27 Декември, 2021 17:00 5 261 162

Можем да отсъдим разумно или да се опитаме да се снишим

  • нато-
  • българия-
  • русия-
  • украйна-
  • доц. георги цветков

Ако отговорните фактори се страхуват да застанат до нашите съюзници или се страхуват да излязат от НАТО и ЕС, то тогава ще останем в ситуацията на страхливец, на който никой не вярва

Можем да отсъдим разумно или да се опитаме да се снишим - 1
Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар във Фейсбук на доц. Георги Цветков, политолог и експерт по национална сигурност и отбрана:

В последните дни отново избуява обществена дискусия, сравнима по своята полярност с яростното противопоставяне „за“ и „против“ ваксините. Причината е необходимостта от разполагане на допълнителни съюзнически сили на наша територия заради заплахата от ново руско нахлуване в Украйна.

Сериозните изказвания, които представляват риск за националната ни сигурност се допълват от редица други, които се опитват да звучат оригинално, без да си дават сметка за сериозността на ситуацията.

Да ги обобщим:

1. Твърдят, че няма нужда от допълнителни съюзнически сили, тъй като реална заплаха липсва.

Официалните руски източници говорят точно обратното. Има ясна заплаха за ескалация включително в официално изпратените искания, потвърдено от пространното интервю на Путин вчера. А може би някой е получил специални уверения, че това е блъф?

2. Твърдят, че няма нужда от допълнителни съюзнически сили, защото това са чужди войски.

Освен че е абсурдно, това твърдение зле прикрива опит за реално саботиране на нашата национална сигурност. Бих искал да видя поддръжниците му сред яростните привърженици на национална програма за превъоръжаване, но не ги намирам. Щом е така, явно не става въпрос за грижа за собствения ни потенциал, а за откровено подкопаване на отбранителния ни капацитет. Как се нарича такова действие?

3. Твърдят, че няма нужда от допълнителни съюзнически сили, за да не провокираме Русия.

Тук има два отговора.

Първо. Всеки студент в науките за управлението, политиката, сигурността или историята е съвсем наясно с доктрината на сдържането или възпирането. За другите има латинската „Si vis pacem, para bellum” или за любителите на българския спорт или мутренските времена „Бий, за да те уважават“. Никой не може да претендира, че не разбира за какво става въпрос и да маскира умишлената манипулация зад хуморески.

Второ. Ние не сме високопланинска индустриална и банкова държава в сърцето на Европа, с дисциплинирано, обучено и въоръжено население с 99.9% съвместимост с НАТО и най-новите американски самолети. Пропагандиращите „ненамеса“ или „неутралност“ в голям конфликт или прикриват подкопаването на собствената ни сигурност, или са безотговорни глупаци.

Нима някой има гаранции, че Русия ще гледа на нас като на „недо-НАТО“ държава? И са обещали, че специално България ще бъде пощадена?

Как гарантираме неутралността ни спрямо последствията от използване на тактически ядрени оръжия? Или понеже са тактически, това звучи като „малки“ и едва ли не безобидни? Ако Констанца изгори, то радиацията ще спре на Вама веке?

И за размисъл – ако от Солун към Русе се движи военна колона с гориво или конвой с танкове - това военен обект ли е? Или някой надлежно ще съобщава на Русия, че тези сили са или не са български? И получил ли е гаранции, че Русия няма да ги разглежда като военни обекти? Или че руското балканско куче – Сърбия, също ще е „неутрално“ и няма да предава разузнавателна информация или да разбунва Босна и Косово? Или някой наивник и манипулатор ще смята, че в условията на голям конфликт ние ще сме защитено място с мирни птички, пчелички и платноходки?

Последно…

4. Твърдят, че няма нужда от допълнителни съюзнически сили, защото приемаме руското военно нахлуване в Украйна и ще го подкрепим чрез членството си в НАТО и ЕС.

Добре, нека оставим морала на страна и приемем подхода на Realpolitik, без да се интересуваме дали една 40-милионна държава има право да съществува и дали десетки хиляди близки до нас хора ще загубят живота си. Нека приемем тезата на привържениците на „ненамесата“.

Украйна ще загуби територия, но няма да бъде сломена. Ако някой си мисли, че Русия може да преглътне Украйна се лъже. Зоната на запад от Днепър остава сигурна, включително заради едностранно обявяване на от страна на НАТО на зона забранена за полети. НАТО не се намесва с военни сили, но доставя оръжие и друга помощ на Украйна. В Източна Украйна започва дълъг асиметричен конфликт.

Какво печелим ние? Това би трябвало да е основното съображение на тези, които претендират да защитават националния интерес. Какво печелим?

Черно море и цялата зона от Каспийско до Адриатическо море ще е още по-милитаризирана и реално ще е военна зона. Нима някой очаква след конфликта с магическа пръчка напрежението да се свали? А във военните зони няма място за нормална икономика и нормален живот.

НАТО и особено ЕС ще са по-слаби. Вратата за войни на Балканите ще бъде отворена, а Сърбия – окуражена. А Турция? Как ще се държи в рамките на едно отслабено НАТО?

Какъв национален интерес ще защитим при такъв сценарий? Свобода, сигурност, просперитет? Или нашата роля е да саботираме западната система за сигурност? Но в името на какво? Нов ред няма да има – няма кой да го предложи. Насреща има само по-голям потенциал за несигурност и насилие. Всички, които претендират да защитават обикновените хора и са против политиката за сигурност и отбрана водят същите тези хора към нищета и несигурност. Във военните конфликти няма сигурност и просперитет.

Накрая…

Можем да отсъдим разумно или да се опитаме да се снишим.

Ако отговорните фактори се страхуват да застанат до нашите съюзници или се страхуват да излязат от НАТО и ЕС, то тогава ще останем в ситуацията на страхливец, на който никой не вярва.

Обратното е да имаме достойнство и самочувствие. Направили сме верен избор. Заставаме до нашите съюзници от Финландия до Черно море. В същото време изграждаме собствена ефективна бойна сила. Без условности и извинения. С отговорност към себе си.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 104 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    197 21 Отговор
    Не искаме да ставаме плацдарм за чужди войни!Тия дето много викат първи ще избягат ако стане нещо.

    Коментиран от #36

  • 2 Философ

    189 17 Отговор
    По добре снишени от колкото смели и мъртви. И по начало никой не ни заплашва, а българите сме водили две световни войни заради чужди интереси и двете сме ги загубили и сме плащали цена!
  • 3 истина е

    94 12 Отговор
    И натовци и руснаци ни плю-щят като за световно ,како си искат
  • 4 00014

    157 17 Отговор
    На натовските слуги и плюнка им е много. Въртят, сучат все руска заплаха виждат, а натовската агресия, и по-точно щатската - за тях е защита, на някакви ценности. Явно авторът не е разбрал, че в политиката може и се шикалкави. Иначе помним Фердинанд отпреди 100 години. И не забравяме.
  • 5 гадно

    162 13 Отговор
    Всички като тоя експерт които са за чужди войски да нарамват пушките и в Украйна тук не ни трябват
  • 6 Сократ

    147 14 Отговор
    Въпроса е :българите горови ли сме да рискуваме бъдещето си за интереса на чичо Сам в Окрайна? Зад приказките за съюзи се крият лични имперялиски интереси на запада.

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Монгола

    137 10 Отговор
    От кога неутралитета е страхливост, а верния балък по добре ли е?
  • 9 Последния Софиянец

    123 12 Отговор

    До коментар #6 от "Сократ":

    Заради едни тръби дето ги заграбиха американските сенатори искат да мрат нашите деца.

    Коментиран от #16

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Професора

    144 12 Отговор
    Република България какво ще спечели от война с Руската Федерация, щото доста мога да изброя какво ще загуби, а е сигурно, че ще загубим ако
    се изправим срещу Русия за едната похвала на верна болонка!
  • 12 6969

    143 12 Отговор
    Министерството на отбраната бързо да започне да изпраща повиквателни на всички соросоиди и атлантици. Хайде, да ги натоварим на един кораб и да ги пускаме да освобождават Крим. Стига думи, време е за дела.

    Коментиран от #18, #97

  • 13 Атлантик

    15 118 Отговор
    България, с малко помощ от САЩ, ще спре настъплението на руските пияни орди към сърцето на Европа!

    Коментиран от #15

  • 14 Доцент

    114 11 Отговор
    Цветков ако беше прочел нещо от новата история на България, едва ли щеше да дрънка тия небивалици!
    Във всички войни след Освобождението винаги сме успявали да застанем на грешната страна и това е факт.
    Хайде не ни плаши - дяволът не е толкова черен!
  • 15 Последния Софиянец

    62 8 Отговор

    До коментар #13 от "Атлантик":

    Май ти си пиян?

    Коментиран от #25

  • 16 Лети ли рапторчето?

    78 10 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    България ще спечели господарите ще продадът още 8 фърчила на рисунка за нови 3 милиарда лева.
  • 17 Ууу

    85 11 Отговор
    Ми господин политолог, ситиацията в България е по особенна и ти го знаеш. На сегашните ни господари не им пука ако тук се водят военни действия, те това искат да са далече от тях. На Русия също мисля че не й пука за нас, но не мисля че ще ни унищожат ако вземем по умерена позиция. Трябват умни политици родолюбци в този опасен момент. Ние сме малки от нас нищо не зависи, винаги е зависило какво ще се разберат големите
  • 18 Мутафчийски

    45 6 Отговор

    До коментар #12 от "6969":

    Вера Су е готова!Ха ха ха ха ха ха
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Бай онзи

    105 10 Отговор
    Абе голям експерт, няма що! Какво неясно има в позицията на военният министър? Човекът каза че не искаме други да решават вместо нас- точка! И къде видя братя сред украинските бандеровски фашисти , завзели власта след преврат подкрепен и организиран от САЩ?
    Много нещо станахте тези експерти, май ви е увеличила зоба Херо?!
  • 22 EREBOR

    79 10 Отговор
    НАТО стъпи ли с контингент в РБ се почват проблемите, първо на местно ниво се почват престъпления от командирования контигента с местните в Гърция едвам ги изгониха изнасилваня побоища в районите къде имаше контингент.
  • 23 ДаЗдраПерМа

    42 3 Отговор
    зоната на запад от Днепър е под влиянието на поляците, още 2004г. бях в град Каменецк-Подолск и обърнах внимание че надписите на уличните табели са на полски и украински а на кметсвото се веят двете знамена. Исторически полски се смятат областите ровненска, тернополска, ивано-франковска, лвовска и волинска. Ако продължи Украйна да героизира фашистите от УПА Полша може да се намеси официално, имат си такава доктрина още от 2015г. Ако погледнем картата на Украйна от 11 града с население на 300хил жители само три са в на запад от Днепър.
  • 24 Лост

    53 5 Отговор
    Всеки студент знаел. Че те половината студенти навремето можеше и да не завършат средно образование.
  • 25 Атлантик

    24 3 Отговор

    До коментар #15 от "Последния Софиянец":

    По правилно е не изтрезнявам като съм почнал от 2010 та до сега!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Справедлив

    99 11 Отговор
    Пази Боже от такива"експерти" по нац.ни сигурност!!!! Защо ти експерте искаш да направиш българският народ мишена на руските ракети? Нима не помниш изказването на Путин в едно от интервютата му-" А защо ни е свят без Русия"....това дава да разбере дори и на обикновенните хора едно-Русия няма вече да отстъпва пред НАТО и нещата навлизат в сериозна фаза-а приказките останаха в миналото.И още едно да напомня-как бившият шеф на НАТО открито каза,че България е фронтова държава при конфликт с Русия...-за какви допълнителни натовци на наша земя ще си говорим? Те така и в Народното Събрание са викали УРА когато решават да станем съюзници на Германия и обявяваме война на СССР...От такива експерти и продажници си страдаме векове наред! Нима не видяхме позора на американците и НАТО в Афганистан-брадати и неуки талибани ги направиха за смях!
    Нима С Корея е по-силна от Русия та да мислим за война с русите? Или Иран е супер сила та американците не са го нападнали досега-а видиш ли мечтаят за кожата на Мечока...Абе огледайте се наоколо и следете хронологията в света бе"експерти"....

    Коментиран от #103, #141

  • 28 Ювиги Хана

    72 8 Отговор
    Почнаха да ни плашат с турците, а хамериканците казаха, че точно турци трябва да влязат в РБ защото били най близо и имали численост и теххика хахаха хохохо смех смех
  • 29 дАА

    50 16 Отговор
    България винаги е заставала на погрешната страна, чрез нейните продажни политици-в случая Военно Министерство и Президенство.
  • 30 Дуай Липа

    73 8 Отговор
    между другото, базите не са съюзнически, а чисто американски. Безплатни, подарък от признателния български народ
  • 31 Троловее

    18 69 Отговор
    За война говорят само путинските тролове и руската пропаганда в Русия.Обикновените войници в интервюта казват, че са им казали, че НАТО ще ги напада.България може и 80% да са русофили, но не са путинофили, а европейци.

    Коментиран от #45

  • 32 az #Контрапропаганда

    51 8 Отговор
    Съвсем скоро от Вашингтон ще отрежат парите за подобни лаладжии!
  • 33 Отряд ",, Чавдар,,"

    87 10 Отговор
    За кво ме карат да заставам срещу Руската армия за фабриките на Домусчиев и тем подобни или за скъпия ток от Марици 1-3 или да пазя златните мини на Дънди прешас? По времето на,, Варшавския договор" вс. беше държавно беше наще общо държавата се казваше,, Народна република България" на народа и щях да съм мотивиран да пазят държавата собственост която осигуряваше евтин ток и хубава евтина храна на населението и работа!

    Коментиран от #73

  • 34 123

    54 9 Отговор
    Ще пуснат натовците у нас с цел да ни ваксинират и да въведат новия световен фашистки ред.

    Коментиран от #38

  • 35 Хаах

    8 71 Отговор
    Война няма да има, защото Русия е една регионална сила с трактори.Ще има преговори и Украйна ще влезе в НАТО, в замяна на не разполагане на войски на НАТО в една част от Европейските страни вкл. и България.Да питаме тогава Янев и Президента защо бяха на масата на преговорите от другата страна-тази на Русия.Не им минава такъв вариант май.Ще докарат още повече бедност в страната.Кой ще погледне туземците в правителството сериозно и ще им позволи да вдигат стандарт и инвестиране.Импийчмънт и Оставка докато е време.

    Коментиран от #54, #57

  • 36 !!!?

    11 64 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ти ще си последния украинец бе Аланкоуло, защото за Путин Украйна и Заунайская губерния са теритоии записани в завещанието на баба му Путина...не случайно русофилската диаспора е превърнала България в съветско гробище за да се чуства Путин като у руския Гулаг !!!?
  • 37 Sion

    62 6 Отговор
    Днес очевидно грантаджията Джамбазов го играе редактор..Поредният тюрлюгювеч ... Джамбазов, като е толкова мила Украйна и Крим, хващай пушката и оди да ги освобождаваш..

    Коментиран от #43

  • 38 АПАРТЕЙД

    33 4 Отговор

    До коментар #34 от "123":

    Еми да, утре могат да свалят правителство и да назначатпрефек, а нашата армия нищо няма да може да направи!
  • 39 Айдееее...

    50 5 Отговор
    КОЙТО СЕ МИСЛИ ЗА СМЕЛ НА ЛЕТИЩЕТО И ОКРАЙНА КИЕВ ДА ЗАЩИТАВА БЕНДЕРИТЕ КОИТО 8 ГОДИНИ СТРЕЛЯТ ПО НЕВИННИ ГРАЖДАНИ В ДОНБАС!! РБ НЕ Е КНДР И ПОЛЕТИТЕ НЕ СА ОГРАНИЧЕНИ. РБ ЗА ПЛАЦДАРМ НЕ СТАВА!
  • 40 Феодал

    14 29 Отговор
    Когато говорим за Русия и Украйна, все едно, че говорим за Б-я и Македония.Обаче Руския актив по върховете на Държавата ни, третира Македония по инструкции от Кремъл, противоположни на техните спрямо Украйна,На живот и смърт било украйна да е руска и на живот и смърт е Македония да не е с България.ПРОДАЖНИЦИТЕ наши....
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Ами ...

    9 46 Отговор
    Русофилите ще се нас.рат от напрежение. 😀
  • 43 😁😁😁😂😂

    6 3 Отговор

    До коментар #37 от "Sion":

    👍👍👍👍👍👍👍
  • 44 баста

    7 46 Отговор
    Тръгнали путинските тролове да ни облъчват и плашат с азиатско-феодална идеология и война.Каква война ви е чекистките глави.Няма да позволим повече да се изнася революция тип Робовладелско-Феодална.

    Коментиран от #46

  • 45 Ами ...

    7 50 Отговор

    До коментар #31 от "Троловее":

    Не са. Откровено русофилските партии, даже тези с думичката "русофили" в името си, не взеха и 2% на изборите. Но патърдия вдигат до небето. Нали са пенсии, нямат си друга работа. 😀

    Коментиран от #48, #49

  • 46 Шин Фейн

    47 6 Отговор

    До коментар #44 от "баста":

    А ти какво ни облъчваш по соросоидски за светлата дружба с имперялистите от запад
    които 30 години смучат само от България ?
  • 47 Срещу руската измет

    8 58 Отговор
    Русоробската паплач, която пише тук на заплата към руското посолство, само задълбочава омразата ми към тази отвратителна държава и алкохолизирания й народ. Браво на написалия този коментар на ситуацията в момента.

    Коментиран от #50

  • 48 Ами..

    13 4 Отговор

    До коментар #45 от "Ами ...":

    Сам ли си пишеш?
  • 49 Браво

    5 51 Отговор

    До коментар #45 от "Ами ...":

    Това имах изпредвид.От 80 пр. русофили 1 процент са путинофили, останалите са за ЕС и НАТО.Ама нали така руското посолство им спуснало опорките.Азиатци насилници....

    Коментиран от #53, #65

  • 50 ШЕТ АП шекелче

    20 5 Отговор

    До коментар #47 от "Срещу руската измет":

    Направи се на разсеян, че стана много смешен вече.
  • 51 Джамбаза

    45 5 Отговор
    Какво общо има НАТО с Украйна, та иска да праща нашите деца на фронта?
    Най-добре Полша и Русия да си я поделят, да изпратят украинките на Слънчев бряг, а украинците в Сибир.

    Коментиран от #63

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Росен

    9 57 Отговор

    До коментар #49 от "Браво":

    За съжаление наблюденията ми сочат друго. Де да беше така, както казваш. Изключителна малка част са просто русофили, които са влюбени в пияндурската им култура. Огромната част одобряват политиката на убиеца диктатор Путин и си мечтаят България да е копие на Русия - бедна, но "независима" с начело псевдопатриот, който ежедневно да лъже колко велик народ сме, докато сме едно голямо нищо към момента.

    Коментиран от #58, #59

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Човек с памет

    57 5 Отговор
    Единствената държава която от втората световна война насам започва войни и убива хиляди не-военни, е САЩ. С такъв приятел, врагове не ти трябват. Както и с такъв късопаметен доцент.
  • 57 Лавренти

    44 6 Отговор

    До коментар #35 от "Хаах":

    Колко пари вкараха говедарите в РБ щото руснаците само от туризма вкарават милиарди в хазната! Мога да ти кажа колко пари струва тази смешна авантюра на РБ с НАТО милиарди лв струва на бюджета бг!
  • 58 Ами ...

    5 30 Отговор

    До коментар #53 от "Росен":

    За щастие са малко и на преклонна възраст. Което не означава, че не трябва да си почисти къщичката. Много се разсмърдя напоследък.
  • 59 Шадола

    54 5 Отговор

    До коментар #53 от "Росен":

    Президента на Руската Федерация Владимир Владимирович Путин стопи външните задължения на РФ до едни смешни 200 милиарда долара, а американския дълг надхвърли 31 трилиона личи си кой е патриота и кой краде!
  • 60 Срещу американската измет

    12 21 Отговор
    Русоробската паплач, която пише тук на заплата към американското посолство, само задълбочава омразата ми към тази отвратителна държава и алкохолизирания й народ. Отвратен съм от написалия този коментар на ситуацията в момента.
  • 61 Гост

    44 2 Отговор
    Докога българското правителство ще отбягва референдумът по този въпрос? Докато текат кинтите от ЕС ли?

    Коментиран от #77

  • 62 нннн

    42 4 Отговор
    Вместо едностранни умувания по въпроса, да направим референдум за НАТО най- после! Глас народен - глас Божи. Май има 5 процента, които са против гласа Божи и тъкмо те са най- гласовити или само на тях се дава думата...

    Коментиран от #64, #140

  • 63 Да не забравяме

    37 4 Отговор

    До коментар #51 от "Джамбаза":

    Че Сталин подари на Украйна вземи на Унгария Полша и Румъния . Американците трябва да бомбардират Киев и да го задължат да върне тези територии на собствените им народи

    Коментиран от #138

  • 64 Веднага след референдума

    42 3 Отговор

    До коментар #62 от "нннн":

    Тези 5 процента да бъдат мобилизирани и изпратени в Украйна
  • 65 Ха ха ха ха ха

    43 5 Отговор

    До коментар #49 от "Браво":

    Абре неграмотник, първо се научи да пишеш грамотно Нищо не ти се разбира! Знаеш ли какво е пунктуация? От къде "Америка за България" ви събира такива неграмотници:)))))
  • 66 СМРАДЛИВИ МАНИПУЛАЦИИ

    42 4 Отговор
    РУСИЯ НЯМА ДА НАПАДНЕ НИКОГО ЩОТО НЕ И Е ИЗГОДНО А ТОЯ МИСИР ПОДКРЕПЯ АМЕРИКАНЦИТЕ КОЙТО ПРОСТО ИСКАТ ТЕ ДА УПРАВЛЯВАТ НАТО А НЯКОЙ ДРУГ ДА ПЛАЩА /НИКАКВИ РАКЕТИ НА ГРАНИЦАТА С РУСИЯ В ПЕРИМЕТЪР ПОНЕ 300 КМ СЕВЕРЕН ПОТОК ПЪЛЕН НА 100 % А УКРАЙНА СМА СИ ЗАБЪРКА КАШАТА ПОДКОКУРОСВАНА ОТ СЪЩИТЕ ТИЯ САЩ / НАШИЯ ИНТЕРЕС КАКТО И ЕВРОПЕЙСКИЯТ НЕ Е ЗАСТРАШЕН ОТ РУСИЯ ЗАСТРАШЕНИ СА САМО АМЕРИКАНСКИТЕ КАПИТАЛИ И ТЕЗИ НА МЕЖДУНАРОДНИТЕ КОНЦЕРНИ / НЕ ЖЕЛАЯ ДА ПЛАЩАМ СМЕТКИТЕ НА КОНЦЕРНИТЕ ДА СИ ГИ ПЛАЩАТ САМИ
  • 67 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    47 5 Отговор
    Кой ви излъга, че България е в НАТО, в НАТО ни вкараха продажниците на царя българите никой не ни пита дали искаме в НАТО! Българския народ не дължим никаква лоялност на НАТО

    Коментиран от #68, #85

  • 68 Гост

    41 6 Отговор

    До коментар #67 от "🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬":

    НАТО - съюзът, които едно време ни прекъсна пазарите за преработен руски петрол и оръжие, за да ни вкара в криза, че да си продаваме тока и да седим на режим.

    Коментиран от #79, #83

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 ДА ЖИВЕЕ НАТОВСКА БЪЛГАРИЯ

    4 44 Отговор
    Скоро ще овладеем властта в България още по-добре и тролчетата към руското посолство няма да могат да пишат от домовете си така необезпокоявано. Очаквайте скорошни посещения по домовете си, VPN-те няма да могат да ви спасят от правосъдието. Ще ви извлечем от домовете ви пред децата ви, които ще разберат що за национални предатели сте.

    Коментиран от #78, #124

  • 71 ЕВТИНИ НОМЕРА

    32 4 Отговор
    КОГАТО НЕ ИСКАШ ДА ПЛАЩАШ ЧУЖДИ СМЕТКИ / НА САЩ И КОНЦЕРНИТЕ / ТОВА НЕ Е СНИШАВАНЕ А ДОСТОЙНА ПАТРИОТИЧНА ПОЗИЦИЯ А ОСВЕН ТОВА НАТО И ЕС НЕ СА СВЪРЗАНИ КАТО ЧЛЕНСТВО А ПЪК АКО ИСКАТ ЕС НЕКА ДА НИ ИЗГОНЯТ АКО ИМ СТИСКА ЩОТО ТОГАВА ЩЕ ИМА ИКОНОМИЧЕСКИ КОРИДИР МОСКВА СОФИЯ БЕЛГРАД И МОЖЕ И БУДАПЕЩА ОСВЕН ТОВА ПАРИЖ БЕРЛИН И ЛОНДОН СА ДАЛЕЧЕ А ЗА ТЕРИТОРИЯ НА ПЪРВА ЛИНИЯ СЕ ПЛАЩА И ТО СКЪПО НА ДЪРЖАВАТА А НЕ СТОТИНКИ НА ЕЛЕМЕНТАРНИ МАНИПУЛАТОРИ
  • 72 Русенец

    28 4 Отговор
    Това същият доц ли е, който е набор 1985? Та този набор дори в казарма не са ходили?

    Коментиран от #87

  • 73 Ами ...

    9 31 Отговор

    До коментар #33 от "Отряд ",, Чавдар,,"":

    Атакист нали? "Дънди"? 😀 Пишеш глупости. Тока при социализма, въобще не беше евтин, а и често го нямаше. Имаше такъв виц: Космонавтите на космическата станция попитали българския космонавт, къде е България. "Ами ей там, това дето мига като дискотека" - отговорил той. И друг виц се сетих, пак от онова време: Срещнали се в един блок тока и водата. "Здравей Вода - казал тока - Отдавна не сме се виждали". "Ами аз, понеже съм само до втория етаж ..." - казала водата. "Е и аз съм само за един час" - отговорил тока. 😀 И двете често си бяха истина. За "хубавата евтина храна на населението" (запетайка липсва в оригиналния текст): Дядо ми ставаше в тъмни зори, за да се нареди на опашка за хляб и мляко. Защото след 7 часа сутринта, просто нямаше. Плодове и зеленчуци се продаваха само през есента. И хората правеха зимнина - компоти, лютеница, туршия, сладка и конфитюри. Варяха буркани на огън между блоковете, заради "евтиния" ток. "Суровина" за зимнината никак не се намираше лесно и хората с роднини на село, бяха привилегировани. Хайде стига ти толкоз исторически факти. 😀

    Коментиран от #93, #100, #109, #147

  • 74 Ender

    34 4 Отговор
    Който му се воюва да хваща пътя, никой не ви спира, тук искаме мир!!!
  • 75 Хихихихии.. хихихихии

    5 28 Отговор
    РУСОРОБИТЕ-ПИНДОСИ ,ПЕЙЗАНИ, ДРУСАЛКИ И КЮЧЕКЧИИ ЕДВА ЛИ СИ СПОМНЯТ,ЧЕ ДО МОМЕНТА В КОЙТО УКРАЙНА НЕ ДАДЕ...ДОБРОВОЛНО ЯДРЕНИТЕ РАКЕТИ ОТ СССР,..НА...РУСИЯ,..ПУНДЬОВЦИТЕ КРЕЩЯХА ГРЪМОГЛАСНО КАК..."УКРАЙНА ЗАВИНАГИ ОСТАВАТ ТЕХНИ БРАТЯ",...!!!!
    ДОРИ ПОДПИСАХА ДОГОВОР ЗА ...НЕНАПАДЕНИЕ, ПАРТНЬОРСТВО И ЗАПАЗВАНЕ НА ГРАНИЦИТЕ НА УКРАЙНА!!!!
    С,...ПОЗНАЙТЕ КОЙ НАРУШИ ДОГОВОРА В КРИМ, ДОНБАС И ТАК ДАЛЕ???
    И...ЗАЩО НЕ ГО НАРУШИХА ДОКАТО УКРАЙНА РАЗПОЛАГАШЕ СЪС...ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ????
    ХИХИХИХИИ... ХИХИХИХИИ......
    ЕЕЕЕХ..... ПУНДЯ,... ПУНДЯ,.... ПИНДОС ТЬI НАШ
  • 76 Страхул

    7 29 Отговор
    Русофилите баце са НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ.
  • 77 Ами ...

    7 26 Отговор

    До коментар #61 от "Гост":

    Какъв референдум те гони, старче?! Българите го проведоха този референдум. На изборите.
  • 78 ЗАПАСНЯК

    14 5 Отговор

    До коментар #70 от "ДА ЖИВЕЕ НАТОВСКА БЪЛГАРИЯ":

    МАНЛИХЕРАТА Е СМАЗАНА И ПРОСТРЕЛЯНА КУПИЛ СЪМ И НОВА ОПТИКА ПАТРОНИ ТЕ СА НЕМСКИ ОТ 1990 ПОЛОВИН САНДЪК АДЕ ИДВАЙТЕ

    Коментиран от #81, #107

  • 79 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    28 5 Отговор

    До коментар #68 от "Гост":

    Ми да, не разрешават от НАТО държавата да купи машини за пехотата от ВМЗ Сопот ЛТ - МБ 3 за да гушиме чужди западни фирми!
  • 80 Национално Движение Рубладжии

    7 28 Отговор
    +++++++Пропагандиращите „ненамеса“ или „неутралност“ в голям конфликт или прикриват подкопаването на собствената ни сигурност, или са безотговорни глупаци.++++++И двете дядо попе и ДВЕТЕ.
  • 81 Страхул

    4 7 Отговор

    До коментар #78 от "ЗАПАСНЯК":

    Спусъкът да и изпИлиш, че ще пречи.
  • 82 ДаЗдраПерМа

    13 8 Отговор
    всъщност позицията на Янев или Президента нямат практическо значение и по скоро са популистки, ако само на секунда замирише на колебание към атлантическите ценности веднага ще цъфнат двама-трима сенатора и ще им набият канчето (случая Орешарски)
  • 83 Монгола

    12 6 Отговор

    До коментар #68 от "Гост":

    Ти кво искаш бе, пазарна икономика борба за пазар или нещо не ти е оферта пазарната икономика нали това искахте 1990г по площадите ?

    Коментиран от #143

  • 84 Бамбука

    7 14 Отговор
    Преди няколко дни Руски филм се опита официално да игнорира не само какво са е дал България на половин Европа, но и направо да ни заличат от европейската карта. Така са решили, така са действали. Наше право е да си защитим интересите на страната. Нека да бъдем лоялни партньори и запазим достойнството си, така, както това са го правили нашите деди !

    Коментиран от #89

  • 85 НАТО ЕС БГ

    5 29 Отговор

    До коментар #67 от "🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬":

    както за ЕС, така и за НАТО се кандидатства и се покриват изисквания, руска гнусна подлото.

    Коментиран от #91

  • 86 Жоро

    4 18 Отговор
    "Bulls make money, bears make money - only the pigs get slaughtered". Ние сме вечните страхливци които са вечно прецакани. Война няма да има но всички будали ще си свалят картите, ние нашите отдавна сме ги свалили - а именно: вечно мразим силните, и затова силните ни го . Живея в страна от ЕС където на 20 минути каране от вкъщи има 20 американски ядрени бойни глави - поради което бюджета за отбрана е вероятно по-нисък и от българския (900М евро), и никой 5 пари не дава за някаква хипертрофирала Северна Корея.
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 ДаЗдраПерМа

    24 5 Отговор
    от славяните в НАТО ние сме най близки исторически с Русия и би трябвало да играем посредник, който да помогне за сближаване на позициите. Външното да не се снишават а да направят предложение. Много войски и оръжие на наша територия не ни правят голям миротворец.

    Коментиран от #90

  • 89 Рубладжии

    7 23 Отговор

    До коментар #84 от "Бамбука":

    Такива сме и такива ще бъдем.Остави ги руските проксита какво дрънкат.От злоба и безсилие е.
  • 90 Руска подлого

    5 19 Отговор

    До коментар #88 от "ДаЗдраПерМа":

    Българите НЕ СА СЛАВЯНИ.

    Коментиран от #142

  • 91 Лети ли рапторчето?

    28 3 Отговор

    До коментар #85 от "НАТО ЕС БГ":

    И какво беше изискването за членство държавата да стане пазар на вехтории скрап? РБ за 17 години в НАТО е купила само скрап и картинки една шхуна втора ръка от Белгия, 6 вертолета от които един лети и 8 рисунки на самолети, ааа и 5 гумени лодки подарък обаче!

    Коментиран от #92

  • 92 квиченето е големо

    5 22 Отговор

    До коментар #91 от "Лети ли рапторчето?":

    Е това е русофилска заслуга, но нещата се променят бавно, но сигурно.
  • 93 Комуниста

    19 8 Отговор

    До коментар #73 от "Ами ...":

    Нещ лъжеш, това с хляба и млякото когато нямаше беше 1990 г по демократично време вече! От пиле мляко имаше в магазините за храна през социализма.

    Коментиран от #105

  • 94 someone

    28 5 Отговор
    Направили сте верен избор? Нима ? Не е ли същия този избор ,който правихме и в Първата световна ,че и във Втората ? И какво последва от тези трагични избори май хич не сме си научили урока. Отново ще пъчите гърди ( ама без покритие нито икономическо,нито военно) и отново накрая ще сте в отбора на победените защото повтаряте едни и същи глупости вече трети пореден път.
  • 95 янките ВЪН

    28 3 Отговор
    Кербала - В хода на операцията даваме 13 жертви - майор Георги Качорин (загинал на 27 декември 2003 г.), старши лейтенант Николай Саръев (загинал на 28 декември 2003 г.), офицерските кандидати Иван Инджов (загинал на 27 декември 2003 г.), Антон Петров (загинал на 27 декември 2003 г.), Свилен Киров (загинал на 27 декември 2003 г.), Димитър Димитров (загинал на 23 април 2004 г.), Владимир Пашов (загинал на 24 октомври 2004 г.), Гърди Гърдев (загинал на 4 март 2005 г.), Преслав Стоянов (загинал на 3 май 2005 г.), Валентин Донев (загинал на 3 май 2005 г.), Марин Милев (загинал на 21 юни 2005 г.), Цветан Камов (загинал на 14 юни 2005 г.) и Паун Георгиев (загинал на 14 юни 2005 г.). Споменът за загиналите български военнослужещи остава жив. Те са завинаги в редиците на Българската армия. ЗАРАДИ ИНТЕРЕСИТЕ НА СВЕТОВНИТЕ ТЕРОРИСТИ САЩ. Колко трябва да станат жертвите и в мирно време заради САЩ ? трябва ли българия да е под ботуша на американските войски. Спомнете си , че американци и англичани бомбандираха София и други части от старната ! САЩ никога няма да бъде приета като друго освен терористи.

    Коментиран от #99, #106

  • 96 въпрос

    24 5 Отговор
    Този "специалист" има ли военна служба и виждал ли е война - например в Ирак или Афганистан? Знае ли думите на Цар Борис трети - винаги с Германия, но никога срещу Русия? Ще обясни ли защо България от "победена страна" излезе от Втората световна с увеличена територия? Аман от неграмотни и глупави "писачи" .

    Коментиран от #108

  • 97 Адмирал Паси

    14 4 Отговор

    До коментар #12 от "6969":

    ще кара кораба-)))))
  • 98 САЩ...

    21 4 Отговор
    СА ИМПЕРИЯ НА ЗЛОТО
  • 99 27 000 починали

    6 20 Отговор

    До коментар #95 от "янките ВЪН":

    Поради бездарието и малоумието на Рундьо Българоубиеца .
    РУСОРОБИ вън

    Коментиран от #102

  • 100 Прошльо

    26 6 Отговор

    До коментар #73 от "Ами ...":

    Не си измисляй в НРБ ако нямаше храна как населението беше 9,5 милиона!
  • 101 абг

    22 1 Отговор
    Да не сте се объркали ? Този прилича на специалист по национална несигурност, а вие сте писали, че бил специалист по национална сигурност.
  • 102 Лютеница

    19 4 Отговор

    До коментар #99 от "27 000 починали":

    Демокрацията ви мори от 30 години по 150 000 си отиват годишно по статистика. ГЕРБ нищо не наоравига за здравеопазването освен, че фалираха окръжни болници!
  • 103 Ами ...

    3 14 Отговор

    До коментар #27 от "Справедлив":

    Цел на ракети, дрън, дрън. Полетялт ли ракетите, безопасно място няма да има, така, че все тая. Пасквила сам ли го измисли? 😀 Починали си сега. 😀 И си запиши някъде, че въобще не ме интересува дали в света има РФ или няма. Да не ми е родина случайно? 😀 Това за фронтовата държава го разправяй в клуба на русофилите. Никакъв фронт няма да има, никакви ракети, нищо. РФ заплаши Украйна. НАТО не смее да заплашва и с право. Дори украинците не вземат подобни заплахи на сериозно. Даже мобилизация не са обявили. Така, че пий едно лексотанче или каквото там пиеш и се успокой, че я кръвното ще вдигнеш; я захарта. 😀
  • 104 предлагам

    22 2 Отговор
    всички милеещи за нато да заминават по най-бързия начин за Украйна.Там на практика да докажат лоялноста си към евроатланичческите ценности.Вън нато от България!

    Коментиран от #110

  • 105 Ами ...

    0 5 Отговор

    До коментар #93 от "Комуниста":

    Глупости
  • 106 Ами ...

    6 8 Отговор

    До коментар #95 от "янките ВЪН":

    Напразно се пънеш. Няма да стане. Не ви искат българите и това е.
  • 107 Ами ...

    2 5 Отговор

    До коментар #78 от "ЗАПАСНЯК":

    Ти маниера само на картинка си виждал. Какво се пънеш. 😀
  • 108 Ами ...

    6 5 Отговор

    До коментар #96 от "въпрос":

    Ти бил ли си в Ирак и Афганистан?
  • 109 ами...голям смешник си

    22 4 Отговор

    До коментар #73 от "Ами ...":

    тока в НРБ беше 2стотинки на киловат.Можеш да лъжеш само младите и не достатъчно образовани хора.Живота в НРБ беше спокоен,мирен и достоен.

    Коментиран от #113

  • 110 Ами ...

    1 17 Отговор

    До коментар #104 от "предлагам":

    И какъв си ти, че да гониш българите от родината им? Я си хващай чемоданчика и се изнасяй в Москва. Там е родината ти.
  • 111 Marinov

    24 3 Отговор
    АБСИЛЮТНО МАЛОУМИЕ е

    да има ЧУЖДИ Бази и Войски в България,

    тъй като при ВОЕНЕН КОНФЛИКТ,
    НАЙ НАПРЕД Българите ще понесат РАКЕТНИ Удари и станат ПУШЕЧНО МЕСО заради ТЯХ, ЧУЖДИ КОЛОНИАЛНИ интереси и Български ПРОДАЖНИЦИ и ПРЕДАТЕЛИ!

    НЕ ме Интересува Кремъл ,
    НЕ ме Интересува НАТО и т.п.,

    ИНТЕРЕСУВА ме ПЪРВО и САМО и САМО МАЙКА БЪЛГАРИЯ
    и тя да БЪДЕ ЧИСТА и СВЯТА РЕПУБЛИКА а не НЕЧИЯ КОЛОНИЯ и ВИАЛЕТ.

    Коментиран от #115

  • 112 Анализатор

    31 4 Отговор
    Автори на такива коментари явно не познават реалната ситуация. А тя е следната. Руската армия никога няма да навлезе в Украйна, освен ако не бъде провокирана за това. И точно затова Путин предупреждава НАТО да не се разширява на изток. Всъшност срещу какво се бори НАТО. Цялата идиотщина е да се притисне Русия от 30 държави членки на НАТО. Защо? Има една стара поговорка: "Да би мирно седяло, не би чудо видяло!" Готвим се за война и то не каква да е а ядрена.! Пълен абсурд! А може да се седне на масата, да се направи един договор и да се въдвори мир. Как Крим стана руски? Ако САЩ не беше направил "Майдана" или т.нар. "цветна" революция (по времето на Барак Обама такива "цветни" революции никнеха като гъби) Путин едва ли щеше да предприеме действия за овладяване на Крим. Но той си каза: "Сега, като застане про-американско правителство в Киев, САЩ ще изгради на Крим военна база. Така ли? Хайде сага да си го вземем, че да видим каква военна база ще изгради САЩ на Крим. Отново се връщаме на поговорката: "Да би мирно седяло, не би чудо видвло".. Тя е валидна и сега. Ако всичките 30 държави на НАТО не се перчат и показват "мускули" на Русия, тя ще си кротува и никой няма да се страхува от нея. Тя никога не напада първа. Русия не води завоевателна политика. Тя не изгражда военни бази в Мексико, Куба или Канада до границите със САЩ. САЩ са тези, които изграждат военни бази до границата с Русия. Хора опомнете се!

    Коментиран от #114

  • 113 Ами ...

    4 23 Отговор

    До коментар #109 от "ами...голям смешник си":

    Нямам представа колко стотинки е бил тока, бил съм детето, но както вече написах, хората си варяха бурканите на дърва, заради цената на тока. Убеден съм, че на вас комунетата, много ви е харесало да живеете на гърба на народа. Днес трябва да работите. Затова виете. Ами вийте.

    Коментиран от #131

  • 114 Ами ...

    4 26 Отговор

    До коментар #112 от "Анализатор":

    Ти се опомни. Окупацията на Крим, си е окупация. Кой води две чеченски войни? Кой нападна Грузия? Днес Кой се опитва да превърне Украйна в заложник? Ако РФ не водеше агресивна политика, съседните държави нямаше да търсят защита от НАТО. А иначе си прав - "Който сее ветрове; жъне бури." Дойде време за жътва.

    Коментиран от #116, #121

  • 115 Ами ...

    4 8 Отговор

    До коментар #111 от "Marinov":

    Ако полетят ракетите, няма да има къде да се скриеш. Ако не си умрял от страх много преди това. 😀

    Коментиран от #133

  • 116 Захарска

    21 1 Отговор

    До коментар #114 от "Ами ...":

    СССР беше уникална държава, състояща се от отделни федеративни републики. През 1991 година СССР се разпадна на отделни независими републики по НЕПРАВИЛЕН начин заради слабохарактерния Елцин. Той направи тогава много грешки. И впоследствие Путин до изветна степен "почисти" неговите грешки. Но всеки щев установи, че този дълъг процес на разпад, къде с мирни средства, къде с леки военни конфликти, се развива в рамките на границите на бившия СССР. В какви войни РФ след 1991 година е излязла извън тетоторията на бившия СССР. В никакви! С Башар Асад в Сирия - това е друго дело. Крим се установи руски с хитрос без да се изстреля нито един патрон. И то заради спретнатия от САЩ "майдан" в Киев. Чечения, Абхазия, Грузия, Луганск, Донецк. Молдова и т.н., това са вътрешни конфликти в границите на бившив СССР. Да, много трудно може да се "раздели баницата" на бившия СССР. Защото самия СССР беше една уникална много национална държава на два континента. И тя не можеше да се разпадне с магическа пръчка "за една нощ". На всеки здравомислещ човек е ясно, че този разпад постепенно ще затихне и ще се установят нормални взаимоотношения между бившите републики, изграждаши бившия СССР.
  • 117 В.В.П.

    18 1 Отговор
    Какъв е паритета,на силите ,когато конфликта е в Украйна,Донбас,а разположените сили са в България,Новосело.??.Какво ще надделее в Конфликта??.Как ще помогнат НАТО на Хохлите.?.Отивайте и се бийте за Донбас,янки.!.Укрите ви чакат.Минавайте през Сев.Ледовит..Или ще ги изоставите като Афганистан.??.Рф ,не е Афганистан.да знайте ей,!Имат зловещи оръжия .
  • 118 Лукашенко

    24 1 Отговор
    Целта на САЩ е ясна. Те не са се загрижили за икономиката и просперитета на Украйна. Насъсквайки двата съседни народа, украинския и руския, тяхната цел е една. Да се тормози Русия и да не ѝ се дава и ден мир и спокойствие. И украинският народ "залапа въдицата". Украйна никога няма да стане просперираща държава ако се изгради на основата на омразата ѝ към Русия. Да насаждаш и възпитаваш поданиците си в омраза към съседната дуржава, да ставаш и да заспиваш с омраза, това е безумие. Така Хитлер за десетина години създаде армия от убийци. Видя се до къде доведе тази политика. Германия през 1945 г. беше в руини. Сега младите германци, където и да идат се срамуват от бащите и дадовците си. Затова по-злочвещ е проблема с възпитанието на украинците. САЩ се опитаха да нпаравят същото и в Беларус, но срещнаха яростна съпротива от управлението на Лукашенко. Тук Путин изигра много добре своите карти и предотврати евентуален белоруски "майдан".
  • 119 Анонимен

    22 1 Отговор
    Доста платени атлантици изпълзяха активирани от господарите си напоследък за да създават впечатление че народа копнее от желание да стане пушечно месо за господарите им . Такава позиция е равносилна на предателство и трябва да получи най-сурово наказание ( не по сегашните мекушави закони ) . Ако толкова желаят - да се запишат със целите си семейства да воюват за каузата на господарите си - ние не желаем да ставаме курбан за тях !
  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Бай Шиле

    17 1 Отговор
    Г-н доц.Цветков ти не беше ли "експерт" от квотата на г–н Плевненлиев?
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Морски

    6 2 Отговор

    До коментар #70 от "ДА ЖИВЕЕ НАТОВСКА БЪЛГАРИЯ":

    Аве пик.йо😂
  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Чичо Дик

    16 1 Отговор
    Когато руските ракети почнат да падат на наша територия, първите които ще се скрият са битовете и така наречените експерти. Преди 20 години решението да влезем в НАТО беше прието и реализирано от шепа западни подлоги без всенароден референдум по такъв важен въпрос за бъдещето на България.Ако някои ми разправя че аз или българският народ е длъжен да воюва за интересите и печалбите на подобна група от западни поклонници горчиво се лъже. А ако на НАТО не и харесва мнението и поведението на огромното количество от хора БГ, нека да ни изключат от НАТО за лошо поведение!
  • 127 Nnnnn

    13 1 Отговор
    Такива експерти като този и такива като Кирил Петков,които са съгласни за чужда войска в България са за Белене да нахранят прасетата с тях. Нали през втората световна война бяхме заедно с нашите съюзници Германия (и сега сме им съюзници в ЕС )и какво стана после? Бяхме с нашите съюзници Германия и през първата световна война ,и какво стана тогава? Може ли този политолог да каже какво стана като бяхме с нашите съюзници? Загубихме северна добруджа,Македония,западните покрайнини и обвиняват за всичко СССР. България беше от отбора на загубилите войната и затова си носи последствията. Ако пак сме в отбора на губещите ,какво ще обясняват на народа? Ще си отидат по западните държави откъдето са дошле. Ако случайно Турция бъде от победителите,тогава ще се простим с Източна Румелия.
  • 128 Nnnnn

    16 1 Отговор
    Американците не им пука,че в България или в Черно море се водели военни действия. През втората световна война една бомба не е паднала в САЩ и не е спирало технологичното им развитие.Винаги военните действия се водят в Европа и Азия. Един път да са в северна Америка да усетят и те тръпката от това да им падат бомби.
  • 129 Чичо Дик

    17 1 Отговор
    В коментарите западните ботове (тролове) като папагали повтарят че руснаците са пияници и армията им е от трактори и колхозници.Нека тези същите тролове да попитат немците през 1942-45 как руските трактори ги мачкаха чак до Берлин! А най-големите пияници и развратници са англичаните. 20 години работя с английски клиенти и им знам и кътните зъби.Никои от тях няма да тръгне да воюва с Росия заради няколко ненормални политици в НАТО . Единственото което могат да направят е да седнат и да се наричат с руснаците , както го правиха на световното по футбол през 2018 в Росия.
  • 130 Чичо Дик

    13 2 Отговор
    "Факти" вие кога ще започнете да пускате статии и на експерти с противоположно мнение на господина доц. Цветков???
  • 131 Ами ами

    9 2 Отговор

    До коментар #113 от "Ами ...":

    бил си малък...и сега си малък...
  • 132 Хей,

    20 1 Отговор
    Сукалчето Цветков, родено в Каварна през 1985 г. и завършило политология! Кого наричаш глупаци - баща си и майка си ли?

    Загрижил се нашият за Констанца, че радиацията можела да стигне и до Каварна!
    Затова, дайте да дадем задниците си на чуждите войски на нато, че цяла България да е покрита с радиоактивност!

    Нали България има своя собствена войска и е част от нато?
    Защо сме в нато изобщо?
    Ами защото ЕС беше сиернцето в капана на нато. Защото не ни пускаха в ЕС без да щракнал капанът на нато зад гърба ни.
    И каква полза от нато - виртуална!!! Ако ни нападне не-натовска държава, нато съгласно рекламирания чл.5 от договора, БИ СЛЕДВАЛО ДА НИ ЗАЩИТИ! И сега от какъв зор да вкарваме чужди войски в България без никой да ни е нападнал и най-важното - без никой да ни заплашва с нападение или с териториални претенции, освен самото нато и по специално Турция - втората конвенционална сила на нато след САЩ.

    Абе, този Георги с акъла си ли е? Какви ще са тези чужди натовски сили в България? Ами ако са турските? Или първо, още американци, а и после и тутците?.. Окупационен турски корпус за повдигане на духа и сепаратиските стремежи на някои екстремистки потурнашки сили в България...

    И какво ще стори нато, ако Турция окупира Югоизточна България? Ще обяви война на най-голямата натовска сила в Европа???? Или ще тълкува чл. 5 от договора като разкандърдисване на туския аскер?

    Явно никаква чужда окупационна натовска войска повече не е нужна в България. Не

    Коментиран от #144

  • 133 Абе ами

    11 1 Отговор

    До коментар #115 от "Ами ...":

    много активно го даваш, отскоро ли си зачислен във ведомостта? Сигурно си на изпитателен срок? Така, така, старание трябва...
  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Тоя дрънка

    18 1 Отговор
    на кухо, че и си вярва на глупостите.

    Ако Царство България беше ербаб по време на Втората световна война и спрямо СССР, така както беше ербаб към САЩ и Великобритания, нямаше да се разминем само с 4200 души убити и починали от раните си след варварските англо-американски бомбардировки над цилилното българско население, ами щяхме сега да имаме българска държавица с територията на Княжество България, но без Южна Добруджа, която щеше да е върната на Румъния, а Гърция и Югославия щяха да си поделят Южна България.

    Добре че Сталин и Молотов защитиха териториалната цялост на България на мирната конференция в Париж през1946-1947 година и порязаха домогванията на Герция и Югославия, подкрепяни от Великобритания, които искаха Пловдив, Родопите и Пиринска Македония!

    Но България беше защитена от СССР, защото нито обяви война на СССР, нито изпрати български войски срещу СССР!!!!
    С Обявяването на война на българското про-фашистко правителство от СССР на 05.09.1944 г. СССР предотврати подготвяното от Великобритания нахлуване на 29 турски дивизии в България и окупирането на Югоизточна България от Турция, от една страна, а от друга страна изпълни постигнатата договореност с САЩ и Великобритания за съгласуваната съветска зона на влиание.

    ДНЕС НЯМА КОЙ ДА ЗАЩИТИ БЪЛГАРИЯ ОТ ТУРЦИЯ.
    САЩ СА ОТВЪД ОКЕАНА И ИМ ПУКА ЕДИНСТВЕНО СА КИТАЙ И ЗА РУСКИТЕ НЕСМЕТНИ БОГАТСТВА!
    На Балканите нато=турция.
  • 136 Дядя

    14 0 Отговор
    Младежа "специалист" по национална сигурност виждал ли е Ишпионин? Вербувал ли е агент, провеждал ли е срещи, писал ли е доклади, влизал ли е в явочна квартира? Пранирал и осъществявал ли е оперативни комбинации? Айде биберона и след "Лека нощ деца" в кревата!
  • 137 Конник

    17 1 Отговор
    Можем и по друг начин. Има трети път!
    Гърция е член на НАТО и въпреки това не стана плацдарм за войната срещу Сърбия! Хората излязоха на улиците и не позволиха военни колони да заминат за Сърбия. Потрошиха камионите им. Не дадоха летищата си за бомбардировачи.
    (от Солун към Русе се движи военна колона с гориво или конвой с танкове Защо трябва да се движи? Ние сме суверенна държава.
    После и българска армия ли ще пратиш доценте? Той и Цар Борис не прати български войски срещу Русия!
  • 138 Някой

    13 1 Отговор

    До коментар #63 от "Да не забравяме":

    Сталин не подарил нищо на Украйна , защото за Сталин Украйна е една цяла и неделима част от СССР . Тоест Сталин е възвърнал могъществото на Русия прибавяйки територии към Покрайнината. И сигурно Сталин се е обръщал в гроба , гледайки предателствата на тези които са го наследили. Ако СССР имаше хипотетичният шанс в ръководството на държавата да има хора от калибъра на Сталин , то сега СССР щеше да е много пред Китай .
  • 139 Капитана

    12 2 Отговор
    Искам да ме мобилизират да се бия срещу Русия. Малеее що офицер и джендър дето вдигат ръка срешу Русия ще натръшкам като този доцент си нямате на идея.
  • 140 Watchdog

    12 0 Отговор

    До коментар #62 от "нннн":

    5 процента ли? Не са повече от 500 заблудени пуйчета на жълтите павета в София, които нямат акъл да си намерят някаква достойна работа, а се препитават от чуждестранни грантове като пропагандират неоколониални ценности, на които никой не вярва.
  • 141 много справедлив

    6 1 Отговор

    До коментар #27 от "Справедлив":

    Съгласен сас почти всичко което си написал .но грешиш вав едно не сме обявявали воина на ссср даже посолството на ссср не е спирало да работи вав България по време на втората световна воина .ссср ни обявява воина когато са на границата на българия мисля че датата е на 6 7 или 8 септември 1944 година
  • 142 Гост

    9 2 Отговор

    До коментар #90 от "Руска подлого":

    Българите СА СЛАВЯНИ. Етническата принадлежност се определя по културноисторически белези. На нас не само езикът ни е славянски, ами и обичаите ни, че и кръвта ни са славянски.
  • 143 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #83 от "Монгола":

    Прекъсването на пазарите ни не беше пазарна икономика, а военна стратегия.
  • 144 Хей

    10 0 Отговор

    До коментар #132 от "Хей,":

    (продължението, което беше изтрито)

    Явно никаква чужда окупационна натовска войска повече не е нужна в България. Не са ни нужни и американските военни бази - законни цели за руските ракети в случай на война САЩ - Русия.

    Нужна ни е собствена силна войска и гаранция от Русия и Китай срещу натовска Турция, защото на САЩ не му пука за България! За САЩ България е нищо повече от военен полигон и плацдарм за агресия срещу
    държавата, която създаде съвременната българска държава на 03.03.1878 г. - БРАТСКА РУСИЯ, - освободила българския народ от турско робство, предпазила го от геноцид подобен на Арменския геноцид в началото на 20-ти век, създала ЦЕЛОКУПНА САН-СТЕФАНСКА БЪЛГАРИЯ!

    Дълбок поклон пред подвига на императорската войска на цар Александър II - Цар Освободител, - част от която е и героичното българско опълчение, проливало кръвта си заедно с братята руснаци срещу турските поробители!

    Коментиран от #149

  • 145 Пука ми

    10 0 Отговор
    Не може да се дава Думата само на ОТКАЧЕНИ войнолюбци - про натовски
    Настроени ! Такива лакеи са готови да
    Направят. Бг мишена на пряко ВОЕННИ действия само за да изпъкнат в очите на Западните си господари ! Ако стане конфликт. Народа ПЪРВО. ТЯХ ЩЕ ГИ. РАЗСТРЕЛЯ !
  • 146 Др нпу

    5 0 Отговор
    Другаря професор да хваща автомата и да ходи да ни брани от агресията лично с положението си
  • 147 Оня с магарето

    3 0 Отговор

    До коментар #73 от "Ами ...":

    Кажи някой виц за миналата зима в Тексас
  • 148 Ти не разбираш

    1 2 Отговор
    Руснака, ще го навре на щерка му, а то ще развява руско знаме. Няма такива тъпунгери.
  • 149 Нервим се

    0 3 Отговор

    До коментар #144 от "Хей":

    Виж по Сан Стефанският мирен договор каква територия има България. Къде е умник "братски"??.....

    Коментиран от #151

  • 150 Реалист

    5 0 Отговор
    Заради тъпунгери, сме 5 века роби!!! Веднага, след като турците ни окупират, Монголците разбиват турската армия при Анкара, но наши се били на турска страна, вместо да възстанем. Баязид го водят на каишка, а нашите жени плачат.
    Василе Левски, знам колко сам си бил.
  • 151 03.03.1878 г.

    5 0 Отговор

    До коментар #149 от "Нервим се":

    Територията на целокупна България, договорена на 03.03.1878 г. между Освободителката ни от османско иго - Руската православна империя и Османската империя - ислямски халифат, е включвала и ЦЯЛАТА ОБЛАСТ МАКЕДОНИЯ, останала по силата на Берлинския договор в Османската империя; и поморавието (сега в Сърбия), дадено пак от враждебниците на България - Англия, Франция, Австрия на Сърбия на Берлинския конгрес на 01.07.1878г.; и отнетите ни след ПСВ Западни покрайнини; и Беломорието, дадено от враждебниците на България на Берлинския конгрес обратно на Османската империя (което сега е в Гърция); и онази част от Южна Добруджа, която по силата на враждебния за България и Русия Берлински договор е дадена на Румъния на 01.07.1878г.

    Обща територия от 175 хиляди квадратни километра с излаз на две морета и с обединен целокупен Български народ! Нямаш ли карта на Сан Стефанска България? - Потърси в гугъл!

    Коментиран от #153, #154

  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 Нервим се

    0 2 Отговор

    До коментар #151 от "03.03.1878 г.":

    Нали "братска" Русия е била на тези конгреси, като победител, защо не ни е защитила?? Май ни е спазарила, май.

    Коментиран от #156, #158

  • 154 Нервим се

    1 0 Отговор

    До коментар #151 от "03.03.1878 г.":

    И, да имам карта, 220хил. Кв. Км
  • 155 КЛОШАР

    2 0 Отговор
    Е ТЕ НА ТОВА НЯЩО МУ СЕ ВИКА БОКЛУК
  • 156 ЧОБАН

    2 0 Отговор

    До коментар #153 от "Нервим се":

    АМИ ЩО ДА ЗАЩИТАВА ШМЕКЕРИ / ГЪРЦИЯ СЕ ОСВОБОДИ САМА СЪРБИЯ СЪЩО Е ВИЕ КВО ИСКАТЕ ХЕМ ДА ЗАГИНАТ 100 000 РУСНАЦИ ХЕМ ДА Е БЕЗПЛАТНО А НЕЩО ДРУГО

    Коментиран от #157

  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 Разбирам те!

    3 0 Отговор

    До коментар #153 от "Нервим се":

    Ти не си виновен!

    Само кажи, с Цв.Цв. в едно и също помощно училище ли учихте?

    Първо, нямаш хабер за Сан-Стефанска България. Питаш. Не си внимавал в час по история!
    Второ, питаш - нали Русия е била на Берлинския конгрес и слагаш в кавички братска Русия? Защо бе, @хм@к!? От така нареченото малцинство ли си? За мен е братска, защото сме братя християни и братя по кръв, а за теб е в кавички, защото не си българин, така ли?

    Защото българите не задават неестествени за тях въпроси.

    А защо Русия на конгреса е била сама срещу целия западен свят! Останалите живи опълченци ли да я защитят от нова Кримска война срещу всички!?

    Питай защо ние по време на Първата световна война сме били в съюз с Османската империя, срещу братска Русия, в съюз с тези които ни клаха, сменяха чиповете и ни нахендриха цiганiте, които да ни тровят живота и след като руските братя ни освободиха от турския поробител!

    Питай каква е ролята на царство България в победата на юдо-болшевиките в Руската империя и създаването на СССР, благодарение на вероломно нарушения неутралитет от германския агент Фердинанд и българска политическа каста, с което същите удължават с две години ПСВ, помагат на юдо-болшевиките на Ленин, Свердлов и Троцки, и в крайна сметка предизвикват Франция и Великобритания да осакатят България и да я лишат от излаза на Бяло море!
  • 159 националист

    2 0 Отговор
    Украйна това си е Киевска Русия и е работа на Русия да реши проблема със фашисткия режим в Киев.Украйна не е наш проблем и не е работа на нато мато и съветските американски щати и европейския съветски съюз да се месят във вътрешните дела на Русия и Киевска Русия.
  • 160 БорисОFF

    0 0 Отговор
    Позицията на г-н Цветков е ясна.
    Дали ще се съгласи изцяло, частично или не с нея е право на всеки читател.
    Само три въпроса към него:
    1. Защо заявявате, че Русия ще нахлуе в Украйна? И съответно подменята "Ако искаш мир, готви се за война" с "Бий мутрите...". Много експертно, няма що.
    2. Не избързвате ли малко с разполагането на силина НАТО? Защото НАТО няма "готови" сили, които да разположи у нас. Докато бъдат създадени ще минат поне 2-5 години. А ако в момента се разположат сили на НАТО у нас, то това биха били сили, които се придават на НАТО само във време на война - каква реакция да очакваме от Русия на подобно развръщане?
    3. Случайно да сте чели, изследванията на общественото мнение в Европа - едва около 30% счита Русия за евентуална заплаха, а готовите да воюват с нея рядко надскачат 15%?
    И, нека напомня, едно интервю на цар Борис ІІІ пред "Тайм" от 1941 г.: Министрите ми са англофили, генералите - германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил. И сега е подобно - министри и генерали - германофили и англофили (НАТО), народът - русофили. Колко българи според вас са готови с оръжие в ръка да воюват за Украйна? Която дори отне правото на сънародниците ни там да учат на собствения им език.
  • 161 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 162 Този коментар е премахнат от модератор.