Но той е значително по- умен и най- важното не позволи да бъде заразен от русофобския бацил. Вижте и сравнете любезната му и не случайна среща с руската посланичка Митрофанова и русофобията на външната ни министърка, Екатерина Захариева, един случаен човек заел такъв висш държавен пост само заради безграничната си преданост и послушание към Бойко Борисов (няма нейно изказване без „както каза нашия премиер”), която извика Митрофанова във Външно министерство, не за да обсъди как да се развиват в общ интерес двустранните ни отношения, а за да и държи сметка за „шпионстването” на Русия в България.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 99 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Експерт

    96 168 Отговор
    Русофобия = патриотизъм.
    Всеки, който познава историята на България след 1878, ще се съгласи.

    Коментиран от #4, #26, #27, #65, #66, #135, #143, #159, #186

  • 2 Професора

    117 37 Отговор
    Бандита с пачките не декларирани се слага на краварите за сметка на нац интереси на РБ

    Коментиран от #12, #137, #154

  • 3 РусоРОБ

    79 125 Отговор
    Странно как най-добрите политици в историята на България - Александър Батенберг, Стефан Стамболов и Борис 3 са русофоби.

    Коментиран от #6, #32, #52, #80, #113

  • 4 сектант

    102 29 Отговор

    До коментар #1 от "Експерт":

    ми дай да рушиме паметници на историята като маймуните
  • 5 Последния Софиянец

    31 79 Отговор
    Бойко Борисов е най големия руски Агент в България.

    Коментиран от #13

  • 6 Тодор Живков

    34 12 Отговор

    До коментар #3 от "РусоРОБ":

    и аз съм Русофоб, нали?

    Коментиран от #10, #14

  • 7 хоу

    47 74 Отговор
    Що рублофилията нещо хубаво, красиво и възвишено, като слънцето и въздуха за всяко живо същество ли е, като бълтаро-савецката дружба, вечна и нерушима, но не би.
  • 8 Бацилът е русофилията

    35 59 Отговор
    Как па не ви омръзнА да се натискате
  • 9 jorj

    59 68 Отговор
    Каква русофобия ви тресе бе, комунисти!!!! Вие сте българофоби!!!!! Въпросът на въпросите е за БЪЛГАРОФОБИЯТА, ТЯ В 99% СЪВПАДА С РУКОФИЛИЯТА!!!!!!

    Коментиран от #77

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 СДС демократ

    34 68 Отговор
    затвор за шайката бкп (бсп, дпс, слави, маяМа и прочие). забрана за използването дори на думата русия и всички производни. обявяване на комунистическия режим за престъпен и затвор за всеки участвал в него

    Коментиран от #90, #125

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 стамболов

    57 16 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Каква русофобия у Борисов,той си е жив тюркофил.
  • 14 ахъ

    23 39 Отговор

    До коментар #6 от "Тодор Живков":

    Ти си рускошпакловчик.
  • 15 Бацилът е русофилията

    41 63 Отговор
    "Русофилството в България е достигнало до идиотство. Когато руската дипломация прави пакостите, ние, българите, нарочно си закриваме очите; жумим, за да не виждаме пакостите, правени нам от Русия"

    Коментиран от #17

  • 16 мразя ушанки

    40 66 Отговор
    Смърт за Русия, свобода за България!
  • 17 Бацилът е русофилията

    21 27 Отговор

    До коментар #15 от "Бацилът е русофилията":

    Митрополит Методий Кусев
  • 18 Електра

    44 74 Отговор
    Русофоб значи Български патриот, Русофил значи продажник или по точно мурзилска слуга...

    Коментиран от #57, #123, #152

  • 19 мразя ушанки

    18 43 Отговор
    Дядо Гицо, искам да те правя любов с теб, искам, какво е да изклатя дърт русофилистик!?
  • 20 Алекс Димитров

    31 23 Отговор
    Антоне, от такива безродници като тебе, не останаха българофили...дреме ми за Русия, ама наистина...
  • 21 Todor

    29 62 Отговор
    Ами сигурно има защо много хора да са русофоби. В истинската история на България има мноооого случаи в които "братския" СССР/Русия открито са стояли против интересите на България. Вярно защитавали са техните интереси, но това ме са били интересите на България. А през 1944 година директно са ни окупирали - факт и така 45 години - да е жив и здрав Горбачов!
  • 22 Псевдоним

    13 26 Отговор
    Защо русофобите в България са предимно мъже?

    Коментиран от #126

  • 23 Бесен Язовец

    13 11 Отговор
    Боклуко Денис с програмката за лайкове
  • 24 Гонко

    53 11 Отговор
    Гоненето на дипломати е абсолютна глупост и нищо повече!! Таман вътрешното (контра) разузнаване е съставило папка с навиците и силните и слаби страни на някой, и ХОП! гоним го. Безсмислица отвсякъде. Старците казваха "По-добре познатото зло, отколкото непознатото добро". Но на война с мисирки не се ходи.
  • 25 мразя ушанки

    30 55 Отговор
    Дядо Гицо чете историята, като Дяволът Евангелието!
    Дядо Гицо, всичко е филмирано и е качено в Ютуб!!!!!!!
    Няма нужда да реабилитираш руските престъпници, които разстреляха 14 000 полски офицери в Катинската гора!!!!!!!!
    Това пак ли е лъжа? Кажи бе, дядо Гицо, дърта мекицо?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Баце

    45 29 Отговор

    До коментар #1 от "Експерт":

    Дядо ти от Анадола ли е ? Всеки който се чувства Българин е на страната на Русия.

    Коментиран от #31

  • 28 Доротея

    62 25 Отговор
    Русофоб е просто професия! Не най древната, но същата работа! Доста келяв народ се препитава добре с тази дейност! И аз по едно време работих като русофоб, но моралът надделя и се върнах в правия коловоз.... Голям срам брах, но Бог прощава.....!

    Коментиран от #145

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Не е бацил а ВАКСИНА !

    7 12 Отговор
    За употребени наивници !
  • 31 лелеййй

    10 21 Отговор

    До коментар #27 от "Баце":

    Аз пък откакто ме "освободиха" марсианците от руско робство ги заобичах и сега се чувствам, като истински марсианец.
  • 32 Гаринча

    61 19 Отговор

    До коментар #3 от "РусоРОБ":

    Стефан Стамболов, Българоубиеца, който е в зародиша на трите национални катастрофи, когато губим 1/3 от земите си и най-вече най-геостратегическото си предимство - излазът на Беломорието, а делата на Стамболов доказват, че всеки русофоб е враг № 1 на Българско:

    Коментиран от #36, #43

  • 33 Pena

    53 5 Отговор
    Предлагам само на Евгени Дайнов да му бъде простено, защото е бил женен за рускиня и е разбираемо. Иво Инджев освен агент на ДС в 70-те години и той и майка му по цяло лято работеха като преводачи на различни гости на ЦК на БКП на вилите на Златни пясъци. Работата се състоеше в това да питаш гостите какво ще искат за обяд, да ги придружаваш на плажа и по няколкото вечерни заведения в комплекса - много тежка работа...
  • 34 Димитър Благоев

    26 46 Отговор
    Русофилството не е престъпление, но все пак е болест
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ееее

    23 44 Отговор

    До коментар #32 от "Гаринча":

    Излазът на бяло море ни го гарантира чичко Хит, но твоите любимци ни го отнеха и ни накараха 45 години да ги храним без пари.

    Коментиран от #54

  • 37 Българофил

    23 36 Отговор
    РУСОФИЛИЯТА Е ПОДКРЕПЕНА С МНОГО РУБЛЬ
  • 38 Доротея

    38 15 Отговор
    Русия посочи Санстефанска България - От река Прут до Адриатика - 170 000 кв. км исконна българска площ, но се събраха западните рицари и ви разпарчетосаха! Аз някакъв с името бисмарк не бих го допуснал да влезе в България, вие сте го картотекирал и в ЦСКА и вчера вкара решаващия им гол срещу Арда! Жалко! Жалко! Жалко! Резил!

    Коментиран от #175

  • 39 Малко история

    22 37 Отговор
    КАК ДА СЪМ РУСОФИЛ.ДЯДО МИ Е ИМАЛ 500ДЕКАРА ЗЕМЯ В ДОБРУДЖАТА ,РУСОФИЛИСТИЦИТЕ С ВЛАСТ СОВЕТОВ МУ Я КОНФИСКУВАЛИ,НАЦИОНАЛИЗИРАЛИ И ГО НАПРАВИЛИ БЕДНЯК .ДОБРЕ ,ЧЕ ДОЙДЕ ГОРБАЧОВ ,ДА СИ Я ВЪРНЕМ.САМО ЧЕ ТЕЗИ КОМУНИЯДИ ПРИВАТИЗИРАХА Т.Е.ОТКРАДНАХА ВСИЧКО Е НАУЧЕНО ОТ ВЛАСТ СОВЕТОВ

    Коментиран от #48

  • 40 ,🇧🇬🇪🇺🇺🇸

    11 26 Отговор
    За отвращението от тази държава допринасят допълнително геронтофилите.
  • 41 Страничен

    23 31 Отговор
    Авторчето,си е ушанка от всякъде!

    Коментиран от #44

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Излазът

    21 18 Отговор

    До коментар #32 от "Гаринча":

    На бяло море ни го отне БКП, чрез добри терпешев, тъпото комуне! Сталин е бил възмутен и Терпешев е изгонен от БКП! Факт!

    Коментиран от #127, #178

  • 44 Джони

    32 9 Отговор

    До коментар #41 от "Страничен":

    А ти си американски памперс на мумията- Бай-Спън- отвсякъде...
  • 45 Е ии

    26 0 Отговор
    Не е въпроса какви са били и са ,въпроса е да станем Българофили
  • 46 Ноу проблем

    24 10 Отговор
    Чудят се все още много хора защо изтърсаци на комунистическата номенклатура скорострелно станаха русофоби? Причината е в същността на марксизма и болшевизма - те априори са антируски и още повече антиславянски. Маркс и Енгелс имат десетки писмено потвърдени филипики срещу руснаците,чехите словенците,хърватите и сърбите. Според Маркс англичани,янки,немци,французи и поляци са революционните народи,а чехи,словенци,словаци,хървати и сърби са контрареворюционни народи защото борейки са за национална независимост саботират пролетарскатареволюция.Поляците са преброени за революционен народ заради омразата им срещу руснаците и наличеито на голям еврейски контингинт тогава в Полша. По прогнозата на Маркс в днешно време чехи и словаци вече трябваше да са претопени от немците. За Маркс турците са пропаднал народ,а мексиканците са нефелни и справедливо точно по негово време янките са им отнели половината държава. Ленин и Троцки също ненавиждаха руския народ.Благоев и Васил Коларов също са известни с омразата си срещу Русия. Всъщност тия комунделски изтърсаци нямаха никъкъв проблем за една нощ да станат русофоби.
  • 47 пройчо

    12 7 Отговор
    Пропуснал е един друг дърт русофоб от същото тесто-- г-н "Да..ама не!" /мир на праха му/

    Коментиран от #51, #130

  • 48 И още история

    15 7 Отговор

    До коментар #39 от "Малко история":

    И за капак- комуниста Борисов ни довърши...

    Коментиран от #55, #61

  • 49 Четател

    13 26 Отговор
    Хубава статия мехлем за душата на Мутрофанова,ще има рубли
  • 50 Статията нестава за нищо и е против

    23 8 Отговор
    Русия кога ще махнат новините на турски по БНТ 1 ??
  • 51 Койчо

    22 4 Отговор

    До коментар #47 от "пройчо":

    Е да де...-автора на ,,Да,ама не" има една забележителна снимка- как приведен като безгръбначно- се ръкува с Тодор Живков...!Та чак носа му ще опре в земята...
  • 52 Софроний

    37 6 Отговор

    До коментар #3 от "РусоРОБ":

    Русомразците са башибозука на Англията и Францията, заради които 5 века сме били без държава! Те продадоха България и заради тях ние страдаме !

    Капитан Петко Воевода
  • 53 трола стоян георгиев

    35 9 Отговор
    русофобията е признак на некадърност, комплекси и несигурност у неудовлетворени от живота същества с високо, но нерелно самочувствие и очаквания. всеки русофоб е или неуспяло комуне, изпуснало да се "уреди" преди 89-та, както и след това, или младо поколение некадърник, търсещ накой да му е виновен. така им е по-лесно на въпросните, а и паричките от разни фондации им дават сила да лаят, вместо да се вземат в ръце. каза ми го един доктор ;)
  • 54 Фауст

    20 9 Отговор

    До коментар #36 от "ееее":

    Чичко ти Хит нищо не ни е гарантирал. Стигна се до там че сега Македонците / които са ни братя/ да ни мразят.
  • 55 Пророка

    1 7 Отговор

    До коментар #48 от "И още история":

    Не още ще ни довършват Борисов не е края дънъто предстои до пет години ,след това ще дойде напълно нов човек да поведе народа
  • 56 Аз съм веган

    12 4 Отговор
    Де да беше верно че е русофоб тиквоча.
  • 57 мекотело

    18 4 Отговор

    До коментар #18 от "Електра":

    Прочети какво е казал Капитан Петко за такива като тебе.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 прекалено сложни аргументи за орангута

    26 6 Отговор
    Точно така всеки се гледа интереса, който го прави печели. При нас интереса на Крадците е над всичко. Крадците са хора на Нато и Ес. Те крадат вече 30 години. Разрешават им да крадат щото крякат срещу Русия и правят България много зависима от Запада. Двете неща за изгодни за Ес, нато ,сащ. Затова ще продължаваме да се спускаме в дупката на зависимоста от Ес, нато и сащ.
  • 60 Истината

    30 11 Отговор
    Платени Русофоби Фалшифицират Българската История! Поръчката и Заплатите им са от краварника.
    През последните години няма историческо събитие или значима дата, свързани с Русия, които да не се използват от малка групичка платени анти-български русофоби за обругаване и грубо оклеветяване на всичко руско.
    Особено злъчни и яростни са русофобите в публикации, „посветени“ на Трети март.

    Впрочем, повечето от тях не са историци и може би не са чували за договореностите на великите сили (Англия, Германия, Австро-Унгария), които давайки съгласие Русия да обяви война на Турция, строго регламентират границата, до която може да стигне руската армия. А след избухването на войната Лондон, Берлин и Виена с внимание следят хода на военните действия. Когато руската армия напредва към Цариград, те предупреждават Русия да спазва договореностите. А за всеки случай Англия изпраща своя флот в турски води. Докато повечето главнокомандващи на турската армия всъщност са англичани, французи и австрийци .
  • 61 мразя германия

    24 9 Отговор

    До коментар #48 от "И още история":

    Моето обобщение е че германия и политиците и са виновни за много нац. несгоди. Като започнем от разчепкването на България, войните, некадърното им семе от монарси, наложени на България, и стигаме до днешно време, когато таман се отървахме от 12 години гнет на една престъпна организация ГРОБ, създадене и финансирана от германци, вкл чрез кражбите от еврофондове за които се знае и си затваряха очите. Трябва българите да си изработим рефлекс НИКОГА НИЩО С ГЕРМАНИЯ!
  • 62 перничанин

    15 18 Отговор
    Цялата статия не ми се чете,словоблудство с нагласени факти. Две неща ми направиха впечатление. Първото е обвинението към 44 НС ,че не накарало кабинета Борисов да вземе руската ваксина. Веднага отговарям и 45 НС се отказа от нея, а сега и служебния кабинет не напира много, много да я взима. Второто което ми направи впечатление е абзаца за политиците фоби. Тука мисля, че няма две мнения , ако е добър политик той трябва да е БЪЛГАРОФИЛ, за всички останали трябва да е фоб,. Хора загърбващи България и кланящи се на която и да е друга страна , не са български политици.
  • 63 Русофил

    30 11 Отговор
    Русофобията ще си замине мигновенно, когато изгоним разните му "фондации" и НПО-та. Забраняваяне на дейността им, забрана на дойче веле и подобни,черни станции и незабвано прекратяване на членството ни в НАТО и ЕС. Или поне честен референдум по тези две теми, па каквото реши народа!
  • 64 слава России

    26 11 Отговор
    Малеее, един и същи козяшки трол с 10 псевдонима и чекмедже АйПи-та поства ли поства едно и също, а не му иде на ум, че стилът му го издава.
    Смешни сте! Поне, по-умни да ви набираха, че така се излагация!
  • 65 да бе

    7 5 Отговор

    До коментар #1 от "Експерт":

    не само след 1878, но и много преди това
  • 66 кажи де

    21 6 Отговор

    До коментар #1 от "Експерт":

    А преди 1878 година каква ни е историята ? Робска ?
  • 67 еш па тоа

    26 7 Отговор
    Съдейки по коментарите,тази статия бръкна в гъРБОвете на много знайни и незнайни гейове.
  • 68 Верно ли?

    9 16 Отговор
    Още с първото изречение авторът греши и не прочетох статията!Борисов русофоб?Да...,ама НЕ,както казваше Бучаров!Между другото това деление на фили и фоби в България започва с появата на симпатизанти на Русия,които наричат себе си русофили,а тези,които не симпатизират на Русия русофилите наричат русофоби!Та аз съм русофоб!Няма как да си хем някакъв си фил,хем патриот!

    Коментиран от #108

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Ха ха ха

    23 9 Отговор
    Статията е много добра за посредственото ниво на русофобите тук, коментарите им са смешни и не предизвикват желание за отговор:)

    Коментиран от #71

  • 71 Мъд Ю

    6 12 Отговор

    До коментар #70 от "Ха ха ха":

    Хахаха, текезесаря на снимката нещо е забравил да си пие хаповете.

    Коментиран от #75

  • 72 Айде, бе

    20 4 Отговор

    До коментар #69 от "Вълко Червенков":

    Тва неолиберастите сте направо свещен на тъпота и бездарие:), то затова превърнаха половин Европа в афроарабски полухалифат, пълен с опасен ислям, даже нови полове откриха:))), звучи смешно, ама не е щото няма оправия от тези неща и с пари
  • 73 Дако

    9 22 Отговор
    Който се е вързал за Русия само кръв глад и нещастия е видял

    Коментиран от #110

  • 74 Павел пенев

    24 4 Отговор
    Те са 30 души русофоби-идиоти, но са непрекъснато във всички тв студия и особено в БНТ, БТВ, НОВА,които ги квалифицират като национални, но ползват пари от бюджета под различни финансови гимнастика.
  • 75 Ха ха ха

    18 3 Отговор

    До коментар #71 от "Мъд Ю":

    Тва либерастите така и не разбрахте, че не е важно какво влиза, а какво излиза от устата:)), то на вас дай ви да лапнете нещо:)) и айде още един пол като почувствате нещо не присъщо за пола ви:)), бездарна работа ама пък демокрация:))), в САЩ 32 пола са открили така:))
  • 76 ха ха хаааа

    4 14 Отговор
    Русоснята зажигает ...

    Коментиран от #78

  • 77 Всички

    18 7 Отговор

    До коментар #9 от "jorj":

    русофоби са фашисти.Доказано!
  • 78 Русофил

    13 4 Отговор

    До коментар #76 от "ха ха хаааа":

    И това те дразни ли? Ми нищо. Дразни си се. Пак сме повече от вас. Много повече.
  • 79 Вида

    8 19 Отговор
    За мен русофилията е вид политическа ПЕ*Е РАСТИЯ!
  • 80 т-п трол неук

    17 6 Отговор

    До коментар #3 от "РусоРОБ":

    Стамболов, една жалка скатавка по време на освобождението и крадец на държавни средства чрез нагласена за него поръчка за шинели ли беше, или доставка на пушки не помня точно; стамболов, който предлага турска армия да влезе в България, е от най-великите политици, ще знеш! Предател на нац. интереси също като боко тиквочев. И също като него, с огромно и празно его.

    Коментиран от #95

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Вълко Червенков

    10 16 Отговор
    От истината боли,нали?Колкото и да триете,нищо няма да промените.Русофилията е в състояние на мозъчна смърт.
  • 83 !!!?

    10 18 Отговор
    Премахването на паметниците на съветския окупатор не е русофобия, а възстановяване на историческата истина !!!?

    Коментиран от #87

  • 84 !!!?

    9 16 Отговор
    Русофилът е ин витро заченато отроче на "вечната дружба". Той мрази всичко което не е Русия и не случайно е откровен българофоб !!!?

    Коментиран от #98

  • 85 Един

    15 6 Отговор
    Всеки път си задавам въпроса: Как мога да обичам Jhon повече от брата си Иван?
  • 86 Го4о

    7 15 Отговор
    Не можем да си позволим да станем сателит на Путин, защото Русия скоро ще изчезне. Бяхме там и нямаме добри спомени, а и рублата не е никак привлекателна. Аз дори не понасям руска реч, отвращава ме.

    Коментиран от #91, #92

  • 87 Айде, бе

    16 5 Отговор

    До коментар #83 от "!!!?":

    Ква истина, бе, тя тази армия дето и викаш окупациоона:), към Бургас и Ямбол се насочва да ни пази от истинска окупация от другата страна турците вече чакат, а и с тази армия се бият рамо до рамо наши чак до Берлин, че иначе и от други съседи щеше да има истинска окупация, компесационна, не може да се чете историята като дявола евангелието:)
  • 88 Мнение

    0 13 Отговор
    Тиквата прокарваше изцяло руските интереси.
  • 89 Моляяя?

    7 17 Отговор
    Финландия била част от Руската империя и водила война с Русия????.Нее, СССР окупира Финландия и е бита като шкамбе у дувар.Какво общо има мюсюлманина Александър Невски с Освобождението???? Русия продава ( друго какво?) газ на Германия два пъти по-евтино от колкото на нас.Същата Германия ,която изби повече от 20 милиона СССР -ци....А на нас-двойна цена-като на" братя източноправославни,??!!...Долна статийка.
    Абе,защо всички държави ,били под влиянието на СССР(Русия) са бедни.Особено тези ,които имат руски АЕЦ?

    Коментиран от #94

  • 90 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣ 🇧🇬🇷🇺

    16 6 Отговор

    До коментар #11 от "СДС демократ":

    Що ме караш да се смея? Вие отдавна се наскачахте и вече не можете да скачате. Ако се явите сами, няма да спечелите и половин процент и затова сте патеричка на ГЕРБ. В приказката за куция и слепия СДС играе ролята и на куция и на слепия! А за Русия изобщо нямаш думата!
  • 91 Ха сега, де

    8 2 Отговор

    До коментар #86 от "Го4о":

    Тоя и пророк, бил там и хайде, пророкува, нищо, че баш пророците като нашата Ванга и американския Едгар Кейси точно обратното пророкуват,остави ами познават, не като пишман пророци като теб:)))
  • 92 Що,бе

    11 3 Отговор

    До коментар #86 от "Го4о":

    Руската реч си е български диалект.
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Тоя пък

    10 2 Отговор

    До коментар #89 от "Моляяя?":

    И той на обичайното ниво на либерастите :))), който имал руски аец:))), ама не уточнява нов или от преди, че примери много и в двете посоки:)))
  • 95 Бойко

    10 10 Отговор

    До коментар #80 от "т-п трол неук":

    А нещо да кажеш за пияндето на което му взривиха мавзолея? Този човек насила направи част от българите .... македонци, за да угоди на Сталин.... и сега имаме проблеми още!!!!

    Коментиран от #111

  • 96 БАЦИЛИ

    6 12 Отговор
    СА РУСОФИЛИТЕ,ЧЕ НЕ СИ ЗНАЯТ ИСТОРИЯТА ,НЯМА ПО ДОЛНО СЪЩЕСТВО ОТ НАРОД,КОЙТО НЕ СИ Е НАПРАВИЛ ТРУДА ДА ПРОЧЕТЕ ИСТОРИЯТА СИ НО ИСТИНСКАТА,А НЕ ТАЯ ПИСАНА ОТ ПОРОБИТЕЛИТЕ СИ ,КАТО ЗА ПРОСТИ ХОРИЦА,КАКТО СЕ МЪЧИХА 45години ДА НИ МАНИПУЛИРАТ !

    Коментиран от #107

  • 97 Истинските русофоби

    7 4 Отговор
    Не биха се занимавали с паметници и църкви. Радикалното решение е референдум за анулиране на Санстефанския договор. Иначе са менте русофоби.

    Коментиран от #99, #121

  • 98 Абе

    16 6 Отговор

    До коментар #84 от "!!!?":

    Пустите Клисурци станали Московци, а панагюрци донски казаци :)), те не знам ин вотро или ин виво са станали русофили, ама Слава Богу, щото тва либерастите освен трета тоалетна друго нищо не може да докарат на родината си:)))

    Коментиран от #138

  • 99 Ами, да

    13 4 Отговор

    До коментар #97 от "Истинските русофоби":

    Що трябва да се показва на света чрез тоя договор почти пълните етнически граници на България, без 3 март и тва е:)) Лошото, е че и независимостта ще трябва да се отмени:)), защото и тя платена и уредена за България пак от Русия :)))
  • 100 Хихи

    13 6 Отговор
    Българските русофоби са същите като македонските българофоби. Дребни душици които поради некадърността си да създадат нещо поне да влязат в историята с разрушения. Справка- Бъки бомбата..
  • 101 Русофилофоб

    4 10 Отговор
    В Русия би трябвало да издигнат паметник на цар Борис трети, за това, че бидейки на страната на Гемания, по време на Втората Световна Война, той не позволява на българските войски да се бият срещу СССР. В допълнение може да се изтъкне, че България оказва формална съпротива срещу бомбардировачите на САЩ, създавайки им благоприятни условия да бомбардират по успешно нефтените рафинерии в Румъния, с което сме допринесли за отслабване на моща на Германия. И третата причина се състои в това, че ние сме издигнали техен паметник в центъра на София, без да търсим за това конкретно основание. Което е голям жест от наша страна. Казват, че ако Русия ти даде нещо, след това от тебе ще иска всичко! Във нашия случай, тя иска от нас, нещо много повече от всичко, а именно да станем нейна колония!

    Коментиран от #118

  • 102 руски говедари

    9 15 Отговор
    Всички русофили са национални предатели и са правени в грешната дупка.Всеки русофил трябва да бъде третиран като предател и руски шпионин ,и да бъде оращан ибратно в руския обор !
  • 103 Хи хи

    4 2 Отговор
    И макетата погнха руки шпиони.

    Коментиран от #115

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Тредстоун

    8 11 Отговор
    Руснаците винаги са се водили от своите интереси , никога не са се отнасяли с България като равна , винаги са се държали надменно и като господари. Ние им дадохме азбуката на тия аборигени , ние , или по точно червените маймуни 45 години ги зобаха без пари , на нас продаваха газа най скъпо до преди няколко години , щото сме братя.... Нищо против руснаците като хора , но политиката им е диктаторска още от времето на мустакатия грузинец до сегашното градинско джудже.Най вероятно джуджето има пръст и в настоящата ситуация в България , решетников по негова заръка ще е инсталирал фатмака начело на преврата.....

    Коментиран от #117

  • 106 Швейк

    8 12 Отговор
    МОЧА е открит на 7 септември 1954 година - рождения ден на тогавашния сатрап Тодор Живков. Това ясно показва, че не става дума за паметник, а за проява на подмазвачество.

    Коментиран от #114

  • 107 Айде, бе

    12 3 Отговор

    До коментар #96 от "БАЦИЛИ":

    Бацили, ами то има и полезни бацили:)), цял народ е викал дядо Иван, а и неолиберастка история да четат тези дето вярват в 32 та пола:)), тя наистина само може да се прочете, като половите им извращения, нищо общо с реалността:)))
  • 108 нищо лично

    13 2 Отговор

    До коментар #68 от "Верно ли?":

    И като си патриот нямаш право на симпатии към определена общност или към друга група хора ли ?Що за свещена глупост? Ако патриотизма ти се изразява в това да мразиш или отричаш останалите твоя патриотизъм по скоро прилича на фашизъм ....
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Ако е така

    6 1 Отговор

    До коментар #73 от "Дако":

    бива да осъзнаеш, че това се дължи най-вече на действията на "демократичния цивилизован западен свят". Така е, но кой да мисли и с какво.
  • 111 т-п трол неук

    7 3 Отговор

    До коментар #95 от "Бойко":

    Основен проблем на троловете, така и ненаучили се да мислят, да разширяват ограничените си знания и т.н., е че считат всеки с различно мнение от тяхното за комунист, русофил, бсп-пар и т.н....
  • 112 РУСОФИЛ 🇷🇺

    15 5 Отговор
    АНТОН ГИЦОВ ЗДРАВО БРЪКНА В ГЪРБА НА РУСОФОБИТЕ. БРАДИЧКИТЕ ИМ ТРЕПЕРЯТ ОТ ЯД, МЯСТО НЕ МОГАТ ДА СИ НАМЕРЯТ.
  • 113 Не цитирай

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "РусоРОБ":

    исторически личности без да ги познаваш.
  • 114 Ами

    14 4 Отговор

    До коментар #106 от "Швейк":

    Те и евреите много по късно от годините на спасението си се пребори ха в Израел 9 май да е официален празник, заради политика, но от дадоха заслуженото на червената армия и тук е така, да може Пасито цвете да остави на паметника на спасителите на дедите му, че без червената армия и него можеше да го няма :)

    Коментиран от #116

  • 115 Ха,ха

    6 1 Отговор

    До коментар #103 от "Хи хи":

    Имах си аз...?!Та нали макета требе да се натегнат на мумията-Бай-Спън...:)))!
  • 116 Ами да...

    16 3 Отговор

    До коментар #114 от "Ами":

    Ако не бе червената армия,Пасито да бе станал на сапун в нацистките концентрационни лагери...
  • 117 т-п трол гробаджийски

    8 2 Отговор

    До коментар #105 от "Тредстоун":

    Сигурно решетников инсталира и тиквоча 12 г на влас, та да им построи газопровода с 3 милиарда наши пари!?? Нещо смислено можеш ли да кажеш, гробаджийче. А цената на газа, защо не поевтиня?!
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣ 🇧🇬🇷🇺

    16 7 Отговор
    Ако Русия не ни беше освободила, нямаше да можем така сладко и безгрижно да си коментираме кой е русофил, кой русофоб и кой най-вече българофил. Даже нямаше да знаем, че сме българи!
  • 120 АУУУУУ

    7 12 Отговор
    Проблема на русофилите е че освен няколко хиляди читатели на преклонна възраст със стотина коментиращи трола срещу милионите русофоби ...МАЛЕЕ КОЛКО СТЕ ЖАЛКИ И СМЕШНИ!
  • 121 Ердо

    11 6 Отговор

    До коментар #97 от "Истинските русофоби":

    Горещо одобрявам. Ако се анулира Сан стефанският мирен договор България ще се върне към състоянието си отпреди руско турската война.няма да има освобождаване и спокойно могат да се бутнат всички паметници. Ще трябва да активирам Горанчо, Иво и другите наши хора в тази насока.
  • 122 Мнение

    7 13 Отговор
    Не знам кой е писал този пасквил, но поляците, като изразяват открита омраза към Русия защо са сто пъти по-добре от нас. През 90 те години като го закъсахме Тодор Живков е ходил да иска пари от Москва, но са му показали вратата. След това отиват при немците, които се съгласяват, но казват при какви условия ще дадат парите. А именно най печелившите секттори да отидат в тяхни бизнесмени. Въпреки това нашите главанаци дават огромно парче от баницата на руснаците без нищо. Като нефто хим и цялата енергетика на страната от което до ден днешен неможем да се оправим.

    Коментиран от #128, #129, #133

  • 123 И двете

    6 2 Отговор

    До коментар #18 от "Електра":

    ти твърдения не са верни. Едва ли имаш с какво да го проумееш. Това се отнася и до останалите подобни на тебе, които обичат да се определят като единствените патриоти, а всъщност са много далече от патриотизма. Псевдопатриоти- да! Стига, губя си времето с вас. Помислете кой "спасител" ще си изберете пак на 11.07.
  • 124 БПФ

    11 3 Отговор
    За това, за което бойкоборисов се хвали, ние - ако бяхме държава със закони, трябваше отдавна да сме го скъсили с една глава. Да ощетиш държавата си с милиарди, изпълнявайки заповеди отвън (от трима американски сенатори), това е държавна измяна и трябва да се наказва със смърт.

    Тука не става дума за русофилство. Просто националните ни интереси обикновено съвпадат с руските под формата на варианти за взаимоизгодно сътрудничество. Робското навеждане пред САЩ не ни носи нищо друго, освен огромни щети. Именно затова русофобите във властта трябва да бъдат съдени за държавна измяна. Такива психически болни жалки индивиди като иво инджев, босия и тем подобна сгaн заслужава само презрение.
  • 125 Циник

    7 2 Отговор

    До коментар #11 от "СДС демократ":

    Интересно, аз бих предложил същото за СДС и производните му вируси.
  • 126 Хъмм аха

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "Псевдоним":

    Мъже..., ама колко да са мъже?
  • 127 Не си

    3 1 Отговор

    До коментар #43 от "Излазът":

    наясно със Сталин.
  • 128 т-п трол гробаджийски

    8 2 Отговор

    До коментар #122 от "Мнение":

    Цялата енергетика е на разни калинки, теменужки, доган, свинята, бивши дупетати и министри и т.н. От 12г е така благодарение на ГРОБ. Вкл и Козлодуй източват, даже и НЕК е на колене брагодарение на тях. Съргей ги започна тия мурафети с веи тока, ама мутрите направо заграбиха всичко. А валентин златев на кой е приятел?! На руснаците или на тиквоча?!
  • 129 т-п трол гробаджийски

    11 6 Отговор

    До коментар #122 от "Мнение":

    Освен това, Мариците 1 и 3, на които им плащаме тройно тока, а от няколко години им плащаме и въгреродните емисии, на руснаците ли са или на краварите?! Всичките ТЕЦове, които горят боклуци и тровят хората, а ние и на тях им плащаме емисиите, на руснаците ли са или поставени лица на ДПС, ГРОБ и т.н.?!
  • 130 Той

    1 1 Отговор

    До коментар #47 от "пройчо":

    си остава дрънкалото "да, ама не", символ на...обидно ми е да го кажа.
  • 131 Усман

    5 10 Отговор
    Не съм историк ,ама по време на турско българите са имли земя ,а по време на руските комунета нямаха

    Коментиран от #153

  • 132 Скорпи

    4 2 Отговор
    Този трябва да е от най дъртите комунисти......
  • 133 Балкантурист

    1 1 Отговор

    До коментар #122 от "Мнение":

    Тодор Живков е ходил в Москва през 90-те??? Като турист, може би?
  • 134 Любознателен

    3 1 Отговор
    Темата е интересна, но кой ли ще да е този Антон Гицов? Говори като авторитет, а името му е напълно непознато, за разлика от имената на хората, срещу които се възмущава в статията си.
  • 135 ТтТ

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Експерт":

    Точно
  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Българин

    7 7 Отговор

    До коментар #2 от "Професора":

    Ваксина за ковид направиха , сега чакаме да направят ваксина срещу русофилия и тя трябва да е задължителна иначе тая държава НИКОГА няма да се оправи !
  • 138 !!!?

    2 4 Отговор

    До коментар #98 от "Абе":

    Личи че си "московец", ама предател на клисурци !!!?
  • 139 cornholio

    3 0 Отговор
    Боко русофоб хаха най-големия виц е тва.
  • 140 Наблюдател

    7 1 Отговор
    Напъна да се превърне Русия във враг от такива като Даниел Митов, Плевленлиев... е изключителна глупост!
  • 141 бай Даньо

    3 8 Отговор
    Русофобията е имунната система на България . Русофобията е лакмусовия тест за български патриотизъм. Русофобията е съпротивителната сила на България на руския имперски проект. Накратко русофобията е нужна на всяко българско живо същество като въздуха и водата! Без русофобия няма и България!

    Коментиран от #144

  • 142 ХиХи

    12 2 Отговор
    Обобщение по темата: Както стана ясно днес, германците си имат Северен поток, турците Южен, а ние като върли русофоби- среден ПрВГЗ.
  • 143 Русофил

    8 6 Отговор

    До коментар #1 от "Експерт":

    Русофобията - това е психическо разстройство предизвикано от слабоумие и добро заплащане.
  • 144 Русофил

    3 3 Отговор

    До коментар #141 от "бай Даньо":

    Виж коментар 143, а утре иди на психиатър.
  • 145 Demonaz

    4 4 Отговор

    До коментар #28 от "Доротея":

    Русоробията е болест,но и получават по някоя купейка :) Защо бягате на Запад ,а не в рашка с чашка ?
  • 146 Русофилофоб

    2 2 Отговор
    Неморално е, да наричаш русофоб, някой който разкрива неприятните истини в руско-българските отношения, или пък да го фаворизираш с нарицателното русофил за това, че прикрива неприятните истини!
  • 147 Виж

    0 0 Отговор
    Коментар 142
  • 148 Робот

    3 5 Отговор
    Бай Доньо,много си прост бе човек,ма много ти казвам!Ако не беше Русия да ни освободи дали щеще да се казваш така а ?!Май не!!!Прост си много да си го знаеш
  • 149 Коко

    2 1 Отговор
    Антон Гицов - дипломат, член СБЖ, и най-важно: агент КГБ.
  • 150 Бай Онзи

    4 2 Отговор
    Русофобия и русофилия са понятия, създадени от руския държавен апрат и нямат нищо общо с отношенията межу отделните хора. Тези понятия обозначават кои хора в чуждите държави служат на интересите на руската държава и кои -не.
    Всеки сам да си направи извод, кои са русофоби и кои - не.
  • 151 КОГА КОГА

    3 3 Отговор
    КОГА ЩЕ БУТНЕМ ТОТЕМИТЕ НА РУСКИТЕ ОКУПАТОРИ?

    Коментиран от #157

  • 152 Я па тая

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Електра":

    Публикувано във факти.бг: Русофоб значи Български патриот, Русофил значи продажник или по точно мурзилска слуга...

    и каква е разликата от:
    Американофоб значи Български патриот, Американофил значи продажник или по точно краварска слуга...
  • 153 Я па тоя

    5 1 Отговор

    До коментар #131 от "Усман":

    Е как са имали българите през турско земя, като тя е била собственост на султана?

    Коментиран от #164

  • 154 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 6 Отговор

    До коментар #2 от "Професора":

    Руcия нямa нуждa дa ни "OCВOБOЖДAВA", дocтaтъчнo e дa aктивирa cвoитe "cпящи клeтки". Миниcтър прeдceдaтeл нa БЪЛГAРИЯ в пeриoдa 1950-1956 г. e пoлкoвник oт НКВД c пceвдoним Cпaртaк. Cтaвa въпрoc зa caтрaпa - вълкo чeрвeнкoв. Зa бaй тoшo нe знaм, нo тeзи прeди нeгo, кoмуниcтичecки миниcтър прeдceдaтeли, дo eдин ca oфицeри oт Лубянкa... Цялaтa ни държaвнa cтруктурa e oкупирaнa oт руcкитe \"cпящи клeтки\", eдинcтвeнo гeн. Б. Бoриcoв уcпя дa прoбиe oгрaничeниятa c хитрocт, зaщoтo гo пoдцeнихa интeлeктуaлнo нeгo, a и БЪЛГAРCКИЯТ НAРOД e умeн и мъдър. Ocвeн тoвa, чecтнo кaзaнo имaхмe нeвeрoятeн шaнc c Гoрбaчoв и Eлцин, a мoжe би и Гocпoд e Бългaрин, чe хвaткaтa ce oхлaби и бързo Бългaрия пoe глъткa въздух.... Да-а-а, интерконекторната газова връзка с Гърция е фактор, а не само журналистическа новина!!!
    Cдeлкaтa зa F-16 бeшe нaиcтинa пoврaтeн и рeшитeлeн мoмeнт зa Бългaрия ! Ceгa вeчe кoмунягитe и руcoфилитe щe зaпoчнaт дa уceщaт чe Бългaрия e зaвинaги чacт oт EC и НAТO и ocнoвния врaг e Руcия ! Тeжки врeмeнa идвaт зa руcкитe пoдлoги в Бългaрия ...

    Коментиран от #158

  • 155 Генерал 🇧🇬

    8 4 Отговор
    Вceки eдин cрeднo интeлигeнтeн чoвeк знae, чe нaй-гoлeмият врaг нa Бългaрия oт иcтoричecкa глeднa тoчкa e Гърция и Турция..и cлeд тoвa Cърбия, Фрaнция, Aнглия, Руcия и т.н...(A нaй-гoлeмият врaг нa Cвeтa oт иcтoричecкa глeднa e Вeликoбритaния)
    Тaкa чe, oт иcтoричecкa пeрcпeктивa (прeди руcoфoбиятa) гъркoфoбиятa и туркoфoбиятa би трябвaлo дa ca нaпълнo зaкoнoмeрни, нo НE ca.Вce пaк, нaли трябвa дa ce бoрим зa "дeмoкрaциятa" и врaгoвeтe нa "Aмeрикa зa Бългaрия"...

    Някoгa аз нe бях руcoфил, но блaгoдaрeниe нa „Aмeрикa зa Бългaрия“cтaнaх тaкъв. Тe нe cи мръднaхa пръcтa дa cтaнa aмeрикaнoфил, нo виж, oпитaхa кaквo ли нe дa мe прeвърнaт в руcoфoб.
    Aз нe иcкaм дa бъдa руcoфoб, кaктo нямa дa бъдa и aмeрикaнoфoб, при eднa „Руcия зa Бългaрия“c пoдoбнa пoлитикa.

    Коментиран от #156

  • 156 ВВасилев

    2 4 Отговор

    До коментар #155 от "Генерал 🇧🇬":

    И всеки един високо-интелигентен човек знае ,че плещиш глупости.
  • 157 НИКОГА НОКОГА

    3 3 Отговор

    До коментар #151 от "КОГА КОГА":

    НЯМА ДА БУТНЕМ РУСКИТЕ ПАМЕТНИЦИ
  • 158 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣ 🇧🇬🇷🇺

    2 4 Отговор

    До коментар #154 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Стига си повтарял едни и същи глупости, на които и сам не си вярваш! Всичката ви работа е като F-16. Тетивата се натягат, натягат и в един момент - БУМ и ще сме извън НАТО и ЕС.
  • 159 Нико

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Експерт":

    Абсолютно вярно. Радвам се, че има нормални хора.

    Коментиран от #160

  • 160 Кико

    2 0 Отговор

    До коментар #159 от "Нико":

    Ти от тях ли си?
  • 161 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 162 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 163 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 164 Ннм

    3 4 Отговор

    До коментар #153 от "Я па тоя":

    Не е точно така, всеки българин е имал собствена къща и имот лично негови, а нивите дори да да се водели собственост на султана са се предавали по наследство в българските семейства! Така че де факто земята е била на българина за дя я обработва и да плаща ДАНЪЦИ, докато за крепостния руснак господаря му е плащал данъци като за глави добитък!
    За жалост в русия нищо не се е променило от памтивека както ЛЕРМОНТОВ беше писал "Мръсна Земя на господари и роби" само названията са различни помещици, комисари, а сега олигарси! Наистина е срамно и жалко тези мизерници да бъдат най-големия разделител в българското общество!

    Коментиран от #171, #173

  • 165 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 166 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 169 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 170 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 171 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣ 🇧🇬🇷🇺

    3 2 Отговор

    До коментар #164 от "Ннм":

    Точно наричаните от теб "мизерници" са причината земята ни да не е на султана, а да е наша свещена земя, наречена България! Тези "мизерници" не са причина ние да сме разделени. Правим си го сами. А султана (Ердоган) пак гледа към нашите земи, докато си играем на добри и лоши.
  • 172 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣ 🇧🇬🇷🇺

    4 3 Отговор

    До коментар #166 от "стоян георгиев":

    Не мога да се съглася с теб за много неща. Русия не внася нищо от нас, защото ние не й предлагаме. През социализма имахме мощно селско стопанство и изнасяхме за СССР. Сега вместо от нас, Русия внася селскостопанска продукция от Турция, вместо от нас. А ние вместо да изнасяме такава продукция, ние я внасяме от Турция и от Гърция. Сами сме си виновни. И как да няма антируска ситуация - и малките деца го виждат. Всеки ден измислени шпионски скандали без доказателства. Русия великодушно не ни сложи в списъка с неприятелските държави. Като сме си избрали ЕС и НАТО, значи ли, че трябва да се държим враждебно и невъзпитано със страни извън тях и особено с Русия?

    Коментиран от #183

  • 173 Я па тоя

    5 0 Отговор

    До коментар #164 от "Ннм":

    В османската империя не е имало аристокрация - благородници, от типа на тези в Европейските страни вкл. и като болярите в България. Всички управители - бейове, спахии и т н. са назначавани от султана, и техните синове не са били наследници на длъжността и на земята - няма наследяване като при благородниците/феодалите в Европа.
    Едва в 18 век почва разпадане на спахийско - ленната система и спахилъците почват да се наследяват, но това не създава аристокрация. Цялата земя е била собственост на султана, другите под него са имали само владение и ползване.
  • 174 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 175 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 176 Георги Николов

    3 3 Отговор
    Русофобията се роди в годините на социалистическото строителство и познайте защо , ама от първия път........ Защото тези орки ни докараха една азиатска система за развитие на обществото ,която ни доведе до никъде.Още берем плодовете и.

    Коментиран от #180

  • 177 Лермонтов

    2 1 Отговор
    ЛЕРМОНТОВ беше писал "Мръсна Земя на господари и роби"
  • 178 т-п трол соросоиден

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "Излазът":

    Бероморска тракия я губим много преди 44-та бе, лъжец прост и неук!
  • 179 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 180 браво тролчо

    1 0 Отговор

    До коментар #176 от "Георги Николов":

    Съгласен съм че системата на комунизма е тотално сгрешена и невъзможна. Но не тя породи русофобията, а некадърността и мързела на неуспели да се налапат псевдо комунисти, гарнирана от западни грантове.
  • 181 МАЛКА пенсИЯ

    0 0 Отговор
    Купили,си индулгенция,грънци.Разрушиха,(приватизираха)за втори път,предприятията,бившите им директори,а го приписват,на,,новите управляващи''.Дипломатите,помагали,как,както по-рано ли сичко,се изнасяше,товареше,във Варна,Бургас. А за свободата,СМЕ СИ ПЛАТИЛИ,ПРЕПЛАТИЛИ.1978-ТРИ МИЛИАРДА,ЗЛАТНИ ЛЕВА,А 1944до 1989-ОЩЕ ПОВЕЧЕ.
  • 182 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 183 стоян георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #172 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣ 🇧🇬🇷🇺":

    не им предлагаме щото сме им марионетки.просто няма министър председател дето да им каже че ако искат пет милиарда внос у нас трябва да правим поне три милиарда износ,а не 500 милиона.може да докарат поне пловловината туристи от турция тук.могат да купуват много повече вино,череши или софтуер.имаме хиляди неща дето може да им предложим ,но предвид лакеиското поведение на путиноидите у нас тва не се налага!няма друга страна с която да сме в подобна ситуация и никога не е имало.ограбват ни от години ,но никои у нас и дума не отваря.явно щото сме русофоби!!!смях!
  • 184 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 185 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 186 Големият ти проблем

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Експерт":

    Големият ти проблем е, че ако нямаше Русия, най -вероятно нямаше да има история на България сред 1878г., , която да познавате, а ние щяхме да сме като щастливите кюрди днес.
    Но вие понеже явно сте Хасан , този факт някак не Ви се струва важен.