Last news in Fakti

1 Октомври, 2021 13:00 2 882 17

Турбуленцията на века

  • газопровод-
  • газпром-
  • газ

Печалбите на Газпром, които през 2020 година възлизаха на един милиард и 500 хиляди евра се увеличиха петорно

Турбуленцията на века - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.


Настоящата криза дойде неочаквано. Никой не предвиди връзката между залеза на пандемията и старта на растежа. В продължение на две години редица производства буквално спряха, поради липса на клиенти. Покупките, освен тези за храна замряха напълно.

Това коментира във "Фейсбук" Божидар Чеков.

С мъка бяха ликвидирани стоките от складовете. Хората спряха да пътуват. Световната икономика заработи на бавни обороти. Стратегическите резерви от газ и петрол, по силата на обстоятелствата, бяха сведени до минимум. Англия дори прекрати работата на платформите за газ с които разполага в Северно море.

Когато в повечето развити страни, благодарение на ваксинацията, пандемията стана под контрол, оптимизмът се завърна бързо. Прекалено бързо дори, защото складовете бяха празни.

Показателен пример е растежа на покупката на коли втора употреба. Поради липсата на нови, много от желаещите да добият превозно средство се насочиха към старите коли. Индустриалното производство, добива на суровини, транспорта и всички сектори върху които почива пазарната икономика заработиха с непознат до сега темп.

Търсенето на енергия тласна цените към непознати до сега върхове. На първо място тези на газа. Според агенция ТАСС през септември 1000 куб. м синьо гориво се търгуват на цена надвишаваща 600 долара.

Печалбите на Газпром, които през 2020 година възлизаха на един милиард и 500 хиляди евра се увеличиха петорно. Само за първите 9 месеца на 2021 година, те достигнаха 6 милиарда евра. Тези внушителни резултати на руският производител на газ не оставиха безразлични членовете на европейската комисия. За кризата трябваше да се намери виновник. Нямаше политик или висшестоящ чиновник, който би се осмелил да обвини европейските данъкоплатци, че пазаруват без мярка, че се втурнаха да пътуват и напълниха заведенията със желанието да живеят като нормални хора.

Пред растящото недоволство от растежа на цените и недостига на газ, Комисията декларира Газпром за главен виновник за кризата. Руснаците само това чакаха за да открият словесен дипломатически огън срещу бюрократите от Брюксел. Те припомниха, че в продължение на десет години срещу Газпром се водеха съдебни процедури за доминиращата му роля, като доставчик на синьо гориво. Под ръководството на еврокомисарката Маргарет Вестагер официално бе забранено на руснаците да доставят повече от 40% газ.

Директорите на Газпром призоваха Брюксел първо да направи ревизия на правилата относно ограниченията и след това да поиска нови количества. Не е Газпром, който бави прокарването на тръбата на Nord Steam 2, а американската администрация – посочиха от Москва. Владимир Путин бе принуден да се намеси. „Европа е нашият най-важен клиент.

Ние имаме нужда от Европа, колкото тя има нужда от нас!“ Тази истина обаче не се харесва на всички. Американските инвестиции в добива на втечнена газ включват Европа в предвижданията си. Включват, но в някакво бъдеще което е пълно с неизвестности. Най-голямата от тях е Украйна. Американците, които скрито или открито поддържат враждата на Киев срещу Москва са все по-изолирани от западните си съюзници, начело с Германия.

Франция също е изключително въздържана към американските планове. Газопроводите, които заобикалят русофобската от векове Полша, лишават Украйна от милиарди такси за пренос на газ. В тази енергийна криза, на която не се вижда края, въпреки привидната общоевропейска политика, все повече от членовете на съюза показват, че всеки се спасява поотделно. България сключи договор с американски доставчик на газ, който реално го няма.

Унгария в същото време подписа споразумение с Газпром и осигури своите нужди за следващите 15 години. Новите доставки на руски газ, подобно на Nord Stream, няма да минават през територията на Украйна. Киев протестира пред Брюксел, защото тръбите, които го заобикалят, лишават страната от ценните такси за транзит. Украинските протести остават „глас в пустиня“.

Турболенция както знаем се усеща най-силно на задните седалки на самолета. В европейския самолет България е на последната седалка. Колкото и да са здрави българските колани, друсането е неизбежно.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    12 4 Отговор
    Къде са Патентите на Никола Тесла! И по точно, за какво се използват сега.
  • 2 zeus

    39 0 Отговор
    Цената не се ли определя на борсата, а къде е борсата, в Лондон. И пак Путин им виновен...
  • 3 гадно

    41 3 Отговор
    Най-после истината черно на бяло Орбан сключи договор и Унгария е осигурена , а тиквата не стига, че построи тръбата с наши пари без нито едно отклонение нищо не договори слушайки големите началници

    Коментиран от #4

  • 4 456

    35 1 Отговор

    До коментар #3 от "гадно":

    Е да ,ама Орбан е политик,които мисли за държавата си, а Тиквата е бандит. Разлика от земята до небето

    Коментиран от #6

  • 5 НАТО ВЕЦ

    14 0 Отговор
    Айде ходете до ревете на плановиците на пЛандемията и на "партньорите", дето ни управляват през тиквите. Който има глава на раменете и я ползва е добре. На кратуните, Путин им е виновен.
  • 6 гадно

    14 0 Отговор

    До коментар #4 от "456":

    Така е, но гербавите му избиратели не го разбират и пак ще гласуват за него.
  • 7 Риналдю

    4 20 Отговор
    Турбуленцията тепърва ще помете корумпираните политици в Европа,които заради рушветите на Кремъл,допуснаха тази ситуация.Рано или късно европейците ще се осъзнаят,че е по-добре американски газ,отколкото "евтин" руски.Тази ситуация прави услуга на САЩ.А Божидар Чеков е едно най-обикновенно ченге и доносник на ДС.

    Коментиран от #8, #12

  • 8 mi6osp

    18 1 Отговор

    До коментар #7 от "Риналдю":

    Щом при тези цени няма американски газ за Европа, рано или късно риналдо и други ще осъзнаят, че не е имало, няма и никога няма да има американски газ за Европа. Има само руски за следващите сто- двеста години.

    Коментиран от #9

  • 9 Риналдю

    1 13 Отговор

    До коментар #8 от "mi6osp":

    Вервай си.Терминала в Литва ще доставя газ и за Полша и за Украйна,а този в Гърция за Балканите.Неслучайно украинците спират транзита на руски газ.Колкото по-тежка зима изкарат в Европа,толкова по-бързо ще им уврат главите.

    Коментиран от #10, #14, #15

  • 10 mi6osp

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Риналдю":

    Ъхъ, и големите европейски икономики ще жертват конкурентоспособността си, само за да купуват скъп американски газ. Ако имаше нещо вярно в тезата ти, нямаше да бъде построен СП2 и Турски поток, че и полският тръбопровод към привършващите норвежки находища. Отделно САЩ зимно време внасят газ и не им е до износ.

    Коментиран от #11

  • 11 Риналдю

    2 7 Отговор

    До коментар #10 от "mi6osp":

    Западните икономики се справяха и без руският газ.Разните "потоци",които се появиха са една грандиозна корупционна схема,която ще излезе солено на Европа,но напълни джобовете на корумпета на Кремълска хранилка,като Шрьодер.Американците купуват газ,когато сметнат,че им е изгодно.както и нефт.И не са само САЩ износители.Австралия и Катар са дори още по-големи.А за азерският газ,който е по-евтин от руския,единствената пречка да наводни Европа е Газпром.И по-точно,корумпираните евробюрократи,които обслужват руснаците и лобират за тях.

    Коментиран от #16

  • 12 Анонимен

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Риналдю":

    Мога да ти кажа че никога няма да "осъзнаят" такова нещо . А САЩ хич не са приятел на Европа - изживяват се като господар.
  • 13 ТРОЛА СТОЯН ГЕОРГИЕВ

    2 0 Отговор
    Язък, край с мокрите ми сънища как Газпром фалирва и повлича цяла РАССИЯ, а народа се надига и сваля ботоксовото джудже!
  • 14 т-п трол соросоиден

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Риналдю":

    Помня как повтаряхте че американците ще ни дават газ вместо руския по Южен Поток. Помня как ни убеждавахте че в нашата акватория са открити залежи на газ и повече няма да сме зависими от Русия. Помня как ни убеждавахте че ще ползваме по-евтин азерски газ. Че Северен Поток никога няма да се осъществи.... Нищо от това не се случи, тролове соросоидни, предатели, на соито дано удин ден ви бъде потърсена отговорност! Добрата новина е че амуриканците имат навика да предават слугите си.
  • 15 хахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Риналдю":

    украинците ли спират транзита през територията си?! смешник...та те ореваха орталъка заради едните 4,5 милиарда кубика за Унтария...видно е, че си наистина риналдЮ...
  • 16 хахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Риналдю":

    западните икономики внасят руски газ от 70-те години на 20 век..повтарям ти, истински риналдЮ си
  • 17 1122

    3 0 Отговор
    Кое е по добре,Русия да ни доставя газ със тръба,или САЩ да ни я праща бутилирана .Едното идва направо от тръбата,а другото го носят бутилирано с цистерни,стоварват,разтоварват/образно казано/само и само САЩ да печелят,как пък не,те искат да налапат целия свят...да се задавят дано!