Last news in Fakti

16 Януари, 2022 16:00 6 228 187

Прави се опит България да бъде натикана обратно в руска сфера на влияние

  • опит-
  • българия-
  • натикана обратно-
  • руска-
  • сфера на влияние

В момента реално се прави опит да натикат България обратно в руска зона на влияние. Но българското общество се вълнува от друго: то е в плен на антиваксърски и македонски истерии, пише Даниел Смилов

Прави се опит България да бъде натикана обратно в руска сфера на влияние - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Демокрацията е управление, което позволява обществото бързо и независимо от държавната власт да се мобилизира зад определени цели. Затова е много важно какви са тези цели. Това казва в коментар за Deutsche Welle политологът Даниел Смилов.

В грешната посока

През последните седмици българското общество се самоорганизира основно по два въпроса – македонския и зелените сертификати. И по двата въпроса, уви, мобилизацията е в грешната посока: по първия се помпа националистическа реторика, така че да се затрудни всяко разумно решение със съседната държава. А по втория се оспорват работещи мерки, като ваксинацията и зелените сертификати в страната с най-голяма извънредна смъртност в света по време на пандемията. В българската история тази извънредна смъртност е вече сравнима само с 1918 г. – годината, маркирана от края на Първата световна война и испанския грип.
Висок риск от война в Европа

Още по-жалко е, че подобни безполезни или направо вредни мобилизации у нас се случват на фона на международни събития, които представляват реална външнополитическа заплаха за Източна Европа като цяло. През последната седмица се проведоха три кръга от преговори между Запада и Русия: в Женева (САЩ-Русия), в Брюксел (НАТО-Русия) и Виена (формат ОССЕ). След последната среща руският представител в ОССЕ Лукашевич заяви: “Русия е държава, която обича мира. Но ние не се нуждаем от мир на всяка цена. Нуждата да получим правно формализирани гаранции за нашата сигурност е безусловна.” При такива изказвания обобщението на полския министър на външните работи Збигнев Рау не звучи пресилено: “Изглежда, че рискът от война в региона на ОССЕ е най-голям за последните 30 години.”

Ескалацията на напрежението не е само вербална. Русия – държавата която разполага с най-големия арсенал от ядрени оръжия и има непоканени войски в съседни държави като Грузия и Украйна – се оказа загрижена за собствената си сигурност. В отговор тя не само че вече струпа 100-хилядна армия на границата с Украйна, но ще премества и още войски в тази посока в рамките на логистични военни упражнения. Американското разузнаване пък вчера обяви, че Русия подготвя провокации под фалшив флаг, които да ѝ дадат основание да навлезе в Украйна. Историческите паралели са ужасяващи – Хитлер е използвал подобни операции при нападението над Полша.

Целта: източноевропейците да са непълноценни членове на НАТО

Най-притеснителното е обаче, че руската позиция е ултимативно формулирана и не дава възможност исканията да бъдат сериозно разглеждани. В крайна сметка Западът не може да си позволи да бъде изнудван. Исканията са заложени в проектодоговори, които руската страна публикува преди самите преговори. Това на дипломатически език е по-скоро ултиматум – или приемате, каквото предлагаме, или ще използваме други средства за постигането му. Точно тези искания на Русия са изключително важни не само за България, но и за цяла Източна Европа. Тяхната цел е да направят източноевропейците непълноценни членове на НАТО и да дадат на Русия право да се намесва в техни суверенни решения.

Ултиматумите на Москва

Член 4 от проектодоговора, например, изисква НАТО и Русия да не разполагат войски в държави от Европа, освен такива, които вече са били там през 1997 г. С това връщане на часовника с няколко десетилетия Русия би получила вето над всяко решение за разполагане на каквито и да е войскови части на НАТО в Европа. Така не само се цели обезсилването на договора за Северноатлантическия алианс, но всъщност Русия би получила и вето върху решения на ЕС за задълбочаване на интеграцията във военната сфера между страните членки. Би се получила сериозна асиметрия: Русия запазва пълни суверенни права да мести войските и въоръжението си на огромната си територия, а НАТО би трябвало да иска руско съгласие за всякакви размествания на сили в Европа.

Член 6 пък изисква от НАТО да не приема повече нови страни членки, в това число, разбира се, и Украйна. Тук отново Русия се намесва в суверенни решения на трети страни. Това е политика на “зони на влияние”: Русия иска да се признае, че без нейно съгласие и одобрение страни не могат да се присъединяват към НАТО, дори и те да искат да вземат подобно решение. Всъщност самата формулировка на чл. 6 разтяга зоната на влияние на Русия по целия свят – никоя страна не би могла да се присъедини към НАТО без руско съгласие. Но дори и подобни абсурдни интерпретации да се изключат, този член цели да забрани приема на страни като Украйна и Грузия, за които още през 2008 г. беше взето решение на НАТО, че биха могли (някога) да станат членки. На фона на тези руски предложения не е изненадващо, че скандинавски неутрални държави като Швеция и Финландия започнаха сериозно да обмислят присъединяването си към НАТО с оглед на ескалиращите руски претенции.

Разбира се, в проектодоговора има и клаузи, по които може да се преговоря – например разполагането на определени нападателни системи, което така или иначе се урежда с различни споразумения. Но проблемът е, че външният министър на Русия Лавров вече заяви, че исканията на страната му трябва да се разглеждат като цялостен пакет. В този смисъл чл. 4 и 6 са част от онази “безусловност”, която Москва иска да скрепи с правно обвързващи клаузи.

Русия изнудва – засега безуспешно

Поставени по такъв начин, претенциите на руската страна най-вероятно ще останат неудовлетворени. Американският представител в ОССЕ Майкъл Карпентър вече заяви: “Докато се готвим за диалог..., трябва решително да отречем изнудването и възнаграждаването на заплахи за агресия”. Така че в следващите седмици трябва да очакваме продължаваща дипломатическа ескалация и дрънкане на оръжия от страна на Русия. Намеренията за разполагането на руски нападателни системи в Куба и Венецуела са по-скоро с театрален ефект, но срещата между Владимир Путин и китайския президент Си Дзинпин в началото на февруари може да се окаже важна за развоя на събитията в Украйна.

Всичко това е безспорно много, много тревожно за България и за цяла Източна Европа. В крайна сметка една война в Украйна като минимум би влошила перспективите пред целия регион и би задълбочила ефектите на енергийната криза, инфлацията и т.н. Да не говорим, че един подобен конфликт може да доведе но нова, тежка Студена война, която би могла да прерасне и в нещо по-горещо и апокалиптично. За сметка на тези въпроси, обаче, българското общество предпочита да се занимава с антиваксърски налудности (неслучайно разпалвани щедро и безплатно по хибридна линия от Изток) и с "романтични” фасцинации по македонските елементи в българската история.

Опит България да бъде натикана в руска зона на влияние

Не е нужно, разбира се, да се разпалват истерии по линията Русия-Украйна. Но следното нещо прави впечатление: докато толкова хора у нас са загрижени някой да не ни “открадне” историята (сякаш това е наистина възможно), на същите тези патриоти и през ум не им минава, че някой в момента реално се опитва да ограничи суверенитета на България и да я превърне в член на “руска зона на влияние”. Имаме ли демократично взето решение да попаднем в такава зона? А и някой пита ли ни, след като иска да ни вкарва в нея?

Тук може би е редно да си припомним една разлика между ЕС и НАТО, от една страна, и Варшавския договор от друга. В първите две организации се влиза и излиза доброволно – с демократично взети решения. Във втората, както и в “зоните на влияние”, те вкарват без да те питат, а за излизане не може да се говори. Може би е време като държавно управление, но най-вече и като общество, да започнем да се държим като членове на свободния свят и да ценим и пазим това, което вече имаме.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 132 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    271 67 Отговор
    Българите обичат руския народ! Това е!!!

    Коментиран от #81, #118, #158, #161, #170, #179

  • 2 Жеков

    74 128 Отговор
    Не е опит. Построихме им "Руски поток" безплатно за 3,5 милиарда лева народна пара, без НИТО едно разклонение за България.

    Коментиран от #34

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Поп Алигорко

    112 21 Отговор
    ,, Работещите мерки ,, убиват ВАКСИНИРАНИТЕ
  • 6 макробиолог

    209 25 Отговор
    Смилов не е политолог,доколкото пише за доймевеле той е платен чужд агент.

    Коментиран от #182

  • 7 Българин

    61 176 Отговор
    В България винаги е имало генерали руски агенти и национални предатели. Има ги и сега и те ни тикат към евразийссата клоака.

    Коментиран от #51

  • 8 Най

    39 72 Отговор
    Мразим българите, все са си с наведена глава послушковци
  • 9 Дядо Йоцо

    207 24 Отговор
    Смилов, а намалели с 3 милиона, с рухнала икономика, сринато здравеопазване, образование, енергетика къде бяхме натикани през последните 32 години?! Е няма що, добре са ни натикали, цъфнахме, та вързахме!

    Коментиран от #22, #42, #144

  • 10 Четете ли съветски ватници

    38 112 Отговор
    българското общество предпочита да се занимава с антиваксърски налудности (неслучайно разпалвани щедро и безплатно по хибридна линия от Изток)
  • 11 ПП ПП и ЛГБТИ

    93 34 Отговор
    СЛАВА на СОРОС И ЛИБЕРАСТИЯТА ПО ВСИЧКИ ЗЕМНИ КЪЛБЕТА
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 петко

    127 14 Отговор
    Откъде ги изривате такива експерди-недоразумения?!?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ха ха

    102 13 Отговор
    Смелов, не знам за България къде се натиква с позициите по РСМ и зеления сертификат, ама теб май ще трябва да те отбиваме от давоската ясла...
  • 17 Хахаха

    80 8 Отговор

    До коментар #13 от "Хехе":

    Не обиждай маймуните:) Тоя си е чиста овца:)
  • 18 Дед Мороз

    104 19 Отговор
    Що си не гледате колко сте жалки,че не ви бръснат за две стотинки ,буквално ви заличават от картата на Европа, да си въобразавате ,че имаме някакви намерения към вас ,означава,че сте въздух под налягане!Аре такива като списвача да търси за центовете си на Козяк ,знаем под чия диктовка пише.
  • 19 ВОСТОК

    89 35 Отговор
    ЕВропа не обича българите,руския славянския народ винаги ще бъде в България,Завинаги с Русия.Европа седи да друго ниво и не желае народи с други култури балкански крадливи схеми. Българите трябва да си знаят местото.
  • 20 За съжаление

    53 63 Отговор
    Руската имперска политика си има фаворит на Балканите и това е Сърбия, като съответно налага нейните интереси за сметка на интересите на България.

    Коментиран от #56

  • 21 другарят

    137 27 Отговор
    Прави се опит да ни затрият, като народ и държава под гнета на фашистка Америка! Кой те "тика в сферата на руско влияние" бе талибан!?? А, може би сами искаме да сме под нечие"влияние" и друг да носи отговорноста за нас?? Време е да разберете най-после с бедните си мозъци, че Русия повече няма намерение да "освобождава или да окупира" някого и след това да го храни! 45 години плюскане без пари и сега 30 години плюване за "благодарност" против Русия завърши! Русия е за многополюсен свят от суверенни страни, уважително отношение между държавите, сигурност и всяка страна да си носи сама отговорността без чуждо вмешателство! Отношенията на две страни, не трябва да са насочени срещу трета! Приеването на американски бази в България насочени срещу Русия, е акт на агресия и е крайно време да престанем да се правим на гламави селяни и че не разбираме това!

    Коментиран от #33, #172

  • 22 те това дЕдо

    21 52 Отговор

    До коментар #9 от "Дядо Йоцо":

    Няма нищо общо с НАТО или ЕС!Българина като се научи да не краде,нещата ще си дойдат на място!

    Коментиран от #35, #39, #53

  • 23 Очевидно

    63 10 Отговор
    Д. Смилов явно предпочита другата сфера на влияние. Нищо, демокрацията позволява всякакви лични предпочитания. Само припяването на мошеници и убийци малко обезценява неговите тревоги...
  • 24 незнайко

    81 19 Отговор
    А НЯКОЙ ПИТА ЛИ НИ ИСКАХМЕ ЛИ ДА СМЕ В " НАТО " И В СФЕРАТА НА ОГРОМНО ВЛИЯНИЕ НА " ЕС " ??? Те даже референдума на Слави Трифонов не зачетоха, какво остава за желанията на ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД !!! С тази прапаганда която се води, младите вече не зачитат Русия а искат все повече и повече КАПИТАЛИЗЪМ в БЪЛГАРИЯ !!! Западните дранкулки са супер готини, никой не обръща внимание на появяването на капиталисти в БЪЛГАРИЯ !!!
  • 25 ТуентинКарантино

    86 18 Отговор
    След 30 години западно влияние и 3 милиона човека назад, може би е време да опитаме нещо различно?
  • 26 Диамантената ръка

    25 49 Отговор
    Освен в източна Украйна, никъде никакви руснаци няма да влязат, пари няма за тая работа, а и надали са забравили Афганистан.
  • 27 плюс минус

    70 6 Отговор
    Че то днес има ли демокрация в България и по света?
  • 28 Гал

    63 7 Отговор
    Платено келеме.
  • 29 ХАХАХАХАХАХААХ

    80 13 Отговор
    Къф политолог си ти бе неолиберастки соросоид? Скоро ще ти спрат кранчето и ще ходиш да залягаш около парк хотел Москва. Ако имаме малко акъл вече да сме подписали договори за икономическо сътрудничество с Русия. Скоро говедарника ще затвори и тогава такива като теб, нали се сещаш къде ще овиснете?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Жоро

    52 15 Отговор
    Българина иска евтино що е беден а видя, че запада е за богатите. Така, че вдигаите тока и парното пък после се питаите що не иска ЕС и НАТО
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Тази опорка

    21 39 Отговор

    До коментар #21 от "другарят":

    Можеш да я използваш за тоалетна хартия!Как на ганю все друг му виновен!?Що чужди сили не затриват Полша,Чехия....Румъния?Щото там политици не крадат!А ако да,...съд,затвор!В Бг в противовес има само крАжба, а политик осъден няма ,ни един!Ни доктор ,ни съдия!?После все някой друг виновен!А,бегай,бе!
  • 34 Обаче

    65 8 Отговор

    До коментар #2 от "Жеков":

    Боко открадна 850 милиона евро от КТБ пари на,, Газпром " оставени там за строежа на,, Южен поток"!!! В България някой си помисли, че може да обграбва Газпром без последствия обаче се обърка. Търси си парите за Турски поток от Боко.
  • 35 Беден

    15 12 Отговор

    До коментар #22 от "те това дЕдо":

    Ти не крадеш ли!? Не може всички да сме ИТ специялисти

    Коментиран от #48

  • 36 Лада -Нива

    21 70 Отговор
    80% русофили живеят в територията, ама нито един не иска да кара Лада-Нива. Всичките искат БМВ. Е, не са ли 80% дебили, както каза проф. Христов???

    Коментиран от #66, #74, #186

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Иванушка

    27 4 Отговор
    Уф на брат ми pyшофоба недобит, xaмстер америкън. Тия КоВид , Акъл и Пари май ги не ловят ?
  • 39 незнайко

    58 11 Отговор

    До коментар #22 от "те това дЕдо":

    Защо по времето на СОЦИАЛИЗМА не се е крало така ??? Защото всичко беше ДЪРЖАВНО и имаше някакъв ред ако щете и БЕЛЕНЕ ??? Да има сега наказан в затвора БОГАТАШ ??? Сега капитализма разрешава на едни да крадат за да станат богати КАПИТАЛИСТИ и да трупат след това още повече на гърба на НАРОДА СИ !!!

    Коментиран от #70

  • 40 евлампи

    62 11 Отговор
    Да се направи референдум за НАТО !!! Мръсните амерички крадци са нация от мошеници !!! САЩ са най корумпираната нация която живее на гърба на целиот свет!!! Те се стремят о война заради рекордния вътрешен дълг който сакат друг да плати , а они да ограбят где що има!!! Де го Рейгана де викаше от берлинската стена "Съборете стената ,отворете границата" .КОЙ СЯ ИЗГАДИ СТЕНА!? Ние нали махнахме границата ,САЩ я издигнаха ощ през 1989г. и така вече 33 годин!!! САЩ сакат сал парите ни и ресурсите , а народо да мре колкото по бързо , толкова по добре! През 1989 чекахме раждането на 9 милиония българин , ся чекаме да умре 5 милионния. Скоро ще остане сал територия която вероятно ще прекръстят!!!+
  • 41 Сфера на влияние

    17 49 Отговор
    Ама ние никога не сме излизали от руската сфера на влияние. Защо да ни връщат? Ние работим 90% за руснаците, тъй като сме 100 % енергийно зависими от тях. Като си напълните резервуара с бензин, кинтите отиват при Путин, той дори и данъци не ни плаща. Като си платите сметката за парно и ток, кинтите пак отиват при Путин.

    Коментиран от #50

  • 42 Моряка

    64 8 Отговор

    До коментар #9 от "Дядо Йоцо":

    Прав си,дядо Йоцо,натикаха ни при американците и сега пълен крах,където и да погледнеш.Никога не сме били в такава нац.катастрофа-обезбълголяване с 3 милиона без война.Останахме без армия,по лошо и от Ньойкия договор-поради такива мъстии като Смилов от кучкарника на Монката Пасито.И гьонсурати,отгоре на това.
  • 43 WWFL

    12 18 Отговор
    България да изгони руския и американския посланик, да обяви форма на неутралитет и да не допуска влияние на тези 2 държави в нашите работи.
  • 44 НЯКОЙ

    61 7 Отговор
    Не знам защо ми се струва, че авторът на статията тълкува събитията, както "дяволът чете Евангелието"! Какво искати да ни внушите, господине? Русия е в своите граници, а кой е извън своите граници - както се казва "през десет земи в десета", чак в нашето Черно море!?! Я стига с това промиване на мозъци, ние да не сме идиоти! И решението ще дойде от българските политици и те ще си носят последствията, ако се наложи!
  • 45 Русский

    17 28 Отговор
    Варна, Бургас, Поморие, Солнечный берег, Святой Влас, Обзор са вече руски губернии. Скоро има референдум.

    Коментиран от #62

  • 46 Мразядебили

    33 7 Отговор
    Къде видя Демокрация бе Смилов, при условие, че милиции близки до Борисов изтезават хора като в Саудитска Арабия, къде я видя тази Демокрация бе поръчков!?
  • 47 mi6osp

    39 5 Отговор
    НатО осъществи с пълзене настъпление към границите на Русия, като през цялото време я сочеше за враг. Русия вече е преживяла такова придвижване на войските на Европа към границите, последвано от разрушителна и кървава война. И сега някои се правят на изненадани, че Русия не позволява това да се повтори във вариант унищожаване на човешката цивилизация.
  • 48 те това дЕдо

    4 16 Отговор

    До коментар #35 от "Беден":

    Ами,не!Никога не съм крал!Съдебното ми досие и търговското такоа е чисто като момна сълза!Ама като ти гледам коментара,такива ценостти не важат за тебИ не,не съм ИТ специЯлист!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 То бива

    8 3 Отговор

    До коментар #41 от "Сфера на влияние":

    простотия ама твоята е за медал.

    Коментиран от #57

  • 51 Българин

    23 9 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Защо крадеш ника ми ? Виж турчина - подписва се " антимилиционер", "антимаймуна" , но никога " Българин" . Има повече чест от теб, натовче продажно !

    Коментиран от #69

  • 52 Сандо

    42 4 Отговор
    Смилов,каква е ползата за България от сегашната сфера на влияние?Ако почнем да изброяваме вредите,ще има статии с продължения.А и какво ли може да ни кажи един отявлен грантаджия,освен спуснатите му опорки?Но най-лошото на такива експерти е,че са затънали дълбоко в слугинството си и не виждат,а и не смеят да признаят промените в света!А междувременно България бавно и безвъзвратно умира - пред очите ни!
  • 53 6A13TT

    42 3 Отговор

    До коментар #22 от "те това дЕдо":

    Спрените реактори, златото, американския тец, забраната за развитие и те ли нямат нищо общо с НАТО и ЕС?

    Коментиран от #99

  • 54 Bake Rolls

    8 41 Отговор
    Русия е изостанала , бедна кочина

    Коментиран от #63

  • 55 Сивата чапла

    33 2 Отговор
    Демокрация и капитализъм,
    още по-малко демокрация и империализъм са две самоизключващи се понятия.

    Чудно е, как демокрацията и гетата съжителстват под един покрив?
    Демократична експлоатация ли му викат?
  • 56 Сандо

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "За съжаление":

    А знаеш защо е така?Отговорът е изключително прост и ще останеш изненадан от него.
  • 57 Забелязал съм

    8 32 Отговор

    До коментар #50 от "То бива":

    На русофилите като им извадиш калкулатора и те стават безмълвни.

    Коментиран от #64, #94

  • 58 МАРА

    45 4 Отговор
    ИМАШЕ И РУСКО ВЛИЯНИЕ,СЕГА СМЕ КОЛОНИЯ НА САЩ. ВОЙНИ, ДЖЕДЪРИ И ЛУДИ ОТ КОЛОНИЯТА ГЕРМАНИЯ.УНИЩОЖИХА ВСИЧКО В БГ ОСТАНА САМО АЗБУКАТА И БЕЛИ РОБИ. Е ОТ КОЕ ДА БЯГАМЕ.МЯСТОТО НИЕ ПРИ СЛАВЯНИТЕ
  • 59 Павел пенев

    43 7 Отговор
    До сега 33 години бяхме в грешната посока и съсипахме държавата. СТИГА толкова. Посоката към Русия е правилната и това го знаят всички честни българи. Демокрацията, пазарната икономика и плурализма се оказаха обща фразеология без съдържание.

    Коментиран от #113

  • 60 Коко

    21 7 Отговор
    смилов, голям пе.... си
  • 61 Тиквонии Велики

    4 27 Отговор
    Тиквата хариза 3 милиарда на путин за сръбската тръба. Е, кой има влияние в територията?

    Коментиран от #68

  • 62 Еех,

    17 3 Отговор

    До коментар #45 от "Русский":

    Русский, бягате от България, бягате ,но ние това и заслужаваме, подлогите и неблагодарниците никой не ги обича .
  • 63 Сивата чапла

    25 6 Отговор

    До коментар #54 от "Bake Rolls":

    Затова ли на американците им се точат лигите като стане дума за Русия?
  • 64 Ами

    8 1 Отговор

    До коментар #57 от "Забелязал съм":

    вади го бе,ама ще ти излезе къс резултата като достойнството ти
  • 65 ПенисЧовекЛакътМада

    36 6 Отговор
    Американски тецове, американски бази, канадски златни мини, а за ганю един дебел йух и сладки приказки, че Русия му е враг, да не би да се събуди и осъзнае
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Ми то не ни питаха

    34 5 Отговор
    за НАТО и ЕС. Важното е,че сме независими. От нас нишо не зависи.
  • 68 Всъщност

    31 1 Отговор

    До коментар #61 от "Тиквонии Велики":

    Ако не беше "сръбската тръба" и турски поток щеше да ни заобиколи, скед като Саш и нато ни взеха Южен поток !
  • 69 Антиюаймуна

    8 8 Отговор

    До коментар #51 от "Българин":

    Долу турция, ганьо балкански!
  • 70 те това дЕдо

    36 7 Отговор

    До коментар #39 от "незнайко":

    Амии въобще не си прав!Колкото и да не харесвам социализма,няма как да не отчета ,че закона,беше равен за всички!В моя град по време на соца,бе осъден един висш партиен функционер за злоупотреби със държавни средства,един медик ,за лекарска грешка, военния окръжен прокурор за потулено престъпление в поделение..!А сега!?Свободата,българина за свободия я има!Кой каквото си иска прави ..а.. Прсъди....няма!

    Коментиран от #111

  • 71 Перо

    26 4 Отговор
    Уйдурми на един соросист и Дойче зеле!
  • 72 Сивата чапла

    25 2 Отговор
    И сложил накрая някой да не ни "открадне" историята в кавички!
    А бе тоя ходи ли по софийските улици?

    Какъв суверенитет някой ще ни краде?
    Копаят и златото като от колония и не ни и забелязват даже, суверенитета ни щели да крадат!

    Тия къде са учили!!
    Айде, Простото Кире е учил до 7 клас в България,
    той българска история не е чел, ама това , той къде е расъл?
  • 73 абв

    9 2 Отговор
    няма лошо ! нека !
  • 74 Ха сега, де

    25 4 Отговор

    До коментар #36 от "Лада -Нива":

    Тоя либераст счупи тъпомера:))), а той като ръси бе, акълоето си тук с ток от руски реактори не се оплаква, важното е че кара нов нос 3 та ръка от запада:)), ами други да мащабите, бе господин либераст, те и в наса до преди 2г, летятха само с руски двигатели в космоса и на руски кораби и сега летят европейци главно нищо, че не карат руски коли, нали:)))

    Коментиран от #80

  • 75 Не е ясно

    16 2 Отговор
    Титолувания автор какво разбира под ултиматум и изнудване и има ли то почва в преговорите Русия САЩ. Без яснота по тези термини цялата теза пада.
  • 76 Димитров

    27 5 Отговор
    Много обичат някои да се подмазват на
    Запада,да са светци повече от папата!
    Какви заплахи за
    Източна
    Европа,какви измислени опасности пропагандирате?
    Русия коректно предлага равнопоставени правила,за да се намали напрежението!
  • 77 ПКП

    4 3 Отговор
    Тия па, да одят пеш, МОЯ КРЪСТНИК от Банкя Отдавна Ви натика Там!
  • 78 Абе

    16 8 Отговор
    Хората вече не ги интересува дали Русия или Америка Те искат евтин ток.Високи пенсии и заплати.Да не се бодът като наркомани,и да не си правят всекидневно тестове като луди.Русия отдавна ни подритна.От братушки станахме предатели.Не знам защо все пропагандирват с това.Путин го каза.България вече не представлява интерес.
  • 79 Точно

    24 7 Отговор
    Поредната антибългарска помия от Дойче веле.
  • 80 По добре

    7 27 Отговор

    До коментар #74 от "Ха сега, де":

    По добре тъп, но въоражен, отколкото само тъп. Тези ракетни двигатели са за военни цели създадени. Целият ресурс на държавата отива за война и нищо друго. А скоро руски аналитици сметнаха, че биха живяли 3 пъти по добре от кувейтците, ако нямаха тези разходи, само от ресурсите. Та затова са им толкова велики тези двигатели, приятелче. Друго нищо не могат.

    Коментиран от #87, #96

  • 81 гражданин

    5 14 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Не говори от името на народа.
  • 82 КОВИД ГЕНОЦИД 💀

    24 2 Отговор
    "Но българското общество се вълнува от друго: то е в плен на антиваксърски и македонски истерии, пише Даниел Смилов" - не си даваме нито ЖИВОТА, нито ИСТОРИЯТА. Не искаме да сме в гроба след 5 години. Или още по-зле - не искаме да сме инвалиди (живи зеленчуци) заради "доброволните" експериментални проектоваксини.
  • 83 БгТопИдиот

    13 4 Отговор
    Вор в Законе= Даниел Смилов
    политолог
    Г-н Смилов,вие спазвате правилната партиина линия.
    Ура , другари.
  • 84 Влияние...

    20 3 Отговор
    На мирът и разбирателството със съседите и вътре в нацията.За нормален живот.За взаимоизгодна търговия.Нещо което не виждам днес между БГ и ФАЩ или БГ и Еврогейсъюз.С Русия почти всичко бе сринато от бг "демократите" .Ако някой не помни-аз помня за стокообмена със СССР.

    Коментиран от #90

  • 85 Ако се

    11 1 Отговор

    До коментар #66 от "Антимаймуна":

    махнеш ще паднем до 90%
  • 86 Става страшно

    20 6 Отговор
    До 16 ч нямаше нито една статия за руската опясност. Притесних се.
  • 87 Американците

    9 2 Отговор

    До коментар #80 от "По добре":

    Харчат 10 пъти повече.
  • 88 Ами ...

    3 14 Отговор
    Гледа, че и руския тролетариат се напъва тези дни. 😀
  • 89 Немо

    14 8 Отговор
    Тези от запад изоставиха българите.Нищо не инвестират,не поддържат нито една независима от Москва медия и не поддържат нито една дясна автентична партия.Напротив много години подкрепяха корумпирани партии и правителства на бивши комунисти и ДС.Извлякоха най- умните и работливи българи и това е.Сега когато всички медии хитро и не директно пеят за великата държава на изток за последната е много лесно.Западните посолства инфантилни мълчат като футки.Амрека си гледа само далаверата на този кръстопът.Държавата се напълнила с руснаци и пр. други изкупили вече цели окръзи. Имат и партия вече за зулуми.
  • 90 Ами ...

    5 13 Отговор

    До коментар #84 от "Влияние...":

    Доста думички се написал, само за да вмъкнеш "ФАЩ" и "Еврогейски". 😀 Симпатяги, прозрачни сте. Колкото и да се напъвате, нищо няма да излезе. 😀
  • 91 Суперблъф

    22 5 Отговор
    "Американското разузнаване вчера обяви, че Русия подготвя провокации под фалшив флаг." За тази цел са привлекли доброволни сътрудници на ЦРУ, преоблечени като украински спецназовци.

    Коментиран от #95

  • 92 Кинжал

    25 5 Отговор
    Никой в България не се чувства заплашен от братята руси, стига сте дрънкали глупости! Страхуват се една шепа платени марионетки и те общо взето се събират в един трабант. Русия не е никакъв наш враг и ние не искаме да бъдем техни врагове!

    Коментиран от #98, #105

  • 93 Стефан Петров

    22 3 Отговор
    След като коментара е от ДВ не заслужава да се чете,но все пак го прочетох, за да видя има ли в тази станция и нейните автори нещо обективно. Както и предполагах- не. И защо се казва Немска вълна, като на практика тя е американска такава? В разсъжденията на автора няма нищо пробългарско и проевропейско, а НАТО се разглежда като едва ли не съюз за благотворителност., а не маша на САЩ за военно и политическо влияние над Европа. Колкото един човек е по-интелигентен, толкова по-културни изрази употребява. В статията се пише,че Русия "изнудва", България ще бъде "натикана", Русия давала "ултиматуми" и т.н. Категоричността на твърденията показва,че автора не признава никакво друго мнение и на практика натрапва своето. Тия дни забелязвам една нова тенденция. Съвършено или бегло познати хора в разговор с мен заявяват,че са русофили. Те не приемат статии и внушения от подобен род и са наясно с "отбранителните" цели на блока НАТО. Между впрочем вчера намерих сайт в който изселилите се в Германия по времето на Горбачов т.н. "руски немци" се интересуват и съветват един друг как да се върнат в Русия и по данни от няколко източника завръщането им в Русия ще е масово.
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Ами ...

    6 8 Отговор

    До коментар #91 от "Суперблъф":

    Имаме в България, една приказка за лъжливото овчарче. 😀 Сега стопли ли, защо от векове никой не използва войски без отличителни знаци и ясна принадлежност. 😀 Ето ви сега до какво води използването на "учтиви хора". 😀

    Коментиран от #123

  • 96 Ха ха ха

    16 6 Отговор

    До коментар #80 от "По добре":

    Абе то се видя при локдаун в началото на пандемията какво остана да работи когато всичко затвориха, защото без него не може, всичките ни обекти от нац значение са руско производство:))А колите може китайски да станат ако са електрически ама тока и за в бъдеще ще е от руски реактори ама може да се наложи да се плаща на съседите от техните нови Аеци пак руско производство :))
  • 97 Чудак с М

    20 6 Отговор
    Би се получила сериозна асиметрия: Русия "запазва пълни суверенни права да мести войските и въоръжението си на огромната си територия." - Оставаше и да пита НАТО дали може да се придвижва по собствената си територия. Поляците да разполагят колкото си искат полски войски в Полша. Смилов, ти логика учил ли си? Желателно формална, по учебника на Ангел Бънков, а не джендърска.

    Коментиран от #121

  • 98 Ами ...

    7 12 Отговор

    До коментар #92 от "Кинжал":

    Напълно си прав. Българите не се страхуват от никой, включително и от Русия. Българите не искат никой да им бъде враг, включително Русия. Но ако някой все пак реши да се заяжда с България, след известно време подписва капитулация. Включително Русия.
  • 99 те това дЕдо

    15 5 Отговор

    До коментар #53 от "6A13TT":

    Ами няма ,разбира се!Защо на никоя друга бивша соц. държава не и вземаха златото!Защо не и спряха АЕЦ,защо не и продадоха самолети на хартия........!?? Защото ,като не може българина да краде продава си интересите за жълти стотинки,па ако ще да е и под формата на комисионни!
  • 100 Смели представи

    15 3 Отговор
    Защо не оставите Българите да си живеят без Руско, Американско, Китайско влияние. Защо не ни оставите да си живеем спокойно живота, без да ни се мешат в вътрешните работи, като това не пречи да имат отношения? Защо България не стане първата държава в света без никакво външно влияние и корупция, която да е за пример в световен мащаб? Сигурно богатите чичковци не са съгласни, защото така няма да има конфликти и войни. Приятна вечер.
  • 101 Капитан Магарет

    8 4 Отговор
    Братята американци имат определение за човек като Дани - викат му скъмбег
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 русофила изкорви

    8 9 Отговор
    с ориз го напълни,във фурна запечи и червено вино си хапни
  • 104 НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ

    8 15 Отговор
    ТОЛКОВА Е ЯСНО И ПРОСТО...НИКОГА ПОВЕЧЕ НЯМА ДА СМЕ РУСКА ГУБЕРНИЯ
  • 105 КрЕмЪ(л)ньонци сър!

    11 22 Отговор

    До коментар #92 от "Кинжал":

    И през 1944 не сме се страхували не сме очаквали враждебност, но СССР ни окупира, ограбва и избива . През ПСВ сме основателно сме очаквали нападение от Русия, ген. Колев ги прави на пух и прах и на 3 март 1918 г. Русия капитулира пред България.

    Коментиран от #110, #114

  • 106 !!!?

    12 16 Отговор
    Винаги с Европа, никога с руския Гулаг !!!?
  • 107 Цветето

    9 8 Отговор
    Даниеле, кой ти я дал тая диплома бе ? Пък може и да е от модерните - демек купена. Ако наистина си вярваш на това, което си написал, скъсай я.
  • 108 тшт шщ

    6 0 Отговор
    значи скоро да очаквам цините на парно ток и бензин на бай тошо бааси кефа
  • 109 Винаги със САЩ !

    7 14 Отговор
    Не искам ушанки !
    100 килата,майка.
  • 110 баба Пена

    7 4 Отговор

    До коментар #105 от "КрЕмЪ(л)ньонци сър!":

    Наистина ли си вервате господинчо?
  • 111 Знам знам

    7 15 Отговор

    До коментар #70 от "те това дЕдо":

    На старите шумкари все присъди са ви в главите.....и после всичкият кашкавал от мандрата на осъденият за вас...нали

    Коментиран от #131, #135

  • 112 Адмирал Нимиц

    7 9 Отговор
    Шести американски флот във Варна !
  • 113 Тодор Правешки

    10 17 Отговор

    До коментар #59 от "Павел пенев":

    Алоу, петолъчника, нали 45 години бяхме с крепостните? Бяхме най-верният им съюзник от соцлагера! Що тогава любимите ти ватенки ни наритаха? М? Аз помня как свърши социализма - с режим на тока и опашки за хляб, олио и всякакви хранителни продукти!
  • 114 Иванушка

    16 6 Отговор

    До коментар #105 от "КрЕмЪ(л)ньонци сър!":

    "....1944 не сме се страхували не сме очаквали враждебност, но СССР ни окупира, ограбва и избива...." - извинявай брат за барушеното спокойствие брат, хилядите Англо-Американски жертви, чеиза на баба ти, опинците на деда ти и козите на Вуча ти - още с и ги пазя в деревнята крепостната. Ма брат някак си много удобно брат даже някак подличко брат забравяш нещо да споменеш как СССР опрости всичките Милиардни Репарации след като България загуби ВВ2, че и мpъcнитe руснаци принудиха и Югославия да се откаже от получаване на Репарации брат.
  • 115 Колир

    12 6 Отговор
    Господин Смилов е "анализатор" на повикване,с тези, идеи, терминология от миналия век.
  • 116 Никога с Путин !

    10 16 Отговор
    Много по добре със САЩ !
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Така е!

    26 8 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    България и Русия сме братя по кръв, език, вяра и култура.

    Русия носи българския чип от Първата Българска империя,

    в руските църкви и до ден днешен се пее на старобългарски език (църковно-славянски),

    на който в Русия са говорили до 17-и век.

    Русия е културната и ментална съкровищница на Първата и Втората Български империи.

    Русия освободи православния български народ оттурскопто робство на Османската империя - тогавашният ислямски халифат.

    Русия създаде Трета България - целокупната Сан-Стефанска България, на 03.03.1878 г., с двустранния Сан-Стефански мирен договор, с победената Османска империя.

    Създадената от Руската империа Освободителка и победителка Сан-Стефанска България включва населените с преобладаващо българско население земи на Добруджа, Мизия, Горна Тракия, Беломорска Тракия и Македония!

    Българфобите и русофобите от Австрия, Великобритания, Франция, Италия и победената Османска империя, под скритата германска русофобия на Бисмарк, през м. юли 1878 г. ревизират Руско-Османския мирен договор от Сан-Стефано (днес Йесилкьой - квартал на Истанбул) и разпарчетисват целокупната Сан-Стефанска България на пет части, като дават част от българските земи на Румъния (част от Добруджа) и Сърбия (част от Поморавието), а Македония и Източна Румелия, връщат обратно на Османската империя.
    Под заплаха от Европейска война срещу Русия, оцелява Княжество България като васал на султана, а Източна Румелия получава автономия с турски паша.
  • 119 Отврат

    6 7 Отговор
    Каква е приликата между Слави и Радев.Ами и двамата ни излъгаха по огледален начин за намеренията си.Така беше навремето с Бойко и Първанов.
    Бойко каза- никой от партията да не си изказва мненинието за Президента.И...получихме мутрите, мафията, обслужващите рускити интереси предатели.За разлика от сегашните, които с цяло гърло го парадират, Бойко го правеше тихомълком и тайно.Как само ни поставиха да избираме между Бойко и откритите кремълски слуги.
  • 120 Българските правителства!

    9 3 Отговор
    От 1989 до днеска включително са стадо от без мозъчни предатели.Потърсете в тубата речта на Президента На Сърбия от 12.10.2021 да чуете разликата между политик който работи за интересите на Сърбия и такива като българските предатели.Аз нямам думи слушайки Сръбският Президент.Нашият пилот съм го отсвирил откак излезе с юмрук и откак надвиши правата си да ръководи разни съвети без да има военна опасност за страната. И се чудя на разни "уж патриотични" партии как изобщо отидоха,а не заявиха, че не отиват,което е правилната позиция. Не сме президентска република и служебното правитство не е на власт .Изборите минаха.Но евалла на Сръбският Президент.
  • 121 Ами това го кажи на руснаците

    2 3 Отговор

    До коментар #97 от "Чудак с М":

    Да не ходят да молят НАТО Ами да отидат да молят Полша.
  • 122 Объркано Атлантиче

    22 6 Отговор
    Не знам дали се прави опит България да бъде натикана обратно в руската сфера на влияние, но със сигурност знаем и виждаме, че България в сферата на САЩ загива като нация. Факт, така да се каже.
  • 123 mi6osp

    13 4 Отговор

    До коментар #95 от "Ами ...":

    За няколко месеца това трябва да е десетата аларма на американското разузнаване за предстоящо нахлуване на руски войски в Украйна. Лъжливото овчарче, казваш, и си прав. Американското разузнаване с все сили работи за това Байдън да откаже Путин от нахлуване в Украйна, но Путин упорито не желае да нахлува където и да е, ако Байдън не изнахалства да вкара ракетите си там. А ако ги вкара, няма да минем само с нахлуване.
  • 124 А питам

    9 7 Отговор
    Абе, някой знае ли какво ще стане с всички тези грантаджии и соросоиди, когато "България да бъде натикана обратно в руска сфера на влияние"?

    Коментиран от #128, #130, #152

  • 125 Така е!

    18 12 Отговор
    България и Русия сме братя по кръв, език, вяра и култура.

    Русия носи българския чип от Първата Българска империя,

    в руските църкви и до ден днешен се пее на старобългарски език (църковно-славянски),

    на който в Русия са говорили до 17-и век.

    Русия е културната и ментална съкровищница на Първата и Втората Български империи.

    Русия освободи православния български народ от турското робство на Османската империя - тогавашният ислямски халифат.

    Русия създаде Трета България - целокупната Сан-Стефанска България, на 03.03.1878 г., с двустранния Сан-Стефански мирен договор, с победената Османска империя.

    Създадената от Руската империя Освободителка и победителка Сан-Стефанска България включва населените с преобладаващо българско население земи на Добруджа, Мизия, Горна Тракия, Беломорска Тракия и Македония!

    Българфобите и русофобите от Австрия, Великобритания, Франция, Италия и победената Османска империя, под скритата германска русофобия на Бисмарк, през м. юли 1878 г. ревизират Руско-Османския мирен договор от Сан-Стефано (днес Йесилкьой - квартал на Истанбул) и разпокъсват целокупната Сан-Стефанска България на пет части, като дават част от българските земи на Румъния (част от Добруджа) и Сърбия (част от Поморавието), а Македония и Източна Румелия, връщат обратно на Османската империя.
    Под заплаха от Европейска война срещу Русия, оцелява Княжество България като васал на султана, а Източна Румелия получава автономия с турски паша.
  • 126 смилов

    9 2 Отговор
    това не е ли дойче веле?.Без коментар!
  • 127 Малеее.....сичкото мурсилаш

    7 7 Отговор
    Е изпълзяло да коментира 🤣🤣🤣
  • 128 mi6osp

    10 3 Отговор

    До коментар #124 от "А питам":

    Всеки знае- веднага ще станат по руснаци от руснаците.
  • 129 патриот

    7 9 Отговор
    Винаги с Южна и никога със Севрна Корея!
  • 130 Разбира се!

    13 2 Отговор

    До коментар #124 от "А питам":

    Ще станат първи съветофили, дори и без СССР!

    Такива каквито бяха бащите им преди 1989 г.!
  • 131 Ха ха ха

    9 5 Отговор

    До коментар #111 от "Знам знам":

    Тоя пък кашкавал:)))), ама, че без защитата на червената армия, без партизаните и участието с войска в гонението на фашистите до Берлин, България можеше и земи да загуби, а историците като им зададат тази тема къде с половин уста, къде с цяла казват защо червената армия влизайки тук на 9 се насочват към турската граница, щото кашкавал, олио и тн как да е, ама територия как се връща или освобождава, което ми напомня, че днес примерно пловдив отдаде почит на руските си освободотели:)), преди 2,3 седмици София и така до 3 март, град по град:)

    Коментиран от #134

  • 132 В.В.П.

    7 8 Отговор
    Сащ и янките се опитват да натикат войски в България.Много войска..Вървете по дяволите! ,Нападайте Рф,от към Сев.полюс.Най малко ме интересува Лвов и укрите .От 20 г ги лъжете,че са в НАТО в ЕС..Ей там си правете базите ,в Киев Имат 400к .км територия.
  • 133 Шилоф-Смилоф

    8 3 Отговор
    Шилоф,Шилоф пак на си пил хапчето!WC анализатор как ще разясниш разликата в налагането на Европа на американският диктат за НАТО от 1949г. и защо чак след 6г. се създава Варшавсият договор?Та преди да се създаде СССР поиска да стане и тя член на НАТО!Шилоф,Шилоф старите хора са казали-чадо ако не е дошло не го чакай!
  • 134 Знам знам

    5 8 Отговор

    До коментар #131 от "Ха ха ха":

    Мандрите и кошарите бяха основният враг.🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #141, #145

  • 135 те това дЕдо

    7 1 Отговор

    До коментар #111 от "Знам знам":

    Тълкувай го как искаш!Факт,обаче е че най-големите и най-стари демокрации в света са с най-строги присъди!Целта не е шумкрска ,а да се запазят основите на демокрацията.А тя/демокрацията/ си има свои закони,не е свободия!П

    Коментиран от #139

  • 136 Хххх

    14 9 Отговор
    Смилов и Дойче веле са платени манипулатори! Унищожиха ни бойните самолети ,взеха ни три милиарда лв. за самолети на хартия , ощастливиха ни с военни бази окупираха ни напълно САЩ и НАтО ! Честито робство ! Да се пише и говори срещу Русия е явно предателство на интересите ни !
  • 137 Русофил имигрира в русия ... Ъъъ

    9 6 Отговор
    Със стадо списвачи, шепа фашизоидни, ваксинирани кресльовци няма шанс хибридните напъни на блатните хора от москва. :))))
  • 138 Браво

    4 4 Отговор
    Само да попитаме, що щат ДБ в коалицията на Крим е руски.В борба срещу корупцията ли участват или в борба за не на НАТО. да на обслужване на руските интереси.Те парите с десни мерки за леви политики ще свършат бързо, ами тогава заемите от Кремъл ли ще вземаме.Да не фалират пак България като Виденово време.
  • 139 Знам знам

    5 8 Отговор

    До коментар #135 от "те това дЕдо":

    За вас шумкарите присъдите са за наказание. Затова и използваш определението строга за присъда. Присъдата не може да бъде нито строга нито мека. Присъдата трябва да бъде законосъобразна. Ама тези неща не са за шумкари и няма никакъв смисъл да си губя времето. Лека вечер шумкарю!

    Коментиран от #153

  • 140 Шилоф-Смилоф

    11 1 Отговор
    Шилоф,манипулаторче платено,защо не разкажеш нещо за доброволното ни приемане в НАТО?Малко история за предателите.На 14 к-с на БКП в НДК манипулаторите използуваха м-р Деянов/Данаилов/ да излезе и да каже,че сега България има по-важни задачи от това да се запише в конституцията,че България ще бъде неутрална държава и да се започне преговори с европейските държави и САЩ да я признаят като такава!Шилоф,Шилоф Деянов си плюна на сурата и зачертна любовта на членовете и народа защото бе купен предател!Шилоф-Смилов историята,истината.
  • 141 Ха ха ха

    7 3 Отговор

    До коментар #134 от "Знам знам":

    Колкото и на войводите ни от турско, дори Левски е осъден на смърт не заради революционната си дейност, но това не омаловажава делото му, нито на другите спасили английски летци и тн:)

    Коментиран от #156

  • 142 Ана

    13 6 Отговор
    На 134 ,престанете с мандрите и партизаните ,това е лъжа Истината е тази ,че както сега и по време на втората световна война царя ни е застанал на страната на хитлер .Сиренето е трябвало да отиде на фронта за хитлеристката армия . Партизаните изсипват сиренето в реката , НЕ са го изяли те , това е лъжа !
  • 143 Митака

    16 4 Отговор
    Слава на Русия!
    Да живее България!

    Коментиран от #154

  • 144 стария

    16 5 Отговор

    До коментар #9 от "Дядо Йоцо":

    толкова демократично ни набутаха в нато – че никой не попита народа на колонията

    Коментиран от #151

  • 145 Когато

    9 12 Отговор

    До коментар #134 от "Знам знам":

    си прост е лесно да си мислиш, че знаеш.

    Кашкавал, сирене, месо за храна; вълна за платове, кожи за кожуси - всичко се е изнасяло за нацистка Германия и за хитлеристкия вермахт за водената война срещу братския руски народ в СССР.

    Именно с храни, облекла, лекарства и с плацдарм срещу СССР Царство България е участвала във ВСВ срещу СССР, без да обяви война, а срещу САЩ и Британската империя и нейните колонии - Индия, Канада, Австралия, Нова Зеландия... влиза във война, като на 13.12.1941 г. без никакъв зор им обявява война, за да се подмаже на Хитлер!!!!

    Без анти-фашистката съпротива в Царство България, без водената партизанска война срещу тила на Хитлер в България, без паленето на складове за кожуси за германските нацисти, без обирите на мандри с кашкавал за вермахта, без отказа за изпращане на войски на Източния фронт (същите заети с българските партизани), без отказа за депортиране на българските юдеи в Аушвиц, без участието на Българската войска, КАТО ЧАСТ ОТ СЪВЕТСКАТА АРМИЯ, във войната срещу Хитлер, след 10.09.1944 г., днес България щеше да е в границите на Княжество България, но без Южна Добруджа!!!!

    Коментиран от #150

  • 146 Бамбука

    9 1 Отговор
    Братя, братя, но сиренето с пари. Последно, построихме Турски поток с наши над 3 млрд. лева и тези, които ни управляваха загубиха "пътната" карта някъде по трасето.
  • 147 демократ

    5 1 Отговор
    "балканск" т.е. Турски поток на боко Т-та на наша територия в коя орбита Натикване е
    21
  • 148 Левски

    10 5 Отговор
    На малка държава като България не и носят полюсни обвързаности, правилният път за нас е да сме необвързани във военни и политически съюзи. Резултатът от членството ни в ЕС и Нато е красноречив пример за дезориентация и недомислие. България трябва да си има свой оригинален път на развитие между Изтока и Запада. И като че ли няма и много време за умуване. Народът може да вземе това съдбоносно решение, само той, не политиците.
    Иначе в следващите десет - петнадесет години не ми се прогнозира.....
  • 149 Страхул

    10 7 Отговор
    Късно е мурзилажа, късно е ..Младото поколение гледа на запад, към Европа и САЩ и хич не мое го трогнат шепа дърти русофили с лицемерните си хибридни лъжи!
  • 150 Пишеш полу-истини

    3 2 Отговор

    До коментар #145 от "Когато":

    По-зле са и от лъжата
  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 Дискич

    9 7 Отговор

    До коментар #124 от "А питам":

    Абе не знам за грантаджиите ама като пак те натикат в територията и стрелят ако се опиташ да излезеш ще те питам дали си толкова ербап. Или да чакаш 20 години за смотан Москвич . Идея си нямате. Искам за месец да се върнем в тяхната сфера на влияние да ви гледам сеира как ще ревете като сарански мечки.
  • 153 те това дЕдо

    0 4 Отговор

    До коментар #139 от "Знам знам":

    :DАбе,ясно е,че не ти е ясно ама,ай лека !
  • 154 Алкаш

    9 5 Отговор

    До коментар #143 от "Митака":

    ти не може да си българин.Досега не съм чул и най-изявения демократ да извика слава на САЩ,.То вашето е русоробИя или шизофрения някаква!

    Коментиран от #157

  • 155 Легенда

    9 4 Отговор
    На г-н Смилов дядо му, активен борец срещу фашизма и капитализма, би се обърнал в гроба от тая писана.
  • 156 Бенковки

    2 9 Отговор

    До коментар #141 от "Ха ха ха":

    Левски е един балон. Изнудвал и убивал нормалните хора за пари.
  • 157 Ха ха ха

    6 2 Отговор

    До коментар #154 от "Алкаш":

    То тва да беше, те демократите природните, Божиите, моралните закони предадоха, 32 пола измислиха и ненормалното в норма налагат, а слава се вика когато има защо и пустите Клисурци станали Московци, а панагюрци донски казаци, а слава на са викали и спасените евреи от червената армия, слава има и в нац ни празник, а 9 май е официален празник и в Израел, та слава на Русия и да кажеш не е като с 32 половите от САЩ, там направо е сделка с дявола:))
  • 158 Бай Яни

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Българите най обичат да го набоват по навътре на рискините,,👻🙅
  • 159 ИВАН

    5 1 Отговор
    Тоя Даниел Смилов, дето е писал това, ще да е някой умен умник
  • 160 1111

    9 2 Отговор
    Но защо всичко, което е от Съединени щати е правилно за България ние като народ не можем ли да мислим кое е правилно за нас а не да чакаме на печалните ни герои.Защо трябва България да бъде под Руско влияние ако не е в ЕС всяка огромна държава по територия си има проблеми много по големи от България нашият интерес е най-добрият, когато си защитаваме собствените интереси а най добре ги защитава мъдрият народ и дори да обърка ще си носим кръста,но си е на НАРОДА
  • 161 наблюдател

    9 6 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    България бе натикана на кучето в г.ъ.за (aka нато и европейски съюз) насилствено, след разпада на т.н. социалистическа система. а в руската сфера на влияние ще отиде сама, по естествени причини и заради естествените си интереси. преди да бъде обезлюдена и обезличена напълно.
  • 162 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 163 Колко по ТЪПОМЕР?

    3 1 Отговор
    Зона на влияние, що е то? Когато си просто, "малък", беден и способен да се "изърташ" си готов да си зона на влияние. Пж тъпомер е все едно да "забиеш", че Турция е в Християнска зона на влияние на Русия. ИЛИ няма вечни ЗОНИ, има вечни МОНИВИ ЗА ВЛИЯНИЕ - просто ИНТЕРЕС на тези, които се имат за СПЕЦИНИ ПЕРСОНИ с голяма ВЛАСТ и ВЛИЯНИЕ.
  • 164 Колчо

    10 1 Отговор
    Стига сме се кланяли на чужди кумири, на чужди и несвойствени за нас ценности, на чужди каузи.
    Къде е и коя е каузата на България? И мечтите и стремежите на вечната номенклатура не са мечти и стремежи на Народа. Тук се разминаваме, как да тръгнем в една посока?
    С прецакване не става, дано сте го разбрали.
  • 165 Най голямото

    9 6 Отговор
    Зло за човечеството е Каманизъма. Ревете мекерета червени .
  • 166 Деда ви Кольо

    10 2 Отговор
    лошото е ,че тея дето милеят за България я напуснаха,заради мутрите и скапаното управление
  • 167 камик

    10 1 Отговор
    а защо не сме като унгария,ние да избираме с кого да сме и децата ни да не учат ,че тати и тати е нормално нещо
  • 168 факт

    12 4 Отговор
    какво направиха щатите за бг за 30 години:макдонълдс и кфц,а дадоха заеми на високи лихви още
  • 169 Зели му суверенитета

    4 3 Отговор
    преди 30 години, но той не разбрал и си мисли, че сега ще му го взимат.
  • 170 симе

    8 7 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    По-неграмотната част от българското общество ги обича руснаците. Аз съм част от общество, което не можем да ги дишаме
  • 171 напълни русофила

    7 6 Отговор
    със слама и клечица драсни
  • 172 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 173 светко

    9 2 Отговор
    хайде сега соросите се включиха и да от тях са платените русофили дойче блее свободна в кавички европа , и са малък процент Цар Борис 3 е казал на Германците с вас ме но никога против Русия и не изпратил бълг войски на фронта
  • 174 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 175 Нерегистриран

    9 4 Отговор
    В България имало ли е Руски бази и войски и защо сега има Американски бази и войски тук . От кой край на географията са и какво правят тук. Навярно да ни учат на демокрация в интерес на самите тях.
  • 176 Marinov

    2 4 Отговор
    АБСОЛЮТНИ МАЛОУМИЯ!
    Пази БОЖЕ и от ПИШМАН Експерти, Политически Мекерета, Български Продажници и СИЕ !
    Те горките си Въобрази че са ВСЕЗНАИКИВЦИ и УМНИЦИ на Умниците, като непрекъснато не изпуска да се САМОИЗТЪКВАТ и като Смахнати Вещици да КЛЮКАРНИЧАТ и ПЛЕЩАТ Фасмагории!
  • 177 Факти

    9 7 Отговор
    Американците са ни освободили от турско, ЕС от руско ... предстои да ни "освободят" и от българско... съзнание!
    (ама с със СССР построихме АЕЦ , а ЕС го затвори!) Айде чупката ! Наврете си DW пропагандата на онуй място!
  • 178 емо

    6 2 Отговор
    не знам някой да ни е питал,дали искаме в НАТО?това беше условие,за влизане в ЕС!
  • 179 туриста

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    ти си ги обичай, ама не говори от името на НАРОДА!!!
    Аз лично съм чел история, не съм платен като теб и съм свидетел на комунизма, тъй че любовта към тях е отдавна изчерпана!!!
  • 180 Никой

    1 5 Отговор
    Русия настоява без нейно съгласие българите да не живеят по добре. Те трябва да са крепостниците на Русия.Да си плащат редовно скъпите суровини които ние ще им даваме,Да си внасят наша селскостопанска продукция.Ще им внасяме китайски дрехи щот нямаме фабрики.Ще им ползваме курортите безвъзмезно . От време на време ще разтрелваме някой някой техен преял щото трябва да демонстрираме справедливост. Абе ще си живеем на техен гръб както живяхме до 1989г.
  • 181 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 182 гость

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "макробиолог":

    Вы правы.
  • 183 нормален

    2 1 Отговор
    ПОВЕЧЕТО БЪЛГАРИ СМЕ С РЕСИЯ. ДА СЕ ОПРАВЯТ С УКРАЙНА - ПРОСТО ДА НАПРАВЯТ РЕФЕРЕНДУМ УКРАИНЦИТЕ САМИ ДА РЕШАТ. ЗНАЯ КАКВО ЩЕ РЕШАТ. КАКТО И НИЕ НА ВРЕМЕТО ОКО НИ БЯХА ПИТАЛИ. А НЕ СОЛОМОН ДА РЕШАВА ВМЕСТО МЕН.
  • 184 Да бе да

    1 1 Отговор
    Смях и сълзи ! Воят на рузката пета колона е удоволствие! Вижте им опорките ?! Тъгаааа!
    Тези мушмуроци просто ви казват , преди век и половина ние водихме война за вас и сега вместо да имате европейски пенсии , елате при нас за 400 лв средна пенсия защото ни го дължите !?
    Ако дължим нещо , то е на тези които вие изправихте до стената и разстреляхте ( включително и бебетата през 1917 г., Романови, помните ли ги ?). Но не свършва там, 1916 същите Романови решават че направили грешка , и влизат България да я поправят , като дадат Добруджа на Румъния! Април 1925 , плащат за атентат ,който да убие цялата Българска държавност ( мога да ви покажа снимки от Света Неделя ако не вярвате )!
    1944, нахлухте и без нито една пушка да гръмне избихте цялата ни интелигенция и за половин век ни карахте като рентвано магаре ( гумите ще ги сменя някой друг) ! Аз казвам благодаря, но от тук нататък сме по добре да не си помагаме , щото вижте къде сме днес !
  • 185 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 186 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 187 оня с коня

    1 1 Отговор
    Номенклатурна чалгария е изградена върху костите на солдатите от Руската армия загинали за Българското освобождение. Нито един малоумник или национален предател не трябва да забравя това !