Last news in Fakti

31 Декември, 2021 13:00 12 108 121

Градът е за хора, истинския тормоз над животните налагат стопаните им

  • кристиян шкварек-
  • кучета-
  • стопани

Тези, които сме избрали да ги мъчим с живот в човешката среда нямаме право да държим сметка на другите да се съобразяват с и без това лошото ни, егоистично решение

Градът е за хора, истинския тормоз над животните налагат стопаните им - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Като малък имахме много кучета. Не знам за по-голямо мъчение за едно животно от това да го набуташ в кутийка в града и принудиш да живее живота на каторжник, който дори не може да се изпикае без стражата да го изведе.

Животни, произхождащи от вълка, опитомени за това да ни помагат в скотовъдството, да бранят лагерите, нивите и стадата ни, да ловуват с нас...принизени до затворници в панелки, атрофиращи по цял ден между 4 стени.

Нещо, родено да живее в природата, го докарваш в гора от цимент, асфалт и стомана, където да живурка мизерно като заточен в колония на Марс престъпник.

Това е истинският тормоз над животните, на който вие, стопаните им, сте решили да ги подложите за собствено егоистично удоволствие. След което лицемерно пищите колко стрес им докарвал градския живот, сред който е и новогодишната заря. Вие решавате да ги докарвате в градовете, да ги мъчите с градския живот, после обаче градът ви е виновен.

Не, не градът трябва да се съобразява с това, че сте избрали да мъчите животно в гарсониерата си в Младост. Не хората трябва да пазят тихо на вашия любимец, затъпяващ и разлагащ се по 22 часа на ден на дивана, за да ви е хубаво на вас. Ако искате животни - гледайте ги на село, на широки полета и гори, на свобода и спокойствие. Като решавате да ги докарвате в града, за да живеят мъчителен и неестествен живот между 4 стени, поне имайте срама да не поставяте на другите условия.

Аз съм един от тези грешници, намерил в гората преди 4 години кученце и довел го в града. Знам, че го мъча с живота му в апартамент и че това е мой грях, който не смятам да изнасям върху останалите, карайки ги да адаптират човешката среда към моите прищявки да имам домашен любимец.

Градът е средата за хора. В него е шумно, в него има аху-иху и така трябва да бъде, още повече в условията на все по-затворен начин на живот и все по-атомизирано общество. Кучетата са за провинцията, за дивото. Тези, които сме избрали да ги мъчим с живот в човешката среда нямаме право да държим сметка на другите да се съобразяват с и без това лошото ни, егоистично решение.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 281 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    154 36 Отговор
    Фандъкова е откраднала парите за зарята и се прави на еколожка.

    Коментиран от #7, #46

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    113 24 Отговор
    Ще гърмим и за Фандъкова, заря ще има.

    Коментиран от #10

  • 4 Бивш левскар

    117 14 Отговор
    Модерно е да си еколог- да гледаш куче, коте или друг добитък. Деца на по 30г. трябва да си запълват времето, докато уж учатили си търсят работа, като за тях.
  • 5 Раданч Татлъту

    41 97 Отговор
    Каква трогателна кучелюбска драма!Разплаках се от умиление.🐕‍🦺😢🐕‍🦺😢🐕‍🦺
  • 6 Абе

    157 11 Отговор
    Що не кажат,че забраната идва от Брюксел.И във Гърция забраниха зарята заради кучетата и котките.Даже и глоби има до 3000 евро,ако някой гръмне.

    Коментиран от #36

  • 7 Монки

    67 8 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Извадила е от мазите някакви стари фенери и ще прави цветомузика на БНБ.
  • 8 нннн

    93 26 Отговор
    Ама те и хората се стресират. Падала ми е бомбичка в краката. Всяка крайност е лоша, а за пироманите няма крайност.

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Последния Софиянец

    34 15 Отговор

    До коментар #3 от "🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬":

    Миналата година пред Министерски съвет гърмяхме цяла нощ.А полицаите се грижеха да отцепват района на фойерверките.Бяхме ги турили на триъгълния остров на светофара.
  • 11 Последния Софиянец

    53 13 Отговор

    До коментар #8 от "нннн":

    При централата на ВМРО Джендераски рани с бомба един полицай до мен и не го свалиха от прозореца щото нямали заповед.Смешници!

    Коментиран от #12

  • 12 Боко

    17 6 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Софиянец":

    Колко е новогодишния куверт в твоя ресторант ?

    Коментиран от #14

  • 13 Тодоров

    146 44 Отговор
    Браво г-н Шкварек. Много точно сте обяснили криворазбраната грижа за "домашните любимци" и бездомните помияри. От какво още трябва да се лишим ние хората, за да им е "добре" на четириногите ?

    Коментиран от #18

  • 14 Последния Софиянец

    25 9 Отговор

    До коментар #12 от "Боко":

    Само за хора от протеста.Няма места.
  • 15 Еколог

    161 22 Отговор
    Прав е абсолютно авторът.... Животните са диви същества и обичат свободата, която вашият град и апартамент не може да им осигури.... Отглеждайки животно в апартамент, вие единствено го измъчвате!!!!!!!

    Коментиран от #112

  • 16 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    54 4 Отговор
    то това с кварталите се отнася с пълна сила и за хората, друго си е на село, ама няма работа за образовани хора или трябва да работиш на някой субсидиран експлоататор за жълти стотинки! но както казваш ние си го правим така, къде от алчност, къде от глупост, къде от недоимък...а има породи и то не малко които са само за апартамент.
  • 17 шопо

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "Градско момче":

    саде софиянци!
  • 18 Последния Софиянец

    95 13 Отговор

    До коментар #13 от "Тодоров":

    Ако те ухапе куче по единия крак подложи и втория.Едно малко ми се беше зацепило за крачола и аз си го влача,а стопанката му реве да не го ритам.Викам:Не го ритам,само го влача.Ела си го вземи.

    Коментиран от #20

  • 19 Реалист

    133 22 Отговор
    Най-накрая една свястна статия тук! Подкрепям!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Просто е

    66 9 Отговор
    Пробвайте да ходите до тоалета, само когато ходи кучето ви.
  • 22 3637281991

    19 60 Отговор
    Абе писателю,май тая свобода,дето говорят и мечтаят за нея, ти излиза в повече !Споко ходи в Америка да ти мине!
  • 23 абг

    94 18 Отговор
    Истинска изродщина е да гледаш животно в апартамент, но такава е модата, телевизора така казва, мозъка не взема участие. На месоядните да ви кажа, че скоро, ще ви спрат месото, понеже поради модата животните в днешно време имат права, превишаващи в някоѝ случаѝ дори човешките и също заради фалшивите или нарочно пускани и преувеличени 1000 пъти зарази по животните. После, ще мъчат да забранят на хората и отглеждането на растения за храна, само след 100% контрол върху хранителнте източници може да се осъществи пълен контрол над хората. Жената, която преди няколко години не остави подлогите да ѝ унищожат стадото заради фалшивата зараза на бб, осъди държавата, но бб успя да вкара закони изискани от неговите господари за ограничение на хората да отглеждат животни.

    Коментиран от #95

  • 24 Ицо

    118 19 Отговор
    Едно голямо БРАВО от мен за автора на статията. Лошото е, че разумно мислещите хора като него не са обединени. А така наречените кучкари са едно общество обединяваща ги "любовта" към животните. Много правилно авторът е описал, че те натрапват хобито си на останалия свят. Много още може да се напише по темата, но по-добре би било въпросът да се отнесе на много по-висока инсталация от форумите в интернет. Това е сериозен проблем, който трябва да се реши с твърда ръка.

    Коментиран от #25

  • 25 Митко

    52 51 Отговор

    До коментар #24 от "Ицо":

    А хората с бомбичките,според вас са нормални,так ли?И те видите ли нищо не натрапват !?Просто нещата не са еднозначни.

    Коментиран от #27, #88

  • 26 Най накрая

    102 9 Отговор
    да намеря човек, който може да мисли в тази територия. Трябва закон, глоба и затвор за тези, които мъчат животните, принуждавайки ги да живеят в панелки и дори не им чистят фекалиите по улиците.
  • 27 Ицо

    96 9 Отговор

    До коментар #25 от "Митко":

    Нормални хора се тези, които искат да отглеждат децата си в една чиста и безопасна среда. Не да играят в опи каните и ос рани паркове от домашните ви любимци. Защото видиш ли било дискриминация да не могат да споделят радостта от живота навсякъде с домашните си любимци. И ако някъде е забранено това да се прави, събират се на групички, правят си подписки и пледират за промяна на съществуващи закони в тяхна полза. Е, питам аз нормално ли е всичко това?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Българин

    25 58 Отговор
    И още нещо, който ти обича животните, той не може да обича и хората. А приказките за фекалиите и така нататък са верни. Но тук става въпрос за контрол и възпитание. Щом един кучкар, който не чисти след кучето го глобят няколко пъти/а при рецидив глобата трябва да расте/ следващия път ще тръгне с пликче да чисти. А Шкварек е просто п0вияр, който експлоатира актуални теми. Прочетете и другите му писания за да се убедите.

    Коментиран от #42

  • 30 Друг българин

    76 10 Отговор

    До коментар #28 от "Българин":

    Те 15 000 години живеят заедно в апартаменти, нали?! Май не си прочел цялата статия и пишеш наизуст заучени реплики. Авторът ясно е описал, как се е стигнало до съжителството между човек и куче и с каква цел е било то.
  • 31 Селена

    94 12 Отговор
    Еколозите-кучкари са като хомосексуалистите, навсякъде се бутат и афишират колко са модерни, различни и как се нарушават правата им. Урбан, урбанизация значи град, градска среда за хора, не за животни! За животните е природната среда, извън населените с хора места. А колко хора загинаха от "домашни" любимци, а стопаните им и властите нехаят!
  • 32 Шопо

    50 12 Отговор
    Хората живеят в градове и села! Животните- в гората ! Това е...
  • 33 ЕВРО НЮЗ

    72 9 Отговор
    Демократичните селяни станаха Софиянци... Дойдоха си с цървулите, котките и кучетата.. Какво ревете. 😁😁😁😁 Едно време Живков ги накара гъзарите да си плащат 300 лева годишен данък и всичко си отиде на мястото.
  • 34 мнение

    49 24 Отговор
    Не знам за кучетата, но редките птици край езерата край Бургас също се стресират от бузумните гърмежи по празниците. Всеки накупил пиратки и ракети и отсега гърмят. Не може ли една заря от общината и край. Кой го измисли това безконтролно продаване на взривоопасни вещества дори в големите хранителни супермаркети.
  • 35 Папи

    64 5 Отговор
    Нямам нищо против хората да гледат кучета и в града, но да се научат като собствениците на такива в Западна Европа да си носят при разходките им навън лопатка, метла и пликчета за лай..та им. Мислех, че Фандъкова щеше да започне от там преди 12г., а не да забранява на софиянци да посрещнат новата година като бели хора. Това се отнася и за т.н. "4-лапи", които незнайно защо не се интересуват и не вземат отношение по въпроса!

    Коментиран от #37

  • 36 истината

    31 20 Отговор

    До коментар #6 от "Абе":

    И в Германия забраниха зарята и гърмежите тази година заради животните❗❗❗
  • 37 мдааа

    62 4 Отговор

    До коментар #35 от "Папи":

    В Западна Европа стопаните на кучета се съобразяват с това да не пречат на другите хора с кучето си, да не лае, събират старателно отпадъците му, не го разхождат сред тълпи от хора, имат си хотели за хора с кучета, плажове за хора с кучета, когато се разминават с някой държат повода изкъсо и следят кучето им да не нарушава личното пространство на човека ...
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Нели

    31 19 Отговор
    Напротив в градовете живеят по-големи животни от животните.

    Коментиран от #51

  • 40 тото

    59 11 Отговор
    Кучето се ръководи от ИНСТИНКТИ, не от разум. То е ЛОВЕЦ, а не плюшена играчка, която обличат в дрешки докато му опада козината. Много неща могат да го стресират, никой не знае какво му е в главата. Има много пострадали хора от кучета, дори стопаните им и те казват "ами то изведнъж му стана нещо". Ами не, нищо не му е сханало, просхо то си е животно и се ръководи от инстинкт, а не от разум!!!
  • 41 КАКВИ ХОРА,СЕЛЯНИ,ЧАЛГАРИ,МУТРИ?

    34 17 Отговор
    ТАКИВА ИЗПОЛЗВАТ ПЕТАРДИ/ ПИРАТКИ/
    И ДРУГИ ПОДОБНИ ПРОСТОТИИ !!!
    КОЙ СРЕДНО ИНТЕЛИГЕНТЕН ЧОВЕК БИ ДАЛ ОГРОМНИ СРЕДСТВА ЗА ТОВА !!!
  • 42 За това

    13 2 Отговор

    До коментар #29 от "Българин":

    Има няколко дела за насилие между кучелюбци... .
  • 43 факт

    68 5 Отговор
    Един възрастен германец казваше с тъга "Хората вече не раждат деца, а гледат само кучета по 2, по 3 даже и разхождат само кучета, не деца, това виждам аз от прозореца си."
  • 44 Кучокот

    20 23 Отговор
    Благодаря се, че през годините съседът ми не успя да счупи някой прозорец с гърмежите от личната си заря. Надявам се и скоро да не ми е съсед, че ми писна от безкрайните течове отгоре!!! А по повод дълбоко искрените предни на автора статията - когато очаквате всички да живеят и мислят като вас, сте обречени на перманентно разочарование. Не е ясно колко правителства ще се сменят през живота ви и никое от тях не е длъжно да приема закони, които са удобни лично за вас.
  • 45 Философа

    35 29 Отговор
    Градът наистина е за хората, а животните са част от семействата на хората от хилядолетия. Градът е на хората, а не на дивацте примати дето се радват на шум и светлинки!

    Коментиран от #61

  • 46 Ей давай все така

    8 15 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Кирчо може да те направи кандидат за кмет на София. Или да ти даде да въртиш лафката на министерски съвет.
  • 47 Пропагандистите на сороснята

    27 12 Отговор
    Преди време пропагандистите на сороснята от DW бяха писали, че в РФ умъртвявали уличните кучета абс. лъжа руснаците обичат кучета и никога не биха убили куче или котка. В Германия убиват куче което е заловено и не потурсено в рсмките ма 14 дни също омъртвяват кучета пратени уж за осиновяване от РБ. В Белгия в кланиците качват на лента живи пилета и ги топят в казан с вряла вода после ги убиват като им режат главите!
  • 48 БЛАГОДАРЯ!

    47 13 Отговор
    М НА МНОГО ПРАВИЛНО! ЗАТОВА, ТЕЗИ, КОИТО ХРАНЯТ КУЧЕТА И КОТКИ ПО УЛИЦИТЕ И ВХОДОВЕТЕ, ТРЯБВА ДА СЕ САНКЦИОНИРАТ! ИЛИ СИ ГО ВЗЕМАШ У ВАС ИЛИ ГЛОБА!
  • 49 Прокопко

    26 25 Отговор
    Четейки повечето мнения - май трябваше да оставите народа да се гърми с бомбичките... Хората си искат зарята. Някоя откъсната ръка или глава, голяма работа...
  • 50 Варба

    42 5 Отговор
    Това е като да затвориш човек в клетка до живот и да се притесняваш да не стресне някой.
    Абсолютни лицемери.
    Дано това да няма общо с опита за преименуването на Коледа.
  • 51 Ники

    16 8 Отговор

    До коментар #39 от "Нели":

    Ти предполагам си жив пример.
    Всимай помияра и бягай в гората да ловуваш.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Д-р Косев

    13 34 Отговор
    Моята кучка има повече доста повече акъл от избирателите на ВМРО и Възраждане, както и по-високо материално благосъстояние - собствен двор, къща, гора. Нормално е нейното мнение по различни обществени въпроси е да с по-голяма тежест от това на троглодите обитаващи Люлин, Младост и т.н.

    Коментиран от #62

  • 54 Кеай

    48 7 Отговор
    Браво Все по рядко се чете смислено мнение на хора със здрав разум. Браво.
    Ми като има буря с гръмотевици кучетата какво да ги правим. Ми ловджиите със заглушители ли да стрелят да не травмират гончетата.
  • 55 123

    51 7 Отговор
    Те животните станаха по важни от хората. Що не пишете за изоставените деца или за болните деца които стават все повече. Медиите се контролират от сатанинската шайка включително и факти.бг

    Коментиран от #96

  • 56 САТЪРА НА ХАНА

    21 4 Отговор
    НАПЪЛНО СПОДЕЛЯМ МНЕНИЕТО НА АВТОРА И ЗАТОВА ХРАНЯ ПОЙНИТЕ ПТИЧКИ, ЗАЙЧЕТА, КАТЕРИЧКИ И ЧИПМЪНКОВЕТЕ В ДВОРА ...
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 баф джаф цър мър

    20 1 Отговор
    Да не говорим пък по домовете, колко от човешката кушешка порода има...
  • 59 БОРУНА ЛОМ

    22 5 Отговор
    БРАВО! МНООООГОО ТОЧНО! И ДЖЕНДАРИТЕ НИ ГИ НАЛАГАТ СЪЩО! КОЗЯК ТАКА Е РЕШИЛ ДА БЪДЕ!
  • 60 Айде

    13 15 Отговор
    Автора, пиши за парите! Това не е твоята тема! Дори не знаеш, че кучето без човека ще умре, защото не може само да си осигурява прехраната! И това е от хиляди години! Друг въпрос е, кои породи къде и как е препоръчително да се отглеждат!
  • 61 Прав си философе,

    24 3 Отговор

    До коментар #45 от "Философа":

    Животните от хилядолетия са част от семейството на хората. И не само кучетата. Нека не забравяме прасетата, кравите, козите, овцете, кокошките, патките , пуйките. Ако съм пропуснал някой член от човешкото семейство, моля да бъда извинен. И сега има семейства, които поддържат толкова много членове, но както може би се досещате, те живеят на село.
  • 62 Го4о

    17 4 Отговор

    До коментар #53 от "Д-р Косев":

    Избирателите на ВМРО и Възраждане имат повече акъл (много повече)от д-р КосеФ, който ръси глупости на места където става въпрос само за кучета!!!!

    Коментиран от #65

  • 63 Абе Кристияне

    21 23 Отговор
    Аман вече от болни мозъци като тебе, имащи се за много добри, справедливи, и т.н. ! Значи, според теб в селата кучетата живеят "много по-добре" - денонощно вързани и обикалящи в радиус от няколко метра около "големите" си къщурки от половин м/2 , при това вършещи нуждите си в непосредствена близост, като някои от тях дори прекарват целия си живот в това състояние ?! Или може би всичките би трябвало да бъдат пуснати на воля да препускат по "широки полета и гори, на свобода и спокойствие", да преследват диви и домашни животни, че дори и хора, и общо взето да си живеят като диви вълци ? Ами да те попитам тогава - щом градските кучета са толкова изтормозени и онеправдани, и вземайки предвид факта, че всички имат безброй възможности да избягат "на свобода", защо не го правят... ти как мислиш ??!

    Коментиран от #99

  • 64 Сивата котка

    22 6 Отговор
    Ъм, че кът с намерил кученце и си мислил, че не е добре за него в града, що не си го занесъл на село? Нъл си гражданин за иху аху, пукотевица и простотия градска до шия.
  • 65 мърмот

    5 4 Отговор

    До коментар #62 от "Го4о":

    Точно пък тези избиратели, какъв акъл имат? Носени по течението хора вярващи на говорещи пръстчета.
  • 66 Само да попитам

    5 11 Отговор
    Да не би да си и ти от Продължаваме Простотиите с тоя безпардонен и евтин популизъм ? Щото си точно като тях ! Но най-лошото е, че дори се намират хора да ви се връзват !
  • 67 Иво

    14 38 Отговор
    Когато си приберем животно,куче или коте ние го гледаме с всички удобства.То е нахранено,напоено,зимата е на топло.Това ме е див звяр да живее в горите.То не би оцеляло.там.Навън ще гладува.Мие не сме държава,която се.грижи за външните животни.В Турция мапример си имат построени прогодени за живеене колибки.Там вечер и сутрин им се оставя храна и вода.Така,че извода е господине от твоя коментар става ясно,че.ти менавиждаш животните.А що.се отнася до.зарята в много държави е забранена за да не се стресират животните.Твоето мнение си го пази за себе си,щом не ти пука за животните.

    Коментиран от #84

  • 68 Калмук

    16 12 Отговор

    До коментар #57 от "Г-н Калмук,":

    Пиратките и гърмежите били изключение ?!?!?!?! Абе, ти къде живееш ??? Всяка вечер в Дружба чувам гърмежите на поне двама-трима комплексари - я рожден ден, имен ден, я сватба ... или така, просто за кеф !

    Коментиран от #70

  • 69 Механик

    15 33 Отговор
    До господина с НЕбългарското име Кристиян ШКВАРЕК.
    Господин, намкойси,
    По вашата логика, никой не трябва да гледа куче у дома си?! Така ли? Пак по същата логика, не трябва да има безпризорни кучета. НАли така?
    Ами, то тогава няма и да има кучета изобщо. И понеже няма да ми повярвате, ще ви дам пример.
    Когато бях дете по поляните на моето село се разхождаха свободно много магарета. Откакто нуждата от тях отпадна под формата на автомобили, мото култиватори и пр. и магаретата изчезнаха напълно. Може да се видят само е зоологическите градини, ако имаш зелен сертификат и бустерица.
    Но и това не е вярно. Магарета има и Вие сте точно такъв пример!
  • 70 Ицо

    26 4 Отговор

    До коментар #68 от "Калмук":

    И сега Фандъкова като отмени зарята, по малко ли ще гърмят пиратки в Дружба?
  • 71 Българка

    30 4 Отговор
    Ето това е истината. Браво за коментара!! Дано тукашните Грети Тумберг го прочетат.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Димов

    30 7 Отговор
    Тази статия сякаш аз съм я писал, дума по дума. Поздравления към автора.
  • 74 Така си е

    29 6 Отговор
    Градинките за красота и игра на деца са пълни с фекалии. На всеки ъгъл и ръб мирише на напикано от мастии. Гледайте си ги на село. Като не можете не мъпете животните между 4 стени да ви видят хората колко сте добри. Всъщност това , за пред хората, е пак да ви мислят за нкакви. Егоисти сте псевдокучкарите и тва е. На село са истинските животнолюбци. Техните животни тичат в близката гора и са близо до природата. Не спат на китеника в хола мизерници такива.
  • 75 Костадин

    7 18 Отговор
    Виждам че ви е страх да излезете с името си, тролове такива. Гледам, че сайта се казва ФАКТИ, та малко факти. Човек гледа кучета от край време, съгласен съм че са гледани на свобода, но с течение на времето се появяват сгради било къщи или дворци. Та точно тогава са започнали и селекцията на породи подходящи за дома. Няма повече да ви говоря но няма никой право да осъжда кой какъв е бил , до момента в който не види как едно животно ,било то домашно или бездомно как умира от страх. В предвид, да не казвам че сте т....и, че те имат слух десетки пъти по добър от човешкия. Та тука вече давайте т....и мрънкайте за нещо което даже не и наше. Весела посрещане на новата година
  • 76 Калин

    14 12 Отговор
    т.е. автора на статията иска да каже че той ще продължи с пиротехниката вместо да си намери някой хоби с което да не пречи на околоните - туризъм, ски, комп. игри. Той ще продължи да хвърля пиратки през прозореца и го боли ..... че на околните 50, 60 или 100 човека (съседи) не им е приятно. Да не споменаваме че има бездомни кучета по вина на хората. Те не са дощли от луната. Малко повече емпатия към страданията на другите (хора и животни) би направило този свят малко по-добро място за всички
  • 77 Калин

    5 24 Отговор
    Браво на другаря Кристиян Шкварек. изключително плитка статия. На ниво 3,4 клас в основно училище. Липсва аналитична част, изводи от анализите, възможни решения на проблема. Статия от тип - другари, този ме дразни защото мисли различно от мен. Да го застреляме. Влизам в тона на другаря Шкварек, и искам да предложа разстрел на всички кучкари и инакомислещи. Градовете принадлежат на народа. Да си ги върнем с народен съд (масови разстрели на враговете на народа)!!!!!!
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Поткя

    7 17 Отговор
    Шкваерв, аз не понасям прстотиите ти. Остави кочетата.
  • 80 Ивелин Иванов 25г.

    10 2 Отговор
    Натъпкахте се в София на 1кв. км - 10 000 човека с по 2 коли на човек и искате да живеете спокойно......Ама ние от провинцията нали нищо не разбираме.!
  • 81 Скакауец

    9 2 Отговор
    Хубаво пишете в защита на домашните животинки, които ние, т.н. "царе на природата", затваряме в домовете си, където изобщо не им е мястото, но има едно място, където животните "живеят" в още по-лоша и мъчителна за тях среда! За мен съществуването на зоопаркове, особено в България, е чисто измъчване на животните! Всички такива паркове у нас са в ужасно състояние! Дори софийската зоологическа градина е под всякаква критика! Определено е чист садизъм от наша страна да държим бедните животинки при тези условия, нямащи нищо общо с естествената им среда!
  • 82 незнайко

    0 0 Отговор
    Последния абзац от статията казва ВСИЧКО !!!
  • 83 Малък

    12 2 Отговор
    Не са само кучетата и котките. Гърмежите създават проблем и на аутисти, епилептици и други хора, които не са избирали да са такива. Зарята е красива, но пукотевиците са в повече и напълно излишни.
  • 84 Венжи

    11 3 Отговор

    До коментар #67 от "Иво":

    Ето още един човекомразец и песолюбец.Говорим за хората..Някога мислите ли как се чувства дете което има страх от кучета.Не вярвам.Аз лично имам куче,котка но се грижа за тях в къща.Но не вътре а на двора.В апартамента не живеят животинки .Едно е,че миришат другото е ,че пречат на останалите хора.А как ще се почувствате ако някой в вашия блок си вземе агне,коза прасе и ги оглежда в апартамент Представете си ,че някой обича коне или крави и ги върже на входа на магазина на детската площадка и т.н.Ще ревнете.

    Коментиран от #105

  • 85 А кучкарниците?

    13 6 Отговор
    Улиците са пълни с бездомни кучета, защото кучкарниците са пълни, това е истинският проблем! Фондация "4 лапи" аки кучето можеше да се гръмне досега да го е направило!
    Аз съм за премахване на бездомните животни и закриване на кучкарниците, само се харчат милиони за мъчение на животинките!
    Всичко друго оправихме в тая държава, че се хванахме зарята да спираме веднъж в годината.
    Ако бяхте казали, че е заради бебетата по идва някак си..но за кучета и котки... айде стига толкова лиготия.
  • 86 Наблюдател

    11 3 Отговор
    Абсолютно вярно, градовете са строени за Хората не за животните!! Съответно тези които са решили и отглеждат животни и изцяло трябва да носят отговорност за тях и задължително трябва да се съобразяват с тези които неотглеждат животни, без значение по какви причини! Абсолютно лицемерие е да се твърди че като неотглеждаш животни ги мразиш!! В огромната си част такива хора са преценили че Немогат да носят такава отговорност по най-различини причини и изобщо не са длъжни да ги обясняват!
  • 87 Д-р Дулитъл

    14 6 Отговор
    Кучето отдавна е излязло от ролята си на дворен пазач и придружител на стадото и се е превърнало в социален партньор на човека. Като се започне от полицейските кучета и кучетата-спасители, та се стигне до кучетата водачи и такива - другари на хора с психологични проблеми. Да не говорим за положителния ефект върху децата.
    Така, че те имат мястото си в града и аз не бих бил толкова категоричен в изказването си за мястото на кучетата.
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Без име

    2 1 Отговор
    Съгласна съм,НО-при сегашната ситуация, какво да направим?Има едно нещо като заварено положение-
    Първо да се забрани от тук нататък да се отглеждат кучета и котки в апартаменти,
    развъждащи и печелещи от това да бъдат под СТРОГ контрол за къде и за какво искаш куче или котка!Не за боеве и за да си храниш змиите в къщи,а за куче пазач на стадо или за къща!До тогава мисля,че не само заради животните,а и за малките деца,и заради тези,които са болни или се страхуват от тези ненормални гърмежи с бомби! Време е вече да се простим с егоизма и да започнем да мислим и за другите, различни от нас,беззащитните !
  • 90 Yoakim Gruev

    6 4 Отговор
    В момента са важни кучетата а не хората.Моите кучета са на двора и са хранени редовно и изобщо не се плашат от бомбички за разлика от градските.Модата е такава,че вместо да се грижим за дете се грижим за кучета!
    Някой зададе ли си въпроса,че зарята и бомбичките плашат бебетата или те нямат значение?
  • 91 ...

    7 0 Отговор
    Животните са много по - добри от нас, а в някои случаи и по - умни .

    Коментиран от #107

  • 92 Yoakim Gruev

    6 3 Отговор
    В момента са важни кучетата а не хората.Моите кучета са на двора и са хранени редовно и изобщо не се плашат от бомбички за разлика от градските.Модата е такава,че вместо да се грижим за дете се грижим за кучета!
    Някой зададе ли си въпроса,че зарята и бомбичките плашат бебетата или те нямат значение?
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Преди във входа имаше едно куче и 10 дец

    13 4 Отговор

    До коментар #23 от "абг":

    Сега има 10 кучета и едно дете
  • 96 Бодил

    2 4 Отговор

    До коментар #55 от "123":

    Кой си изоставя децата? "Гражданите" с панелите и бомбичките ли?
  • 97 Бодил

    9 0 Отговор

    До коментар #52 от "Факти":

    А виждате ли боклуците, хартиите, опаковките, бутилките? Те от кои смешници са изхвърлени?
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Голям праз

    4 2 Отговор

    До коментар #63 от "Абе Кристияне":

    На него му е трудно, да мисли. Сигурен съм, че толкова разбира и от финанси.
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Късно е либе (фандъкова) за китка

    4 0 Отговор
    Какво се случва? Фандъкова получи екологична ерекция? След толкова години мозъкът и екипът й раждаха строеж след строеж, изчезваха зелени площи... И изведнъж се събужда с нова мисъл? Е, значи и тя като Станишев навремето: преживява катарзис. Но дали е истински катарзис или предизборна треска за приближаващи избори за местна власт, това е въпросът! И за да не пъне излишно: номерът със зарята НЕ може да изтрие резила от другото!
  • 102 Тони

    7 4 Отговор
    Как не ги е срам тия животни да живеят във всяка една точка на планетата, я веднага да се съобразят с автора на статията и да потънат в дън гори тилилейски,че да може да нему се нарушава рахата. Първо във града няма само домашни кучета и котки, има и бездомни, както и птици, които също дават жертви от изстреляните в небето фойерверки, ама ще им обясним правилника, че не могат да гнездят и да прелитат в градовете, все пак те са само за хора.
  • 103 Азоня

    6 4 Отговор
    Гърмежите и вноса и продажбата на взривни вещества трябва да се забранят най-вече заради хората, има допустими норми за хум, включително и на нова година!!!
  • 104 Бай Шиле

    3 3 Отговор
    Крайно време е да се забранят автомобилите в градовете! Знаете ли колко премазани кучета има само в София? И малки мили котенца.Излагаме се пред Европа.
  • 105 Например

    5 3 Отговор

    До коментар #84 от "Венжи":

    Аз съм с атавистичен страх от кучета откакто се помня. Няма сила, която да премахне страха ми... Когато настъпи "кучешката ера" в обществото, нямах друг избор освен лют спрей и кучегон. Винаги са ми в чантата. Излезна ли навън, автоматически спреят попада в дясната ми ръка, а кучегонът е на дълга верижка на дръжката на чантата ми. Ползвам ги, когато куче (улично или домашен любимец) се приближат на около 1 м от мен. Винаги предупреждавам собственика, че ще пръскам със спрея! 3 пъти така пръсках по кучето на човек, който не си прибра кучето и виках полиция. Толкова голям брой кучета (бездомни и домашни) е прекалена намеса в бита на обикновения човек. По тревните площи вместо деца, тичат кучета. Кучешките "купчинки" са минирали паркове, пясъчници и всичко което могат да минират. Отменената заря е най-малкото зло, произтичащо в "името на кучетата". Никой открито не говори, че все пак и човешкият вид би трябвало да има право на почивка от кучешкия лай, от натиканите в тесни апартаменти кучета. За кучешката тения - всеки знае. Както и повечето знаем, че НЕ всички домашни кучета се обезпаразитяват, ваксинират. Така че, прекратяването на това безумие - кучетата повече от хората в градска среда, е време да спре! Който иска куче - извеждане САМО в определени за целта зони, за да не бъдат психически тормозени НЕжелаещите да отглеждат кучета. И за мен това НЕ е НЕХУМАННО!!!
  • 106 Например

    5 2 Отговор
    Аз съм с атавистичен страх от кучета откакто се помня. Няма сила, която да премахне страха ми... Когато настъпи "кучешката ера" в обществото, нямах друг избор освен лют спрей и кучегон. Винаги са ми в чантата. Излезна ли навън, автоматически спреят попада в дясната ми ръка, а кучегонът е на дълга верижка на дръжката на чантата ми. Ползвам ги, когато куче (улично или домашен любимец) се приближат на около 1 м от мен. Винаги предупреждавам собственика, че ще пръскам със спрея! 3 пъти така пръсках по кучето на човек, който не си прибра кучето и виках полиция. Толкова голям брой кучета (бездомни и домашни) е прекалена намеса в бита на обикновения човек. По тревните площи вместо деца, тичат кучета. Кучешките "купчинки" са минирали паркове, пясъчници и всичко което могат да минират. Отменената заря е най-малкото зло, произтичащо в "името на кучетата". Никой открито не говори, че все пак и човешкият вид би трябвало да има право на почивка от кучешкия лай, от натиканите в тесни апартаменти кучета. За кучешката тения - всеки знае. Както и повечето знаем, че НЕ всички домашни кучета се обезпаразитяват, ваксинират. Така че, прекратяването на това безумие - кучетата повече от хората в градска среда, е време да спре! Който иска куче - извеждане САМО в определени за целта зони, за да не бъдат психически тормозени НЕжелаещите да отглеждат кучета. И за мен това НЕ е НЕХУМАННО!!!

    Коментиран от #117

  • 107 Едуард Петров-Едо

    4 2 Отговор

    До коментар #91 от "...":

    До 91! Имаш право! Ето, ние нямаме домашен любимец, ако не броим хамстера в клетка, който по цяла нощ тренира на колелото и поддържа блестяща форма, а през деня отдъхва! Неизменен ритъм! Сега за кучетата, големи и малки, без значение: Много често, яздейки колелото из Пловдивските супер удобни велоалеи, срещам ДОМАШНИТЕ ЛЮБИМЦИ, водени на каишка, спирам, поздравявам и питам: ЗАЩО БОГ ПРИВЕДЕ КУЧЕТО ПРИ ЧОВЕКА? Следва пълно мълчание! Обяснявам: Бог не е глупак! Той приведе кучето при човека, за да му дава поука за най-важните неща! ЛЮБОВ, ВЯРНОСТ, ПРЕДАНОСТ, ПОСЛУШАНИЕ, ЧИСТ И СКРОМЕН ЖИВОТ, СЪВМЕСТНА РАБОТА ( Хъски теглят шейни на Север) И СЪВМЕСТНА ОХРАНИТЕЛНА ДЕЙНОСТ(Овчарките пазят стадата, ловните кучета помагат на ловците, други пазят домовете от крадци, граничарски кучета, следотърсачи, откриват хероин и други контрабандни стоки)! КУЧЕТО ИМА ДУХОВНА ЗАДАЧА В НАШИЯТ ХЕДОНИСТИЧЕН НАЧИН НА ЖИВОТ - ден да мине, самун да загине! Карат коли денонощно, а работа за пет пари не вършат! Търтеи ТУНЕЯДЦИ! Идете в Холандия, Белгия, Дания, Норвегия, Швеция, Финландия, Германия, Швейцария и вижте богатите държави, КАК МАСОВО КАРАТ ВЕЛОСИПЕДИ!
  • 108 Възмутен

    5 4 Отговор
    Аз пък си гърмях, мятах пиратки , Стрелях сигнални ракети и си правех кефа . дреме ми за кучетата и джендарите и така ще посрещам и в бъдеще всяка нова година

    Коментиран от #109, #116

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Антикомунист

    4 0 Отговор
    Не мисля, че проблемът е в новогодишната заря. В моя квартал се хвърлят от най - шумните пиратки - тия дето не се вижда нищо от тях, но пък за сметка на това звучат като гърмежи от доста шумен пищов. Ако го хвърлят в близост до теб и не успее да те осакати видимо, то това чудо ще те остави с шум в ушите, ако не с перманентно увреждане на слуха. Виждал съм два пъти да се хвърлят прекалено близо до хора.
    Както и да е, тия пиратки пукат през половината декември и през половината януари всеки ден. Като не ви пука за кучетата и другите животни, то поне се съобразявайте с това животно, което сте и вие - хората. Никой не е длъжен да слуша идиотски гърмежи от сутрин до вечер по цял месец!
  • 111 Йьмдбднск

    3 1 Отговор
    СМЕШНИК,КАК НЕ ТЕ БЕШЕ СРАМ ДА ИЗДРАСКАШ ТИЯ ГЛУПОСТИ??!!
  • 112 Дивакът

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Еколог":

    Да, има диви животни, но не мисля, че един померан е такъв....

    Коментиран от #114

  • 113 Анонимен

    2 3 Отговор
    Подобна човеко ненавистничека теория напълно подхожда на крайни националисти,нацисти и тема подобни. Да е чувал неуважаемият,че градовете възникват на територия ,обитавана дотогава от различни живи същества. Освен домашни любимци има растителност,птиции какво ли не.Иска унищожаването им ли.?! Врабчетата и гугутките и много други изчезнаха отСофия Някои са алергични към тополи,цветен прашец напролет..Да оставим в града само асфалт? Давайте с този акъл,скоро и вас няма да ви има И тогава проблемите ще изчезнат.
  • 114 Анонимен

    0 1 Отговор

    До коментар #112 от "Дивакът":

    Аз пък мисля,че не струваш повече от померан.
  • 115 Анонимен

    0 1 Отговор
    Аз пък мисля,че не струваш повече от померан.
  • 116 Анонимен

    2 2 Отговор

    До коментар #108 от "Възмутен":

    Ще ти придреме ,щом си намериш майстора.Ако си тежко болен или смъртно ранен ,тъпако и непознат ти се притече на помощ,ще питаш дали е,,джендер,, и ако е - ще откажеш
  • 117 Анонимен

    1 2 Отговор

    До коментар #106 от "Например":

    Например, иди да се лекуваш,защото явно имаш още много атавистични белези.

    Коментиран от #120

  • 118 Красимир

    2 0 Отговор
    А защо не помислите,че в тея жилища живеят възрастни хора ,малки деца ,болни . Дали ще ви е приятно да се върнете от нощна смяна и някой да почне да ви гърми? В София има и смъртен случай от пратка.
  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Нямам такова намерение категорично

    1 0 Отговор

    До коментар #117 от "Анонимен":

    На наглостта на двукраките животни отговарям с наглост! Откакто моя съседка бе нападната от бял домашен любимец - с дълга бяла козина и с размери на мечка (за 1-ви път видях такава порода куче), пред очите на деца и майки, и разбира се ДВУКРАКОТО животно набързо наниза повода на кучето и побягна БЕЗ да погледне дори дали жената не е в безсъзнание, разбрах, че нещата по цивилизования начин НЕ се получават. Кучетата не са виновни за безотговорното поведение на кучкарите. Но когато избор няма, се намира друг избор. Има много добри кучегони, позволени и одобрени за продажби в търговската мрежа. Та, точно тези устройства отлично "отрезвяват" кухите глави на двукраките животни. От опит: много бързо се отказват от неистовите набези да изхождат любимците си, когато забележат безпокойството на животното... Това е положението. Като живеем в "Тенеси" в епохата на дивия капитализъм, е така: всеки се отбранява, както може. А можеше и да не е така... Ако имаше закони!
  • 121 Ооо

    1 1 Отговор
    Кви животни бе хора, децата ви живеят така, и вие също….
    За кучетата и котките ли трябва да мислим, за да оправим живота си? Тая статия направо е извратена!
    Вързано куче на село по добре ли живее ? В апартамента дори си го пуснал да живее с тебе, да му дишаш космите и миризмите , да се съобразяваш с него по цял ден и да му прислугваш… в апартамента кучето е част От семейството. На село е просто куче… и все пак то живее в средата в която сме ние самите!
    Тая статия по-горе че някой си мъчел кучето в апартамент - ами не го мъчи… не мъчи себе си, не мъчи децата си…проблема е по-голям и в корените му не е кучето!