Last news in Fakti

9 Декември, 2021 13:00 1 605 7

Реформа на националните медии в България сега!*

  • реформа-
  • медии

Националното радио няма ресурс, но пък си има абсурдни феномени

Реформа на националните медии в България сега!* - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Казусът "Труд" повдига един сериозен проблем за България - има ли България качествена национална референтна медия. Медия, която коригира вълните от фалшиви новини с безпристрастна информация, не с едната гледна точка и другата гледна точка. Или само с едната. Отговорът е - не, няма.

Това коментира във "Фейсбук" Юлиян Попов.

Националната телевизия, в която има добри журналисти, няма нито стратегия, нито ресурс, нито последователност, за да може да и се довериш.

Националното радио няма ресурс, но пък си има абсурдни феномени

като Волгин, който е лъжичка в кацата с меда. БТА е пасивна медия, също е без необходим ресурс. Качествени медии има, но те са нишови. Народното събрание, вместо да обсъжда наема на Труд (!) е по-добре да се заеме с финансирането и независимостта на националните медии.

България има нужда от високопрофесионален, независим и добре финансиран медиен център без реклами. Както Владислав Панев много ясно подчерта в Парламента, рекламите са лост за влияние.

Не може обаче да се разчита на правителството, че ще престане да го използва, просто така, защото е добро правителство и ще прави само хубави неща. Финансирането, независимостта и функциите на националните медии трябва да се уредят със закон, който да не допуска правителствена и партийна намеса в работата на националните медии.

Финансирането трябва да се увеличи, в пъти. Може би 4-5 пъти. Българският език е език на малобройно население, което не може да издържа с реклами висококачествена национална медия, която не прави компромиси.

Основни функции на националните медии трябва да са образователната и информационната.

Рекламите, мангъровщината и волгинщината трябва да се разчистят. Необходима е поне една основна радиопрограма, която няма музика. Музиката в радиото е просто евтин пълнеж.

В съвременният дигитален свят да запълваш програми с музика, при положение, че всеки разполага с достъп до десетки канали за всякаква музика на телефона си е тежка отживелица. Дали националните медии ще се съберат или ще си останат отделни е друг въпрос.

Важно е обаче да се проведе дълбока структурна реформа на националните медии и тяхната обективност, информативност и образователна стойност да се защити и гарантира със закон.

* Заглавието е на ФАКТИ


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й‼

    12 0 Отговор
    "Основни функции на националните медии трябва да са образователната и информационната." ----- Биг брадър и ковидновини!
  • 2 Сатана

    13 1 Отговор
    Медиите в БГ не са свободни .Неслучайно сме на едно от последните места по свобода на словото далеч след Беларус и Северна Корея,но сме пред Саудитска Арабия.
  • 3 Пупи

    14 1 Отговор
    "Финансирането трябва да се увеличи, в пъти. Може би 4-5 пъти."

    БНТ имат финансиране от държавата в размер на 77млн. всяка година. Не ви ли стига, а искате да точите още от нашите пари?
  • 4 ТРОПЧО

    7 3 Отговор
    Бе Я НЕ НИ ЗАПИМАВАИТЕ С ТРУД ДА СИ ПЛАЩАТ НАЕМА КВО РЕВЪТ ДО ВЧЕРА ОБСЛУЖВАХА ГЕРБАДЖИИ И ЗА ТОВА НЕ ПЛАЩАХА НИЩО ТО СВЪРШИ ВЕЧЕ НЯМА ДА ИМА ГЕРБАДЖИИ СИЧКИ ДА СИ ПЛАЩАТ КОИ ТОВА БЕЗПЛАТЕН ОБЯД С ТРУД ЛИ НИ ЗАНИМАВАТЕ ИМА ЛИ ОЩЕ ХОРА ДА ДАВАТ ПАРИ ЗА ВЕСНИЦИ БОЖЕ МИЛИ
  • 5 Всички мисирки в затвора

    2 2 Отговор
    Абе що не закриете всички медии и да възродите Работническо дело и там да пишете хвалебствия за мунчо и кохорта,за светлото бъдеще с много инвестиции като на Кирчо кришан😄😄, дето автомобилите му сега ги връщат в завода заради дефекти😄😄😄Всичко, което ще направи партия Продуктово Позициониране ще е такова- с дефекти, ама ще плащат българите, а не канадците.Те сигурно са много щастливи от факта, че са се отървали от един Остап Бендер😄😄😄😄
  • 6 Коко

    3 0 Отговор
    Следното твърдение в статията е повече от антидемократично, нещо повече - то е куршум в свободата на словото. Цитирам: "Рекламите, мангъровщината и волгинщината трябва да се разчистят." Много искаш, фашага Юлиан Попов!Не съм забелязал, кога от министър на околната среда и водите си станал блогър - нервен, троплив и фашлив. Ще си останеш блогър фелдфебел, Юлиянчо. От такива като теб никой няма полза - дори и ти самият.
  • 7 Бай Гошо

    0 0 Отговор
    Г-н Попов явно бърка обществените медии с национални. Но е ясно, че говори за обществените национални медии, а не за частните национални медии. Само че, ако правителството на ПП ще оправя обществените медии, то по-добре да не се захващат. Защото не може човек, доказан като лъжец, да изгради честни и почтени медии. Просто не става. Що се отнася до частните национални медии, за тях не е необходим закон, защото свободата на словото е гарантирана от конституцията.