2 Юни, 2021 13:00 6 232 49

Кои са „бившите хора“ на Бойко Рашков и какво друго можем да научим от интервютата му?

  • бойко рашков-
  • бойко борисов-
  • герб

Но дали метафорите, които ползва Бойко Рашков, за да назовава тялото на Борисов, са най-важното в интервютата му

Кои са „бившите хора“ на Бойко Рашков и какво друго можем да научим от интервютата му? - 1
Снимка: Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Медийната звезда на служебния кабинет гори като със сярна киселина душите на мутрите и лакеите им. Но вече не интервютата на силовия вицепремиер, а квиченето на Борисов за „арест, хляб и вода“ и кудкудякането на мисирките за „два милиона протестиращи срещу ареста му“ са голямата новина от последните дни. Истината бавно си пробива път до недрата на герберското колективно безсъзнателно. В причудливи форми. Това коментира Валентин Хаджийски за "Гласове".

Към края на интервюто със Сашо Диков в петък, притиснат защо не разрешава на шефката на кабинета си Фичерова да обясни пред медиите защо Цацаров я уволнил дисиплинарно от КПКОНПИ, Бойко Рашков призна, че в момента чувал „такива изказвания, нагли, от бивши хора“, че тя била човек на Васил Божков, и че „може би ние трябва да осветлим някои въпроси“.

Очевидно под „бивши хора“ Рашков имаше предвид в единствено число бившия премиер Борисов, когото дълбоко презира, както впрочем го презират и поне 90% от българите в момента. Вицепремиерът явно се гнусеше да произнася името Бойково толкова често, колкото му се налагаше, и всеки път търсеше синоними, някои и в множествено число. В секундата на репликата му за „бившите хора“ „Евроком“ показа именно кадър с Борисов – и на бившия външен министър и кандидат-премиер Митов – предполагам от срещата с Младежи ГЕРБ.

Така го разбрах и аз – и мисля, че поне 90% от зрителите така са го разбрали. Ако в България имаше независими „социологически“ агенции, те щяха мълниеносно да установят този медицински факт. Тъй като Борисов беше абсолютен монарх, той все още и завинаги е единственият „човек“ в своята куклена монархия. Лакеите му са „полухора“, както Осип Манделщам наричаше угодниците на Сталин: „Он играет услугами полулюдей.“ Но тъй като е лишен от власт, той вече е „бивш човек“.

Освен поне 90-те процента, подкрепящи Рашков, имаме обаче и нищожно малко, но кресливо и свръхекспонирано в медиите малцинство, което все още се стиска като удавник за сламка за доказано контрапродуктивната метафорика за „реваншизма“ на „комунистите“, дето идели да сандърдисат „демократичния“ ГЕРБ. Всички мисирски радиоточки повтарят дословно опорката на „бившия човек“ за „комунистически преврат“.

Още в събота заранта Лилия Друмева, председател на Съюза на репресираните от комунизма „Памет“ – неизвестен ми досега филиал на ГЕРБ – коментира: „Абсолютно мракобесен термин. Това е недопустимо. Приемам го за реставрация в пълния смисъл на тази дума. Проф. Вили Лилков и журналистът Христо Христов издадоха такава книга „Бивши хора“. Аз бях на представянето ѝ и си я имам вкъщи, защото аз представлявам тези хора.“

Официозът на ГЕРБ ПИК тутакси доразви драматично сюжета: „Изкаването (sic!) на Бойко Рашков... е шокираща заплаха за смърт и въдворяване в лагери (к.м.) не само за опонентите му, но и за журналисти, които не спират да питат и да пишат по темата за Фичерова заради възможните зависимости на кабинета на Радев от Васил Божков...“ Още някакъв кандидат-официозен сайт пусна заглавие: „Рашков, другарю, товарищ, не сме 1944 г. и ти не слизаш от Балкана с револвер в ръка.“

И о’бозе почившето СДС, дъщерно на ГЕРБ, в понеделник излезе с патетична декларация, изкопирана от някой мухлясал брой в. „Демокрация“ с главен редактор Волен Сидеров от юни 1990 г.: „служебният министър възмути демократичната общественост с термина „бивши хора“ взаимстван (sic!) от болшевиките в СССР и използван от БКП, за да посочи своя класов враг – хората, унизени от режима... Не се учудваме, че точно Рашков използва този термин. Той е комунистически следовател от Живково време, закърмен с идеологията на ДС...“

В предишен коментар, който цитирам по-долу, напоително обясних защо параноичният антикомунизъм е напълно губеща стратегия за ГЕРБ и израстъците му в наши дни. И защо постоянните кошмари на герберите за Народен съд и червен терор са напълно оправдани – те подсъзнателно чувстват дълбочината на престъпленията си – и на гнева и омразата, която българският народ целокупно изпитва към тях. За късмет на герберските престъпници демонтажът на мутрорежима ще се извърши съобразно законите – сегашните и тези, които ще приеме, измени и допълни новото НС. Но психологически това с нищо няма да се облекчи съдбата им.

Тук само ще обясня за произхода на термина „бивши хора“ за по-широка аудитория от тази, която вече е видяла поста ми във Фейсбук. „Бивши хора“ („бывшие люди“) е крилата фраза в руски език, но не от времето на болшевиките или пък от книгата на вечния антикомунист Христо Христов, а от заглавието на известен разказ на Максим Горки от 1897 г., което на английски е преведено Creatures That Once Were Men. Заглавието всъщност напомня за Достоевски, но особено – за философската драма на самия Горки „На дъното“ („На дне“), 1902 г. И в разказа, и в пиесата виждаме жертвите на несвободата на капиталистическото общество – хора, загубили някогашното си обществено положение и достойнство, изпаднали на дъното на живота.

Сюжет, твърде близък и за голяма част от постсоциалистическия народ в България, Русия и останалата Източна Европа. В пиесата на Горки сред изпадналите обитатели на скитническия приют виждаме някогашен барон, бизнесдама, актьор, работник-железар, проститутка. В постсоциалистическа България от 90-те години, а в селата, малките градове и сред социалните низини навред – и до ден днешен, сред загубилите някогашния си поминък, социално положение и достойнство, гниещи в мизерия в рушащи се къщи и панелни апараменти – или направо на улицата, срещаме стотици хиляди хора с различни професии и съдби. Героите на Горки обаче и на социалното дъно не губят хумора си – и дори известен оптимизъм. Много цитираният навремето, Шекспиров по звучене, цитат на Горки „човек – това звучи гордо!“ („Человек — это звучит гордо!“) е от „На дъното“.

В предишен коментар за „истинската история на социализма“, който също цитирам, разказах за ролята на московското търговско-промишлено съсловие главно от старообрядски произход за развитието както на руския капитализъм, така и руския социализъм, работническо движение и на руската прогресивна култура. Московският художествен театър на Станиславски и Немирович-Данченко, прочул се в цял свят в началото на ХХ в. с постановките на пиесите на Чехов и Горки, вкл. „На дъното“, е една от рожбите на сътрудничеството на московските прогресивни буржоа-предприемачи с напредничавата интелигенция – наред с Частната опера, продуцирала спектаклите на Мусоргски и акуширала на руския световен оперен феномен, с Третяковската галерия, създала руските модерни художници, с издателството на Ситин, публикувало всички прогресивни руски вестници и писанията на всички революционни идеолози.

Наистина, след 1917 г. в Русия, а у нас след 1944 г. изразът „бивши хора“ се използва и по адрес на привилегированите, овластените хора на ancien régime, стария режим, крилатата фраза от епохата след Великата френска революция. „Хм, а „бившите хора“ на мутрорежима – както съвсем правилно каза в интервюто Рашков – сред тях имало и „нормални“, но от близостта си с Борисов се повреждали. Неотдавна слушахме по повод подареното на герберски общинар сако от гърба на вожда (рус. „шубу с барското плеча“) проникновени размисли от Харалан и Райчев за изкривената геометрия на пространството в близост до туловището на властта. Е, те не казаха точно това, аз го дописах. Още отпреди кошмарната юлска вечер в 2009 г., когато Борисов и Цветанов самодоволно се хилеха в телевизора „като настъпени домати“, както казваше баща ми, сън обяснявал как лидер като Бойко не може да привлече и задържи на работа хора с достойнство, а може да работи само с нищожества. Вчера зърнах някъде из Фейсбук проникновената мисъл, че „Борисов е много прост човек, притежаващ умението да обгражда с още по-прости хора“.

Но дали метафорите, които ползва Бойко Рашков, за да назовава тялото на Борисов, са най-важното в интервютата му, от които познавам четири от последните две седмици? Съвсем не! В тях има редица други важни положения, заслужаващи много по-голямо медийно внимание.

На първо място, най-важното внушение на Рашков е: „бивши“ означава чисто и просто, че ГЕРБ никога повече няма да се върне на власт! Затова и герберският квич! Борисов завинаги ще си остане бивш премиер. ГЕРБ завинаги ще си остане бивша общонародна партия на властта. И въобще бивша партия. Наистина, вицепремиерът призна, че разчистването на авгиевите обори на мутрорежима няма да стане бързо: ще има работа за цял мандат на редовното правителство. Но началото е поставено!

После, пред Диков той няколко пъти повтори, че Борисов няма нужда от депутатски имунитет, който при това винаги може му бъде отнет, защото притежава главния прокурор. И го доказа с конкретни документирани факти, включително за постоянните, „сутрин, обед и вечер“, проверки, които Гешев правел на МВР от встъпването на служебния кабинет, каквито не бил правил докато ГЕРБ беше на власт. Притежава го сега в лицето на Гешев, притежавал го е и преди в лицето на Цацаров, върху което положение евентуалното проговаряне на Фичерова пред медиите щяло да хвърли интересна светлина.

След това в интервюто си за „Неделя 150“ Рашков наблегна, че тъй като няма надежда Гешев да реагира на внесения от МВР сигнал за престъпления на Борисов, който ще му бъде пратен до края на седмицата, би трябвало да се надяваме медиите да изпълнят ролята на обществен обвинител. Ето една задача, в която всеки честен български журналист би трябвало да открие и себе си. Бих добавил и народните маси, към които президентът и служебният кабинет винаги могат да апелират да окажат уличен натиск над прокуратурата.

Тези и много други неща можем да открием в интервютата на Рашков като в една – бавно според нас, по-припряните, но светкавично според други – разгръщаща се сага. Но вече не интервютата на силовия вицепремиер, а квиченето на самия Борисов за „арест, хляб и вода“, кудкудякането на мисирките за шъображаемите „два милиона протестиращи срещу ареста му“ са голямата новина от последните дни. Истината бавно си пробива път до недрата на герберското колективно безсъзнателно.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 64 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Даката

    34 63 Отговор
    Алкохолизиран фашист
  • 2 Бойко

    85 39 Отговор
    Рашков е смел и достоен българин. Изправи се срещу мафията и миардите им крадени пари. името му ще остане в историята!

    Коментиран от #6, #12

  • 3 Лош материал

    34 46 Отговор
    Егати цирка !.....Стани да седна !
  • 4 Крис51

    67 15 Отговор
    Не ми е ясно за какъв антикомунист се изкарва ББ, след като сам е казвал, че е напуснал системата на МВР, за да не си върне партийната членска книжка. Да не говорим колко мазни бивши комунисти има в партията му, на пръв поглед са дори повече от тези в сегашното БСП. Странното е, че сред заставащите на амбразурата за "безалтернативния" Борисов социоложки е и внучката на Васил Коларов.

    Коментиран от #8

  • 5 Майна

    64 25 Отговор
    НАРОДЕ, ВЗЕМИ САМ ОСТАВКАТА НА ГЕШЕВ! ТОЗИ ПЪТ ПОЛИЦИЯТА НЯМА ДА СМЕЕ ДА БИЕ...
  • 6 Кремльов

    18 23 Отговор

    До коментар #2 от "Бойко":

    УРА ДРУГАРИ!
  • 7 Това е 100% ов

    28 14 Отговор
    Социопат
  • 8 Пепо

    10 7 Отговор

    До коментар #4 от "Крис51":

    Дори и този казус не си разбрал, а толкова време се дъвка . Вземи и прочети закона за деполитизацията най добре и ще ти се изясни.
  • 9 Гадателск

    49 28 Отговор
    Как да знае Бойко Тулупа, че друг един Бойко (Рашков) ще го размаже пред цяла България с ясни, точни и конкретни обвинения? Няма как.

    Коментиран от #15

  • 10 Doni Brasko

    50 21 Отговор
    Герберасти разберете всичко за вас приключи. Ходете си с мир.
  • 11 Преброяване на населението

    17 5 Отговор
    Избори после
  • 12 0001

    7 13 Отговор

    До коментар #2 от "Бойко":

    ОНО е Долен КомунИСТ
  • 13 free man

    28 16 Отговор
    Може да сме последни в Европа но имаме невероятни поговорки.За автора на статията ще цитирам:"на умряло куче нож вади"!След преврата 1989г.се нароиха нови активни борци като след другият през1944г.Защо ли се бяха снишили "смелчаци"като този когато пожарникарят беше на власт?!Тъпа история,като всичко по нашите земи...
  • 14 Факт

    33 13 Отговор
    Чегъртай!
  • 15 гост

    23 35 Отговор

    До коментар #9 от "Гадателск":

    Къде са обвиненията , че и тази сутрин Рашков излъга . Гешев бил привикал новите шефове на службите , пък то се оказа точно обратно то по думите на шефовете. Най много Рашков да бъде уволнен по непригодност , защото работи срещу Мунчо.
  • 16 Златкокюлчо Чекмеджийски от гр. Банкя

    26 18 Отговор
    Душата ми вземете, децата, жените, но не посягайте на найнайнай-милото ми-ЧЕКМЕДЖЕТАТА МИ СЪС ЗЛАТЦЕ И МИЛИОН ЕВРО!!! Нищо не сгрява душата ми така както пълното чекмедже....
  • 17 7778

    32 2 Отговор
    По конституция, депутатите не носят никаква наказателна отговорност за своите публични изказвания. Такива права имат само още две групи, малоумните и децата!
  • 18 Псевдоним

    22 18 Отговор
    Адмирации за добрата статия!
  • 19 Тредстоун

    23 12 Отговор
    Колко ли чувала с копейки се нариват ежеминутно в мусурите на продажни балалайки да плюят и заливат медийното пространство с лъжи и интриги. Колко ли баламурници сляпо поглъщат изплютото от балалайките и почесват зад врата и продължават с ракийката и псувните.... Ватниците за пореден път искат да ни сложат хомота , продължават да ни освобождават и от парите ни и от сувереността ни и от азбуката която приписаха на македонците ... , както е тръгнало ще ни освободят и от свободата ни ...
  • 20 Рашене му е майката!

    12 20 Отговор
    Рашев ще раши гербаджийската сган до ред сълзи и сополи,явно е.Само рашене според мерките и в името на закона,неотстъпно рашене докато тиквата не бъде израшена тотално!
  • 21 ЩЕ ИЗЛЕЗЕ

    9 10 Отговор
    ЗАЙЧЕ ОТ ТАЗ ДУПКА.С ПУХКАВИ
    УШИЧКИ СЪС СКОК ПОД СКОК И У
    ПАНДЕЛАТА.И ТОЗИ ПУХКАВО ОГРОМЕН ЗАЯК ЩЕ БЪДЕ БИБИТКО
    С БРАДИЧКА НА ШИШИ.
  • 22 NeXu s

    19 8 Отговор
    Откъде намирате такива г.лупаци? Някакви анонимковци ще се изказват от името на 90% от хората?
    Тояа го правят само наглите комундета! Престанете да давате трибуна на престъпницоте и лакеите им!
  • 23 ДО РАШКОВ

    5 10 Отговор
    ...............ВСИЧКИ НА ВЕКИЛСКИ , В ОБЩА КИЛИЯ !
  • 24 Добър човек

    4 1 Отговор
    Извинете може ли да ми помогните да си оправя живота ?
  • 25 ГЕРБ

    8 8 Отговор
    Този пуч е за затвора до живот
  • 26 АНТИ ЧАЛГА

    6 4 Отговор
    Злобар хаден
  • 27 Реалист 2

    8 18 Отговор
    Много добра статия на Валентин Хаджийски . Смятам, че трябва да запомним това име.
  • 28 Перо

    12 10 Отговор
    Никой няма право да повишава толупа от под-човек,на бивш човек!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Аз човека

    13 8 Отговор
    Кой е този Хаджийски,че да казва 90% мразят Борисов. Преди да сипе помия в статията си да погледне резултатите от предишните избори.

    Коментиран от #45

  • 31 ИСМВ София Център

    12 8 Отговор
    Довечера в 19.00.ч. пред Съдебната палата!
    Оставката на Гешев да я вземем !!!
  • 32 Заедно ИТН, ДБ и ИСМВ

    9 9 Отговор
    За оставката на Гешев. 7ч. довечера.
  • 33 Дедо

    13 12 Отговор
    Напънал се Рашко-лъжа.Напънал се два пъти -две лъжи.Напъвай Рашков,напъвай.Накрая ще се осе...еш до ушите.А Ханджийски да не говори от името на народа.И в най големите си напъни протестиращите не бяхте повече от 2-3 хиляди.Барабар с платените от Божков.Видяхме ви в предишния парламент какви сте дупедавци и стпахливци.И се молете ГЕРБ да не призове към протести.Жална ви майка тогава.

    Коментиран от #37

  • 34 Радев!

    8 7 Отговор
    Май трябва военните да .....
    Влязат в ролята си!...
  • 35 Майкъл

    11 4 Отговор
    Егати и статията-ами тя край няма!!! Сега пишете ли,пишете!!! А преди като беше вашият ,,любимец" ББ-защо не пишехте огромни статии,питам !!! Щото ти където пишеш сега,отдавна да си изхвърчал от работа!!! Спомнете си изразите,употребени от него-тогава правете сравнение,щото ще се получи 1:1000 !!! Айде стига критики!!!
  • 36 Ей дедо !

    2 5 Отговор
    Внимавай къде ходиш, че...
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Арест за лицето Бойко Методиев Борисов!

    7 6 Отговор
    И всичко ще спихне... Давайте !!!
  • 39 Ибн Ебн Ал Боко

    3 5 Отговор
    Няма да мине без Blood & Tears !
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Пич

    11 6 Отговор
    Ненормалността настъпва неумолимо и всеобхватно . Ма не знаел милия , че тая е човек на Божков . Ами какъв вътрешен министър си бе , като не може да си разследваш собствените креаури . Иначе всичко знае за враговете на партията . Следовател - страшилище !!!??? И журналистчето се мята като Матросов на амбразурата ...!!!??? Явно е червено отроче ... А може би са колеги по чашка ... Ако спрат пиенето , за един ден , може и да разберат къде живеят ... Не в Москва а в Младост , а до тях - не мавзолея на Ленин , а мастиката на Ленчето...
  • 42 Диамантената ръка

    5 3 Отговор
    Аман от всички БКП-та...
  • 43 Димчо Несторов

    6 4 Отговор
    Хаджийски кво стана с танковата афера. Този комуняшки следовател няма ли да отговаря за издевателство над български граждани.
  • 44 Павел Пенев

    5 4 Отговор
    Рашков е в грешка.Борисов,Доган,Пеевски и Гешев не са бивши хора а настоящи мафиоти,които все още държат шалтера на властта.
  • 45 324

    1 5 Отговор

    До коментар #30 от "Аз човека":

    Кой е той ли? Той е голямата част от народа, не е необходимо да гледам предишните избори, купени и фалшифицирани, това са последните избори. Омерзение и гнус предизвикват гербоидите!
  • 46 Не желая

    4 3 Отговор
    Гнус ме е от това ставащо в БГ.Няма да се връщам,макар че ми предлагат добра позиция и пари.Там където съм не е само до парите,имаш спокойствие и животът ти е планиран,рядко стават лошо изненади.В БГ политиката е ужасна,винаги има сблъсъци и низки страсти,удари под кръста,омаскаряване и омраза .Никой уважаваш се не желае да живее в този коптор!
  • 47 Бай Курти

    3 1 Отговор
    Автора на статията явно е на някакви опиати.90 процента мразили Борисов. На изборите ще стане ясно ,че не е така.То и за това е всичката помия ,която се излива върху ГЕРБ.Но комунягите така и не се научиха,че който гроб копае другиму ,сам пада в него.
  • 48 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    ВИЖТЕ МУ ОЧИТЕ - "БЛИКА ОБИЧ КЪМ БЪЛГАРСКИТЕ ДЕЦА " ????? ТОЙ НАПРАВО СИ Е САМОВЛЮБЕН МЕФИСТОФЕЛ !!! - РАДЕВ---ЩЕ ТЕ УБИЯ НА ПОГРЕБЕНИЕТО НА ПОСЛЕДНИЯ ТИ БЛИЗЪК ЧОВЕК -НАРОДЕН ИЗЗЕДНИКО !!!!!!!!!
  • 49 Божков

    2 0 Отговор
    Има змийски очи. Злоба , злъч излиза от този индивид, отврат.