Last news in Fakti

31 Август, 2021 18:00 3 945 53

Мустафа Карадайъ и приносът му към философията

  • антон гицов-
  • мустафа карадайъ-
  • философия-
  • дпс-
  • ахмед доган

На България ѝ върви на видни политици-философи

Мустафа Карадайъ и приносът му към философията  - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Президентът и основател на СДС Жельо Желев беше философ.

Бившият вицепрезидент и основател на разни политически формации Александър Томов е професор и преподавател във Философския факултет на Софийския университет.

Почетният председател и основател на ДПС Ахмед Доган е философ.

Мераклията за премиерски пост от партията на Слави Пламен Николов и той е философ.

А тези дни Мустафа Карадайъ пусна видео на свое изказване от 16 март 2019г. пред Младежкото ДПС, в което той прави философски разбор на две различни форми на идентичност- вътрешна, която включва род, религия и родова памет и външна, която включва митове легенди, и държавата, като форма на образование. Вътрешната идентичност била всъщност истинската, тя била личностна идентичност, а външната била общностна идентичност, тя се изграждала основно с митове и легенди, стъпвайки на историята. И двете идентичности не бивало да се смесват, конфликтът между тях раждал радикализация.

С простички думи, както става ясно от речта на Карадайъ, ако примерно той бъде запитан каква е идентичноста му, би следвало да отговори „Аз съм турчин с българско гражданство”. Турчин- като вътрешна личностна идентичност, основана на род, религия и родова памет и гражданин на България като външна идентичност.

Но какво би било положението, ако роденият и прекарал 51 години от живота си в България Карадайъ емигрира и стане гражданин на Швейцария? Той естествено ще запази своята вътрешна идентичност като турчин, но неговата външна идентичност би следвало да бъде вече Швейцария. Но какво ще стане с неговата българска идентичност, нали неговата родина е България? Или да вземем за пример служебният министър на икономиката Кирил Петков. Чист българин, но роден в Канада и до вчера канадски гражданин, значи с канадска външна идентичност. Но в момента, в който вече канадското гражданство му е отнето, той остава само с българското си гражданство и неговата външна идентичност от канадска става българска- доста нелепо нали?

Карадайъ пусна това свое видео, в което той отговаря на президента Румен Радев за родината и идентичността. Президентът, както помним, го запита каква е неговата родина, имайки предвид това, че Карадайъ декларира пред турския президент Ердоган, че Турция е неговата аватан, което означавало прародина. И борбата на ДПС била „ дa зaщитим турcкaтa cи идeнтичнocт. Дa зaщитим нaшия eзик, рeлигия и oбичaи”. Но какво прави в тази партия зам. - председателят на ДПС Йордан Цонев, православен българин, значи ли, че той е там да защищава турската идентичност, език, религия и обичаи на българските турци?

Да оставим настрана това, че ДПС уж не била етническа партия, в противоречие с конституцията, а от тези думи на Карадайъ става ясно, че е точно обратното. По интересен е въпросът за прародината, който ще се опитаме да разчепкаме.

Турците, както е известно се заселват по български земи през 14 век, но не като част от някаква държава Турция, а като част от Османската империя, която по това време представлява хетерогенна смесица на етнически групи и религиозни изповедания. Империята носи името на основателят и Осман I, който е произлязъл от тюркско племе, което е мигрирало от Централна Азия. В този смисъл, прародината- аватана на турците в самата Турция са Малоазийските бейлици, които са били са административно-териториални единици района в Централна Азия, откъдето са се преселили. А съгласно Уикипедия произходът на османската династия остава неясен, обвит в мит и легенда, и идентичността на племето и предците на Осман не са известни със сигурност. Аватана на Карадайъ следователно не може да бъде Турция, а някъде в малоазиатските степи.

Ако се задълбаем в теорията за аватана, ще се получат странни парадокси. Какъв според Карадайъ би бил аватана на българите? Българите както знаем са една мешавица от славянски и прабългарски племена, а според македонците и от татарски такива. Значи българите имат най- малко два аватана, така ли?

Да вземе за пример американците. Те си имат една родина и никакви аватани и вътрешни и външни идентичност не ги интересуват. Но според философските тълкувания на Карадайъ бившият американски президент Бил Клинтън би следвало да има ирландски аватан. А другият американски президент Барак Обама би следвало да има два аватана – ирландски по линия на майка му и африкански по линия на баща му. Но може ли човек да има два аватана, две вътрешни идентичности? И нека погледнем наш пример- българската туркиня Емел Етем, бивш зам. председател на ДПС е омъжена за Стефан Тошков и двама имат син- Илиан Тошков. Та какъв е аватана на Илиан? По майчина линия от малоазиййските бейлици, а по бащина линия още два аватана – прабългарски и славянски? Но този въпрос едва ли вълнува Илиан.

Всеки един от нас има вътрешна идентичност, която включва включва род, религия и родова памет, казва в речта си Карадайъ. Що се отнася до „род”, ясно, българин, арменец, турчин и пр. Но какво общо има тук религията? Турчинът, арменецът, българинът може и да е атеист и да изповядва и друга религия, има и турци християни. Що се отнася до родовата памет, както се вижда от по- горните примери тя е нещо много относително. Американците са го решили отдавна този въпрос- те са преди всичко американци като идентичност, няма вътрешна няма външна, няма аватан. Американският евреин, евреин по род и религия, не определя себе си като евреин (вътрешна идентичност ) и , американски гражданин (външна идентичност) а като американски евреин, по- точно преведено като американец от еврейско потекло. Великият певец Франк Синатра никога не е определял себе си като италианец с американско гражданство, а като американец от италианско потекло. Никакво две идентичности, никакви аватани, никакви конфликти.

У нас е различно. Карадайъ и основателите на ДПС се стараят да подчертаят различността на български турци от българите. А нормалното би било Карадайъ и те да определят себе си като български турци и даже като българи от турски произход, а не като турци с българско гражданство. И най- добре да престанат да занимават българското общество с разни трактати за две идентичности и аватани, които допринасят за разделение в българското общество.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сила

    62 5 Отговор
    ТОЯ НЕ ГОВОРИ БЪЛГАРСКИ,51 ГОДИНИ НЕ ГО Е НАУЧИЛ ВИЕ ГО ПИТАТЕ ЗА ГРАЖДАНСТВОТО МУ.....ПРЕЗРЕНИЕ ЗА ТИЯ,ТОВА Е

    Коментиран от #48

  • 2 Вътрешна индентичност когато мъжа

    9 7 Отговор
    Свърши вътре и след това жената 9 месеца принтира нов човешки индивид и външна индентичност след раждането и излизането на белия свят
  • 3 Селяк

    42 5 Отговор
    Струва ми се, че не сте го разбрали нещо. Той не говори много добребългарски и е взъмжно да сте объркали превода и да сте разбрали съвсем друго нещо. Срам и позор е тоя.

    Коментиран от #8

  • 4 СЕКИ ПЪРВОЛАК ГОВОРИ

    31 2 Отговор
    По ГЛАДКО ОТ КАРАТА.НО ИМАМ ЧУВСТВОТО ЧЕ МУ ДИКТУВАТ В УШЕНЦЕТО ЗАТВА Е ТЪЙ ЗЛЕ..
  • 5 Подигравали се на Клавдий че заеква

    4 16 Отговор
    И той им казал не е важно колко бързо говориш А е важно какво Казваш мюслиялиТе нали имат Софисти философите са от гръцките думи филос и София с дъщерите Вяра Надежда и Любов а турците вярват надяват се и правят с жените си любов да се раждат турЧета а християните ползват презервативи спирали хапчета антибебе и правят аборти и се развеждат когато не живеят на семейни начала

    Коментиран от #6

  • 6 сила

    21 1 Отговор

    До коментар #5 от "Подигравали се на Клавдий че заеква":

    КУКУ РУКУ МЮСЛИ.....НЕ МОЖЕШ ДА ПИШЕШ НА БЪЛГАРСКИ,АКЪЛ ДАВАШ
  • 7 КОЙ

    34 5 Отговор
    Най после някой да смее да напише че дпс са незаконна партия.Време е и да се забрани, и който мисли че е турчин да не може да гласува, а най добре е да напусне тази страна.
  • 8 9882

    33 2 Отговор

    До коментар #3 от "Селяк":

    Този и турския го говори колкото и българския. Това го каза в интервю при Дремджиев един от основателите на ДПС - Касим Дал.

    Коментиран от #25

  • 9 Предложение

    5 8 Отговор
    Авторът спокойно може да озаглави статията си "Васисуалий Лоханкин и неговата роля в руската революция" .Илф и Петров вЕрвам няма да се засегнат.
  • 10 Позор

    36 3 Отговор
    Не зная за философията, но приносът му към простотията е голям! Един сламен човек, който прилича на слабоумен и не може да говори добре нито български, нито турски език! Междудругото той не е турчин, а българомохамеданин от Борино,Девинско!
  • 11 Въпрос

    9 1 Отговор
    Кога Александър Томов е бил вицепрезидент ?
  • 12 розово

    23 3 Отговор
    Толкова значима статия за толкова незначителна личност.
  • 13 Барба Ганьос

    2 8 Отговор
    Ех, колко "идентичности" щяхме да имаме, ако бяхме станали "16-та республика". Евроатлантическата ряпа да яде. Задунайският Вилает на Щатите ври и кипи от "анаватани".

    Коментиран от #15

  • 14 БАЙ Х@Й ‼️

    13 1 Отговор
    ДъПъСъ, ли е приносът му ‼️
  • 15 17-ти президент

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "Барба Ганьос":

    Да си станал, ся кво квичиш!
  • 16 ПСР

    28 2 Отговор
    Аз не знам в Борино,от където е Карадайъ,да живеят турци.Българи-мохамедани,да.И към Доспат е така.И на много други места.Религията не определя етноса.А той за какъв се взема...

    Коментиран от #29

  • 17 Наблюдател

    25 1 Отговор
    Ахмед Доган е най- изявения философ сред хидролозите и най-изявения хидролог сред философите! Поне от гледна точка на хонорарите....
  • 18 Варненец

    23 5 Отговор
    Тоя що не си ходи в родината?
  • 19 Първо...

    22 2 Отговор
    Не е както е написано..аватан...а е анаватан...или преведено значи..родина майка. Второ, за какво изобщо някой се занимава с този слабоумен чобанин???, който до преди няколко години е пасъл козите..и единствено което е изговарял е..ууууу...бря..бря...уууу...ааааа...ъъъъъ...той казва че е турчин и неговата анаватан му е родина..може..така да е, никой не го оспорва, обаче, я го накарайте да отиде да живее и работи в Турция..анаватана му...с булдозер да го теглиш няма да можеш да го завлечеш там. Защото там ще мие тоалетните в някоя бензиностанция.

    Коментиран от #24

  • 20 Turchin

    3 5 Отговор
    Фашист....
  • 21 Gost

    3 8 Отговор
    "Яка "статия, така само ще МОБИЛИЗИРАТЕ българските турци да гласуват за ДПС, браво на вас, както се казва:Няма лоша реклама!
  • 22 Перо

    20 0 Отговор
    Едно време в зелените паспорти ясно пишеше: произход турски; гражданство българско или и друго. Това е най-правилно! Иначе това котило на анти-български олигофрени и чуждо сборище,наречено “философски факултет” на СУ трябва да се закрие като вредно,остаряло учение! Достатъчно вредители създаде!
  • 23 Ха ха ха🤣

    12 2 Отговор
    Този объркан човечец, да вземе да научи поне един език като хората, защото нивото на турския му е по-зле от нивото на българския му. (Българският му език не е дори за коментиране. Хайде да не се заблуждаваме, със сричането му на "философски" полюции...)
  • 24 Ха ха ха🤣

    9 2 Отговор

    До коментар #19 от "Първо...":

    Абсолютно точно.
  • 25 Ами брат

    16 4 Отговор

    До коментар #8 от "9882":

    Когато се изселваха в турция, освен всичко друго там им организираха и курсове по турски. Иначе турци били.. Пак казвам, 90% от "турците" в България са потурчени българи, направили са го навремето за да се спасят от смърт. А сега две поколения след тях се правят на по-турци от турците. Един днк тест веднага би доказал това, но не искат да си правят, промития мозък не признава науката. Като с "македонцитете", същата работа, само че са сърбизирани, не потурчени

    Коментиран от #30

  • 26 xxl

    13 3 Отговор
    Този Карадайов е като пещерен човек.
  • 27 Ахмед доганя

    9 3 Отговор
    Е мелез, единия родител потурчен българин, другия сиган
  • 28 ХАН КРУМ

    15 3 Отговор
    дпс да бъде обявена за противоконституционна.партия на етническа основа.

    Коментиран от #53

  • 29 Това е

    14 2 Отговор

    До коментар #16 от "ПСР":

    Стратегията на турция, щом си мюсюлманин, това автоматично те прави турчин. Много българи излъгаха така. А като отидат в турция се чудят защо не ги приемат като едни от тях

    Коментиран от #31

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ANAVATAN

    4 15 Отговор

    До коментар #29 от "Това е":

    А ти кога си бил в Турция? Тези които изгониха 1989 година ,голи, боси,без пукната стотинка в рамките на 24 часа, имат цели жилищни комплекси,а ти си все още в панелката от 40М2,която също е построена от турците. Турците отишли в Турция си уредиха живота, а вие все още пазете там където ви оставихме...

    Коментиран от #34, #35, #36, #38, #46

  • 32 Трол

    10 4 Отговор

    До коментар #30 от "Turchin":

    Обяснението за незнанието на езика е много по-просто от смяната на имената и стрелбите! Ататюрк прави езикова реформа през 1928г.-латинска азбука, падежи, думи взаимствани от централноазиатските тюркски държави! Всичко това подмина отоманско говорящите в България! Добре, че бяха сателитните ТВ и отворените граници та усвоихте малко от малко родния "дил"!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Да де

    7 1 Отговор

    До коментар #31 от "ANAVATAN":

    И живеят отделно от братята турци.. Вярвай си
  • 35 веселяк

    13 3 Отговор

    До коментар #31 от "ANAVATAN":

    Мюсли ай стига си квичал и ходи да видиш прадедите ти! Още живеят в централна Анатолия-ниски, тъмни, кривокраки, с плоски темета! Антрополог би ги определил, като липсващото звено!
  • 36 Не съм бил

    8 4 Отговор

    До коментар #31 от "ANAVATAN":

    И нямам никакво желание. Колежката ми, Севджан, ми разказа за техния опит и колко бързо са се отказали от турция. Тя е бяла като пуканка между другото, нали знаеш че турците са основно селджуки(българи), белите турци, и карамани-черните турци, като сегашния ви диктатор
  • 37 Мехмед

    3 4 Отговор
    Прочетох това "аватан" един път, рекох си - може да е грешка.
    После пак за втори път чета "аватан" /може пак да е грешка/. Следва трети, четвърти, петти, шестти....
    Нццц, грешка нямало...

    А ва другарю Антон Гицов, кой туй "аватан" ва?
  • 38 И не, не

    6 1 Отговор

    До коментар #31 от "ANAVATAN":

    Живея в 40 кв. м, а в къща построена лично от дядо ми, а не от потурчени българи

    Коментиран от #39

  • 39 И така

    1 7 Отговор

    До коментар #38 от "И не, не":

    Ще си изгниеш в мухлясалата къща от "дядо ти" ганю.

    Коментиран от #40, #51

  • 40 Нещо не

    4 2 Отговор

    До коментар #39 от "И така":

    Те разбирам. Това опит за обида ли е? По принцип всички сме смъртни и всички ще изгнием. В земята. Тъпак

    Коментиран от #41

  • 41 Няма нужда

    1 3 Отговор

    До коментар #40 от "Нещо не":

    да разбираш. Радвай се на жалкия си животец в кочината!

    Коментиран от #42

  • 42 Както и да е... абе ние

    6 2 Отговор

    До коментар #41 от "Няма нужда":

    Кочина нямаме, в "турските" жилища мирише на коч обаче.. Нищо де, жив и здрав да си, дано наследниците ти не са такива идиоти, децата не са виновни, не си избират родителите си
  • 43 Хасан

    1 6 Отговор
    ДПС си е либерална партия и изповядва либерални възгледи ..всеки е свободен да бъде какъвто си иска ..кеф ти българин ,кеф ти турчин ..кеф ти в България ,кеф ти в Канада

    Коментиран от #50

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Я па тоя

    9 1 Отговор

    До коментар #31 от "ANAVATAN":

    Как така изгониха 1989, па после почти половината се върнаха??

    Как така турците (не)изгониха Тракийските българи, и посленикой не можа да се върне??
  • 47 Я па тоя

    9 1 Отговор

    До коментар #30 от "Turchin":

    И какъв огън е открила българска държава по мирните си сънародници, за да смени имената им, колко са жертвите, че нещо не се сещам??
    Защо турция може да забрани тогава и сега на българите, да носят български фамилии в страната и, а България да не може??
  • 48 Ал Сакалиба

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "сила":

    Как, да го научи ,българския език?

    "Средата, определя личността"?

    Средата, в която той се намира ,
    не учи и възпитава а избира и налага,
    от там и невъзможността ,
    да говори държавен български език правилно!

    На всички такива ," измислени Лидери",
    им липсват първите , седем години от живота!
  • 49 Русенец

    2 1 Отговор
    Не е вярно, че прародината на турците не се знае. Те произлизат от рода Кайъ, който е населявал земите на днешен Афганистан, преди да бъдат изтикани на запад.
  • 50 Русенец

    3 0 Отговор

    До коментар #43 от "Хасан":

    Липсата на установен ред води до анархия. Но и без това всички знаем, че това е целта ви.
  • 51 Русенец

    3 0 Отговор

    До коментар #39 от "И така":

    А ти, в мавзолей ли ще си?
  • 52 Русенец

    5 0 Отговор
    Разни поклонници на агата искат да отклонят вниманието от истинският проблем.
    Не е важно как е нарекъл Турция, дали родина или прародина. Важното е, че е нарекъл България ЗЕМЯ, на тази ваша родина, или прародина.
  • 53 Стършел

    5 0 Отговор

    До коментар #28 от "ХАН КРУМ":

    Грешката е, че не трябваше да я регистрират тази антибългарска партия! Сега(тя че е етническа спор няма. Напазаруваха си уж българи, ментата, професори, генерали и т, н,) ще вдигнат вой до небесата и може да има обратен ефект. Най-доброто решение е да им спрат достъпа до паричните потоци за крсдене.