Last news in Fakti

20 Септември, 2021 09:08 18 333 20

Това е смъртоносната доза парацетамол

  • парацетамол-
  • доза-
  • смъртоносна

Самоприлагането на лекарства и дозировки може да има фатални последици

Това е смъртоносната доза парацетамол - 1
Снимкa: Shutterstock

В края на декември в специализирана клиника в град Улан Уде в Сибир пристигнала 24-годишна пациентка в тежко състояние. Оказало се, че в продължение на три дни тя приемала по шест таблетки дневно парацетамол. Това количество се равнява на три грама на ден.

В резултат на това тя развила фатално увреждане на черния дроб, след което издъхнала.

От лечебното заведение обясниха кои са факторите, причинили смъртта на пациентката. Тя е имала хепатит В и наскоро е променила диетата си. Освен парацетамол, тя е приемала ацетилсалицилова киселина.

Въпреки интензивното лечение и набор от мерки за антидотна терапия, лекарите не са успели да спасят живота на младото момиче.

Във връзка с инцидента лекарите отново припомнят, че самоприлагането на лекарства и дозировки може да има фатални последици.

По-специално, парацетамолът, който е едно от най-често използваните лекарства, „е водещото лекарство, което засяга черния дроб и причинява тежка некроза, която често изисква трансплантация на органи“, предупреждава експертът Владимир Филипов

Таблетка и половина парацетамол се считат за токсична доза за черния дроб.

Лекарите предупреждават, че нито едно лекарство не е абсолютно безопасно, включително широко разпространените като аспирин и парацетамол.

Те също са включени в групата на потенциално токсичните вещества.

Максималната допустима доза парацетамол за възрастни е 4 грама на ден. Въпреки че пациентката не е надвишавала препоръчителната доза парацетамол, тя е комбинирала лекарството с аспирин, което е довело до фаталното увреждане на черния дроб, пише zdrave.to.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    32 13 Отговор
    Нефтената фармацевтика не "лекува" нищо, просто притъпява симптоматиката и става още по-трудно на организмът да се детоксикира. А графенът във ваксините е един от най-токсичните и електропроводими материали откривани някога.

    Коментиран от #4, #9, #20

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 БАЙ Х@Й ‼️

    34 2 Отговор
    Заглавието не е подвеждащо, не е и неточно , то направо точно Ф.А.К НЮЗ ‼️

    Коментиран от #14

  • 4 Пешо

    6 7 Отговор

    До коментар #1 от "др Гей Билтс":

    Интересно
  • 5 Лост

    46 0 Отговор
    Сега идва сезонът на настинките. Постоянно ще дават реклами на Колдрекс, Тайлол Хот и тям подобни. Всички съдържат парацетамол.
  • 6 БАЙ Х@Й ‼️

    34 3 Отговор
    Смъртоносна доза е спрямо кг на човека , а и не става дума за комбинация ‼️ Според авторката 50 гр ракия е смъртоносна доза , ако съм погълнал преди това 1 л водка и 1л уиски

    Коментиран от #12

  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 14 Отговор
    БЛАГОДАРЯ за полезната информация КРАСАВИЦЕ МОЯ
  • 8 ВНИМАНИЕ!

    36 1 Отговор
    В българската листовка на Парацетамол 500 мг. е дадена дозировка за възрастни: по 1-2 табл. 3-4 пъти дневно и максимална дневна доза за възрастни 8 таблетки дневно (т.е. 4 гр.), ОБАЧЕ имам австрийски Парацетамол 500 мг. В неговата листовка пише: МАКСИМУМ 1 табл. 4 пъти дневно. Изрично е написано, и че максималната дневна доза от 4 таблетки (= 2 мг. общо) НЕ ТРЯБВА да бъде превишавана! Т.е. в България максималната доза е 2 пъти по-висока от тази в Австрия?! Отделно и айте предвид, че някои лекарства също имат парацетамол в съставките си. ВИНАГИ ЧЕТЕТЕ ЛИСТОВКИТЕ, преди да приемате някакво лекарство, колкото и безобидно да си мислите, че е. В описания в статията случай момичето не е надвишило максимума по български стандарт, но определено е надвишило този по австрийски стандарт.

    Коментиран от #10, #11

  • 9 Гост

    21 22 Отговор

    До коментар #1 от "др Гей Билтс":

    Графенът се получава много трудно и е ужасно скъп! Никой няма да ти сложи графен във ваксината, защото си много специален. Просто няма причина. Подобни тъпотии преди се пишеха само в бгмама, сега е масово. Много жалко
  • 10 Внимание! Уточнение

    15 1 Отговор

    До коментар #8 от "ВНИМАНИЕ!":

    Описаната в горния коментар дозировка на австрийците се отнася за възрастни и деца над 12 кг. с минимално тегло от 43 кг.
  • 11 Внимание - корекция

    9 1 Отговор

    До коментар #8 от "ВНИМАНИЕ!":

    да се чете "максималната дневна доза от 4 таблетки (= 2 ГР. общо).."
  • 12 Искаш да кажеш,

    7 10 Отговор

    До коментар #6 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    че черният дроб увеличава капацитета си правопропорционално на нарастващото общо тегло на човека ли? Позволи ми да се съмнявам в това.

    Коментиран от #16

  • 13 Пенсионер

    7 8 Отговор
    Раково болен съм и вече знам как да се отърва от кошмара. Благодаря за информацията.
  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 11 Отговор

    До коментар #3 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    господне вие ДОТОР ли сте или с ник си пишете

    Коментиран от #18

  • 15 Студопор

    12 0 Отговор
    Пък ако случайно сте предозирали, вземете Н-ацетилцистеин (N-acetylcysteine, по-известен като НАК (NAC). И в болницата да отидете, пак това ще ви дадат. Продава се по аптеките на капсули, лекарство е. И без това евентуалната смърт от предозиране с парацетамол е твърде бавна (и мъчителна). Имате време да отскочите до аптеката.
    Обща култура.
  • 16 БАЙ Х@Й‼

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "Искаш да кажеш,":

    Казвам това което искам. "Летална доза" (LD50) обикновено се изразява като масата на вещество за единица маса на тестовия обект, най-често като милиграма вещество на килограм телесна маса. Изразяването по този начин позволява да се сравняват относителната токсичност на различни вещества и нормализира при промяна в размера на тестовите животни, въпреки че токсичността не винаги се изменя пропорционално с телесната маса. ‼️ Твое право е да се съмняваш . Има също LD30, LD50,LD100 защото различните организми възприемат по различен начин в-вата.
  • 17 Рошко

    9 2 Отговор
    Само аспирин на байер и сауна, друго не признавам при настинка и грип от 3 години насам и джинджифил мед и лимон сутрин по една лъжица
  • 18 БАЙ Х@Й‼

    10 0 Отговор

    До коментар #14 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Що питаш от любопитство ли ❓ Не, не съм ДОКТОР ! Не знам това от каква полза ти е❗ Това не пречи да имам познания от майка ми , която 30 години беше общопрактикуващ участъков лекар, както и от синът ми , който е магистър-фармацевт ‼️
  • 19 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 6 Отговор
    Когато приемате парацетамол не пийте алкохол!Тази комбинация унищожава черния дроб!
  • 20 шашо

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "др Гей Билтс":

    ти си особено умен,дори знаеш какво е графен