Last news in Fakti

22 Януари, 2022 16:00 5 603 57

Христо Стоянов: Фантомен тик

  • христо стоянов-
  • писател-
  • комунизъм-
  • брада

Това не беше вписвано в документа

Христо Стоянов: Фантомен тик  - 1
Снимка: БНР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За да ходиш с брада тогава, или с дълга коса, трябваше в паспорта да си така. А за да си изкараш паспорт с брада – не паспорта да си е пуснал брада, а снимката ти да е с такова окосмение – трябваше да се спазят две условия – или медицинско свидетелство, че по здравословни причини не можеш да се бръснеш, или бележка някаква, че лицето принадлежи към художествено-творческата интелигенция и можеше да подражава по външен вид на Маркс, Енгелс, Ленин или Благоев. Това коментира във "Фейсбук" Христо Стоянов.

Това не беше вписвано в документа, но се питахме защо идеолозите може да са с бради, а ние – не. Явно това беше превенция или против криминалната, или против идеологическата престъпност. Да мислиш по друг начин също е престъпление и се наказваше от разпоредбите и указите, които бяха над закона и Конституцията.

Понякога можеше кварталният, понякога случаен милиционер можеше, който не бе изпълнил петилетния си план за арестуване на елементи се налагаше да спрат човека, да му поискат паспорта и да го задържат същия този паспорт до привеждане в приличен вид. Иначе следваше остригване до кожа, което също те прави различен от снимковия материал в личните ти документи, но това бе по разпореждане. Аз започнах първите си плахи опити да изглеждам по различен начин с пускане на коса.

Понякога я пусках до раменете, но за да прикрия това трябваше да ходя или с вдигната яка и навряна в нея коса, или да я подпъхна под яката на ризата. Това е и причината да нямам снимки от онова време по потник, или тениска. Като си разглеждам снимките сега сякаш съм прескочил цяла епоха в растежа си. Рядко ми се удаваше обаче да си пусна дълга коса, толкова дълга, че поредното ми гадже да се похвали на приятелките си, че си е хванало един „бийтълс“…

Така ни викаха старите. Викаха ни „бийтълси“, не, че бяха ги виждали дори на снимка. И ние не ги бяхме виждали, но ги слушахме по „Метроном“ на радио „Свободна Европа“ за Румъния. Радио „Свободна Европа“ за България го заглушаваха, но за Румъния – не.

Поради икономически съображения – щеше скъпо да ѝ излезе на държавата да „подстриже“ и вълните на радоистанции, чиито езици не знаехме. Записвахме в пълна конспирация на магнетофони „Грундиг“ най-новите парчета, а вечер по купоните развявахме коси пред шашнатите погледи на момичетата.

И въобще не може да се направи разлика между нашето „размахване на парцала“ от сегашното „куфеене“ на внуците ни. Да не кажа на правнуците вече. Но, за да бъда съвсем неприличен ми трябваше и брада. А за да си пусна и двете трябваше да не се набивам в очи на властта. Защото можеше да бъда заведен до първата бръснарница, където услугата не се заплаща, особено ако милиционерът те е завел приведен на две, тъй като човек си следва и болката на ушите. Понякога.

Аз трудно се криех от властите, защото, като сирак, растях по улиците. А някои от отклоненията на улиците водеха към врати с неонови надписи „Ресторант“…

Именно в тези ресторанти ние показвахме свободолюбие и физическа сила. Биехме се, а момичетата ни гледаха с възторжени очи. Ние дори не подозирахме, че тогавашните момичета са сегашните баби, наредени за промоции по магазините. И не можем да разпознаем онези светнали от музикалните ни познания очи с очите със спуснати пердета зад дебели диоптри. Онези изваяни като на стругове тела сега се превиват над изваяни – може би – на същите стругове бастуни.

Но понякога виждаш как някое от пердетата се повдига и блесва мижава светлина, като се чуе нещо познато от „Пърпъл“ или „Бийтълс“…

Така просветваха с тайнствена светлина моминските прозорци тогава, когато се подсвирнеше под тях някое от познатите парчета. А ние, „бийтълсите“, излизахме с разпуснати коси в тъмните улички. С отривисто отмятане на главата връщахме бретоните на местата им така, както сега със старото заучено движение се опитваме да върнем порасналите си вежди като стрехи на планинска хижа с преспи сняг по покрива, на мястото им. Добре че тогавашните момичета не могат да повдигнат тежките плюшени завеси на очите си сега, за да видят колко драматично отмятаме глави като тогава.

От тогавашното време ни остана този тик. Излизах остриган „Нула номер“ от милицията, но пак отривисто повдигах глава така, сякаш косата си е на мястото. И си казвах: „Ами, като ми порасне пак коса ако не мога да си върна бретона на мястото, какъв ще е смисълът да си пускам коса – нали по това отмятане на главата влизаш в периферното зрение на тази, която направо ти е обърнала гръб…“

И ако ме питате защо сега, когато вече нямам коса и веждите ми закриват с бретоните си очите ми, продължавам да отмятам глава трябва да ви кажа – това не е старешки тик. Това е фантомен тик от времето, когато бяхме…


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 61 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    85 4 Отговор
    Сега понеже са разрешени дълги коси всички се бръснат до голо.Винаги наобратно.

    Коментиран от #5, #18

  • 2 сила

    45 9 Отговор
    можеше с брада и дълга коса ,просто на снимката трябваше да ти се вижда дясното ухо.......нямам представа защо

    Коментиран от #55

  • 3 Анонимен

    55 8 Отговор
    Тогава само снимката служеше за проверката на самоличност. Нямаше ЕГН, нямаше биометрични данни и разни чипове в паспортите. Нормално изискване беше лицето да се вижда на снимката. Иначе сега да ползваме миналото е лесно.

    Коментиран от #56

  • 4 експерт

    69 5 Отговор
    А сега като са мишини ,слънцето им нагрява айрана и не могат да мислят изобщо !!!Сегашните висшисти имат по малко знание от тези в 8 клас ,които са били преди 35 год.!!
  • 5 сила

    32 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    неееее , за да изглеждат страшни мутри....според тях , но много зависи от формата на черепа и някои са откровенно нелепи и комични
  • 6 3.14К

    55 32 Отговор
    До тук ли се докарахте да публикувате "малолунията" на този неадекватен човек? Само му вижте заглавието на романа за помакинята.
  • 7 айдеее...

    50 24 Отговор
    още един репресиран десидент.
    Нямат край,също като активните борци срещу фашизма и партизаните след 9-ти.
  • 8 хипар

    50 17 Отговор
    Глупости на търкалета
  • 9 И. Иванов

    50 6 Отговор
    Сега и жените могат да ходят с бради - за справка: Кончита Вурст.
    Отделен е въпросът дали е естетично и хигиенично.

    Коментиран от #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    30 39 Отговор
    "...когато бяхме…" млади И хубави, а сега сме само И. Ех, какви времена бяха, а и какъв шоколад имаше тогава, от раз вдигаше самолета, а сегашният за нищо не го бива, а и слънцето как грееше - не като сегашното...
    Това беше най-идиотският строй....Още помня блъсканицата пред американската палата на Пловдивския панаир за да се докопаш до.............. НАЙЛОНОВА ТОРБИЧКА.....Реалността за онова време е просто НЕОПИСУЕМА и на това разчитатe комунистическите гниди!!!

    Коментиран от #15

  • 12 сила

    23 6 Отговор

    До коментар #9 от "И. Иванов":

    на тетка Цецка мустака и стоеше добре.....отваряше и фейса , така да се каже
  • 13 Сивата чапла

    26 10 Отговор
    Намерил за какво да се чуди!

    За поколението на дядовците ми беше въпрос на чест да са гладко избръснати и стегнати.
    Мисле, че само бананите са били проблем,
    а то и брадите!


    А как да си в паспорта или личната карта, та и навън е така.
  • 14 Сусурлево Юнайтед

    40 20 Отговор
    Тоя беше толкова добър човек и писател, че се наложи цялото село да се събере и да му изкъртят всички зъби до един. Затова и ходи с брада, да не му се виждат пожълтелите протези, никакъв "бийтълс" не е бил, обикновено Л...НО.
  • 15 Сивата чапла

    41 11 Отговор

    До коментар #11 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    А не се ли ужасяваш като гледаш на черните петъци американците как ще се избият за евтини телевизори?

    Коментиран от #22

  • 16 Сивата чапла

    24 7 Отговор
    Сега и никой не ти пречи да идеш да те оформят и отдолу, и педикюр да ти направят, и снимка няма да ти искат!
  • 17 Ламбо

    31 11 Отговор
    Че ти си дисидент, направо искай документ и пенсия, браво борец против соца.
  • 18 Здравей

    16 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Христо , ти си смел и много автентичен човек...евалла за книгата скрития живот на една п...я ...сега тези мъже и жени ахрани управляват България , а тогава сядаха да вечерят след ..wc без да си мият ръцете ...хе хе ...Христо :)))

    Коментиран от #21

  • 19 Ryzana karabina

    29 16 Отговор
    Гристо, ти затова си писател, но неграмотен. Колко от твоите книги имат висока художествена стойност ? Те са за улично четене. Извинявай драги. И ние живяхме в онова време. Не беше лошо. И момичета имаше. Гористи, поздрави и не се прави на герой, в нашите студентски квартири си се напивал и това ти грамотността.
  • 20 Роза

    19 23 Отговор
    Христо Стоянов е талантлив писател,а доколко е бил дисидент,не зная.Това,което описва в книгата си за помаците,си е абсолютна истина.Нищо не спестява.Имала съм познати от този етнос и мога да кажа,че описаното от него напълно отговаря на истината.В една от книгите си казва,че писателят трябва сам да рекламира и продава книгите си,а не да виси в кръчмите.Не съм съгласна с всичко ,което пише,но знам едно-той е талантлив и смел човек и гражданин.
  • 21 Помак

    7 4 Отговор

    До коментар #18 от "Здравей":

    Христо...нашта воня може да увие по слаб човек , пък и по силен ...хигиена нулева ...но съм горд горянин ...
  • 22 ИМПЕРИАЛИСТ

    11 23 Отговор

    До коментар #15 от "Сивата чапла":

    Не, но помня как милиционерите с един КАМИОН блъскаха огромното множество от граждани пред северния вход на ЦУМ, до банята, събрали се защото се бе разчуло, че са докарали цветни телевизори....

    Коментиран от #26, #34

  • 23 йоко

    23 11 Отговор
    При соца бях с брада и средно дълга коса.без проблеми ми го издадоха, без връзки или спеициални изисквания.Отделно си носех дълга коса до под раменете.Никакъв проблем.

    Коментиран от #51

  • 24 Христо Стоянов

    12 15 Отговор
    Кога ще издадеш нова книга за родопите , хайде човек ! Няма друг писател като теб и няма да има вече
  • 25 дедо

    18 12 Отговор
    глупости ,след 1968 г. и брада и коса без проблем и без да са в паспорта
  • 26 Гражданин

    21 10 Отговор

    До коментар #22 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Помниш какво е било по живкиво време обаче защо ли имаш амнезия как господата американци нападаха магазините при един "черен петък" неотдавна като изпочупиха даже и вратите.

    Та капитализма решава дефицита с някои стоки като просто им вдига цените и повечето хора не могат да си ги позволят - когато им смъкнат цените и става по зле и от опашките по живково.
  • 27 нищо подобно

    21 12 Отговор
    Винаги съм бил с брада, веднага След казармата - 1973 год! Никакви проблеми с документи и служби, единствено в завода, в който работех - ми бяха направили някакъв скеч, от заводския художник, доста сполучлив м/у другото и съжалявам, че не си го взех.
    Сега всеки може да си пише - какви проблеми е имало, липсата на банани - отделно.
  • 28 Азиим

    23 7 Отговор
    Стоянов ми е набор и съгражданин. Но като чета какви недомислици е сътворил, се чудя дали сме живяли по едно и също време, в един и същи град?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    18 9 Отговор
    Този или е изперкал, или се прави на интересен за през младите.
    Някакси му се иска да се изкара може би репресиран.
    Но ние които също сме живели тогава,
    разбираме че силно преувеличава, даже си измисля...
  • 32 Marinov

    19 9 Отговор
    Господине,
    Имало е ИЗВРАЩЕНИЯ, а те ги има и СЕГА , но те бяха местни и локални НО това НЕ ЗНАЧИ че е било ТОТАЛНО!
    От 1972г. съм бил и с Брада и с Коса, БЕЗ да имам НЕКАКВИ сериозни проблеми, като съм си
    бръснал брадата по мое желание само веднаж !

    Това е !

    МОЛЯ ви,
    Спрете да ИЗСИЛВАТЕ и ИЗОПАЧАВАТЕ нещата и да МАНИПУЛИРАТЕ и ЗАБЛОЖДАВАТЕ новите ни Поколения!
  • 33 Кръчмар

    21 14 Отговор
    Стоянов, не знам кога си родеун. Аз съм роден 1953 г. и много добре си спомням през 1963 г. предаването всяка сряда по радио София Първа програма от 21 часа мисля, че се казваше "Музикална стълбица" В него около 3 месеца на първо място беше "Рокендрол мюзик" на Бийтълс! Отделно по панаири и стрелбища бичеха битълсите и модерната тогава италианска музика. А като студент 1974-78 г. съм бил с брада "катинарче" и клош панталони /33см. долу/ и никой не ми е правил забележка. То се очаква и някои фантазьори като тебе да се пишат ПАРТИЗАНИ срещу Тодор Живков! Недей така! Все още сме живи и ПОМНИМ!

    Коментиран от #35, #39

  • 34 Сивата чапла

    11 4 Отговор

    До коментар #22 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Луди за връзване колкото искаш,
    а и събитията които описваш са от преди десетилетия,
    когато беше кът навсякъде, включително и в Америка.
    А днес в Америка е боят по черните петъци, днес, , да посочвам ли дата?

    Коментиран от #38

  • 35 Само питам

    5 11 Отговор

    До коментар #33 от "Кръчмар":

    Много лад си станал агент на ДС.. Браво!
  • 36 Коко

    10 9 Отговор
    Този е гнусен лъжец и сигурно е бил доносник в ДС
  • 37 Анонимен

    9 7 Отговор
    Чувствам че господин Стоянов изпитва носталгия към младостта си или към комунизма. Чувствам също че е Гербист и обожава Толупа. Поне така разбирам като му чета глупостите в Пик.
  • 38 ИМПЕРИАЛИСТ

    14 9 Отговор

    До коментар #34 от "Сивата чапла":

    Беше през 1986 или 87 г. 2-3 години преди фиаското на комунистическата идеология.
    А за косите: Отивам в Ленински-райсъвет София, милиционерът на пропуска поглежда паспорта ми и го прибира в чекмеджето, като казва, че трябва да се подстрижа и тогава ще ме пусне в сградата и върне паспорта, а нямах никаква дълга коса........Реалността за онова време е просто НЕОПИСУЕМА и на това разчитатe комунистическите гниди!!!

    Коментиран от #40, #46

  • 39 Сивата чапла

    9 4 Отговор

    До коментар #33 от "Кръчмар":

    Ехе,
    наистина имаше клош панталони, над 30 см и не помня в училище някой да е имал претенции.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Бай Шиле

    9 0 Отговор
    Жалба за младост? За брадите точно така беше поне 2-3 години.За "тайно" слушане и записване на Битълс е пресилено да се твърди.На десет песни на Ирина Чмихова,пускаха една на Битълс.Питай Данчо Стълбицата.Е,като цяло написаното ми хареса.Бъди здрав.

    Коментиран от #44

  • 44 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 3 Отговор

    До коментар #43 от "Бай Шиле":

    ...ех байно, какво знаеш? В края на 60-те години, в час по музика, с разрешение на учителя, пуснахме на училищния грамофон една плоча на Битълс. След първата песен учителя осъзна какво слушаме и се РАЗТРЕПЕРА, ПОЧЕРВЕНЯ КАТО РАК И ЗАПЕЛТЕЧИ....изплашихме се за "ДРУГАРЯ" и спряхме музиката...слава Богу даскала не се гътна от дамла... Имаше и други комични случаи със слушането на "упадъчна западна музика", но не съм писател-журналист за да раздувам.
  • 45 стоян георгиев

    9 6 Отговор
    искам на дрогарето да им ги върнат старите екстри.до една!евтин бензин ама една кола на шест семеиства и тя такава че до морето да ходи за два дни.евтин ток и апартаменти ама без алуминиева дограма и изолация .да фири да духа вятъра супата направо на масата.да им върнат магазините пълни с боклуци и старшинката да ги обикаля и гледа дали някои случаино не си е пуснал дълга коса.да им върнат селския просперитет с каляка и външните тоалетни с вестниците набити на пирона.та дрогаре в русия правят опити ама в северна корея си е каккто си беше.чомадана и тръгваите!
  • 46 Ежко Бежко

    6 4 Отговор

    До коментар #38 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Абе империалист, и аз слушах тайно "Анче радио еуропа либера" и ме стрижеха в техникума, ама нямам тая злоба дето блика от тебе. Напротив, и тогава и сега съм щастлив. Що сте такива зли бе хора? Проблема не е в епохата и нравите, а в самите вас.
  • 47 Дисидент в ЕС

    7 1 Отговор
    И защо ми изтрхте коментара? За това, че съм казал, че днес в ЕС няма разлика от тогава, защото има рестрикции като зеления сетрификат. Кое не е вярно?
  • 48 психиатър

    5 5 Отговор
    Гн Стоянов, вервате ли си ? Ако да, то тогава ,моля , посетете някой колега, съвсем сериозно съм загрижен за Вашето здраве.
  • 49 Биг дик

    2 5 Отговор
    Тоя полуглавец така жалко полегнал на шайката понеже жена му си клати краката в гешефтевата прокуратура!
  • 50 Никой

    2 1 Отговор
    Онези изваяни като на стругове тела. Бате я извади старите снимки и се вгледай хубаво. Разбирам те , не искаш да обидиш българката.
  • 51 КОСА

    6 1 Отговор

    До коментар #23 от "йоко":

    Времето на соца се разделя на няколко етапа .В началото на седемдесетте имаше милиционери , които се престараваха и гонеха за дълги коси и неприличен външен вид по тяхно мнение . След 1975 година бяха отпуснали нещата . Това стана след срещата на всички държавни ръководители в Хелзинки , тогава се подписаха споразумения за спазване правата на човека , да не се преследват по политически причини , верски , етнически и т.н. хората по света . Тогава имаше малко повече свобода но пак беше под контрол на ДС .
  • 52 аде бе

    2 4 Отговор
    Момчето явно не знае, че и сега за да ходиш с брада, трябва да си в документите сниман така. Ако си сменяш навиците с брадясването пък, по закон си длъжен да си актуализираш и личните документи.

    Разликата е, че сега държава няма, а пилюцинерите са заети да да хранят тумбаци, а не да се правят на милиционери.
  • 53 Йеронимус БОШ

    1 2 Отговор
    А през това време , докато ти си пускал коса и брада на дисидент и си слушал Бийтълс , тогава бат Бойко се е записал доброволно за член на БКП още 18 годишен и е слушал Батальонът се строява ! Виж времето къде ви захвърли сега ? След 40-50 години той е ПРЪВ демократ , а ти си в миманса !
  • 54 Шаран БГ

    0 1 Отговор
    Не го разбирам този юнак ! СЕГА можеш ли на имаш лична карта с брада, а да си обръснат до голо – или обратното.??? Няма логика.! Органите си имат някакви изисквания , които ТРЯБВА да се спазват - били те социалистически или демократически. Престъпниците нямат Партия и идеология !!
    После ......като го вземали войник бай Митьо в 1938 година , намерил се фелдфебел, който възмутен казал : Ти имаш въшки ! " Тъй-вярно госин Фелдфебел, ако бях дърво , щях да имам мрави, пък аз съм чиляк и имам въшки" Простичко е - нали !? Обезпаразитили го..........
    Не е имал човек възможност да поддържа висока хигиена в годините на ВСВ. Аз помня , как баба ми мъкнеше вода от селския кладенец от 400 метра с котлите на рамо. И защо голяма часто от военните са с бръснати до голо глави. Нуждата от лесна и добра хигиена ги е принуждавала към обезкосмяване..
    И аз да плача ли ? Имах хубави шлиферни дълги панталони. С малко теснички крачоли. Спряха ме двама и ми разрязаха панталоните до коляно по предния ръб - бях ги изгладил........ Е , и какво, направих си чудни къси панталони - носих ги години наред лятно време.. Ония се поминаха от преяждане, препиване и . " лек" живот преди половин век . СИк транзит - глория мунди !!!...............
    Не го знам г-н Х.Стоянов за кои години говори и пише , но не е нужно да тика политиката на чело и да се прави на десидент и потърпевш..........
  • 55 ДАААААААААА

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "сила":

    Можеше, ама друг път.
    Още помня 15 Септември 1989, класната в ОТФМО " М.В. Ломоносов" ме изгледа осъдително на входа и ми даде 45 минути да се приведа в подходящ за училище вид. Старателно отглежданата ми цели 6-7 месеца коса през пролетта и лятото отиде в коша.
    А мислех, че като сме вече 4 курс може да ни го позволят.
    Да, да , ама НЕ!
    Това е за всички невярващи на автора.
  • 56 ДАААААААААА

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Анонимен":

    ЕГН го пишеше в онова тъмно зелено тефтерчесто нещо, наречено паспорт.
    Ако не го носиш при проверка от чичко милиционер, лошо ти се пише!
  • 57 Дядо Коледа

    1 0 Отговор
    Ето това са "брадати лъжи". За първи път си пуснах брада като студент втори курс през 1981 година. 1981! И около 20 % от колегите направиха същото. Нямахме проблеми нито с паспорти, нито с карти за пътуване с намаление по БДЖ, нито с карти за библиотека. И така: с брада, пушещ лула, дългокос, аз крачех по главната улица на Пловдив и се чувствах напълно свободен и щастлив. С гадже. С компания. Милиционерите не ми обръщаха внимание, защото не виждаха нещо нередно. Нередното той сам го казва-пиянство, сбивания,напускане на училище на 16 години. Завършвам-пак съм с брада. Нямам снимки с брада в документите си. И няма да имам. То е като жените да си сменят личните карти всеки път, когато си сменят прическата или цвета на косата.