Last news in Fakti

30 Декември, 2021 19:00 2 887 112

Краят на "Мемориал" - предвестник на още по-големи репресии в Русия

  • русия-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • алексей навални

Путинова Русия се е засилила към горещата фаза на една нова Студена война срещу Запада

Краят на "Мемориал" - предвестник на още по-големи репресии в Русия - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Разпускането на реномираната руска правозащитна организация "Мемориал" e знаково. Путин очевидно води Русия към още по-мрачни времена, смята Роман Гончаренко.

Маските паднаха. Това изречение е колкото банално, толкова и вярно за пореден път. Защото вчера дойде поредното разочарование за онези, които още вярваха, че в путинова Русия все още има място за "Мемориал" - най-реномираната правозащитна организация в страната. По искане на прокуратурата и с благословията на Върховния съд международната структура на организацията беше разпусната. Същото навярно скоро ще се случи и с едноименния Център за защита на човешките права. Двата органа на руската съдебна система в случая действаха в съзвучие с интересите на президента Владимир Путин.

Но това не е просто поредното решение да се ликвидира неправителствена организация, която Кремъл не харесва. В случая беше прекрачена и последната граница. Оттам нататък Русия ще е друга.

"Мемориал" открай време е трън в окото на Владимир Путин. Организация, която разследва престъпленията на КГБ, срещу един бивш офицер от същия този КГБ, който в момента изпълнява длъжността президент на страната. Т.е. всичко е ясно. "Мемориал" поддържа жив спомена за терора, упражняван от Сталин, и за неговите престъпления срещу собствения му народ. А Путин и неговото обкръжение, в което влизат главно бивши офицери от КГБ, искат руснаците да забравят тези мрачни страници от руската и от съветската история. И чрез смазващата си пропаганда почти са успели да изтрият тези спомени от паметта на хората.

Следващите репресии няма да закъснеят

Прокуратурата без да иска разобличи замисъла на Путин, като формулира обвинението срещу "Мемориал" по следния начин: "Създава на СССР неверния имидж като терористична държава". Констатацията, че "Мемориал" уж бил действал в нарушение на Закона за чуждестранните агенти, е всъщност само най-обикновен претекст.

Някой циник би казал, че Путин дори не е имал нужда да закрива "Мемориал", защото организацията тъй или иначе отмираше. Създадена от Нобеловия лауреат Андрей Сахаров, тя преживя звездните си мигове в края на 80-те години на миналия век. Тогава нейните активисти издигнаха пред самата централа на КГБ на площад "Лубянка" паметна плоча за жертвите на ГУЛАГ. Този бе символ на промяната, която Путин от години се опитва да преобърне. И очевидно съвсем скоро ще успее. Напоследък значението на "Мемориал" в очите на руското общество спадаше все повече, в ръководството му вече участват само ветерани. Т.е. организацията сякаш спря да представлява голяма заплаха. Но защо тогава решиха да я разпуснат?

Изглежда, че гласът на правозащитниците от "Мемориал" все пак не е бил толкова слаб, колкото му се иска на Кремъл. А няколко нови инициативи направо разгневиха властта. Например - информационният портал за арестувани активисти, който също беше закрит.

Позорното решение на руското правосъдие да разпусне "Мемориал" освен всичко друго е предвестник на още по-мрачни времена. Защото в Русия наистина може да настъпи още по-непрогледен мрак. Путинова Русия се е засилила към горещата фаза на една нова Студена война срещу Запада. А една правозащитна организация, която Западът цени особено високо, би могла сериозно да попречи на подобна операция. И в момента вече трябва да се опасяваме, че срещу опозицията и срещу инакомислещите в Русия ще се надигне нова вълна от репресии и терор. За целта силният човек в Кремъл иска окончателно да си развърже ръцете, а не непрекъснато да слуша от активистите на "Мемориал" критики по повод все новите и нови политически арести.

"Мемориал" ще се завърне

И излиза че Путин е спечелил, така ли? Не, разбира се.

Защото "Мемориал" ще продължи дейността си в нелегалност и от чужбина. Ще продължи да разследва фактите за сталиновия терор и за потъпкването на човешките права в днешна Русия. И ще надживее управлението на Путин. Не само ще го надживее, но един ден ще се посвети и на неговото изучаване и осветляване.

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 78 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ханс

    160 29 Отговор
    Изключително правилно решение,доста закъняло .Но по-добре късно отколкото никога.Немско зеле - изключително тъпа и жалка медия

    Коментиран от #73

  • 2 Госあ

    158 26 Отговор
    Мачкай сороснята Путине ! Да квичи, че чак ние да я чуваме ! Музика за ушите, само това ни остана !

    Коментиран от #5

  • 3 00014

    137 21 Отговор
    Плач, доларите спират.
  • 4 3.14К

    138 22 Отговор
    Много сте зле DW и личното мнение на автора.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гаглей

    31 143 Отговор
    Голяма държава, гладно население, ниски доходи, икономическо джудже, въпреки природните ресурси. Корумпирана, окрадена

    Коментиран от #8

  • 7 Пучо Капучо

    133 20 Отговор
    Ха-ха, тия от Зелето нямат равни. То бива-бива простотия, ама чак толкова, не бива. Ще кажеш на някой какво да прави в собствената си държава. Това да ви е България бе, зелчовци?! Или сте позабравили колко бой хапнахте от руснаците?
  • 8 гошо

    38 13 Отговор

    До коментар #6 от "Гаглей":

    ганглий, територията ли имаш извнапредвид?

    Коментиран от #17

  • 9 Смешници

    136 16 Отговор
    А нима в най "демократичната" държава е по различно? Авторе ако имаш съвест погледни САЩ и ще видиш доста по недемократични неща от лошата Русия,но явно аршините ви за мерене да доста различни.Какво би станало ако Русия беше атакувала нормални държави като Югославия,Сирия и Ирак? Стига с този цинизъм,няма глупаци вече по света и най малко ние българите сме глупаци с лъжите ви и агитацията ви.Весели празници на всички и да живее православния свят,да живее България,да живее Русия.

    Коментиран от #65

  • 10 Пропагандистите на сороснята

    103 14 Отговор
    👎👎👎👎👎 Пропадналите от DW!
  • 11 Мечо

    120 11 Отговор
    Руска правозащитна организация финансирана от САЩ и ЕС. И кае и е руското бе DW?
  • 12 Това е защитна стъпка на РФ

    93 8 Отговор
    срещу информационните нахалници, които водят анти държавна пропаганда. Може да не се харесва на някои, но е разбираемо от гледна точка на Кремъл. Според техните комантатори и без това информационната обстановка в РФ е прекалено либерална. Прекалено - защото отвън поддържани медии са нежелани за РФ, особено когато водят русофобска политика.
  • 13 Сороснята

    67 8 Отговор
    Чичо💩С💩О💩Р💩О💩С!!!
  • 14 САТЪРА НА ХАНА

    90 12 Отговор
    КАК СЕ НАРИЧА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН НА ГЕРМАНСКА ДЪРЖАВНА ЗАПЛАТА ???? ЖУРНАЛИСТ РЕНЕГАТ

    Коментиран от #76

  • 15 Лонг Зи

    68 10 Отговор
    Ма са гадни от избушеното Велее.. Дойчее..
  • 16 питам

    74 10 Отговор
    Путин след 20 г разбра, че 5 колона трябва да се изчегърта. Защо пропиля толкова време. А Венедиктов до кога ще го търпят. Разните Невзоровци, Шендеровци, Биковци и тем подобни до кога ще ги търпят.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 In memorial

    85 12 Отговор
    А ние очаква с нетърпение краят на Дойче Зеле - пропагандната машина на ЦРУ, опитващи се безпардонно да налагат неофашизма, империализма и колониализма под формата на евроатлантически ценности в източна Европа. Жалки опити от една държава останала без всякакъв суверенитет, подчинена и унизена от краварските кални ботуши! Всяка втора тяхна статия е насочена срещу Русия и православието, но дори не се усещат какъв обратен ефект постигат.
  • 19 ЕВРО НЮЗ

    71 6 Отговор
    ФАКТИ ПУБЛИКУВА МНЕНИЯ С ШИТОК СПЕКТЪР ОТ. ГЛЕДНИ ТОЧКИ, ЗА ДА НАСЪРЧАВА КОНСТРУКТИВНИ ДЕБАТИ.... извинете това ли пише в началото или имам халюцинации........ ...... СВОБОДА ЗА ДЖУЛИАН АСАНЖ. ПОКАЗАЛ ФАКТИТЕ ОТ ПОСЛЕДИЦИТЕ НА ОРГАНИЗАЦИЯТА ЗА ДЪРЖАВЕН ТЕРОРОЗЪМ...
  • 20 УСА АГЕНТИ

    71 8 Отговор
    Много търпеливи в Русия. Ако беше в САЩ отдавна да са в затвора като чужди агенти

    Коментиран от #57

  • 21 kkk

    70 7 Отговор
    Поредната гнусна и миризлива помия на дойче зеле която няма и да прочета...
  • 22 ДаЗдраПерМа

    29 5 Отговор
    гледам Путин дал руско гражданство на съветничка на Рейгън Suzanne Liselotte Massie
  • 23 За вас бунтовници

    68 7 Отговор
    А за нас терористи. Помним как всички чеченски главорези бяха наричани бунтовници. Даже когато показаха как режат глави на пленени руски войници за САЩ и нашите си соросоиди бяха борци за свобода
  • 24 ФЕЙК НЮЗ

    41 4 Отговор
    Вече ще се казва на Евронюз
  • 25 Изостанал

    52 5 Отговор
    Некои хора на запад и техни протежета на изток са изостанали много и се намират в 90 те.
    Този филм свърши много отдавна и повторение не може да има. В развитите демокрации е така - върховенство на закона.
  • 26 А50

    47 7 Отговор
    Мрачни времена, да, за либерастите
  • 27 Дойче Зеле

    49 5 Отговор
    И не е нужно да се чете!Държавата е по важна от каквито и да е организации.А немците да си гледат джоланчетата с картофите и бирата.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Бесен - Язовец

    48 5 Отговор
    В тоя пропаднал сайт редовно правят дълбоко гърло на сороснята.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Никакви съмнения, че

    26 3 Отговор
    ще продължите да подривате собствената си държава от отвън.

    Коментиран от #67

  • 32 Бесен- Язовец

    29 3 Отговор
    .(с)пермогълтачите от сайта (с)перма бг!
  • 33 Пропаганда

    52 5 Отговор
    Защо ли пак ни притиквате мнението на някакъв анонимен соросоид

    "Позорното решение на руското правосъдие да разпусне "Мемориал" освен всичко друго е предвестник на още по-мрачни времена"

    А същия този соросоид нищо не казва за арестуването на Асандж в ужким "демократичната" Америка или срещу спирането на излъчването на руската телевизия RT. Защо пак двойни стандарти бе соросоиди, защо в "демократичния" САЩ са забранени НПО финансирани от други държави но когато същото го направи Путин той вече е "диктатор" и това са репресии и терор.

    С тази тъпа пропаганда само постигате обратния ефект.
  • 34 Матей

    38 5 Отговор
    Чудно е как Путин е търпял досега такива подривни организации,инспирирани и платени от запада.Да се радват, че не ги е изпоарестувал,а само разпъдил,при тая напрегната обстановка,само такива шпиони и подривчици му липсваха на територията.Да си ги приберат под крилото ДВ ,хем са си лика-прилика,хем ще хортуват както едно време с радио Свободна Европа.
  • 35 Сивата чапла

    41 7 Отговор
    "Мемориал" не са руска още повече и правозащитна организация! Кой го спонсорира? ....... Това гигантско НПО е от рода на нашето "Америка за България". .....................................Колкото полза имаме от Америка за България, което е изградило вътрешна мрежа от НПО-та, откровени врагове на всичко българско, в пъти още по-гаднярско беше и Мемориал. Да се забрани и Америка за България, главен чуждестранен агент у нас. ............ А германците нямат собствена политика, защото са се доверили на американците, което има и исторически корени, но да чакаме германците за акъл, е загубено време.
  • 36 DW-пропаганден машинен

    24 6 Отговор
    Оплаквачките от DW, лицемери х 100 ! Ама този път дори те не си вярват: "Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло."
  • 37 БРАВО

    25 5 Отговор
    ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА СТАНЕ ТОВА.
  • 38 Германистан на три минарета

    29 6 Отговор
    А в "демократична" Европа и Германистан вече насила ваксинират човешки същества с експерименталки! Защо Дойчевите Зелки не поплачат по тази тема.......а забравих те са дейни участници в пропагандата и ваксогеницида! Хуманисти ве, ....доче ве!
  • 39 Бай Онзи

    23 4 Отговор
    Кой е автора ??? Нещо го няма ....
  • 40 Сандо

    36 3 Отговор
    А знаете ли колко са хрантутниците на Америка за България?По скромни оценки между 30000 и 50000 !!!Петдесет хиляди българи-агенти,обучени и охранване от едно НПО,финансирано директно от Държавният департамент на САЩ със задачата да защитава американските интереси и изпълнява заповедите на отвъдокеанските Господари.А да прибавим ли и соросовите отрепки?А агентите на още стотици чужди НПО-та,разположили се в Родината ни като чорбаджии и ръфащи и без това жестоко наранената снага на Отечеството ни?А алчността и наглостта им стигна дотам,че си осигуряват финансиране от нашата държава срещу която те се борят.Впрочем можете ли да се сетите кое е министерството,което те първо овладяха?Ако знаете отговора,ще знаете и каква участ ни готвят!
  • 41 Браво

    16 3 Отговор
    👍👍👍👍👍
  • 42 йхнкхйких

    25 4 Отговор
    Гномче зеле са някакви нищожни хумористи !
  • 43 Един Човек

    36 3 Отговор
    Абе “ Факти” , до там ли стигнахте да публикувате глупостите , на една чисто пропагандна медия !? Защо не дадете някаква база за сравнение ? Как мислите , ако в САЩ , се появи “някаква “ организация със съмнително финансиране , дали изобщо ще я бъде !? И колко са в САЩ не правителствените организации финансирани отвън ? Вашата ( западната ) демокрация , няма нищо общо с това,което ни обещавахте …. не мерси!

    Коментиран от #45

  • 44 Въпрос

    26 3 Отговор
    Пак ли препечатвате немските фашисти?
  • 45 Сандо

    23 2 Отговор

    До коментар #43 от "Един Човек":

    Ако не те мързи и имаш свободно време,можеш да направиш списък на медиите от всякакъв вид и калибър,където ДВ са настанени като в бащината си къща и вършат безнаказано пъкленото си дело.
  • 46 Дойче Зеле

    31 3 Отговор
    Пак пропаганда... Пишете за българите и румънците в германските фабрики. Преди концлагери, сега как ги наричате? Работата освобождава, а? Особено когато е за сметка на чужда нация...
  • 47 301221

    27 5 Отговор
    Вкиснатото зеле така и не разбра, че евтините му лъжи не минават по нашите ширини. Да ги говорят на изпадналия ханс тия.
  • 48 Немската кочина...

    23 5 Отговор
    То там няма репресии. ....е@а си наглостта!
  • 49 Лисица

    28 4 Отговор
    Това е като сирийския център за наблюдение на демокрацията базиран в Лондон или като "български" хелзинкски комитет или като нпо фондация Америка за България която подпомага най вече ромите и хората с нетрадиционна ориентация и прочие ....отрочета на демокрацията
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Само питам

    0 11 Отговор

    До коментар #50 от "טגעילה":

    За умен ли се мислиш?
  • 52 Сесесере

    8 41 Отговор
    СССР ОКУПИРА БГ ПРЕЗ 1944 ТА ДО ДНЕС НЕ МОЖЕМ ДА СЕ ОПРАВИМ ОЩЕ

    Коментиран от #58

  • 53 В.В.П.

    22 3 Отговор
    Руснаците още вадят кокалите на Сталин,с парите на ФРГ,Ще изкарат че Хитлер е жертва на грузинеца..И ,всъщност ,лошият е Сталин ,А пък Адолф,е добрият..Изостанали ми се виждат тез организации .Заровете минало и напред.!А тез ,опортюнисти,в затвора !.
  • 54 Човек с памет

    28 3 Отговор
    Отново идиотщини от DW. Когато правиш нещо в една държава, можеш да го правиш според законите и или да понесеш последствията. Защо не идат да поучават малко Китай (всички интернет-гиганти "клекнаха" там)?
  • 55 Lukaшенко

    29 3 Отговор
    Неправителствена организация,значи нелигитимна..Работи с чужди пари ,И ,Сталин е най хубавото нещо,,което се е случило на руските през онези години.Времената са били безкомпромисни
  • 56 Източна ромелия

    25 2 Отговор
    Ами Русия да не е като България и Европейския съюз да храни разни НПО-та, дето работят срещу държавата
  • 57 Джон Смит.

    19 2 Отговор

    До коментар #20 от "УСА АГЕНТИ":

    В Уса,досега да сме ги ,,отстранили,, Никой не може да работи срещу народа с пари от друга държава.Да живееше Сащ и Тромп !
  • 58 нннн

    25 7 Отговор

    До коментар #52 от "Сесесере":

    Ако през1944-та СССР не бе окупирал България, западната ни граница щеше да е до София, а южната - до Пловдив.

    Коментиран от #59, #60

  • 59 Източна ромелия

    18 4 Отговор

    До коментар #58 от "нннн":

    Южната граница не ще беше до Пловдив а до Пазарджик
  • 60 Източна ромелия

    21 4 Отговор

    До коментар #58 от "нннн":

    Защото Гърция искаше и Пловдив

    Коментиран от #66, #72

  • 61 АРЕ БЕ

    24 3 Отговор
    АЛО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ АМИ КО СТАНА С АСАНЖ ОНЯ ДЖУЛИАН АСАНЖ НЕМА ЛИ ДА НАДИГНЕТЕ ДЕМОКРАТИЧНО ГЛАСЧЕ В ПОДКРЕПА НА СВОБОДАТА НА СЛОВОТО / АДЕ БЕ МОЛИМ ВИ СЕ МОЖЕ И ТИХИЧКО
  • 62 Да ви

    19 3 Отговор
    Явно мисирките от това комично сайтче обожават да бъдат псувани.
  • 63 Sion

    20 4 Отговор
    Грантаджиите редат ред сълзи, ред сополи Кеф!Апропо, за Закона за чуждестранен агент благодарете на САЩ.Те са пионерите.
  • 64 Алфа Вълкът

    8 23 Отговор
    Мина му времето на дядо ви Вова, нещо от един път ги хвана склерозата с Ердо, сигурно американците ги отровели да не се смеят само на техния президент!
  • 65 До смешници

    25 2 Отговор

    До коментар #9 от "Смешници":

    Точно русия копира едно кам едно законите на сащ.но защо в за щатите не е проблем а за русиа да.русиа не иска нищо друго освен да се осветли от каде се финансират тези организации или медии. Не казваш откаде ти е финансирането затварят те

    Коментиран от #95

  • 66 Роки

    16 2 Отговор

    До коментар #60 от "Източна ромелия":

    Много хора имат родината България за даденост след окупацията от СССР,именно заради силата с която разполага,и затова не могат да оценят сложната ситуация след всв, южната граница би била някъде около Вакарел, не заради друго,а за да може да бъде разположена артилерия там и в случай на конфликт лесно да бъде обстрелвана столицата,по такава причина губим западните покрайнини,някои неща се случват просто така бързо, че отекват с векове после
  • 67 Са антируснаци

    22 5 Отговор

    До коментар #31 от "Никакви съмнения, че":

    Мемориал са антируска организация на изтърсаци и наследници на троцкисти,ленинисти,меншевики,есери предимно от хазарски произход,тоест те са наследници на тия които през Гражданската войта унищожиха цвета на руската нация - аристокрацията,интелигенцията,изибретаателите,предприемачити,духовенството,офицерството... Създателя на първия в света многомоторен бомбардировач "Иля Муромец",Игор Сикорски не го е изгонил Сталин,а е избягал по времената на Ленин и Троцки. В Мемориал няма да прочетете и ред за престъпленията евреите - болшевики,тези от Русия и на тези дофтасали от цял свят да правят световна революция. Семейство Сахарови са карашък от гърци,арменци и евреи. При Хрушча Сахаров е един от дундурканите му любимци,а при Брежнев когато малко озаптиха надигналите се пак хазари се направи на кривозащитник. Сталин им е все в устата точно защото озапти доколкото можа вилнеещата хазарщина и в Болшевишката партия,и в държавата. Тия никога не са обичали обикновените руснаци.

    Коментиран от #77, #79

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Bulgaria

    8 24 Отговор
    Страхотна статия ! Браво!
    Новия фашизъм идва от Руските земи.

    Коментиран от #90

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 БОРУНА ЛОМ

    9 7 Отговор
    СКОРО ВРЕМЕ И МЕМОРИАЛЕН КОМПЛЕКС ПРЕД.. НДК.. НА ФАШИСТИТЕ!!!
  • 72 нннн

    14 1 Отговор

    До коментар #60 от "Източна ромелия":

    Чак такива подробности ме знам. Сещам се и друго. България е уникална и с това, че в един момент е в състояние на война с Великобритания, САЩ, СССР и Германия.
  • 73 Богдан Велински

    7 20 Отговор

    До коментар #1 от "ханс":

    Стягай багажа и беж при джуджето диктатор! Там ще разбереш кон боб яде ли!
  • 74 Роки

    1 0 Отговор

    До коментар #70 от "Ватникът":

    Така добре са го изритали , че се е приземил в България, където му е мястото явно...
  • 75 стоян георгиев

    4 17 Отговор
    в русия вече няма реална опозиция на путин.малкото което имаше се унищожи в последните няколко години и русия се превърна в една тоталитарна държава.интересно защо обаче има хора у нас дето адмирират авторитарния режим на путин?дрогари ако толкова ви харесва такъв вид управление ,русия не е далече.идете и поживеите там.ватенки и четворни лопати ще ви дадат на място!
  • 76 Патриот

    3 15 Отговор

    До коментар #14 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Същото важи и за български гражданин, получаващ заплата от руски медии и държавни организации!

    Коментиран от #78

  • 77 Сивата чапла

    10 2 Отговор

    До коментар #67 от "Са антируснаци":

    Абсолютно си прав. Кой имаше интерес да унищожи църквата, руското духовенство? И у нас същото. Унищожаваш вярата, унищожаваш хората. Грузинецът се оказа по руски от руснаците. .......... Напълниха ли България с разни секти? Заспаха ли окончателно нашите духовници? Какво добро да чакаме от тях?
  • 78 Сивата чапла

    8 0 Отговор

    До коментар #76 от "Патриот":

    И кои са те?
  • 79 Моля???

    12 1 Отговор

    До коментар #67 от "Са антируснаци":

    Наследници на ЛЕНИНИСТИ ли? Що за без(с)мислица е това?

    Коментиран от #92

  • 80 За предателите в Русия. ..

    7 4 Отговор
    Трябва да има по строги мерки. ..20 тюрма. ....доста ги търпяха 30 години. ..в България Всичко е свършило евреите я превзеха и унищожават българската нация. .корумпирани политици. .Кирчо и Кокорчо ще провеждат антибългарска политика. .кукли на конци. .☺
  • 81 Настрадамус

    23 3 Отговор
    Е щом Дойче зеле са го написали спях да чета статията .Тези нещастници си мислят че като пишат против Русия ще накарат Българите да ги намразим . Напротив правят ме още по голям Русофил .И както е казал Капитан Петко Войвода Няма сопа която да ми избие любовта ми към Русия .Та и Дойче Зеле ако ще гащите да си съдерат ние Българите във п голямата си част няма да предадем Русия и Руският народ.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 DW Кремъл се Чисти от 5 Колона скрити

    17 2 Отговор
    Под формата на НПО!!! Никоя нормална държава не си Отглежда Шпиони под "Покрива" , Русия също!! Такива, като вас е нормално да ПЛЮЕТЕ и да Ревете целогодишно, и това е Нормално!!
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Kcaniba

    19 2 Отговор
    Зелето преди да говори за репресии, да раскаже за немските лагери на смъртта и бандеровските палачи там, а също така за литовските нацисти!! Те се оказа, че мемориал ги записвал като герои.... Жертви на Сталин.
  • 88 ...........

    0 0 Отговор

    До коментар #86 от "ФАКТ":

    ... "българин"о?
  • 89 "Образцов" коментар,

    12 2 Отговор

    До коментар #82 от "ФАКТИ":

    сочещ недвусмислено отношението на сороснята към свободата на словото...

    Коментиран от #93

  • 90 Ciganaria

    13 2 Отговор

    До коментар #69 от "Bulgaria":

    Новият фашизъм идва от "антифа"та на Сорос - и ти май си от тях;-)...
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 ФАКТ

    1 4 Отговор

    До коментар #79 от "Моля???":

    Що не си таковаш такованката на родител 1...а може би и на родител 2, "българин"о?
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 ...

    1 9 Отговор

    До коментар #65 от "До смешници":

    Ти не можеш да пишеш правилно, а говориш за законите на САЩ и Русия. Кой ти плаща да ръсиш глупости тук?...
  • 96 Ха ха

    17 1 Отговор
    Коя НПО в България е спонсорирана от Путин?Дай информация,че ми трябват кинти.

    Коментиран от #98

  • 97 репресии в Русия......

    2 7 Отговор
    най същественото
  • 98 Малинов

    3 6 Отговор

    До коментар #96 от "Ха ха":

    НПО НЕ, НО ПО-тата са няколко!
  • 99 Гост

    16 1 Отговор
    Защо не погледнете мрачните времена у нас? 39 години плюс движение назад. Ограбен, беден и болен народ, върхушка, която граби, коли и беси както друг досега рядко е правил. Аман от "умни" анализи на купени "политолози"
  • 100 Българин

    18 2 Отговор
    Пристигна сутрешната доза русофобска помия от Дойче Веле.

    Коментиран от #101

  • 101 Руска подлого

    2 11 Отговор

    До коментар #100 от "Българин":

    статията е от вчера и ти си от вчера!

    Коментиран от #109

  • 102 Има 2 държави

    1 13 Отговор
    В света има само две държави, които могат да съществуват само в условията на комунизма. Това са Русия и България.

    Коментиран от #103, #108

  • 103 80 % ДИВАК

    2 14 Отговор

    До коментар #102 от "Има 2 държави":

    "И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ..."

    Коментиран от #110

  • 104 ттт

    12 1 Отговор
    Та реномираната руска правозащитна организация "Мемориал" какви инициативи има за откриването и наказването на виновните за погрома в Профсъюзния дом в Одеса? Или щом са убити руснаци, за Мемориал е добре.
  • 105 даадаада

    8 0 Отговор
    Първият пилот казва на втория:
    - Иди и кажи на парашутистите, да спрат да скачат! Ние още не сме излетели.
  • 106 Бай Шиле

    3 2 Отговор
    DW,благодарим ви,че на християнския празник ни поднасяте изключително хубава статия за Русия.

    Коментиран от #107

  • 107 Шиле

    1 0 Отговор

    До коментар #106 от "Бай Шиле":

    мириносово, кой е християнския празник 30,11, че не се сещам.
  • 108 Нито

    8 1 Отговор

    До коментар #102 от "Има 2 държави":

    Русия се е появила през 1917, нито България - през 1944, но като знаем особи с каква обща култура чичко Щорош цани за тролетарчета - "изводът" ти е съвсем "на място" ;-)...
  • 109 Соросоидна м... ършо,

    8 2 Отговор

    До коментар #101 от "Руска подлого":

    Съмнявам се ти да си от днес, за утре - хептен...
  • 110 НЕ СИ ПРАВ

    1 2 Отговор

    До коментар #103 от "80 % ДИВАК":

    КоГАТО ТАМ НЯМА ДА ИМА НИИИТО ЕДИН КАМУНИС ТУКА ЩЕ Е ПЪЪЪЪЛНО С ТАКИВА.....
  • 111 незнайко

    2 0 Отговор
    Не знам ПУТИН накъде води РУСИЯ но знам, че САЩ ни водят нас БЪЛГАРИТЕ ЗА НОСА !!!
  • 112 D W, Meмориал, Гончаренко, Русия!!

    0 0 Отговор
    Такива са законите за НП О в САЩ, Русия ги копира от Американските!! Защо не Ревете за САЩ!!! НПО, което има Чуждестранно финансиране сие шпионска клетка! Така е в САЩ, и вече и в Русия!!! Защо Ревете DW???