Last news in Fakti

28 Август, 2021 13:00 9 555 55

Трагедията на Иван Гешев

  • иван гешев-
  • прокурор

Последиците ще са за сметка на обществото, но отговорността ще е на депутатите

Трагедията на Иван Гешев - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Демонстрация на погазване на разделението на властите и правовата държава е вторият законодателен акт, след спешната актуализация на държавния бюджет, който това Народно събрание се гласи да приеме, е да отнеме Бюрото по защита от главния прокурор

Второто поред изслушване за по-малко от седмица на главния прокурор Иван Гешев пред Комисията по конституционни и правни въпроси на парламента показа, че Ива Митева от ИТН и Николай Хаджигенов от ИБГНИ редовно четат „Труд“. Оказа се, че Митева се е засегнала от разкритието, как с „дребнаво заяждане“ маха охраната на обвинител №1, докато самата тя не желае да се лиши от гардовете от Националната служба за охрана, които по двойка я съпровождат дори в кулоарите на парламентарните сгради. Хаджигенов, който, въпреки че не е член на ресорната комисия, повторно участва в нейно заседание, на което присъства и Гешев, тайно се надява, че така ще получи дял от високия медиен интерес. Тази сряда депутатът-адвокат дори не зададе въпрос към главния прокурор, а изрази недоволство, че изслушванията на Иван Гешев се превръщали в негови шоута, цитирайки заглавие на „Труд“ .

Прав е Хаджигенов, защото и второто участие на Гешев в правната комисия на 46-то Народно събрание, посветено на Бюрото по защита към главния прокурор, отново бе превърнато в шоу на обвинител №1, но не съвсем. Защото това не беше „Шоуто на Иван Гешев“, а трагедията. Трагедия, защото главният прокурор е съвременник на депутати, при които връх е взел политическия популизъм. Трагедия е, че влизането на улицата в Народното събрание, освен, че свали нивото на дебата, опустошава и последните остатъци на институционалност и държавнически дълг. Трагедия, защото противопоставянето сред политиците и в обществото достига нива, при които нещо, градено с много усилия, се ликвидира с лека ръка и без никаква визия за бъдещето.

Гешев предупреди депутатите, че намеренията им за ликвидиране на Бюрото по защита в настоящия му вид ще окажат пряко негативно въздействие върху ефективността на борбата срещу тежката криминална престъпност, а и върху противодействието на корупцията. Те, обаче, не пожелаха да го чуят, а още за четвъртък насрочиха, „от днес за утре“, напълно фиктивно обществено обсъждане на трите законопроекта, предвиждащи изваждането на Бюрото от съдебната власт.

Защо Гешев е прав? Преместването на Бюрото към Министерство на правосъдието, където са две други охранителни структури, свързани със съдебната власт - Главна дирекция „Охрана“ и Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, несъмнено ще демобилизира състава. Това е така, защото ръководството на Бюрото ще е подчинено на министъра, т. е. управлението му ще зависи от политическата конюнктура. Още не е избледнял споменът от 2015 г., когато като министър на правосъдието във втория кабинет „Борисов“, днешният съпредседател на „Демократична България“ Христо Иванов, бе подготвил сливането на ГДО и ГДИН в една обща структура, без анализ за последствията от това. А те със сигурност нямаше да са от полза на сигурността в местата за лишаване от свобода или в съдебните сгради. Планът на Иванов тогава не успя, но е показателен за визията, която политиците имат за подобни структури. Защото утре ще се реши, че няма нужда Бюрото по защита да е самостоятелна структура, защото по-евтино би било да е отряд към ГДО, например. И тук Гешев бе прав - правосъдието е скъпо нещо, а сигурността на свидетелите още повече. Когато на власт, обаче, са реваншизмът и популизмът, това няма значение.

Видя се, че главният прокурор истински го е грижа за Бюрото по защита, но не, както враговете на прокуратурата твърдят, защото това била „преторианската му гвардия“, а защото знае какви усилия са нужни, за да се изгради отряд от лоялни и отлични професионалисти. Гешев го боли и, защото като редови прокурор знае колко трудно е да намериш свидетел срещу организираната престъпност, който би се съгласил да рискува и в името на правосъдието да свидетелства. Срещу само едно условие, че на него и на неговото семейство бъде осигурена закрила.

Популистите в парламента едва ли си дават сметка за това. По-лошото би било, ако го правят целенасочено, за да бъде обслужен интересът на някой, който има интерес от ликвидиране на института на защитения свидетел, така нужен и практически основен, ако държавата иска да провежда ефективна борба срещу мафията и корупцията по високите етажи на властта.

На няколко пъти главният прокурор обясни на депутатите, че ако Бюрото по защита премине към изпълнителната власт, то арести на действащи министри и заместник-министри няма да се случат никога повече. И е прав - кой министър на правосъдието ще е съгласен, Бюрото по защита да отиде да задържи негов колега за корупция, с когото са членове на ръководството на една и съща политическа партия, чиито депутати са ги избрали на съответните постове. Та, нали имената на защитените свидетели ще станат достояние и на ресорния заместник-министър, който би отговарял за Бюрото по защита и т. н. И това е само едната страна на проблема, защото несъмнено трансформациите в подобни структури водят след себе си до несигурност, а тя от своя страна ще доведе до отлив и до свидетели срещу тежката организирана престъпност.

Заради това удар в целта беше коментарът на обвинител №1, че дълги години у нас политическата класа не желае да ограничи собствените си правомощия, като дори не допуска дебата за приемането на законодателство за лобизма. А той с всеки следващ парламент става все по-осезаем, а на моменти и безпардонно видим.

И при това участие на главния прокурор в правната комисия, което подобно на първото, отново продължи три часа, се видя, че фактите и техният анализ нямат особено значение за мнозинството от народните представители. Действията им са подчинени изцяло на политически интереси и се цели постигането на пропаганден ефект. Най-ярко това го демонстрира председателят на групата на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов. Отразяващите на живо дискусията сайтове показаха сценариста-депутат да се разхожда с кисела физиономия из залата, като накрая възползвайки се от това, че е партиен началник на председателя на комисията Андрей Михайлов, прекъсна всички, за да атакува главния прокурор със стари клишета. За да може пък после, Йорданов, който дори не е член на правната комисия, да атакува чрез фейсбук Христо Иванов (който също не е член на комисията) заради това, че за втори път пропускал да излее хейта си срещу Гешев. Това е нагледен пример, как представителите на самоопределили се като „протестни партии“ в парламента, се интересуват единствено от това, да се харесат на собствения си електорат, без да си дават сметка за пагубните действия, които ще имат прибързаните им законодателни решения, които ще приемат.

Демонстрация на погазване на разделението на властите и правовата държава е вторият законодателен акт, след спешната актуализация на държавния бюджет, който това Народно събрание се гласи да приеме, е да отнеме Бюрото по защита от главния прокурор. Няма никакво съмнение, че това е акт на политически тероризъм спрямо независимостта на прокуратурата и персонална атака срещу Иван Гешев. Липсва и всякаква юридическа логика парламентът да чегърта около 150 служители на Бюрото, колкото се твърди, че наброява неговият състав, вместо да се изчака произнасянето на Конституционния съд, който образува дело по същия казус след сезиране на президента Румен Радев. Освен, ако целта не е да се изпревари произнасянето на конституционните съдии, които в мнозинството си може и да не са открили проблем в това Бюрото по защита на свидетели да е на подчинение на обвинител №1.

Прав е Гешев, че последиците ще са за сметка на обществото, но отговорността ще е на депутатите, мнозинството от които все повече се държат като талибани.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Gowo

    55 4 Отговор
    Щом ,,Труд " взеха да цитират, значи вървим към инволюция

    Коментиран от #4

  • 2 Пич

    37 101 Отговор
    Трагедията на Гешев е , че пречи на новите кандидат-лапачи... Реално , толкова деен прокурор не сме имали от 30 години насам... И по отношение на олигарсите , и по отношение на битовата престъпност...

    Коментиран от #22, #39, #47

  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    79 21 Отговор
    ГЕШЕВ БОЙКО сте за съд и затвор

    Коментиран от #13, #36

  • 4 Gowo

    48 8 Отговор

    До коментар #1 от "Gowo":

    Ами цитирайте какво говорят и в ,,Работническо дело".Може да научим , че сме се разминали току що с преврат и възстание.Без да сме разбрали Добре че е главния прокурор че да ниуведоми
  • 5 стиха до

    60 6 Отговор
    защо Гешев е прав. Тия труд на пеески ли са?
  • 6 Gowo

    54 5 Отговор
    Според ,,Труд" немало е всеобщо недоволство и протести Имало е заговор за сваляне на правителството и целяща анархия.Нещо ми припомня миналото Какво ли ...Едни комунисти май така приказваха....
  • 7 Труд

    60 11 Отговор
    е вестник защитаващ Пеевски, БОКО, Гешеффф!
  • 8 до Факти

    41 8 Отговор
    Редовно цитирате ПИК и ТРУД , явно сте медия не коректив а слугинаж !
  • 9 гадно

    42 5 Отговор
    Тия от весник "Труд" се самоласкаят като твърдят, че някой ги чете.
  • 10 смерш

    24 5 Отговор
    Изцяло противоречаща на нормалната практика,самата Прокуратура да бъде в изпълнителната власт,статия!
    Да не говорим за тази структура"за защита на свидетели" чийто характер много ясно се демаскира след назначаването на шефа полицай бияч Андонов за "шеф" и в това бюро,което беше мярка в негова защита!Това само по себе си демаскира и същноста на самия Гешев в крайна сметка!
  • 11 ИВАН

    22 3 Отговор
    Реално, си измислиха закони за тях си и няма член, и няма алинея по която да подведеш националните предатели - могат да предадат цял един народ, могат да окрадат труда на милиони хора трудили се с години ..... както между впрочем и филмите - правят си филми за само за да отидат някъде безплатно на курорт, а народа лапа мухи и трохи
  • 12 Българка

    22 7 Отговор
    По-добре бюрото за охрана да зависи от политическата конюнктура и М-во на правосъдието, отколкото еднолично да зависи от мутра от мафията. Според мен Бюрото за защита изобщо трябва да е закрито, защото то дублира дейността на други охранителни звена и за него плащаме милиони. Освен това очаквам НС ПОНЕ ДА ИЗГОНИ ОТ БАНКЯ НЕЗКОННО ПРЕБИВАВАЩИЯ ТАМ ГЕШЕВ

    Коментиран от #33

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 несъгласен

    20 10 Отговор
    Ами Гешев да беше проверил чекмеджетата и Мата Хари , ама не фиктивно , не да го играе , ама аз съм само един администратор , само им подписвам отпусните и болничните на прокурорите , та да си беше създал авторитет , ама той сам си го руши , та това е най-вече продукт на гешовщината , на инатът му , на наглостта му , на прякото и видно обслужване на престъпни лица , на какво ли не щеш още .
  • 15 Лост

    26 7 Отговор
    Едно изречение ми стига от тази статия:
    Гешев знае колко е трудно да се изгради отряд от ЛОЯЛНИ и отлични професионалисти. Лоялни към кого?
  • 16 среднощен

    15 5 Отговор
    "...Прав е Гешев, че последиците ще са за сметка на обществото, но отговорността ще е на депутатите, мнозинството от които все повече се държат като талибани."; Сто процента истина..!!! С две думи казано: Някой от олигарсите си "напазарува правосъден министър" и след това се превръща в "пълновластен феодал"...?
  • 17 Сви Не

    11 5 Отговор
    Кочи ните,наричани незнайно защо"Висш съдебен съвет," ""Прокуратура" и "Съд" трябва да бъдат съборени , изринати до основи и дезинфекцирани,за да не разнасят заразата корупция
  • 18 Въпросче

    9 6 Отговор
    И ко праим ся ? Американо-турската мутра остава без отрядите си от мутри ?!? 🤤 Ами да ходи да плаче пред лейдито Мустафа и Реджеп Ердоган, за които работят службите му ! Защо българите да плащат за пазвантите на този русофиб ?
  • 19 вътрешна форма

    10 3 Отговор
    Трагедията на Гешев е , че материализира принципа на Питър – В една йерархия всеки се стреми да достигне своето ниво на некомпетентност.
  • 20 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Jamеs":

    ИНСУЛТ н е идиотия на никой не го желая
    ХРИСТО БОТЕВ е писал защото свестните у нас ги имат за луди а кой са на власт 31 години и внимавай какво си пожелаваш да не ти се връща
  • 21 Пирин 61

    4 5 Отговор
    Е ва ла за статията! На чист български ви хваля!
    Информирам се само от Факти.
  • 22 Раданч Татлъту

    16 18 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Точно тук е заровено кучето!Гешев е трън в очите на Прокопиевци,Баневци,Арабаджиевци и т.н.,честни частници!😎👍

    Коментиран от #29, #44, #51

  • 23 Бамбука

    13 5 Отговор
    да бъдеш защитаван от в-к Труд под ръководтсвото ма Блъсков е трагедия. Мирише на нечистоплътност.
  • 24 Някой си

    14 5 Отговор
    Труд не съм чел поне от 20 години, има ли я още тая медия?!
  • 25 Дани

    8 2 Отговор
    По посоката на вятъра...
    Последен коментар.
    Спирам да чета този сайт.
  • 26 hahaha

    17 5 Отговор
    "Гешев го боли и, защото като редови прокурор знае колко трудно е да намериш свидетел срещу организираната престъпност"
    Гешев го боли нещо друго за правосъдието като цяло. Какво правосъдие бе дами и господа? Смешници...Когато вкарат в затвора корумпирани политици...от "ранга" на бойо както направиха румънците тогава може да говорим пак. До тогава си остават едни каскети със интереси.
  • 27 Вестникарк

    13 5 Отговор
    Блъсков, трезвен ли си съчинил тоя пасквил?
  • 28 Никой

    12 2 Отговор
    Ако Бюрото за защита на свидетелите ще задържа министри и зам. министри,престъпници от организираната мафия,защо са ни МВР,ДАНС,ГДБОП и други структури ?
  • 29 Трън,трън,....

    6 3 Отговор

    До коментар #22 от "Раданч Татлъту":

    колко да са му трън???Всичките от теб изброени са на свобода????Прави са на луд като Бойко както сам той му се "четка" в един запис!
  • 30 АЛИОСМАН

    4 11 Отговор
    ГЕШЕВ - ПРЕЗИДЕНТ
  • 31 Мунчо

    7 5 Отговор
    Ха "изненада" вестник "Труд" станал издание на Главанака с каскет!
  • 32 Прав....крив

    7 4 Отговор
    Да си бие камшика.....Не разбира ли че си заминава.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Да,

    10 15 Отговор
    Гешев си върши работата перфектно,но олифархическата мафия и обвинени и подсъдими си напазаруваха депутати и това е видно,но...алчността им минава границите
  • 35 Да бе

    12 3 Отговор
    Трагедията е за нормалните хора в една държава, в която такъв рядко кух и неграмотен милиционер е възможно и даже е станал главен прокурор! Другото са приказки под шипковия храст!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 КАНДИДАТ ПРОТЕСТИРАЩ

    6 4 Отговор
    ТОВА НОВО МНОЗИНСТВО В ПАРЛАМЕНТА , ВЪРШИ ГОЛЕМИ БЕЗУМИЯ И БЕЗОБРАЗИЯ ВЪВ ПАРЛАМЕНТА ! БОЖЕ ПРОСТИ ИМ , ТЕ НЕ ЗНАЯТ КАКВО ПРАВЯТ !!!!
  • 38 БПФ

    7 6 Отговор
    Каква борба с тежката криминална престъпност, бе - прокуратурата демонстративно БОЙКОТИРА правораздаването и НЕ изпълнява задълженията си !!! Цели членове от Наказателния кодекс (особено свързаните с хъхpeшките престъпления) се нарушават масово, но повдигнати обвинения няма... и тоя тулуп трябва да отговори защо, както разбира се и неговият предшественик-cвиня.
    Всички нормални хора виждат, че разделението на властите в тоя си вид е не просто вредно, но и гибелно за държавата. Недопустимо е съдебната власт да отказва да прилага законите, приети от законодателната власт, криейки се зад някаква "независимост". Нещата са докарани дотам, че само диктатура може да спаси държавата - и стотици мерзавци с тоги - вкарани в урановите мини.

    А какво да кажем за нахлуването на шпиц-командите на тоя скoт в президентството? Жалко, че Радев е миролюбив човек, защото аз ако бях, щях да отговоря с нахлуване на армейски спец-части в прокуратурата... и тоя тулуп щеше публично извлечен за краката от дупката си !!!
  • 39 Тъпу тролче

    10 7 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Аха, Гешев е толкова деен, че нито един от олигарсите не е получил осъдителна присъда, но за сметка на това "осъдените" съдят България и накрая цената за дейността на прокуратурата се плаща от данъкоплатците.

    Коментиран от #41, #48

  • 40 Така е,

    3 10 Отговор
    Значи най корумпираната държава както ни определят не може да се пребори с мафията и корупцията ,защото " новите " кръщелници облечени в закодателната власт се борят срещу най успешния гл.прокурор отдал живота срещу тази пасмина на прехода.Направиха платен преврат за да стигнат до НС и защитят бандюгите За колко се продадохте бр,не чухте ли аргументите на гл.прокурор Те ги чуха,но това е проблема!
  • 41 До 39

    6 2 Отговор

    До коментар #39 от "Тъпу тролче":

    Осъждането е само за начина на задържане,не става дума изобщо за обвиненията !А и присъдите не стават от днес за утре,това са тежки дела,адвокстски отлагания и т.н.
  • 42 деб.Илчев

    6 9 Отговор
    Блейката митева се излага като кифладжийка, а онова нищожество хаджикян не желая да знам, че съществува, да оставят главен прокурор на държава без охрана колко трябва да си ДОЛЕН, колко мнооооооооооооооооооооооо...ого
  • 43 Смехория

    7 2 Отговор
    Анонимна статия на вестник Труд. Моля, да взеат от вестник труд да използват тоалетна хартия за отпечатването му, така ще исма смисъл от него!
  • 44 Айде айде

    4 4 Отговор

    До коментар #22 от "Раданч Татлъту":

    Гешев е таралежа на БМБ. Има много тръни.
  • 45 Грульо

    4 2 Отговор
    Нищо не четах, само дойдох да сложа минус на Гешев и да кажа, че много се е ошопарил на снимката. :D
  • 46 Труд

    6 3 Отговор
    Е про-герберски, про-борисовски (пеевски) вестник!
  • 47 Шляхтиц

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Моите поздравления и почитания към Вас.
    За съжаление, много малко останахме мислещите по този начин в България.
  • 48 Пич

    3 1 Отговор

    До коментар #39 от "Тъпу тролче":

    Ако бих преценил , че имаш позиция , и можеш да мислиш , щях да ти отговоря... Видно е обаче и от ника ти , и от начина ти на комуникация , че не си заслужава мислещ човек да си губи времето с тебе...
  • 49 Матей

    8 4 Отговор
    Ше ми цитират гешев,що за малоумщина,дет не става за чеп за зале,стига сте се излагали.И му било драго,че народа ще плати сметката,а депутатите ха дано се изчервят от срам.Мер-зав.чик и половина,как може да ги търпи природата такива недоразумения?
  • 50 Много жалко!

    3 7 Отговор
    Първият прокурор у нас, който посегна на крадци и мошенници-милионери. Затова има такъв напън до го отстранят. Жалко за хората, които искат справедливост. А продажните клакьори и кресливи "умни и красиви" трябва час по- скоро да освободят Парламента. Подиграват се с тези, които са имали глупости да гласуват за тях. Мислят само за своите високи постове и изпълняват указанията на тия, които им плащат. Нещастници!!!
  • 51 Кую

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Раданч Татлъту":

    Честни във ушите.
  • 52 Joro

    3 2 Отговор
    Не е вярно това, коаето пише - за кой можел/не можел да арестува. като има прокурорска заповед, полицията арестува, а не бюрото за защита. Като има претърсване, обиск, нареден от съд или прокурор, пак го прави полицията. Министър не може да повлияе на мотивирана прокурроска или съдебна заповед за арест. Видя се вече, че Гешев иска бюрото на главния прокурор да може да арестува освен министри, и президента, и шефа на Парламента. Значи ако реши, прокурора може да обезглави цялото вържавно управление по фалшиви скалъпени обвинения. Тук възниква и въпросът - ами кой ще арестува корумпиран прокурор или съдия?
  • 53 АМА ЗА БОКО

    1 1 Отговор
    Рецепта за вечеря: Талиатели с трюфели и сметана
    Изискано ястие от италианската кухня ЗА ПАРАЗИТА БОКО ! БЕЗ ПАРИ !
  • 54 КРАДЦИ

    3 1 Отговор
    ГЕШЕВ Е МЪРЗЕЛИВ ТУНЕЯДЕЦ КЪРЛЕЖ И ТЪПИР КАТО БОЙКО !
  • 55 За кое бе?

    0 0 Отговор
    Че некви ченгета били некви мърльовци ли? Аре стига!