28 Декември, 2021 16:00 2 564 67

Проф. Топалов: Предателство на българската кауза по отношение на РСМ ще е политическо самоубийство

  • проф. кирил топалов-
  • рсм-
  • българска кауза

Страната е зависима от Сърбия и продължава да се отгражда от България, на практика няма комуникации между Скопие и София

Проф. Топалов: Предателство на българската кауза по отношение на РСМ ще е политическо самоубийство - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Автор: проф. Кирил Топалов

Не можеш да жертваш българската идентичност в името на бизнес отношения. Политиците, които предадат българската кауза в РС Македония, се обричат на политическо самоубийство.

РС Македония остава последният бастион на титовизма. Страната е зависима от Сърбия и продължава да се отгражда от България, на практика няма комуникации между Скопие и София. Българската ръка остава протегната. Това заяви в интервю за БГНЕС писателят, учен, университетски преподавател и дипломат проф. Кирил Топалов. Той е член на Смесената българо-македонска комисия по образователни и исторически въпроси.

РСМ продължава да се отгражда от България

„Бизнес отношенията между две съседни държави са нещо желано и позитивно, доколкото знам България неведнъж е правила опити да развива такива отношение с РС Македония. Без такива връзки две съседни държави са обречени на непознаване и враждебност. Само че бизнес отношенията искат инфраструктура, а с тази държава ние нямаме такава “, каза проф. Топалов.

Пример е липсващата жп линия, която да свързва двете държави.

„Преди 20 години, когато отношенията ни бяха по-добри, започна уж да се изгражда жп линия от Скопие към нашата граница, но тя нелепо спря и върху набелязаното трасе сега расте трева и коприва. Ж.п. линия сега има само от нашата страна. Македония има магистрали към Сърбия, Гърция и Албания, докато пътят от нашата граница до Скопие наподобява пътя за Своге от средата на 50-те години на миналия век.

По днешните стандарти път фактически няма. Това демонстративно отграждане от България продължава. Очевидно е, че тази държава не желае да има комуникации с нас. Затова развиването на бизнес ще бъде изключително трудно. Първо трябва да се положат усилия да се изградят стабилни пътни връзки между двете държави“, добави проф. Топалов.

Според него желанието да се развива бизнес е чудесно, но то не може да измести някои други въпроси от изключително важно значение, които стоят между нашите две държави. Става дума за езика на омразата спрямо България, който продължава вече 80 години.

„Оказва се за съжаление, че понякога създаването на идентичност на един народ минава през изграждане на омраза към съседния, при това в нашия случай - най-близък, роднински, народ, с който до 1944 г. сме били едно“, заяви писателят и университетски преподавател.

РСМ последният бастион на диктатора Тито

РС Македония е един от последните останали бастиони на идеологията на Тито.

„Сърбия и РСМ останаха последните остатъци от Титова Югославия, която беше изграждана чрез омраза към съседите си. Вината не е на България, а на комунистическата партия и Георги Димитров. Той продаде Македония на Тито, а Коминтернът създаде тази хипотеза за „македонска нация и държава“, заяви проф. Топалов.

Ученият подчерта, че Коминтернът е работил „с пълна енергия“ за създаването на тази държава на антибългарска основа. Още през 1934 г. той излиза с резолюция, според която на мястото на България трябва да се появят три нации и съответно три държави – Добруджа, Тракия и Македония. Т.е. България трябва да спре да съществува, името да се изличи от географската карта.

„Ако тази резолюция беше изпълнена в нейната цялост, днес щяхме да имаме държава Добруджа с добруджански език, държава Тракия с тракийски, така както имаме държава Македония с македонски. Ние тъгуваме, че успяха да откъснат тази изконна българска земя от майка България, но изглежда трябва да се радваме, че успяха само в това, а не премахнаха въобще България от картата на Европа“, каза проф. Топалов.

Ученият припомни, че тези българи, които са защитавали българския характер на Македония в Югославия са били подложени на чудовищен терор – убивани, изнасилвани, горени живи, изтезавани по най-средновековен варварски начин, десетки хиляди хора са изпращани по титовите лагери, откъдето малцина са се върнали.

РСМ е зависима от Сърбия

Проф. Топалов подчерта, че днешният скопски политически и „интелектуален“ елит остава наследник на традициите на Титова Македония и Югославия.

„Македония не е самостоятелна държава. Тя е зависима от Сърбия, всяка нейна стъпка се диктува от Белград. Трябва да търсим по-дълбоко корените на проблемите и да не храним много оптимистични надежди, че лесно ще се справим с антибългаризма там“, каза проф. Топалов.

Той обвини политиците в нашата югозападна съседка, че използват България като извинение за нежеланието си да се реформират и да спазват европейските ценности.

„Македонската власт и двете основи партии – СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ – симулират пред обществото си желание за влизане в ЕС и използват България като алиби, че уж София спира европейската им интеграция. РСМ никога няма да влезне в ЕС преди Сърбия. Белград няма да я пусне. Една друга велика сила стои зад това спиране на Македония и Сърбия. Ние трябва да защитим нашата история, докарани сме до ръба, иначе нашата историческа идентичност ще пропадне“, категоричен е известният писател и университетски преподавател.

България не трябва да се отказва от своята идентичност

България не може и никога не трябва да се отказва от своята идентичност в името на изграждането на някакви малко по-добри бизнес отношения с РС Македония.

„Ако някой ви каже откажете се от баща си и дядо си (не че след 9-ти септември много хора не ги караха да го направят!), каква идентичност ще имате утре? Затова България не трябва да се отказва от своята историческа идентичност в името на малко по-добри бизнес отношения с тази държава. Колкото и да са важни, не могат да бъдат поставяни над националната идентичност“, категоричен е проф. Топалов.

Членът на Смесената комисия по историческите въпроси заяви, че София иска много малко от Скопие. А именно – РСМ да спазва Договора за приятелство и добросъседство от 2017 г., където е записано, че сме имали обща история.

„Това означава, че до 1944 г. година сме били един народ с един език – български народ с български език. След това създадоха тази сръбско-македонско-диалектно-българска мешавица, която наричат македонски език. От там насам да си наричат езика, както си искат. Но наше право е да го признаем като такъв или не. Ние искаме много малко от тях, те нищо не са готови да отстъпят, дори не спазват договора“, каза той.

Проф. Топалов заяви, че членовете на Смесената комисия по образователни и исторически въпроси от македонска страна са едни добре обучени фалшификатори на историята, които много добре познават историческите факти и изворите, но не желаят да се съобразяват с тях. От там произтичат и трудностите в работата на комисията.

„Наскоро председателят на тяхната академия на науките Люпчо Коцарев излезе с едно потресаващо изявление, с което фактически предизвиква политически и България, и Гърция. Той каза, че в Македония са създадени македонската азбука и македонският език, че Климент и Наум Охридски са създали македонската духовност и книжовност и после са я дали на целия славянски свят, че македонски език се говори в цяла Македония – Егейска, Пиринска и Вардарска. Това е политически иредентизъм. Това означава, че утре те могат да имат претенции към Пиринска и Егейска Македония“, предупреди българският учен.

За него е страшно, че подобни неверни неща се говорят на най-високо равнище в научните кръгове на нашата югозападна съседка. Подобно мислене говори и за трудното преодоляване на натрупаните проблеми.

„В РСМ няма свободни медии, много рядко българско интервю може да пробие там, а ако пробие, то бива цензурирано. Български медии не проникват в Македония, а така контакти не се създават. Те се създават чрез взаимно културно проникване и опознаване, ние сме два братски народа“, убеден е проф. Топалов.

„Който предаде македонската кауза – политик, министър, президент, той ще се самоубие политически, защото освен всичко друго ние, потомците на някогашните македонски бежанци, сме почти една трета от българското население. Не е така лесно да жертваш идентичността в името на това да развиваш бизнес“, предупреди проф. Топалов.

Според него българската позиция спрямо РС Македония през 2022 г. трябва да бъде такава, каквато е била винаги – отворена за диалог, отворена за бизнес отношения, отворена и с желание да помогнем на тази наша кръвно близка държава и народ да влязат в ЕС и на границата си да имаме не една враждебно настроена, а приятелска държава.

„Това е нашето желание и ние никога не бихме жертвали нашата идентичност за някакви други цели. Би било изключително грешен ход и мисля, че се разбира от всички. Това е сложен въпрос, който опира до еманципацията на Македония от Сърбия и оттам нататък братската ни държава да започне да изгражда своя самостоятелна политика и отношения. Българската ръка винаги е протегната“, подчерта проф. Кирил Топалов.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бгбг

    38 21 Отговор
    Кирил Петков предаде България!
  • 2 Скорпи

    53 4 Отговор
    Повече такива статии за да могат пишман политиците от Брюксел да добият реална представа за проблема между Нас и да не си пъхат гагите там където не трябва...

    Коментиран от #5

  • 3 ТаУмВзе

    34 8 Отговор
    Какдският слугинаж на козяк, сами си го избрахте за да продаде Пак! Нищо ново робе овца, чакащ някой да те Оправи приятно за пореден път.

    Коментиран от #11

  • 4 Тодор

    11 1 Отговор
    Сега всеки ден, всеки час, на всякъде има матриал!
  • 5 В Брюкcел

    20 1 Отговор

    До коментар #2 от "Скорпи":

    имa други интереcи. Не ги вълнувa иcториятa, a нacтоящите интереcи нa големите брaтя отвъд голямaтa локвa

    Коментиран от #13

  • 6 Наистина не разбирам!

    8 33 Отговор
    Какво КОНКРЕТНО искаме от тях? Знаем че не ни обичат,направо ни мразят.Като следя нашите коменти - и ние тях.Не искат да комуникират с нас.Е,и? Какво по-нататък? И професорчето не знае,дъвче все една и съща баница.И никой не знае,това е засега..

    Коментиран от #9, #14, #45

  • 7 Командарят

    25 0 Отговор
    Външно Македония е зависима от сърбите. Вътрешно най е зависима от куцовлашката върхушка,която е окупирала повечето важни позиции в държавата. Куци власи,сърби,цигани и мюсюлмани командорят днес тазе държава.
  • 8 Продължаваме Подмяната

    28 7 Отговор
    на измамниците Кирчо и Кокорчо +ДБ на мравояда, гнома и незавършилия образованието си "зелен" министър изпълняват поръчната дадена им от "Козяк"-16 и въобще не им брига, че предават България.

    И още нещо - преди Коминтерна, създаден от юдо-болшевиките на Троцки на 04.03.1919 г., следните държави - Англия на юдата Дизраели, Австрия, Франция, Италия, с помощта на Германия, осакатиха, разпарчетосаха, унизиха създадената от Цар Освободител Александър II (вечна му памет и слава!) ЦЕЛОКУПНА САН-СТЕФАНСКА БЪЛГАРИЯ и я подмениха с Княжество България.

    И още нещо - ако след 1934 г. Георги Димитров не беше станал генерален секретар на Комунистическия интернационал, а Сталин не беше победил във вътрешно-партийната война с юдо-болшевиките на Троцки в СССР, може би съдбата на България щеше да е още по-зловеща!..

    Коментиран от #10

  • 9 Курд Околянов

    18 10 Отговор

    До коментар #6 от "Наистина не разбирам!":

    Искаме от тях да кажат, че са българи и че говорят български език, което никога няма да стане, защото не искат да са българи и да говорят български, а на всичкото отгоре ни мразят.
  • 10 Курд Околянов

    14 12 Отговор

    До коментар #8 от "Продължаваме Подмяната":

    Историко-географската област Македония храни вече век и половини български политици, като последния е Каракачанов. И напредък никакъв няма, даже обратното. Май е време за нов подход.
  • 11 Машинната

    20 7 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    фалшификация избра канадския измамник. Не българския народ. Кирчо и Кокорчо + ДБ са най-отявления слугинаж на световните сатанисти.

    Коментиран от #15

  • 12 ЕвроКонтрольор

    5 24 Отговор
    ФАКТИ НЕ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, а практикува лансирането на наци-пропагандно-идеологическите насилническо-милиционерско-"възродителни" догми на БКП, Б3НС, ДС (КГБ), РУМНО (ГРУ), ..... С целенасочено цензуриране и триене на различните гледни точки и толериране на обидните и унизяващи македонците и Македония ръкоблудски излияния на пропагандно-захлебващи милиционеро-манипулиращи доктринери на измамата, лъжата, фалшидикацията и краденето във всичките му аспекти! Какъвто е този стар номенклатурен службаш на БКП (а сигурно и на ДС+КГБ) Топалов! Както и ВСИЧКИТЕ му съ-комисионери!

    Коментиран от #32

  • 13 Да, Брюксел

    16 2 Отговор

    До коментар #5 от "В Брюкcел":

    не го интересуват държавите, народите, а единствено интересите на сатанистите свръх-капиталисти и най-вече на най-големите от сатанистите, които са на върха на сатанинската пирамида и се подвизават главно в САЩ и във Великобритания.
  • 14 Един

    23 1 Отговор

    До коментар #6 от "Наистина не разбирам!":

    Чети повече колега.До преди да пламне тази тема така остро с родата там си живеехме като нормални хора.От 3/4 години все едно сме някакви нашественици.Спряха да говорят с нас.А преди това колети за коледа,за нова година>На море в Гърция сме ходили.И сега ги питам:Ние сме една кръв.Говорим един език и всичко си разбираме.Какви ги дрънкате изведнъж.Ние тук сме се били отродили.България била напрактика голяма Македония.Трябвало да накараме малцинството в БГ от татари,цигани и турци да признаят РСМ.Добре бе,а прадядони като ни разказваше история за Аспарух,Симеон,Самуил за българските войни,битки и победи що не му противоречяхте?Той тогава бил стар и объркан човек.Да не задълбавам повече.Цялата им топонимия е променена само и само да няма спомен за българското.Там има всякакви гробища само БГ няма .Питам защо е така?Защото се били окупатори.А сърбите,немците,гърците не сали били окупатори?А защо надписите на надгробните плочи са доизчукани да завършват на ич и ски?Преди 100 години защо не са били така?Като задълбаеме и още не сме пили лека полека ги притискаш с факти и виждат,че са въздухари но не клякат.Пийнат ли се стигаше редовно до бой.

    Коментиран от #17

  • 15 ТаУмВзе

    11 4 Отговор

    До коментар #11 от "Машинната":

    На мутропикета лафовете да не ги буташ че е смях. Кирчо директно е назначен от козян бре. Кви уж изборчета се бълнуват на колониалната територийка, че не разбрах.

    Коментиран от #18

  • 16 Запознат

    5 11 Отговор
    В Северна Македония има богата хранилка за антибългарите, а в България има богата хранилка за антимакедонците. Докато редовно се зареждат тия хранилки, все ще е така.

    Коментиран от #27

  • 17 един

    14 4 Отговор

    До коментар #14 от "Един":

    Професора е много прав.Това писание може да учебник за тези сегашните младоци.Той казва,че който отстъпи ще бъде изплют от политиката.Ми те в момента в политиката са точно такива еднодневки,докарани точно да приемат каквото им се нареди и аре чао.Те нямат някакъв мерак да векуват в политиката на БГ.Играта ,парата и беж да ни няма.Справка Царя и компания.Меркантилни до мозъка на костите си.Тези сега ще са същите.Щатите искат всички в един кюп.И сърбите ще ги натикат.Така по лесно ще държат Европа на въженце.Който надига ,през ръцете.Икономическа свобода на 80%,а голямата политика и икономика остава за бащицата опекун.Голямата ни грешка беше ,че не се разбрахме с гърците за единна политика по въпроса.Трябваше заедно да преговаряме.И с помоща гръцкото лоби по света и в Америка щяхме да се справим.И тези никакавци там да си налягат парцалите.Питам ги нали бяхте древни гърци,потоци на Александър?Сега как изведнъж станахте славяни?Филип и Сашко Великиот на македонски ли са хортували?Кирил и Методий гърци ли са? Славяни ли са?Защо сърбите са ви най големите приятели като от 1918г до 1990г. са ви били,убивали,мачкали?Не било вярно.Сър бите им били дали свобода ,равноправие,автономия.А ние за 3 години от 41/44 сме ги били избили и окрали както никой преди това неги е мачкал??!!Не ми се пише повече ,че само се нервирам.И не са само мойте роднини.И съседи и братовчеди все същото чудо.Питаш ги,добре защо родата в Америка и Австралия също се водят българи от Македония?

    Коментиран от #20, #61

  • 18 Хак да са

    12 4 Отговор

    До коментар #15 от "ТаУмВзе":

    ти Кирчо и Кокорчо! Без машинната фалшификация Продължаваме Подмяната на мутропитека с измамниците на Мустафа, чрез измамите планирани на Козак-16, нямаше как да бъде реализирана.

    Срам и позор за скудоумните депутати, които бяха въвлечени в изборната измама, като промениха Изборния кодекс в полза на машинните фалшификации, под предлог за борба с изборните манипулации! Много от тези плиткоумни, които гласуваха за изборните измами, чрез машинните фалшификации, не само че отпаднаха от Народното (антинародното) събрание, но и загубиха завинаги шанс да се докопат отново до там. Защото винаги има по-големи мекерета от бившите мекерета.
  • 19 Бамбука

    8 7 Отговор
    Верно много идиоти си имаме. Кирил Петков е предал българските интереси ? За една седмица министър председател и хоп - предал това, което всички кретени от 1990 година правят. Забравихте ли кой подписа последния Договор ? Ами правителството на Борисов/Каракачанов. Що не цифрихте тогава, а си мълчахте ? Кде беше Вашия патриотизъм ? Някъде на нивата ли ? Да, има постоянни провокации от сръбско/руската страна, последно този пасквил наречен исторически филм. Седнете си на задниците, оборете ги с фактите с които разполагаме, а те са стотици и не на тази малка кръгла маса и в ЕС. Смачкайте ги с имена и цифри. Няма как по друг начин да поставиш на мястото му един наглец. Най-тъпия вариант е ние тук да се караме, заради тяхната измислена "кауза" и оставете правителството да работи. Имаме много по-важни неща за решаване във вътрешно държавен план.
  • 20 Един

    17 2 Отговор

    До коментар #17 от "един":

    Питаш ги,добре защо родата в Америка и Австралия също се водят българи от Македония?Те вече не били никакви.Били забравили род и родина,езика не говорели вече ,няма какво да ги мешаме.Толко са хлъзгави,че охлюв им завижда.Дядо ми казваше,че Македония е проклятието на България.Толкова кръв ,съдби,пари,нерви и национален морален ресурс е потрошен по този безводен,беден каменен пущинак,Изпуснахме питомното/Егея/ заради тези прости,глупави и объркани хора./Македония/

    Коментиран от #28, #29

  • 21 Грогу

    14 1 Отговор
    Не знам до кога ще ни говорят врели-некипели по темата РСМ . С измамници не можеш да преговаряш . Бълг. представители в историческите комисии седят и слушат нагли лъжи на Скопските писатели на историческа фантастика ,. даже са задължени да бъдат любезни с тях. Нека Кирил Петков да обясни на кой са нужни такива преговори , в които македонците заличават България и слагат на нейно място Македония . Ние мазохисти ли сме , та ръката на България продължава да е протегната към тях и им се дава трибуназа да лъжат без да мигнат .

    Коментиран от #23

  • 22 Въпроси, въпроси

    10 9 Отговор
    Русенеца Каракачанов /агент Иван/ е председател на партията ВМРО. Каква е тая вътрешно-македонска организация в България, че и революционна на всичкото отгоре !? И това в 21 век, в страна член на ЕС и НАТО. Каква революционна дейност извършват ? Какви са целите на революционната дейност ? Въпроси без отговори.

    Коментиран от #56

  • 23 Поздравления !

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "Грогу":

    +++++++++++++
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ФАКТИ :

    8 4 Отговор
    CAЩ нe иcкaт cилeн Eврoпeйcки cъюз и зaтoвa гo нaтиcкaт да налага санкции на
    Русия(ЕС+Русия е кошмар за USA), както и да приема мигранти мюсюлмани и cтрaни c мюcюлмaнcкo
    нaceлeниe (Турция, Aлбaния и Ceв.Мaкeдoния) Нa пo-къceн eтaп щe нaтиcкaт и зa Кocoвo и
    Бocнa и Хeрцeгoвинa...
  • 26 Само веднъж

    6 9 Отговор

    До коментар #24 от "И още веднъж !":

    С тая омраза към балканските народи сме за никъде, комплексари.
  • 27 Факти :

    11 3 Отговор

    До коментар #16 от "Запознат":

    Определящите се като "македонци" знаят много добре, че са българи, но тъй като са били
    превърнати в сръбски еничари мразят своя род, защото са го предали...
    Удивителното е, че в сравнение със сърбоманските келеши сред българите-мохамедани еничарите
    са значително по-малко !?

    Коментиран от #49

  • 28 Курд Околянов

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "Един":

    Много си прав, особено за последните две изречения.
  • 29 Един

    15 1 Отговор

    До коментар #20 от "Един":

    Питайте ги защо като ги мразим толкова сме кръстили улици и площади във всички градове с "тяхни" имена.А при тях няма едно българско.Мълчат и мучат и няма какво да кажят.Като започнеш само в София ул.Дебър,Битоля,Гюешево,Прилеп,Валандово,Удово,Скопие,Ресен,Охрид,Дойран,Червена стена,Пелистер,Вардар,Черна и т.н.

    Коментиран от #37

  • 30 Сигурно е, че

    9 2 Отговор
    99% от тези "македонци", които се считат за българи ще се почувстват ПРЕДАДЕНИ(за пореден път !)
    ако България даде съгласието си за приемането на Сев.Македония в ЕС !
    И ако това стане най-радостни ще са шиптърите, турците, циганите и сърбоманите, дори и защото не
    са давали пари и висели по "опашки" за да получат български паспорт. И отново ще ни се подиграват,
    че сме такива будали(глупаци)...
  • 31 Graf Shahinski

    4 17 Отговор
    Този, не знам как да го назова, е античовешко спъвало в развитието на българската нация. Аз съм турчин! С българско национално съзнание. Нямам нищо общо с Турция. Обичам си България, прапрадедите ми са погребани в тази земя, не я наричам българска, исконното няма националност. Преди тези земи са били на готи, траки, илири, роми и пр. Сега се наричат български, утре няма да са такива. Македонецът си е македонец – имат си Филип, имат си Александър. Сегашна Македония ще пребъде, защото истината е на нейна страна. Топалов, с турска фамилия, смени си фамилията. Знаеш ли етимологията на фамилията си? Комунистическо мекере... Турчин-комунист ти го казва...

    Коментиран от #33, #36, #41

  • 32 Ало, Евроконтрольора,

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "ЕвроКонтрольор":

    колко ти плащат от Еврогейското Комисарство(Министерство) на истината, наречено за прикритие "Върховенство на закона" ?!

    Коментиран от #40

  • 33 Бамбука

    10 1 Отговор

    До коментар #31 от "Graf Shahinski":

    Имат Филип. имат си Александър. Какво друго си имат ? Някой друг цар, столица ? Между другото за първите двама могат да си спорят с гърците на воля. Между другото като ти гледам ник съвсем на 1000 % си турчин.
  • 34 Учуден

    4 10 Отговор
    Сега пък и Албания да не влиза в ЕС !? Какво ви пречат албанците ? Или и те да признават, че са българи и тогава да влизат.

    Коментиран от #38

  • 35 Цариброджанин

    9 1 Отговор
    До днес стои проблема в "Савезна Република МК" че србомакетата се страхуват до смърт от србе-УДБАши и рушняци!
  • 36 Лаф от социализма :

    8 1 Отговор

    До коментар #31 от "Graf Shahinski":

    В България е най-добре да си артист, футболист и ТУРЧИН-КУМУНИСТ...
    Истински кумунисти са тези в Турция, които заради идеите си са подложени на азиатски репресии !
    Ти си станал ПАРТИЕЦ-лицемер заради облагите, които получавахте при т.н. "социализъм", затова не ми казвай на чия страна била ИСТИНАТА !
  • 37 Софиянецо

    13 0 Отговор

    До коментар #29 от "Един":

    Освен това и Брегалница, Шар планина, Овче поле, а също Царибродска, Зайчар и т.н. А това е така, защото на тия улици първоначално и сега също, са живели преселници от Егейска Македония, Охридска Македония и Западните ни покрайнини, а не от любов към РСМ.
  • 38 Виж

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "Учуден":

    коментар №25.

    Коментиран от #39

  • 39 Учуден

    3 6 Отговор

    До коментар #38 от "Виж":

    Прочетох и разбрах, че ти пречат САЩ, а не Албания.

    Коментиран от #51, #52

  • 40 Данъкоплатец

    5 8 Отговор

    До коментар #32 от "Ало, Евроконтрольора,":

    Аз пък искам да знам колко се плаща от мойте данъци на тези членовете на "историческата" комисия - все висши ПРОПАГАНДНИ номенклатурчици на отдел "Пропаганда и агитация" на ЦК на БКП?! Личните деди и бащи на ВСИЧКИТЕ тия комисионери едно време захелбваха ЯКО с македонизация, колективизация, "възродителни" унижения и насилия, а днес синковците им по наследство захлебват яко от фразеологично попроменените, но със запазена същност насилническо-манипулативни догми на БКП+ДС(КГБ)! Този БКП-пропагандно-идеолигически БИЗНЕС беше приватизиран от функционерите и предаден по наслаедство на синковците им! А пропагандно-идеологическите гюролтии (вкл. македнските) са в основата на съществуването на тоя пропагандно-манипулативен БИЗНЕС и затова "историческите" бизнесмени са се вкопчили със зъби и с нокти в него! Без тоя бизнес те нямат НИКАКВА възможниост за някаква, каквато и да е, професионална реализация дори в държавните структури - за частните да не говориме!
  • 41 ГоУст

    10 4 Отговор

    До коментар #31 от "Graf Shahinski":

    Много грешиш! Навремето можеха да се налагат всякакви лъжи и измами в областта на историята, но при днешното развитие на генетиката, това моментално се анулира. Прадядо ми е българин от македонския край, аз също съм българин. В РСМ хората имат същата кръв, като нашата. Правиха едно проучване и го засекретиха. Оказва се, че една голяма група хора от България, РСМ, Румъния, Северна Гърция та до Северна Италия имаме еднаква кръв, на траките. Как се е стигнало да приемем Името България, знаеш от историята, но веднъж приели това Име, живи да ни пекат, ние няма да се отречем от Него. А тези, като теб дето чакат да изчезнем, няма да сте живи да го видите! Яки са ни корените, а не плитки като вашите, росни им викат още. Дедите ни са автохтонното поселение на Европа.
    Ще живее България!
  • 42 Бамбука

    12 1 Отговор
    380 години преди Христа се появил Филип Македонски, после и Александър. После двадесет века нема никой техен цар, щото няма и държава. И към днешна дата - създали са азбуката,култура , религия и образовали половин Европа и цяла Русия. Хубаво, ама как без държава са създали всичките тези "хубавини" ? На Луната ли са били и после Тито ги е спуснал с парашут ? То бива, бива, ама бивол за мезе не бива.
  • 43 Софиянецо

    16 0 Отговор
    Около 30-40 % от по -старите жителите на София са наследници на преселници от област Македония /Егейска, Вардарска/. Тези преселници са истинските български македонци. Ючбунар в София е бил населен почти изцяло от македонски преселници / и малко евреи в южната част/. Сега наричащите се македонци в РСМ са хора с български корени, но не с българско самосъзнание и това трябва ясно да се разбере.

    Коментиран от #46, #57, #60

  • 44 Иво.

    4 0 Отговор
    Точно!
  • 45 Гого

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "Наистина не разбирам!":

    Много си глупав Саше, вземи прочети малко с тази главица и дано разбереш какво искаме!А ако не го разбереш си е твои проблем.
  • 46 Цариброджанин

    12 0 Отговор

    До коментар #43 от "Софиянецо":

    Да те добавим!
    Всичките тогава западни квартали и села на гр. София(Банишора, Триъгълника, Надежда, Връбница, Орландовци, Обеля, Овча купел, Горна баня) по времето на "Царство България"са били населени с българи от загубените територии. Парцелите за застрояване са били малки около 200 м2 а само ъгловите по 240-250 м2.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 роми и пр.

    14 1 Отговор
    Какви "роми" и пр. те гонят, бе М@нго!?

    Ти не знаеш ли, че така наречените "роми", т.е. "човеци" (ти човек, ром, ли си или си турчин?), а известни от гръцките исторически източници като ЦIГАНI, са се движели след войските на турските султани и са плячкосвали, убивали, опожарявали това, което е останало неплячкосано от турските орди?

    А не знаеш ли, че турци в България НЯМА по признанието на тутския президент Демирел?
    А преди Демирел кой друг известен турчин и турски везир е заявявал, че в България няма турци? - Ахмед Шефик Мидхат паша, пашата на Дунавския вилает.

    Мидхат паша е много силен админстратор и стратег. Той управлява като велик везир и висш държавен служител. Публикува обширна статия с името „Турция в своето минало, настояще и бъдеще“ във френското списание „Ревю сиантифик дьо ла Франс е дьо летранж“, година VII, януари-юли 1878 г., стр. 1152, Целта му е тя да достигне до възможно най-много читатели и евентуално до участниците в Берлинския конгрес. В статията се казва:
    „ ... Между българите има повече от един милион мохамедани. Тези мохамедани не са дошли от Азия, за да се установят в България. Това са потомци на същите тези българи, преобърнати в исляма през епохата на завоеванията и в следващите години. Това са чеда на същата тази страна, на същата тази раса, и от същото това коляно. А между тях има една част, които не говорят друг език освен български.“


    Последните три години от живота си Мидхат паша прекарва в затвора в Таиф,
  • 49 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 7 Отговор

    До коментар #27 от "Факти :":

    Били са Българи, ама преди един век! От тогава са се омешали със сърби, албанци, власи, хървати и т.н. Иначе до сега проблемът да е решен, защото "кръвта вода не става"...
  • 50 копи пейст

    7 3 Отговор
    ВЕСТНИК “РАБОТНИЧЕСКО ДЕЛО” №78 от 04.12.1933г.

    “ЗА НАЦИОНАЛНИЯ ВЪПРОС”

    В брой 23 на в. “Работничка” в уводната статия за Ньойския договор е казано, че с този договор били отрязани живи части от снагата на България, Тракия, Македония, Добруджа и Западните покрайнини. Македония, Тракия, Добруджа - живи части от снагата на България? Как е могла редакцията на пролетарския вестник “Работничка” да допусне в своите колони подобна дива националистическа мисъл, за радост на българските империалисти? Или за редакцията на в.”Работничка” не е още ясно, че Тракия, Македония и Добруджа, не са български земи отрязани от снагата на България, а земи чужди, които националистическа България иска да завладее за да ги подложи на зверска колониална експлоатация? Нима не е ясно на редакцията на в.”Работничка” че фашистка, империалистическа България в съгласие с империалистите победители получи живи части от снагата на Македония и Тракия, които като завладени и чужди земи тя подложи на двойна колониална експлоатация и гнет? Как е могла редакцията на в. “Работничка” да допусне тази дива националистическа лъжа за българския характер на Тракия, Македония, също и Добруджа и по такъв начин да стане проводник на великодържавния български шовинизъм и да му даде право върху Македония, Тракия и Добруджа? Случайно ли е допусната от пролетарския вестник “Работничка” тази недопустима грешка или тук има нещо повече? Ако тук има недоглеждане от страна на редакцията - това е една недоп
  • 51 Разбрал си само

    4 0 Отговор

    До коментар #39 от "Учуден":

    половината от написаното...
  • 52 Не си разбрал

    7 1 Отговор

    До коментар #39 от "Учуден":

    най-важното ! Голямата заплаха за Европа е Ислямът...
  • 53 ТАЯ ГАДИНА ПРОТЕСТИ НЯМА ДА ИМА

    6 4 Отговор
    И МАЯ НЯМА , ДА ГИ ОГЛАВИ , НИТО АТАНАСОВ ЩЕ ВЛЕЗЕ ПАК В НС ...........ЩЕ ИМА ЧИСТКА С ТОЯГИ ! МАКЕДОНИЯ ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ Е ЗАВЛАДЯНА ОТ АЛБАНИЯ И ВЛИЗАНЕТО И В ЕВРОСЪЮЗА ЗНАЧИ СМЪРТ ЗА НАС - АЛБАНЦИТЕ ЩЕ ПРЕВЗЕМАТ ВСИЧКО ЩО НОСИ ПАРИ У НАС ЗА НЕ ПОВЕЧЕ ОТ ГОДИНА
    , ДЖАМИИТЕ ЩЕ СА ПОВЕЧЕ ОТ ДЪРВЕТАТА .......... ДО 10 ГОДИНИ ЩЕ СМЕНИМЕ И НИЕ И МАКЕДОНИЯ ИМЕТО СИ - ЩЕ СТАНЕМ ,,ВЕЛИКА АЛБАНИЯ"
  • 54 Истината

    4 15 Отговор
    България трябва безусловно да пусне Македония в ЕС. Това е най-доброто за нас. Всичко останало е чешене на езици. Нали знаете по-умният отстъпва. От нас зависи дали сме поумняли или още сме си все така прости.

    Коментиран от #59, #62

  • 55 КАКВОТО САЩ Е КАЗАЛ ТОВА ЩЕ СТАНЕ

    4 11 Отговор
    БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА ИЗЧЕЗНЕ .

    Коментиран от #58

  • 56 минувач

    7 2 Отговор

    До коментар #22 от "Въпроси, въпроси":

    зачети се в документите им и ще разбереш доста неща за тях.Основното е просветителска дейност.И провеждане на политика в защита на българските национални интереси на територията на съседни на нас държави.Каракачанов е агент колкото пилето дава мляко.Като студенти преди 1989г.редовно го прибираха и го биеха по районите.Ти във война с комшиите ли искаш да ни вкараш?Едно от редовно задаваните въпроси по време на боя.Не спираше да плюе против Тито,Югославия и сърбите.Баща му беше червен земеделец.Натириха го по провинциалните окръжни съвети заради"опърничавият му син".Не го защитавам.Има си сумати кривини.Но доста направи за популяризиране на темата в България.Да не забравяме,че преди 1989г. беше табу.ВМРО отатък,обаче е фалшива и измислена организация,само взела абривиетурата.Прочети спомените и писанията на Тодор Александров и Иван Михайлов последния истински шеф на ВМРО и ще разбереш каква им е политиката и какви са им били целите.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Ждрольо

    6 1 Отговор

    До коментар #55 от "КАКВОТО САЩ Е КАЗАЛ ТОВА ЩЕ СТАНЕ":

    Кога ти го казаха това?След алкохола и преди белото?Или накрая когато падна в несвяст с опечено пипе?
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 CoфБeлoMopMaк

    4 11 Отговор

    До коментар #43 от "Софиянецо":

    Айде да не си толкова сигурен, че "българската табела" не е обидна за хората от БелоМорска и Вардарска Македония в София! Особено след многогодишните опити на българската държава (и преди 1944, и след 1944, и след 1989) да ги "побългари", ограби и унизи чрез репресии и мръсни мародерски номера! Включително и чрез назначаването за "наследници" на македонските ЖЕРТВИ (борци и съзидатели) на синовете и внуците на техните немакедонски комунистически ПАЛАЧИ - днес изкуствено натъкмени от българските политици (все с произход от БКП+Б3НС+ДС) в ДС-МВРо-вския криминален KATУH на ДС-Ванче караДжамбазите! Maйнaтa й на Б-ия на ДС-караДжамбазите!

    Коментиран от #67

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Мис Ирко

    6 1 Отговор

    До коментар #54 от "Истината":

    Толкова си умен и остър , та чак си вдлъбнат тъпоъгълник .Като си толкова умен , вземи си смени пола и стани джендър , нали сега това е прогресивно и девасратично.
  • 63 акад.ДС-РОМАн

    1 6 Отговор
    Комрад "проф." Топалов е от същия тип БКП-"професори" като споминалия се клоун "проф." Юлиян Вучков!
  • 64 Мани Мани !

    2 6 Отговор
    Бошуна си чешете езиците. Македония ще влезе в ЕС, когато си поиска и както си иска. Късно е вече за китка, или за тояга. Коня Македонски мина ряката. Пеша не моеш го стигна. С нашите кранти сме заникъде.
  • 65 Точен

    3 0 Отговор
    Този ми предаваше в СУ, слагаше се на властта и преди 1989 г и сега. Иначе за югозападните българи /македонска нация няма де факто/ е прав.
  • 66 Всъщност

    1 0 Отговор
    е доста лесно - отнемане на всички български паспорти на макетата. После те сами ще излязат на протести правителството им да клекне и приеме историческата истина,че такава нация и държава е уродливо ,изкуствено понятие и са българи от Македония. Сигурно към 1 милион макета са с български паспорти.
  • 67 Joro

    4 0 Отговор

    До коментар #60 от "CoфБeлoMopMaк":

    Прабаба ми е българка от Крушево,но бяга към България след сръбските кланета и създаването на държава от българи ,зовещи се македонци. Който е успял ,е избягал. Защо не избягаха към Сърбия ,а към нас ? Нали не са българи? Не може предците ти преди две поколения да са българи, после изведнъж да кажеш ,че ти не си. Ок, ако искаш наречи се и сиукс,но това не променя факта ,че в кръвта ти тече българска кръв.