Last news in Fakti

21 Септември, 2021 19:00 3 121 28

Проф. Минеков: Покрай мен са подслушвали и журналисти от ДВ

  • подслушване-
  • велислав минеков

Миналата седмица се появи списък с имената на 130 от общо близо 1000 души, които са били подслушвани по време на протестите от миналото лято - сред тях са организатори на протестите, журналисти и други

Проф. Минеков: Покрай мен са подслушвали и журналисти от ДВ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Още преди месеци от прокуратурата ми отговориха, че не съм подслушван незаконно. Направих си извода, че съм подслушван законно. И заедно с мен всички, които са ме интервюирали, вкл. журналисти от ДВ, казва проф. Минеков.

През лятото на 2020 Вие бяхте сред протестиращите, а сега сте в служебното правителство: има ли взаимовръзка?

Проф. Велислав Минеков: Аз съм на този пост, тъй като винаги съм критикувал много ясно какво се случва в това министерство, какви са щетите. И то от дълги години. Това ми е причинявало страшно много неприятности, не само на мен, но и на моето семейство. Но винаги съм оставал верен на себе си.

Миналата седмица се появи списък с имената на 130 от общо близо 1000 души, които са били подслушвани по време на протестите от миналото лято - сред тях са организатори на протестите, журналисти и други. И Вие ли сте сред подслушваните?

Проф. Велислав Минеков: Да, което не ме изненадва. Преди 3 месеца направих официално запитване в прокуратурата дали съм бил подслушван. Получих отговор, че не съм. По-точно, отговорът беше, че не съм бил незаконно подслушван, от което вече си направих извода, че съм подслушван законно - "законно" според нечие тълкуване. Но това не е никаква законност. Обратно: законността тогава беше погазена.

Разполагате ли с някакви доказателства?

Проф. Велислав Минеков: Опитвал съм се да проследя какво излиза публично, когато говоря по телефона. Миналата година направихме експеримент и подготвихме протест на едно много "горещо" място. В резултат от казаното от нас по време на телефонните ни разговори, на мястото се появиха около 150 полицаи, джипове, бусове, техника, които блокираха дори движението в района. А всъщност тази акция беше само една шега от наша страна с подслушвачите.

Планирахте ли бунт или преврат през 2020 година? Следенето на протестиращи е правено именно в рамките на разследване за бунт и насилствена смяна на властта.

Проф. Велислав Минеков: Не, нищо такова не е имало като план, според мен даже не беше възможно. Твърденията, че ние сме подготвяли преврат, са абсолютна лъжа.

Кой Ви е подслушвал и кой носи юридическата и политическата отговорност за това?

Проф. Велислав Минеков: Без съмнение това тръгва от главния прокурор. Но, доколкото знам, имаше предупреждение от чужбина да се внимава по отношение на основните организатори на протестите, така че с нас не се случи нищо по-особено. Бяхме проверени изцяло - какво притежаваме, къде се движим, с кого общуваме и съответно са били подслушвани всички, с които съм разговарял, включително и журналисти.

Тогава с Вас и с други участници в протестите разговаряха включително и журналисти от Дойче Веле. Да разбирам ли, че и ние сме били подслушвани покрай Вас?

Проф. Велислав Минеков: Да, абсолютно! Можете да сте напълно сигурни! Това са особено чувствителни теми за тези, които подслушват. И не сте единствените германски журналисти в този кръг.

Кои други журналисти са били подслушвани?

Проф. Велислав Минеков: Ами много. Имаше журналисти от телевизия Arte, от вестниците FAZ и taz, от списание Spiegel. Общо взето, всички, които са влизали в контакт с организаторите на протеста, със сигурност са били подслушвани. И не само журналисти. Мисля, че дори посланиците са били подслушвани покрай тези разговори. Подслушваха "по верига", както се казва. Така се подслушват и тези, които участват в разговори с наблюдаваното лице. На мен ми се е случвало и друг път преди години с един български журналист. Разговорът ни беше доста деликатен и след това този разговор, включително и някои мои намерения, се появиха в пресата. Беше изключително неприятно за мен. Аз реших да проверя и се оказа, че съм бил подслушван именно "по верига", тъй като журналистът преди това е разговарял с човек, който е бил заподозрян в тежко престъпление.

Защо пред обществото все още не се разкриват всички имена на подслушваните?

Проф. Велислав Минеков: Защото това е скандал, който може да причини огромни щети, конкретно в прокуратурата. В такъв случай Европа трябва да обърне най-сетне сериозно внимание на това, което се случва в България.

Защо от този скандал до сега няма никакви юридически или политически последици?

Проф. Велислав Минеков: Причините са многобройни, но винаги се свеждат до едно и също. Голяма отговорност носят например медиите. Все още журналисти в България се управляват от тези, които до скоро бяха на върха на държавата. Тази тема (т.е. подслушването на протестиращите, бел. ред.) очевидно не е желателна за журналисти, които се притесняват за съдбата си. В момента разследваща журналистика в България почти не съществува. Това беше изкоренено още през последните години. Там, където имаше неудобен журналист, той беше веднага уволняван или преместван. Случаите бяха много - в националната телевизия, например, но и в частни медии. Тоест, няма журналистически разследвания, истината не достига до масовия слушател или читател....

Значи според Вас проблемът е най-вече медиен?

Проф. Велислав Минеков: Не само. Има и много хора с не особено чиста съвест, които не смеят да повдигнат каквато и да е тема, насочена срещу действията на прокуратурата - и конкретно срещу главния прокурор.

Какво се случва в Министерството на културата? Какво се опитвате да промените в момента?

Проф. Велислав Минеков: Свободата на медиите. Очакваме в тази връзка една делегеция от Европейския парламент. С тях ще обсъдим медийното положение в България, както и въпроса защо сме на последно място по свобода на медиите в ЕС и на 112-то място в света. Това е изключително лоша позиция за една европейска страна.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Упс

    16 10 Отговор
    Покрай теб за подслушвали и Васил Божков! Горкичкия…
  • 2 Последния Софиянец

    8 11 Отговор
    Подслушваха и мен! Агенти на ДАНС и МВР ми предлагаха хонорар ако донасям кой какво възнамерява да прави срещу Борисов и Гешев! Подслушваха и 6-те ми мобилни телефона! Айфона ми бе с тройна защита срещу подслушване но пак пращеше като говоря! Другите ми бяха с смарфони Самсунг ,Нокия,Хуавей и Моторола. Накрая от Тирана ми донесоха Албанска СИМ карта , сложих я в обикновен апарат и така координирахме заедно действията си с Кирчо,Асен и Росен Миленов! И победихме!
  • 3 Костадин Костадинов-Възраждане

    8 10 Отговор
    😮 Днес излезе информация, че през лятото на 2020 г., в разгара на протестите, над хиляда души са били подслушвани.
    🧐 Познайте кой е на първо място в списъка!
    👉 Да! Аз съм. В списъка има и други членове от ръководството на Възраждане.
    По-интересното за мен обаче е, че в този списък няма нито един подслушван от ИТН на пионката им Не .ви ли е странно?
    🙂 Това обаче за мен не е някаква новина. Винаги съм знаел, че съм подслушван. Така е в момента. Непрекъснато се наблюдават офисите на Възраждане, а вчера имаше полицейска кола пред дома ми.
    Фактът, че ме подслушват, изобщо не ме притеснява, защото това, което казвам по телефона, го казвам и по радиото, телевизията, във видеата на живо в социалните мрежи.
    😠 Най-гнусното нещо в тази работа е, когато някой подслушва разговорите ти с децата, с любимите и близки хора, защото споделяш много лични неща. Ето това вече никога няма да простя! Ще си платят, както за престъпленията към мен и семейството ми, така и за всички Възрожденци и целия български народ.
    ‼️ Публично ви обещавам, че ще направя всичко възможно тези хора да влязат в затвора и да получат своето наказание и възмездие.
  • 4 Бай Яни

    18 9 Отговор
    Смешник,теб пък кой изобщо те брои за жив бре говедо.
  • 5 Смешник

    10 6 Отговор
    Теб добре те подслушвали! Простатно, нали, че си на възраст! Ама каква ти е връзката с "журналисти" и то от "Дойче Веле", т.е. с разузнавателна централа?! Ще те подслушват не, амии с Новичок ще ти дойдат на гости...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 махайте се

    11 5 Отговор
    Такива измекяри като тоя мърсят името на България със своето съществуване. Аз обяснявам на хората около себе си че в България живеят всякакви хора. Аз просто не съм един от тези . . .
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Стига хленч

    13 8 Отговор
    Катунарите не спряха да хленчат! Стига занимавали света със себе си! Миналото лято се разчекнахте от лиготия, шиканирахте нон стоп цяла София, за да се намърдате в парламента, сега продължавате да хленчите! Аман от вас! Скука и досада!
  • 10 ВЕРНО Е

    5 2 Отговор
    МНОГО МЕ ПОДСЛУШВАХА ПОСЛЕ МИ СЕ ОБАДИХА И МИ ПРЕДЛОЖИХА БЕЗПЛАТЕН КУРС ПО ЛОГОПЕДИЯ И ЛОГИКА ЗАЩОТО НИЩО НЕ МИ СЕ РАЗБИРАЛО А РАЗБИРАЕМОТО БИЛО БЕЗ НИКАКВА ЛОГИКА /АБЕ ХОРА АЗ ТАКА СЪМ СЕ РОДИЛ НЕАДЕКВАТЕН
  • 11 БИХА МЕ

    5 1 Отговор
    ПОДСЛУШВАХА МЕ А ПОСЛЕ МЕ БИХА ЩОТО СЪМ ЛЪГАЛ ПРИЯТЕЛИТЕ СИ А ТОВА БИЛО НЕМОРАЛНО /АМИ АЗ ОТ ДЕ ДА ЗНАМ ТАТЕ КАЗА ДРУГО
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Бай Нанай

    0 0 Отговор
    Протестърите са Новите ни Национални Герои!
  • 15 Бай Нанай

    0 1 Отговор
    200/2000000= 1/10 000 - Уравнението на протестите от 2020!

    Коментиран от #17

  • 16 Морски

    2 4 Отговор
    Аве герберасти напоследък сте много активни във форумите..... парили ви под.... а?😁

    Коментиран от #19

  • 17 Бай Нанай

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Бай Нанай":

    Това е за Столицата на РБългария. Колко трябваше за 1 депутатин да гласуват?
    1 качил се на главите на 10 000.
  • 18 Тоя

    3 1 Отговор
    Е луд ега Ти идиота
  • 19 Бай Нанай

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Морски":

    Здрасти Морски! Може ли да те питам, Вие морските, ако нямате собствен хотел Къде Ходите на море? И кой Ви застрои морето? Щот земята за бетона по морето беше все на герберите,а. Ей ,Хора ,лакомията не оправдава грешките ! Като си подарявате земята на някого за комплекс, що после друг Ви е крив?
  • 20 Реалист

    2 0 Отговор
    Минеков, Минеков. Едва ли някой се е минал да те подслушва. Да дори Последният Софиянец е по-интересен от теб да се подслушва
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ЕДГАР КЕЙСИ

    4 0 Отговор
    МИНЕК..... ПОДСЛУШВАЛИ СА ВИ ЗАЩОТО СА ПОДСЛУШВАЛИ ПРЕСТЪПНИЦИ И СА ВИ ЗАСЯКЛИ ЧЕ ВИЕ ГОВОРИТЕ С ТЯХ.....ЗА ТОВА ДАМАДЖАНОВ СПРЯ РАЗСЛЕДВАНЕТО И ПОДВИ ОПАШКА.....
  • 24 Имали по света ид..ти,

    2 0 Отговор
    които да замерят по площодите хората с яйца и домати, да засипват цинтъра на столицата с вмирисана риба , да се търкалят по жълтите павета / дотук е протестът и няма нищо лошо/ , лошото е, че тези тарикати са се бунтували за да стане единият , министър, а другите да се "пъчат" като депутати по предните банки на .Парламента.След което същите тези продължават с критиките и скандалите в НС , вместо да се заемат с основните задачи и функций на един Парламент.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Георги

    1 1 Отговор
    Имате една голяма благодарност от нас.Но пак питам защо Европа не виждаше и нечуваше какво става във България.Защо Боко го прегръщаха и целуваха а той и мафията източваха парите на Европа.Защо никой неказа че той е проводника на руските интереси в Европа.И последно кога най сетне тези европейски бюрократи ще почнат да помагат на хората а не на мафията
  • 27 Бай Гошо

    2 0 Отговор
    Копейкин, ако се изживяваш като Хитлер, ще свършиш като Хитлер - на бунището на историята. Това е толкоз просто и логично... Но не и за безпросветните ти симпатизанти, бладарение на които се сдоби с луксозна къща.
  • 28 ПРЕСА

    0 1 Отговор
    ГЕРБ И ДПС СА МАФИЯ ДА ПОМНЯТ МЛАДИТЕ