11 Ноември, 2021 20:08 2 925 16

Жени Шиер пред ФАКТИ: България трябва да има една основна национална цел - инвестиция в бъдещето

  • жени шиер-
  • подрастващо поколение-
  • дсб

"Младежката безработица у нас е три пъти по висока от средната за страната - до всеки безработен българин стоят трима безработни на възраст до 25 години", каза тя

Жени Шиер пред ФАКТИ: България трябва да има една основна национална цел - инвестиция в бъдещето - 1
Жени Жиер при участието си във ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Всички институции на възрастните трябва да се отворят за децата. Учениците трябва да участват в управлението на училището си, на общината, да влизат в местните предприятия, дори в здравните заведения. Това ще бъде една добра основа за кариерното ориентиране на подрастващите". Това заяви пред ФАКТИ Жени Шиер, кандидат за народен представител от листата на "Демократична България" в 25-ти МИР-София с преференция 111.

Тя е социолог, проектен ръководител във Фондация Фабрика за анализи и решения, която работи по проблемите на младежите в риск, а в политически план - член на Демократи за силна България, учредител на ДСБ Жени и бивш председател на ДСБ Жени София.

За г-жа Шиер децата и работата с тях е кауза, с която тя се занимава и в момента, а ако бъде избрана за народен представител ще може да предлага и конкретни решения за проблемите им на законодателна ниво. Но за да научите повече за схващанията ѝ и това, което е научила посредством задълбочен анализ на темата, четете следващите редове.

- Ще говорим за децата на България и поради това няма как да не започнем с актуалностите. Смятате ли, че тестването на малките ученици е добра идея, която се прави с цел да има присъствено обучение?

- Наблюдавам политиците и политиката от дълго време и твърдя, че у нас няма задоволителна подготовка за политическа работа и основният дефицит на политическите решения е, че се взимат на сляпо и не се базират на процес по изследване на проблема, работа с експерти и анализи. Именно затова и ковид-политиките ни изглеждат толкова хаотични.

А тестването на цялото население и в частност на децата е един от основните индикатори за предстоящия тренд в заразяването. Ето, първите тестове в училище вече показаха един изненадващ резултат - при 38 000 теста на учениците тези дни, са открити 5 заразени. Това би трябвало да е доста конфузно за всички среди, които са заемали крайно мнение относно режима, при който да учат учениците. Случи се остро и ненужно противопоставяне в обществото, вместо да се пристъпи към оценка на реалността с измерими индикатори. Пропиляхме две години.

- А намирате ли за достатъчно тестването по два пъти в седмицата?

- Тук отново бих взела решение след консултиране с експертите. Разбира се, понякога и експертите са на различно мнение и точно тук е ролята на политика. Съблюдавайки интереса на хората и на своята политическа интуиция е задължен да поеме отговорност и да предприеме това, в което вярва, че е най-добро.

Честотата на тестването трябва да е такава, че да дава най-рационална оценка и да е надежден критерий за вземане на решения.

- Когато говорим за децата на България като Ваша кауза, за която ще работите включително ако бъдете избрана за народен представител, върху вече поставени основи ли работите или всичко е в зародиш поради липса на адекватна политика или въобще липса на такава от страна на държавата?

- За съжаление институциите за децата са нереформирани и поради това не се справят с обхвата на всички деца в нужда. Трудна, понякога не случваща се комуникация между отделните звена, тромави процедури, никакви регистри. Заплащането на служителите е обидно ниско и това е причина в голяма степен да са с неподходящо образование или изобщо липсват. Това е картината на неглижираното отношение към бъдещите възрастни.

България трябва да има една основна национална цел - инвестиция в бъдещето, тъй като настоящето е меко казано разочароващо.

- Ако се абстрахираме от негативите, които в голяма степен незаслужено натрупа Националната стратегия за детето, трябва ли да опитаме да подновим дебата за реализацията на такъв стратегически документ?

- Негативите в дебата за Националната стратегия за детето бяха изкуствено натрапени от среди в България, които методично пропагандират лъжи и подкопават доверието в европейските и в държавните документи, свързани с правата на човека и неговото достойнство. Да не забравяме съдбата и на Закона за социалните услуги, и на Истанбулската конвенция. За съжаление правителствата на Борисов огъваха коляно пред всеки натиск от тези малки, но иначе гръмогласни среди, само и само да се задържи съществуването на статуквото. Това е и причината за импотентността на всичките кабинети на ГЕРБ. За осъществяване на реформи са нужни визия и смелост. Ето сега какъв е резултатът - недоверие, неспособност, кризи и няколко обречени поколения.

- Според Вашите анализи кои са най-големите рискове и предизвикателства пред децата на България в родната им българска среда?

- Конкурентоспособността. Младите българи се страхуват за шансовете си да се реализират. И в България, и в чужбина. Необходимите умения за пазара на труда се променят с галопиращи темпове, а ние си стоим в миналото. Образователната система работи с архаични методи и бълва неграмотни хора.

Малка част добре подготвени и образовани българи са продукт на амбициозните си родители и на прескачане на обществената система за образование. За цели фамилии изучаването на децата, организирането на спорта им, езици и изкуства е мисия на всички поколения в семейството и коства наистина огромен ресурс. Но колко родители могат да си го позволят? Този феномен ражда непреодолими неравенства, а задълбочените неравенства в едно общество са гаранция за неговата изостаналост - “Бананова република”. Но тези обгрижени и перспективни хора в мнозинството си се реализират извън страната и дори да останат тук, са пренебрежимо малко за един подем на стопанството на България.

Младежката безработица у нас е три пъти по висока от средната за страната - до всеки безработен българин стоят трима безработни на възраст до 25 години. В същото време България не може и не може да привлече големи инвеститори, за разлика от всички наши съседни страни. Системата буксува и буксува, но не се намира енергия в обществото и воля в политиците да поставят подготовката на подрастващите в центъра на националните цели и това да стане приоритет за България.

- Казвате, че пубертетът при подрастващите е най-рисковият период и тогава най-често се случва декласирането. Първо, защо виждате нещата по този начин в този аспект, и второ, какво може да се направи - като политики, за да се минимизира или отстрани напълно този риск?

Тревожен е големият брой деца, които именно в периода, в който са в средните и големите класове, отпадат от училище, посягат към наркотиците и алкохола и попадат в регистрите на криминалния контингент.

Родителите разчитат на това, че техните деца са вече пораснали и самостоятелни и се фокусират върху осигуряване на доходи за семейството. Децата се оказват сами със себе си през целия ден и развиват два основни вида поведение. Стоят пред компютрите неконтролирано с часове наред или бродят безпризорни по улиците. А там има много рискове да попаднат в неподходяща среда. Лесно се поддават на влияние, поради необходимостта от социална интеграция в своите възрастови групи. Това именно е периодът, в който често се получава отчуждение между децата и родителите и стихията на улицата взима връх.

Институциите трудно успяват да обхванат всички деца в нужда за подкрепа, не се справят с ресоциализацията и огромна част от младите хора в страната ни се оказват декласирани. Тези млади хора търкат наровете по затворите, гаснат от употребата на наркотици и алкохол, създават проблемни семейства, трайно отпадат от пазара на труда и създават проблемно поколение. Този порочен кръг оставя държавата без сериозен ресурс и създава невъзможност за реализиране на този човешки капитал, който на практика паразитира върху стопанството на държавата.

Юношеството остава силно подценена тема, когато става дума за изследвания и политики.

- Какво е отношението Ви към гражданското образование в гимназиалния етап - трябва ли да го има, ако - да, то трябва ли да бъде по-засилено, отколкото е сега?

- Беше направен сериозен пробив през последните години и такива часове бяха включени в учебната програма, дори има голям интерес към олимпиадите по гражданско образование. Дали това е достатъчно или не, би трябвало да се оценява в тестове за зрелостниците. Но при всички положения трябва освен теорията, да има и елемент на участие в реалните процеси на властовите институции - както държавните, така и местните. Трябва службите да имат програми за включване и вид практика за учениците. Всички институции на възрастните трябва да се отворят за децата. Учениците трябва да участват в управлението на училището си, на общината, да влизат в местните предприятия, дори в здравните заведения. Това ще бъде една добра основа за кариерното ориентиране на подрастващите.

- Тъй като попаднахме в сферата на образованието, което на практика прави от децата личности, то необходимо ли е според Вас подходът на училището към децата да се промени?

Категорично! Отмина времето на трупане на знания. Знанието е навсякъде - на един клик разстояние. Плуваме в море от информация, но се и давим в него. Ето в това море трябва да се научат децата да оцеляват и да се справят. Казвам оцеляват, тъй като в информационния поток има много шумове, фалш и откровени неистини. Учениците трябва да се учат да работят с тази информация и да я проверяват. Трябва да се учат на креативност и особено важно - на емоционална интелигентност, за да работят сами върху личностното си развитие. Ето още един голям пропуск на детските институции. Учим децата да запаметяват, но не се грижим за тяхното психично здраве. Неглижираме проблемите им и отново стигаме до онзи порочен кръг.

Заради всички тези безпокойства имам подкрепата и на моите партийни колеги да инициираме обществен дебат за това да бъде обособено Министерство за детето и семейството. Това би било една истински голяма крачка за грижата за тези, които ще поемат щафетата от нас и бихме получили надежда да видим България в позитивните класации, а не както е сега - на дъното.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нашия

    16 3 Отговор
    Жени е креатура на ДСБ и .....а изненада ...шефка на НПО....до кога НПО-тата ще се оптват да изземват функциите на държавата в обраованието...та то/образованието/е задължително и безпатно по констиуция се осигурява от държавата...всички външни "доброжелателни" вмешатества трябва да бъдат ограничени до дарения за повишаване на материалната база на училищата ...

    Коментиран от #9

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сатана

    8 2 Отговор
    Глей сега,г-жа Шиер.Безработица няма,има мързел.Не сме били 500 год.под Турска власт,останалото време е фашизъм във всичките му форми.
  • 4 нашия

    15 1 Отговор
    както казжват китайците-не ни трябва да воюваме за да ги завладеем достатъчно е само да им учим децата.....
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 черния

    2 5 Отговор
    Единствената цел пред населението е завръщане в лоното на Майка Турция! Тъй като целият народ това иска, референдума ще е просто една формалност!
  • 8 Сивата чапла

    8 1 Отговор
    "Отминало времето на знанието"!


    Алоууууу!
    Бъркаш информацията със знанието!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хахаха

    3 1 Отговор
    Първенци сте по кухото говорене.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Walkirie

    4 1 Отговор
    В партията на дървената кукла няма нито едно нормално човешко същество.
  • 14 мда

    2 3 Отговор
    Това е вярно "Учим децата да запаметяват, но не се грижим за тяхното психично здраве." Харесва ми как разсъждава за някои неща. Жалко, че е от ДБ. Няма да гласувам за тях.
  • 15 Софиянец

    4 1 Отговор
    А, ето го моя човек! Изненадан съм, как този път си писък по тема , която няма 1000 коментара.
    Тук си правил интервю. Затова е така. Виж , ако се отнасяше за любимите ти теми: комунизъм, демокрация , Литекс, това вече щеше да е друго нещо.
    Но пък сега аз мога да си те нахраня. Ти само си нещо свързан с Ловеч и си мечтаел някой ден да дойдеш в София. Ако пък и отбора ти се преименува и той се премест- това вече би било върхът! Последно ми отговори. Как е възможно да си хем отявлен демократ и същевременно върл фен на комунистически отбор.
    Той дори и новия ти такъв от северна България е комунистически. И нисичкия му президент е такъв. И Нора Ананиева също. Не се сърди. Интересно ми е.
    Кое от двете надделява в теб?
    И да знаеш , че при всяка възможност( т.е по малко от 100 коментара-хранения за теб), аз ще ти пиша!
  • 16 mlekar

    4 1 Отговор
    Най-голямата инвестиция в децата е да се направи така, че те да имат детство, изпълнено със свобода (не слободия), игри (не компютърни), дейности сред природата, четене на книги и т.н. В момента ние сме им отнели детството като ги състаряваме принудително и ги произвеждаме в дърдорковци. Затова няма да има работници за каквото и да е, щото щяло да има професии на бъдещето и изкуствен интелект. Поради това всички политици 35-40 годишни се държат инфантилно поради неизживяно детство, а дейността им прилича като в пионерска организация: "Заедно за България", "Заедно можем повече" ...
    Радвам се, че идва края на седмицата и края на предизборната кампания, а с него ще спрат реките от обещания за мед и масло, планините от бъдещи благополучия и богатства ще спихнат за да разберем колко много сме оакали като малки деца...