Last news in Fakti

10 Ноември, 2021 17:12 5 313

Красимир Премянов пред ФАКТИ: Срещу корупцията трябват колективни усилия и борба

  • съюз на тракийските дружества в българия-
  • красимир премянов-
  • история-
  • наследство-
  • тракийски българи-
  • румен радев-
  • илияна йотова

"Румен Радев и Илияна Йотова са хора, които безкрайно добре познават тракийската кауза", посочи председателят на Съюза на тракийските дружества в България

Красимир Премянов пред ФАКТИ: Срещу корупцията трябват колективни усилия и борба - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“В настоящата предизборна кампания чуваме много декларации, че за 24 часа ще се решат всички проблеми. Трябва да е ясно и да се осъзнава, че всички позитивни явления в държавата са процес, не са еднократни действия. Те не приключват с декларации, с избори. Това е дълъг процес, който трябва да бъде наситен с богато съдържание”.

Това каза в интервю за ФАКТИ председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов.

Разговаряхме с него както относно миналото на България, нейната история, така и за историческата памет и предизвикателствата пред бъдещето на страната ни.

Красимир Премянов пред ФАКТИ: Срещу корупцията трябват колективни усилия и борба
Снимка: БГНЕС

Разговорът започна от изложбата „125 години организирано тракийско движение в България“, която в момента обикаля страната. “Едно от нещата, които това събитие популяризира, е историята на тракийското движение. Отправя едно послание към младите българи да знаят историята на тракийските българи, може да се разглежда и като част от тяхното патриотично възпитание и мотивация”, коментира Премянов.

„Изложбата се възприема много добре, с голям интерес. Беше на открито в центъра на София - в градинката пред „Кристал“, около две седмици и половина. Има интерес, хората се запознаваха с нея, нямаше вандалщини, каквито се случват често на такива събития“, разказа той.

“Духът на съзидание трябва да доминира в съзнанието на младите българи, за да направят родината такава, каквато искат да бъде - да не бъде вкарвана в най-неблагоприятните класации на най-бедната, изостанала държава в Европейския съюз. Мотивацията трябва да е градивна - да правим, да ставаме, да строим. Подобни изложби и прояви, които насочват вниманието към героичната история на България, идват на помощ при възпитанието на младите поколения, за да цени това, което има, да го развива и утвърждава”, смята още Красимир Премянов.

На въпроса дали действията на Съюза на тракийските дружества в България е насочен именно в посока възпитание на младите, той отговори: “Това безспорно е пряка и косвена цел в нашите прояви, иначе се получава самоцелно отбелязване на събития, с които си спомняме историята, без да се прави връзка между минало, настояще и бъдеще. Такава връзка трябва да се прави. Бъдещето е свързано именно с възпитанието на младото поколение, неговата активна дейност “на ползу роду” и в полза на отечеството”.

Разговорът премина именно към бъдещето на България. На въпроса как можем да излезем от лошите класации, той отговори: “Това е тема, която трябва да ангажира всички поколения на съвременна България - да се настроим позитивно, да проявяваме по-голяма склонност за национално съгласие в името на цели, свързани с просперитета и развитието на България. Трябва да се борим с негативните явления, свързани с поведението на участниците в управлението на страната. Борбата с корупцията не може да се развива самостоятелно, ако те не са ангажирани с нея. Остра и жестока борба срещу корупцията и с носителите на това явление - това е първото нещо.

Второ, повече възпитателна работа с учениците и с младото поколение. Аз мисля, че социално-педагогическият характер на училището продължава да бъде изключително важен. Като започнем от съдържанието на учебниците, така и в самия учебен процес трябва да бъде заложено това мотивиране на младото поколение с позитивните факти от нашата история и с основните задачи, които нашето минало поставя пред днешния български младеж”.

Според Красимир Премянов в настоящия политически процес волята за това остава декларативна, но не и фактическа. “В настоящата предизборна кампания чуваме много декларации, че за 24 часа ще се решат всички проблеми. Трябва да е ясно и да се осъзнава, че всички позитивни явления в държавата са процес, не са еднократни действия. Те не приключват с декларации, с избори. Това е дълъг процес, който трябва да бъде наситен с богато съдържание, с една класическа формула за управление, в която освен разработка и изпълнение, влиза и контролът върху поведението и резултатите. Влиза още и строгото порицание до крайната отговорност, предвидена в Наказателния кодекс, за носителите на тези явления.

Срещу престъпността, една от които в момента е особено актуална и опасна за обществото - корупцията, трябват колективни усилия и борба. Престъпността, корупцията са може би сред основните причини за бедността и изостаналостта на страната”.

“Усилията трябва да са обединени - и на обществото, и на държавата. Никой не може да свърши нищо сам. Само колективното усилие в една и съща посока може да помогне - и съдържанието на учебниците, и учебният процес, и медийната среда, и, ако щете, музикално-информационната среда. Това е комплекс от фактори, които определят съзнанието и мотивацията на днешното младо поколение”, каза Премянов и допълни:

“Обществото не може да се изключи от този процес. То трябва да играе активна роля. Гражданското общество в България трябва да е активно”.

По-рано този месец представители на тракийската общност обявиха публично подкрепа за президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова на предстоящия в неделя президентски вот. Попитан за това, Красимир Премянов коментира:

“Имаме две причини да подкрепяме Румен Радев и Илияна Йотова. Първо, това са хора, които безкрайно добре познават тракийската кауза. Те самите са с такъв произход и знаят от своите близки каква трагедия е преживяла тази част от българския народ - като започнем от първия геноцид на Балканите 1913 година с унищожението на над 67 хиляди българи от най-малка невръстна възраст, бебета, до старци, също и това, което Любомир Милетич нарече трагедията на тракийските българи, която заслужаваше да бъде определяна като геноцид.

"Разорението на тракийските българи през 1913 година" беше заглавието, което той използва, защото тогава понятието “геноцид” не е съществувало в международното право. Над 367 хиляди души са прокудени от родните места и ограбени. В момента никой не се сеща за тях, с изключение на президентската двойка. Никой друг не се сеща да говори за обезщетението на тракийските българи, за защитата на материалните и моралните им права. Разчитайки на тяхното съдействие и заявяване на международното поле, това е една голяма възможност голяма част от българския народ да получи подкрепа в тази посока.

Не без значение е също и фактът, че това са хора, които демонстративно участват в основните наши прояви - например на Петрова нива, където отбелязваме годишнини от Илинденско-Преображенско въстание, поставяйки български акцент на това събитие, което огорчава малко нашите съседи, които смятат, че Илинденско въстание не е българско.

Също така с тяхното участие организираме Националното тракийско поклонение в Маджарово, където отбелязваме трагедията на тракийските българи. Там и на много други наши прояви като националното поклонение на Илиева нива край Ивайловград, където отбелязваме гибелта на над 200 дечица, избити по най-жесток начин, или пък като Национален тракийски женски събор-поклонение в крумовградското село Аврен, където отбелязваме гибелта на 42 жени, избити отново по най-жесток начин.

Президентската институция има сериозно и достойно представителство във всички тези събития, както и ангажимент към тракийските българи. Това е една от причините да подкрепяме президентската двойка”.

“От друга страна, методът на сравнението ни позволява още един път да бъдем сигурни в нашия избор. Мисля, че първият мандат показа отговорност и достойнство на президентската институция в лицето на Румен Радев и Илияна Йотова. Смятам, че вторият мандат ще даде още по-добри резултати. Не подценявам останалите, радвам се, че сред голямото многообразие от кандидати участват и достойни хора. Това издига равнището на президентското състезание. Мисля, че ще бъде полезно за страната, ако президентската двойка румен Радев и Илияна Йотова продължат своя мандат”, посочи още Премянов.

Споменавайки нашата съседка Северна Македония, на въпроса каква трябва да е политиката на България спрямо РМС, той отговори: “Най-главното според мен е да бъдат създадени условия за водене на диалог и за развитие на позитивни, икономически, търговски и културни отношения. Това е дълъг процес, а много време е изтървано. Според мен днес най-важното е да не се превръщаме във враг на нашите братя от сегашна Северна Македония. Какво виждаме, много повече проблеми на тази република създаде другата ни съседка - Гърция.

Гърция успя по един много дипломатичен начин да защити своя интерес, а в момента дори е сред приятелите на Северна Македония. Ако четем медиите в РМС, ще останем с впечатлението, че българите са най-големият противник на своите събратя там. Трябва ни умна политика с дългосрочна визия и с добре разработен план за развитие на многостранни отношения в средносрочна перспектива. Имаме ли като основа това - контактите, културните връзки, постепенно тази тенденция, която в момента доминира сред националистите в Северна Македония, ще се пречупи.

В края на разговора Красимир Премянов коментира възможностите пред България след президентския и парламентарния вот тази неделя.

“Ако политиците, които сега участват в състезанието, знаят, че ще унищожат политическата система такава, каквато я заложихме в новата Конституция на Република България, няма да направят правителство. Трябва да са склонни към компромис, да търсят формула, която ще им даде основание да го постигнат. В страната трябва да има пълноценно правителство. Служебното правителство може да има немалко успехи и добри резултати, но то е с ограничени възможности. Без парламент, то не може да взима решения, които се основават на нормативните актове, приети от парламента”, завърши той.