Last news in Fakti

27 Септември, 2021 21:00 9 285 85

Шокът с цените в България: какви са причините?

  • икономика-
  • българия-
  • пари-
  • цени-
  • шок-
  • служебно правителство-
  • ток-
  • цена на тока-
  • бензин-
  • енергетика-
  • поскъпване-
  • герб

Скокът на енергийните цени предизвика спирала от поскъпване. Този ценови шок удря не само България, но има специфични за страната утежняващи фактори. Един от тях: енергетиката е все още под контрола на ГЕРБ.

Шокът с цените в България: какви са причините? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от Емилия Милчева:

“Пролетният” служебен кабинет на Румен Радев се къпеше в одобрение и възхита, на есенния обаче му запари под краката. С изключение на трима министрите в него са си същите. Какво се е променило? От политическа гледна точка - спад на априлския ентусиазъм, свързан с партиите, от които гражданите очакваха промяна и коалиране за редовно правителство. От икономическа - скок на цените на енергията и горивата, предизвикал спирала от поскъпване на стоки и услуги, което означава по-труден живот за хората и непланирани високи разходи, но и фалити за бизнеса. Така в България се насложиха три кризи - към пандемията се прибавиха политическата нестабилност и енергийната буря.

Протести в навечерието на избори

Обществено недоволство преди избори е сред най-големите страхове на всяка власт. Особено в най-бедната държава от ЕС с най-много енергийно бедни домакинства. Особено с контактите с някои бизнеси, които има управлявалата цяло десетилетие партия ГЕРБ. А заради изборите, чиято честота тази година изнерви българите, служебното правителство се опитва да потуши надигащия се гняв с обещания за още държавна помощ.

Броени дни преди насрочения за вторник национален протест на превозвачи и ресторантьори социалният министър Гълъб Донев обеща на работодатели мярката 60/40 да бъде удължена до края на годината. Но бизнесът настоява тя да се върне в предишния дизайн, при който помощи в размер на 60% от заплатата и осигуровките на работника ползваха фирми със спад на оборота от 20%. Преди три месеца служебният кабинет го промени и мярката стана 50/50 за фирми с 30% спад на приходите и 60/40 за тези с над 40%. Не е постигнато съгласие мярката да се запази и за по-ниския праг, тъй като се изисква нотификация от Брюксел. Освен това искане превозвачи настояват и за връщане на акциза върху горивата, както е при земеделските производители. Протестиращите ще блокират възлови кръстовища и граничните пунктове, за няколко часа спират и междуградски пътнически превози.

В същото време служебният кабинет отчаяно търси как да компенсира бизнеса заради скъпия ток, който купува от свободния пазар, и как да разшири обхвата на подпомаганите с помощи за отопление извън настоящите близо 300 000 домакинства. Още повече, че тези схеми трябва да бъдат продължени и от редовното правителство след изборите на 14 ноември. Напрежение назрява и в столичния градски транспорт, чиито загуби растат заради намаляването на пътниците и увеличените 2,4 пъти разходи за електроенергия на метрото. За всички превозвачи в актуализацията на бюджета са заложени 40 милиона лева, но метрото и електротранспортът не са били предвидени, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова и също поиска “справедлива компенсация”. Има и друга причина: през юли 2019 г. Столична община и синдикатите в градския транспорт се договориха заплатите да растат с по 10% в следващите три години - тоест, до 2022. В настоящия момент изпълнението на договора е непосилно.

Въпреки че цената на тока за бизнеса отбеляза скок от 250% още през лятото, а след това продължи възхода си и през септември, парламентът не се и опита да омекоти удара - и се разпусна веднага след като одобри актуализацията на бюджета. Най-големите работодателски организации заплашиха с национален протест още през август, но вече са готови да го направят - ако обещаните от служебния премиер Стефан Янев мерки не ги удовлетворят.

Енергиен тайфун

Шокът с енергийните цени удря не само България, а цяла Европа. Причините са известни - рязкото повишение на цените на руския природен газ и климатичните цели, които си е поставил ЕС за намаляване на въглеродните емисии с 55% до 2030 и пълна декарбонизация до 2050 година (т.нар. Зелен преход). Към тях обаче се прибавят и специфични за България утежняващи фактори.

Първо: квотите за CO2 надхвърлиха 60 евро/тон, което оскъпи значително себестойността на произвеждания от въглищните централи ток - повече от 240 лева за MWh, а те осигуряват над 40% от електроенергията. Въпреки настойчивостта на Европейската комисия, ГЕРБ просто прехвърли решението за плана и графика за затварянето им на следващата власт, но служебният кабинет така и не се осмели. Не посмяха и политическите сили в последните два парламента - все заради изборите. Синдикатите са силни сред работещите в Маришкия басейн енергетици и миньори и бранят централите на въглища (и техните собственици).

Второ: засилиха се съмненията относно дейността на енергийната борса, за която от 2017 насам най-големите работодателски организации твърдят, че има картел за цените. Монополисти на борсата са държавните енергийни дружества - за м.г. например АЕЦ “Козлодуй” е осигурила 56,6% от електроенергията, търгувана на този пазар в сегмента “Ден напред”. Бизнесът настоява да получи компенсация за високите цени на тока на свободния пазар именно чрез свръхпечалбата на АЕЦ. Преди дни екипи на ДАНС и МВР иззеха документация от борсата заради проверка на прокуратурата за спекулативни сделки. В същото време обединението на пазарите “Ден напред” е осъществено с Гърция, но не и за Румъния, откъдето се разчита за внос на по-евтин ток.

Трето: България е все така зависима от руския природен газ, който поскъпва непрекъснато - за септември цената му достигна 69,4 лв./MWh без такси и данъци, което е над три пъти повече от септември миналата година. Анализаторите на газовия пазар предричат още по-скъпо парно и топла вода от 1 януари, след като цените им вече бяха повишени от 1 юли. Това означава, че в рамките на този отоплителен сезон сметките на домакинствата ще нараснат на два пъти и то главоломно. Въпреки договорените годишно 1 млрд. куб.м. газ от Азербайджан, което представлява ⅓ от годишното потребление, в България в момента влиза четирикратно по-малко количество. Основната причина е, че не е готова газовата връзка с Гърция. Отново има нов срок за пускането ѝ - юли догодина.

Четвърто: енергетиката е все още под контрола на ГЕРБ. Министърът на енергетиката Андрей Живков не е енергичен като колегите си и не посмя да промени наследения модел. Въпреки призивите за оставка, засега Живков пази поста си, а ръководните органи на държавната енергетика са все така назначения на ГЕРБ. Същите, които забавиха интерконектора с Гърция 12 години. Същите, които изгубиха пътната карта за развитие на газопреносната мрежа, подписана с “Газпром”. Същите, осигурили милионите за “студен резерв” за централите на Доган и Ковачки.

Заради скъп ток и висока инфлация в България е падало не едно правителство. Служебното никой не може да го помръдне, но следващото вече не може да си зарови главата в пясъка.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дааа

    77 21 Отговор
    Още малко и гроб и дпс в затвора, за ОПГ !

    Коментиран от #16, #85

  • 2 ТаУмВзе

    89 12 Отговор
    Тия от овче зеле, продължават да крепят долната мутра. А тая зима е изцяло негово наследство-отмъщение! Гладните бунтове са въпрос на време, соросоидчета.

    Коментиран от #19

  • 3 сигурно

    88 23 Отговор
    Боко ще даде милиони крадени евра за да о4ерни Радев ,но народа не е глупав .Видя кой -кой е !!!

    Коментиран от #78, #80

  • 4 Шишо

    16 2 Отговор
    Всичко е нормално. Всичко е наред.

  • 5 честен ционист

    22 48 Отговор
    Докато не се ваксинирате ще следват криза след криза. И Румбата може само да вика, как щял да останел до народа си до последния момент.
  • 6 бл.134 в Зап. парк

    34 4 Отговор
    Причините : Лагард и Драги, Крис. Георгиева , Фед .....
  • 7 ха ха

    28 55 Отговор
    Причините са че управлява правителство на един мазен пингвин (за 3-ти път вече).... Сигурно още считат че човекът няма ама никаква власт... абсолютно никаква.. щото видите ли.. бил само президент.
  • 8 Оставете цените в България

    7 18 Отговор
    Да говорим колко са зле комшиите.
  • 9 честен ционист

    16 7 Отговор
    Все пак, не губете кураж. Има и по-зле, ама канадецът ще докара Фили и по софийските улици само след няколко месеца.

  • 10 много поздрави от чешкия скулптор

    84 4 Отговор
    Шокът не е толкова от цените отколкото от застоя на заплатите. Ганьо си вземаше 500 лева, когато олиото беше 2 лева, но шокът е тук, когато ганьо продължава да взема 500 лева, но олиото вече е 4 лева

    Коментиран от #57, #71

  • 11 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    73 17 Отговор
    Банкянския крадлив тиквеник 🎃🎃🎃🎃🎃 и тоя дето раздавал порциите, за един хидроинженер говоря.
    Шиши също!
    Това са причините!

    Коментиран от #25

  • 12 ЗАЩОТО

    47 0 Отговор
    Българския бизнес плаща български данъци а иска немски помощи.
  • 13 С цена

    6 23 Отговор
    Но билетче 1.60лв няма как да няма загуби и да има качествен транспорт. Това е факт за съжаление.

    Коментиран от #24

  • 14 Велев

    23 16 Отговор
    Основната причина за поскъпването е Ковид 19 и поразените от рестриктивните мерки бизнеси.

    Коментиран от #69

  • 15 Гадната

    54 9 Отговор
    Тиква е виновна за всички злини в тая държава
  • 16 Певец

    27 9 Отговор

    До коментар #1 от "Дааа":

    Все същата песен предишните виновни Това е песента на некъдърника много приказки а не каза какво е направило служебното За повишените цени е ясно Ами пандемия пожари катастрофи мигранти никакво строительство за благоустрояването
  • 17 Гост

    43 3 Отговор
    В условия на извънредно положение правителството има право да замрази всички цени и заплати, за да запази икономическото положение и да предотврати спекула и инфлация.
    Гербовците ни не го направиха това.
    Те ни оставиха на милостта, на търговците (вълците), всеки да си вдига цените, както му е угодно, и с каквито оправдания докопа.
    От това спечелиха едни хора, близки до други хора. Държавата дори им намали данъците, дава им от нашите данъци, за да ги подпомага, а в резултат, те реват за още и още.
    Цените винаги растат по-бързо, отколкото заплатите могат да ги догонят. От разликата в догонването се печели много. Пак печелят определените хора. И винаги е за сметка на данъкоплатеца и работника.
    Правителството, с неговите икономисти и светила във финансовите среди, е пределно наясно с това, дори преди да се е случило. Те имат модели на определени ситуации, на пазара, как ще се развие икономиката и кой ще спечели, както за чия сметка.
    Накратко: народът обедня, защото беше планирано ограбен, докато грабителите бяха под протекцията на управниците.
    Хайде сега, отивайте пак да гласувате със светла вяра в новият, който обещава да ви оправи.
  • 18 Удавници

    50 16 Отговор
    Същите хора, които ви играха "Виденовата зима" сега се готвят да ви играят "Радевата зима". Появи ли се някой малко по-свестен и КОМУНЯГИТЕ, да точно те, милионерите с куфарчетата, създателите на мутрите, милиционерските фараони, бащите на демократите и юпитата, ви спретват ЗИМА. Простолюдието се мята като затворен плъх и плюе този единствен, който може да го спаси. После идват месиите им, Костов, Симеончо, Станишко, Боцко и заминавате все по-дълбоко в кладенеца.
  • 19 Протистиращн

    13 5 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    На ли исках те мутри получил те а не млади образовани депутати Сега мутри с канунов ще ви управлява
  • 20 Шопо

    33 3 Отговор
    Лъжа е поскъпването на тока в цяла Европа.От 13 г тока в Италия не е пипан!!!!
  • 21 бай икономисто

    31 1 Отговор
    След напечатаната емисия от трилион и нещо € , от които Баце се хвалеше че донесъл с Фалкона 29 милиарда и в България - инфлацията налази цяла Европа. Китайците не са по глупави че да произвеждат стока , а ЕС по примера на америте да печатат хартия.
    Руснаците и те се усетиха и вдигнаха цената на газа и петрола.
    Сега всички ще мляскаме таратора.

    Коментиран от #79

  • 22 Госあ

    22 0 Отговор
    Кражби, некадърност и откровена глупост и не на последно място ЕС.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Госあ

    34 3 Отговор

    До коментар #13 от "С цена":

    Билетите в градски транспорт София са едни от най скъпите в света. Факт. Понякога дори по скъпи в абсолютна стойност !!! А най парадоксално е, че на хората им излиза по евтино да пътуват с личен автомобил, отколкото с градски транспорт !!! Тва е една от мерките на простата самоковска крадла за чист въздух.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 оня с коня

    24 42 Отговор
    Само 5 Месеца бяха достатъчни за България да е без Управлението на БОРИСОВ и да падне на колене.А го каза бат Бойко "на изпроводяк":"Тия хора ще счупят Държавата"...и точно това стана!А как ще дочака Българина да се махне това Недъгаво Радево Правителство и да дойде Редовно ,след като Изборите са чак след Месец и нещо,а Мизериата става все по-непоносима ЕЖЕДНЕВНО?Ами ако вместо Борисов да поеме нещата и да се нормализира Живота се скалъпи някакъв "Франкенщайн" от новоизлюпените партии на промяната,чиято Дейност ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ще бъде парализирана от ГЕРБ и ДПС,защото първата им Работа ще е да теглят Баснословни ЗАЕМИ и от Първенци в ЕС в момента по най-нисък Външен дълг ще заприличаме на Гърция и Италия?Дано всичко да остане лош спомен и да е Обица на ухото на Българите че Гласовете от Чужбина не ни носят нищо добро!

    Коментиран от #29, #51, #59

  • 27 Абе фатмашки ут"р"еп"к"и

    19 26 Отговор
    На вас БОЙКО ще ви е виновен и ако се на"sер"ет"е !
  • 28 ХА ХА ХА

    18 16 Отговор
    ЗА ЦЕНИТЕ Е ВИНОВЕН .....ПИТАЙТЕ ФАТМАКОВ ??? СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ ВИ КАЖЕ .......БОЙКО !!!
  • 29 магарешки

    7 5 Отговор

    До коментар #26 от "оня с коня":

    Кой е казал че България е паднала на колене ? Я без ялови фантазии.

    Коментиран от #30

  • 30 оня с коня

    4 12 Отговор

    До коментар #29 от "магарешки":

    Ще дойдеш на моя,ама няма да те искам

    Коментиран от #33

  • 31 ИСТИНАТА е ТОЛКОЗ... ПРОЗАИЧНА

    22 25 Отговор
    ПРЕВРАТАДЖИЯТА-ДЕБИЛ И ЧЕРВЕНАТА ОЛИГАРХО-ФАТМАШКА МАФИЯ.....СЧУПИХА ДЪРЖАВАТА!!! ФАКТ!!!
    ОТ 1г. Уринираха по Центъра и искаха.. ВЛАСТТА, а когато ДЕБИЛА СЛУЖЕБНО ИМ Я ДАДЕ...СЕ... НАСРАХА ТОТАЛНО!!!
    ФАТМАШКАТА ЗИМА...ДОЙДЕ ПОСРЕД...ЛЕТО.....
  • 32 ЧИА

    23 10 Отговор
    Че има заложени подводни мини от ГЕРБ има, но президентството и служебните кабинети на президента трябваше да имат и това в пред вид. Нали на техно разположение е и ДАНС, къде са били до сега?
  • 33 магарешки

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "оня с коня":

    Фантазиите са безплатни.
  • 34 Turbo

    14 0 Отговор
    Наш тесльо твърдеше,че скоро цените на електроенергията в България ще стане отрицателна и ще си зареждаме електромобилите безплатно хахахахаха нашият Нострадамус пак не позна.
  • 35 гсж щ

    23 0 Отговор
    инфлация-взимаш от бедните за да дадеш на богатите.инвеститор-колонизатор
  • 36 Сашо

    7 2 Отговор
    Етапни провали са туй.

    Лошото предстои.
  • 37 достойнство

    23 15 Отговор
    АЛО ФАКТИ ПОНЕ МАЛКО ИМАЙТЕ СРАМ.В ТАЗИ СТАТИЯ ИМА ТОЛКОВА МНОГО ЛЪЖИ,ЧЕ ВСЕКИ ПОНЕ МАЛКО ДЪРЖАШТ НА ИМЕТО СИ НЕ БИ Я ПОБЛИКУВАЛ.ГЕРБ СА ТЕЗИ КОИТО ЗАПОЧНАХА СТРОИТЕЛСТВОТО НА ИНТЕРКОНЕКТОРА С ГЪРЦИЯ.КАКВО ЗНАЧИ МИНИСТЪРА НЕ УСПЯВА ДА СМЕНИ КАДРИТЕ -ТОВА Е АБСУРДНО,КАК В ДРУГИТЕ МИНИСТЕРСТВА ГИ СМЕНИХА ЗА 10дни./НАПРИМЕР ВЪТРЕШНОТО/.ЗАЩО НИЩО НЕ КАЗВАТ КЛРУМПИРАНИТЕ ЖУРНАЛИСТИ,ЧЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ФИГУРАНТА ПРЕКРАТИ СЪЗДАВАНЕТО НА ДЪРЖАВНА ПЕТРОЛНА КОМПАНИЯ,КОЯТО ДА БАЛАНСИРА ЦЕНИТЕ И БЕНЗИНА СКОЧИ ОТ 1.85 НА 2.30лв.ЗА ДА СЕ ОБОГАТЯВАТ СПОНСОРИТЕ НА ФИГУРАНТА-ПРЕСТЪПНИК.
  • 38 Пращайте жените си в Едирне

    3 2 Отговор
    Тук цените са си същите.
  • 39 Чака ви тежка Радева зима

    12 9 Отговор
    Ама никой друг не ви е виновен
  • 40 Сатана

    18 10 Отговор
    Под натискът на Радев правителството ще отпусне държавна помощ на всички бизнеси заради високата цена на тока . Служебните назначенци ще бръкнат в бюджета и ще раздават нашите пари на олигархията .А на бедният български гласоподавател ,кой ще плати разходите за ток и хляб?Радев,зимата иде .Да не я кръсти народът Радевата зима?
  • 41 Риналдю

    17 13 Отговор
    Доста манипулативна статия,която се опитва да прикрие некадърноста на служебните министри и левашките им опити да балансират бюджета.Лъсна не само аматьорщината на служебното правителство,смотаният парламент от лумпени,но и демагогията на Радев.Идва тежка зима-в пряк и преносен смисъл.Само че сега,ще го "отнесат" "революционерите".
  • 42 Дада

    7 6 Отговор
    Бойко и Гешев са виновни! Радев, Черепа, бсп олигарсите и адвокатите на мафията са чистите!
  • 43 ПРЕСА

    16 10 Отговор
    12 ГОДИШНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ШАЙКАТА ГЕРБ И ДПС ДА ГО ПОМНИТЕ
  • 44 Камата съм

    11 11 Отговор
    ГЕРБ И ДПС Е МАФИЯ ДА ГО ПОМНИ МАЛО И ГОЛЕМО
  • 45 ха ха ха

    11 2 Отговор
    Причината са алчните глобалисти, които вече няма какво да ядат и искат нас, ама нъцки!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 5577

    10 7 Отговор
    Тъпи мутри. Атовете като се ритат, магаретата реват. Обикновения човек ще плаща на края. Къде му трябваше на тоя Гешев да закача тия олигарси. Сега се чудят какво да правят. Никой не ще цар да става. На времето Борисов като главен секретар не слизаше от новините, като Супермен беше преборил престъпността. Днес един зелен чорап ни убеждава как некви от неговото правителство оправили икономиката. Най ниския ток в Европа и спрели корупцията. Вече не се краде. Тъпите мутри само ни манипулират.
  • 48 Анонимен

    14 1 Отговор
    Цените са много завишени и много пенсионери няма да могат да издържат. Много беден народ. Те някои при живково си бяха бедни и днес дъщеря им с две деца с две детски колички по титаните събира храна, от контейнерите. Много бедни българи и роми. Хранят се от контейнерите. Да пази бог. Няма работни места. Майката бе чистачка в общежитието, а днес и за чистачка бедняка не го желаят. Богатият ще пълни от село чантите им, а бедният, мръсен....

    Коментиран от #50

  • 49 Просветен илюминат

    7 1 Отговор
    Празна хазна как се пълни лесно и бързо?
    Вдигат се цените и с високо ДДС хазната се пълни и правителството се хвали как работи успешно.
    Работи ви яко всяко правителство от години наред и който и да дойде с обещания какво получава накрая народа?
    Вие вярвате ли,че политиците мислят за вас?
    Когато някой говори за вашето добро,той има предвид,че мисли и прави това за себе си,а вие ще му помогнете това да се случи.
  • 50 Просветен илюминат

    14 3 Отговор

    До коментар #48 от "Анонимен":

    Къде видя беден народ?
    Я виж какво е положението във веригите като Кауфланд Лидъл за промоции?
    Виж какви автомобили карат хората?
    По складовете няма дървен материал,майсторите са затрупани с работа,всеки прави ремонти и строи въпреки високите цени,няма хора,които да работят качествено.
    Хора в строителния бранш които познавам са с една година напред ангажирани.
  • 51 Ооооо

    2 4 Отговор

    До коментар #26 от "оня с коня":

    ТИ С КАТЪРА ОЩЕ ЛИ РЪСИШ АКЪЛ.СТИГА БЕ КАТЪР НИКОЙ НЕ ТИ ВЯРВА,А КОЛКОТО ДО ТИКВУН ,ВЗЕМИ СИ ГО У ВАС ДА ТИ РАЗЯСНЯВА СВЕТОВНАТА ИКОНОМИКА,А И ДА ТИ КАЖЕ ЗА ЗАЕМИТЕ,КОИТО ИЗТЕГЛИ ЗА КАКВО ГИ ПОХАРЧИ.
  • 52 Сатъра на Хана

    5 1 Отговор
    Причината е Проста ...КАПИТАЛИСТИТЕ НАПЕЧАТАХА МНОГО ХАРТИЯ ЗА ДА ЗАПАЗЯТ КАПИТАЛИЗМА , ВКЛЮЧИТЕЛНО МУТРИТЕ И БЕЙОВЕТЕ В БЪЛГАРИЯ ..... И СЕГА ЕГН-ТАТА ТРЯБВА ДА ПОЕМАТ ОРАЛНО ИНФЛАЦИЯТА ....
    ...... .,...... ...
  • 53 русофилите са причината

    3 2 Отговор
    щото крадът за мама си параша
  • 54 Мравояд

    12 12 Отговор
    Да ви е честито другаре и другарке и други тъпанате управлението на Румби Юмруков Решетников, Тез които са служили през социализма много добре знаят манталитета на соц офицера натегач. Във белите държави този морално пропаднал човек никога не би имал шанс във политиката камоли да е президент. Човек изоставил семейството си заради флйорца, златотърсачка. Ощетявал държавата давайки и две заплати пт дуржавният бюджет. Давайки и ведомсъвен апартамент докато хпра със малки деца живеят по изби и куптори,,,,, ейл това е вашият любим Рундю. И най страшното. Този службогонец е посочен за кандидат президент на Нинова от шефа на КГБ гн, Решетников близък до Путин, Не гледате ли че под негово ръководство държавата се катурва. Лъжа е че във цяла Европа цените скачат ЛЪЖАТ ВИ Не ви ли е срам бе другаре и другарке Не ви ли стигна Лукановата, Виденовата, Орешарската зима че ни набутвсте сега и Радевата зима. ЕХ ПРОСТ НАРОД, ЕХ
  • 55 Причините

    13 5 Отговор
    Причините са СДС-Костов-затваряне на 2 реактора Козлодуй..
    НДСВ-ЕрП-та, Концесии Кунева затваряне още 2 реактора.
    Тройната БСП НДСВ ДПС-частни вецове, фотоволтаици, перки-фотоволтаици-тогава цена 780 лева мегават-за сравнение Козлодуй 55 лева Мегават.
    ГЕРБ безобразни разрешителни частни вецове, тецове 1 и 3, перки, фотоволтаици 780 лева мегават Цветелина. При ГЕРБ над 1200 фотоволтаика открити.Перидо 2009-2011 сме плащали фотоволтаиците на ГЕРБ-780 лева.Незаконни без право на строеж.
    Козлодуй и износа на ток от ВСИЧКИ УПРАВЛЯВАЩИ-антибългарска политика.Непострояването на Белене-а сме платили милиарди за строителна площадка, РЕАКТОРИ ПОД БРЕЗЕНТ, частично оборудване.
    ГЕРБ-скъса дългосрочни договори Русия газ.
    ГЕРБ забави конектор Гърция 180 000 лева на ден глоби забавяне връзка.ГЕРБ не поръча газ Азелрбайджан-евтина.
    ГЕРБ-заместник министър ГЕРБ подписа закриването на ЮПоток, Арешарски го замрази-но строежът продължаваше-гръбите ги плаща българския народ.
    От 2 години сметките ми за ток за ВИСОКИ-лято 70 лева, без климатици. Зима парно 150 лева плюс ток 150-300 лева за отопление.
    Скъпото парно 12 години се управлява от ГЕРБ СО.
    Причината е КВОТИ ВРЕДНИ емисии, доскоро българите плащаха ВРЕДНИТЕ ЕМИСИИ на ТЕЦ1 и 3.
    Причините са ДЕСНИ СОРОСОИДНИ ТАЛИБАНИ-слугуващи на БРЮКСЕЛ, закриващи реактори, енергийната частна МАФИЯ-частни вецове, перки, фотоволтаици.
    Непострояването на Белене.
    Козлодуй не е за българите, а касичка на еенергийната мафия.
    Наро
  • 56 Пламен

    7 10 Отговор
    Причината е че фатмашкото правителство крадат
  • 57 ЧастниПАРАЗИТИ

    9 5 Отговор

    До коментар #10 от "много поздрави от чешкия скулптор":

    Дори човек с 2000 лева-европейски доход, вече е проблем да плаща ток, парно, води, коли!
    ПРИЧИНАТА НЕ Е В ЗАПЛАТИТЕ, а в ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ.
    Не лъжете хората, че заплатите, особено в София са ниски.
    Заплатите стигат и надминават тези в САЩ, елата да видите в Испания храната-хора с 3до 4000 лева. Проблемът е цените, монополите, спекулантите.Концесиите, съсловните олигарси.
    Пенсия от 1500 лева, вече е нормална, за повечето д-ви извън ЕС и част от държавите в ЕС-това 500-600 евро на месец. В САЩ толкова е минималната държавна пенсия..
    В Германия, Дания-ток, парно и вода, данък смет са 10% от чистата средна заплата. В БГ от 22-30%.
    В Беларус, лошият Лукашенко, същите заплати като в България-ток, вода, парно, данък сграда и такса смет-100 лева за тристаен на месец.
    Отивайте да биете шамари на Русия, да налагате санкции, да късате дългосрочни договори, да пращате България на БОРСИТЕ за ток-предизвикали кризите 2008 и да чакате светло бъдеще и енергия от геотермали-Соросоидите Петков Василев, вместо Белене.
    Признайте си НЕКАДЪРНОСТТА и васалщината пред Бръксел.
    Само от закриването на 4 реактора Козлодуй България загуби 90 милиарда, и взе трохи от ЕС за тях.
    Същото ще стане еврото.
  • 58 Ю.кортес

    9 3 Отговор
    Некадърните калинки и шуробаджанащината.Служебния министър председател като първа грижа настанил дъщеря и син в Булгаргаз и БЕХ на дебели заплати.
  • 59 Лъжец

    7 8 Отговор

    До коментар #26 от "оня с коня":

    На мен от 2 години сметките за парно и ток са ми 300 лева, не лъжи като шумкарин. от 9 години парното е на ГЕРБ. Хора на ГЕРБ са в БЕХ и Козлодуй, КЕВР.
    Кого лъжеш, себе си.
    ГЕРБ съсипа народът.

    Коментиран от #61

  • 60 патриот

    10 9 Отговор
    Хвърлените на вятъра по вина на Радев милиони за избори, сега ще трябва да се върнат в хазната, чрез цените и данъците! През целия си мандат, Радев воюваше срещу собственния си народ и не допринесе с нищо за добруването му. Той не може да се опре на малкия пръст на Бойко, по отночение на добруването на народа, защото, през периода на цялата си трудова дейност е пилял държавби пари. Вижте само, колко много скъпоструваща на народа ни авиационна техника в армията беше потрушена, докато той управляваше авиацията, а и след това! Ами тия абсолютно ненужни машини за гласуване, колко милиона отидоха и за тях!
  • 61 Албански реотан

    5 4 Отговор

    До коментар #59 от "Лъжец":

    Ти май още не си загрял че тази година ще е 2-3 пъти повече, подарък от другаря ти Радев.

    Коментиран от #64

  • 62 За 12год Гербава та мафия окраде Яко

    8 4 Отговор
    Държава и народ, резултата е това!! Даже е ОГЛОЗГАХА държавата, Крадене, Крадене, Крадене!! Това се очакваше да се случи след тят!! ГЕРБ Крадци!! Нищо друго, останалото е Лъжи и празни приказки, хвалби!!
  • 63 НАТО ВЕЦ

    7 0 Отговор
    Причините са 30 и кусур години подмяна. Резултатите ще ги сърбаме с все по-голяма лъжица.
  • 64 Фактите

    7 5 Отговор

    До коментар #61 от "Албански реотан":

    Като от ГЕРБ открихте толкова частни вецове, фотоволтаици, перки-как няма да е скъп тока, и ни задължавате да изкупувапе скъпата частна енергия..
    Мегават ток Козлодуй-55 лева, който изнасят и не е за българите..
    Фотоволтаик-780 лева 2009-2011-само при ГЕРБ в периода 2009-2011 са открити над 1200 фотоволтаика, сега им плащаме 500 лева.
    За сравнение мегават час Козлодуй 55 лева.
    ГЕРБ скъсаха дългосрочни договори газ Русия.
    ГЕРБ не поръча газ Азербайджан.
    ГЕРБ закри д подпис зам.мин. ГЕРБ ЮП.
    ГЕРБ затри БЕЛЕНЕ.
    ГЕРБ -ПАРНОТО Е НА ГЕРБ.
    ГРБ ни прати на борсите и плащаме комисионни на посредниците.
    Договорите за ток и газ са СКЛЮЧВАНИ ОТ ГЕРБ.
    КАК ДА РАЗВАЛИ ДОГОВОРИ СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО-кажете и печелите Нобел.
  • 65 Пламен

    7 5 Отговор
    Причината е че фатмаците крадат и си назначават родата и калинките,също както предишните
  • 66 Българка

    11 7 Отговор
    Виновен за поскъпването е фатмака, единствено и само той е отговорен за служебните бездарници.
  • 67 Един

    6 1 Отговор
    Елементарно ! Причината е капитализма наречен "демокрация"!
  • 68 След герб и потоп

    9 4 Отговор
    Понеже тиквите миналата година, вместо да предприемат някакви икономически мерки за подпомагане на фирми и граждани, приказваха глупости путиливизора, изтеглиха пет милиарда и си ги раздадоха на наши хора през ББР и за предизборна кампания.
  • 69 СУВЕРЕН

    5 6 Отговор

    До коментар #14 от "Велев":

    KAkъв ковид бе ....когато комунистите се доберат до власт винаги хуква ИНФЛАЦИЯ.....примери ...Луканов....Жан Виденов ....ЦАРЯ....СТАНИШЕВ...................а най -лошото е че българина е много прост и късопаметен . А тия дето от скоро имат право на глас са 90 % безхаберници .....
  • 70 Щерев

    3 4 Отговор
    Крадат повече от предишните.Това е причината
  • 71 таралеж

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "много поздрави от чешкия скулптор":

    Елате да ви начеша и двамата!
  • 72 нрсд

    2 2 Отговор
    Истината е, че доходите в Бг са много ниски. ГЕРБ умишлено задържаше ръста на пенсиите и МРЗ. В София може заплатите да са високи, но в провинцията масово се работи за и около МРЗ. Да не забравяме, че при ГЕРБ 3 год. доходите бяха замразени. Това изоставане не беше компенсирано- днес МРЗ трябваше да е с 300 лв. повече, минималната пенсия трябваше да е с 150 лв. повече.
  • 73 гост

    1 2 Отговор
    Винаги по времето на служебно правителство са се правели най-големите далавери.

    Коментиран от #76

  • 74 не може да бъде

    5 1 Отговор
    Причините за високите цени на тока са няколко и са съвсем ясни
    1.Спирането на блоковете в АЕЦ Козлодуй.
    2.Отказът да се строи Белене под най-различни лъжливи и манипулативни предлози
    3.Отказът да се строи Южен поток,което причинява допълнителни косвени щети към първите 2 причини.
    4.Безогледното,неразумно,необмислено и безотговорно залагане на т.н. възобновяеми източници,без да се мисли дали ще има вятър слънце,без анализ на други важни условия,и без да се мисли какво струват всички тези съоръжения.Искам да ви обърна внимание ,че същия подход сега виждаме и към колите с електродвигате
    5.Енергийната мафия и платените агитатори
    А за нас остава само да помислим кои докараха това положение -може би е добри портретите на всички отговорни за това в т.ч и лъжеекспертите да бъдат поставени на видни места-да се знае на кого повече не бива да се вярва!
  • 75 любител

    4 1 Отговор
    пределно ясно е повишаването на цените. навсякъде по върховете са герберчета които вършат всичко под диктовката на боко крадеца за създаване на тоя хаос. по тоя начин оплюват временния кабинет и преди всичко президента от една страна и от дуга се мъчат да покрият всичките кражби от тях за милиарди народни пари.
  • 76 любител

    5 1 Отговор

    До коментар #73 от "гост":

    рядко т-п си пич .не виждаш ли че кабинета няма никакви правомощия и всичките мръсотии се правят от гербеерчетата които са си на високите постове вместо в затвора начело с боко крадеца до живот в единочки на хляб вода.
  • 77 Матей

    1 0 Отговор
    Че кво като е служебно,не може да го мръдне никой ли,ти стой та гледай какво става през зимата,ще хвърчи на фан-то-фан.Зад него не стои никой,това още повече го дестабилизира,видимо им се клатят краката.Не му е хрумнало на някой да ги смъкне от власт,не го е направил.И сами се навират на коня в краката,вместо да повишат въгледобива на фона на по-скъпия газ,правят глупост след глупост или напълно са изпуснали контрола.
  • 78 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "сигурно":

    Само да те светна,че и бойко и радев са марионетки на едно посолство свързано с крави у нас !!!
  • 79 Гошо

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "бай икономисто":

    То днес газта илядарка ударила
  • 80 мдда

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "сигурно":

    Е защо му е да дава евра Бойко след като Рундьо си е очернен???
  • 81 КРАДЦИ

    1 0 Отговор
    ШОК С ЦЕНИТЕ НЯМА НО ИМА ВЕНДИНГ МАШИНА В БЛАГОЕВГРАД ЗА ЛЕКАРСТВА -- ПРИЧИНАТА Е ЧЕ НЯМАМЕ БЕСИЛКИ !
  • 82 БОКОКРАД

    0 1 Отговор
    Сърбия изгражда нова магистрала
    Предвидени са три индустриални зони
    НИЕ ВНАСЯМЕ 1600 МАШИНИ ЗА ГЛАСУВАНЕ .....ВМЕСТО 1600 БЕСИЛКИ ЗА КРАДЦИ ОТ ГЕРБ , БСП И ДПС !
  • 83 1122

    0 0 Отговор
    Какви са причините ли?Всеки гледа да лови риба в мътната вода,докато това и онова ,някои си пълнят гушите,и после никой не им търси сметка за нищо.ПРИМЕР:пълни чекмеджета,кредитни милионери,лошо сключени договори с големи срокове,ограбени банки които чакат да мине срока на давност и т.н. и т. н. ........всичко е мафия!
  • 84 КРОКОДИЛА

    1 0 Отговор
    АМИ ЧЕ КОМУНИСТИТЕ СА НА ВЛАС - ИЗБЕРЕТЕ ГИ И ЩЕ ВИДИТЕ - ТАРИ ЗА ХЛЯБ - НЯМА ДА ВИ ОСТАНАТ
  • 85 Селянин

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дааа":

    Още ли герб е виновен на некъдърниците или и първата световна воина Все на нас ни се случват куци коне Все хванати от гората и армията