3 Януари, 2022 13:03 5 953 24

Експерт за цените на газа: Това сега е началото на по-дълбока криза

  • константин стаменов-
  • цени-
  • газ-
  • електроенергия

Най-засегнатите от скока в цената на природния газ ще са най-големите консуматори на природен газ - химическата промишленост, стъкларската индустрия, металургията

Експерт за цените на газа: Това сега е началото на по-дълбока криза - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Влизаме в новата година с мораториум на цената на тока, парното и вода и със скок на природния газ с 30 на сто. "Най-засегнатите от скока в цената на природния газ ще са най-големите консуматори на природен газ в България - химическата промишленост, стъкларската индустрия, металургията, като не споменавам топлофикациите, защото там има регулирана цена на изхода. Тоест те продават на определена цена, а на входа е вече два пъти по-висока", коментира в "Преди всички" Константин Стаменов, председател на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

"В момента за България цената на природния газ е 133 лв.за мегават/час, за януари, като най-висока цена сме имали през 2012 г. и тя е била два пъти по-ниска.

Това в съчетание с цената на електроенергията ще затрудни изключително много енергоинтензивната индустрия. Ние сме се оплаквали като бизнес много често от решенията на КЕВР. Дори сме ги обвинявали, че се държат като социално министерство.

Аз няма да влизам в политическо говорене. Но ние помолихме за среща по тези теми и президента, и премиера.

Защото ситуацията при нас става все по критична и кризата на енергийните пазари ще удари нашата икономика и тя ще спре да функционира. Това е нашето послание. Чакаме среща и с премиера, и с министъра на енергетиката.

За момента не смятам, че сме разбрани добре. Настояваме за компенсация до степен, че да можем да функционираме", заяви пред БНР Константин Стаменов, председател на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

Той поясни, че работят в жестока конкуренция на международните пазари. А също и, че у нас няма политика към индустрията. Според Стаменов е нужна компенсация от електропроизводителите.

"Това, което до момента у нас е постигнато като благосъстояние, по-висока конкурентност е свързано с няколко вълни на либерализация, което беше добре за цялото общество...", посочи пред БНР икономистът Красен Станчев.

"Сега в енергетиката виждаме възраждане на централното планиране, това е идеята на четворната коалиция. Което създава очаквания, че намесата на правителството ще реши всички проблеми.

Това, което е най-важно в момента, е което каза и Константин Стаменов. Източникът на проблема в енергетиката са решения, които са взети през 2006 - 2007 и политики след това, свързани с централното планиране в ЕС, политики за затваряне на атомни и въглищни централи, което дава превес на доставките на природен газ извън ЕС.

България е в доста неизгодно положение. И това сега е началото на по-дълбока криза. Защото ценовата политика в енергетиката у нас досега забави либерализацията. А самото ценообразуване е грешно", каза още Станчев.

Според Станчев по повод инфлацията, никой не може да бъде подпомогнат.

"Защото ръстът не цените е естествен, защото преди това те са били намалени, доходите се увеличават в бюджетния сектор особено, там има 70 на сто увеличаване на заплатите в сравнение с 2019 година.

А Централната банка на ЕС, която води проинфлационни политики и с цялото обещание за спасяване на отрасли и спасяване на страни, в частност - дългове, всъщност в крайна сметка помпат инфлацията нагоре", посочи икономистът.

Предприятията, които имат свърхпечалби, могат да ги споделят като компенсация за губещите, считат още двамата експерти.
Според Красен Станчев в дългосрочен план трябва да се удължи срокът на функциониране, на онова, което в момента произвежда електроенергия в България, като паралелно започнат инвестиции в договора за търсене на шистов газ, например, или зелени и полузелени алтернативи като използване на сероводородът на Черно море за производство на ел. енергия.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Българка

    81 1 Отговор
    Стига само с компенсации, които плащаме всички българи! Време е за сериозни реформи! Спрете субсидиите за американските Марици, спрете милионите за ТЕЦ-а на Доган, а получените 28 милиона през декември за непроизведена енергия да се върнат! Разследвайте спекулантите , които изкупуват евтината енергия и я изнасят! Спрете износ на енергия от АЕЦ и я насочете само за български пазар! Да се извадят от свободния пазар всички болници, социални домове, училища! Да се закрие БЕХ! Спешно реформи в Булгаргаз и откриване на пътната карта! Ревизия на финансирането на руските тръби с над 3 милиарда български лева, съд , затвор и конфискация за виновниците! Разследване на Ковачки! Има много спешни реформи!

    Коментиран от #13

  • 3 САТЪРА НА ХАНА

    29 3 Отговор
    ЕДИНСТВЕНИЯ ПРОИЗВОДИТЕЛ НА АЗИТНИ ТОРОВЕ НЕОХИМ ДИМИТРОВГРАД ТРЯБВА ДА СЕ НАЦИОНАЛИЗИРА И ДА СЕ ОСИГУРИ ЗА НЕГО ГАЗ НА ПРЕФЕРЕНЦИАЛНИ ЦЕНИ ЗА ДА ИМА ИЗКУСТВЕНИ ТОРОВЕ ЗА СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ... ..... А ДРУГИТЕ ЧАСТНИЦИ АКО ИСКАТ, МОЖЕ ДА ЗАТВОРЯТ ... И ДА БЪДАТ НАЦИОНАЛИЗИРАНИ ЗА ПИ 1 ЛЕВ

    Коментиран от #10

  • 4 САТЪРА НА ХАНА

    47 4 Отговор
    КОЙТО ФАЛИРА ДА ФАЛИРА ..... КИРО ПЕТКОВ НЯМА ПРАВО ДА ХРАНИ МУТРИТЕ И БЕЙОВЕТЕ С ВАШИТЕ ПАРИ
  • 5 Миро

    25 5 Отговор
    Добро утро. Истинската криза не е започнала още. Цялата и прелест ще я видим през първите 6 месеца на 2023 г. Това не е от астролози и врачки прогноза а от експерти.
  • 6 истина е

    28 3 Отговор
    В курника има най-много експерти по глава на населението в целият свят , а за професори водим в цялата вселената ,и за това сме царулите на света !!!!!!!!!!!!!!!
  • 7 не може да бъде

    19 4 Отговор
    Много пъти съм казвал,че трябва да се внимава с това ,което си пожелаваме,защото може да се сбъдне. Разбира се ,съгласен съм ,че повтарям думите на други хора ,които са го казали много по-рано.А сега бих казал,че не бива да чакаме положението да се подобри ,поне през тази година.Надявам се ,че и харвардските възпитаници в правителството са наясно,че тази година цената на газ ще бъде в границите 600 -2000 долара за 1000 куб.м.,като най- често ще се колебае около 1000 USD за 1000 куб.м.А цената на тока....най-вече се надявам да не стигнем до режим !?Трябва също така да благодарим на г-н Борисов и ГЕРБ за големия им лринос за това положение при нас !
  • 8 Сандо

    42 6 Отговор
    Голямата ни "благодарност" е към Европа,която със всички сили и средства с които разполага унищожава нашата икономика и убива държавата ни,преживяла какво ли не през 1300 годишната си история.Дано и тоя път приживеем злото,стоварило се върху нас,облечено в най-примамливи и заслепяващи одежди.
  • 9 ха ха

    10 1 Отговор
    Енергоемкият бизнес би трябвало да хеджира цената на енергията, иначе се управлява от авантюристи и/или идиоти. За вторите се носи мълва, че бързо се разделяли с парите си...
  • 10 ха ха

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Противоречиш си с коментар № 4... Защо трябва да субсидираме селските стопани (пак зърнени барони) с евтини торове, когато цените на световните пазари на храните ще отхвръкнат нагоре? При това поемаме риск да управляваме активи за изкуствен тор... Държавата може само да омекоти удара... И не безусловно.

    Коментиран от #11

  • 11 САТЪРА НА ХАНА

    13 6 Отговор

    До коментар #10 от "ха ха":

    МАРУЛИТЕ И ДОМАТИТЕ ЩЕ СА ПО 4 ЛЕВА ... ЗА ТОРОВЕТЕ СТАВА ДУМА ... А ПРЕСНИТЕ ЖИВОТИНСКИ ТОРОВЕ НЕ СТАВАТ ЗА ТОРЕНЕ ПОНЕЖЕ Е КОЛИ БАКТЕРИЯТА И РИСКА ДА СЕ ИЗТРЕПЯТ БЪЛГАРИТЕ
  • 12 ВДървената глава.

    7 12 Отговор
    Хубавото е ,че Ние ,народът от Малка и страхлива България имаме ,евтин доставчик.Сащ ,ще достави газ на 60 ст.като доброто старо време от прехода ..Сащ ,са огромен приятел на България.и човека от България.И на ,Приятели за Америка.Американофили и т.н.Спокойно .Само гледайте .И чакайте!.
  • 13 devil

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Хубаво си го написала ,ама нищо няма да се случи само ще има вдигане на цените
  • 14 Алфа Вълкът

    7 7 Отговор
    Идват фалитите на топлофикациите, догодина на дърва и кимюр! Старите панелки имаха комини, ама тия след 1980г едва ли!

    Коментиран от #18

  • 15 Димитров

    16 0 Отговор
    Необходима е пълна ревизия на
    Булгаргаз!
    Там има големи пропуски,пропуснати ползи за
    България,качеството на експертите явно не е добро.
    Затова проверка и кой каквото заслужава!
    Заплатите там са магнит за връзкари и парашутисти!
  • 16 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 0 Отговор
    КЕВР НЕК мафията се опитват да смажат ХОРАТА НАРОДА те са кожодери
  • 17 Българка

    7 10 Отговор
    Докато не му свият сармите на джуджето така ще е!

    Коментиран от #19

  • 18 Коко

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Алфа Вълкът":

    Да "имаха" е точната дума!Вече повечето комини са бутнати и хората са си усвоили помещенията колкото и незаконно да е това!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 din

    5 0 Отговор
    значи само ще кажа че 70% увеличение на заплати в бюджетния сектор няма. На ми стига да прочета едно такова невярно твърдение и цялата статия отива на кино, като достоверност. Лека вечер.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ЗА КАКВО НИ Е ИНДУСТРИЯ ГАЗ ТОК ВЪГЛИЩА

    6 1 Отговор
    НАЛИ ЗАТОВА ЗАТВОРИХМЕ И 4 РЕАКТОРА НА АЕЦ КОЗЛОДУЙ ............... НАЛИ ТОВА ИСКАХА СДС И ПЛАНЪТ РАН ЪП ------------ 5343
  • 23 ПАРНОТО ЧЕ ЩЕ СПРЕ Е ЯСНО

    5 1 Отговор
    ДОГОДИНА ОБАЧЕ ТРЯБВАТ КОМИНИ ЗА НОВИТЕ БЛОКОВЕ СЛЕД 1980Г. ЩЕ СЕ ТОПЛИМ С ХАРВАРДСКАТА ДИПЛОМА И ЧЕТИВОТО НА ЕДНОКНИЖНИКА ТЪП, КРАДЛИВ !
  • 24 Роко Скиавоне

    0 1 Отговор
    Крайно време е този тец да се закрие ,стига сме плащали с държавна пара (нашите пари)задълженията им,софиянци и деуги ще си купят по есин бойлер на Елдом или Теси за 220лв и така