Last news in Fakti

18 Март, 2013 08:03 71 927 57

Политическата измама "Тука има - тука няма"

  • мажоритарни избори-
  • парламент-
  • вот-
  • избирател-
  • депутат
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В началото на 90'те години беше много популярна измамата "Тука има - тука няма".

За по-младите ще припомня. На оживено място (автогара, жп гара, пазар...), където има достатъчно доверчиви хора, застава основният играч. Три кибритени кутийки и едно дунапренено топче са достатъчни за играта. Основният играч захлупва топчето с една от кутийките. После започва да ги мести бързо, да сменя мястото на топчето от една в друга кутийка. В един момент казва “Къде е топчето? Който познае печели 50 лв.!”. Вече са се събрали достатъчно зяпачи. И не само зяпачи … Играчът работи с поне още двама помощника, но те се представят за случайни хора, като теб. В този момент виждаш, че един човек затиска едната кутийка и казва “Тук е! Ето ти 30 лв. за залога.” Но играча иска 50 лв. Ти си видял, че под тази кутийка е топчето. И решаваш да се включиш. Заедно да спечелите. Даваш своите 20 лв. Не внимаваш много какво точно става с топчето, щото твоят човек натиска кутийката, т.е. пази Вашия общ интерес. Разбира се, на теб ти дават правото да обърнеш кутийката и да … останеш измамен. Нищо не може да кажеш, все пак ти си избрал тази кутийка и твоята ръка я е обърнала.

Днес тази игра не се играе по автогари и пазари. Играе се само от политическата олигархия, но с нея 20 години финтира целия български народ.

"Коя е партийната листа, която ще подобри моя живот?" се питаш ти и се чудиш към коя бюлетина да посегнеш.  Тук опозиционният партиен лидер, който се прави че е част от публиката ти казва "Тази е правилната бюлетина! Не ми стигат гласове, включи се и ще спечелим!" И ти се включваш. Повдигаш посочената ти кутийка и виждаш, че пак са те излъгали. Губиш! Виден социолог-мъдрец до теб (пак е уж от публиката) обаче ти обяснява "Ти сам си ги избра, защо се оплакваш!".

Наистина ли сами ще си изберем депутатите на 12 май? Ние ще гласуваме за списъци с имена на най-послушните хора на партийните лидери. Кого ще слушат тези хора - Вас или този, който ги е вкарал в списъка?

Май за пореден път ще играем главната роля в играта "Тука има - тука няма", тази на лапни шарана.


P.S.
Темата за мажоритарните избори е забранена в големите медии. 
Помогнете на хората да видят проблема, разпространете статията, като натиснете Facebook бутона Like!

Екипа на ФАКТИ.бг Ви благодари за подкрепата!
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 optimist

    1 0 Отговор
    И като не гласуваме какво следва?

    Коментиран от #5, #10

  • 2 The Big Boss

    3 1 Отговор
    Да се борим се за МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ, там кутийката е ПРОЗРАЧНА!
  • 3 АНГЕЛ ПОПОВ

    2 1 Отговор
    Авторът на статията го е казал много точно.като за прости хора с прости думи.
  • 4 християнин

    1 0 Отговор
    ники, поне християните от наречената "политическа олигархия",която управляваше Бг би трябвало днес да поискат прошка днес от избирателите си, но това не се случи!
  • 5 gogo

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "optimist":

    abe vie mai ne gledate televiziq bat boiko poiska proшka ma mai vie ne gledate televiziq az my q davam zaщoto pone toi ot23 godini neщо pravi fokdto vsi4ki ostanali samo si palnixa djobovete i zatova sega sme na tova deredje

    Коментиран от #6

  • 6 испанец

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "gogo":

    Ти си сектант на герб бе момче.Хората за какво говорят,той какво чува.Промити мозъци.Държавата е в колапс,хазната празна както никога не е била,хората горят като факли,самоубийства всеки ден от безпътица,от безнадеждност,а той правил.Ще ти кажа какво прави мутрата-с чужда пита помен.Да ти преведа ли.Това което е направил е направено с парите от ф.резерв и д.бюджет е на минус с 2 МИЛИАРДА.Така всеки може да прави.Въпроса е че сега тия пари трябва да се въстановяват.Тежко им на тия които поемат след мутрата.Буда-ли!Та нямате срама бе,поне мъничко.
  • 7 някой

    1 2 Отговор
    Напълно съм съгласен с теб gogo! Дори когато дойде на власт Бойко всичко вече беше разграбено, но въпреки това човека направи нещо, но никой не го оценява!
  • 8 някой

    0 0 Отговор
    Не казвам че харесвам това което става сега наистина е пълен хаос! Никоя партия не подкрепям, просто исках да изкажа мнение!
  • 9 PlimP

    3 1 Отговор
    хич не ми го оправдавай, не знам кво е направил, то кой ли знае, но се изниза като пръ..я из гащи, капитанът не си дава кораба до послено, а той постъпи като първата пу..а пък и нагъл, искал бил прошка :D:D:D
  • 10 Явор Кръстев

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "optimist":

    1.важно е да се ходи на избори защото в противен случай може да се гласува от твое име!
    2.Също така е важно да се направи невалидна бюлетината защото на тези избори се очакват само маскари.
  • 11 Гост

    1 0 Отговор
    Всички медии са на политико-мутро-мафията!

    Явно Вие от ФАКТИ.бг не сте от тях, ама пък сте една медия ....

    Дерзайте, може и да станете от големите медии :)
  • 12 Dilqna

    0 0 Отговор
    Антонио Бандерас ще снима филм в България
    заедно с наш студент от НСА


    Испанският секс символ Антонио Бандерас потвърди, че ще снима новия си филм "Automata" в България, съобщават испанските медии. Актьорът издаде, че филмът е научна фантастика. Историята разказва за колапса на Земята и как един изкуствен интелект достига нивото на човешкия. Във филма Бандерас ще открие, че "нещо" застрашава бъдещето на човечеството и ще се опита да го предотврати.

    Във филма "Automata" e предложена второстепенна роля на явилият се на кастинг през февруари , 33 годишният младеж Никола Георгиев, която съдба била много интересна за самите продуценти. Никола е роден във Варна и в момента работи и учи докторантура в Национална спортна академия. Самият той не пожела да разкаже за срещата си с продуцентите, както и ролята в която ще играе, но със сигурност ще бъде различен герой от тази в живота.
  • 13 Ник

    0 0 Отговор
    http://www.facebook.com/novparlament
  • 14 кик

    1 0 Отговор
    аз избирам да се махна завинаги единственната потънала плодородна територия в света .......ужким тъпита маймуни дето оби4аме да се подиграваме арабите превърнаха пустинята в рай а тук стана пустиня.....как така и те вземат хиляди милиарди от петрола и влагат в страните си а не отмъкнат милиардите и да бягат по острови а тук политиците правят то4но това...зна4и е до ген и манталитет не до политика
  • 15 Коста

    1 0 Отговор
    Испанец, нека не превръщаме спора във фантастика. Казваш, никога не е било по-лошо.... Не съм живял по времето на Баязид, но при Виденов заплатата ми беше 5 марки, а сега е 500 долара. Разликата е съществена, политическата дистанция само 15-16 години, а вие вече забравяте. На това разчита Станишев.
  • 16 speedy gonsalez

    1 0 Отговор
    Коста,Коста,умна главо.Като вземаш 500$ стигат ли ти?Е, може да ти стигат,ако живееш скотски ергенски живот.Само че, мой човек в БГ с 500$ деца няма да може да гледаш.БГси остава най-бедната държава в ЕС.Нито СС нито ББ,още повече МК ще оправят работата,нито пък имат желание.Цялата система трябва да се смени.
  • 17 мечо Пух

    1 0 Отговор
    Списъците са пълни с емигранти и преселили се, които на практика гласуват 2 пъти. Особено пък ако имаш и двойно гражданство играта е върха. Убеден съм, че в нашите списъци това са около 40% от всички имащи право на глас. Доскоро в общината имотите се водеха и на отдавна починали хора.... Какви избори правим не знам.
  • 18 анал-изатор

    1 0 Отговор
    Браво!Много добър стил!Лошите неща са поне две в сегашната ситуация.Първо, сегашните управляващи и президента направиха един "фокус" и така мажоритарният вот отпадна т.е. шансовете на електората да избере независими и честни представители отпадна.Всички които се явят на изборите като кандидати ще трябва да са под шапките на сегашните политически партии т.е. зависими.Второто което се случва е разединението на протеста.С това олигархията, политическата мафия го ослабиха.Отклониха посоката на протестите за да запазят статуквото си и пак да са на власт.
  • 19 Трибал

    3 1 Отговор
    Трябва ни нов Сталин!

    Коментиран от #39

  • 20 чичо ви

    1 0 Отговор
    "Тука има, тука нема" в нашия случай е "Тука нема и тука нема". Мажоритарни избори е ясно, че и на 12.5.2013 няма как да има. Но се сещам за една парламентарно представена партия, която до сега не ни е управлявала, а само е била оплювана от управляващите.
  • 21 можело значи

    1 0 Отговор
    Искаме пряка демокрация като в Швейцария! Научете повече за Швейцария. Мажоритарния вот е като сегашния. Не искаме партии. В швейцария няма. Да покажем среден пръст на партиите.
  • 22 можело значи

    0 0 Отговор
    България стана цирк. Вижте номерата на управлявалите. http://ackoleff.blog.bg/politika/2013/03/16/nomerata-v-cirk-bylgariia.1064796
  • 23 ndnd

    1 0 Отговор
    За да станем като Швейцария ни трябва чистота и хигиена на мисленето и делата. Такава сред родните гьонсурати липсва. Виждате, че не са виновни фирмите РП на ел ток, а разни мазни депутати с фотоволтаици и ветрогенератори които дори си имат мажуретки сред държавните дружества и диктуват цени и живота ни. Насочват протестите в грешна посока за заблуда . Е това са част от нещата които трябва да свършим да си изчистим къщата и тези задници да красят наровете в затворите а не да определят нашата съдба. Трябва покаяние и тогава да на Швейцария. Проверете и Канадската система тя също не е за подценяване. Тяхната система позволява по всяко време да контролират не само депутати, но и общински структури и съветници както и да ги отзовават и контролират.
  • 24 Мария

    1 0 Отговор
    Докато има Балъци,ще има и Тарикати......такъв е живота
  • 25 Тибал

    0 0 Отговор
    https://www.youtube.com/watch?v=ecTMcgoW3E0

    Демокрация и хора със 100% IQ,да са ви честити г-да Демократи
  • 26 можело значи

    0 0 Отговор
    Едно от исканията е съд за всички управлявали тези 23 години. Ама да сте го чули. Не! Всеки говори само за избори и т.н. Отговорете си защо! Защото не това е пътя. Първо наказание и после останалото!

    Коментиран от #30

  • 27 Трибал

    0 0 Отговор
    https://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=1fzeQy38Us8

    Демокрация урааааааа!
  • 28 пурко

    1 1 Отговор
    браво много хубаво написана статия
  • 29 Цветан

    1 1 Отговор
    Да, на истина мажоритарните избори са много хубаво нещо , но..... Представя ли си някой как ще действа един парламент в който няма никакво съгласие. Това "в името на народа " е вятър работа . Всеки тегли чергата към себе си защото знае ,че времето му е определено и купона тече. Как виждате депутат от един район да подкрепи депутат от друг като загърби интересите на собственият си район, и най- главното , собствените си интереси в полза на някой друг . Е те такова животно нема .
  • 30 куку

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "можело значи":

    не само съд , а и лихвите да върнат, иначе БЕСИЛКА
  • 31 Тео

    0 1 Отговор
    97% от хората в България НЕ знаят за какво гласуват, нито са чели конституцията на "република" България, нито нищо... Чистокръвни ид..ти на тази тема - МАЖОРИТАРНИТЕ избори са най-фалшивото нещо! републикански подлизурковци!!! Да живее Негово Величество Цар Симеон II Сакс-Кобург-Гота!!! Да живее Царство България!!
  • 32 Бай хой

    0 1 Отговор
    Първо трябва да се накажат жестоко тези които си позволиха да поругаят Конституцията на Република България като я променяха незаконно.
    Иначе и да направим нова и да избираме депутати по не знам къв си начин, след като те ще се чувстват недосегаеми и няма да спазват законите просто няма смисъл.
    България се нуждае от трибунал за недостойните депутати, Съдии, Прокурори и управляващи.
  • 33 ВЕНИДА

    0 1 Отговор
    АМИ БАЯЗИД, БОЙКО ВСЕ ЕДНО И ДВАМАТА РЕЖАТ ГЛАВИ ОТ КРЪСТА А ЗА РАЗЛИКА ОТ ТЯХ ВИДЕНОВ ГО ИЗДОКАРАХА АМЕРИКАНЦИТЕ И СЛОЖИХА КОСТОВ КОЙТО БЕШЕ МАРИОНЕТКА- КУКЛА НА АМЕРИКАНСКИ КОНЦИ
  • 34 lade

    1 1 Отговор
    Мажоритарни избори на 100 процента неизменно водят накрая до "вся власт советом". По-добър ще е ефекта на микс с ето това:

    http://dsb.bg/bg/
  • 35 Трибал

    0 0 Отговор
    https://www.youtube.com/watch?v=VW9B2dGRkAs

    Това е пътя !!!
  • 36 Буда

    0 0 Отговор
    Българин изпозастреля нападнали го роми и се гръмна след това
    А медиите как го описват не е истина, после как и на него да му се притекат хора на помощ. Него го напада цялата циганска махала....копирайте тази новина и текста !!! За да спре тази медиина манипулация, инак тези цигани на нищо няма да ни направят
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 дани

    0 0 Отговор
    каквой туй бе
  • 39 тринко мале

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Трибал":

    абе Три...бале!Шикългрубер ли е, мао цзе дун ли е, Аугусто Пиночет ли е Сомоса ли е , Обама ли е все тая!С тоя наличен "кофти" матри.ял все това се случва.Не трябва да си Анщайн да го разбереш.Дори руските спецове като Кашпировски едно време се отказаха да манипулират съзнанието на българите та камо ли споменатите ше могат да направят този матри..ял х...ора!
  • 40 Mister V.

    0 1 Отговор
    При мажоритарен избор в парламента влиза един кандидат - този, за който са гласували повечето избиратели. А останалите, които не са гласували за него, остават без представител в парламента. Може да се случи, че половината от избирателите остават без техен представител в Народното събрание. Това ли искате?

    Коментиран от #43

  • 41 дреме ми на .....

    0 0 Отговор
    ПАЗИ БОЖЕ ''СЛЯПО ДА ПРОГЛЕДА....

    (ма не вярвам ) ) ) )

    и с основание......
  • 42 Калорифер

    0 0 Отговор
    !!! И газовите проекти на преден план! Няма рецепта аптеката затвори........ 216 лв. Мощност 17.5 kW, дебит 300 м3/ч, налягане газ 0.7 бар, разход 1.4 кг/ч. За пропан-бутан.......
    Надежда всяка оставете и калорифер си купете! :)
  • 43 The Big Boss

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "Mister V.":

    Сега 100% от хората са без техен представител в парламента.
    Всички депутати са доверени хора на партиините лидери.

    Ти на 12 май знаеш ли кого точно вкарваш в парламента? И кой точно да държиш отговорен? То пък и как ще го държиш отговорен... Нали на следващите избори пак няма да знаеш за кого си гласувал....

    Шом това искаш, значи или си от партиината мафия или си природно тъп :)
  • 44 байко

    1 1 Отговор
    Да не гласува никой на изборите докато не станат мажоритарни
  • 45 Eli

    1 1 Отговор
    Авторът е играл много на...Не съм за мажоритарни избори!
  • 46 852

    1 0 Отговор
    Да, всеки има право на избор.
    Очевидно Ели иска да продължим да избираме Р. Овч., Костов, Станишев, Борисов и "другари" в Парламента.
    Защото при мажоритарни избори това няма вече да е възможно.
  • 47 Трибал

    0 0 Отговор
    Светът се побърка божеее!Испанците искат република,а Българите мажоритарен вот!Две хубави неща ама само на книга!А за последиците от тези благини никой нищо не казва,и не знае!Когато писах в Безпартийни на времето за мажоритарни избори не написах продължението,защото знаех че ще има хорица дето да си присвоят идеята!И така и стана,появиха се едни трактористи,едни трактори,и ревнаха не на партиите мажоритарен вот,ама само толкова бяха прочели!За манипулациите от такъв вот не написах,и няма да ви ги казвам,а да се сетите трябва акъл и четене,ама при трактористите липсва.Сори.
  • 48 Трибал

    1 0 Отговор
    Енгелс - „Селската война в Германия”

    "Най-лошото, което може да се случи на лидера на една партия е да бъде принуден да поеме правителството в епоха, която още не е узряла за господството на класата, която той представя. Така че той неизбежно се изправя пред неразрешима дилема, това което той може да направи , противоречи на цялото му, досегашно поведение , на неговите принципи и на непосредствените интереси на неговата партия а това , което той трябва да направи , е неизпълнимо . С една дума , той е принуден да застъпва интересите не на своята партия , не на своята класа , а на оная класа , за господството на която движението вече е достатъчно узряло . Той трябва в интерес именно на това движение да застъпва интересите на чужда нему класа и да залъгва своята собствена класа с фрази , обещания и с уверения , че интересите на тази класа са и нейни собствени интереси . Който изпадне в такова фалшиво положение , той е безвъзвратно загинал... "
  • 49 Огнян Колев

    0 0 Отговор
    Глупости! На предните избори ако ГЕРБ бяха включили магаренцето Йорик и то щеше да реве в Парламента. Не, че нямаше кой да го замести. Много по-важен е механизма за постоянен натиск към избранниците да изпълняват обещанията си. Необходима е независима медия, финансирана от нашите данъци, в която разследващи журналисти да напомнят на властта за поетите преди изборите ангажименти. Не може ръководителят на преброяването, публично да обявявя политическите си пристрастия.

    Коментиран от #52

  • 50 Трибал

    1 0 Отговор
    Много неща са необходими!Но тях по телевизията няма да ги излъчват,нито някой олигарх номенклатурчик ще направи срещу собствения си интерес!
  • 51 Трибал

    1 0 Отговор
    За да искате някакви промени,каквито и да са те,трябва да сме на ясно че зад всички наши нещастия винаги ще стои оня апарат наречен номенклатура!Няма да е грешно,нито варварско ако кажа че премахването на този апарат може единствено да бъде премахнат със сила и терор!
    По принцип номенклатурата не е някакво хомогенно цяло. Дели се общо взето на три основни относително обособени клана. Всеки един от тях има своето значение за съществуването на системата като цяло. Всеки един от тях има различни властови ресурси.
    Първият клан е този на партийната номенклатура. Кланът на Партийците. Той отговаря за политическата и обществена власт на системата. Неговият властови ресурс е професионалния партиен апарат, като гарант за единството на обществото.
    Втория клан е номенклатурата на спец. службите и армията. Кланът на Пазителите. Той естествено се грижи за сигурността на системата.
    Третия клан е производствената номенклатура - шефовете на предприятията, основно тези които не са в пряко подчинение на военните. Този клан отговаря за производството.
    Анализът от тяхната гледна точка показва, че слабото звено на системата е най-консервативната негова част - партийната номенклатура.Като лице и публични лидери на цялата система Партийците са най-податливи на корупция - без тяхната благословия нищо не става. Те колят и те бесят. Всички останали се съобразяват с тях. Който не се подчинява е заплашен от силово отстраняване. Всеки от тях пази гърба на другия и не допуска каквато и да заплаха от спиране на корупцията, която храни целия клан.Така корупцията в клана на Партийците се идентифицира като основен източник на неволите на системата.
    Добре е да се помни, че всичко това изглежда така в очите на Пазителите. Самите те са относително незасегнати от корупцията - затвореността на клана допринася за това. В същото време, макар и основен за всяко общество, Кланът на Производителите не може да се намеси, тъй като винаги до този момент нещата в държавата се решават от Партийците и Пазителите. Шефовете на предприятията и отрасловите министерства се назначават от Партийците, с одобрението на Пазителите и пряко зависят от тях. Срещу своето послушание те получават едно добро място в обществото и най-вече възможност да получават облаги в рамките предприятието в което те колят и бесят . Можем да се спасим като общество само ако се отвържем от това наше минало.Трябва да разбием отвътре собствения ни модел на държавен капитализъм, който все още си е жив и здрав у нас.Как обаче това ще стане, когато и в Европа се опитват да градят държавен капитализъм?
  • 52 некъф си там

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "Огнян Колев":

    а БНТ какво е???...да не би съседа да го финансира бе???...трябва, трябва...трябва тояга...всичко си има, само трябва да го накараме да работи както трябва!!!...ама без тояга и с тва овче стадо нема как да стане!!!
  • 53 Минаващ

    0 0 Отговор
    100% мажоритарни избори е пълна простотия. Кой ви научи да го искате това не знам, ама криво си е направил сметките. Не всички са политически неграмотни в тази държава. Ако искате промяна точно в тази насока - искайте промяна в съотношението мажоритарен/пропорционален вот.

    Коментиран от #54

  • 54 The Big Boss

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "Минаващ":

    Точно това искат хората. Мажоритарен / Пропорционален да се премени

    от 0/100
    на 100/0

    Текст към връзката
  • 55 Трибал

    0 0 Отговор
    https://www.youtube.com/watch?NR=1&v=2Nz-2_hu2I0&feature=endscreen

    НЕ НЕ НЕ И НЕ!!!
  • 56 kolio

    0 0 Отговор
    кой ни научи това да го искаме, ти какво ще ни казваш какво да искаме ли ве келеш хахахаха, естествено че мажоритарен вот, да гласувам за издуханите им партийни листи на тея ли, дето вкарват сульо и пульо пълни безхаберници в парламента, поне да знаем за кого точно гласуваме, МАЖОРИТАРЕН ВОТ 100% !
  • 57 Трибал

    0 0 Отговор
    http://news.vratza.com/?id=2027549

    Това ли за вас означава мажоритарен вот бе?От сега взеха да летят петдесетолевки,а при мажоритарно не ми се мисли!
    Ама само див на колибарски петел не може да разбере че мажоритарния вот не бъде ли обвързан с цялата строгост на закона,не ми се мисли какво ще стане!