30 Септември, 2021 21:00 7 000 46

Интригата след изборите: мнозинство без ГЕРБ, БСП и ДПС?

  • герб-
  • дпс-
  • бсп-
  • интрига-
  • парламентарни избори-
  • политика-
  • румен радев-
  • слави трифонов-
  • бойко борисов-
  • корнелия нинова-
  • парламент-
  • мнозинство-
  • кирил петков

След изборите през ноември се очертават сериозни промени в партийната система на България

Интригата след изборите: мнозинство без ГЕРБ, БСП и ДПС? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дългосрочно важното, което протича в политиката на страната, е промяната на партийната ѝ система. Очертават се играчите – и нови, и стари – които ще решават съдбата на България през следващото десетилетие. На най-повърхностно ниво промяната се състои в изместването на “старите” партии от “нови”. В скоропостижно завършилото 46-то НС “старите” – ГЕРБ, БСП и ДПС - все още имаха мнозинство: 47,61 % от вота и 128 парламентарни места. (“Новите” – ИТН, ДБ, ИСБГНИ - имаха заедно 41,73 % и 112 мандата). Последното социологическо изследване на Галъп (подкрепено и от предходното на Маркет линкс) показва тенденция към разширяване на подкрепата за “новите”, която води до практически паритет: 43,2% за ПП, ИТН, ДБ, ИСБГНИ срещу 46,2% за “старите”. При това съотношение на силите мандатите между нови и стари могат да са реално изравнени.

Ако тази тенденция се запази, и ако някои от новите партии продължат да набират сила, след ноемврийските избори можем да се окажем в принципно различна ситуация: парламентарно мнозинство без ГЕРБ, БСП и ДПС. Дали това ще се случи ще е една от големите политически интриги. Какво е обаче “новото” в партийната система в съдържателен план? Тук нещата са по-сложни и се случват в поне три различни измерения на политическа надпревара.

Антикорупционна политика

От тази гледна точка “старото” са основно ГЕРБ и ДПС: двете партии участнички в предходното управление с “началник” Бойко Борисов. Всички останали, включително БСП, имат основание да претендират, че не са част от това статукво. Каквото и да става, ГЕРБ и ДПС изглежда ще бъдат изолирани и в следващия парламент, в който вероятно ще разполагат заедно с около една трета от местата. Ясно е, че те не могат да управляват с такъв потенциал, затова се опитват да се “пришият” към други аритметически мнозинства. И двете формации приеха с огромно задоволство факта, че Кирил Петков – за разлика от Христо Иванов и Слави Трифонов - е готов да разговаря даже с тях. Но ако бяха чули внимателно условията, поставени от ПП, те щяха да осъзнаят, че те пресичат две техни собствени дебели червени линии – а именно, господата Делян Пеевски и Бойко Борисов. Първият беше директно назован от Петков като persona non grata, а вторият – индиректно. В крайна сметка “признаването на корупционните практики” и “поемането на отговорността” за тях трудно може да мине без оттегляне на Борисов, колкото и дипломатично да се тълкуват тези фрази.

Про-европейци срещу умерени евразийци

Една от по-малко забелязваните промени в партийната система е отстъплението на евразийския елемент. В сравнение с 2017 г., националистите и откритите русофили губят подкрепа. Вярно е, че с “Възраждане” е възможен техен частичен ренесанс, но пак биха били в маргинална позиция. Отчаяното търсене на “бежанска вълна” от страна на ВМРО не дава особени резултати, отчасти защото такава вълна по-скоро няма. Истинската промяна не е толкова в свиването на крайните националисти и евразийци (като “патриотите” и “Атака”), а в драматичното увеличение на открито про-европейските и про-натовски формации. И в тази група трябва да сложим и ИТН, и, разбира се, ДБ, а и новата ПП. ДБ и ПП дори могат да формират един сериозен про-европейски, либерално-демократичен блок, какъвто не е имало скоро у нас.

Отпадането на БСП като “втората голяма партия” на България всъщност редуцира даже умереното евразийство от управленска алтернатива до нишова политическа тема. Тук роля изигра и Румен Радев, който по този въпрос се премести леко в про-европейска посока в сравнение с първите години на своето президентство. Напоследък никой не го е чувал да говори за сваляне на санкциите срещу Русия или за необходимост от нови руски енергийни проекти на наша територия, а това бяха основните му теми след влизането в президентството. Подкрепата на Радев за Петков и Василев също демонстрира желанието му да излезе от стеснената евразийска ниша. Колко е трайна тази политическа тенденция предстои да видим. Но е очевидно, че евразийството най-малкото търси по-меки и още по-умерени форми, в сравнение с които Корнелия Нинова е станала прекалено ригидна и дори контрапродуктивна. Може би това е някакво тактическо евразийско отстъпление. Но може и да е стъпка към европеизацията на България.

Ляво, дясно и център

Промените предефинират центъра на българската политика. Дълго време ГЕРБ беше този център, като умело балансираше между лявата, но “патриотизираната” и умерено евразийска БСП и различни “патриоти” от дясно. Всъщност ГЕРБ нямаше реална конкуренция в центъра, поради “нишовото” позициониране на самата БСП и изпадането на градската десница извън парламента. Новата партийна система е доста по-различна. За центъра днес спорят ИТН, ПП и ДБ като ГЕРБ бавно, но сигурно губи представителство в тези сегменти. Особено видимо е изместването му от София от страна на ДБ, което се случи дори преди появата на ПП. През ноември подобни процеси може да протекат и в други големи градове, където ГЕРБ ще са под атака едновременно от ПП, ИТН и ДБ. Борисов разбира добре, че оцеляването на ГЕРБ зависи от запазването на центристкия му профил: една “патриотизация” (например чрез вземане под крилото му на ВМРО и други подобни организации), може да вкара ГЕРБ в още по-бърза негативна спирала, подобна на тази на БСП.

Колкото и неприятно за ГЕРБ да е обаче, самият Борисов става пречка пред удържането на вота на образованите центристки избиратели от столицата и големите градове. Докато партията му има подкрепа от около 21-24%, персоналният рейтинг на Борисов е около 17%. Разтварянето на тази ножица е опасно за ГЕРБ: това са именно информираните избиратели, които са и капризни, и претенциозни в своите очаквания. Битката за центъра има своята дясна и лява специфика. В център-ляво БСП вече е в отстъпление и там борбата се води основно между ПП и ИТН. Това беше и лесно-достъпна периферия за ГЕРБ, която вече изглежда загубена за бившите управляващи. В център-дясно битката е по-ожесточена и там са намесени ДБ, ПП, ГЕРБ, но и ИТН. ГЕРБ засега удържа лидерска позиция, но това се дължи най-вече на фрагментираността на другите. Събрани заедно, “новите” са по-силни от “старите” и тук.

Цената на политическото преструктуриране

Докато новата партийна система се избистря, страната има опасност да изпадне в частична неуправляемост. Икономиката като цяло е в добро здраве, но ваксинационната криза е показателна за това как междувластието може да доведе до тежки управленски проблеми. Както и да се интерпретират данните, България е на последните места по ваксинация и на първите места по смъртност и заболеваемост. Разбираемо е, че партиите имат нужда от избори и състезания, за да съставят устойчиво управление. Но здравната криза е спешна и трябва да бъде изведена пред изборните скоби. Няма защо партиите да се състезават по въпроса дали е добре или зле българското население да се ваксинира. Това е все едно да правим избори за това дали земята е кръгла.

Редно е основните политически партии – и нови, и стари - да сключат пакт по този въпрос и дадат консенсусен политически мандат на служебното правителство да проведе:

- Масова ваксинационна кампания – включително в армията, здравни и учебни заведения, предприятия;

- Да изисква ваксинационни сертификати за широк кръг обществени дейности – от пътувания до ползване и работа в заведения и културни институти.

Тъй като всичко това е закъсняло, едва ли ще доведе до избягване на локдаун у нас в рамките на тази (четвърта) вълна на коронавируса: просто болничните легла се запълват прекалено бързо. Но поне ще ни избави от пета подобна вълна и от още хиляди загубени животи. Преструктурирането на партийната система – нещо необходимо и неизбежно само по себе си - не бива да се заплаща с толкова висока цена.

Автор: Даниел Смилов


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана

    27 11 Отговор
    Хайли Лайкли изборите ще бъдат манипулирани след като DW има предварителна информация от ЦИК и Козяк
  • 2 ДяДо Ви КурТи от СелО ПиПерКоВо

    46 23 Отговор
    Най важното е толупЪ и сарайте да са извън властта..И Радев отново Президент...
  • 3 Радо

    47 22 Отговор
    Радев е единственият политик на който може да се доверим за президент...Другите са слуги на тиквата..
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 РАДЕВ

    35 20 Отговор
    Е СПИРАЧКАТА НА МАФИЯТА
  • 6 Българите

    43 16 Отговор
    не искат ГЕРБ и ДПС

    Коментиран от #29

  • 7 Виталия Ражнатович

    16 3 Отговор
    Не е време за интриги, а за сериозност! Трябва нов модел в политиката. Зная как трябва да изглежда, но тук няма да напиша и дума за това.
  • 8 друго мнение

    15 2 Отговор
    Совите не са това което са. Резултатите са други.
  • 9 Бля бля..

    15 3 Отговор
    Хората ВИНАГИ са били без ЗНАЧЕНИЕ.СИСТЕМАТА е решаващият фактор.Капитализъм.Социализъм.Фашизъм.Нацизъм.В квот време живейш,такъв си.Нищо ново под керемидите.Лошо ми е,лягам си..
  • 10 ТаУмВзе

    8 13 Отговор
    Пак изрезвация на соросоидчета от овче зеле. Харвардските палавници правят коалиция с герберастията и всичко е точно. Или си мислите, че козяк има хуманно планове за територията.
  • 11 РЕАЛИСТ

    22 4 Отговор
    И трябва ли да вярвам на Галъп, направил проучване по телефона на 2000 човека. Тези хора откъде бяха, от Родопите, от Столипиново, от Кърджали и как ги получихте тези номера. Що ли не ви вярвам.
  • 12 Пламен

    24 9 Отговор
    Най-важното е адвоката на тиквата да бъде разкаран от каскетурата..И тиквите да са извън власта,ДПС също...
  • 13 Варненец

    20 4 Отговор
    Нещо на фашизъм ми намирисва, значи няма да работя ако не се набода с някакви си неизвестни субстанции, та кой ще ви плаща заплатите? Тоя нещо се е объркал, дреме ми за пътуванията, кината и ресторантите, даже и магазин онлайн ще ползвам, но няма да се набода с идиотиите ви. Цяла статия, уж за политика, а пак платена реклама на "ваксините", които дори и проиводителите им не ги наричат така и не ги ползват.
  • 14 Сашо козлев

    21 15 Отговор
    Радев е гаранция,че тиквата няма да може да краде.. Единственият достоен политик,последните 32години.
  • 15 розово

    12 1 Отговор
    Увод изложение добро отвратителен край.Оценка 3–.

    Коментиран от #17

  • 16 mi6osp

    20 2 Отговор
    Дойче веле дали позна резултатите от изборите в Германия?
  • 17 Варненец

    11 0 Отговор

    До коментар #15 от "розово":

    Много му даде, аз бих му дал 2- :)
  • 18 Тошко

    19 8 Отговор
    Много се смях от кандидата на тиквата..Още от СУ почнал да краде,иначе държавна тиква ще става...

    Коментиран от #20, #22

  • 19 Днес

    17 7 Отговор
    Днес слушах интервю с Даниел Лорер от ПП по канал 1 .Ей как не го"мъчи"водещата да каже какви принципи ще ги обединяват с другите партии,така и не успя да разбере.Извод--те са напълно БЕЗПРИНЦИПНИ.

    Коментиран от #23

  • 20 Варненец

    12 4 Отговор

    До коментар #18 от "Тошко":

    Тоя не се ли издъни в едно служебно правителство, също като тиквата в 3 редовни? :)
  • 21 2loop

    12 6 Отговор
    Мнозинство без герп дпс и итн....
  • 22 Алооо

    4 9 Отговор

    До коментар #18 от "Тошко":

    Влез в час.Темата е друга.Ама да ти кажа де---няма как да оцени нещо,което го нямаш--за ум,интелект,образование , квалификация говоря.

    Коментиран от #24

  • 23 Варненец

    18 3 Отговор

    До коментар #19 от "Днес":

    Поне го е мъчила, тиквата 13 години никой не го мъчи, всичките бяха мисирки и не смееха да питат.
  • 24 Варненец

    13 3 Отговор

    До коментар #22 от "Алооо":

    Виждаме, лидера му, който го подкрепя, от него ум и образование да искаш :) Заради ума и образованието му казват "тиквата" :)

    Коментиран от #33

  • 25 Киро Жарта

    15 6 Отговор
    ГЕРБ-в затвора! ДПС-извън закона!!!БСП -остават за цвят!
  • 26 Тъпогербери

    13 3 Отговор
    ГЕРБ има само в зайчарника. Интригата е дали са останали зайци?!
  • 27 Смъртна присъда

    7 2 Отговор
    Старите партии поръчват изтезания срещу неудобни, явно са зависими от чужди държави, изтезания като при Менгеле!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Мишо Константинов

    13 7 Отговор

    До коментар #6 от "Българите":

    Без БСП правителство НЯМА ДА ИМА!! Схващате ли бе тикви?? Аритметика дали сте учили???
  • 30 Корнелия

    11 7 Отговор
    Без БСП правителство ще има...... когато гущерът пръдне!!!

    Коментиран от #32

  • 31 Ооооо

    8 3 Отговор
    Тридесет и куср години видяхме какво се случва.СТОП.Всички стари партии и партийки трябва да изчезнат.Хайде холан.Този народ трябва да се вразуми и да помисли за внуците си.

    Коментиран от #38

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Алооо

    5 10 Отговор

    До коментар #24 от "Варненец":

    Ама някои хора са наистина обсебени от мисли за ББ. Първо-- в България има разделение на властите.Това,че някой ви лъже,че ще вземе властта на някого,това е само ,за да ви излъже да гласувате за него.Второ--Президентът трябва да ОБЕДИНЯВА,а не да разделя,за да владее.Трето--ти явно си от тези,които са си заровили главите в пясъка и упорито отричат да видят какво е направено последните години.Имаше и СТАБИЛНОСТ.Да не говорим за пътища,спортни зали и т.н и т.н.Сега си стоите под кривата круша и се чудите как ще изкарате зимата.Ама пък сами се хвалите колко сте велики И се радвате!

    Коментиран от #35

  • 34 име

    3 3 Отговор
    Горе-долу правилни разсъждения като за соросоид, но с мнението си за корона вируса си показа нивото шорошчето.
  • 35 т-п трол гербав

    11 3 Отговор

    До коментар #33 от "Алооо":

    Къде това разделение на властите: гешо каскета се прави на разсеян за снимки и даписи на тулупа, строяли са без документи и отчуждавания, харчеха/раздаваха пари безотчетно и нямаше ни НАП, ни ВФ, ни Сметна Палата да ги озапти. Добре че служебното правителство осветли кражбите и нарушенията. Примури колкото искаи още. Но най-важното е че президента Радев не разединява, а обедини всички противници на мафията ГЕРБ-ДПС.
  • 36 И без СДC

    3 1 Отговор
    Не ви щем
  • 37 Алфа Вълкът

    2 4 Отговор
    На Връбница в сряда!
  • 38 Млад човек

    7 7 Отговор

    До коментар #31 от "Ооооо":

    Спасението на България е в ПРЕЗИДЕНТСКАТА РЕПУБЛИКА!! Справка: САЩ- Големият брат и Франция на " франкофоните"!!! Щото отговорността винаги е персонална - на Президента!!

    Коментиран от #41

  • 39 Политанализатор

    8 10 Отговор
    Доказателство за необходимостта от ПРЕЗИДЕНТСКА република е служебното правителство назначено от Президента Радев!!!

    Коментиран от #43

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Мислещ

    7 1 Отговор

    До коментар #38 от "Млад човек":

    В щатско Тръмп дори го баннаха от туитър. Нищо не зависеше от него. Сега ги "управлява" сенилен старец. Познай зависи ли нещо от него и дали щеше да е по-добре, ако зависеше.
  • 42 666

    5 5 Отговор
    Какви нови и какви стари партии. Има партия която печели изборите и такива които губят. Нови партии със стари муцуни от БКП. ГЕРБ ще печелят изборите постоянно за ужас на отровните мутри и канадските джендъри.
  • 43 Пешо

    4 5 Отговор

    До коментар #39 от "Политанализатор":

    Президентството трябва да бъде закрито. Харчат се милиони за корумпирана администрация и нищо правещи президент и вице.
  • 44 Матей

    2 1 Отговор
    Да бе,новобранци срещу старата гвардия,освен това герб и дпс са комбина.Иначе не е изключено около ИТН да се оформи псевдо-реформистки алианс от десни до крайно-десни партии.Какво искат тия,и те не знаят или не могат да го формулират.Опитват се да прокарват престарата 32-годишна лъжа как хубаво щяло да стане ако побутнат тук и там,да направят риформи,т.е. да разтурят работещи системи.
  • 45 Хаяско

    2 0 Отговор
    Чета коментарите сутрин в тоалетната - много ми помагат. Интересно за какви нови партии говорим, когато в тях са Христо Иванов, мая Манолова, Капон други подобни сменили по пет шест партии нов бардак със стари ......
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.