Last news in Fakti

4 Август, 2021 13:00 3 376 27

Предният отряд на генерал Гурко. През Балкана

  • ген. йосиф гурко-
  • шипченски проход

Ако през юли 1877 година в Южна България е била прехвърлена силна ударна групировка с подсигурени флангове и тил, вероятно войната е щяла да приключи много по-бързо

Предният отряд на генерал Гурко. През Балкана - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Предният отряд на генерал Й. Гурко настъпва по направлението Свищов – В. Търново – проходите на Централна Стара планина – Ст. Загора – Одрин. Предвижда се по този начин да бъде подсигурено прехвърлянето на основните руски сили в долината на река Марица, както и да бъде подкрепено евентуалното въстание на българското население.

Тук ще се отклоня от темата, за да опиша накратко обстановката, създала се през първото десетдневие на юли 1877 год. на Балканския театър на бойните действия.

Освободени са Свищов, Бяла, В. Търново; на 7 юли полусотня донски казаци влиза в Плевен, обезоръжава разположената там турска рота, но после се оттегля; на 8 юли разузнавателният отряд на корнет Тулешко достига Севлиево; започва подготовката за превземането на Никопол; укрепва се левият фланг на руската армия, срещу който са съсредоточени значителни неприятелски сили.

Турското военно министерство се окопитва от първоначалната изненада, предизвикана от бързите и успешни действия на нашите северни братя и предприема редица контрамерки.

На Абдул Керим, главнокомандващ на войските в четириъгълника на крепостите (Русчук (Русе) – Шумен – Варна – Силистра), е заповядано да започне настъпление. Този район е бил сред най-силно укрепените в Европа. Там служат 75000 човека.

В долината на река Тунджа се съсредоточава армията на Реуф паша, включваща 15 табора, 1 ескадрон, 4 батареи, 400 конни черкези.

Корпусът на Сюлейман паша (20000 човека личен състав) започва изтеглянето си от Албания в България (дотогава той участва в бойните действия срещу Черна гора). В литературата попаднах на сведения за план, предвиждащ изпращането на това съединение във Варна, но в края на краищата то е транспортирано на английски кораби до Дедеагач и оттам с ускорен марш достига Ст. Загора.

Войските на Мехмед Али са предислоцирани от сръбската граница в София.

Част от гарнизона в Никопол е изпратена в Плевен.

Осман паша получава заповед да напусне Видин и да се присъедини към главните сили.

В резултат малко по-късно на руската армия ще се наложи да отложи операцията за стремително настъпление в Южна България, тъй като не разполага с достатъчно резерви.

Но да се върнем във В. Търново, където са героите на нашата история. Взето е решение Предният отряд да пресече Балкана през Хаинбоаз (дн. Проход на Републиката), защото само той не е бил охраняван от врага.

Шипченския проход е добре укрепен от турците, които в своя тил, в Казанлък, разполагат със значителни резерви. Тревненският cъщо се контролира от казанлъшкия гарнизон, а Твърдишкият е блокиран от частите, дислоцирани в Сливен.

Княз Церетели, съпровождан от група българи, разузнава маршрута. Теренът е бил сложен, фактически войските е трябвало да преодолеят десетки километри по тясна пътека със стръмни издигания и спускания, виеща се над пропасти и пресичаща реки. Дотогава оттам са минавали единствено пешаци и отделни конници.

Между 10 и 12 юли сотня уралски казаци и конна пионерска част под командването на заместник – началника на Предния отряд генерал О. Е. Раух ремонтират трасето. С кирки, брадви и лопати къртят скалите, налага им се често да газят в дълбоката до кръста студена вода.

Основните руски части се насочват към прохода на 12 юли. С тях тръгват руски и чуждестранни кореспонденти, сред които е и Макгахан Всичко, което можело да забави предвижването, е оставено във В. Търново. На конете са натоварени оръжието, боеприпасите, сухари за пет дни и тридневен запас от овес. На места се налагало оръдията да бъдат пренасяни на ръце.

Организираното от П. Хитов местно население помага на освободителите – разширяват пътното платно, предоставят биволи за тегленето на полската артилерия, носят храна, събират информация за противника. И нещо впечатляващо – никой не донася на поробителите за операцията.

Към 9:30 часа на 14.07. предните части на отряда достигат южния изход на прохода. В движение офицерите и бойците от XI стрелкови батальон и II планинска батарея атакуват турския лагер край Хаинкьой (дн. Гурково), в който се намира един табор. Оцелелите врагове бягат към селата Конаре и Козосмаде (дн. Козарево).

Привечер са разбити два табора, изпратени от Твърдица. В този бой загива един руски войник, шестима други са ранени.

На 15 юли със силите на два казашки полка, две български опълченски дружини и артилерия са разгромени три табора. Същия ден казаците прекъсват телеграфната линия между Ени Заара (дн. Нова Загора) и Ески Заара (дн. Стара Загора) и залавят противников обоз с боеприпаси.

Разузнаването установява, че в Н. Загора са разположени пет табора пехота, в Казанлък – 5 – 10 табора, а на позициите в Шипченския проход – 8 – 10 табора.

В щаба на генерал Й. Гурко са разработени два плана за по-нататъшните действия. Ако се окажело, че турците разполагат със значителни сили в Задбалкана, задачата на Предния отряд трябвало да се ограничи до отбраната на южния изход на Хаинбоаз. В противен случай се предвиждало настъпление към Казанлък, с цел да се разбият турските резерви там, и заплашвайки тила на частите в Шипченския проход, да ги принудят да напуснат своите позиции. Главнокомандващият на руската армия одобрява замисъла и усилва корпуса с полк от IX пехотна дивизия с батарея.

На 14.07. Великият княз Николай Николаевич отхвърля второто искане на ген. Гурко за настъпление на Предния отряд дълбоко на юг, но разрешава да се извършат набези към Казанлък, Сливен и Н. Загора. Това решение вероятно е повлияно от съобщението, получено от посолството в Париж, че армията на Сюлейман паша е превозвана по море от Албания към България.

Успешните боеве и данните на разузнаването убеждават ген. Й. Гурко да продължи настъплението към Казанлък и да превземе Шипченския проход.

Активните действия на нашите освободители заставят турското командване да се откаже от атаките и да премине към отбрана.

Сега, когато битките са отдавна отшумели, някои могат да пофантазират... Ако през юли 1877 година в Южна България е била прехвърлена силна ударна групировка с подсигурени флангове и тил, вероятно войната е щяла да приключи много по-бързо. Стремителното предвижване на руските войски към Одрин и Константинопол би заставило Високата порта да подпише изгоден за Русия мир, а не да протака в очакване на помощта на Запада, особено на Англия. Тогава, възможно, и историята на нашата държава, възкръснала след петвековното кърваво робство, щеше да бъде различна. Ала историята е това, което се случва.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 12 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    32 3 Отговор
    РЕСПЕКТ!
  • 2 Историчка

    44 1 Отговор
    Османската империя е била империя на диващината и простащината, подкрепяна от Англия и Франция!

    Коментиран от #11

  • 3 Пурко

    6 25 Отговор
    Българите сами се освободихме

    Коментиран от #12

  • 4 Биби Еврокюлчев

    2 15 Отговор
    Ма бюсто тоа кольега генерал много прилича на дрогаро Дайнов бе? Да мо не е пра-пра дедо тоа можик? Он нашио за тва ли е роден с пембена бомажка у едната рука и шише пукница у другата?

    Коментиран от #8

  • 5 пешо

    13 1 Отговор
    "то е транспортирано на английски кораби"

    това е гнусна лъжа! срещу нашите братя - наглосаксите! не може да бъде!
  • 6 Бог с нами

    28 6 Отговор
    Руснаците докато ги има, ще ни има и нас. Благодарим ви, братушки! Славянският свят е духовен съюз и кръвна връзка.
  • 7 Нане

    25 1 Отговор
    башибозук! Част от тия Сулюймановци, Мехмедовци и тем подобни за ингилизи, холандци приели исляма за пари и имоти. Що не пишите туй е?
  • 8 генетик

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Биби Еврокюлчев":

    знае ли човек, може баба му на фон миндя да е била хубавица... е, и малце палава. ;)
  • 9 Страхил

    6 6 Отговор
    Същият този Сатрап удави в кърви борбата на поляците за независимост.Ако не беше всенародната подкрепа на руската армия при преодоляване на Стара планина,той щеше да види София през крив макарон.
  • 10 НЯКОЙ

    7 16 Отговор
    Наистина поклон към жертвите, но не ви ли прави впечатление от написаното, колко некадърно е водена тази война от руското командване. Вероятно изобщо не им е било важно освобождението на българите и е цяло чудо, че изобщо да победили.
  • 11 Истината е

    1 23 Отговор

    До коментар #2 от "Историчка":

    Тази ,чеОсманската империя не е била империя на простащината и диващината защото ако наистина беше така сега България нямаше да я има плюс още62 държави
    Благодарете се ,че не сте били под Английската империя защото наистина нямаше да ви има дори да бяхте останали сега щяхте да говорите Английски
  • 12 Гретю Гундберг

    15 2 Отговор

    До коментар #3 от "Пурко":

    Даже се бихме и на вторият фронт в Кавказ , срещу Османската Империя . Те соросчетата не знаят , че е имало в Кавказ втори фронт с бойни действия , иначе щяха да пишат , че и там сме воювали , спасявали руснаците , и опълчението ни е спечелило войната , а руснаците само са се моткали там , колкото да пречат.

    Коментиран от #18

  • 13 веселяк

    17 3 Отговор
    Козяшката соросня да не се нерви! Кво направили, кво не направили, некадърници, сатрапи! СПОКО младежи, нас ни е освободил 6-ти американски флот! Хаинбоаз е пресечен от една стотня морски тюлени барабар с подръжка от пингвини и кашалоти! Слава на Ебрахам Линкълн и О*банана!
    Ееей, дори не искат едно "благодаря" да кажете! Просто спрете да плюете и си остането под османско иго!
  • 14 САМО ГЕРБ

    3 18 Отговор
    Аре стига комунситическа пропаганда! България е член на ЕС, НАТО и мрази пРоССия!!!

    Коментиран от #17

  • 15 Реалист 2

    18 3 Отговор
    Поклон за ген Гурко и руските ни братя - освободители !
  • 16 Димитров

    15 2 Отговор
    Всички ние винаги трябва да се прекланяме пред подвига на освободителите!
    Най-малкото ако имаме достойнство!
    Иначе,седнали удобно зад бюрото може да говориммного неща!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Искрен

    5 13 Отговор

    До коментар #12 от "Гретю Гундберг":

    Руската армия се би на два фронта-Кавказки и Балкански.На Кавказкият фронт за петролните находища там,а на Балканският фронт за овладяване на Проливите,което да позволи безпрепятствен превоз на нефта.Всичко останало е шменти-капели!

    Коментиран от #21

  • 19 Срам за нас

    15 3 Отговор
    Много неблагодарно племе сме. Хулим и мразим тоя които са ни освободили, а лижем тия които днес ни ужищожават
  • 20 Дядя

    14 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: На Кавказкият фронт за петролните находища там...
    Оправи си буламача в главата! Петролните находища са в руски ръце преди войната. Началото е положено в Кубан-1860г., в Грозни находищата се откриват през 1890г. а той е в Руски ръце от 1818г. В последствие руската нефтена промишленост преминава в ръцете на...братята Нобел чак до революцията! Добре, че не си писал нещо за урановите мини!
  • 21 Доуточнение

    9 1 Отговор

    До коментар #18 от "Искрен":

    Чак през 1885г , Готлиб Даймлер , и Карл Бенц , ще разработят нещо като двигател , чието гориво ще е с произход фракциите на нефта.
  • 22 ген. Колев

    1 5 Отговор
    хэнэрал Урко от империята на мамуните.
    добър шиш-кебап ставаше и става от тях
  • 23 бай Даньо

    0 9 Отговор
    А стига с тоя Гурко! Знам го фелдмаршал Гурко. Гурко е един от традицията на руската военна школа смели намахани но безумни пълководци. Гурко тръгва с една малка чета без логистична поддръжка и като истински аслан преди да е паднала най голямата турска крепост в тила Плевен решава че трябва да вземе Одрин ... на турците само такива глупаци им трябват но и Гурко се усеща и се връща . Но при връщането изоставя току що освободена Стара Загора , 30 хиляден град тогава , напълно опожарена от турците и загинали повече отколкото в априлското въстание. Резултат на напълно неразумната смелост на Гурко. Заради това отстъпление се налага защитата на Шипка за не може да мине Балкана армията на Сюлейман паша, другото го знаем от историята. Ако българското опълчение не е извършило подвига си на Шипка заради глупостта на Гурко никакво освобождение нямаше да има. Между другото руската армия създава опълчението чак като става дебело , преди това много внимава да не се въоръжи това българско население някак че току виж се освободило само без помощта на батющка цар ...

    Коментиран от #24

  • 24 Д'мин

    7 1 Отговор

    До коментар #23 от "бай Даньо":

    Публикувано във факти.бг: "Между другото руската армия създава опълчението чак като става дебело..."
    Между другото си написал пълна глупост! Българското опълчение е създадено през м.Май 1877г. Началото е с Първа Добруджанска дружина. На 6(18) стар/нов стил Май същата го дина княз Николай Николаевич предава Самарското знаме на 3-та опълченска дружина. Само не разбирам глупостта ви или някаква комерсиалност ви кара да се гаврите с историята?

    Коментиран от #25

  • 25 бай Даньо

    0 6 Отговор

    До коментар #24 от "Д'мин":

    Създали опълчение ама не му дали оръжие. Прочети книгата на Евгени Утин , руски дворянин кореспондент от войната , може да ти светне.

    Коментиран от #26

  • 26 Д'мин

    7 0 Отговор

    До коментар #25 от "бай Даньо":

    Ти май не помниш какво пишеш! "Публикувано във факти.бг: Между другото руската армия създава опълчението чак като става дебело...". Сега ми цитираш руски кореспондент, между другото се казва Евгений Утин и навярно имаш предвид книгата му "Писма от България". Сега, първо казваш кога са създали опълчението, аз ти давам дати и ти показвам, че не си прав! Ти минаваш с номера -създали ама не са ги въоръжили! Ми пълно е със снимки на опълченци от създаването им до края на войната, как пък един не беше без оръжие! Или сега какво ще пишеш? Дали им оръжие ама без патрони, хладното оръжие-без да е наточено! После какво следва? Дали им муниции ама без барут, а и барут имало ама в него нямало сяра! Смяташ ли, че ще падна на твоето ниво?
  • 27 1234

    3 0 Отговор
    Ако не беше тази война, сега щяхме да сме Булгаристански вилает.