Last news in Fakti

12 Октомври, 2021 21:00 6 164 85

Задължителен "зелен сертификат" и в България?

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия

Общо взето изискването за 100% ваксинирани (преболедували или тествани) клиенти вероятно би се спазвало по-малко и от забраната за пушене на закрито

Задължителен "зелен сертификат" и в България? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Расте броят на починалите от Ковид. Но противно на здравата логика, България е последна по броя на ваксинациите в ЕС. Правителството сега иска да въведе „зеления сертификат“ като задължителен. Но ще стане ли това?

Печална тенденция прави впечатление в четвъртата вълна на коронавируса, която бавно, но сигурно продължава да набира сила.

Лошо развитие

От една страна, всички показатели, свързани с болестта, неотклонно растат. Отпреди малко повече от месец, когато за последен път писах на тази тема, приблизително двойно нараснаха и дневният брой на новозаразените, и делът на положителните тестове, и дневният брой на починалите. По този показател страната продължава твърдо да държи първото място в ЕС.

От друга страна, обратно на здравата логика (повече заболели – повече желаещи да се ваксинират) среднодневният брой на поставяните дози ваксина неотклонно намалява: от 12 000 допреди месец, на около 7 000 днес. България продължава твърдо да държи последното място по броя на ваксинациите в ЕС с голяма преднина пред останалите.

Закъсняла активност

На този мрачен фон властите най-после демонстрират някаква активност. Най-напред, за да поощрят ваксинацията, започнаха томбола с предметни награди – 102 смарт часовника. Тези дни пък изненадващо промениха досегашната си позиция и обявиха, че (може би от 1 ноември?) „зеленият сертификат” за ваксинирани и преболедували или отрицателният тест може да станат задължителни за влизане в заведения, хотели, фитнеси, театри, кина и други обществени места. Персоналът на тези места пък ще трябва да е 100% имунизиран. Тъй нашите мерки щели да се изравнят с мерките, които се прилагат в другите европейски страни.

По принцип тези намерения заслужават похвала и би трябвало да дадат известни надежди за ускоряване на ваксинацията. Само че около тях възникват няколко сериозни съмнения.

Първо, те са много закъснели, както се случва с много други неща у нас. По света материалните стимули за поощряване на ваксинирането бяха на мода още през пролетта, при това бяха доста по-широко и ударно използвани и доста по-щедри. В много европейски страни пък „зелените сертификати“ се използваха като вход за обществени места още в началото на лятото. Оттогава досега тези страни надхвърлиха 70, а някои и 80 процента ваксинационно покритие и вече започнаха да забравят за пандемията. У нас този процент е още под 20. Дори в Северна Македония, където ваксините станаха достъпни доста по-късно, са далеч преди нас (с една доза там са ваксинирани 47%, а с две - 44% от пълнолетното население).

По-добре късно, отколкото никога, ще кажат някои. Около намерението на властите обаче има и други, още по-сериозни въпросителни и трудно преодолими препятствия.

Още по-сериозни въпросителни

Дали, например, днешните намерения въобще ще се превърнат в реалност. Познавайки българските нрави, шансовете за това съвсем не изглеждат много големи. От едни отговорни политически партии би могло да се очаква единодушно да подкрепят служебното правителство за въвеждането на „зелените сертификати“. В нашия случай обаче нещата са точно наопаки. Страхувайки се да не загубят гласове на поредните избори, повечето партии оглушително си мълчат по темата ваксини. Една от тях даже вече категорично осъди намерението на правителството. Вероятно ще я последват и други.

Впрочем, действията на служебното правителство „се лепят” на президента, който го е назначил. А той, както е известно, също е в предизборна кампания. Тъй че хич няма да е изненадващо, ако скоро анонсът на правителството се изпари и си остане само опипване на почвата.

Дори и обаче от 1 ноември сертификатите да станат задължителни за вход на обществени места, това няма да е достатъчно. За да се постигне желаният ефект ще трябва (както настояват собствениците на заведения) ваксинацията да стане задължителна навсякъде, където има големи събирания на хора – в държавната администрация, в здравните и учебните заведения и в армията, например. При предизборната боязливост на политиците обаче тази перспектива изглежда още по-малко вероятна.

Накрая – за да има ефект от новата мярка, ще трябва нейното изпълнение повсеместно и строго да се контролира. А това изглежда много малко вероятно - при заведения, които и сега абсолютно безнаказано не изпълняват здравните разпоредби (за работното време, да кажем), и при население, което измисли покупко-продажбата на фалшиви ваксинационни сертификати. Общо взето изискването за 100% ваксинирани (преболедували или тествани) клиенти вероятно би се спазвало по-малко и от забраната за пушене на закрито.

При това положение надеждите за ваксинацията в България остават все така крехки. А перспективата около пандемията – все така нерадостна.

* Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 83 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГУМЕН КРАДЕВ

    135 12 Отговор
    То при комунизма манифестациите бяха " спонтанни " ама задължителни , по списък ! И къде е разликата ?

    Коментиран от #8

  • 2 Ахам

    180 9 Отговор
    Гьобелсовата пропаганда, що не си го наукате а?

    Коментиран от #42

  • 3 БАЙ Х@Й‼️

    146 8 Отговор
    ЕВРОгЕЙСКИ СЕРЕМтиФИКАТ‼️
  • 4 Деф

    202 10 Отговор
    Няма да ходим на работа. Ние можем без вас, но Вие без работници не можете.

    Коментиран от #32, #50

  • 5 да не стане

    172 8 Отговор
    Задължителен бой с камъни по кухите ваксаджииски манерки .
  • 6 Гост

    22 187 Отговор
    Алековия Ганьо Балкански отново показа защо е последен. Браво сънародници, трябва ли да умрете за да платите за невежеството си. Висока цена, даже за вас.

    Коментиран от #13, #33

  • 7 БАЙ Х@Й‼️

    181 12 Отговор
    Могат да ЗАРАЗЯВАТ ‼️ Могат да СЕ ЗАРАЗЯТ‼️ Но със сертификат ‼️
  • 8 любов народна

    64 3 Отговор

    До коментар #1 от "ГУМЕН КРАДЕВ":

    Да, то и избори имаше тогава, и все БКП ги печелеше с 99.8%
  • 9 Някой си

    54 8 Отговор
    Да питаме Кунчев, лека му пръст....
  • 10 Алберт Кордоба

    7 84 Отговор
    Няма да се успокоя, докато и последния българин не бъде ваксиниран.
  • 11 БАЙ Х@Й ‼️

    92 6 Отговор
    доЦЕНТА не Ви ли е пример ‼️ Боцкан, агитира ни да се боцкаме, а сега май има тест с две чертички ( ама не е бременен)‼️
  • 12 АЛООУ!

    128 6 Отговор
    ДУХАЙТЕ СУПАТА И ТРАЙТЕ! ДА БЯХТЕ НАПРАВИЛИ НЯКОЯ И ДРУГА АУТОПСИЯ, ТА ДА РАЗБЕРЕТЕ ЗАЩО ВСЪЩНОСТ СЕ УБИВАТ, ЗАКОННО ПРИ ТОВА, ХОРА ПО ЦЕЛИЯТ СВЯТ!!!
  • 13 Мазньо

    49 6 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Ти така ли правиш - първо умираш,после плащаш?

    Коментиран от #25

  • 14 gosten4e

    106 10 Отговор
    Ето заради подобни глупости, които ни подготвят, ще гласувам за Копейкин. Той поне е против тях и няма да има изненади.

    Коментиран от #22, #75

  • 15 прозорлив

    88 3 Отговор
    на юдобанкерите не им харесва.че българите ,както спасиха обикновените евреи през всв,сега могат да унищожат канибалската богата прослойка на юдеите,които плащаха на хитлер да убива себеподобните им,даже и циклон б му подариха!!!
  • 16 Germany

    13 102 Отговор
    Глпаци - стойте си на последно място в Европа по всички показатели!!

    Коментиран от #38

  • 17 Майна

    140 5 Отговор
    ,,Зелен сертификат, ..,,Зелена енергия,, , ПЛАНЪТ ЗА ГОЛЯМОТО НУЛИРАНЕ НА КРЪГЪТ ОТ ДАВОС..ЩЕ ни погребат всички под зелена трева ,за да им е ЗЕЛЕНО! . Конспирация било, А??? СЪБУДЕТЕ СЕ, ХОРА! ТЕ НИ УНИЩОЖАВАТ...
  • 18 Последния Софиянец

    60 3 Отговор
    Да имате да вземате?!
  • 19 !!!!

    111 4 Отговор
    Задължителната ваксинация в незаконна.
  • 20 хмм

    92 3 Отговор
    Подло заглавие на фалшивата медия Дохче Веле.
  • 21 КОЙ Е АВТОРА

    92 2 Отговор
    Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

    А кой е авторът в крайна сметка? Да си напише името, за да разберем кой се продава за мръсни шекели.
  • 22 Гражданин

    10 72 Отговор

    До коментар #14 от "gosten4e":

    - заради такива като тебе БГ е кенефа на Европа

    Коментиран от #30

  • 23 НАТО ВЕЦ

    93 5 Отговор
    Фашисткото пасквилче, говорете за ваксинация, когато има ваксини. Пробутването на генномодифициращ препарат, с неясни дългосрочни и ужасяващи краткосрочни ефекти е престъпление.
  • 24 резервист

    64 2 Отговор
    Гледам в момента мача С.Арабия -Китай , стадиона препълнен и си мисля а бе тия чаршафи не ги ли лови Ковид . Като копърки в консервена кутия са наредени и ...............

    Коментиран от #29

  • 25 Гост

    1 34 Отговор

    До коментар #13 от "Мазньо":

    Прочети пак и помисли. Все по някое време ще схванеш.
  • 26 нашия

    78 3 Отговор
    имаме напредък,държим явно яко фронта щом идойче зеле взе да пуска статии в смисъл "би трябвало ама на дали"...и те почват да губят увереност ,че могат да се изправят срещу здравия смисъл и разум....дръжте здраво БЪЛГАРИ...не им остава още много
  • 27 бай онзи

    60 1 Отговор
    айде пак евтина пропаганда от зелето
  • 28 Шваби

    58 2 Отговор
    Война ли искате?
  • 29 А НА МАЧА НШИЯ

    16 0 Отговор

    До коментар #24 от "резервист":

    САМО КОНСЕРВИ👌
  • 30 наскачал се

    43 2 Отговор

    До коментар #22 от "Гражданин":

    Що за Бойко или Костов ли да гласуваме ?Аз се наскачах вече а на тебе като ти се скача , скачай си още 30 години , па може и да ти дойде акъла .Та не знам дали заради него сме на тоя хал но заради такива като тебе точно сме . Копейкин на власт не е бил така че дотоя етап поне не можем да го виним за бедите си но ТВОИТЕ вече бяха повече от 20г последователно и ....резултата е налице .

    Коментиран от #37, #39, #62

  • 31 abg

    56 0 Отговор
    Това, ще си остане само в мечтите на световната банкерска мафия и техните слуги.
  • 32 Безработен

    11 5 Отговор

    До коментар #4 от "Деф":

    То ти ако ходеше на работа сега то едва ли щеше да ти остава време да пишеш безмислици.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Обесен Язовец

    38 2 Отговор
    Да се хакне Дойче Зеле и да се извади автора предател на светло да го видим!
  • 35 Мдааа....

    11 56 Отговор
    Сертификатите ще станат задължителни в България не защото управляващите ги интересува това,и не защото хората го искат,а защото ЕС го налага.Това е европейското изискване за всяка страна членка.Искаме не искаме ЕС ще въведе задължителното ваксиниране.Така че няма никакъв смисъл кой ще вземе в БГ властта.Който и да е ще играе по свирката на ЕС.Сертификатите ще са факт.Щом сме вътре в ЕС изпълняваме тяхното.

    Коментиран от #78

  • 36 6789

    48 3 Отговор
    Защо смъртността е по-висока сега отколкото миналата година по това време, когато нямаше ваксини?
    Колко от теьи 85% неваксинирани починали с ковид "според pcr" са с постевена първа игла и се водят неваксинирани формално? или с две но не са минали две седмици?
    Цялата тази формула е играна и преди 50г. и до започване на делата са минали около 5 години.
    Повечето ваксета ще гаснете като свещи и никой няма да ви го признае. И вие няма никога да си признаете, че сте били прости и сте си набили отрова, щото нямате капацитед да стигнете до тоя извод.
    А я почнете си правите антигенни за ХИВ и вижте резултатите. Не pcr за ХИВ, понеже е вирус познат от 30г. pcr не работи за него или друг вирус, а само за ковид.
  • 37 Копейкин

    8 30 Отговор

    До коментар #30 от "наскачал се":

    Копейкин няма и да бъде във властта, независимо дали ще спечели, по простата причина, че е наемник, политик на хонорар в седем партии или казано на жаргон политическа прости,утка.
  • 38 ГруЮ

    10 3 Отговор

    До коментар #16 от "Germany":

    Ханс, ти пък откога говориш български?

    Коментиран от #40

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Драгалевецо

    49 2 Отговор
    Кквато и забрана да ми наложат,нема да се ваксинирам. Нема да им ставам опитно зайче.

    Коментиран от #43, #45

  • 42 яяяя

    31 3 Отговор

    До коментар #2 от "Ахам":

    Гнусни соросоидни инсинуации на ДВ/ЦРУ , тиражирано от бг им подлоги!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Прост народ,слаба държава

    6 46 Отговор
    Значи предпочитат да мрат,но не и да се ваксинират умниците антиваксери! Избора си е техен!

    Коментиран от #54

  • 45 Умен

    3 31 Отговор

    До коментар #41 от "Драгалевецо":

    Ще се ваксинираш ! Повярвай !
  • 46 М а н а ф оглу

    33 3 Отговор
    Анонимната статия на гадния соросоиден парцал първо е невярна и второ подвеждаща. А защо ли авторчето на този пасквил не си напише името. Долна мръсна мишка.
  • 47 Улицата

    9 2 Отговор
    Просто искат да ни ликвидират и ще успеят накрая.

    Коментиран от #66

  • 48 Булгаааар

    22 1 Отговор
    Щом прочетох "Дойче веле" и затворих статията,но по заглавието мога да им кажа на евро-ге-йов-ете...Само посмейте и ще видите балканският Лев да изреве страшно....
  • 49 Сатъра на Хана

    7 3 Отговор
    ДОКТОР МАНГАЛОВ ЗАВЪРШИЛ СОФИЙСКИЯ ФАКУЛТЕТО КАЗА ЧЕ ВАКСИНИТЕ СА ВРЕДНИ ...
    ....
  • 50 И като не

    1 9 Отговор

    До коментар #4 от "Деф":

    И като не ходиш на работа с кви пари ши живейш ?

    Коментиран от #61

  • 51 броя

    21 0 Отговор
    Броя на ваксинираните расте, расте и броя на новозаразените. Точно както беше в Израел. Някой може ли да каже, колко от новозаразените са с 1 игла и колко с 2 игли. За статистиката ваксиниран е този, който е с 2 игли и то 14 дни след 2та игла. До тогава, ако се разболее, влиза в бройката на неваксинираните. По този начин данните са още по неточни и заблуждаващи хората.

    Коментиран от #71

  • 52 КОВИД ИДИОТ

    16 1 Отговор
    ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ ДА СИ .....ГЛЕДАТ И ВАКСИНИРАТ БЕЖАНЦИТЕ
  • 53 някой

    22 1 Отговор
    Някой питал ли е българите дали искат да са в тоя съюз? Превърнаха ни в колония. Както вървят нещата скоро няма да има българи по тази земя.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Абе ,

    15 0 Отговор
    По-добре ни разстреляйте нас , неваксинираните и да се свършва ...
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 гост

    15 1 Отговор
    тая нема да стане излизам на протест с бренекето търсете си в азия и африка опитни зайчета
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Браво Българе!

    16 1 Отговор
    Поне една статия, в която имаме общо мнение всички! Ще започнем от статията и накрая ще погнем фалшивите управници дето имаме, заедно! Ще върнем смъртното наказание и за прокурор ще сложим някой на който крадците са му открали всичко! Май ще се наложи нашите власти да оправят статистиката и да кажат че сме с най-малка смъртност от всички. В Европа ще питат как бе? Как не мре те ма ма ви стара , нали не слагате ваксина? Ние ще отговорим кратко : ракия + трушия!
  • 61 Осман Дембеле

    10 1 Отговор

    До коментар #50 от "И като не":

    С какви пари? Ще крадем от тебе парите щото на нас ни ги крадат други хора. Много просто Уотсън!
  • 62 Фермер

    10 1 Отговор

    До коментар #30 от "наскачал се":

    Само възраждане

    Коментиран от #76

  • 63 Ak47

    12 0 Отговор
    Скоро ще вземем железата.
  • 64 Не разбраха ли правителство и прокоратур

    8 1 Отговор
    Че трябва да разкарат Врачките ВИТАНОВ И Л Томов, които маниполират обществото и настройват хората против Ваксиниранито!! Г-н КАЦАРОВ, Прокурор Гешев, Разкарайте тези двамата вживяващисе на Врачки,!! Нито са Медици, единия е физик, Писал за "Поривите на вятъра" Научната работа, а Томов е Учил някакви механики!! Тези двамата Опсихясват Народа близо 2год!!Тези хора вдъхват Недоверие в Медицината, даже омраза към Ваксинацията!! Разкарайте ги тези Врачки!! Защо нищо не правите??? Стотици, хиляди са на това мнение!! Какво Чакате, Има някакви интереси, които ви Спират да реагирате???
  • 65 хмм

    14 0 Отговор
    Без излизане по площадите няма да минем. Ще опитат да ни принудят. Трошене на правителствени глави трябва.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Ежко Бежко

    14 0 Отговор
    Много гнусна статия. Напомня ми на Работническо Дело. Аз съм ваксиниран, но с радост ще хвърлям камъни по министерския съвет, ако дръзнат да въведат задължителни сертификати. Това си е дискриминация, като жълтите звезди или "вход само за бели". Наглите еврогейци въвеждат стари хватки от едни отминали времена, които отдавна са осъдени от историята. И нашите пишман политици им пригласят, дано не се издънят окончателно.
  • 68 БР на ДВ

    8 0 Отговор
    "Мнението на автора". А кой е той, че не го виждам посочен. Бил писал и преди по темата.

    Коментиран от #70

  • 69 ха ха ха

    9 0 Отговор
    Мечтатели! Сега ще видите какво е да не ви минава пропагандата 🤣
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 честен ционист

    0 2 Отговор

    До коментар #51 от "броя":

    В Израел ваксиниран е само този с 3 дози.
  • 72 Мюлер

    1 5 Отговор
    Много е просто. Като няма ум в българска тиква се включва Европейска директива и готово.
  • 73 Филип Ейджи

    9 0 Отговор
    Умряли от ковид не познавам, но от ваксина познавам!
  • 74 Георги иванов

    6 0 Отговор
    Ще се намери ли такъв "смелчага", който да си сложи мишена на гърдите и да затвори България!!!
    Положението е станало толкова нетърпимо, че се чака само искрата, която да подпали и водата!!!
  • 75 Да ама не

    2 4 Отговор

    До коментар #14 от "gosten4e":

    Копейкин каза, че най-великата държава е... САЩ – та ако се добере до власт, какво ще направи Копейкин!
  • 76 от службите

    1 5 Отговор

    До коментар #62 от "Фермер":

    Само израждане, каза гласувалият преди това за Радев дебил, който отново ще изблещи очи, когато разбере как Копейкин работи с Мустафата и редят "патриотичната" му характеристига и роля.

    Коментиран от #84

  • 77 Какво бяха

    8 0 Отговор
    Предрекли двете ни уникални пророчици.Баба Ванга и Слава Севрюкова.Изказани с различни думи,словоред,но като цяло се припокриват абсолютно точно...,И ще дойдат дни,за цялото Човечество,когато ще страдат всички заради идването на Звяра.Но България е закриляна от Бога( другата посочва Космическия разум) .Това ще тръгне през 2017-2020 година.Само ние ще се окажем на завет,и Обетована земя след 2025 година.И мнозина ще искат да дойдат тук,но няма да могат.А българина ще оцелее! Задавам си въпроса- Дали тази ,чисто нашенска недоверчивост,към институции,политически лидери,различни " капацитети,,почти във всичко,няма точно това да ни запази и съхрани,като население.?Годината изтича- почти.Но защо никой не сравнява данните от НСИ за общ брой починали.Примерно 2019,- спрямо 2021.Защото 2019 имаме обща смъртност 108 хиляди души.( Преди вируса) .2020 - обща смъртност е 105 хиляди.С три хиляди души по малко.На някой подобни статистики не му изнасят.

    Коментиран от #79

  • 78 Абе

    5 0 Отговор

    До коментар #35 от "Мдааа....":

    ИЗПЪЛНЯВАХМЕ ДОСЕГА, И ВИДЯХМЕ ДОКЪДЕ Я ДОКАРАХМЕ С ТОЯ ШИ Б АН ЕС.......НО ВЕЧЕ НЕ!
  • 79 всъщност

    1 0 Отговор

    До коментар #77 от "Какво бяха":

    Много хубав и правилен коментар, БРАВО! ДОБРЕ Е ДА БЪДЕ ПРОЧЕТЕН ОТ ПОВЕЧЕ ХОРА, МОЖЕ И КЪМ ДРУГИ СТАТИИ......
  • 80 ВЕДНАГА

    1 1 Отговор
    ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ВАКСИНАЦИЯ НА ВСИЧКИ , С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА ГЕРБЕРАСТИТЕ В ЗАТВОРА И В БЕЛЕНЕ , А КОЛАРОВА И ФАНДЪШКА В СКРАВЕНА НА ПРАСЕТАТА КАКТО И ВИЦЕТО НА ГЕРЖИКА ! ДАРИТКОВА И ПКП СЪЩО .
  • 81 3448

    4 0 Отговор
    Чудех се кой е толкова изпушил, а то било дойче зеле.

    Нормално.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 реалист

    1 0 Отговор
    Добре де нека производителите на препарати да да си поемат най-накрая отговорността и тогава задължавайте хората, те не са говеда.
  • 84 Важното е

    1 0 Отговор

    До коментар #76 от "от службите":

    да се ичегъртат радев, соросоидите и кирчопетковците - главните маши на козяк!
  • 85 аааааааа

    0 0 Отговор
    Тиа ще върнат тиквата...