ФАКТИ.БГ
 • герб-
 • дпс-
 • бсп-
 • интрига-
 • парламентарни избори-
 • политика-
 • румен радев-
 • слави трифонов-
 • бойко борисов-
 • корнелия нинова-
 • парламент-
 • мнозинство-
 • кирил петков

Интригата след изборите: мнозинство без ГЕРБ, БСП и ДПС?

След изборите през ноември се очертават сериозни промени в партийната система на България

Публикувана: 30 Септември, 2021 21:00
46 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 5523
Интригата след изборите: мнозинство без ГЕРБ, БСП и ДПС? - 1
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.9 от 27 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дългосрочно важното, което протича в политиката на страната, е промяната на партийната ѝ система. Очертават се играчите – и нови, и стари – които ще решават съдбата на България през следващото десетилетие. На най-повърхностно ниво промяната се състои в изместването на “старите” партии от “нови”. В скоропостижно завършилото 46-то НС “старите” – ГЕРБ, БСП и ДПС - все още имаха мнозинство: 47,61 % от вота и 128 парламентарни места. (“Новите” – ИТН, ДБ, ИСБГНИ - имаха заедно 41,73 % и 112 мандата). Последното социологическо изследване на Галъп (подкрепено и от предходното на Маркет линкс) показва тенденция към разширяване на подкрепата за “новите”, която води до практически паритет: 43,2% за ПП, ИТН, ДБ, ИСБГНИ срещу 46,2% за “старите”. При това съотношение на силите мандатите между нови и стари могат да са реално изравнени.

Ако тази тенденция се запази, и ако някои от новите партии продължат да набират сила, след ноемврийските избори можем да се окажем в принципно различна ситуация: парламентарно мнозинство без ГЕРБ, БСП и ДПС. Дали това ще се случи ще е една от големите политически интриги. Какво е обаче “новото” в партийната система в съдържателен план? Тук нещата са по-сложни и се случват в поне три различни измерения на политическа надпревара.

Антикорупционна политика

От тази гледна точка “старото” са основно ГЕРБ и ДПС: двете партии участнички в предходното управление с “началник” Бойко Борисов. Всички останали, включително БСП, имат основание да претендират, че не са част от това статукво. Каквото и да става, ГЕРБ и ДПС изглежда ще бъдат изолирани и в следващия парламент, в който вероятно ще разполагат заедно с около една трета от местата. Ясно е, че те не могат да управляват с такъв потенциал, затова се опитват да се “пришият” към други аритметически мнозинства. И двете формации приеха с огромно задоволство факта, че Кирил Петков – за разлика от Христо Иванов и Слави Трифонов - е готов да разговаря даже с тях. Но ако бяха чули внимателно условията, поставени от ПП, те щяха да осъзнаят, че те пресичат две техни собствени дебели червени линии – а именно, господата Делян Пеевски и Бойко Борисов. Първият беше директно назован от Петков като persona non grata, а вторият – индиректно. В крайна сметка “признаването на корупционните практики” и “поемането на отговорността” за тях трудно може да мине без оттегляне на Борисов, колкото и дипломатично да се тълкуват тези фрази.

Про-европейци срещу умерени евразийци

Една от по-малко забелязваните промени в партийната система е отстъплението на евразийския елемент. В сравнение с 2017 г., националистите и откритите русофили губят подкрепа. Вярно е, че с “Възраждане” е възможен техен частичен ренесанс, но пак биха били в маргинална позиция. Отчаяното търсене на “бежанска вълна” от страна на ВМРО не дава особени резултати, отчасти защото такава вълна по-скоро няма. Истинската промяна не е толкова в свиването на крайните националисти и евразийци (като “патриотите” и “Атака”), а в драматичното увеличение на открито про-европейските и про-натовски формации. И в тази група трябва да сложим и ИТН, и, разбира се, ДБ, а и новата ПП. ДБ и ПП дори могат да формират един сериозен про-европейски, либерално-демократичен блок, какъвто не е имало скоро у нас.

Отпадането на БСП като “втората голяма партия” на България всъщност редуцира даже умереното евразийство от управленска алтернатива до нишова политическа тема. Тук роля изигра и Румен Радев, който по този въпрос се премести леко в про-европейска посока в сравнение с първите години на своето президентство. Напоследък никой не го е чувал да говори за сваляне на санкциите срещу Русия или за необходимост от нови руски енергийни проекти на наша територия, а това бяха основните му теми след влизането в президентството. Подкрепата на Радев за Петков и Василев също демонстрира желанието му да излезе от стеснената евразийска ниша. Колко е трайна тази политическа тенденция предстои да видим. Но е очевидно, че евразийството най-малкото търси по-меки и още по-умерени форми, в сравнение с които Корнелия Нинова е станала прекалено ригидна и дори контрапродуктивна. Може би това е някакво тактическо евразийско отстъпление. Но може и да е стъпка към европеизацията на България.

Ляво, дясно и център

Промените предефинират центъра на българската политика. Дълго време ГЕРБ беше този център, като умело балансираше между лявата, но “патриотизираната” и умерено евразийска БСП и различни “патриоти” от дясно. Всъщност ГЕРБ нямаше реална конкуренция в центъра, поради “нишовото” позициониране на самата БСП и изпадането на градската десница извън парламента. Новата партийна система е доста по-различна. За центъра днес спорят ИТН, ПП и ДБ като ГЕРБ бавно, но сигурно губи представителство в тези сегменти. Особено видимо е изместването му от София от страна на ДБ, което се случи дори преди появата на ПП. През ноември подобни процеси може да протекат и в други големи градове, където ГЕРБ ще са под атака едновременно от ПП, ИТН и ДБ. Борисов разбира добре, че оцеляването на ГЕРБ зависи от запазването на центристкия му профил: една “патриотизация” (например чрез вземане под крилото му на ВМРО и други подобни организации), може да вкара ГЕРБ в още по-бърза негативна спирала, подобна на тази на БСП.

Колкото и неприятно за ГЕРБ да е обаче, самият Борисов става пречка пред удържането на вота на образованите центристки избиратели от столицата и големите градове. Докато партията му има подкрепа от около 21-24%, персоналният рейтинг на Борисов е около 17%. Разтварянето на тази ножица е опасно за ГЕРБ: това са именно информираните избиратели, които са и капризни, и претенциозни в своите очаквания. Битката за центъра има своята дясна и лява специфика. В център-ляво БСП вече е в отстъпление и там борбата се води основно между ПП и ИТН. Това беше и лесно-достъпна периферия за ГЕРБ, която вече изглежда загубена за бившите управляващи. В център-дясно битката е по-ожесточена и там са намесени ДБ, ПП, ГЕРБ, но и ИТН. ГЕРБ засега удържа лидерска позиция, но това се дължи най-вече на фрагментираността на другите. Събрани заедно, “новите” са по-силни от “старите” и тук.

Цената на политическото преструктуриране

Докато новата партийна система се избистря, страната има опасност да изпадне в частична неуправляемост. Икономиката като цяло е в добро здраве, но ваксинационната криза е показателна за това как междувластието може да доведе до тежки управленски проблеми. Както и да се интерпретират данните, България е на последните места по ваксинация и на първите места по смъртност и заболеваемост. Разбираемо е, че партиите имат нужда от избори и състезания, за да съставят устойчиво управление. Но здравната криза е спешна и трябва да бъде изведена пред изборните скоби. Няма защо партиите да се състезават по въпроса дали е добре или зле българското население да се ваксинира. Това е все едно да правим избори за това дали земята е кръгла.

Редно е основните политически партии – и нови, и стари - да сключат пакт по този въпрос и дадат консенсусен политически мандат на служебното правителство да проведе:

- Масова ваксинационна кампания – включително в армията, здравни и учебни заведения, предприятия;

- Да изисква ваксинационни сертификати за широк кръг обществени дейности – от пътувания до ползване и работа в заведения и културни институти.

Тъй като всичко това е закъсняло, едва ли ще доведе до избягване на локдаун у нас в рамките на тази (четвърта) вълна на коронавируса: просто болничните легла се запълват прекалено бързо. Но поне ще ни избави от пета подобна вълна и от още хиляди загубени животи. Преструктурирането на партийната система – нещо необходимо и неизбежно само по себе си - не бива да се заплаща с толкова висока цена.

Автор: Даниел Смилов


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.9 от 27 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Сатана
1 Отговор
Хайли Лайкли изборите ще бъдат манипулирани след като DW има предварителна информация от ЦИК и Козяк

Оценка:
-11 +26

ДяДо Ви КурТи от СелО ПиПерКоВо
2 Отговор
Най важното е толупЪ и сарайте да са извън властта..И Радев отново Президент...

Оценка:
-20 +46

Радо
3 Отговор
Радев е единственият политик на който може да се доверим за президент...Другите са слуги на тиквата..

Оценка:
-18 +47

4
Този коментар е премахнат от модератор.
РАДЕВ
5 Отговор
Е СПИРАЧКАТА НА МАФИЯТА

Оценка:
-16 +35

Българите
6 Отговор
не искат ГЕРБ и ДПС

Коментиран от #29


Оценка:
-13 +42

Виталия Ражнатович
7 Отговор
Не е време за интриги, а за сериозност! Трябва нов модел в политиката. Зная как трябва да изглежда, но тук няма да напиша и дума за това.

Оценка:
-3 +16

друго мнение
8 Отговор
Совите не са това което са. Резултатите са други.

Оценка:
-2 +15

Бля бля..
9 Отговор
Хората ВИНАГИ са били без ЗНАЧЕНИЕ.СИСТЕМАТА е решаващият фактор.Капитализъм.Социализъм.Фашизъм.Нацизъм.В квот време живейш,такъв си.Нищо ново под керемидите.Лошо ми е,лягам си..

Оценка:
-3 +15

ТаУмВзе
10 Отговор
Пак изрезвация на соросоидчета от овче зеле. Харвардските палавници правят коалиция с герберастията и всичко е точно. Или си мислите, че козяк има хуманно планове за територията.

Оценка:
-13 +6

РЕАЛИСТ
11 Отговор
И трябва ли да вярвам на Галъп, направил проучване по телефона на 2000 човека. Тези хора откъде бяха, от Родопите, от Столипиново, от Кърджали и как ги получихте тези номера. Що ли не ви вярвам.

Оценка:
-4 +21

Пламен
12 Отговор
Най-важното е адвоката на тиквата да бъде разкаран от каскетурата..И тиквите да са извън власта,ДПС също...

Оценка:
-6 +23

Варненец
13 Отговор
Нещо на фашизъм ми намирисва, значи няма да работя ако не се набода с някакви си неизвестни субстанции, та кой ще ви плаща заплатите? Тоя нещо се е объркал, дреме ми за пътуванията, кината и ресторантите, даже и магазин онлайн ще ползвам, но няма да се набода с идиотиите ви. Цяла статия, уж за политика, а пак платена реклама на "ваксините", които дори и проиводителите им не ги наричат така и не ги ползват.

Оценка:
-3 +19

Сашо козлев
14 Отговор
Радев е гаранция,че тиквата няма да може да краде.. Единственият достоен политик,последните 32години.

Оценка:
-13 +21

розово
15 Отговор
Увод изложение добро отвратителен край.Оценка 3–.

Коментиран от #17


Оценка:
-1 +12

mi6osp
16 Отговор
Дойче веле дали позна резултатите от изборите в Германия?

Оценка:
-2 +19

Варненец
17 Отговор

До коментар #15 от "розово":


Много му даде, аз бих му дал 2- :)

Оценка:
-0 +10

Тошко
18 Отговор
Много се смях от кандидата на тиквата..Още от СУ почнал да краде,иначе държавна тиква ще става...

Коментиран от #20, #22


Оценка:
-7 +19

Днес
19 Отговор
Днес слушах интервю с Даниел Лорер от ПП по канал 1 .Ей как не го"мъчи"водещата да каже какви принципи ще ги обединяват с другите партии,така и не успя да разбере.Извод--те са напълно БЕЗПРИНЦИПНИ.

Коментиран от #23


Оценка:
-7 +15

Варненец
20 Отговор

До коментар #18 от "Тошко":


Тоя не се ли издъни в едно служебно правителство, също като тиквата в 3 редовни? :)

Оценка:
-3 +12

2loop
21 Отговор
Мнозинство без герп дпс и итн....

Оценка:
-6 +11

Алооо
22 Отговор

До коментар #18 от "Тошко":


Влез в час.Темата е друга.Ама да ти кажа де---няма как да оцени нещо,което го нямаш--за ум,интелект,образование , квалификация говоря.

Коментиран от #24


Оценка:
-9 +4

Варненец
23 Отговор

До коментар #19 от "Днес":


Поне го е мъчила, тиквата 13 години никой не го мъчи, всичките бяха мисирки и не смееха да питат.

Оценка:
-2 +17

Варненец
24 Отговор

До коментар #22 от "Алооо":


Виждаме, лидера му, който го подкрепя, от него ум и образование да искаш :) Заради ума и образованието му казват "тиквата" :)

Коментиран от #33


Оценка:
-3 +13

Киро Жарта
25 Отговор
ГЕРБ-в затвора! ДПС-извън закона!!!БСП -остават за цвят!

Оценка:
-5 +15

Тъпогербери
26 Отговор
ГЕРБ има само в зайчарника. Интригата е дали са останали зайци?!

Оценка:
-3 +13

Смъртна присъда
27 Отговор
Старите партии поръчват изтезания срещу неудобни, явно са зависими от чужди държави, изтезания като при Менгеле!

Оценка:
-2 +7

28
Този коментар е премахнат от модератор.
Мишо Константинов
29 Отговор

До коментар #6 от "Българите":


Без БСП правителство НЯМА ДА ИМА!! Схващате ли бе тикви?? Аритметика дали сте учили???

Оценка:
-7 +12

Корнелия
30 Отговор
Без БСП правителство ще има...... когато гущерът пръдне!!!

Коментиран от #32


Оценка:
-7 +9

Ооооо
31 Отговор
Тридесет и куср години видяхме какво се случва.СТОП.Всички стари партии и партийки трябва да изчезнат.Хайде холан.Този народ трябва да се вразуми и да помисли за внуците си.

Коментиран от #38


Оценка:
-2 +8

32
Този коментар е премахнат от модератор.
Алооо
33 Отговор

До коментар #24 от "Варненец":


Ама някои хора са наистина обсебени от мисли за ББ. Първо-- в България има разделение на властите.Това,че някой ви лъже,че ще вземе властта на някого,това е само ,за да ви излъже да гласувате за него.Второ--Президентът трябва да ОБЕДИНЯВА,а не да разделя,за да владее.Трето--ти явно си от тези,които са си заровили главите в пясъка и упорито отричат да видят какво е направено последните години.Имаше и СТАБИЛНОСТ.Да не говорим за пътища,спортни зали и т.н и т.н.Сега си стоите под кривата круша и се чудите как ще изкарате зимата.Ама пък сами се хвалите колко сте велики И се радвате!

Коментиран от #35


Оценка:
-10 +5

име
34 Отговор
Горе-долу правилни разсъждения като за соросоид, но с мнението си за корона вируса си показа нивото шорошчето.

Оценка:
-3 +3

т-п трол гербав
35 Отговор

До коментар #33 от "Алооо":


Къде това разделение на властите: гешо каскета се прави на разсеян за снимки и даписи на тулупа, строяли са без документи и отчуждавания, харчеха/раздаваха пари безотчетно и нямаше ни НАП, ни ВФ, ни Сметна Палата да ги озапти. Добре че служебното правителство осветли кражбите и нарушенията. Примури колкото искаи още. Но най-важното е че президента Радев не разединява, а обедини всички противници на мафията ГЕРБ-ДПС.

Оценка:
-3 +11

И без СДC
36 Отговор
Не ви щем

Оценка:
-1 +2

Алфа Вълкът
37 Отговор
На Връбница в сряда!

Оценка:
-4 +2

Млад човек
38 Отговор

До коментар #31 от "Ооооо":


Спасението на България е в ПРЕЗИДЕНТСКАТА РЕПУБЛИКА!! Справка: САЩ- Големият брат и Франция на " франкофоните"!!! Щото отговорността винаги е персонална - на Президента!!

Коментиран от #41


Оценка:
-6 +7

Политанализатор
39 Отговор
Доказателство за необходимостта от ПРЕЗИДЕНТСКА република е служебното правителство назначено от Президента Радев!!!

Коментиран от #43


Оценка:
-9 +8

40
Този коментар е премахнат от модератор.
Мислещ
41 Отговор

До коментар #38 от "Млад човек":


В щатско Тръмп дори го баннаха от туитър. Нищо не зависеше от него. Сега ги "управлява" сенилен старец. Познай зависи ли нещо от него и дали щеше да е по-добре, ако зависеше.

Оценка:
-1 +6

666
42 Отговор
Какви нови и какви стари партии. Има партия която печели изборите и такива които губят. Нови партии със стари муцуни от БКП. ГЕРБ ще печелят изборите постоянно за ужас на отровните мутри и канадските джендъри.

Оценка:
-5 +5

Пешо
43 Отговор

До коментар #39 от "Политанализатор":


Президентството трябва да бъде закрито. Харчат се милиони за корумпирана администрация и нищо правещи президент и вице.

Оценка:
-4 +4

Матей
44 Отговор
Да бе,новобранци срещу старата гвардия,освен това герб и дпс са комбина.Иначе не е изключено около ИТН да се оформи псевдо-реформистки алианс от десни до крайно-десни партии.Какво искат тия,и те не знаят или не могат да го формулират.Опитват се да прокарват престарата 32-годишна лъжа как хубаво щяло да стане ако побутнат тук и там,да направят риформи,т.е. да разтурят работещи системи.

Оценка:
-1 +1

Хаяско
45 Отговор
Чета коментарите сутрин в тоалетната - много ми помагат. Интересно за какви нови партии говорим, когато в тях са Христо Иванов, мая Манолова, Капон други подобни сменили по пет шест партии нов бардак със стари ......

Оценка:
-0 +2

46
Този коментар е премахнат от модератор.
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Емил Кало
Емил Кало обяснява причините на АБВ да напусне правителството
Само „еврейската връзка“ още не е спомената като причина за оттеглянето на АБВ от управлението"

Още бисери
ТОП 5