14 Януари, 2022 22:26 3 693 39

Доц. Антон Тонев пред ФАКТИ: Новият план за справяне с пандемията е правилен и навременен

  • национален оперативен план-
  • covid-19-
  • доц. антон тонев-
  • антон тонев-
  • продължаваме промяната-
  • комисия по здравеопазване-
  • мерки

"На практика контролът на кризата е в изпълнителната власт. Ние като законодателна по-скоро подпомагаме тези процеси, а не сме водещата сила в тях", поясни народният представител

Доц. Антон Тонев пред ФАКТИ: Новият план за справяне с пандемията е правилен и навременен - 1
Доц. Антон Тонев
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Във вчерашния ден министър-председателят на Република България Кирил Петков, министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова и министърът на образованието проф. Николай Денков представиха новия Национален оперативен план за справяне с COVID-19.

Според новия план България е условно разделена на 6 клъстера от области, в които ситуацията с коронавируса ще се следи поотделно. Ако се налага, допълнителни мерки ще бъдат въвеждани там, където се налага. Според премиера това ще гарантира, че бизнесът, както и родителите, например, ще могат да планират времето си за поне няколко дни напред.

В документа са заложени четири етапа за евентуално налагане на допълнителни мерки:

- При 50% заетост на интензивните легла в даден клъстер се запълват, мерките ще бъдат съвсем леки.

- При 60% заетост – тогава има някои мерки, но всички бизнеси и всички училища работят.

- При 70% заетост на интензивните легла: започва въвеждането на сравнително меки мерки, но децата от 1 до 4 клас остават в класните стаи.

- При 80% процента заетост на интензивните легла – симетрично затваряне на бизнесите, освен аптеките и хранителните магазини.

По темата от ФАКТИ разговаряхме с доц. Антон Тонев, който е хирург-онколог и народен представител от "Продължаваме промяната" в 47-мото Народно събрание. В същото време той е и председател на Комисията по здравеопазване в настоящия парламент.

Разговора ни с него четете в следващите редове:

- Доц. Тонев, доволен ли сте от новия план за справяне с пандемията от COVID-19 у нас, който вчера бе представен от премиера Кирил Петков и ресорните министри - на образованието проф. Николай Денков и на здравеопазването проф. Асена Сербезова, както и участвахте ли в изготвянето му?

- В различни експертни срещи и предварителни разговори с колегите от изпълнителната власт сме обсъждали тези въпроси и аз съм имал възможност да изкажа моето мнение. Откривам някои свои мисли и тези в новия план за справяне с пандемията, но в никакъв случай не мога да се нарека участник в това. Планът е изцяло акт на изпълнителната власт и го смятам за правилен и навременен.

Това, което ще постигне, е, че първо ще има ясни граници и критерии, така че обществото да предполага какво предстои да се случва при неблагоприятно развитие на пандемията, и второ - ще има достатъчно време да осъзнае своята роля в увеличаването на неблагоприятните критерии, като основен такъв критерий, както се запознахме всички, ще бъде броят на свободните интензивни легла.

Обобщено, планът постига няколко цели. Едната е да покаже очаквания ход на заболяването, критериите, чрез които ще се измерва този ход и чрез които ще се оценява, а също и мерките, посредством които ще се опитаме да забавим или да неутрализираме този неприятен ход на поредната, пета вълна, която ще бъде наречена "Омикрон вълна".

- И Вие го отбелязахте, в плана се забелязва да се говори преимуществено за заетостта в интензивните отделения, но не и за мерки при определен брой заразени с вируса. Защо акцентът пада само върху интензивните легла?

- Това е един много адаптиран план, с който ние ще се опитаме да се борим с последствията конкретно на вълната и пандемията като цяло. Защо казвам адаптиран - досега в плановете, които бяха предлагани от предходно работещите колеги в изпълнителната власт, те дословно повтаряха предложените критерии и мерки от Европейския съюз, който разполага с една сравнително унифицирана болнична система със сходни параметри и възможности. За съжаление, нашата здравна система има своите особености и когато се предлага една унифицирана за Европейския съюз мярка, тя не винаги измерва адекватно тежестта върху нашето общество и нашата здравна система. За първи път в план за действие се въвеждат мерки, които да са регионално адаптирани. Поради това очакваме по-добри резултати, защото регионалните особености на нашата здравна система са включени в критериите.

Освен гореизложения довод, ние много пъти сме използвали термините "здравословна криза", "здравна криза" или "пандемична криза", като това е било вярно, предвид много тесните характеристики на вирусните видове, които са били основа на предходните вълни. "Омикрон" също има своите характеристики и на фона на страни с висока ваксинация, началните данни са, че той протича сравнително по-леко от преходните щамове, но пък е доста по-заразен и доста по-бързо се разпространява. И това са факти, не са хипотези. Затова някои специалисти си позволяваме да коментираме, че здравната криза, каквато се предполагаше и каквато се установяваше при предходните вълни, ще премине в една по-скоро болнична криза. Тоест рискуваме заради бързото покачване на новооткритите случаи в болниците да имаме недостиг на легла - в сценарий на лош контрол на кризата, и това да доведе до много сериозни проблеми в болниците на фона на една вълна, която съпоставена с преходните вълни, не е с толкова високи нива на смъртност и не е с толкова високи нива на тежко преболедуване, в сравнение с броя на новооткритите пациенти. Измествайки фокуса към възможната болнична криза, ние изведохме критериите, които оценяват възможностите на болниците за пропускливост на нови случаи, а един от тези критерии е броят на свободните интензивни легла и идеята е да поставим акцента по измерване на кризата върху този критерий.

- И все пак, на база новозаразените днес и през последните 3-4 дни от работната седмица, като лекар смятате ли, че поне нощните заведения трябва да се затворят за определен период от време?

- Мярка за затваряне на някои бизнеси е предвидена при липса на овладяване на кризата. Придържайки се към критерия за пропускливостта на болничната система, известните ни цифри от днес не предполагат такава мярка. Моето мнение изцяло съвпада с предложените мерки в плана. Той е консенсусен, не е предложен от един човек, обсъден е предварително между няколко експерти и по-скоро е плод на едно групово мнение.

- По отношение на противопандемичните мерки, лично аз постоянно съм свидетел на погазване на базовите мерки - носене на маска и дистанция. Също имам информация, а и съм ставал пряк свидетел на неизискване на зелен сертификат за достъп до място, в което според държавата трябва да влизаш само ако притежаваш такъв документ. Планирате ли в групата на "Продължаваме промяната" чрез парламентарен контрол да алармирате отговорните министри за този проблем, посредством което да се повиши значително контролът на спазването на тези базови мерки, както и евентуално да повлияете положително за решаването му чрез пряка законодателна дейност?

- Да, има известен проблем в това, че има наложени санкции, които са доста тежки - при неспазване на карантина и при неспазване на противопандемичните мерки, които обаче при липса на контролиращ капацитет, някак в обществото се загнезди едно мнение, че всъщност няма кой да създаде условия да се види дали дадена мярка се изпълнява или не. Тъй като става въпрос и за кадрови капацитет на службите, ние имаме няколко идеи. Една от идеите ни е чрез законови и подзаконови мерки да разширим броя на службите, които могат да осъществяват контрол, тъй като в момента основно полицията може да проверява и да налага глоби, които да държат обществото будно, нащрек и да се спазват тези мерки. Превенцията на наказанието ние в момента някак си не можем да я усетим, съдейки и по това, което вие споделихте.

Както казах, смятаме да разширим броя на контролните органи, смятаме да заменим наказанията, които са по Наказателния кодекс с предимно административни мерки и да занижим някои административни глоби, но с презумпция за масово налагане - да знае гражданинът, че седне ли в някой ресторант и задържи ли се около 1 час, със сигурност ще бъде проверен и шансът да му се размине ще е минимален. Размерът на глобата ще бъде поносим, в размер на 20-30 лв., но тя ще бъде активно търсена от нарушителите, фишът за глобата ще бъде издаден на място и още на следващия месец нарушителите ще получават съобщение от НАП, че имат неплатена глоба, която трябва да се плати, защото иначе започват да текат лихви. Чрез създаване на такъв механизъм ще се опитаме да увеличим контрола върху спазването на мерките и второ чрез малки, но ежедневни парични наказания, ще целим хората да придобият малко по-сериозно усещане за това, че имат лична отговорност към контрола на кризата. Тя не е само на държавата или на контролните органи, а на всички нас като общество.

- В съвсем близко бъдеще ли ще бъдат официализирани в Народното събрание споменатите от Вас предложения?

- Да, до края на януари или в началото на февруари. В изпълнителната власт тези неща вече са задействани, обсъждаме варианта точно как да бъдат създадени като норма, тъй като при тях под формата на наредби нещата се случват доста по-бързо. В Народното събрание самият законотворчески процес е малко по-бавен с цел да се създават качествени норми, които да търпят теста на времето.

На практика контролът на кризата е в изпълнителната власт. Ние като законодателна по-скоро подпомагаме тези процеси, а не сме водещата сила в тях.

- Имате ли някакви идеи как държавата ни да противодейства на издаването на фалшиви зелени сертификати?

- Подкрепяме идеята на министър-председателя на Кирил Петков, че трябва да се търси много сериозна отговорност. В момента самата законова форма съществува, тъй като това са документи с невярна информация, които се издават от лица по време на тяхното професионално действие. Създадената норма трябва да бъде активно търсена като ситуация, имаме възможност при постъпване в болница да проверяваме имунологичния статус на всеки тежко заболял - дали той има антитела или няма антитела, като, разбира се, това леко ще оскъпи диагностичния процес, но все пак е някаква мярка. Хората трябва да знаят, че това дали са с фалшиви зелени сертификати може да бъде установено чрез лабораторно изследване и те ще бъдат разпитвани в тази посока, а лекарите, които са издали сертификата, ще бъдат подвеждани под отговорност.

- По отношение на кампанията за ваксинация срещу COVID-19, министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова изрази позиция, че такава с лозунги би отблъснала колебаещите се по въпроса хора. Ако това е така, то какъв подход тогава да изберем?

- Тук пак ще пак ще повторя, че инициативата за кампанията е оставена в ръцете на изпълнителната власт. Ние имаме много добра комуникация с проф. Сербезова и обсъждаме евентуалните стратегии, евентуалните възможности, но в случая една странична роля, каквато има законодателната власт при контрола на кризата, да съветва, и то през медия - това не е в посока подобряване ефективността на създаването на план и изпълнението му. Изпълнителната власт в лицето на проф. Сербезова ще бъде нашият основен комуникатор за това какви са плановете и стратегиите и какво предстои и като комуникационна кампания, и като промоция на ваксинацията, и изцяло като контрол на здравната криза.

Една от идеите, която идва от нас като представители на законодателната власт и я даваме на изпълнителната власт, е създаване и промотиране на сайт на български език, на който да се запише, ако някой има много сериозни нежелани лекарствени реакции и изобщо каквито и да е нежелани лекарствени реакции от ваксината. Там ще има лекар, който ще може да отговори на поставени въпроси - дали реакцията е от ваксината или e събитие от случаен характер, който съвпада по време с ваксинацията. Ще трябва да се посочи колко време тази нежелана лекарствена реакция е действала върху вашето тяло, защото има много документирани нежелани лекарствени реакции, но над 99% и повече са с преходен, и то преходен краткотраен ефект. По този начин, абсолютно свободно споделяйки определени нежелани лекарствени реакции като повишена температура, като болка, като гадене, като световъртеж, с акцент на времетраенето, много хора ще се убедят, че става въпрос за реакции, които продължават половин час, пет минути, два часа или половин ден, след което животът продължава абсолютно нормално, без повече тази нежелана лекарствена реакция да се завърне. Това са естествени неща за процеса на ваксинация, те са съществували винаги и с предходни ваксини, които буквално са ни били налагани като задължителна ваксинация за други заболявания. С тази наша идея искаме да повишим нивата ваксинация срещу COVID-19 в България


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Въпрос

    63 3 Отговор
    Дали няма фалшиво да се пишат запълнени леглата с ковид болни,а всъщност да не са ? Всичко ми звучи като оправдание да затварят и затварят постоянно държавата и хората докато не склонят да се надупчат с оная отрова. Къде отидоха другите приоритети на канадчетата като борбата с мафията,бедността ,излизане от демографската катастрофа ? Афишираха и тръбяха,че това били основните проблеми,с които да се борят,а се оказа,че единственото,което ги вълнува е как да ни принудят да се "ваксинираме".

    Коментиран от #16

  • 5 ха ха

    62 3 Отговор
    Идиотските мерки ви се свеждат до терор над населението и бизнесите според заетите легла в интензивното. Малоумни ли сте? Подчинявате цялото общество на капацитета на интензивните отделения. Не е ли обратното? Интензивните отделения да служат на обществото... Затваряне на бизнеси, задължителна ваксинация, която не работи, сякаш телата на населението и частната собственост са ви бащиния! Обзалагам се, че половината действия са противоконституционни.

    Коментиран от #17

  • 6 ТаУмВзе

    35 2 Отговор
    Соросоидчето си е гепило Рубрика, щото не е ИЗГОДНО ТРИЕ! БУХАХАХА
  • 7 Свобода или Рай

    50 1 Отговор
    всичко това е част от плановете на Дневен ред 21 и Дневен ред 30, за унищожаване на всички малки предприятия чрез обедняване на средната и долната социална класа. В същото време прави мултинационалните компании, големите корпорации и милиардери още по-богати и принуждавайки гражданите да станат напълно зависими (роби) на новото централизирано световно правителство. „Пандемията“ е само един от инструментите за прилагане на този дистопичен фашистки план на практика, за да ни въведе в новото нормално чрез страх.
  • 8 Hoho Boho

    29 0 Отговор
    ТАКА ЗАПОЧНА ВСИЧКО:
    Във вчерашния ден министър-председателят на Република България
    представи новия Национален оперативен план за справяне с COVID-19.
    и
    УМРЯХА 40 000 БЪЛГАРИ..

    ДНЕС:
    Във вчерашния ден министър-председателят на Република България
    представи новия Национален оперативен план за справяне с COVID-19.

    ГОДИНАТА Е 2024:
    Във вчерашния ден министър-председателят на Република България
    НЕ
    представи новия Национален оперативен план за справяне с COVID-19.
    ЗАЩОТО С ПОМОЩТА НА МЕРКИТЕ,
    НЯМАШЕ ЖИВИ БЪЛГАРИ
  • 9 Киро Жарта

    32 1 Отговор
    Новите лизачи

    Коментиран от #10

  • 10 Паразит

    27 1 Отговор

    До коментар #9 от "Киро Жарта":

    ..и лапачи!
  • 11 ПЛАН ОМИКРОН ВСИЧКИ

    17 1 Отговор
    БОЛНИ СА ЗАПЛАХА ЗА ДЕПУТАТИТЕ И ДА ГИ ВАКСИНИРАМЕ И ДА ИМ ЗАТВОРИМ УСТАТА
  • 12 Мазньо

    14 0 Отговор
    подмазвач
  • 13 Баща ти

    9 1 Отговор
    Петърчо още помня как те събирахме с лъжичка от килима, все едно беше вчера.
  • 14 Онзи

    27 0 Отговор
    Каква пандемия бе цъpвул. Поредния платен доктор.
  • 15 Правилно

    14 1 Отговор
    Влиза преподавателят за първа лекция по право. Първото, което прави, е да попита за името на студент на първия ред:
    – Как се казвате?
    – Нелсън.
    – Веднага напуснете залата и никога повече не се връщайте! – заповядал той.
    Нелсън бил объркан. Преподавателят тръгнал към него и той бързо станал, събрал си нещата и напуснал учебната зала.
    Всички били уплашени и ядосани, но никой не казал нищо.
    – Много добре! Да започваме. За какво са законите? – попитал преподавателят.
    Студентите все още били уплашени, но бавно започнали да отговарят на въпроса.
    – За да има ред в нашето общество.
    – Не!
    – За да може хората, които правят злини, да плащат за действията си.
    – Не! Не! Някой знае ли отговора на този въпрос?
    – За да възтържествува справедливостта – отговорило срамежливо едно младо момиче.
    – Най-накрая! Справедливост! Какво е справедливост?!!
    Всички студенти вече започвали да се ядосват на отношението на преподавателя. Продължили обаче да отговарят.
    – Да се защитават правата на хората...
    – Добре, добре. Пробвайте пак!
    – Да се прави разлика между добро и зло, да се награждават тези, които постъпват правилно…
    – Добре... е, отговорете на следния въпрос: правилно ли постъпих, когато изгоних Нелсън от лекцията?
    Всеки се смълчал, никой не отговорил.
    – Искам единодушен отговор!
    – Нe! – всички студенти отговорили в един глас.
    – Може ли да кажем, че постъпих несправедливо?
    – Да! Да!
    –Защо тогава никой не направи нищо по този повод? Защо искаме закони и

    Коментиран от #32

  • 16 Как мислиш

    17 1 Отговор

    До коментар #4 от "Въпрос":

    Това е схема,отработена в Франция.
  • 17 Кой служи

    17 0 Отговор

    До коментар #5 от "ха ха":

    На обществото,общество обезличено,изморено, оцеляващо.колко му трябва на това общество?
    Със сигурност не и това което се случва.
  • 18 Смех

    18 0 Отговор
    Глупости, нито е правилен, пък за на временен дори това няма да го коментирам...

    Пак местим от пусто в празни и симулираме някаква дейност, без никаква база за сравнение...

    Остави, че толкова глупости и лъжи около тази пландемия, че няма до къде, но фашистите са си едно си баба знае едно си баба бае... Айде Кирче, време е да стягаш куфарите за Канада...
  • 19 5577

    12 1 Отговор
    Нищо правенето план ли е. Ще чакаме да измрат сума хора. Убийци.
  • 20 Българин

    17 1 Отговор
    Господине, не знам кой соросоиден развъдник ти е дал научните титли, но ще ти кажа следното - ВРЕМЕТО ВИ СВЪРШИ! ЦЯЛОТО ВИ КОТИЛО ОТИВА НА БУНИЩЕТО НА ИСТОРИЯТА!
  • 21 ККК

    11 0 Отговор
    Ха ха ха ! Най добрия план е не работещ план....!
  • 22 El chapo

    16 0 Отговор
    Нищо не е правилно всичко е против хората дано само да не въведат задължително да обикаляме с маркуч и инжектопляктор и на всеки километър да си правим клизма
  • 23 Безплатно порно

    11 0 Отговор
    2020г.затвориха цялата държава, и цели заводи, сега според статистиката трябва 5 пъти по строги мерки, обаче нищо не се случва, учениците - на училище, само съобщават, че ще се мре, и на никой не му пука. Та защо беше истерията 2020 освен да стопят лагерите на тъпата държава със скапаната и икономика.
  • 24 Читател на Факти

    18 0 Отговор
    Разпределение по клъстери а не по зони и ли региони .Кирчо май ще ти таковам майката продажна.
  • 25 Ами ...

    14 0 Отговор
    "Това е един много адаптиран план, с който ние ще се опитаме да се борим с последствията конкретно на вълната и пандемията като цяло." Те ще се борят с ПОСЛЕДСТВИЯТА. Те няма да се опитат да неутрализират ПРИЧИНИТЕ. "Измествайки фокуса към възможната болнична криза, ..." Отново личи грижа за болниците. Ние всички сме длъжни да се грижим за ... болниците. Целта е да им е комфортно на болниците? Имаме огромен проблем със "здравната система". Не ние трябва да служим на нея, а тя на нас. Кирчо, бялата мафия ти изяде главата.
  • 26 Шмрък

    24 0 Отговор
    ДОБРЕ ОХРАНЕН НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ НА ФАРМА МАФИЯТА
  • 27 еми

    7 1 Отговор
    ДТБ в анАлизатора
  • 28 Интензивното

    14 0 Отговор
    Пандемията беше фалшиво отразявана през цялото време,като данните се изчисляваха едно към гьотере и спускаха от СЗО и ЕС и това няма да спре,защото няшите политици са прости търтеи без топки и мозък лакоми за пари и бизнес
  • 29 Уса

    10 1 Отговор
    При всяка криза се получава едно и също и тук ковида няма нищо общо а само го използват за удължаване на кризата.Всяка криза трае около 2 години,като в началото на третата се обявява края на кризата и броенето на пилците започва.Предишната криза в САЩ беше предизвикана от балона в имотите,неправилното разпределение на бонусите между началниците и голямата задлъжнялост към банките.Историята е една и съща.Надува се балона и когато се спука издухва голямата част от средната класа нещо като обир на влак.Целта на всяка криза е да ошушкат средната класа.Лошото за България е,че няма средна класа и удара е жесток.Докато запада отлепя от дъното българите остават заровени и това е благодарение на българските продажни политици,защото не използват западните инструменти за преодоляване на кризи а само репресии,кражби и диктатура
  • 30 Уса

    9 1 Отговор
    Чука на снимката няма и най-малка представа,как да оправи нещата,но знае как да ги развали още повече.Нищо,че е доцент това няма никаква тежест в живота.Нито е участвал в американски кризи,нито е живял сред тези,които създават кризите.Няма никаква представа,как законно да се измъкне от задлъжнялост,защото не е живял в нормална държава с нормални закони.Кирчо много добре знае,но е страхливец и подло премълчава важни истини за социалната политика на САЩ и Канада към своите граждани и за да не го питат хората постоянно говори само за ковид и някакви измислици а действия йок

    Коментиран от #31

  • 31 Ами ...

    5 1 Отговор

    До коментар #30 от "Уса":

    Ясно. Само не разбирам какво си се загрижил за нас.

    Коментиран от #34

  • 32 ЕвроЗона

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Правилно":

    Неуместен пример!
  • 33 Сесесере

    6 0 Отговор
    Поредните глупости шляктапляк
  • 34 ха ха

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "Ами ...":

    Да не мислиш, че само "у вас" НПО-тата на Деду Шори подправят избори? По добре мисли за съюзници срещу злото...
  • 35 Баш софиянец

    2 3 Отговор
    Дотук добре. В никакъв случай не бива да отпада сертификата за антитела. При толкова много преболедували и все по-нарастващ брой такива това е най-смисленото нещо в цялата работа. Даже трябва да се намали границата от 150 бау (каквото и да е това), защото всеки има индивидуален имунен отговор. Щом има антитела, това е достатъчно на този етап.
  • 36 Комон сенс

    1 0 Отговор
    Съгласен съм донякъде с доктора. Но аз бих се изразил така:
    Плановете и действията на новите управляващи във всяка област са по-правилни или поне по-нмалко грешни от плановете и действията на предишните.
  • 37 Абе

    2 0 Отговор
    Гламавите, няма ли българска дума , та сме разделени на 6 клъстера.Иначе новия план преписан от други планове по света
  • 38 ТАКА Е

    1 0 Отговор
    НАЩИЯТ ПЛАН Е НАЙ ДОБРИЯ ПЛАН ЩОТО Е НАШ ЯСНО
  • 39 Матей преображенски

    2 0 Отговор
    Пак започнаха със скапаните американизми,тлъстери им се прищяло пак,с такива тъпизми ли ще ни замайват?