Last news in Fakti

20 Октомври, 2021 20:00 5 132 43

Цвета Кирилова: Основният грях на Радев и обкръжението му е, че дълго време подценяваше здравната ситуация

  • цвета кирилова-
  • зелен сертификат-
  • covid 19

Справедливо може да бъде единствено управлението, чието начало е положено от самите управлявани, сиреч от народа, а не обратно

Цвета Кирилова: Основният грях на Радев и обкръжението му е, че дълго време подценяваше здравната ситуация - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Пандемията, започнала през 2019 година, доведе света до повратна точка, в която правителствата бяха изправени пред трудни решения, медицината се зае да търси бързи отговори, а системите за сигурност трябваше да са в готовност да отговорят на предизвикателствата, да управляват риска, да контролират опасността и неутрализират заплахите.

Този здравен проблем е обвързан не само нашата национална, здравна и икономическа сигурност, а изобщо с глобалната сигурност на човечеството. Светът е в ситуация да се бори с нови и нови варианти на коронавируса, комбинация от мутации, които според специалистите са в състояние да избегнат антителата и имунния отговор, включително при пациенти, които са били заразени и ваксинирани.

В анализ още от 2008 година на Националния разузнавателен съвет на САЩ изрично се предупреждава за възможна поява и бързо разпространение на "респираторно заболяване, за което няма адекватни противомерки" и което може да предизвика "глобална пандемия".

Първият урок от кризата е, че е необходимо да изградим нови форми на солидарност и сътрудничество. COVID19 пандемията е прецедент в сферата на сигурността, за който ние не бяхме подготвени. Освен борбата със здравния елемент на проблема, е необходимо да реагираме на масовото разпространение на неточни, неверни данни, открити дезинформации и "фалшиви новини", включително и на мощния неуправляем поток от разнопосочни съобщения и коментари в социалните мрежи, превърнал се в "инфодемия".

Отговорното осигуряване на достъп до качествена, навременна и обективна информация за това какво е COVID19 беше задължителен ангажимент на всички български институции, включително и Президентството. Противодействието на заблуждаващата информация, с жизнено необходима изпреварваща такава от световните и национални здравни институции, можеше да гарантира от една страна по-добра информираност, а от друга увеличаване доверието в институциите и утвърждаване на ясна и осъзната нагласа в обществото дали да се ваксинира или не. Право, което е защитено от българската Конституция.

Противопоставянето на двата щаба, анти и про COVID 19, по време на управлението на правителството на премиера Бойко Борисов, доведе до тотална дезинформация, както и до умишлено налагане на спекулации с конспиративни теории. Един от основните подстрекатели на анти COVID19 говоренето - Румен Радев, е основният виновник общественото мнение в момента да бъде разделено и да не се провежда ваксинация.

Основният грях на президента Румен Радев и обкръжението му е, че дълго време подценяваше здравната ситуация в страната и не съдействаше по никакъв начин на правителството за справяне с проблема. По традиция институциите трябва да действат в синхрон, когато става въпрос за човешки животи, а не да занимават с личните си амбиции цяла една държава и народ, който е уплашен, неуверен, живее в несигурност и оттам в недоверие в държавността.

Народът взе контрола на управлението на живота си в собствените си ръце и вече се оправя, както може. Това означава, че Общественият договор е подложен на преосмисляне и съществува съмнение в идеята за неговото продължаване. Ние създаваме институциите, за да ни служат, а не да бъдат наши врагове. Когато гражданите оттеглят доверието си от тях, то тогава понятието държава се обезсмисля.

Всеки един български гражданин е носител на държавност и именно чрез поддържането, разбирането и ревностното защитаване на същността на Обществения договор той предоставя доброволно част от правата и свободите си на държавата, само и единствено в интерес на цялото и с това сам се задължава да бъде отговорен, както към себе си, така и към всички останали.

Когато народът е загубил доверието в институциите си, в държавата си и за това е работено целенасочено през последните години чрез дезинформация, информационно - психологическа и хибридна война, асиметрични заплахи, манипулация, всяване на страх чрез медиите, т.нар. четвърта власт, не се изненадвайте като управляващи, защо имате този грандиозен неуспех! По-лошото е, че разделихте народа и сега ще са необходими колосални, нечовешки усилия на загрижените, за да стане единство и единение, и за да се превърне този народ в сила и да продължи по пътя на развитието си напред.

Държавната ни здравна политика е в колапс. Днес се държите с нас като с престъпници, а Вие дори не бяхте способни да направите отговорно и загрижено обръщение към нацията, в което да бъдете откровени и да спечелите общественото доверие. Да им кажете истината за здравния проблем, а в замяна да получите доверието на народа, с което да възвърнете неговата вяра.

При всички случаи здравната ни система трябва да осигурява на българския гражданин и данъкоплатец адекватната, професионална и навременна медицинска грижа и всеки един от нас, гражданското общество, е длъжен да подкрепя и насърчава институциите в преодоляване на трудностите. Взаимодействието на всички елементи в процеса ще доведе по-голяма успеваемост при преодоляване на проблемите. Всички сме отговорни да пазим, както себе си, така и хората, с които живеем при равни права и условия.

И точно тук се провалихте, защото вдъхвате посредственост, хаос и несигурност във Вашето управление. Вместо да ограничавате правата и свободите ни, Вие трябваше да направите задълбочен анализ на предизвикателството още 2019 година и да предвидите рисковете и заплахите, да знаете как да реагирате на последиците, които посрещаме в трудност и отчаяние днес.

Провалихте ли се? Провалихте се!

В момента наблюдаваме декомпозиране на държавността и въвличането на България в предумишлен хаос. Осъществяват се ожесточени външни и вътрешни въздействия с прогресивно нарастваща сила, които вече изваждат националната ни сигурност от динамичното равновесно положение и предизвикват изключително сериозни последици за сигурността на системата ни.

И, както вече многократно писахме системата не разполага с ресурси, защото умишлено бяха обезглавени службите за сигурност и държавата ни не е способна да извърши такива адекватни структурни трансформации, с които да запази системата цяла и да съумее да управлява и неутрализира рисковете, заплахите и въздействията - глобални здравни кризи, геополитически, геоикономически сътресения, така че да съхрани своето динамично равновесно положение. Казано просто - системата трябва да функционира в състояние на гарантирана сигурност и да се базира на наличните ресурси - човешки и материални, които вече са разрушени и обезглавени.

Институционалното разтърсване и огъване на фундаменталните структури на държавността срещу интереса на България ще доведе до небивали негативни и необратими последици за държавата ни. Настоящите проблеми трябва да се управляват в условията на кризисен политически мениджмънт и с т.нар. трансформационни средства за контрол, с необходимото нормативно и ресурсно обезпечаване.

Навлизаме в критичното ниво на долния праг на несигурност, под което започват необратими промени в системата или структурни деформации с рисков, стигащ до разрушителен потенциал. При наближаването на този праг в системата настъпва криза, тя започва да се тресе, да изпитва неустойчивост и най-малкото въздействие причинява големи разрушителни последици.

Управлението на назначения от президента Румен Радев служебен кабинет поражда рискове и произвежда серийни несигурности чрез начина, по който функционира политически, икономически, здравно и социално в момента. Погрешно функциониращата система не може да роди правилни решения. Тя само възпроизвежда вредни последици.

Справедливо може да бъде единствено управлението, чието начало е положено от самите управлявани, сиреч от народа, а не обратно!


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Руса утка

    84 20 Отговор
    Цвето,ти наистина ли си вярваш?

    Коментиран от #3

  • 2 писа писа

    64 14 Отговор
    Нищо не каза.
  • 3 Мислещ

    67 15 Отговор

    До коментар #1 от "Руса утка":

    Само Панов и турчина са по-зле от тази. Иначе дори Луна я бие с много.
  • 4 Коя е тази

    53 8 Отговор
    не се сещам?
  • 5 айде и тая

    55 10 Отговор
    Брей и тая голяма специалистка се извъди , нищо че Луна ще я бие с няколко пъти разлика
  • 6 ААААААААААА

    29 3 Отговор
    Аман от Вас: Ако не Ви ........ защо, Ако Ви .......защо, абе все недоволни ....
  • 7 Обличай

    26 6 Отговор
    нещо , за да не настинеш поне ! Не се смятай за летва и за привлекателна !
  • 8 Монтана пише

    24 10 Отговор
    Предизборна шитня срещу Радев.
  • 9 зевзек

    29 8 Отговор
    Цвето, Цвето, изложи се, ходи да го прочетеш това текстче на 20 човека на улицата, да видим колко от тях ще те разберат
  • 10 САЩ

    34 8 Отговор
    Куха, куха ама чак пък толкоз куха не очаквах.
    Тази повехнала кака и тя си е повярвала, а не вижда, че става само за хелоуин маскарада.
  • 11 Антигербер

    19 5 Отговор
    Та иа в герберката.
  • 12 Мината с 200

    29 6 Отговор
    Кога те трамбова Тиквата от Банкя, не мрънкаше, че чекмеджето беше пълно и се облизваше като Кума Лиса пред кокошарник.

    Коментиран от #14

  • 13 Кака Мара

    21 6 Отговор
    Кво да я коментирам тая, просто е много ниска летва.
  • 14 Хахаха

    21 4 Отговор

    До коментар #12 от "Мината с 200":

    Мината с 200, подмината с 300.
    Не се вписва в пейзажа изобще.
  • 15 Чип и Дейл

    10 6 Отговор
    Радев ваксиниран ли е?!

    Коментиран от #19

  • 16 Джамбаза

    17 6 Отговор
    Цвета е много красива и много куха лейка.
  • 17 нидялко

    9 3 Отговор
    Цвета е много красива, ше я мандръсам с двеста.
  • 18 Сатана

    16 13 Отговор
    Що бе,всичко казано от нея е вярно.Това,че Радевистите от 7я ден не мислят с главите си е друга бира.Дезинформацията е навсякъде.
  • 19 Доктор

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Чип и Дейл":

    Питай Прокопиев
  • 20 Две димящи дула

    25 5 Отговор
    Герберската мисирка от години възхвалява мафиотите на герб и при всяка възможност плюе по противниците им като се прикрива зад народни носии и шевици. Абе евтин парцал!
  • 21 Ха ха ха

    9 16 Отговор
    Рaдeв винaги e бил дoлнoкaчecтвeн, нeкaдърeн , злoбeн и пoдмoлeн нищoжeн чoвeчeц, и нaзнaчи кaцaрoв cъвceм умишлeнo зa дa тeрoризирa хoрaтa - тoвa ca нoвитe дoлнoкaчecтвeни кaлинки нa рaдeв , a caмия нищoжник рaдeв e пo лoш и oт Бoриcoв .
  • 22 Памук

    15 4 Отговор
    Смешна и посредствена жена.
  • 23 ЧервенаФуражка

    3 11 Отговор
    50 лицеви, 10 коремни и 100 клякания, ето с това ще го запомня фатмаков ....................
  • 24 Перо

    14 2 Отговор
    Радев е виновен,че слуша оня селтик от Пловдив Узунов,който се вживява в ролята на кадровик. Ст.Кацаров е кадър и протеже на Драгалевския лаборант,а това е причина такава личност никога да не влиза във властта. Какъв доктор и здравен експерт може да бъде човек,който никога не е практикувал тази професия и резултатите са налице,пълна некадърност!!!
  • 25 Цвета Кирилова!! Заслужила Мисирка!!

    6 3 Отговор
    Статията е Бла, Бла, Бла, Бла Бла Бла!!!!
  • 26 Ситуацията

    14 0 Отговор
    Здравната ситуация тотално я подцениха когато направиха болниците търговски дружества и когато ликвидираха превантивната медицина по прадприятия,училища и учреждения. Резултата го берат сега - болно,затлъстяло население,здравна просвета към нула, псевдоконтрол на храните които ядем.
  • 27 Мацко,

    8 0 Отговор
    ставаш! Но не за президент!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Отговор

    2 2 Отговор
    На такива нелепи личности като тази блондинка трябва да им се затваря устата с рит@@@ник!!!!

    Коментиран от #33

  • 30 Вълканов

    3 2 Отговор
    Грешката на Служебният кабинет , че се предовери на Медицинските чиновници от Герб. Сега те командват парада, а обратният ефект ще го плати Служебното правителство. Толкова ли нямахте собствени Медицински специалисти, та се предоверихте на Гербаджийските. Пръв обра пешкира Министъра на образованието заради ндеакватното поведение на Служебното правителство. Идват стачки, протести, блокади докато ви разкарат. Начинът на свалянето на Орешарски се повтаря.

    Коментиран от #32

  • 31 ПРОСТО

    2 5 Отговор
    ПРОБЛЕМА Е ПРОСТ КАТО ФАТМАК /РАДЕВ ПАТЕТИЧНО ДРЪНКАШЕ ПРОТИВ МЕРКИТЕ ОТ ШИПКА С ПОЛИТИЕСКА ЦЕЛ СЪЩО И КАЦАРОВ В МОМЕНТА В КОЙТО ВАКСИНАЦИЯТА МОЖЕШЕ ДА НАПРЕДВА СЕГА ТОВА МУ СЕ ВРЪЩА ТЪПКАНО А ТОЙ РИВЕ ЩО РИВЕШ БЕ УМНЬО ГА ПАПКА НЕ РИВА
  • 32 АМИ НЯМАТ

    2 2 Отговор

    До коментар #30 от "Вълканов":

    ОТ ДЕ ДА ДОДАТ НАМЕРИХА ЕДИН КАЦАРОВ И ТИ ГО ВИЖДАШ КОЛКО СТРУВА / АКО БОРСОВ БЕШЕ ПОДАЛ ОСТАВКА КАКТО ИСКАХТЕ КВО ЛИ ЩЕШЕ ДА БЪДЕ ОЩЕ ПРИ ПЪРВАТА ВЪЛНА/ МИНЕКОВ НЯМАШЕ ДА НОСИ КОВЧЕГ А ЩЯХА ДА НОСЯТ НЕГОВИЯ
  • 33 ЕДИН

    1 3 Отговор

    До коментар #29 от "Отговор":

    ТИПИЧЕН РАДЕВСКИ ОБЛОГЛАВЕЦ /НА 14 В КАНАЛА/
  • 34 КОМЕНТАР

    2 5 Отговор
    ВИНОВЕН Е БОРИСОВ /,АМА ТОЙ НЕ УПРАВЛЯВА А РАДЕВ/
    АМИ ТОГАВА Е ВИНОВЕН НАРОДА / АМИ ВЯРНО Е ЩОТО НЕ Е ИЗРИТАЛ РАДЕВ
  • 35 Циник

    4 2 Отговор
    Абе, моме, ти като пишеш такива дълги пасквили да беше хванала да прочетеш с какво се занимава Президент и с какво - Премиер. Твойте хлипове трябва да са адресирани към Бойко и неговите калинки, които окончателно разгониха фамилията на държавата, а не към президентската институция.
  • 36 Локо Сф1956

    2 2 Отговор
    На госпожа Кирилова, Радев и е виновен. Въпрос: Защо и сега в момента има лекари, които не са се ваксинирали. Защо се допускат от всички медии изложения, че лица ваксинирани, са починали. ....Е, при това положение кои са истинските виновници госпожо.
  • 37 Лъчо Мозъка

    1 1 Отговор
    Класически пример за 2 грама мозък.
  • 38 Цвети

    1 1 Отговор
    той по-принцип игнорираше всичко и го инетресува само да остане още 5 години да търка президентския стол. Въобще не е за този пост.
  • 39 ОНЯ ГЕШЕВ

    2 1 Отговор
    ОСНОВНАТА ГРЕШКА НА РАДЕВ Е ЧЕ НЕ ОБЯВИ ВОЕННО ПОЛОЖЕНИЕ ИНА ОРГАНИЗИРА ВОЕННОПОЛЕВИ СЪД ЗА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ОТ ПРЕХОДА ! ПЪРВО ТРЯБВАШЕ ДА ВКАРА БОЙКО В ДРЪНГОЛНИКА И ДА ФЪРЛИ КЛЮЧА В МАРИАНСКАТА ПАДИНА !
  • 40 ГРЕШКАТА Е ЧЕ

    0 1 Отговор
    ЗАТВОРА ЗА БОЙКО ТРЯБВА ДА Е ВЕЧЕН !
  • 41 Ха ха ха

    1 1 Отговор
    A нaй хубaвo ми cтaвa нa душaтa , кaтo глeдaм кaк лумпeнизaнтcимпaтизaнтитe нa кoмунoидa рaдeв квичaт и ce изпуcкaт oт нaпъвaнe . Лeкувaйтe ce бe кoмунoиднoуврунeни нищoжници - пcихиaтриитe зa вac ca oтвoрeни .
  • 42 Нане

    0 0 Отговор
    ооо Котьо вече го над...
  • 43 Болюкбаши

    1 0 Отговор
    Тая мома Цвета и Калина Андролова са на един акъл(сънуват комунисти и ненавиждат антиваксъри, издигат в култ статуквото),а Луна е две-три нива над тях. Нямат ли си домакинства,къщна работа?!