Last news in Fakti

19 Септември, 2021 12:25 23 172 132

Цените в Турция вече стават жестоки

  • турция-
  • икономика-
  • реджеп ердоган

През последните три години природният газ и токът в страната поскъпнаха със 120 процента, а хранителните стоки скочиха с 30 на сто само за една година

Цените в Турция вече стават жестоки - 1
Снимка: DW

Цените в Турция растат толкова бързо, че много турци не могат да си позволят дори и стоките от първа необходимост. Недоволството срещу властта расте, а Ердоган обещава благосъстояние.

Германия се бори с инфлация от четири процента, а в Турция тя гони 20 на сто. За една година хранителните стоки са поскъпнали с 30 процента, а наемите в Истанбул почти са се удвоили, пишат турските медии. Надеждите, че туристическият сезон ще разведри ситуацията, засега не се оправдават.

"Цените скачат всяка седмица! В супермаркета разваляш 100 лири и те изчезват, сякаш са десет, а не сто. Затова пазарувам вече само в малки количества и по-рядко", казва Аху, която работи като чистачка в Истанбул.

Това потвърждава и Хабиб, който държи малко магазинче за хранителни стоки. "Който довчера е купувал 10 яйца, сега взима само седем", казва той. От продажбата на 30 яйца търговецът печели 30 цента, но не смее да вдигне цената. "Клиентите ме ругаят, сякаш аз съм виновен, че цените постоянно скачат. А трябва да винят политиците. Аз какво да направя? Като купувам по-скъпо, трябва и да продавам по-скъпо."

Турската лира е в криза

На касата майка с две малки деца иска да плати една лимонада. Когато научава от Хабиб колко струва, първо връща бутилката, но след това вади от портмонето си още няколко монети и накрая все пак плаща.

Гневен е и 46-годишният дърводелец Камуран: "Просто не е истина. Алкохолът и цигарите поскъпнаха много. Отивам да изпия една бира и ми искат цели 20 лири. Колко печели един обикновен работник на ден - 80, 100 лири. Стигат за три бири и една кутия цигари."

През последните години турската лира сериозно се обезцени. Камуран работи и с вносен материал, който поскъпва все повече заради слабата лира. "Имам 16 хиляди лири дълг в кредитната си карта. Вече купувам за вкъщи само хляб, яйца, мляко - такива неща. Слава Богу, че не живеем под наем - благодарение на това можем да свържем двата края."

Иначе икономиката бележи ръст

През последните три години природният газ и токът в Турция поскъпнаха със 120 процента, а хранителните стоки скочиха с 30 на сто само за една година. Наемите в Истанбул пък направо експлодират.

В същото време статистическата служба на страната регистрира рекорден икономически ръст от 22 процента през второто тримесечие на годината спрямо същия период на миналата година, белязана от пандемията. По официални данни, безработицата в Турция е 12 процента, а младежката - двойно по-висока.

Важността на човешката солидарност

Турският президент тръби, че данните за заетостта са по-добри от тези преди пандемията. "Надявам се скоро да поставим под контрол инфлацията и да спрем спекулативното нарастване на цените в супермаркетите. Нашата битка срещу поскъпването и печалбарите ще доведе до по-нататъшно повишаване на благосъстоянието на нашите граждани", уверява Ердоган.

В един от работническите квартали на Истанбул просякиня моли за подаяния. Гледа към една щайга с нектарини, които вече не изглеждат свежи. "Колко струват?", пита та продавача. "Нищо, безплатни са", отвръща той.

Който може да дава, дава. Солидарността между хората в тези дни става жизнзеноважна.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реалистъ

    257 45 Отговор
    Навсякъде растат цените, но тук на мисирките Радев им е виновен.

    Коментиран от #11, #31

  • 2 Не само

    226 11 Отговор
    в Турция ! И в цяла Европа се качват !

    Коментиран от #6, #37

  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    121 22 Отговор
    капиталисти кожодери

    Коментиран от #10, #18

  • 4 ddd

    78 11 Отговор
    Дано да останат без купувачи да гният на тезгяха лешояди какво е това чудо кг крадтавици т.н на световни пари
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 7878

    98 27 Отговор
    Му ха ха ха. Нали онзи мустакатия онзи ден се хвалеше какъв икономически тигър са и как щели да влязат в челната 10-ка.
    Муха ха ха. Те са просто едно проскубано улично коте, което от време на време мяучи и проси някой да му даде нещо да яде. Скоро не са ревали на ЕС за пари, ама се очаква.

    Коментиран от #53, #107

  • 8 БПФ

    103 12 Отговор
    Абе, еър доган не беше ли зинал да прави свръхдържава - от Якоруда до Якутия?

    Много скоро собственият му народ ще му кръцне зелката.
  • 9 Кауфландер

    68 25 Отговор
    Бе тия бунаци нямат ли си Кауфланд да напълнят количката до горе за половин надник🤔

    Коментиран от #16, #127

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Двуок ЦИКЛОП

    140 31 Отговор

    До коментар #1 от "реалистъ":

    Не само на мисирките , но и на Бойко все Радев му е виновен ! Преди обвиняваше Станишев , Орешарски , Догон , комунистите , Путин и кой ли още не. Сега на дневен ред е ПРЕЗИДЕНТА. Което значи , че Румен здраво му е бръкнал в .......ЗДРАВЕТО ! А това е отлично , нали ?
  • 12 Това турски саит ли е какво ме интересув

    16 48 Отговор
    Турция ако е турски саит спирам да посетиавам скапания саит то и в Индия сигорно е така дори и в Африка

    Коментиран от #21

  • 13 уникум

    44 14 Отговор
    Две бири и една цаца на капан за телета на плажа -10лв.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    32 10 Отговор

    До коментар #10 от "Емил":

    ЕМИЛЕ капиталист или олигарх нямат ПОЛИТИЧЕСКА ПРИНАДЛЕЖНОСТ

    Коментиран от #24

  • 16 факт

    87 25 Отговор

    До коментар #9 от "Кауфландер":

    Коуфланд Лидл храни с качество като за прасета
  • 17 Gowo

    23 38 Отговор
    Румен Радев е виновен
  • 18 що не ходиш

    34 28 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Северна Корея те зове. Там тече мед и масло. Ще хвалиш вожда денонощно ,иначе няма хляб.

    Коментиран от #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 18 Отговор

    До коментар #18 от "що не ходиш":

    чупка
  • 21 Човека Коза

    48 3 Отговор

    До коментар #12 от "Това турски саит ли е какво ме интересув":

    Ти май отвъд Индия идваш, като ти гледам правописа ... Или шекер махала 🤭
  • 22 177

    72 13 Отговор
    80-100лири на ден. Ма верно ли? Това са по-малко от 20лв. И това във велика Турция! В империята! Това не го вярвам. Ама може и да е верно. Завчера министъра на вътр. работи каза, че основната част от незаконните имигранти които влизат у нас са турци.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Емил

    34 10 Отговор

    До коментар #15 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Пролетариатът също! Прочети определението за пролетариат=бедняк! Бедността е порок и показва невъзможност да се справяш! Отделен въпрос какво е бедност и какво богатство - човек може да има за ядене една кора хляб и една риза на гърба и пак да е богат, а друг милиарди и да е беден като мишка!
  • 25 Емил

    37 23 Отговор
    Тя и Русия има европейска част, ама психологията и поведението им е 100% азиатско! Географията не е психология! Великобритания цялата е в Европа, ама се държат като аборигени!

    Коментиран от #32

  • 26 По акъла

    30 17 Отговор

    До коментар #23 от "7878":

    ти , и град София няма , щом няма Истанбул , а Сердика !

    Коментиран от #33

  • 27 ВикиЛексъсВарна

    74 22 Отговор
    Долни лъжи! Пуснете си видеото в Ютуб на един кърджалиец живеещ в Едирне - Денислав - има видео от 10 септември петъчния син пазар в Одрин...домати един лев! Зехтин 5 литра 25 лв....комплект есенен анцунг Найк 35 лева - същият тук 249 лева! Кожени маратонки високи мъжки 43-44 номер Адидас 25 лева в Едирне - тук 250 лева! Литър дизел е вдигнат на 7.43 лири на ШЕЛ Едирне - 1 лев и 55 ст. за Шел дизел Едирне! 10 кг. прах Персил 10 лева...да продължавам ли?

    Коментиран от #29, #75, #105

  • 28 КОЙ

    29 12 Отговор
    Дойче веле не могат да не напишат нещо за любимата им турция и враг на България.
  • 29 Смешко

    47 14 Отговор

    До коментар #27 от "ВикиЛексъсВарна":

    Анцунг Найк 35 лв😊😊😊😊. Хасан не е много умен😊.
  • 30 да да

    3 30 Отговор
    Агент Иван сега ще им спретне един патрЕотичен протест. Зеленият чорап е виновен.
  • 31 Сатана

    16 40 Отговор

    До коментар #1 от "реалистъ":

    Радев не е виновен.Той е кукла на конци. Каквото му изсъска Мустафата,това прави. Пловдивските зидари на Гергов и те го държат за топките. Черепа беше прав,абсолютен фигурант.
  • 32 Centyrion

    51 6 Отговор

    До коментар #25 от "Емил":

    Абе,казваш Англия ,че се държали като аборигени,ами те 30% там са Пакистан , Индия,Араби,Африканци,де що е имало колонии . Кметове,министри са от боята!Ако Европа не предприеме радикална промяна ,след 50/70 г ще е история!Мерките които трябва да се вземат всички ги знаете,но ако ги напиша ще ми изтрият поста.
  • 33 7878

    54 18 Отговор

    До коментар #26 от "По акъла":

    Мен не ме бърка вместо София да се казва Сердика, но нали се сещаш, че както и да се казва този град то той не е имал нищо общо с исляма и мюсюлманите, а Константинопол е построен от Византия и е бил в Римската империя. А вие мюсюлманите сте се нанесли наготово в този град и сте го прекръстили през 1930 г. /каква хубава дума прекръстили за мюсюлманите / в истанбул. С две думи нямате никаква заслуга за построяването на града, а от прекръстването му в истанбул няма и 100 години както и "великата ви държава".

    Това е все едно да вземете от немците един мерцедес, да му сложите една турска емблема и да го представите като ваше изобретение.

    Коментиран от #108

  • 34 Кризс

    45 8 Отговор
    Лирата спрямо долара вече е 8.6, инфлацията голяма, лихвите огромни. Средна заплата колкото БГ и по ниска, БВП на човек малко над БГ и зс капак народа става все по религиозен и необразован. Ердоган мисли само за война и всички съседи я мразят, САЩ вече не гледат с добро око ма Турция, ЕС е мираж. Скоро Турция ще влезе в жестока криза.
  • 35 Пишеш глупости

    15 16 Отговор

    До коментар #5 от "Мдаа":

    Хайде посочи кои цени са станали непосилни през последната година ? Че има поскъпване, е факт - но това е процес в световен мащаб. У нас тя е свързана и с излизането на свободния пазар на енергоносителите - ще си спомниш ли кои бяха най-ярките радетели на тази "операция"?
  • 36 Искме си ГЕРБ

    22 64 Отговор
    Откакто ГЕРБ падна от власт и в България положението е страшно, нищо не се строи, цените на скочиха страшно много а Кирил Петков ми обяснява Банката за развитие кви кредити раздала, ама кво ме интересува като живота стана скъп и труден за живеене🤔

    Коментиран от #43

  • 37 Потъваща лира

    30 8 Отговор

    До коментар #2 от "Не само":

    Ти четеш ли? В ЕС инфлацията е 3 процента в Турция 20. В туржия причината е потъващата лира.
  • 38 Хахаха

    41 4 Отговор
    АдиБаса или Адидас е 25лв? Той турския адибас с четерите ленти е класика в Кърджали сигурно.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ГошоПанамераХасфалт

    25 9 Отговор
    У Чорлу дънките са по 8лв

    Коментиран от #93

  • 41 Странно

    44 12 Отговор
    - и при тези "жестоки" цени българите ходят на шопинг в Турция, а не обратно.... Защо ли?
  • 42 YUI

    54 10 Отговор
    Може навсякъде цените да са нагоре, но само в България НСИ твърди заявява, че инфлацията е 3.7% (три цяло и седем), по-малко от най-силната икономика в Европа. Вие вярвате ли на цифрата 3.7% инфлация за България? Или вярвате на джоба си, на очите си, на собствените си проверки. Прасковите в България са 2 евро на пазара, доматите са 2 евро, краставиците по някои магазини са 2 евро, хубавият хляб е 2 евро. При 3.7% инфлация!!!!! Цикови клоуни статистици.
  • 43 Ами искайте

    9 6 Отговор

    До коментар #36 от "Искме си ГЕРБ":

    си го. Помните ли какво беше казал Айнщайн за безкрайностите...
  • 44 Какви цени растът

    28 7 Отговор
    На кратко 1кг. домати 4 турски лири а тука 3 лв. Нали знаете къде колко са минималните пенсии и заплати.

    Коментиран от #52

  • 45 Винкело

    21 7 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Затова пазарувам вече само в малки количества и по-рядко", казва Аху, която работи като чистачка в Истанбул.
    Ако някоя нашенска чистачка реши така, значи ще си позволява само печена слънчовка при домакински мач на "Славия" - в неделя, ама не всяка неделя.
  • 46 БОЛШЕВИК 🌟

    22 11 Отговор
    Добре е, че истинското уродливо лице на капитализма се показва във все повече и големи държави! Това може да доведе до революции, които да прераснат в голяма социалистическа революция, която да помете капитализма и капиталистите като система.
  • 47 Абе брат

    19 4 Отговор

    До коментар #39 от "В предицата":

    прочел си коментара на човека ама само толкова, мозъка ти не е обработил информацията. Човека казва че се "строи с морски пясък" а не че се "строи върху пясък" бъркаш цимент с морски пясък мислиш си че лееш бетон ама тоя бетон рухва от солта в пясъка. Дано сега разбереш какво казва и има в предвид човека щото по просто не мога да ти го обясня.
  • 48 Истината

    32 8 Отговор
    При нас през 2023г. цените на всички хранителни стоки ще скочат дори и цените на жилищата. Приемането на еврото е все едно да се гръмнеш с пистолет. Трябва да се направи реферандум за приемането на еврото като национална валута.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Тодор живков

    10 12 Отговор
    Слава на турция ердоган саш и нато
  • 52 Аз оня ден купих от промаркета

    10 7 Отговор

    До коментар #44 от "Какви цени растът":

    Домати за 38 стотинки верно по меки са ама станаха на салатка така че.....
  • 53 Ежко Бежко

    26 18 Отговор

    До коментар #7 от "7878":

    Съветвам те пък и останалите негативници да посетят Турция, ама не в ол инклузив, а ей така да се поразходят. Много са напред от нас

    Коментиран от #56, #59, #68

  • 54 потребител

    13 3 Отговор
    Автор: "Дойче веле"!?
  • 55 аре бе

    16 24 Отговор
    Абе що пишете глупости ! В Турция инфлацията спрямо еврото е двуцифрена ,нормално е цените да скачат.У нас обаче лева все още е вързан към еврото,така че цените трябва да се покачват колкото в нормалните държави (3-4 %)! Сега комунягите от служебното се чудят как да прикрият нищоправенето си.
  • 56 Оо турция е друг свят

    31 12 Отговор

    До коментар #53 от "Ежко Бежко":

    Аз там съм ходил все с кола и там е супер няма сравнение с бегето всичко във всяко отношение е по хубаво и по развито...като почнеш от пътя и минеш през болниците
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Тодор живков

    11 33 Отговор
    Бегето трябва да се върне на турция а левфски а шайката му да бъдат обявени за терористи убийци и само така ше има благоденствие на таз територия и народа хи

    Коментиран от #63

  • 59 7878

    13 13 Отговор

    До коментар #53 от "Ежко Бежко":

    Мерси, ама ще пропусна. Защо да си губя времето в този рекламиран от телевизиите прахолячест анадол като мога да отида в цивилизованите европейски държави само да мине тази пушилка с ковида.
    Рекламирай ги тези ... ама не и на мен.

    Коментиран от #61

  • 60 5иция

    15 3 Отговор
    След 3 месеца ще им увеличат заплатите както винаги до сега. И пак ще се завърти цикълът за увеличаване цените на стоките щото в джоба на гражданина влезли малко повече пари. Кплкото повече държавата увеличи минималната заплата толкова повече някои хора ще се надпреварата да им всемат паричките. Цикълът е ясен и се повтаря докато лирата стигне милион на банкнотите.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Шоп

    23 3 Отговор
    Чувам че в Пловдив по строителните обекти е пълто с турци и кюрди от Турция.Не се шегувам.Работят нелегално за много малки надници.
  • 63 7878

    27 15 Отговор

    До коментар #58 от "Тодор живков":

    Първо не се казва "Бeгeтo" , а БЪЛГАРИЯ и второ тя никога няма дa ce върнe в анадолската ... , а ЛЕВСКИ Е И ЩЕ СИ ОСТАНЕ ЗАВИНАГИ БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ГЕРОЙ.
    Такива като теб и и сатанинска турция трябва дa бъдaт oбявeни зa тeрoриcти, убийци и сатрапи и да бъдат изолирани от целия цивилизован свят. Между впрочем този процес вече е започнал и това се вижда по все по буксуващата ви икономика. САЩ се оттеглиха от вас и вече нямате гръб, а Русия само ви чака да ви разпарчетоса, което дори е предвидено отдавна. Прочети за Серафим Саровский (1754-1833), за когото едва ли си и чувал. Турция ще се разпадне до 2053 година, а Константинопол (истанбул) ще е пак гръцки. Това са предсказали и християнски, и мюсюлмански пророци. Така, че имате още малко време.

    Коментиран от #73

  • 64 Да пише, който знае

    32 8 Отговор
    Вярно е, че цените на всичко в Турция се повишиха последната година, но при 20 ст лира са в пъти по-ниски от тук, аспирин 6 лв тук, 1 лв там, дизел 2,35 тук, 1,40 там и още многооооо

    Коментиран от #66

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Иво

    20 6 Отговор

    До коментар #64 от "Да пише, който знае":

    Услугите са евтини щот има много хора дето са готови за 20 лв да работят 12 часа.В България вече такива няма.Нормално е цените на нещата свързани основно с труд да са по ниски в Турция.
  • 67 1453

    9 6 Отговор

    До коментар #23 от "7878":

    чети малко история,па дано да поумнееш малко

    Коментиран от #74

  • 68 Говедото

    16 13 Отговор

    До коментар #53 от "Ежко Бежко":

    Не давай съвети, ако не са ти поискани..и като е толкова хубаво там, товари каручката и се изнасяй посока Анадола с 200. Чий го крепиш още тука?

    Коментиран от #71

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 JEB

    13 16 Отговор
    русия и турция никога няма да се оправят икономически по една проста причина..управляват се от диктатори популисти които освен че не разбират всички решения които вземат първо трябва да са изгодни за тях и после за всички останали..ей го хубавото момче путиа..вместо да си освободи икономиката да работи си я контролира и тия свежи пари дето ги изкарва ги раздава на разни хора като лукашенко и асад..само крим им е глътнал 100 милиарда долара досега което за русия са много много пари..така както си управляват икономиките в момента турция и русия изостават със години и никой не им е виновен
  • 71 Ами омитай се и ти

    9 11 Отговор

    До коментар #68 от "Говедото":

    Ходи си в рашата при жужето

    Коментиран от #77

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 5иция

    13 15 Отговор

    До коментар #63 от "7878":

    Написъл си че Константинопол ПАК щял да бъде гръцки че кога е бил такъв? Четете руски саитове за предсказания на руски комунистически попове и си им вярваите а бе разбирам целта е просто да се бращолеви нещо.

    Коментиран от #78, #96

  • 74 7878

    7 12 Отговор

    До коментар #67 от "1453":

    Чел съм и то много история, а не малко, както ти ми предлагаш, но истинска, а не анадолска. Понаучи малко езици и прочети нещо от световната история и може и нещо да понаучиш, ама надали. Генът ти е от 13-ти век няма да ти се получи.
  • 75 Киро Питоня

    16 27 Отговор

    До коментар #27 от "ВикиЛексъсВарна":

    Зeхтин 5 литрa 25 лв....кoмплeкт eceнeн aнцунг Нaйк 35 лeвa - cъщият тук 249 лeвa! Кoжeни мaрaтoнки виcoки мъжки 43-44 нoмeр Aдидac 25 лeвa в Eдирнe ....10 кг. прaх Пeрcил 10 лeв..Я да видим сега- турски зехтин си купих веднаж..не става, мирише на мухъл. Купувам най-доброто- гръчки или испански. Турския го подминавам, дори и даром да е. Найк..за 25 лева..требе да си хептен изперкала да обявиш такива пари заНайк..или е може би Байк..ти сигурна ли си че добре си прочела марката? Виж, за маратонките съм съгласен-Адибас са наистина реномиранамарка..в Анадола. Колкото до прахът за пранеПерсил тук си права--чудесен е за направата на гипсови орнаменти. Имам комшия гипсаджия, та той ми е казвал че работи само с най-доброто..а турския Персил е наистина най-добрия(според него) гипсов материал. Човека е професионалист и няма причина да не му вярвам Та нали той ми прави орнаментите преди 20 години от същия този Персил ..не са мръднали ти казвам. Ела ми на гости и сама ще се убедиш..Колкото за дизела и бензина, не ме вълнуват. Аз съм с елкектричка...

    Коментиран от #86

  • 76 Lito

    25 6 Отговор
    В Свиленград, метан: 1.90 лв. В Турция, бензин: 1.50 лв. Турците усещат влошаване защото са били добре, ние тука постоянно сме зле. В България най-вече последните 5 години инфлацията е по 10%. Да не говорим за пазарите на имоти.... там по над 20% на година и кредитите продължават да растат.

    Коментиран от #80

  • 77 Говедото

    9 5 Отговор

    До коментар #71 от "Ами омитай се и ти":

    Абе аз къде ще се омитам, не е твоя работа. Не си в позицията да ми даваш наклон на градинския маркуч. Яааа...бегай зАвърни овцете, че влезнаа на чорбаджията в имота, докато лочиш пърцуцата на Геле в гаражо. Пък ги остави тежките мисли на други.Не са за тебе, дето зорлем си го докарал до 8ми клас..
  • 78 7878

    21 13 Отговор

    До коментар #73 от "5иция":

    Константинопол е столица на Римската империя и Византия и е построен от римския император Константин Велики, който е управлявал по това време Византия. А кои са наследниците на Византия - Гърцияяя.

    То и вие турците се имате за наследници на османците, ама само когато ви отърва. Един път сте техни наследници и се гордеете с това, но когато светът призна за геноцида над Арменците / за сега / тогава вече не сте им наследници. Въртите се като разстроен компас, ама световната история знае всичко за вас и вашите деяния.
  • 79 Танев

    13 9 Отговор
    Я питайте кюрдите как живеят по Анадолу там с козите как оцеляват в османската империя биват бити унизявани убивани
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Не баш...

    33 7 Отговор
    За първи път минах границата преди седмица. 4 дена в Цариград и 1 в Одрин. Пълен резервоар 95 с разлика от 30лв в полза на "комшулъка", при трафик надминаващ всеки един в големите европейски градове, в които съм бил. Културата им на каране обаче е друго нещо. Ценоразписа в заведенията пак почти двойно по-евтини от нашенските. Билети за разни атракции отново далеч по-евтини... А в Одрин на битака тип Красно село преди 15 години, цените са наистина убийствено... ниски!
    Спрете да лъжете хората, че видите ли има по-зле от нас!

    Коментиран от #83, #84

  • 82 Киро Питоня

    10 2 Отговор

    До коментар #39 от "В предицата":

    Щеш не щеш- това е истината. Когато в Гърция стане земетресение, веднага излизат данни за щетите в Турция..ФАКТ.
  • 83 Киро Питоня

    13 11 Отговор

    До коментар #81 от "Не баш...":

    Абсолютно ти вярвам. Само искам да ми отговориш на един-единствен въпрос- А защо се върна, като си бил до коленете в мед и масло?
  • 84 Бедняци

    13 8 Отговор

    До коментар #81 от "Не баш...":

    Ама заплатите им сравнени с Българските в доларово изражение са по ниски от нашите!!!! Не е въпрос да ти е евтино в страната като Живково време щото Турчина като дойде в БГ и се хваща за главата а като отиде в Лондон и ходи по хостелите щото една заплата им стига за една нощувка.
  • 85 Плевню ефенди

    9 9 Отговор
    Турция е моята родина а Реджеп е моя падишах.
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Мехмед

    11 16 Отговор
    Ммм, каква статия само... точно като за злобния ганю.

    И какво му е новото на всичко това? Инфлацията си е висока в Турция от кай време. Но нищо, да има матрЯл за ганчовци да плюят.
  • 88 иво

    7 17 Отговор
    ПРЕ-ИЗБЕРЕТЕ радефф И ТУК НИ ЧАКА С Ъ Щ О Т О !
  • 89 иво

    4 15 Отговор
    Б О Й К О В Е Ч Е Я Х В А Б Е Л И Я КОН ! БЕГАЙТЕ МОШЕННИЦИ !
  • 90 ПЕНКО

    12 3 Отговор
    ЗАПОЧНЕТЕ ДА ИЗБИВАТЕ ЕВРЕЙСКИ БАНКЕРИ В САЩ И ЩЕ СЕ СТАБИЛИЗИРАТЕ -И ПРОСПЕРИРАТЕ !!!!!!!!!!!!!!!!
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Киро Питоня

    11 8 Отговор

    До коментар #40 от "ГошоПанамераХасфалт":

    И като ги опереш веднаж, после стават да си връзваш доматите с тях...мухахахаха..като чуя че нещо е турско за мен е синоним на отпадък( не пиша точната дума защото по незнайни причини тия цървули от Фатки ме трият, докато за други няма проблемсещаш се какво имам предвид).
  • 94 7878

    18 10 Отговор

    До коментар #92 от "Херлок Шолмс":

    В началото се опитах да му разясня някой неща, но като видях колко елементарна частица е и се отказах да си губя времето с него.
    То не само за строители то нищо не става от тях. Ако можеха щяха да стоят, а то всичко се събаря след тях. Те и джамия не могат да си направят и за това преустройват християнските църкви в джамии.
    Ако не са западните технологии, за да произвеждат нещо още щяха да са с каруците и магаретата. А западняците ги направиха хора и за благодарност сега им се зверят, ама и кучето като вземе много да лае и яде сопи.

    Коментиран от #119

  • 95 Малък Слон

    14 14 Отговор

    До коментар #86 от "Bulgur":

    И за 2 и за 40 ..все същия си е отпадък, също като маратонките Адибас и прахът за пране Персил..а пък ти си ги разправяй колкото искаш тия на потурнаците от Кърджалийско...Аз не само че не пазарувам из Анадола (там си е баш за омашляците, дето са на основна, че ги е мързяло да минат в 9 клас), но и като видя стока в магазините ни че е с Анадолски произход подминавам, без дори да си правя труда да чета етикета. Не съм толкова богат, че да купувам на анадолците гарбиджа!!!
  • 96 456

    11 1 Отговор

    До коментар #73 от "5иция":

    Добре де, жителите на Костантинопол не са били гърци, само.... Византийци😂😂😂😂😂. Чети. Хубаво е човек да чете.

    Коментиран от #99

  • 97 Дело Ердоган

    15 3 Отговор
    Глад, мизерия, мигранти. Най-лошото тепърва предстои.
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 5иция

    13 8 Отговор

    До коментар #96 от "456":

    Колкото османлиите са били само турци толкова и константинополчани са били само гърци толкова и сега истанбулчани са само турци.

    Коментиран от #118

  • 100 оооооооо

    20 3 Отговор
    Турците да благодарят на съюзниците си от НАТО - САЩ и Великобритания за инфлацията и срива на турската лира ! Не се правете на ударени,че не знаете как и защо ги наказват.

    Коментиран от #103

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Пешо Папура

    10 6 Отговор

    До коментар #100 от "оооооооо":

    Те тия са си винаги наказани....Спомням си преди години бях по работа в Одрин. Беше още по времето когато купуваха един кибрит с половин чувал лири, абе сите турчак беха милиардери. Преди да си тръгна, викам да похарча 5-6 евро на монети. Гледам една будка и вътре некакъв мустакат чете вестник. Викам муКомши, дай ми за тия монети каквото ти дойде на акъла, колкото да не ги връщам (тогава имаше проблем с монетитте по чендж бюрата). Ухили се оня ми ти байно и вика -чакай да видим как върви днеска курса. Абе нещо не е както трябва с тоя човек, си помислих..и гледам че държи вестника на обратно. Че като почна оня ми ти човек да ми пълни торбите- стек от 6 Пепси коли, две кутии дъвки, някакви гофрети и за капак-три кила мандарини...Иначе са търговци де..за пет купил, за две продал, алъш- вериш да става.
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Да продължавай

    17 16 Отговор

    До коментар #27 от "ВикиЛексъсВарна":

    И аз като теб бях така заблуден. Уйдисвах на жената да ходим на пазар в Турция за такива боклуци. Тоя зехтин дето го гледаш за 25лв го изсипах целия в канала защото е пълен боклук. Това е зехтин колкото аз съм космонафт. А от турския прах, жената изхвърли поне 15-20 фланелки и блузи за 1 година време, защото
    ги прави на петна. А за доматите не ми се говори. Можеш да играеш с тях тенис на корт. От тук нататък от Турция само баклава

    Коментиран от #109, #110

  • 106 за наташките

    2 4 Отговор
    винаги има твърд курс в туркийе
  • 107 Гошо

    9 7 Отговор

    До коментар #7 от "7878":

    Ти се по разходи до Одрин после ще видиш защо мустакатия се хвали ,а ДВ после ги чети
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Просветен илюминат

    8 2 Отговор
    Финансовия балон се пука и е трудно да се задържи тази измама с парите и заради това е напъна с тази пандемия и ваксините.
  • 112 стоян георгиев

    7 3 Отговор
    ако турция гръмне сирия ще ни се види приказка.

    Коментиран от #113

  • 113 5иция

    0 1 Отговор

    До коментар #112 от "стоян георгиев":

    Ще си имате такива съседи до дворот
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Брей

    4 2 Отговор

    До коментар #99 от "5иция":

    Ти си прав. Константинопол е бил най-големият гръцки град в света, а днес е най-големият кюрдски град в света. Логически е и най-големият сирийски град в света. И ако вашите братя от Конго и Афганистан продължават да идват със същото темпо, ще стане и за тях най-големият град на техните нации.
  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Тръмп

    3 2 Отговор
    А цените в България как са бе Ганчовци?
  • 121 Шаран БГ

    7 1 Отговор
    За Турция - какво ме интересува? Но действа "много успокояващо" на тулупите това поскъпване на живота там. Защото тук , в РБ, много хорица са на ръба...... Но на пенционерите като им изсипят по 120 лева на калпак .....и ще има "щракам си със пръсти". Нищо, че им ги вземат търговците /царските хора/ още през септември.
    Разбирам, че САЩ и Велика Британия наказват Турция за.......а бе за нещо си..... Нас Господ ли ни наказва с такива алчни и некадърни управници или сами се наказваме ??! Че това наказание продължава една трета век и края му се не вижда........
    Да , ама виждате ли ......Турция !?
    Искам управници, доходи и данъци като в Дания или да кажем Словения !!! Не ми сервирайте Турция, Ирак и Индия .........
  • 122 Вида

    4 4 Отговор
    На зеления чорап ще му сложим едно одеяло на главата и отиваме на избори на 14. 11.21г.
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Абееее

    4 1 Отговор
    Яка логика извадиха някои умници - щом там е по евтино значи е по добре. По тази логика Скандинавието са най големите прошляци. Да ви имам и умствения вакуум дето разсъждавате с него.
  • 125 Протестърът.

    1 5 Отговор
    Както е тръгнало, Радев ще ни докара до Турция. И то много скоро ФАТМАКА не го слуша главата.
  • 126 КРАДЦИ

    3 1 Отговор
    ГОРКИТЕ ТУРЦИ , А БОЙКО ОЩЕ НЕ Е В ЗАТВОРА ЗА КИЛОСАЛНИТЕ СИ ОБИРИ ЗА ДЕСЕТКИ И СТОТИЦИ МИЛИАРДИ ЕВРА !
  • 127 0808

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Кауфландер":

    ... извинете, но кауф ланд въобще не е евтин магазин..напр. 1 кокосов орех е "само" 1.79 лв. Отровни полски гъби и заразени холандски цвета
    защо се продават? Нали имаме уж нещо като ДВСК? Последно: нивга не купувайте евтината боза, тя е всичко друго, но не и боза. За ККола да не говорим.
  • 128 Hmмммммм

    5 0 Отговор
    Не ни занимавайте с Турция, А КАЖЕТЕ КАКВО СТАВА С ЦЕНИТЕ В БЪЛГАРИЯ!
    в МОМЕНТА В БИЛА ИМА КРАСТАВИЦИ НА ПРОМОЦИЯ ....... САМО ЗА ТРИ ЛЕВА
  • 129 До номер 1

    1 2 Отговор
    Дай сега да не казваме истината, че цените растат, само защото Радев е на власт ид а си заровим главата в пясъка... "Трай бабо за Радев" е новата поговорка.
  • 130 Прогледнал

    1 7 Отговор
    Чака ни безпощадна Радева зима която ще ни се види като пионерче пред Виденовата зима. Честито на вярващите Му. Партиите на т.н. промяна са пълни с милионери- спекуланти които ни съдират кожата например като отрочето на шефа на газовата асоциация.
  • 131 Ехааа

    0 0 Отговор
    А тук намалят - Хаха. Всичко скача и двойно и тройно. А в Турция все пак е доста по ефтино от тък.
  • 132 Стефан Петров

    0 0 Отговор
    Цените в Турция растат, заедно с грандоманските и страшно скъпи строежи на Ердоган. Оня ден в Ню йорк той откри небостъргач с формата на лале наречен "домът на Турция". Сградата е на близо 20 етажа, почти срещу сградата на ООН, не е ясно за какво ще се използва и почти всички материали за нея са доставени от Турция. Да прибавя ли намерението му за нов канал на Босфора? А колко струваха двореца му и новото летище- постройки страшно скъпи и имащи само престижна стойност. Само за двореца турската опозиция изтъкна,че липсват доста пари.
Новини по държави: