Last news in Fakti

14 Януари, 2022 21:00 6 707 65

Защо еврото е добре за България. Кратка история на българския лев.

  • еврозона-
  • българия-
  • ес-
  • евро-
  • лев-
  • пари-
  • икономика-
  • въвеждане на еврото

Защо е тази съпротива срещу еврото в България?

Защо еврото е добре за България. Кратка история на българския лев. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от проф. Ивайло Дичев:

Да оставим политическите злоупотреби със страховете от еврото - с тях едни идеолози се борят за негативисткия и проруския електорати. Много хора обаче искрено се боят от въвеждането на еврото, което пък предполага малко антропология.

Парадоксалният страх от еврото

Вижте парадокса. Еврото ни отнема суверенитета, прави ни зависими от Франкфурт. Но заедно с това то развързва ръцете на нашето правителство, което ще използва по-благоприятните условия на стабилната валута и ще задлъжнее като гърците. Как се съчетава страхът от загубване на суверенитета със страха от практикуването му? Не виждам друго възможно обяснение, освен липсата на доверие в държавата. И в тази, и във всички нейни бъдещи превъплъщения. При едно такова положение, разбира се, няма какво да се прави, освен да си доливаме ракията и да ругаем телевизора.

Кой знае защо не се обиждаме от това, че Хърватия, която влезе в ЕС след нас, се кани да се присъедини към еврото една година по-рано - през януари 2023. А толкова се обиждахме в други състезателни дисциплини като Шенген или визи за САЩ. Някак самата тема беше изключена от публичния ни дебат - това, че балканската ни посестрима успя да преодолее белезите на скорошната война и да организира финансите си. Че видя интереса си от еврото като туристическа дестинация и блокира опитите на партия "Хърватски суверенисти" да организира референдум по темата, където да изговорят всевъзможни глупости.

Гордостта на националистите от българския монетарен суверенитет май се дължи на уроците по история, от които в главите ни остават битки и въстания, а не икономика и финанси. Откакто през 1880 е приет „Законът за правото на рязане на монети", българският лев отчаяно се мъчи да се стабилизира. Дълго време в страната циркулират рубли, османски лири и всякакви екзотични пари, а държавните харчове се смятат в златни франкове. След катастрофата на Голямата война го закачат за американския долар, през 1933 - към френския франк, а при съюза с Хитлер го обезпечават с клирингови марки, които, естествено, го обвързват с германската икономика. Теорията за ограничения суверенитет (Брежнев) във времето на социализма има и своя монетарен израз: левът няма собствено съществуване на световните финансови пазари.

Да добавим и хроничната нужда на страната от заеми, които я поставят в тежка зависимост от чуждите банки - френски, австрийски, германски. Заемите, които ѝ отпуска СССР след Втората световна война и които целят да я откажат от американска подкрепа по плана „Маршал“, я приковават към неразвитата съветска икономика, от която тя се задължава да купува оборудване и каквото наредят.

Краткият период на „свобода“ от външна опека - когато скъсахме с рублата и още не бяхме се завързали за марката - беше белязан от катастрофалния мораториум на дълга при Луканов, многобройни фалити на банки и галопираща инфлация, която през 1997 надхвърли 300%. В последна сметка страната се отказа от гордия си валутен суверенитет и - както са правили и други слаби икономики по света - въведе валутен борд, който и до днес връзва ръцете на правителствата да печатат своеволно пари. Да влезем в еврото би означавало да получим право на глас в управлението на тази обща валута, само че за нашите евроскептици международното сътрудничество не е вариант - или сме напълно независими, или напълно поробени.

Въпросът за цените

Един по-бабешки вариант на страховете - това са слуховете, че с приемането на еврото всички цени ще скочат нагоре: да бъдат умножени по две изглежда най-логичното при ограничените математически способности на страхуващите се. Всевъзможни примери се дават за това как цените скочили в една или друга страна, пък ти върви, че проверявай. Страховете се усилват заради инфлационната тенденция в последните месеци, предизвикана и от глобалното печатане на пари. Само че това е аргумент в точно обратната посока: инфлация явно се случва и без евро, тя просто е елемент от икономиката на модерния свят. Нещо повече: в края на миналата година в еврозоната инфлацията беше 5,2%, а в България - 6,3% и нагоре. Излиза, че еврото не само не я увеличава, а дори я ограничава.

Инфлацията сама по себе си няма защо да е проблем, ако съвсем равномерно се вдигат цени и доходи. Струва ми се, че тя дори би била полезна за България, тъй като ще ни позволи да се приближим до европейските нива на заплащане (преди години Унгария и Румъния направиха силови ходове в тази посока, като рязко вдигнаха заплатите, които пък повлякоха цените).

Бедата е там, че инфлацията никога не е равномерна - онези, които продават поскъпналите стоки, ще спечелят, а онези, които не продават нищо, като пенсионерите например, ще загубят. Със сигурност ще загубят и всички, които имат спестявания в банките, заковали лихвения процент близо до нулата. В тази перспектива инфлацията предвещава конфликти, недоволства, протести. Но с еврото всичко това няма да има връзка, освен в популистката реторика, разбира се.

Проруските евроскептици обичат да развиват тезата за неминуемия край на Евросъюза, за провала на общата валута и изобщо за залеза на Запада, в стил Шпенглер. Всякакви критики се чуха, особено около гръцката криза, когато си дадохме сметка, че еврото няма министър, данъчна политика и истински механизми за контрол. А не говорихме ли същото за американските финанси при кризата от 2008?

Да, но светът продължава да бъде доминиран от долара и еврото. Наистина: в икономиката се появи нов мощен център в лицето на комунистически Китай, но засега не виждаме неговият юан да се очертава като монетарна алтернатива, поне докато не възприеме логиката на световната финансова система. Може би критиците на Съюза виждат възможност да се закачим към някой по-стабилен световен играч? Само че не го казват, защото няма да звучи много патриотично. Нито пък убедително.

Немалка роля в негативизма по отношение на еврото играе символиката. Това сме виждали и другаде: германците окайваха непоклатимата марка, французите - мислителите от своите красиви банкноти. Сигурно и за нашето левче ще ни е мъчно. Особено ако забравим за пладнешкия грабеж на паричната реформа от 1951 или тъжните опити да го обменяме на черно в долари, та да си купим дъвки от Кореком. Много хора свързват името му с националния символ - чувал съм да го извеждат от Левски. Истината е, че и левът, и румънската лея произлизат от холандските „лъвски“ талери (Leeuwendaalder), които циркулирали из региона по османско време и върху които бил изобразен лъв.

Представете си само

При това еврото специално набляга на символиката: на обратната страна на монетите страните изобразяват свои важни символи. Представете си само каква радост ще бъде, когато в далечната португалска кръчма ви върнат монета със - и аз не знам? - силуета на Царевец, опакованата от Кристо Триумфална арка... Ако дотогава дигиталната технология не е заличила подобни поводи за сантиментален фетишизъм. На кредитната карта няма тържествени образи, още по-малко на мобилния (китайски) телефон, с който вече започнахме да плащаме. Или в четеца на зениците ни в супермаркета, който скоро ще отчита какво сме пазарували. Пари ще колекционират нумизматите, а за нас ще остане гордостта, че сме част от най-мощното икономическо пространство на планетата.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 71 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Евроатлантик демократ

    71 11 Отговор
    Защото Брюксел така казва, а ние трябва да го слушкаме...

    Коментиран от #55

  • 2 Мдааа....

    71 9 Отговор
    Със еврото ще вържем и цъфнем.
  • 3 абг

    77 9 Отговор
    Само като прочета заглавието и ми става ясно за произхода на статията, такъв нюх съм ряазвил.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ивайло Дичев

    61 11 Отговор
    Голям Б О К Л У К СИ !
  • 6 КРА

    64 11 Отговор
    Тези смешници от ДВ, отново се опитват да ни манипулират. Просто се махайте оттук българофоби.
  • 7 КОВИД ИДИОТ

    43 7 Отговор
    ТВА ЕВРЕИСКОТО РАДИО ВСЕКИ ДЕН ПРОПАГАНДА ,ВАКСИНИРАЙТЕ СИ КАТО НАС И ЩЕ СТЕ ДОБРЕ ,СЯ ЕВРО ТА ЕВРО ,ЗИМАЙТЕ СИ КИРЧО ПРИ УРСУЛА И У ЛЕВО
  • 8 Грульо

    68 7 Отговор
    Дойче Веле я кажи, защо няколко по-богати от нас страни от ЕС не искат еврото? :D От любознателност питам, не да се заяждам. :D

    Коментиран от #12

  • 9 Илия

    38 9 Отговор
    2024 няма да има Европа, за какво евро говорим ?
    Така, че по-скоро няма да ни се налага да унищожаваме лева !
    Просто нашите политици ако са по-умни трябва да забавят хода за еврото с една година.
    Щом свърши ковида ще почне една караница за пари ....
  • 10 Дамаджони уокър

    49 5 Отговор
    Да приемем еврото е добре за такива като автора на статията , защото на него няма да се отрази на джоба му. Не е ли редно да има референдум по този въпрос??? Ако беше всичко толкова розоо Румъния нямаше да отлагат приемането му!
  • 11 НЕ ВЯРВАЙТЕ НА СТАТИЯТА

    44 6 Отговор
    ..вече не сме за Еврозоната, а най-вече ЩЕ НИ ИЗЛЪЖАТ с курс 4лв/1ЕU. Тая попара сме я сърбали

    Коментиран от #13, #26

  • 12 Абе аз знам...

    6 29 Отговор

    До коментар #8 от "Грульо":

    За какво по богати от нас страни не искат еврото, по дълго е, не ми се пише, а ти щом задаваш такъв въпрос, и не знаеш защо е така, явно не разбираш нищо от икономика, и може да не ме разбереш.

    Коментиран от #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 провинциалист

    39 5 Отговор
    Като видях логото на зелето и подзаглавие "Парадоксалният страх от еврото" се убедих, че еврото ще ни довърши, ако бъде въведено.
  • 15 Грульо

    23 2 Отговор

    До коментар #12 от "Абе аз знам...":

    Еми тогаз, точно за това, дето го знаеш, но не го казваш, и ние не трябва да минаваме на евро. :D

    Коментиран от #18

  • 16 Хайл

    42 8 Отговор
    Еврото в България е равно на БЕДНОСТ ЗА БЪЛГАРИНА...1 ХЛЯБ ОТ 1 ЛВ ЩЕ Е 1 ЕВРО ,НО ЗАПЛАТИТЕ ОТ 1000 ЛВ ЩЕ СА 500 ЕВРО КОЕТО СИ Е 400% ОБЕДНЯВАНЕ...МА ЙНАТА ИМ НА ЕВРОТО И СЪЮЗА ИМ

    Коментиран от #24, #60

  • 17 ПатрЕотът

    29 3 Отговор
    Стига сте лъгали и манипулирали, ние си имаме Валутен Борд !!
  • 18 Защо....

    5 19 Отговор

    До коментар #15 от "Грульо":

    Да не минем на евро????
  • 19 .....

    22 5 Отговор
    За dw е по-добре, защото тотално поставя в зависимост страната. А България трябва да остане покорен слуга, докато се подготви терена за териториалното преразпределение на територията на принципа "каквото си ни дал, сега ще те наградим". Толкова за ползите!
  • 20 БоБо

    7 9 Отговор
    Еврото е много добре за нас. Аз за това си го кътам у шкафо.
  • 21 ханс

    17 5 Отговор
    Тея в немско зеле ,верно са с пирони в главите
  • 22 Чернокож китаец

    25 6 Отговор
    чекай сега, англия седа в ЕС 30 години и накрая даже и се махна от тая клоака и си остана с паунда. А ние веднага да дадем дупе , защо ? За едни комисионни на едни хора, е това е истината
  • 23 ЕВРО НЮЗ

    18 5 Отговор
    Кратка справка.. Защо масово италиански компании се изнасят с оборудването си в Полша където са в местната си валута..??? Имаше случай бяха пуснали всички работници в отпуск лятото, когато се върнаха намериха цеховете празни.

    Коментиран от #25

  • 24 😂😂😂😂

    2 4 Отговор

    До коментар #16 от "Хайл":

    Къде си учил икономика????? 😂
  • 25 Защо го правят...

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "ЕВРО НЮЗ":

    Обясни ни.

    Коментиран от #27

  • 26 Сега да позная......

    3 8 Отговор

    До коментар #11 от "НЕ ВЯРВАЙТЕ НА СТАТИЯТА":

    Завършил си икономика в УНСС...нали?, и ти е преподавал професор Румен Гечев..познах ли??? 😂
  • 27 ЕВРО НЮЗ

    17 2 Отговор

    До коментар #25 от "Защо го правят...":

    Ти кога се чувстваш независим, когато парите ти са в джоба ти или когато са общи със съседите.???

    Коментиран от #29

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 😂......

    2 6 Отговор

    До коментар #27 от "ЕВРО НЮЗ":

    Егати обяснението...браво, добре разбрах те 😂

    Коментиран от #30

  • 30 ЕВРО НЮЗ

    7 2 Отговор

    До коментар #29 от "😂......":

    Отговорих ти по най лесно разбираем начин.. За професионален отговор търси проф. Янис Варофакис и проф. Валерио Малвецци....

    Коментиран от #32, #34

  • 31 Питънчо

    17 5 Отговор
    Ами кралицата защо не премахна паунда? Да бяха приели еврото, от основателите на Европейския съюз са! Ама не, държи си на паунда, даже напуснаха Европейския съюз, защото видяха, че не си струва.
  • 32 Благодаря 😂

    2 9 Отговор

    До коментар #30 от "ЕВРО НЮЗ":

    Обяснението ти е уникално, ти парите си като икономист ли изкарваш???
  • 33 Банкер

    26 2 Отговор
    Как лъже и какво няма да ви каже писалият текста?
    Основният проблем на еврото е механизма на емисия, която е само като заем срещу частен кредит. Затова цялата принадена стойност се превръща в дълг към ЕЦБ, което продава всичко, освен това което вече е съществувало в България на ЕЦБ. Имоти, земя, човешки ресурс след изтичането на първоначалните облигации става собственост на ЕЦБ. Само Германия има право на вето в ЕЦБ, и само тя не е засегната.
    Пример: ако строим къща за 200 хиляди и я продадем за 250 х. То 50 х трябва да дойдат като емисия, те трябва да се издадат. Купувача иска кредит от банката, 50 х се емитират като дълг, т.е. срещу активи на банката, да речем като 50 х идеална част на същата къща. Така 50 х са собственост на ЕЦБ. Когато принадената стойност изработена от българите стане съпоставима с наличното имущество, ЕЦБ налага условия, политически включително, за разпродажба. Испания е типичен пример. Има разбира се и лихви. Единственият начин за излизане е, да не се влиза. Затова Полша, Чехия и Унгария отказаха за разлика от България, където виждаме установяване на военен режим за да стане.

    Коментиран от #35, #36, #37, #40

  • 34 А ти....

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "ЕВРО НЮЗ":

    Професионалният отговор на Варуфакис и Малвеци знаешли го???
  • 35 ..........

    2 8 Отговор

    До коментар #33 от "Банкер":

    Полша, Чехия и Унгария не влизат поради други причини, и ти като банкер, трябва да ги знаеш.
  • 36 Ха........

    0 4 Отговор

    До коментар #33 от "Банкер":

    Костя ти ли бе пич????
  • 37 Тц...тц...брей...

    2 13 Отговор

    До коментар #33 от "Банкер":

    Аз незнам дали автора лъже и скрива нещо, обаче ти банкере ми звучиш като бивш преподавател по политикономика в АОНСУ. Тези свободни съчинения някъде другаде публикувал ли си ги????

    Коментиран от #41, #43, #44

  • 38 Hoho Boho

    13 0 Отговор
    "Как се съчетава страхът от загубване на суверенитета със страха от практикуването му?"
    Елементарно, Уотсън! Познаваме си управниците.
  • 39 Филип Боев

    14 1 Отговор
    Този и от евро ли си мисли,че разбира? На чия хранилка е на порцион? Защо, толкова упорито ни предлагате материали на DW, нима други медии не пишат за България? Какво мислят чуждите медии за плоският данък у нас?
  • 40 Питънчо

    7 1 Отговор

    До коментар #33 от "Банкер":

    👍👍👍👍👍👍 Кралицата затова не приема еврото!
  • 41 Питънчо

    5 4 Отговор

    До коментар #37 от "Тц...тц...брей...":

    А Ти поне една книга прочел ли си ???? Абсолютно правилно написано, не зная дали е банкер, ама е вярно написаното!
  • 42 Бачо Киро

    16 0 Отговор
    Защо е съпротивата? Защото ще обърнете заплатите според курса, а цените ще ги промените както едно време в Германия с марката.... За една нощ много от цените само смениха знака. Докато обаче там все още можеше да преживееш, българският пенсионер и работник какво ще правят със 150 евро пенсия и 300 евро заплата не мога да си представя. Питайте гърците също, въпреки че там не се случи за кратко време. От 80 драхми килото домати днес е 2 евро (и отгоре). 2 евро са 680 драхми. Математиката за вас.
  • 43 Бачо Киро

    7 1 Отговор

    До коментар #37 от "Тц...тц...брей...":

    Кат не знаеш дали лъже или не, значи въобще не си наясно, но пък иначе си силен с мнение? Ха сега де...
    Няма как една и съща валута да е приложима към различен вид икономики като тези в Европа. Познай еврото коя икономика обслужва - немската и френската ли, примерно, или българската, гръцката и румънската.
  • 44 Банкер

    20 1 Отговор

    До коментар #37 от "Тц...тц...брей...":

    И как ме опровергаваш? Като лепиш етикета "свободни съчинения" ли?
    Даже и линк ще ти дам за "свободните съчинения".

    Всяка една национална държава, която успее да сформира здраво национално правителство ( а не марионетно) ще защитава националната си валута по една много проста ( но не известна за плебса) причина - това, че днес в ЕС държавата няма права върху Националната си банка -виж Член 130 и 131
    Националната банка се подчинява на международните финансови институции (100% частни) - Член 131:
    Вижте го в линка: Oфициален вестникна Европейския съюз C 115 (Official Journal of the European Union, C 115)
    “Всяка държава-членка гарантира, че националното й законодателство, включително уставът на централната й банка, е в съответствие с разпоредбите на Договора и Устава на ЕЦБ.”
    Освен това- Държавите в ЕС нямат право да решават какво да строят и как да развиват икономиката си - само по проекти на ЕК. Красота.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 псалм

    12 1 Отговор
    От самото начало на дивия капитализъм под благовидни предлози, криминалния контингант мародерстват и унищожават всичко до което се докопат. Евро-интеграцията е най-големият им шанс да продължат до дупка.
  • 47 дъ фед

    9 1 Отговор
    Защото не искаме да ставаме жертвена ликвидност по събиранията на чужди дългове, веднага щом банките спрат да принтират дефицити.
    Ще трябва германските пенсионери да оцелеят без нас.
  • 48 Наблюдател

    15 1 Отговор
    Подлостта на соросоидите няма граници. Ивайло Дичев предаде собствения си баща преди години (баща му беше много честен и почтен комунист), та сега няма да предаде националната ни валута ли? За такива глобалисти като Ивайло Дичев предателството е поминък и занаят. За такива като него предците ни и националната ни независимост и суверенитет нищо не значат! Но Господ вижда всичко...
  • 49 Шаран БГ

    14 1 Отговор
    Простичко е !! За да бъде гарантирано унищожението на страната и българския народ като такъв, една от възможните стъпки е лишаване от собствена валута.!! Защо "прогнилата" Дания не приема еврото? Защо се пазят в тайна причините на Полша и другите да НЕ приемат еврото ?
    Проф. Дичев откровено лъже - за това му е платено. Имаме много българи /обикновени хора/ по Европата. Те говорят, как е поскъпнал живота във всяка една от страните, приели еврото. Защо професорът не обясни - какво ще прави българският пенсионер с 200 / да допуснем/ евра на месец или работникът със 300-500 евра.. Аз допущам, че последният главоломно ще хукне да решава демографската криза на РБ........................
  • 50 Ами ...

    7 1 Отговор
    Приемането на еврото би било полезно, ако се извърши честно. Но ние си познаваме "политическата класа" и нямаме абсолютна никакви гаранции за това. На българите им организираха няколко успешни обира и доста опити за обир посредством държавата. Така, че не, благодарим, но времето на еврото още не е дошло за България.
  • 51 CIEDYman

    16 1 Отговор
    Разсъждения на един книжен плъх...При приемане на еврото например в Италия (лично преживяно, а не на теория) цените скочиха 2 пъти (100%) нагоре. Те и сега скочиха в България между 50 и 100% предварително. Така, че ПРОФЕСОРЕ ако имаш капка достойнство ще си скъсаш публично дипломата, когато момента настъпи и видиш реалния резултат...Лошото е, че колкото си по-беден страдаш повече, просто защото нямаш резерви. Позитивите се приватизират, а негативите се национализират. Т.е. богатите печелят, а бедните плащат масрафа...И т.н.
  • 52 Watchdog

    12 0 Отговор
    Първо ще ни накарат да приемем към новите "пазарни" цени на енергоизточниците, после ще доведат правителствените финанси до колапс и накрая ще ни съобщят че само ЕЦБ може да ни "спаси" чрез приемане на еврото. И ще вдигнат всички данъци за да "станем като другите европейци". За доходите ще обяснят че не са в компетенциите на европейската комисия а да отговорност на местните власти. А..да и питейната вода ще я "либерализират", за да се заплаща по "европейски" цени. И в страната ще останат само пенсионери на доизживяване... Останалите ще се разпръснат из широкия свят.
  • 53 Курбанколи Пардимагомедов

    7 0 Отговор
    Омръзна ми някакви измислени анализатори или специалисти ,да ми казват кое е добре за мен!Навремето другарите решаваха кое е добре за нас,системата се смени ,но тази тенденция остана .Хайде моля ви се бъдете така добри,колкото сте и красиви,аз да реша кое е добро за мен.В християнството се казва, че Бог е дарил човек със свободна воля.Зачитайте поне това ми право.
  • 54 Лъже този Дичев!

    5 0 Отговор
    Като писарушка на подаяния в Дойче зеле.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Наблюдател

    6 0 Отговор
    Ивайло Дичев в постоянната си роля на германски в случая на ЕС пропагандатор.Очевидно в DW е прихванал Гьобелсовите традиции в пропагандата! Нещо е "пропуснал съвсем небрежно" в поредния си материал да спомене за Дания, Швеция... където този въпрос го решават с Референдум! Чудно изглежда тeхните граждани са най-тъпите в ЕС защото си запазиха валутите! Дето освен това са къде къде по-богати от България!
    Според Дичев как се закръгляват цените все 1 къде по Света нагоре или надолу? Как мисли въпросния пропагандатор накъде ще се закръглят цените в България най-бедна в ЕС като се мине към еврото?
  • 60 Баро

    9 0 Отговор

    До коментар #16 от "Хайл":

    Ми той хляба вече е 1 евро ибез евро
  • 61 Баро

    3 4 Отговор
    Не се притеснявайте България никога няма да дорастне да мине на евро спете спокойно и не забравяйте хапчетата
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Брат Ралчев

    0 1 Отговор
    Няма друг избор. Поради ФАКТИте, че през 90-те години такива нищожества като мен и Брат Ставрев унищожиха бг икономиката. Единствения шанс да продължиме е конвертирюемост на нашата валута. Т.е с евросредства и пари да се издържаме.
  • 64 ЕВРОТО Е БОКЛУК

    2 0 Отговор
    ПРЕДАТЕЛИТЕ И КРАДЦИТЕ ИСКАТ ЕВРОТО ! В КОПЮРИ ПО 500 .......
  • 65 Наблюдател

    0 0 Отговор
    Цялото писание на Дичев е нищо друго освен пропаганда обслужваща определени икономически интереси. Е, за това му и плащат!