Last news in Fakti

26 Септември, 2021 10:00, обновена 26 Септември, 2021 11:10 5 505 30

Сбогом, Ангела. Чакаме Европа! Истинската, ако е възможно

  • божидар чеков-
  • ангела меркел-
  • германия-
  • европейски съюз

Освен комплиментите, които валят отвсякъде, един съществен въпрос си задават всички наблюдатели. След толкова очевидни грешки по време на управлението си, как германците я изтърпяха цели шестнадесет години?

Сбогом, Ангела. Чакаме Европа! Истинската, ако е възможно - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В деня на раздялата с Ангела Меркел, равносметката е ясна – въпреки кризите, въпреки недоволството, разумът на немската канцлерка осигури икономическата мощ на Германия.

Освен комплиментите, които валят отвсякъде, един съществен въпрос си задават всички наблюдатели. След толкова очевидни грешки по време на управлението си, как германците я изтърпяха цели шестнадесет години?

Меркел няма икономическо образование. Инженер- химик по неволя, тя се насочва към политиката въоръжена с усет, търпение и прозорливост. Факта, че е родена и израснала на Изток, не ѝ пречи да се приспособи с успех на Запад. Фин психолог, тя съзнава и използва доверието, която нейната личност вдъхва. Канцлерката никога не си изпуска нервите, за разлика от Макрон, който понякога не издържа на безкрайните преговори и напуска шумно конференциите на високо ниво.

Най-важният резултат от „царуването“ на Меркел се премълчава предпазливо. Най-вече по време на сбогуването с нея. Канцлерката възроди имперските интереси на Германия в Средна и Източна Европа. Това което направиха навремето Вилхелм I-ви и Ото фон Бисмарк, Меркел го постигна без да води военни действия. Мнозинството германци го съзнават. Този резултат е ключът на нейното политическо дълголетие.

Когато страните от социалистическия лагер бяха зад „Желязната завеса“, Москва прилагаше доктрината на „ограничения суверенитет“. След падането на „Стената“ през 1989 година и най-вече след обединението на Германия, без да вдига много шум, Берлин наложи на Изток ограничен „икономически суверенитет“. По традиция немските стоки бяха добре познати. Тяхната конкурентоспособност се оказа по-добра от съперниците Италия и Франция, защото Германия отвори широко врати за евтина работна ръка от Изток. Тази немска политика започната от Шрьодер и продължена от Меркел не беше в полза на „общото благо“, за което по принцип бе създаден съюза. Изсмукването на работници от Изток, обезлюди държави като Румъния и България. Наруши се демографското равновесие на цели региони. Германия, разполагаща с огромен бюджетен излишък, по-висок от този на Китай, можеше да инвестира на Изток. Вместо това нейният икономически национализъм обрече най-изостаналите европейци, защото няма инвеститор, който би инвестирал в човешки пустини!

Въвеждането на еврото си постави за цел, ако не да премахне, поне да уравновеси нелоялната конкуренция, но германците отново намериха начин да се измъкнат от търсеният от Брюксел социален цокъл. Общата европейска монета не позволяваше на отделен член да обезцени собствената си валута, защото тя беше обща. Тогава германците организираха скрита девалвация. Първото средство за нейната реализация е отказът от въвеждане на минимална работна заплата. Самата канцлерка Ангела Меркел, съветвана от финансовият си министър Волфганг Шойбле, измисли допълнителна бариера срещу вноса на чужди стоки, като им приложи някакво социално ДДС. Икономическите политики между Германия и Франция влязоха не само в конкуренция, но и в противоречие без изход Германия залагаше на износа, Франция на вътрешното потребление. Берлин трупаше излишък, докато Франция разчиташе на заеми с ниска или дори с отрицателна лихва.

Постиженията на Германия обаче не се харесваха на останалите членове на Европейския съюз. Солидарността между страните членки се оказа само на хартия. Икономическата ножица между двата края на стария континент взе застрашителни размери. Изплува спомена от икономическата доктрина на Хитлер – индустрията за Германия, за другите – земеделието. Каква е разликата понастоящем? Ако прибавим към земеделието – туризма, споменът не може да остане без отговор. Презрението което Ангела Меркел прояви към Гърция по време на финансова криза през 2010 година, беше капката, която можеше да причини разпадането на Европейския съюз. За щастие разумът надделя. Мнозинството европейски ръководители, начело с Франция, притиснаха Германия – "Не може само да произвеждате и да продавате! Ако клиентите ви фалират, какво ще правите със заводите си?! Какъв е този съюз, в който само вие печелите!". Меркел отстъпи, Гърция бе спасена и Германия въведе през 2015 година минимална работна заплата.

С приключването на ерата „Меркел“, най-съществените въпроси чакат отговор. Европейският съюз остава такъв, каквто е - ръководен само от принципите на пазарната икономика или нови политически идеи ще върнат надеждата в общото бъдеще.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 GGG

    25 2 Отговор
    Кога е писана тази статия?!

    Коментиран от #11

  • 2 ????

    39 0 Отговор
    Няма да сме живи след 30,40 години какви ще са "комплиментите" за тая!
  • 3 Путин да осинови Германия

    28 0 Отговор
    Под една или друга форма,но да я осинови.И да назначи Шрьодер за директор на детската градина,той има опит..
  • 4 0808

    81 1 Отговор
    ... това проклето същество загроби европата- покани муджахидините и после най-нагло иска от всички държави да приемат част от тях... хинаус

    Коментиран от #21

  • 5 от сърце

    48 1 Отговор
    Да идва да бачка в Кауфланд или ЛИДЛ за по-висока пензия...
  • 6 какво става

    24 0 Отговор
    Божидар Димитров е възкръстнал?
  • 7 Не знам

    11 1 Отговор
    как ще го преживея . . .
  • 8 Механик

    72 3 Отговор
    Как са я изтърпели германците ли? Мо тях никой не ги е питал, точно както и нас никой не ни пита, когато Бойко 12 години бе на власт.
    Меркел бе проект на глобалистите и те я държаха на власт. Там това избори, тинтитри минтири, всичко е за парлама на баламите.
    А немците са доказани балами, например 1-ва и 2-ра световни войни.

    Коментиран от #26

  • 9 Max

    65 1 Отговор
    В затвора трябваше да е отдавна,за престъпления срещу Европейския народ!За изнасилените момичета от талибаните,които тя покани през 2015г. и си правеше селфита с тях.
  • 10 вежлив

    37 1 Отговор
    Хитра швабска кранта. Това е моят комплимент за теб.

    Коментиран от #24

  • 11 Порно

    28 0 Отговор

    До коментар #1 от "GGG":

    Сега е писана , но тъпия редактор е сложил снимка на Божидар Димитров, лека му пръст.
  • 12 Сандо

    22 1 Отговор
    Уволнете го тоя,подиграл се с една светла личност като Божидар Димитров!
  • 13 Антитрол

    37 0 Отговор
    Не знам за Германия но това е най-пагубната жена за ЕС. Заради недалновидното си управление тъкмо тя постави ЕС в подчинено положение на САЩ, тъкмо заради нея изтокът обедня и се обезлюди.

    Вместо да работи за силен и независим ЕС в който и германците щяха да са добре тя предпочете само германците да са добре но от това спечелиха и американците но загуби Европа. Еврото имаше реалната възможност да стане световна валута но 2008 подкрепиха долара като прехвърлиха кризата от САЩ в Европа.

    Противопоставянето на Русия е само в полза на американците - всички санкции засягат само търговията между Европа и Русия и не засягат САЩ.

    Винаги съм казвал че технологична Европа с ресурсите на Русия е рецепта за успех но за да могат германците да си продават стоките в САЩ тая жертва суверенитета и просперитета на Европа.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 тттт

    17 0 Отговор
    Пожелавам й всичко най - лошо
  • 16 Гермaия

    17 0 Отговор
    нa пaкиcтaнците и турците. Който и дa дойде, нямa дa cе опрaвят. Голения корaб потъвa, бaвно но cигурно
  • 17 MAN

    25 0 Отговор
    ЕВРЕИТЕ ОТМЪСТИХА НА ГЕРМАНИЯ ЧРЕЗ ТАЗИ ЖЕНА.
  • 18 Яница

    26 0 Отговор
    Фрау Меркел наводни континента с отвратителна примативна паплач, от която сега отърване няма!!! Неграмотни примативи които не могат да напишат името си на собствения си еэик!!! Фатална историческа грешка с милиони мигранти эа което Европа ще сърба попарата на таэи идиотщина десетилетия напред!!! Милиарди иэточени от социалната система!!! А эа отплата теэи аборигени да ни колят, иэнасилват и да не се съобраэяват с религията ни!!!
  • 19 Чудно

    9 0 Отговор
    Каква икономическа мощ е дала на Германия тази?! Всяка немска голяма фирма изнася в чужбина производствата си и обслужването! Те са пред брутален фалит!
  • 20 Алчен бабушкер,

    16 0 Отговор
    достоен заместник на Хитлер. Съсипа ни държавата. Местим го в другия крачол за нея. Копоите й в БГ жалят. Да си срежат вените. Да си направят групово хари-кири. Мръсна шваба!
  • 21 Загрижен

    19 0 Отговор

    До коментар #4 от "0808":

    ЕНП и в частност Меркел е виновна тиквата да царува 12 години и да безчинства у нас. Престъпникът козируваше на тази с химическото образование, а тя си затваряше очите за престъпленията му. Първа световна сме съюзник на шфабите. Първа национална катастрофа. Втора световна, пак сме съюзник, и пак катастрофа. Третата е сега. Ако някой си мисли, че тиквата не се отчита на шефовете си от запад, а е крал само за себе си и шайката му у нас, е най-големият наивник!
  • 22 Гост

    8 0 Отговор
    Дано немците са си взели поука и изберат дясно управление. Щото не само на тях жална им майка ами и на всички европейски народи. В последните си 2 мандата опропасти Германия и Европа с мюслита. Тя чисто си е набрала негатив и за това се маха иначе защо и е. Просто вече има очевидни грешки и то много сериозни. С действията си тя вреди на Германия много.
  • 23 човек от народа

    12 0 Отговор
    ТАЯ БАБИЧКА НАНЕСЕ НЕПОПРАВИМИ ЗЛИНИ В БЪДЕЩЕ ЗА ЕВРОПА
  • 24 Адолф

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "вежлив":

    Крантата е полска всъщност.

    Коментиран от #27

  • 25 МАРА

    10 0 Отговор
    ЖЕНАТА,КОЯТО РАЗСИПА ЕВРОПА
  • 26 куку

    0 3 Отговор

    До коментар #8 от "Механик":

    според теб в Германия няма честни избори, Меркел е инсталирана от илюминати? откъде изплувате такива
  • 27 Информиран

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от "Адолф":

    Хазарка е. Преди години в кенсета заяви, че била много щастлива дето говорела на език, който тука всички разбирали. Мисля, че това обяснява много неща.
  • 28 ира

    2 0 Отговор
    Прекрасно и довиждане. Прекален светец... втръсва на цял свят!
  • 29 Снимката към статията е на

    3 0 Отговор
    БожидарЧеков. АНГЕЛА МЕРКЕЛ Е РОДЕНА В ХАМБУРГ, Западна Германия. АНГЕЛА МЕРКЕЛ НЕ Е ХИМИК, А ФИЗИК. Авторът !
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.