Last news in Fakti

27 Декември, 2021 16:00 4 698 50

Коронавирус: Кой казва истината за COVID-19 и ваксините

  • covid-19-
  • коронавирус-
  • ваксини

Защо експертите постоянно менят мненията си за COVID-19, ваксините и опасните странични ефекти? И защо "алтернативни експерти" не получават достатъчно внимание? Кои мнения са достоверни, и кои - не? На кого да вярваме?

Коронавирус: Кой казва истината за COVID-19 и ваксините - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Лошата новина е, че науката не може да изпълни очакването за непоклатими истини, за завършени и неоспорими познания. Но тя и няма подобни претенции. „Науката е процес, в който познанията неизменно се поставят под въпрос, а това в крайна сметка води и до постоянни корекции“, казва Улрих Дирнагл от университетската клиника „Шарите“ в Берлин. Той оглавява центъра QUEST към Берлинския здравен институт (Berlin Institute of Health). Дирнагл и неговите колеги отговарят за управлението на качеството в биомедицинските изследвания.

Не всяка научна хипотеза или мнение имат еднаква тежест. Напоследък например често се чува следното: “Моя позната е акушерка и е забелязала много спонтанни аборти след ваксинации”. Подобно наблюдение безспорно може да се превърне в повод за научно изследване, за да се установи наличието или липсата на причинно-следствена връзка.

Предизвикват ли ваксинациите спонтанни аборти?

Такива изследвания вече са проведени, но досега не е установена зависимост между ваксинациите и броя на спонтанните аборти, независимо че в света вече са поставени над 8,7 милиарда дози с ваксина. Това означава, че е напълно възможно наблюденията на въпросната акушерка да следват добре познат мисловен механизъм - склонността на хората да вярват само на информация, която потвърждава техните собствени убеждения.

Никой не е защитен срещу този механизъм за преработване на информацията. „Единствената стратегия, което помага в такива случаи, е съзнателно да заемеш позиция, която противоречи на собственото ти мнение. Така човек може да види и аргументите на противната страна“, казва социалния психолог Роланд Имхоф от Университета в Майнц.

„Организираният скептицизъм е норма в науката“, обяснява Улрих Дирнагл: “Знаейки, че можем да грешим в нашите резултати и заключения, ние, учените, сме по принцип скептични. Включително и към самите нас”. Затова всяка научна публикация става обект на критична дискусия от страна на професионалната общност. Това се случва както в процеса на рецензиране преди публикуването на текст в научно списание, така и след това, когато той става достъпен за цялата научна среда.

И макар тази система да не е перфектна, вероятността да бъде открита грешка в методиката или изчисленията се повишава многократно. „Към организирания скептицизъм спада и задължението да се отбележат евентуалните фактори, които ограничават достоверността на постигнатите резултати“, обяснява Дирнагл. Във всеки научен труд или публикация има бележки с уточняващ характер - например, че изследваната група е била относителна малка, че не е имало подходяща контролна група, или че учените поради някаква причина не са били в състояние да вземат предвид определени параметри.

Необходимо е също да се гарантира прозрачност на резултатите – това означава, че описаното изследване трябва да може да бъде повторено от други учени, които да проверят, потвърдят или отхвърлят достоверността му. Много малко от нас, хората, са учени. Възможностите ни да повторим проведените научни изследвания и да проверим лично достоверността на резултатите, са ограничени. Затова в крайна сметка всичко опира до доверието.

На кого се доверяваме?

Хората, които не са склонни да вярват на конспиративни теории, се доверяват на една научна хипотеза най-вече тогава, когато тя е била изказана от учен. Съдържанието на хипотезата в този случай е от второстепенна важност. „Дълго време подобно поведение се смяташе за ирационално, но то е логично и нормално. Като общество ние се нуждаем от постигането на консенсус и изграждането на доверие към него“, казва социалният психолог Имхоф.

В края на краищата изграждането на научен авторитет не е лесно и не става бързо. Германският вирусолог Кристиан Дростен, например, се радва на голямо обществено доверие поради няколко причини. През 2003 година той беше сред учените, които откриха наличието на групата коронавируси и оттогава насам усилено ги изследва. Публикациите на Кристиан Дростен са минали и през сериозна научна проверка от страна на цялата колегия и на чуждестранни експерти. Наличието на такава проверка го превръща в експерт по въпроса.

Улрих Дирнагл посочва и друг важен аспект. „Човек, който твърди, че съобщава 100-процентова истина, не може да бъде взиман на сериозно в света на науката“, казва той. „А когато някой споделя крайна хипотеза, като например тази, че шпайковият протеин бил отровен, той задължително би трябвало да представи много сериозни доказателства за нея. Едно видео в интернет не е достатъчно“, казва Дирнагл.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дилдо

    102 3 Отговор
    Дойче Зеле - най-големите пропагандатори на тема Ковид

    Коментиран от #10

  • 2 Раданч Татлъту

    73 5 Отговор
    Кой казва истината?НИКОЙ!😎🔯🤡🔯🐵
  • 3 Не и

    59 8 Отговор
    вярваме на DW
  • 4 Емил

    113 6 Отговор
    При близо 9 милиарда ваксини графиките на заразяване са същите както и преди ваксиниране! Трябва да си много тъп, за да повярваш, че ваксините помагат!!!
  • 5 Всеки избира

    63 3 Отговор
    Зам. Гл.редактор на Ню Йорк Таймс, за Азия, Карлос Техада, почина на 49 години Снимка в Инстаграм профила му, че си е сложил 3та - 17.12.2021 и на 18.12.2021 е починал от сърдечен удар.
    Той беше редактор в Азия в продължение на 13 години, включително в The Wall Street Journal. Вижте новината и в Ню Йорк Таймс.

    Коментиран от #8, #9, #25, #31

  • 6 ха ха

    94 3 Отговор
    Ами, като не може науката да даде точни и убедителни отговори, за какъв чеп политиците трябва да взимат решенията вместо нас? Да не би да разполагат вече с нашите тела или феодалите така искат, а те изпълняват в името на печалбата? ТИ-РА-НИЯ - това е смисълът на тази пандемия. Да пречупят волята за свобода под страх за живота. Това ли искаме за децата си?

    Коментиран от #18

  • 7 др ливайн

    66 2 Отговор
    Щом като науката не може да даде абсолютни гаранции за нищо оставете хората сами да решават за собственото си здраве,толкова е просто.Фалшивата медийна пандемия вече се провали и никой не вярвя вече на платените лъжи.
  • 8 ганю

    67 2 Отговор

    До коментар #5 от "Всеки избира":

    Сащо като Коритаров,лека му пръст.Ваксината убива повече от вируса.
  • 9 Сттттт

    49 1 Отговор

    До коментар #5 от "Всеки избира":

    Сега му погледнах инстаграм - даже се е похвалил със снимка горкият човек!
    Има и статия Ню Йорк Таймс, че е починал, но удобно не пишат от какво.В други медии пише, че е починал няколко дни след това!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Мутафчийски

    4 42 Отговор
    Само НОЩ казва истината.Не слушайте Мангъров!

    Коментиран от #14, #19

  • 12 Българка

    78 1 Отговор
    Със закъснение Честита Коледа на всички от форума ! Единственото доказано от реалния живот, че коктейлите, с които ни принуждават и убеждават да се бодем, не са ваксини. Ваксините трябва да предпазват от заразяване, разпространяване и боледуване. По- скоро питам кога човечеството ще потърси сметка за милиарди похарчени за въпросните смески и шепата хора, коита станаха милиардери? Питам кога наистина науката ще открие лекарства и истинска ваксина? До кога ще бъден експериментални мишки? Заради печатането на пари за ковид мерки имаме галопираща инфлация. Всички политически лидери се провалиха

    Коментиран от #36, #43

  • 13 сороснерес

    60 1 Отговор
    Днеска по бтв една госпожа от баш "специалисти" включи в пропагандата за ваксини своите деца..видите ли още преди половин година нейните деца сами ппредложили да се ваксинират..но уви тогава все още нямало закони които позволяват това..сега вече може и те са получили своите дози..Точно такива репортажи отвращават хората от васкинации..то бива просташка , обаче в нашите ширини готови и децата да продадът само и само да докопат до някой лев..То не бяха камиони с трупове...и куп други прелести..Заради тях народа се отврати от ваксини..
  • 14 чекмедже 2

    41 2 Отговор

    До коментар #11 от "Мутафчийски":

    НОЩ са идиоти...
  • 15 КОКО

    60 1 Отговор
    ИСТИНАТА Я КАЗВА АНАЛИЗЪТ НА ФАКТИТЕ!
    А ФАКТИТЕ СА:
    ПРОТИВОРЕЧИВИ ДЕЙСТВИЯ И РЕШЕНИЯ,
    ГРУБО ПОГАЗВАНЕ НА БАЗОВИ ЧОВЕШКИ ПРАВА,
    МАНИПУЛИРАНЕ НА СТАТИСТИЧЕСКИ ДАННИ,
    НЕЖЕЛАНИЕ ЗА ПУБЛИЧНО ДЕБАТИ РАНЕ НА ТЕМАТА,
    ЦЕНЗУРА,
    и т.н.....
    Но НАЙ-ВАЖНОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО Е,
    РЪСТЪТ НА ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА СЛЕДВА РЪСТА НА ВАКСИНАЦИЯ - КОЛКОТО ПОВЕЧЕ, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ!
    ТОВА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И МУЛТИ ДЪРЖАВЕН ТЕРОРИЗЪМ!
  • 16 Ами ...

    41 1 Отговор
    Именно. Не мога да не съм скептичен, когато хирурзи, кардиолози и лаборанти се изказват за пандемията и "ваксините". Просто нямат необходимия научен авторитет. Много полезна статия.
  • 17 За Дойче Зеле ...

    35 2 Отговор
    .... и “мисирки “ е малко !!!
    Може би “чипирани , клонирани , платени Мисирки” ще даде по-ясна представа ?
  • 18 Ами ...

    17 6 Отговор

    До коментар #6 от "ха ха":

    Науката може и дава. Само, че не я слушат.
  • 19 Ами ...

    20 3 Отговор

    До коментар #11 от "Мутафчийски":

    НОЩ, НОЩ, НОЩ! ЧУВАЛИ, ЧУВАЛИ, ЧУВАЛИ! КПСС БКП! 😀
  • 20 Механик

    46 1 Отговор
    Абе, Ф@кти, абе вас дойчевеле ли ви храни бе? От сутринта до сега, това е сигурно 5-6 статия от сороския пaрцaл дойчевеле.И са все за ковиди, вакисни.... Също така са и на тема как руснаците умират от глад.
    Какво са се загрижили за нас тия рептили? За това, че мръзнем, изнемогваме със сметки, ядем боклуците на ЕС и т.н., не ги е грижа. Само да се ваксинираме и сме цъфнали, та вързали!
    Спрете да им публикувате статиите на тия, както и на денизчо и анатоли (те са едно и също)!
  • 21 Вярвайте

    35 1 Отговор
    Вярвайте в науката! Само че науката не е религия! Науката е сложен процес на открития, хипотези, доказателства, но също и грешки, и заблуждения. И най-важното - науката не се интересува от печалбата! Печалбата на компаниите от научния продукт няма нищо общо с наука! Още по-малко непочтеността и лъжата може да са наука!

    Коментиран от #23, #35

  • 22 ВАКСИНИРАН=НА КРЕМИРАН 😇

    36 1 Отговор
    ПОЛЗАТА ОТ ВАКСИНИТЕ Е САМО ЕДНА...ЗА ФАРМАЦЕВТИЧНАТА МАФИЯ🤣
  • 23 И когато

    33 1 Отговор

    До коментар #21 от "Вярвайте":

    зад призива "Вярвайте в науката!" се крие желанието да ви използват за печалбарски цели, трябва да се замислите!
  • 24 бай Киро

    22 1 Отговор
    утре пак ли за ваксини и умрели ще пишете цял ден а засрамете се най после
  • 25 Раданч Татлъту

    18 1 Отговор

    До коментар #5 от "Всеки избира":

    Умрел след бустерицата.....,тва требе да е случаеност некаква.💉☠💉☠💉
  • 26 Киро брейка

    21 2 Отговор
    Тиквата каза чували с трупове по детските площадки помните ли аааа
  • 27 катаджия

    16 2 Отговор
    СЛЕД БУСТЕРА ЩЕ СЕ МРЕ ЯКО ГОВОРИХА СНОЩЕ В УПРАВЛЕНИЕТО

    Коментиран от #40

  • 28 Защо ли

    25 1 Отговор
    Защо ли няма същата загриженост у нас за сърдечно-съдовите заболявания?! От които годишно умират над!, забележете - над 70 000! Два пъти повече смъртни случаи за 1 година, отколкото от/с ковид за две години!!

    Коментиран от #32

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Сивата чапла

    25 2 Отговор
    “Заместник главният редактор на Ню Йорк Таймс, ден след като обявява, че се е ваксинирал с бустерна доза на Модерна и умря от сърдечен пристъп на 49 години. Айде смелчаци, журналисти, продължавайте да се боцкате и да лъжете.
  • 31 Сивата чапла

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "Всеки избира":

    И аз го написах, има и на аннглийски.
  • 32 Сивата чапла

    23 1 Отговор

    До коментар #28 от "Защо ли":

    Те са се "загрижили", с тия притеснения и безпаричие, сърдечните заболявания се увеличават. И "факти" са една от медиите, които активно работят срещу българина, цитирайки абсолютно мизерните Дойче Веле или оня Аспарух къв беше, многознайкото.
  • 33 Здраве

    32 2 Отговор
    Да живей доцент Мангъров. До сега само той казва истината!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #37

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Сивата чапла

    21 1 Отговор

    До коментар #21 от "Вярвайте":

    То и атомната бомба е наука! Японците са силно благодарни предполагам на науката.
  • 36 Рошко

    21 1 Отговор

    До коментар #12 от "Българка":

    Ти хубаво питаш, ама от две години насам да си разумен е престъпление, светът се управлява от психопати та си питай всеки се пита а аз даже се чудя случва ли се подобна лудост
  • 37 Сивата чапла

    14 2 Отговор

    До коментар #33 от "Здраве":

    И д-р Георги Тодоров, слушай го в тубата, много е добър.
  • 38 Пипи

    23 2 Отговор
    1400% ръст на мъртво родени бебета за 2021г в Канада според тяхното здравно министерство ,ама не няма връзка с факсините. Не търкайте истината бунаци ,защото ще ви сполети същата съдба.
  • 39 Fилко

    4 21 Отговор
    Единствен вярвам на българетата. Уе знаят всичко, но са все последни. Възхваляват Путин, Ердоган, Ким чен ън, но си падат по западни играчки и пари
  • 40 Трън

    8 1 Отговор

    До коментар #27 от "катаджия":

    Е то полицай те и началните Очителки са мерило то за научен капацитет в България
  • 41 DW-пропаганден машинен

    17 1 Отговор
    Това са фактите! Цитат"Вариантът Омикрон зарази над 60% от участниците в закритата научна конференция, въпреки че преди това са били ваксинирани три пъти срещу коронавирус." Има една истина и това не са лъжите и пропагандата на DW !!!!!!!! DW лъжат, манипулират, подвеждат и обслужват хора и структури с нечисти интереси с/у огромно заплащане, кой лъже?
  • 42 За овце

    19 1 Отговор
    "Наука", която изисква "вяра" не е наука, а религия. Когато фалшифицираш резултати от проучвания е престъпление, а не наука. Когато прилагаш увреждащи здравето вещества на населението, масово и с принуда е престъпление срещу човечеството.
  • 43 Майна

    11 1 Отговор

    До коментар #12 от "Българка":

    Задай въпроса на Продължаваме ПродажбатаКиро и на ДБ , които харесваш и подкрепяш...Надявам се скоро повече да прогледнат...
  • 44 Ваксиниран 1403

    13 0 Отговор
    Защо продължавате да препечатвате и публикувате долнопробната
    пропаганда на Дайче Веле?
    Повтарянето на лъжата е същият грях като самата лъжа. Губите читатели, а и внасяте съмнения в достоверността на останалите ви статии, щом сред тях се пробутвате пропагандата.
  • 45 Hoho Boho

    7 0 Отговор
    Аз пък се оповавам на емпиричните доказателства.
    Западна Европа е НАПЪЛНО ваксинирана и
    Западна Европа е НАПЪЛНО заразена.
    Това ми дава достатъчни основания да направя извода,
    че ваксините спомагат за многократно по-голямата уязвимост на ваксинираните към заразяване...

    Някой има ли друго обяснение?
  • 46 Конник

    4 0 Отговор
    “През 2003 година той беше сред учените, които откриха наличието на групата коронавируси.”
    1918 Испанския грип е бил коронавирус; 1969 пак коронавирус! И какво става, 2003 г. преоткрили коронавируса? Хей, голям учен и експерт.
    След като знаят, че 100% ваксина не може да се направи, защо лъжат толкова много. Който иска нека се ваксинира. Ваксинираните са по опасни, защото могат да носят вируса свободно с зеленоя сертивикат.
    Решението е както в Германия: безплатен тест преди да влезеш в заведение!
  • 47 Да се знае

    5 0 Отговор
    Заместник-главният редактор на в. „Ню Йорк таймс“, отговарящ за новините от Азия, Карлос Техада умря на 49 години само ден след като се похвали в Инстаграм, че си е поставил бустерна доза на „Модерна“. Преди това журналистът е бил ваксиниран с „Янсен“.
    В България наскоро почина Дарин Алексив, също убит с подобен препарат.
  • 48 селтак

    4 0 Отговор
    Абе айде не ни успивайте бе! Много добре знаете че дори тия помии дето им викат ваксини предизвикваха аборти това никога нема да излезе на яве,щото тогава бая докторя ше се разделът с главите си!
  • 49 Матей

    2 0 Отговор
    Истината се стоварва от ДВ в ролята на арбитър,казват те така:има ковид,чадо,бой се от ковид,почитай вакса!Големи пророци се извъдиха,тез обширни статии да не им ги пише изкуствения интелект,толкова са воднисти и блудкави.
  • 50 ТОЧКАТА

    5 0 Отговор
    ХМ ЗА ДА ВЯРВАМЕ!!!!ПОКАЖЕТЕ ТЪРГОВСКИЯТ!!!!ДОГОВОР НА РФАЙЗЕТО СЪС ЕСъто!!!!!!!ПОКАЖЕТЕ ГО,За да разберем че ВИ Е ГРИЖА ЗА НАС!!!!!....п/п// вероятно в листовката на ваксината пише както за почти всички ,,лекарства,,...,,,...ПРОДУКТЪТ!!!!ОБЛЕКЧАВА СИМТОМИТЕ НА БОЛЕСТТА ,НО НЕ ПРЕМАХВА ПРИЧИНИТЕ ЗА НЕЯ,,,!!!!!...Пък и досега поне 3 пъти ,,редуцирахте,, резултатите от прилагането на ваксините!!!!Започнахте че те предпазват от заразяване!!!!/КОЕТО Е И ИСТИНСКАТА ВАКСИНА!!!!!!/ минахте през ОБЛЕКЧАВАНЕ НА здравата система/щото то здравНа НЯМА/,,...после ,няма да има смърт,,, и стигнахте да ИСКАТЕ ТЕСТОВЕ НА ВАКСИНИРАНИТЕ!!!!!!!!