Last news in Fakti

23 Май, 2021 13:00 5 642 38

БСП: Никой не я иска, но може ли без нея?

  • бсп-
  • политика-
  • социалисти-
  • корнелия нинова-
  • румен петков-
  • георги кадиев-
  • татяна дончева

Ролята на БСП в новия парламент ще се окаже ключова

БСП: Никой не я иска, но може ли без нея? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През годините БСП доказа, че обича да се явява на избори в коалиция с множество присъдружни малки партии, които с течение на времето ставаха все по-малки и незначителни. Целта на тези политически партийки бе да осигурят коалиционния етикет и депутатското място на лидера си. Корнелия Нинова обаче сега се е втурнала да разтваря ветрилото както по времето на Георги Първанов, когато Столетницата бе в съюз с още десетина партийки.

Бесепари от всички страни, съединявайте се!

Нинова стяга широк ляв фронт, събирай стари червени отломки, все ярки имена в партията допреди 6-7 години: Татяна Дончева и нейното "Движение 21", Румен Петков и неговото АБВ и Георги Кадиев, зад когото не е ясно има ли законна политическа формация в момента.

В края на 2013 г. Татяна Дончева, която бе един от най-острите критици на бившия лидер Станишев и на кабинета "Орешарски", напусна БСП, за да основе "Движение 21". През 2014 г. БСП изключи Георги Първанов и Румен Петков заради създаденото от тях движение АБВ. Георги Кадиев бе изключен през 2015 г., защото се яви за кмет на София паралелно с червения кандидат Михаил Мирчев и с подкрепата на АБВ.

Така приключи процесът на многообразието в БСП – през 1990-те тя обединяваше в себе си множество идейни течения и кланови групи, които после излязоха от нея като самостоятелни формации, за да се върнат сега обратно като не толкова външни партньори. Името на коалицията остава "БСП за България" и тя действително би трябвало да придобие по-истински коалиционен облик, запазвайки и досегашните безлични и миниатюрни формации като "Комунистическа партия на България", Земеделски съюз "Александър Стамболийски", "Нова зора" и "Екогласност".

Електорални потенциали и рискове

Доколко по-широк спектър вляво ще обхване новата колиция "БСП+" тепърва ще се види, сигурно е едно - че ще е по-многогласна. Не е ясно и дали новата левица ще надскочи сериозно електоралното ниво на БСП от априлските парламентарни избори. Новите присъдружни формации изглежда не разполагат с голям багаж. "Движение 21" и АБВ се явиха заедно на парламентарните избори през 2017-а и спечелиха 54 000 гласа (1,59% от вота). На 4 април 2021-а АБВ сама събра под 15 000. Не е ясно какъв е приносът на формацията на Дончева в общите 150 000 гласа на "Изправи се! Мутри вън!", която, макар и малка, бе многочленна коалиция. "Нормална държава" на Георги Кадиев пък, която дори не бе регистрирана от съда, и всяка друга подобна формация вероятно би имала миниатюрен принос.

Електоралният ръст на новата "БСП за България", разбира се, може да не резултат от прост аритметичен сбор, нито от идеята за широкото ляво, а просто от повика "старите да се съберем". Оживелите спомени за величието на Столетницата все пак може да я повдигнат от унизителното трето място в електоралната йерархия.

В този носталгичен ляв спектър обаче се появява и съвсем нов играч - "Лява Алтернатива" на Жан Виденов. И не е ясно дали тя няма да занули плюса от напъна, отцепвайки традиционни социалистическо-комунистически гласове. Към кръвопийците на столетната снага може да се включи и "Възраждане" на Костадин Костадинов, който със своето безусловно русофилство спечели над 78 000 гласа през април.

Ролята на БСП в новия парламент ще се окаже ключова

Акцията "БСП+" обаче може да допринесе за нова патова ситуация в 46-ия парламент. "Изправи се! Мутри вън!" е потенциален електорален донор на Левицата и на "Има такъв народ". И ако няколко десетки хиляди гласа се отлеят както с напускането на Татяна Дончева, така и с преориентация към Слави Трифонов, формацията може да не влезе в парламента. Но така партиите на промяната стават само две, и макар и с по-голям потенциал, "Има такъв народ" и "Демократична България" едва ли ще съберат парламентарно мнозинство. А техните червени линии към БСП са прекалено дълбоки, както тези към ГЕРБ и ДПС, за да припознаят Столетницата за посестрима дори с отвращение. Отделно, че в новия парламент най-вероятно ще попаднат националистическите формации, които преодоляха разединението си и ГЕРБ няма да са сами като в 45-ото НС.

Така БСП ще се окаже ключовият играч за властта. Което обаче трудно може да сбъдне мечтата на Нинова да е премиер - за целта все пак трябва да си първи. Но пък върху нея може да легне отговорността да се състави про-ГЕРБ или анти-ГЕРБ правителство, или изобщо да не се състави някакво управление. Сладко, но и горчиво е да си този, когото хем не искат, хем без когото не може.

С новата голяма коалиция "БСП+" Корнелия Нинова се опитва да спаси главата си от евентуално затвърждаване на изборния провал на социалистите през юли. Но вместо това може да си докара на главата непосилна тежест, която да рискува бъдещето не на лявата коалиция, а на собствената ѝ партия.

Автор: Веселин Стойнев


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перо

    22 61 Отговор
    ГЕРБ ОТНОВО ЩЕ СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ. Заедно с патриотите ще състави правителство,което ще гарантира стабилност на България. Може да имат трески за дялане,но на фона на претендентите са направо ангелчета.Така няма да спрат фондовете от ЕС. Страната ни ще продължи да се развива икономиески, пенсиите ще продължат да растат ,ще има работа( за тези които искат да работят ,разбира се,тук не говорим за последния софиянец),нови пътища, метро ,язовири. Ако не беше ГЕРБ, сега България щеше да е потънала в мизерия,безработица,пенсиите щяха да са 3 евро месечно.Ние ,Народа няма да забравим как бяхме на ръба на оцеляването преди управлението на ГЕРБ.

    Коментиран от #8, #22

  • 2 john

    5 15 Отговор
    Може
  • 3 БАЙ Х@Й ‼

    22 6 Отговор
    Колко са МИЛИОНЕРИТЕ - ПРОЛЕТАРИИ 🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔

    Коментиран от #10

  • 4 ТаУмВзе

    11 1 Отговор
    Няма незаменими ей!
  • 5 розово

    9 17 Отговор
    Въпроса е кой чрез Нинова превзе БСП.

    Коментиран от #33

  • 6 Българка

    25 8 Отговор
    Тая статия към днешния ден меко казано не е актуална. Татяна Дончева е водила разговори по покана на Корнелия Нинова, но не е потвърдила участие в лявата коалиция. Днес е факт, че Движение 21 е част от ИСМВ. Дончева е директна, тя е острие, което не замазва нещата, а ги назовава просто с истинските им имена!
  • 7 Перник

    13 35 Отговор
    Не се накрадоха не се наядоха! Видяхме как беше при ГЕРБ и какво прави Певен Радев с неговата коалиция и затова ГЕРБ идва отново на власт! Най големите мутри се крият под “ Изправи се мутри вън! Парадокс по български!
  • 8 РЕАЛИСТ

    34 12 Отговор

    До коментар #1 от "Перо":

    Абе не ти ли стана ясно, че с ГЕРБ в свършено. Бойко си заминава за Америка при семейството, така наречената му партия се разпада и почват да си търсят място в други партии. Де же ву, като НДСВ.

    Коментиран от #11

  • 9 пройчо

    15 4 Отговор
    Некъф анализ за ,,герп,, ?....или Боковите цървули не са вкусни за гризане от ,,нализаторите,,!!
  • 10 Финансов консултант

    18 1 Отговор

    До коментар #3 от "БАЙ Х@Й ‼":

    Брой всички от БСП от 1989 до 2021! Много са и всеки ден станат повече! Най бедната страна в Европа с най много милионери на глава от населението! Парадокса на прехода! Пенсии 300 лева да 36 годишен стаж! Кой иска да живее от младите българи в България при такъв Парадокс??? 40% от българското население не може да си плаща парното????
  • 11 Перо

    2 16 Отговор

    До коментар #8 от "РЕАЛИСТ":

    Така си мислиш....щото си гладен.

    Коментиран от #16

  • 12 А де ?

    14 1 Отговор
    Какво е това заболяване, сами да си избираме и овластяваме хрантуниците. Да им даваме имунитет и привилегии. А след месец - ''най нисък рейтинг'' и псувни до дупка.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Бай Вълчан

    7 11 Отговор
    Корни, не така. Искаш да правиш Балканска федерация ала Тито, т.е. България да се присъедини към Югославия, а не федерация на равноправни дъжави. Иначе казано, ти си пържолата, а всички останали са част от гарнитурата - доматки, краставички, пържени картофки и т.н. Няма да спечелиш по този начин.
  • 15 НЯКОЙ

    11 1 Отговор
    В политиката влизат много объркани хора: такива, които нямат капацитет за професионална реализация, които имат изчерпан умствен и/или физически ресурс, търсещи реабилитация, заблудени за своите възможности, прилъгани от ласкатели, властолюбци като психическа категория, за отмъщение и т.н. Време е психиатрите да се намесят и да се провежда психиатрична експертиза на кандидатите за депутати. Освен професионалната пригодност - да не оставяме разни аутсайдери да пишат законите по които ни управляват други аутсайдери!
  • 16 РЕАЛИСТ

    8 3 Отговор

    До коментар #11 от "Перо":

    Този филм сме го гледали вече няколко пъти.

    Коментиран от #18

  • 17 Работния

    2 0 Отговор
    Ииии тия ФАНАКОЗАОКАТАДЖИИ БУКЛУ МАРКАТА БЪКАНО Е С ТАКИВА В МАЛКА БЪЛГАРИЯ .УЖАС
  • 18 Спокойно,бе!

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "РЕАЛИСТ":

    Идва новия сезон.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Матей

    6 5 Отговор
    ДВ като един вездесъщ глобалистки рупор се нахвърля подобаващо срещу всяка социална идея,громи и дамгосва наляво и надясно.ТУЙ КОМУНИСТИ,кръвопийци са подходящи описания за хора ,които може би имат и добри намерения.И Възраждане не е пощадено,все едно били готови да се слеят с бсп,а като най-важна отличителна черта се посочва русофилството.Да ,то е нещо естествено за българина и се подразбира,но западните настроения са различни,всеки намек за симпатии към Русия ги охулват и засипват с нелепи нападки.
  • 21 mi6osp

    8 4 Отговор
    Интересно как ще коментира тази тема ДВ след петите извънредни избори. И след десетите.Ситуацията в страната е такава, че редовно правителство без Борисов може да има само с БСП .
  • 22 Поп Андрей

    9 8 Отговор

    До коментар #1 от "Перо":

    ГЕРБ умре чадо. Мир на праха му. Амин!

    Коментиран от #23

  • 23 Дядо попе,

    7 4 Отговор

    До коментар #22 от "Поп Андрей":

    не се гаси туй що не гасне.
  • 24 Шердан Българов

    8 8 Отговор
    ЗА 15-ТИ ПЪТ ГЕРБ ЩЕ БИЕ БСП НА ИЗБОРИ КАТО МАЧЕ У ДИРЕК!

    Коментиран от #25

  • 25 Точно така....

    4 2 Отговор

    До коментар #24 от "Шердан Българов":

    То глас не им остана от реване,вече само скимтят като сритани псета.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Кому нисък

    3 7 Отговор
    БСП са абсолютна патерица на ГЕРБ, сега си отиват с тях. На следващите избори ако хванат 4 място да се радват. Хората видяха, какво представляват и едните и другите. Видяха, как се случват нещата и няма да се излъжат пак, на БСП им е ясно. С когото и да се коалират, ще го повлечат надолу със себе си. За това никой не ги иска, каквото и да говорят, фактите са си факти!

    Коментиран от #29

  • 29 Хмммм

    8 2 Отговор

    До коментар #28 от "Кому нисък":

    ГЕРБ и лично г-н Борисов са виновни ,че българите живеем весело и щастливо. Ходим на почивки и екскурзии в чужбина ,живеем добре . Преди да се появи ГЕРБ, едвам оцелявахме,нямаше работа,хляба с купони, мизерно заплащане,глад ,студ ,убиваха ни по улиците - благодарение на другарите. Не сме забравили .
  • 30 Шаран БГ

    2 4 Отговор
    " Никой не я иска......!!" Защо ли ?? Българите знаят и помнят какви "добри"управници бяха! Че те са същите. Единствено лигите им текат за "кокала". Какво социалистическо може да има в едни отчаяни капиталисти, които окрадоха труда на хората ? В ръководството и има само амбициозни и алчни човеци, готови на всичко, за да не изтърват комунистическите превилегии.
    МОЖЕ И БЕЗ БСП, КОЯТО ВЕЧЕ КОЛКО ГОДИНИ ГО ИГРАЕ "ОПОЗИЦИЯ"
    Като идеи и сладки приказки са добри . На практика - интриги / със свои и чужди/ скандали.....съдебни спорове за глупости и загуби на парламентарно време. През годините са го доказали.........Може и без тях !!
    И тъй като са едно и също с останалите - ГЕРБ, ДПС, патриоти разни- искат да ги има. Иначе с кого ще се джафкат !!??
  • 31 в селото

    4 0 Отговор
    на кьоравите(слепците) има трима с по едно око- кмета, даскала и попа. Ако един ден отнякъде мине някой, който е и с двете си очи, то тия тримата ще го натиснат и ще му извадят очите, за да няма такъв дето вижда повече от тях. Мила, родна картинка.
  • 32 Чичо от село

    2 1 Отговор
    А защо си мислите, че никой не я иска!
  • 33 Антимафия

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "розово":

    Контра въпрос на твоя ,
    кой не можа ,да превземе БСП?
  • 34 БАЙ НЕХОЙ

    3 1 Отговор
    БСП ДПС = ВЕЧНА ДРУЖБА
  • 35 Прав е Перо

    7 2 Отговор
    ГEРБ OТНOВO ЩE CПEЧEЛИ ИЗБOРИТE. Зaeднo c пaтриoтитe щe cъcтaви прaвитeлcтвo,кoeтo щe гaрaнтирa cтaбилнocт нa Бългaрия. Мoжe дa имaт трecки зa дялaнe,нo нa фoнa нa прeтeндeнтитe ca нaпрaвo aнгeлчeтa.Тaкa нямa дa cпрaт фoндoвeтe oт EC. Cтрaнaтa ни щe прoдължи дa ce рaзвивa икoнoмиecки, пeнcиитe щe прoдължaт дa рacтaт ,щe имa рaбoтa( зa тeзи кoитo иcкaт дa рaбoтят ,рaзбирa ce,тук нe гoвoрим зa пocлeдния coфиянeц),нoви пътищa, мeтрo ,язoвири. Aкo нe бeшe ГEРБ, ceгa Бългaрия щeшe дa e пoтънaлa в мизeрия,бeзрaбoтицa,пeнcиитe щяхa дa ca 3 eврo мeceчнo.Ниe ,Нaрoдa нямa дa зaбрaвим кaк бяхмe нa ръбa нa oцeлявaнeтo прeди упрaвлeниeтo нa ГEРБ.
  • 36 Може

    0 0 Отговор
    Може
  • 37 И ОТНОВО8434

    0 0 Отговор
    ролята на бсп ще е никаква и в следващите парламенти
  • 38 РЕАЛНО

    0 2 Отговор
    ОТ ВИДЯНОТО ДО СЕГА , БСП И НИНОВА СА ЕДИНСВЕНИТЕ НОРМАЛНИ ПОЛИТИЦИ. ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е СБИРЩИНА ОТ НЕГРАМОТНИЦИ,МУТРИ, ПОЛИТ. ХАМЕЛИОНИ И АЛЧНИ ДЕГАМАГОЗИ.