Last news in Fakti

17 Април, 2013 16:39 4 111 3

Проблем за Ловеч е големият процент работещи бедни

  • "движение българия на гражданите"-
  • ловеч
Проблем за Ловеч е големият процент работещи бедни - 1
Емил Йорданов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Водачът на листата на „Движение България на гражданите“ за 11-и ловешки избирателен район Емил Киров Йорданов е свързан повече с Ловеч, отколкото с родния Свищов. Защото семейството и работата му са тук. Завършил е Стопанската академия “Д. А. Ценов” в Свищов, специалност “Счетоводство и контрол“. Има специализация „Организация на отчетността в банките“. От 1999 г. работи в Териториална данъчна дирекция Ловеч. В момента е началник сектор „Проверки” в ТД на НАП – Велико Търново, ИРМ – Ловеч.

Работата му е достатъчно отговорна и сериозна, че не остава време за хоби. Затова умее да цени малкото свободно време, обича музиката – харесва Мetallica, но с удоволствие слуша и Клайдерман. Влиза за пръв път в политиката, но е доказан експерт в професията си.

В „Движение България на гражданите“ се включва от учредяването на партията миналата година и е част от екипа в региона, който работи за създаването на структурите и подготвя логистично участието им в изборите.

 

Какво накара хора, които не са се занимавали с политика, да се ангажират с политическа кауза?

Повече от 20 години след началото на прехода ние не сме стигнали много далече. Стоим на едно и също положение. През 4 години идва някой, на когото възлагаме огромно доверие и се оказва, че доверието е загубено, а с него - и четирите години от нашия живот. И докато разни хора ни обещаваха и ни лъжеха, животът отминаваше и децата ни пораснаха.

Това, заради което имахме надеждата, че ще се промени към по-добро, не се случи и така, както вървят нещата, няма да се случи и за нашите деца. Оказа се, че и членството в Европейския съюз също нищо не промени. България си остава най-бедната страна в съюза. Това трябва да спре и смятам, че това зависи от всички нас. Няма кой да дойде и да ни оправи държавата.

Кои проблеми на Ловеч и региона бихте посочили като най-горещи?

Безработицата е сред най-тежките проблеми в региона, липсата на перспектива пред младите хора и обезлюдяването, включително и на Ловеч. Като сериозен проблем се очертава и големият процент работещи бедни. Има много хора, които ходят на работа, но това, което получават, не им стига за покриване на елементарни нужди.

Едно от нещата, за които ще работим, е развитието на Северна България, която през последните години значително изостана в инвестициите в инфраструктура в сравнение с Южна България. Обикновено се дават примери със Северозападния район на страната като най-бедния в Европа, но нещата и в Северен централен район също са в застой и не са по-различни. Би трябвало да се задвижи проектът с автомагистрала „Хемус“, да се помисли за ефективни начини за решаване на проблемите на населените места в областта, които са заплашени от воден режим.

Какво предлага България на гражданите като възможни решения за промяна на живота на хората?

Условно сме извели „31 неща, които ще променят нашия живот“. Това са конкретни обещания, по които се ангажираме да работим и първото от тях е започването на дебат за приемане на нова конституция, която да гарантира, че онези, които упражняват власт, ще носят отговорност. Ще намалим наполовина размера на държавната субсидия за политическите партии. Ще намалим привилегиите на народните представители – в това число ползването на служебни автомобили, безплатното паркиране и почивните станции.

Предвиждаме сериозни инвестиции в образованието, улесняване на достъпа до кредитиране на малки и средни предприятия чрез промяна в приоритетите на Българската банка за развитие. Ще създадем програма за нисколихвено кредитиране на млади хора, които искат да се занимават със социално предприемачество. Особено внимание трябва да се обърне на най-бедните и уязвими слоеве от населението.

С какви икономически мерки се ангажирате, за да се подпомогне местната власт в събирането на приходи, защото това е и начинът за провеждане на по-качествена социална политика?

Имаме предложение, което се състои в това при преизпълнение на приходите от данъка върху доходите на физическите лица определен процент да остава за общината, на чиято територия са самите работещи. Това означава, че част от данъците на хората, които работят в Ловеч, ще останат за общината.

Само за пример мога да посоча, че при сегашното положение кметовете, след като изпълнят ангажиментите, които им е възложила държавата като социална политика, образование, здравеопазване и други дейности след като се разплатят, не им остават средства за нищо друго, за никакви инвестиции в града.

Например Заводът за автомобили в Баховица, като се абстрахираме от социалната страна, че дава работа на хората за общината, няма значение дали заводът ще е бъде в Баховица или в община Плевен, тъй като данъците, които се плащат за този обект, постъпват в държавния бюджет. Това ни е целта - да има разпределение и да има стимул за активните кметове да осигуряват работни места.

По отношение на бизнеса и безработицата какво предвиждате?

Питат ни откъде ще осигурим 150 000 работни места, както е посочено в програмата. Отговорът е прост. От там, откъдето ги затвориха. През последните 4 години по официални данни са закрити над 100 хиляди малки и средни фирми. Икономическата обстановка беше такава, че държавата толерираше монополите за сметка на малкия и средния бизнес. В условия на криза държавата е един от най-големите работодатели. За съжаление вместо тези пари да се насочат към по-голям кръг изпълнители, те бяха концентрирани в малко на брой фирми, приближени до властта.

Ние предлагаме предвидимост, правила, които важат за всички, които са ясно видими и няма да бъдат променяни според интереса на някой олигарх или според моментната икономическа обстановка. Ако в Чечня данъците са 10 процента, вие ще инвестирате ли в Чечня? Така че освен ниските данъци, трябва да има сигурност и предвидимост. Досегашната политика за 4 години успя да изгони всички инвеститори. И от няколко милиарда годишно преки инвестиции, в момента те са в рамките на няколко десетки милиона.

За нас не е нормално в една европейска страна да има толкова много бедност. Виждаме, че държавата придобива един модел на управление като в Латинска Америка, където има много голям брой бедни и слабо образовани и малък кръг богати хора. Всички политически партии досега това положение ги е устройвало, защото бедният и необразован избирател лесно може да бъде манипулиран.

Ние сме алтернатива на простащината, време е интелигентните, образованите и възпитаните хора да се върнат в България обратно. Не е нормално да живеем в страна, в която управниците се гордеят с това, че са чели само една книга. Не смятаме, че българите са прости и не смятаме, че трябва да бъдат управлявани от прости хора.

Как ще коментирате шансовете на „Движение България на гражданите“ на тези избори?

Ние сме партията, позиционирана вдясно, която има реални шансове да влезе в следващия парламент. Оказа се, че традиционната десница, в която вярваха много от нас, се разцепи и беше използвана за подобряване на благосъстоянието на лидерите и тесния им кръг.

Затова много от нашите членове са десни хора, разочаровани от случващото се в СДС и ДСБ. Това са хора, които не са променили убежденията си. Ние ще разчитаме на избирателите с десни убеждения, на интелигентните и нормалните, на хората, които не искат да се занимават с политика, но искат да имат отговорни представители в парламента.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Anka Rangelova

    1 0 Отговор
    Успех на изборите на България на гражданите! Имаме нужда от нормални и образовани хора!
  • 2 Krassimir Noushev

    0 1 Отговор
    Много сериозно и интелигентно изказване на Емил Йорданов. Показани са основните проблеми в района и предложение как да се решат. Въобще представителите на ДБГ правят добро впечатление с професионализма си и откритостта си. Надявам се ДБГ да вземе добър процент от гласовете на предстоящите избори за да може сериозно да влияе на взиманите решения от парламента и правителството.
  • 3 Dimitar Vajarov

    0 0 Отговор
    Давайте България на гражданите вие сте надеждата на България