11 Юли, 2021 16:00 8 590 38

Проф. Дарина Григорова: Не виждам български интерес в развитието на “трансатлантическото измерение” чрез "Три морета"

  • дарина григорова-
  • проф. дарина григорова-
  • три морета

Президентът Радев като официален български домакин изрече на английски, че за него е “изключително важно” да се постигне “синергия със стратегическия дневен ред на САЩ”. Синергия има и между питона, и мишката, докато е в пастта му...

Проф. Дарина Григорова: Не виждам български интерес в развитието на “трансатлантическото измерение” чрез "Три морета" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Интервю на Таня Джоева от "Епицентър" с проф. Дарина Григорова. Проф. д-р Дарина Григорова е преподавател в Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Автор на книгите „Свобода и самодържавие. Руският либерализъм в края на ХІХ в. “, „Евразийството в Русия“, „Империя Феникс“.

- Проф. Григорова, в София се проведе Шестата среща на върха на 12-те държави от инициативата “Три морета”. България е във фокуса на вниманието - участваха девет президенти, между тях и виртуалното включване на американския президент. Успех ли е това за българската дипломация и за президента Радев?

- Виртуален успех, може би, за реален е трудно да се каже. Президентът Радев като официален български домакин изрече на английски, че за него е “изключително важно” да се постигне “синергия със стратегическия дневен ред на САЩ”. Синергия има и между питона, и мишката, докато е в пастта му. Не виждам български интерес в развитието на “трансатлантическото измерение” в Централна и Източна Европа между трите морета, и между Стара Европа и Русия.

- Икономическият елемент, при който се говори за инвестиции, свързаност, кохезия, сякаш е водещ и в президентските панели, а не само в бизнес форума. На заден план ли останаха политическите цели на този формат?

- Инвестиции от кого, къде и срещу какви условия? Американските централи (ТЕЦ-Марица) също са инвестиция, канадската компания за добив на българско злато – пак е инвестиция. Кой печели обаче? Успоредно с бизнес интереса към този форум са геополитическите цели, които не се крият от водещия идеолог на Триморието/Междуморието – Полша, възраждаща стари имперски доктрини с американска помощ – повече морална, отколкото финансова, и с фундаментална цел – изолирането на Русия от Европа.

Средновековният лозунг “Полша от море до море”, Ягелонската доктрина/идея/идеология за полското завръщане на Изток – в Литва, Беларус и Украйна, модифицирана в създаването на “съединени щати в центъра на Европа между Изтока и Запада” под полска опека според концепцията на Артур Горски; доктрината на полския министър на външните работи в междувоенния период Юзеф Бек за “Третата Европа” от централноевропейски държави; идеята на генерал Владислав Шикорски, полски премиер в изгнание, предложил на Рузвелт през декември 1942 г. да подкрепи създаването на Централноевропейска федерация по оста Варшава-Белград, включваща Полша, Литва, Чехословакия, Югославия, Гърция и Унгария. За да стигнем до полския президент Анджей Дуда и инициативата ABC (Адриатическо море, Балтийски регион и Черно море Morze Czarne).

Оста този път е Балтийско-Черноморска. Доколко е реалистичен този проект е друг въпрос. От три морета се пада на земята – полски исторически опит.

- Още през май президентът Румен Радев подчерта, че инициативата “Три морета” нито е военен, нито е съюз, нито е срещу Русия. Въпреки това мнозина анализатори продължават да изтъкват неговата антируска насоченост, поне според генезиса му. Как реагират в Русия на тази инициатива? Сякаш има мълчание в медиите. Защо?

- ГУАМ също не е военен съюз, а “организация за демокрация и икономическо развитие” (Грузия, Украйна, Армения, Молдова) – постсъвестки ареал. “Източното партньорство” също не е военно, а за демокрация, икономическа интеграция, от които благовидни цели наскоро избяга Беларус след опита за цветна/телеграмна революция срещу Лукашенко. “Трите морета” са политическа инфраструктура с потенциал и за военно сътрудничество с ментора си – Вашингтон, срещу руската инвазия на Петров и Баширов в Източна Европа. “Трите морета” могат да служат за политическа координация по реализирането на геоенергийните проекти за американски газ.

Руската преса не обръща внимание, маргинална тема е “полската заплаха”. А и Черно море след присъединяването на Крим е под руска защита. Проблемът с тази инициатива е заявката за атлантическа правоверност и допринасяне на засилване на напрежението между ЕС и Русия. Атлантическият перфекционизъм е праволинеен за балканските криволичещи пътища.

- Освен Русия, Германия е другата засегната страна от развитието на инициативата. Но на форума президентът Щайнмайер заяви готовност Германия да участва активно за постигане на целите на “Трите морета”. Обръщане на германската позиция?

- Активно участие – да, но за целите на Германия.
Впрочем увеличаването на участниците в инициативата обезсилва полския център, в най-близката по интереси до Полша – Унгария, предпочитат формата на Вишеградската четворка, не на Триморието. Чехия и Словакия имат свой формат с Виена, успореден на триморския – все пак помнят Мюнхен 1938 г.

- САЩ подкрепят изцяло инициативата. Преди – Тръмп, сега – Байдън. Забелязвате ли засилен интерес на Вашингтон към региона?

- Не забелязвам да е намалявал американският интерес към Източна Европа, в това отношение има външнополитическа приемственост и последователност на САЩ.

- Обиколката на Байдън в Европа бе много интензивна. Какви са Вашите изводи от нея?

- “Новата нормалност”, декарбонизация, зелена политика, абревиатурата на дъгата, дигитализация /онлайнизация/, такива изводи.

- Определиха ли Путин и Байдън така наречените “червени линии”? Напрежението по оста Москва-Вашингтон бе много силно преди, сега сякаш се получи размразяване. Какви са вашите очаквания за развитието на отношенията? Какъв знак даде на света срещата Путин-Байдън?

- Русия и САЩ са равни партньори в областта на контрола върху ядреното оръжие с всички съпътстващи договори, част от които опасно пренебрегна Тръмп. С Байдън диалогът за ядреното сдържане е позитивен знак. За санкциите няма промяна, икономическата война продължава. САЩ не могат едновременно на два фронта и с Русия, и с Китай, оттук и договороспособността на Вашингтон за момента нараства.

- Анализатори отбелязват, че със съживените отношения САЩ-ЕС старият либерален ред получава нов шанс за развитие. Къде е мястото на Русия в него. Ще противодейства ли Владимир Путин и как?

- Има оживление сред фигурите на мадам Тюсо наистина. Русия е на зáвет, да му мислим ние. Путин за момента успешно балансира с неолибералните и с консервативните сили в Кремъл. Крехък баланс.

- В рамките на “Три морета” в София бе изтъкнато още, че ваксинирането е изключително важно за възстановяване на икономиките, че това е новата икономическа политика. Защо в Русия ваксинационният процес изостава? В България, впрочем, също.

- Може би защото възстановяването на руската икономика няма връзка с темпото на ваксинацията и не се гонят севернокорейски показатели на 99,9 %. Или поне доскоро беше така. Ваксинирането е право на избор в Русия, гарантирано от президента. Местните власти обаче използват агресивен мениджмънт за убедително ваксиниране, което среща отпор и неприятно удивление дори сред ваксинираните, които не се радват на привилегиите си спрямо останалите си съграждани. Не е само кафе срещу QR код, но и натиск на работното място, което удря не по имиджа на местните ревностни чиновници, а по доверието в Путин. Напрежението не е на повърхността, руснаците не са южняци по темперамент, но както те си признават, нашият бунт зрее невидимо и случи ли се, е “безсмислен и безпощаден”. QRепостното право може да доведе до QRеволюция по време на избори, ако натискът не спре.
У нас спецификата е друга - от една страна, недоверието отдавна е факт заради превръщането на медицината в бизнес, на пациента - в клиент. От друга, изчаква се експерименталната фаза да отмине.

- Няма как да не Ви попитам и за друга гореща международна тема със силно българско участие. Успех за българската дипломация ли е отстояването на позицията ни за преговорите със Северна Македония?

- Да, след отхвърлянето на Истанбулската конвенция защитата на българския национален интерес по северомакедонския казус е вторият политически категоричен успех на България, дано да са трайни и двата.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аман

    19 92 Отговор
    Аман от руски високоговорители като тази продажница.

    Коментиран от #4, #6

  • 2 ИВАН

    48 4 Отговор
    ЛАЙК!
  • 3 3567и

    79 8 Отговор
    Умна жена, точно казано.
  • 4 3.14К

    42 4 Отговор

    До коментар #1 от "Аман":

    Още няма клинична пътека открита! Наречен ти е спасението.
  • 5 Ленко Петканин

    12 80 Отговор
    Поредната дърта русофилистичка.Да ни светне какво печелиме от присъствието на Газпром,Лукойл и Росатом.

    Коментиран от #10, #12, #13

  • 6 ИВАН

    60 7 Отговор

    До коментар #1 от "Аман":

    АМАН ОТ КОЗЯШКИ ТРОЛОВЕ!
  • 7 Бесен Язовец

    51 3 Отговор
    Лесбийки и техните транс мечти! С Три морета сороснята ще си допазарува колониите от източна и централна Европа.
  • 8 АМАН

    6 48 Отговор
    Тази се опитва да копира стила на Иво Христов в изказванията си. Сигурно и двамата са умни, но на мен лично не ми харесват хора, които само критичуват и гледат черногледо.
  • 9 другарят

    59 1 Отговор
    "Българските интереси" са интересите на фашистка Америка и болните им амбиции! Някой от нашите цървули сега ще понесе ли отговорност за безмисленото ни присъствие в Афганистан?? За участието ни в незаконната окупация на Ирак за което ще бъдем осъдени един ден да плащаме репарации!? За подхвърлянето на оръжие в Сирия отново по заповед на краварите и тн...
  • 10 трол

    42 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ленко Петканин":

    Питай Иван костов за газпром и лукойл, трол неграмотен. За разлика от теб, някои хора можем да помни кой какво е свършил вчера или преди години.
  • 11 Механик

    50 1 Отговор
    Трите морета са проект на САЩ и Израел. Ние няма какво да търсим там.
    САЩ и Израел няма какво да търсят тук, от друга страна.

    Коментиран от #26

  • 12 А какво

    38 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ленко Петканин":

    "печелим" от Мариците и златодобива, а?
    Ганя си е Ганьо
  • 13 трол

    43 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ленко Петканин":

    А за росатом ще ти обясни боко тиквуна, който спря Белене за да може турците да си направят първо Акъю. Ако не беше Козлодуй, тока щеше да е още по-скъп заради въглеродните емисии, които в момента плащаме на всички тецове, вкл.на американските, които костов приватизира. Ако не в Белене, можеше и в Козлодуй да се направят нови мощности, от които има нужда. Но вместо това ще купуваме след няколко години турски ток. С любезното съдействие на кравария.
  • 14 Конник

    45 4 Отговор
    България е опирала на три морета. Не ни трябват полски плъхове. През средновековието Полша е искала да унищожи Украйна и Русия. А сега викат че Русия е враг. Нас не трябва да ни интересуват нито Полша нито Русия. Във Вишеградската четворка не ни включиха. Да се държим по далече от тия върли католици дето пишат на латиница.
  • 15 Коко

    37 1 Отговор
    Браво, това е истината, този проект е да ни източат като лимон
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Транслингамие

    6 0 Отговор
    Са 4 думи. Радев казва едно, Байдън смята друго. Кой от двамата е меродавен?
  • 18 Българина

    26 0 Отговор
    цру имат интерес, а ние ще г о платлм
  • 19 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 12 Отговор
    А бе Дарина, пък ти...? Важното е, че льотчика-пРЕЗИДЕНТ се показва пред височайши особи.
  • 20 Панов

    5 23 Отговор
    Българският интерес е голям и за това рашистката агентура беснее.
    Радев е на прав път за съюз срещу русия
  • 21 Хасен

    9 22 Отговор
    И тая се води професор! Въобще, както беше цитирано преди време в един коментар, адска девалвация в България на званията, генерал и професор
  • 22 Панов

    4 24 Отговор
    Подкрепям президента Радев.Проекта е с голямо бъдеще и значение за възпиране на руски агресии в източна и централна Европа по подобие като в Грузия и Украйна
  • 23 Тиква Стайл

    5 25 Отговор
    Русия на Путин ще бъде изгърбена, защото повтаря грешките на СССР. Никаква икономическа визия, разчитане на суров матрял, печалбата от който се влага най-вече в въоръжение, беден народ-пребогати олигарси, недоверие на населението в елита(корумпиран и продажен) и т.н. - като България при ГЕРБ, но в други мащаби. Най-вече обаче Путинова Русия ще се срути, защото не предлага нищо визионизерско, нищо което ще дръпне човечеството напред. И другарката историчка би трябвало да го разбира. Тя обаче си знае "съвецката радиация- най-полезната радиация " и това е.

    Коментиран от #25, #28

  • 24 Кирил

    5 21 Отговор
    Щом рашистите квичат,значи проекта е добър
  • 25 Чочо

    1 9 Отговор

    До коментар #23 от "Тиква Стайл":

    С две думи ,,паразитна държава,,
  • 26 mi6osp

    22 3 Отговор

    До коментар #11 от "Механик":

    Три морета са проект на Полша. Полша има амбицията да измести Германия от позицията на локомотива на икономиката на ЕС. Затова Полша усърдно гъне гръб пред САЩ и всячески обслужва американските интереси в Европа, като по този начин се надява САЩ да приложи за нея втори план Маршал и да ѝ помогне за мощно ускоряване на развитието на нейната икономика. Но се оказа, че основните средства за инвестиции по Три морета първо не са толкова много, и второ, ще дойдат основно от Полша, защото САЩ в момента трябва да печатат долари за свои нужди.
  • 27 Будка

    12 1 Отговор
    Ютюбърки от Украйна и Русия се хвалят, че никъде в Европа не ги пускали заради епидемията, само в България свободно преминавали през Дуранкулак с кола и никой не ги спирал даже. Имало една будка и те даже не разбрали, че това е граница.А в същото време българите стоят с часове на гръцката граница. В такава територия – разграден двор живеете, драги сънародници.
  • 28 трола стоян

    2 10 Отговор

    До коментар #23 от "Тиква Стайл":

    от 2021 повтарям че Русия е сега ще фалира на джуджето му идва края и народа ще го измете. ще спрат да им купуват газа и петрола и оръжията. от 2012г....
  • 29 България на три ракии

    9 0 Отговор
    Полша на три водки, пиратската партия в Чехия, дворецът на морето в Прага и националния дворец на културата в София , с такива културно исторически особености и взаимозависимости на членките на НАТО в източна Европа, доктрината на пакта за противопоставяне срещу Русия е непробиваема.
  • 30 Професор

    2 7 Отговор
    И явен млад консомолски кадър облечен в зелено...
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Койчо

    0 2 Отговор
    Ами отвори си очите и ще го видиш.
  • 33 Бай Шиле

    12 0 Отговор
    Професорке,ми аз без да съм професор,виждам Чичо Сам лукаво да наднича зад декорите на Три морета.

    Коментиран от #34

  • 34 ТОЧКАТА

    0 1 Отговор

    До коментар #33 от "Бай Шиле":

    БЕ ПРОФЕСОР СИ...Недей да скромничиш.
  • 35 уиски с лед

    3 3 Отговор
    Каква безмерна и необхватна тъга струи от погледа на тази женица.И всичко това заради проклетите кравари, които са подготвили нов план Маршал за европейците до които не достигна първият му вариант.
  • 36 Втора Майка

    0 5 Отговор
    Дари, сладурче, първо си напиши и прочети нещо свое, а не написано от други, а тогаз се прави на про и т.н. Иначе важиш, още та бива, но тая титла знаем как я имаш. ;)
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Амбиции

    1 0 Отговор
    Полша има амбиции за които няма нито демографски,нито технологичен,нито военен,нито цивилизационен потенциал. Полша иска да направи трети център в ЕС и затова Франция и Германия гледат с подозрение на тия изхвърляния. Ако бяха обявили Триморието като военен съюз Франция и Германия нямаше да са толкова подозрителни,ноооо...обявен като икономическа зона...,явно не им изнася,защото им внася британо-американско влияние. Интересът на Франция в Сърбия, Румъния и Молдова се сблъсква с полските амбиции,а интересите на Германия в Чехия,Словакия,Хърватия,Словения,България,Македония също се сблъскват с полските.За Русия априори е ясно,че ще е против.