Last news in Fakti

25 Октомври, 2021 13:00 2 004 56

Любомир Аламанов: Трябваше преди месеци да подготвят народа за зеления сертификат

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • зелен сертификат

Пазете се! Ваксинирайте се! Пазете близките си!

Любомир Аламанов: Трябваше преди месеци да подготвят народа за зеления сертификат - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Публикацията е от фейсбук страницата на ПР експерта Любомир Аламанов по повод новите мерки срещу ковид-пандемията

Липсата на нормална комуникация ражда чудовища.

Често го повтаряме това правило с колегите Александър Христов и Даниел Киряков от Центъра за анализи и кризисни комуникации. И за пореден път виждаме пряко доказателство за верността му.

Какво се случи:

Ръст на заболелите. Ръст на починалите. Почти спрял процес по ваксинация. Излизаме отново на първи места в света по смъртност. Яростна антиваксърска кампания от страна на псевдопатриотични партии. Ясна тенденция на влошаване на положението.

Министерството на здравеопазването решава да наложи строги мерки за наличие на Зелен сертификат за посещение на голям брой затворени публични обекти. Както между другото е в почти всички нормални страни.

Как го направиха:

Рязко. От вчера за днес. Без нормална комуникация. Без време за подготовка. Без възможност хората да си организират живота.

Да, колкото и да е странно, виждаме как полезни и животоспасяващи мерки настройват цялата страна срещу самите себе си. Почти всички партии се възползваха да се упражняват върху служебния кабинет. А нормалните хора трескаво се опитваха да си пренаредят дневния режим.

Какво трябваше да се направи:

• Много просто – да се каже преди два месеца, или даже преди месец, че при продължаване на тенденцията за покачване на позитивните случаи и починалите хора, тези мерки ще бъдат взети.

• Трябваше спокойно един месец да се комуникира, че ще бъде въведен задължителен Зелен сертификат.

• Трябваше да се комуникира на медицинските лица какво задължение имат да се ваксинират.

• Трябваше да се комуникира с всички на държавна служба какво е отношението на държавата към ваксините и каква е тяхната отговорност към хората.

• Трябваше да се комуникира с всички учители и преподаватели какво е отношението на държавата към ваксините и каква е тяхната отговорност към учениците.

• Трябваше да се комуникира с всички болници и ваксинационни центрове, че ще се въведе задължителен Зелен сертификат, за да се подготвят за по-голям брой желаещи.

• Трябваше да се комуникира с Информационно обслужване, че сайтът за Зелени сертификати ще трябва рязко да поеме нараснал трафик.

• Трябваше да се говори с различните сектори как задължителния Зелен сертификат ще им се отрази, за да се предупредят хората и да се подготвят.

• Трябваше да направят няколко семинара с журналисти, за да разкажат пак за Зелените сертификати, какво представляват и защо ще ги направят задължителни. Даже и журналистите да си знаят, едно повторение не пречи.

• Трябваше да има клипове през час по всички електронни медии, че след месец ще се въведе задължителен Зелен сертификат. Хората да могат да се подготвят.

• Трябваше да има карета, статии, материали, колонки, страници, фолиа и всичко друго по всички медии, че след месец ще се въведе Зелен сертификат. Хората да могат да се подготвят.

И тогава щеше да има време хората да се подготвят.

Щеше да има време институциите и фирмите да се подготвят.

Щеше да има време да се изчистят непрецизните моменти в инструкциите.

Щеше да има време всичко да стане спокойно и нормално.

Измиването на ръце не е комуникация. Управление на очакванията, анализ на рисковете, процедури за превенция – това е истинската комуникация.

Днес за пореден път видяхме как добри мерки, които са предназначени да спасяват животи, се провалят имиджово заради липса на нормална комуникация. Да, липсата на комуникация ражда чудовища. Виждаме го на практика.

А партиите нямаше нужда да яхват тази грешка. И да се опитват да я обръщат в предизборен позитив, макар и на цената на съсипване и малкото останало доверие у масовата публика. Недостойно е.

Пазете се! Ваксинирайте се! Пазете близките си!


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аяао

    30 9 Отговор
    Хващам бас, че този боклук е от ДБ.

    Коментиран от #36

  • 2 На ми се прави на много умен

    32 4 Отговор
    Кой подготвя овците преди да ги стриже? Страдото е безгласна буква гой, които трябва да се изцедят до смърт в мините Мордор
  • 3 12335

    30 3 Отговор
    и за Аушвиц никой не е бил подготвян
  • 4 поредния

    9 12 Отговор
    да да перди месеци нямаше толкова висока заболеваемост , само лаете за да очерните президента мръсни патерици на мутрата
  • 5 Никой от

    22 5 Отговор
    защитниците на ваксините обаче не казват в пряк текст дали самите те са ваксинирани.

    Коментиран от #9

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Чудно

    13 11 Отговор
    За простите тулупи да уточним, че зелените сертификати от хис.бг бяха пуснати още пролетта! Спирайте се с предизборните си тъпотии! Направихте народа на маймуни! Махайте се дебили! Отивайте в долната коччина банкя!
  • 8 Лалугер

    16 7 Отговор
    Е не съм съгласен да плащам тестовете на тарикатите.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 XYZ

    9 3 Отговор
    Прав сте! Винаги трябва да има план с варианти, според проявленията на вируса, и хората да знаят какво ги очаква!
    Страшното е страшно, защото е неизвестно!
    Има правила и различни области на науката как това да се прави безболезнено и ефикасно!
    Надявам се в бъдеще да имаме управници, които знаят как се прави!
  • 11 иван

    14 5 Отговор
    И преди една година да бяха казали за зеления сертификат пак щяха да се редят в последния ден. От опит го казвам.
  • 12 Слави

    11 8 Отговор

    До коментар #9 от "Да аз съм":

    И ние не искаме да ни пазиш бе умнико. Цялата лъжа, че има нещо за пазене е за такива като теб да се навият да се боцнат.

    Коментиран от #15

  • 13 Дано скоро

    4 20 Отговор
    МЗ пуснат заповед всички неваксинирани да ходят с маски навсякъде! Даже по улиците! А най-добре никъде да не ходят!

    Коментиран от #25, #31

  • 14 Мислещ

    8 8 Отговор

    До коментар #9 от "Да аз съм":

    Обърни се към правителството по въпроса, не нормалните хора искаме да ни "пазите", правителството ви налага това "пазене". А набодените ти колеги мучат във въсторг.

    Коментиран от #19

  • 15 Ама гръмни се

    4 11 Отговор

    До коментар #12 от "Слави":

    Принуждават ме да ви пазя! Скоро това ще спре! Не слави, на славки ще станете! Марш дома да блееш! Нема да излизаш! Стой си под земята лалугер!
  • 16 Пипи Чорапчето

    27 4 Отговор
    Аламанов! То "нивото на комуникация", за да се подготвим, вече трябва да е в стил не просто "Ваксинирайте се!", а "Ваксинирайте се по N пъти на година!"
    Щото като гледам какво се случва в най-ваксинираните държави...
    Израел ваксинира задължително с 3-а доза и се подготвя за 4-а, а в САЩ - оня ден имаше прелюбопитна статия - там пък тези със завършена двудозова ваксинация нямало да се броят за ваксинирани, трябвало и трета!
    Та, дали най-накрая великите експерти на ваксинирането, дето искат на всяка цена да го правим, ще ни подготвят и за това по колко пъти годишно трябва да се бучим с нефелните им ваксини?
    И да спрат най-накрая с това клише, че "зеленият сертификат ни пази от разпространението на заразата"! Ами точно от това не пази!
    Айде да се придържаме към фактите такива, каквито са!
  • 17 Баш софиянец

    9 3 Отговор

    До коментар #9 от "Да аз съм":

    Ами всъщност щом си ваксинира нямаш никаква причина нито да ходиш с маска, нито да се съобразяваш с "антиваксъри". Това е едно добро решение.
  • 18 жалки

    6 7 Отговор
    Още от лятото можеха да предупредят, че е въведат сертификати есента, като видяха, че спада нивото на ваксинирани, но бяха заети да правят мили очи за изборите.Както и сега отдавна нещата са извън контрол, но буксуват да издрапат по изборите.

    Коментиран от #22

  • 19 За вассс

    2 9 Отговор

    До коментар #14 от "Мислещ":

    Никакви пари, никакви заплати, никакви помощи! На вас нишо не ви трябва! Купувайте си там парцели и почвайте да копаете! Не са изтрябвали такива като теб на никого! Няма да отпуснем пари ма никого от вас!

    Коментиран от #24

  • 20 Ааааа

    13 0 Отговор

    До коментар #9 от "Да аз съм":

    Много бъркаш мой човек. Никой не те изключва като разнасящ заразата и самия ти саразяващ се. Така, че маската ти е задължителна.

    Коментиран от #27

  • 21 Псевдоним

    8 4 Отговор
    Такива като този байно се надяват, че като са се насадили на удобно местенце в системата и бълват ковид пропаганда на килограм/за стадото овце, които ги слуша и им вярва/, са си изчистили сметките и са сключили изгодна сделка доживот. Но сделките с мафията често могат да свършат там където не предполагаш.

    Коментиран от #23

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Мислещ

    17 2 Отговор

    До коментар #19 от "За вассс":

    Пак си идваме на думата. Не можете вече да прикриете злото си и фашизоизмът прелива от вас. Не става дума за пазене и безопасност. Става дума именно за контрол над (инако)мислещите. От нормалните и позитивни хора ви е страх, не от вирус.

    Коментиран от #28

  • 25 Пипи Чорапчето

    20 2 Отговор

    До коментар #13 от "Дано скоро":

    Кунчев е ваксиниран с две дози и ходи непрекъснато с маска.
    Той как се зарази пак, според теб?
    И той не е изключение.

    Коментиран от #29

  • 26 Целият гербидж

    5 4 Отговор
    Където му е мястото!
  • 27 Мислещ

    12 5 Отговор

    До коментар #20 от "Ааааа":

    Маските никога никаква работа не са вършили (Освен да разболяват физически и ментално), така че зараза или не, не трябва да ги има при никакви обстоятелства за никого (Макар че не е лошо зомбитата да си ги носят че да се разпознаваме отдалеч кой какъв е).

    Коментиран от #37

  • 28 Мисли

    4 16 Отговор

    До коментар #24 от "Мислещ":

    Отивате в лагери за неваксинирани! Няма да излизате от там! С електрическиногради

    Коментиран от #38, #54

  • 29 Мислещ

    9 2 Отговор

    До коментар #25 от "Пипи Чорапчето":

    Нещо го скриха, дали въобще още е между живите.
  • 30 Тъмен субект

    12 5 Отговор
    Вексинираните хора вместо да са спокойни, че са свършили добра работа, бълват ярост на всички посоки. Това с ваксината ли им го вкарват?
  • 31 Абе вие въобще четете ли или

    10 2 Отговор

    До коментар #13 от "Дано скоро":

    като сте се ваксинирате сте получили сертификат за безсмъртие? С какво право отменяш все
    общото правило и за ВСКСИНИРАНИ да носят маски, защото ти ваксинирания се заразяваш и си заразяващ така че я у лево в блатото.

    Коментиран от #42

  • 32 Баба Кина

    7 5 Отговор
    Като ми пееш Пенке ле, кой ми те слуша! Българина прави всичко в последния момент и само, ако Вуте преди него се е прекарал!

    Коментиран от #34

  • 33 Пеперуда

    8 3 Отговор
    Трият постове, в които хората казват, че няма да носят маски
  • 34 Мислещ

    11 5 Отговор

    До коментар #32 от "Баба Кина":

    Викаш, трябва доброволно да се прецакаме всички без много да чакаме и да му мислим? То затова набодените са толкова злобни. И те знаят, че са се прецакали, и единствената радост, която им остава, е ако успеят и някой друг да прецакат, че да не са сами.
  • 35 доган

    6 13 Отговор
    На сила за всички , бай Ганя не разбира че е за здравето му, генно е увреден българина!
  • 36 Българка

    4 12 Отговор

    До коментар #1 от "аяао":

    Защо да е боклук? Човекът казва простички истини на достъпен език. И наистина всички , които яростно плюят служебния кабинет по всички въпроси, нека освен грешките на служебни министри, да казват и правилните според тях решения днес, при днешната обстановка
  • 37 Лично

    4 1 Отговор

    До коментар #27 от "Мислещ":

    аз не съм против маските, защото поне слюнките и храчките не са директно в лицето ти, въпреки че знам че не пазят.
  • 38 Антифашист

    8 2 Отговор

    До коментар #28 от "Мисли":

    Ти ли ще се цаниш за надзирател? За един Дуче и за един Фюрер питам. Помниш ли те как свършиха? Припомни си, може да ти потрябва...
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Freddie

    10 3 Отговор
    Човече, няма да се ваксинираме! При никакви обстоятелства, молби или заплахи! Точка!
  • 41 Калинка

    2 4 Отговор

    До коментар #39 от "БЪЛГАРИ":

    Неграмотността ти в пословична! Да се беше информирал и научил езика на Българите! Така може би щеше да има стойност написаното от теб. Сега си остава бъртвеж! Докажи, че ваксината е отрова! Докажи!

    Коментиран от #45, #53

  • 42 Заслужавате

    1 3 Отговор

    До коментар #31 от "Абе вие въобще четете ли или":

    България да бъде с население от милион и сто хиляди! Е, то след две години ще се случи така или иначе при другия вирус. Сегашният беше за проверка кой е готов да живее като народ и кой е самосиндикален дебил.
  • 43 Не!

    7 2 Отговор
    Не го приемаме! Точка. И от лани да сте почнали с пропагандата, все тая.
  • 44 Искам яки мерки

    3 12 Отговор
    Искам брутални мерки! Неваксинирани да бъдат запечатвани! Да не излизат никъде. Точно както в Китай ги бяха запечатали. Бедуинът си знае работата. Върти черното наметало и балансира. Навъдиха се милиарди неспособни да живеят по правила и закони. Чакайте си Нио да ви спаси от Матрицата, ахахахай
  • 45 граматика

    3 0 Отговор

    До коментар #41 от "Калинка":

    калинке,ти си виж първо правописните грешки,маймунче сладко!

    Коментиран от #47

  • 46 Ще се ваксинира

    3 8 Отговор
    Това е! Нямам намерение да си харча данъците за помощи на дебелоглави дебили. Бай Ганьовщината разбира от всичко. Всеки в тази страна е учил микробиология, химия, политика, военно дело, финанси и тн. Всички са безкрайно компетентни, но като дойде време да си пкащат сметките се крият като мишоци! Как не ви е срам бе! Марш всички да се ваксинирате, за да се приключи с тези безкрайни харчове за пандемия!
  • 47 Калинка

    2 6 Отговор

    До коментар #45 от "граматика":

    Едно е печатна грешка, друго е да не знаеш кога се ползва пълен член. И не доказваш по никакъв начин, че вакините са отрови! Ти просто си наклонил главата си и топчето вътре се търкаля в някаква незнайна посока. Така си се определяш. Без грам знания и компетентност.

    Коментиран от #48, #49

  • 48 граматика

    3 1 Отговор

    До коментар #47 от "Калинка":

    калинке,маймунче сладко,ти да не би да си доказала ефективноста на ваксините?
  • 49 3 та Игла

    6 1 Отговор

    До коментар #47 от "Калинка":

    Калинке,
    "Ваксинацията" не спря 4-тата вълна. С интерес наблюдавах ситуацията в Германия. И там дойде.
    Обаче, съгласно официалната статистика числото на настанените в болница е в пъти по-малко. Което на пръв поглед е победа за "ваксините". Какво ще стане в бъдеще, на този етап може само да се гадае. Но има медицински светила, които са яростни противници на ваксинацията. Защо ли? И наистина ли "боцкането" с експериментални препарати (каквито са всъщност т.н. "ваксини") е единствения път? Американски лекари са разработили и успешно прилагат (в своята практика) протоколи за ранна диагностика (без PCR-тестове) и ранно лечение на ковид. Дори местните власти в Тексас са задължили местните медицински заведения да водят информационна кампания сред гражданите за ранно откриване на симптомите. Нима това не е алтернатива?
  • 50 Препаратите

    5 1 Отговор
    НЕ са ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ !!!
    Принудата и шантажа не са комуникация!
    Или ги вкарайте в задължителния имунизационен календар или спрете да тероризирате населението.

    От Рисковата група ще продължат да умират. 2 500 000 са по груби сметки. Както и да ви изглежда, човек с по 2-3 заболявания няма шанс нито при грип, нито при ковид, нито с ваксина, нито без ваксина. Но със сигурност убивате бъдещето на децата и младите
  • 51 Друг

    0 3 Отговор
    Не месеци, а от преди години трябваше да ни подготвят!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 замисли се

    2 2 Отговор

    До коментар #41 от "Калинка":

    Проф. Жан Габриел Балик, член на Националната академия по хирургия във Франция.Европейската агенция по лекарствата (EMA) регистрира 26 523 смъртни случая, официално свързани с ваксината, и 2 милиона усложнения, от които 1 милион тежки. Тези цифри представляват само част от наблюдаваните случаи.
  • 54 1111

    5 1 Отговор

    До коментар #28 от "Мисли":

    Това вече е чист фашизъм от където и да го погледнеш.
  • 55 1111

    4 1 Отговор
    Нямa знaчeниe,чe прeпaрaтитe ca c изтeкъл cрoк нa гoднocт, тe пaк щe cи cвършaт рaбoтaтa дa убивaт хoрa. Пo cъщия нaчин дeйcтвaт и ocтaрeлитe бoeприпacи кoитo нaши мoмчeтa прoдaдoхa нa тaлибaнитe и c тях избихa мнoгo нaрoд.

    Вcички влaдeтeли ca кoрумпирaни взeхa милиaрди oт Cвeтoвнaтa бaнкa и ceгa трябвa дa изпълнят вoлятa нa Cвeтoвнoтo прaвитeлcтвo, зa Бoгa брaтя нe ce вaкcaйтe щe ce пoгубитe oт cтрaничнитe зaбoлявaния caмo cлeд някoлкo гoдини.
  • 56 ИНЖ

    0 0 Отговор
    Абе цялата работа ни е такава. Пети ден не мога да си изтегля сертификата, а съм преболедувал. Телефоните на СРЗИ не отговарят....