Last news in Fakti

3 Септември, 2021 21:00 13 685 60

Убиха я. Убиха величествената и животворна българска река.

  • климатични промени-
  • река-
  • българия-
  • природа-
  • българска природа-
  • вода-
  • замърсяване-
  • боклуци-
  • евгений дайнов-
  • българска река

Онези с лимузините убиха величествената българска река

Убиха я. Убиха величествената и животворна българска река. - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от проф. Евгений Дайнов:

Бях на 6, когато извадих първата си черна мряна от големия вир в дъното на Боаза. Бях на 9, когато от Реката извадих кефал, дълъг от китката до рамото ми. Беше на вира под Старата воденица.

Този вир е скалист и доста бърз. Няма ги малките плажчета на вировете под Ханчето и в края на Боаза, та на воденицата ходехме с баща ми сравнително рядко. Защото майка ми и сестра ми настояваха да има не само риболов, а и плаж. Не, че не ги оставяхме на Ханчето и не тръгвахме по руслото на Реката нагоре към Старата воденица, скачайки от камък на камък и топвайки въдица във всеки бързей - за мряни и кротушки. Днес няма никакво значение къде има плаж и къде - не. Реката умира, убивана съвсем съзнателно ден след ден и година след година от „бизнесмени”, превзели градчето нагоре по течението и помпащи директно в Реката всички отходни продукти на своето производство.

Реквием за Реката

Мазна кафява тиня на плажа в дъното на Боаза. Вирът, над два метра дълбок и допреди няколко години любимо място за гмуркане, влачи мръсна пяна и сополи от суроватка. Едно време от моста се виждаше каменното дъно. Днес нищо не се вижда. А на плиткото, където погледът все пак може да пробие през мътната вода с цвят на загниващо сирене, се разнася пелена от мръснозелени водорасли, каквито тук никога не е имало. Малките заливчета под големия вир са покрити с мазен слой, който под светлината на слънцето показва цветовете на дъгата - като локва бензин, разлят на някой сервиз за автомобили.

Плажът под Ханчето е обраснал с трънаци. Стръмният скалист склон, свързващ вира с пътя горе, отдавна не се вижда. Затрупан е от „нерегламентираното сметище” на Ханчето: тонове и тонове найлони, тухли, хоросан, счупени пластмасови столове, ламарини, части от разрушена покривна конструкция, стъкла, кашони, гнили греди, десетина джапанки и няколко гумени ботуша. В този вир водата е още по-зле, тъй като е нагоре по течението - по-близо до източника на убийството. Водата е тъмнокафява. Из нея плуват снопове дълги черни влакна с дължина до метър и отгоре. Дори на една педя дълбочина дъно не виждаш. А беше време, когато гледайки надолу от скалата за скачане, можеше да се види онзи дънен камък, който да избегнеш при скока, за да не си натъртиш нещо.

Говори се, че рибата, извадена оттук, мирише на обор. Това едва ли е вярно, защото рибата - ако я има - няма как да бъде извадена. Когато топнеш във водата кукичката със стръвта, вадиш педя кафява слуз, висяща от нея. Няма как риба да се добере до стръвта. Ако пък решиш да гониш риба „на ръце”, отказваш се веднага. С влизането във водата кафявата слуз веднага полепва по теб. А е мазна, мирише лошо и трудно се отмива. Причинява сърбеж и почервеняване на кожата. Черния път към Старата воденица няма как да забележиш, ако не знаеш къде е. В основната си част обаче е проходим - пеш. Развалините на каменната воденица не са мръднали в последния половин век. Тук обаче, още по-нагоре по течението, реката изглежда като извадена от някой филм от типа „след края на света”. Започва да се усеща и смрадта, защото колкото по-нагоре към градчето отиваш, тя толкова повече се сгъстява.

Беше зелено, прозрачно, усмихнато и до сълзи красиво. Имаше риби, щурчета, видри, водни костенурки и светлосини водни кончета, които кацаха на върха на въдицата. Пееха пойни птички, а из плиткото газеха, като на кокили, снежнобели птици-риболовци. Но алчността превърна зеленото в кафяво, прозрачното - в мътилка, усмихнатото и красивото - в озъбена грозота. Стоиш на брега и дори птици не се чуват, камо ли да видиш кръгчета във водата, пускани от рибното ѝ население. Чуваш ромоленето на бързеите, но то вече не внася радост в душата на човека. Разбираш, че стоиш на една граница, където вече няма свят. Има само отходни продукти на хора, които изтребват всичко на пътя си, за да могат да вдигат из околните села пушилка с черни лимузини. И някъде точно под гърлото нещо се свива и сгърчва, дишаш на пресекулки.

Отделете десетина секунди, за да потъжите

Защо не правя нищо, питате, след като гледам това опустошение година след година? Правя. Пиша до контролните институции, чиято работа е да не допускат подобни катастрофи. Резултатът всеки път е, че след като са ми изпълнили вечната мантра на българския чиновник, озаглавена „Нищо не можем да направим”, все пак чат-пат лепват глоба на „индустриалците”. Глоба, която е равна на цената на един фар за техните лимузини.

Знаем, че ако оставиш която и да е река на мира, тя се възстановява като по чудо за няколко години. Виждали сме това след благословения крах на „социалистическата промишленост”. Не продължи дълго обаче, тъй като се появи „бизнесът” на тия с лимузините. Ако някой ден държавата приложи всички закони срещу такива „бизнеси”, реките ще се оправят. Те си знаят как. А дотогава... Дотогава следващия път, когато някой държавен човек ви обясни, че важното е да не се пречи на „бизнеса” - отделете десетина секунди, за да потъжите за Реката. И вие сте я виждали. Защото убитата Река не е само една. Те са стотици - стотици умиращи отходни канали, които до неотдавна съставляваха голямата, красива, величествена и животворна българска Река.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 138 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пръц

    167 3 Отговор
    За съжаление убиват всичко.Горите също.

    Коментиран от #51, #58

  • 2 хах

    15 133 Отговор
    Аве, много прокопиефчета в туй Дойче Зеле.

    Коментиран от #13, #26

  • 3 Преигравате

    45 56 Отговор
    С екологии и падобни.... Земята, природата се чисти сама,тези отпадъци идват от земята (петрол)... Тя ще ги преработи!... Ако случайно не може, тя ще преработи нас!

    Коментиран от #12

  • 4 Гостъ

    84 6 Отговор
    Е тука съм съгласен с Евгени. Може да е пиянка ама явно е останал мозък в главата му
  • 5 az #Победа76

    69 56 Отговор
    Тоя какво се е разциврил? Нали за това се бореше, за капитализъм, а сега седнал да ми хленчи по "гадния" соц!
  • 6 След

    54 14 Отговор
    като цари беззаконие и десетилетия наред никой не прави нищо , сега е излишно да се пише ! Или запретваш ръкави , или си трай !
  • 7 Авторът

    50 19 Отговор
    ... да каже коя година е бил на 6 и 9 край реката!!!! Ако е било преди 1989г. да се замисли!!! Иначе разказа му е като Белчо и Сивушка, само че е замени героите с мряна и кефал!!!
  • 8 извънземен

    33 23 Отговор
    убиват за да ядете евтина храната защото сте мързеливи некадърни и на всичкото отгоре претенциозни
  • 9 биолог

    32 2 Отговор
    Няма проблеми. Природата си взема своето рано или късно. Life after people- гледайте го.Впрочем вижда се постоянно по запустелите места из България и по света как природата си възстановява позициите.
  • 10 OMEGA

    28 18 Отговор
    Вулгарите са долно племе ама и Небесния Отец долно ще им отмери !

    Коментиран от #15

  • 11 asd

    31 5 Отговор
    Уау! Още малко и на ганьовците ще им просветне какви са отпадъци!
    Хахахахахахахаха!
  • 12 последните дни

    34 7 Отговор

    До коментар #3 от "Преигравате":

    ВОДАТА Е НЕБЕСНИЯ ДАР НА ТВОРЕЦА КЪМ НАЙ ЛЮБИМОТО МУ ТВОРЕНИЕ-ЧОВЕКА,ВОДАТА ИЗВИРА ОТ ПРЕСТОЛА НА ТВОРЕЦА И ЗАМЪРСЯВАНЕТО И Е МЕРЗОСТ ПРЕД НЕГО!

    Коментиран от #18

  • 13 Gost

    35 9 Отговор

    До коментар #2 от "хах":

    Ти това ли забеляза?! А л@йн@т@ в които живееш не виждаш,а? Еми, стой си в блатото и викай: “ много прокофиевчета…”! Огледай се, че смърдиш като блатото!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гост

    25 3 Отговор
    Направете като в Германия, по 0,25 цента на пластмасова бутилка. Тогава ще цъфнете и ще вържете.
  • 17 Съжелявам

    33 1 Отговор
    коментиращите преди мен! Прозира съгласието им с всичко скотско в живота ни, пордоти.
    Реката, водата е живот. Живеем във времена, в които стойността на земните богатства нараства с всяка година, а значимостта им част от националната сигурност/просперитет. 2-та лева повече в джоба ли ще ни обогатят повече, или възможностите да се порадваш на нещо красиво, уловиш риба, пиеш хубава вода!?

    Коментиран от #20

  • 18 Емил

    9 7 Отговор

    До коментар #12 от "последните дни":

    Говориш глупости! Водата съществува преди Твореца! Прочети внимателно и ще видиш, че когато казва: Fiat lux! водата е в наличност!
  • 19 Действителност

    40 2 Отговор
    ко им пука на бобокови, пеевски, ковачки и пр. олигаси за реки, гори и простолюдието, важното са парите, яхтите, майбасите, самолетите и пр., за тях няма закони, няма прокуратура ......................
  • 20 Гост

    5 9 Отговор

    До коментар #17 от "Съжелявам":

    Има пречиствателни станции!
  • 21 тарикату

    14 6 Отговор
    тоа ко реве, важно е пара да пада, петък с ланец на врато у чалгата...татратататратататрата
  • 22 Само напомням

    56 5 Отговор
    Когато Евгени е бил дете България е била държава а не “мутренски вилает”.
  • 23 Извън земниа

    7 23 Отговор
    И кво ся. Коя е реката.
    Че нещо не разбрах.
    Май само си загубих времето да чета.
    Объркана та ви география

    Коментиран от #47, #53

  • 24 Цъки

    49 4 Отговор
    Разбирам прекрасно Дайнов. Аз също си имам "мое" подобно място. За сега е сравнително чисто. Но навъдилите се ВЕЦ-ве преграждат и пречат на нормалното движение и размножаване на рибата. И тя бавно чезне. Не мога да разбера кое му е "зеленото" на тази енергия - бавно да убиваш толкова живот, за да може някой тумбак да направи някой лев. Човекът е най-долното животно на земята, което най-нагло е обявило живота си за "висша" ценност. Бих предпочел да видя мъртъв бизнесменът, който трови реката отколкото черната мряна от историята на Дайнов.
  • 25 Е ?????

    9 2 Отговор
    И !!!!!!!ПОСЛЕ ПИС ПРОФЕСОРЕ КОЙ НЕ СКАЧА Е ...БИЗНЕСМЕН С МАЗУТ В ГЛАВАТА
  • 26 100хилядник

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "хах":

    Аве, то и много говнари се навъдихте!
  • 27 бай Даньо

    5 15 Отговор
    Дайнов , това не е нищо аз пък на 5 години хванах щука с еййй такова око! Издишаш Дайнов! Да не беше го писал това ! Ша са упраим след като у нас на професорите световни проблеми им се привиждат като чисто български и с някакви конкретни виновници и някак уникално зле и да заради политиците виновни кой друг ... Държавата където глупци вървят след слепци .
  • 28 Сатъра на Хана

    34 6 Отговор
    Дойнов и ти си ЕДИН ОТ УБИЙЦИТЕ - сеченето на горите започна при СДС и Иван Костов. ДПС заби последните Демократични пирони. ...Няма Гора, Няма и Река
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Лудница

    14 7 Отговор
    Точно за това говорих,когато кажеш истината модератор ти слага цензура и никой ни лук ял ни лук мирисал.Да живеят западните ценности и морал и демокрация.Тука вече берат своите плодове.
  • 31 мамун

    18 2 Отговор
    така са ви научили вашите бащи и дядовци
    за 50 години не съм хвърлил ни бутилка нито хартийка някъде
    освен в кошче
    преди време и горите бяха за пример сега е клоака
    (лай...н птичи г..з)
    "като си плюеш в паницата смърди"
  • 32 Последния Софиянец

    6 18 Отговор
    Дойче веле! Сороска пропаганда....
  • 33 Лудница

    15 3 Отговор
    Не са ли плодовете на демокрацията и западните ценности и морал.Всичко криво е възпитано тука с демокрация и капитализъм в името на живота на хората и природата.Олигофрения някой ден децата ви няма да могат да видят жаба или водна костенурка заради алчнотия.
  • 34 Marinov

    2 7 Отговор
    Ако става Въпрос за Вита:

    На Боаза край Брестница такива неща НЯМА!
    При Гложене Реката се Лови за Водоснабдяване май за Плевенско и други околни Селища и е под СТРОГ контрол?

    Ако все пак става Въпрос за Вита, май НЕКОЙ го ИЗБИВА на ЮНАШКИ ФАСМАГОРИИ и Манипулации !
  • 35 РЕАЛИСТ

    25 4 Отговор
    Евгени, когато си вадил рибите на 6 и на 9 е било 1964 и 1967 г т.е по времето на лошия социализъм за който казваш" благословения крах на „социалистическата промишленост”. Трудно ми става тогава да разбера your point. Ти беше един от идеолозите, които докарахте капитализма и "добрите" бизнесмени, които сега ти тровели реката.
  • 36 до някой

    18 1 Отговор
    Нали искахте парите да управляват всичко? Не се чудете тогава къде изчезнаха рибите горите зелените поляни , плажовете , достойнството , родолюбието , възпитанието , и децата.
  • 37 С река...

    21 0 Отговор
    С река малък Искър положението е подобно,била обявена за промишлена как в 2яви век река се обявява за промишлена не разбирам преди ! Преди две седмици някакъв виден земеделец от Етрополе за втора година изсипва в реката няколко камиона с био тор и пестициди и реката 4 дни тече черна и по нея плува умряла риба. След сигнал до РИОСВ казаха ,че е хванат но резултата до днес е неизвестен при положение ,че миналата година са го глобили с 5000лв сега трябва да го обесят за мен !
  • 38 Jacques Yves Moineau

    9 0 Отговор
    Беззаконие. Трети свят.
  • 39 Някой

    16 2 Отговор
    Дайнов,. да си продажник , си има своята тежка цена.
  • 40 Огоста и Ботуня отдавна отровиха всичко

    12 0 Отговор
    Живо в тях!! Язовир Бебреш, водата е мъртво зелена, отровена от Сярата в скалите!! Ботевград и околните пият вода от там, 30 - 40год,продават им е като вода за Напояване по 0,45ст на Кубик, а Ботевградчани е плащат в момента 25 ст за куб?? Къде са милионите разлика в цената от вода за напояване до цена за питейна вода!! Голямо ОПК?? Чиновници и Политици!!!
  • 41 Гражданин

    5 4 Отговор
    Красиво, с поетично чувство и много болка написано. Не става ясно коя река се има предвид. И това е похват - явно не е само една. Браво на Евгени Дайнов, когото някога упреквах в преекспонирани пристрастия.
  • 42 Иво

    12 2 Отговор
    Проблемът се решава за норматив. Затварят се всички скапани предприятия по реката , обвиняват се измислените беге бизнесмени в тероризъм срещу държавата , изпращат се в пандиза и се конфискува цялото им имущество до девето поколение в полза на държавата.
  • 43 Абе

    6 3 Отговор
    И коя е тази река? Или това е някаква метафора, родена от мозък, третиран с електрошок от юдо соросоидната дълбока държава, чиито рупор е Дойче веле.
  • 44 Петър

    22 2 Отговор
    Никой не забеляза най-важното, а именно:
    Антикомуниста соросоид Евгений Дайнов говори за чистото си и щастливо детство, което е било през соца, без да го споменава.

    И не "алчността превърна зеленото в кафяво, прозрачното - в мътилка, усмихнатото и красивото - в озъбена грозота", алчността е вследствие -това го направи Либералната демокрация. Но и това е премълчал.
  • 45 Шарко

    6 2 Отговор
    Може би става въпрос за Боаза под град Елена, но много са реките в България подобни на описаната.
  • 46 Перничанин

    4 2 Отговор
    Професоре, не е необходима академична титла или някакви мистични дарби, човек да разбере и приеме, че убиваме, подчертавам ние, всички с действието и бездействието си! Не са марсианци, нито представители на друга галактики или измерения, а ние!!!!!!! Особено от човек, толкова силно ангажиран политически и социално, а и с титла, някой друг да му е виновен, ми се струва безотговорно. Все чакаме някой друг да ни свърши работата, та да може да му попречим, после и кусур да му намерим, да го по окаляме и накрая пак да си продължим със самосъжалението. Такова ни е обществото, такива си ни и "интелигентите" - мрънкащи, самосъжаляващи се дребни душици...
  • 47 Еленчанин

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "Извън земниа":

    Реката е след гр.Елена посока Велико Търново.
    Реката която минава през Елена са казва Гойнянка
  • 48 Турците са виновни

    11 2 Отговор
    В началото бе Иван Костов. Тази знаменита фраза със сигурност се свързва с бандитската приватизация у нас, при която бивши номенклатурчици и техните синове надянаха нова премяна и се събудиха като мастити капиталисти. Именно Костов даде начален тласък на българската олигархия, чиито видни представители са Иво Прокопиев, Сашо Дончев, Огнян Донев и Цветан Василев.
  • 49 Лицемерния гид

    4 0 Отговор
    Не е добре да се унищожава природа , фауна и флора, но ако,, унищожиш,, човек си е доста, доста по зле...!
  • 50 Пак съм гост Nr.16

    7 0 Отговор
    Професорееее, защо сега бе чадо. Ка лапаше кифтетата не ревеше. Като имаше тогава кой да те слуша, защо не пое инициативата и направи нещо, а сега.???? Ти не знаеш ли че от Тетевен до Боаза 80% са силно пигментирани блъгаре. Контролните ни органи са кръгла нула. Закони добри, но контрол =0000.Хубава романтика ни пишете, ама след 2 тетевенски сливови мога и аз. Съзнанието ни е болно баща. 2пъти минах през 60 дни, по тежко
  • 51 Планинар

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пръц":

    Човече, бързо и правилно изригваш. Но като че ли с горите е още по-лошо, защото внушават чувството че и масово се самоубиват! От въздуха ли е, от заравяните тук-там наши и чужди боклуци ли е - но на вид дори млади и стабилни /величествени дръвчета в гората полегват на земята, обикновено на север и барабар със заклещената им в корените земя. И до тук, никой повече не се грижи за тези чудеса, дори не е допустимо и да се прибират от нуждаещи се за отопление. Наистина ли страната ни замязва на кочина, каквато я наричат не един и двама заминали в чужбина!?
  • 52 МЕНТАЦИИИ

    4 1 Отговор
    ТОЯ Е ПРОФЕСОР КОЛКОТО БОЙКО Е ГЕНЕРАЛ ! НАГАЖДАЧИ , ЛАПАЧИ И .................. КРАДАЧИ !
  • 53 Денис

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "Извън земниа":

    Реката е Вит-Боаза,чудно хубава месност на времето!!
  • 54 Шаран БГ

    5 0 Отговор
    Грешка! Голяма грешка, г.н Дайнов !!
    Българската природа я убиват не само ония с "черните джипове и лимузини" !!
    Убиват я партийните избраници от Парламента със всичките министри от дълбоките меки кресла!!! Вкупом всички алчни и недобросъвестни политици, мислейки единствено за собственото си благополучие !!!
    Ако Вие плачете за реката, мнозина плачем за гората. Да е спряла "законната" сеч ? Няма спиране -делник и празник, в дъжд и сняг, резачките свирепо унищожават гората.
    Като няма гора, няма и нормални валежи, няма ги кладенчета и чешмите с бистрата вода. Ще има порои и наводнения - нормален отток в реките не може да има !!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Карата

    5 0 Отговор
    Виновна е системата която въведох
    те. Капитализмът се интересува само
    от печалбите. Богатите си пазят при
    рода та, а унищожават и обират бед
    ните държави и това им е угодно. В
    същото време крещят за екология.
    Трябва нов световен ред! Да спрат
    безогледно то грабене, войните и
    светът все още може да се справи
    с предизвикателствата.
  • 57 Най добрият еколог е Калашников....

    4 0 Отговор
    С много малко средства и с чудесни трайни резултати!Само трябва да се вземем в ръце и да рестартиране България....Всичко друго е губене на време,а държавата е вече унищожена...Банкянската чума е вече обхванала всички лакоми мародери и слуги на ГЕРБ...
  • 58 Помня

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пръц":

    МДААА, А ТОДОР ЖИВКОВ ГО СВАЛИХМЕ И С ЕКОГЛАСНОСТ! ЗАЩОТО ЕКОЛОГИЯТА КУЦАШЕ!!! АМИ СЕГА?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 59 Фаро

    0 0 Отговор
    Не трябва да тъжим а правим нещо.Например събираме се над 1000 човека наемаме камион товарим го с боклуците от реките и ги изсипваме пред парламента и президентството

    Коментиран от #60

  • 60 ПОДЛОГИИИ

    0 0 Отговор

    До коментар #59 от "Фаро":

    А ПРЕД МУТРАТА ЩО НЕ ИЗСИПВАТЕ НИЩО ?