Last news in Fakti

24 Януари, 2022 13:00 47 937 74

Кирил Петков е искрен, но ако падне ветото, пада и кабинетът му

  • кирил петков-
  • северна македония-
  • далибор станкович-
  • европейски съюз-
  • българия

Проблемът между Скопие и София всъщност произтича от (не)функционирането на Европейския съюз и затова само Брюксел може да го реши

Кирил Петков е искрен, но ако падне ветото, пада и кабинетът му - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Далибор СТАНКОВИЧ за "Нова Македония"

Още преди първото българско вето един мъдър и симпатичен албанец каза причините, поради които се озовахме в днешната абсурдна ситуация. На въпроса: „Мислите ли, че ще започнем преговори за Европейския съюз?“, нашият съгражданин отговори: „Бога ми, трудно. Трудно. Сега българите ще се замислят. Друга нация са. Малко по малко ще загубят всичко. Защото много отстъпват. Аз съм албанец. Ако ми отнемат правото да сменя една буква, ще се вдигна. А македонците, когато това се случи, не се вдигнаха масово!"

Далеч съм от това да подбуждаме към бунт, но нашият албанец казва истината. Затова сме свидетели на глупости - в македонския химн я нямаше частта за Делчев, Груев, Сандански... Тя беше пропусната, за да не създава неудобство на госта от България, но за сметка на македонската гордост.

Можем да бъдем прагматични и да не се поддаваме на нищо, дори да изградим най-модерната железопътна инфраструктура, по която един влак да се движи с невероятна скорост от 600 километра в час, българското вето няма да изчезне.

Новият български премиер Кирил Петков, за когото вярвам, че е искрен в намеренията си, няма да може да вдигне ветото. Неслучайно един мой приятел казва, че "ръцете му са вързани". Всеки опит на Кирил Петков да премине радикалните български червени линии би означавал падане на българското правителство.

Можем да лъжем до безкрай, но железницата за България и работните групи няма да решат проблема с България. Те могат само да ни създадат допълнителни проблеми, защото ще възникнат нови задължения от наша страна към България. Така ще легализираме ветото и ще дадем аргументи на българския политически елит пред Брюксел, където не минават обвиненията в кражба на история.

Ако анализираме внимателно, проблемът ни със София всъщност произтича от (не)функционирането на Европейския съюз и затова само Брюксел може да го реши. Най-голямата трудност на Брюксел е т.нар ветокрация, защото никой в ​​Европейския съюз не може да взема решения и да поема ефективна отговорност. Ветокрацията може да функционира в по-малки общности, като кланове и племена, но не и в сложни политически образувания, като Европейския съюз.

Европейският политически елит разбра същността на проблема, така че трите политически партии, които съставляват новото германско правителство, за първи път директно заявиха, че европейската федерална държава трябва да бъде пътят, по който трябва да тръгне Европейският съюз.

Какво точно е това? В коалиционното споразумение за формиране на новото германско правителство се посочват европейски изборен закон, транснационални листи, съвместни министри, засилване на властта на Европейския парламент, премахване на единодушието при вземането на решения по външни въпроси и въпроси на сигурността (премахване на вето) и др.

Може би целите на германското коалиционно правителство са много амбициозни, като се има предвид, че всяка държава-членка на Европейския съюз трябва да се откаже от правото си на вето. Германското правителство обаче има подкрепата на Париж, тъй като Франция от години настоява за стратегическа автономия за Европа.

Къде сме ние в тази история? Дори малките деца знаят отговора. Трябва да изчакаме как ще се развият нещата на европейската политическа сцена. Да изчакаме подходящия момент не за партията, а за македонската държава. Няма значение коя политическа партия ще въведе Македония в ЕС, а по какъв начин. Може да се наложи да чакаме десетилетия, но цената е твърде висока в момента. Вярвам, че всяка отстъпка по отношение на националните и езиковите особености на македонския народ ще доведе до допълнително травмиране на македонското общество.

Нашето чакане обаче не трябва да е като това на Естрагон и Владимир Годо, което се състои от поредица от действия, които не представляват нищо, просто загуба на време в чакане. Напротив, нужни са действия, които да придвижат македонската държава във всяко едно отношение, до подходящия момент. Това е решението, а не компромисът. Иначе малко по малко македонците ще загубят всичко!


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 130 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ден година храни

    184 55 Отговор
    Хе , ми то сбиртока наречен българско правителство и без друго ще се сгромоляса след месец-два. То и затова - захлебват , като за световно , щото знаят , че е за последно. Гепенето Продължава (това е новото им име).
  • 2 Българин

    267 3 Отговор
    Откога да започнеш да уважава дедите си и да признаваш езика на предците си, наричан от тях български, означава "да загубиш всичко"???

    Коментиран от #28

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Последния Софиянец

    30 121 Отговор
    М@чк@й Кирчо

    Коментиран от #6, #11, #14, #41

  • 5 Немо

    173 38 Отговор
    Като гледам как бодро тръгна "коалиционният" кабинет на Петков (с лъжи , кражби , назначения и харчове) , до вето-то изобщо няма да се стигне. Ако си запазят кожите , пак ще е добре.
  • 6 мачкатор

    141 36 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Киро мачка пачки , ти - какво мачкаш?

    Коментиран от #13, #31

  • 7 Голям кеф

    99 114 Отговор

    До коментар #3 от "тоя па":

    И без партия на изборите
    харвардци направиха за смях политиците.
    А комунистът Борисов се накака от страх!
    Избяга от Парламента!

    Коментиран от #12

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ментеее

    131 25 Отговор
    О Киро е толкова искрен , колкото е "искрено качествена" хранителната добавка която продава - демек 100% пълно менте. Ама нищо , след месец "премиерстване" сигурно вече може да си купи акции от Пфайзер (барем 10%).
  • 10 ха ха ха

    108 2 Отговор
    а в София дали ще го има куплета с Гоце Делчев в химна на братоците или и тук ще го прескочат?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 кефлия

    150 55 Отговор

    До коментар #7 от "Голям кеф":

    Така е , голям КЕФ ! Особено се "кефя" като ми дойдат сметките за ток ,парно и вода. Още по голям кеф изпитвам в БИЛА и ЛИДЛ , като видя ,че с остатъка от заплата си /не е толкова малка/ не мога да напълня една пазарска количка ., а като отида да си сипя нафта - просто умирам от КЕФ. Всичко това - благодарение на Кирчо и Радев. Как човек да не поиска - майките им да ...... от КЕФ.

    Коментиран от #64

  • 13 Жмуд

    40 9 Отговор

    До коментар #6 от "мачкатор":

    Той мачка а Ко за кифтета ,да рани простестарите
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Чочо

    17 0 Отговор

    До коментар #14 от "Го4о":

    Ама от към чатала
  • 16 Алексис Доксас

    42 30 Отговор
    Българска песня

    Сълзи рони Пирин, тъжно е заплакал
    листите му златни от дървета капят
    знам, за Гоце Делчев плачеш ти планино
    твоят син юначен за народ загина
    Плачи, плачи, ти Пирин планино
    Гоце Делчев за народ загина
    за народ загина, за Македония!
  • 17 Гостот Силистра

    134 3 Отговор
    България на почти всички езици по света се произнася като България или Bulgaria ,Болгария само Македонците казват Bugarija(Бугариja) това е пример за неуважение, какво им пречи да произнасят с Л (щом и на Ен и руски така се произнася) Нашите политици трябва да тръгнат от там ,първо да поискат възстановяване на умишлено изхвърленото Л при произнасяне на името България!

    Коментиран от #32

  • 18 Перо

    123 4 Отговор
    Преписана е статията от в. “Нова Македония”! Кога БГ правителството ще разбере каква е разликата между ислямските, религиозни фанатици /фундаменталисти/ и македонистите! И при двете общности имаме фанатична омраза,при първите към християнските ценности и ционистите, при вторите, същата омраза,но само към БГ! Механизмът за промиване на мозъците до болестно състояние е еднакъв. Македонизмът се крепи на лъжата и откраднатата история,защото измислената държава с неетническа нация не може да има такава и съществува от това. За това никога няма да търсят доказателства и дебати, защото това ще разобличи лъжата, македонизма, а съществуването на СМ ще е в смъртна опасност. Всички “професорски” титли,генералски звания,министерски и директорски постове,дипломатически рангове, всички ръководни длъжности на македонистите и техните отрочета са дадени на база лоялност към историческата лъжа! За това ще правят всичко възможно да вкарат македонизма и сръбския шовинизъм в ЕС. За тях това е единствената фанатична и възможна опция! Имат само двама лазаровци,от БГ произход,които са им националните “герои” и български престъпници, създадели на “македонската” държава “етнос” и “азбука”, Лазар Колишев/ски/ и Лазар Мойсов! Трябва да си ги честват само тях,даже и вместо Кирил и Методии!

    Коментиран от #21, #57, #59

  • 19 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    125 12 Отговор
    КИРчо бил искрен 🤔🤔🤔 КОГА ? Като е продавал препарати с фалшива реклама? Като каза, че не е канадец ? Като каза, че доходите на пенсионерите няма да се намалят ? КОГА ❓❓❓
  • 20 Нали

    118 0 Отговор
    Коментар на Далибор СТАНКОВИЧ за "Нова Македония"
    Сърбин говори за отношенията между Македония и България!
    Далече ще стигнем няма що!
  • 21 ще има и още

    97 0 Отговор

    До коментар #18 от "Перо":

    И едно намигване към Факти - добре е ще препечатват мнения, публикувани в "Нова Македония" но нека се има в предвид , че нито в "Нова македония", нито в други водещи македонски медии не се публикуват мнения с гледната точка на българските историци или публицисти или се препредават изопачено и с коментар.
    Поправка - публикуват се ! Не пропускат да публикуват "позициите" на българските неолиберални "полезни идиоти", които по принцип са в ущърб на българската гледна точка, респективно са в угода на македонските тирирамби - основното внушение е че: бугарите не са единни, докато ето ние сме като юмрук !

    Коментиран от #24

  • 22 Перо

    70 1 Отговор
    След като факти препечатва статии от в.”Нова Македония,” защо не съобщиха за лобирането,чрез македонистката общност и др.лобисти, че действат за резолюция на американския конгрес /през м.септември/ за тържествено отбелязване на “ценностите” на “македонския” език и култура в САЩ и “приноса” на македонистите в американското икономическо и културно развитие. Така че до като умните се наумуват,лудите се налудуват. РСМ всичко залагат на дългосрочна програма,/чрез техните и сръбски служби/, на чуждия натиск и международни мероприятия и организации,както и на двустранни манипулации, по отделно!

    Коментиран от #49

  • 23 И аз да кажа

    83 0 Отговор
    Лелеее, сега пък Европейският съюз не им е таман на тия! Подсмърчат отвън, но имат идеи да го реформират! Според мен, не са за там, ще има да правят золуми и простотии! И не виждам полза ни за САЩ, ни за ЕС от членството им. Нали са в НАТО? Защо се внушава, че Щатите много ги искат в ЕС?
  • 24 Перо

    30 0 Отговор

    До коментар #21 от "ще има и още":

    Прав си!
  • 25 Чук и Гек

    54 1 Отговор
    Пуснете си ,,Македонският дел от пеколот" - премиера 1971 г. и вижте как са възпитавани в ,,любов" към България! Там не са ги учили, че Андрей Ляпчев е родом от Ресен, полковник Атанас Сарайдаров от Златари, Ресенско, генерал Кръстю Златарев от Охрид!
  • 26 Пацо

    68 0 Отговор
    Причината е нереформираната Юго комунистическа номенклатура и отровените мозъци в Северна македония
  • 27 Реалист

    75 13 Отговор
    Хахаха, Киро Харварда искрен?! Та той е патологичен лъжец! Правителството му ще падне тази пролет при всички положения...
  • 28 Ще има и още

    53 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Делибор може, неговите предци ако съдя по името не са с български корени.
    Изобщо много се надат ЕС да отмени принципа на ветото и те да влязат като на парад. Нагло - не защото са изпълнили условията, а защото са в календара на Германия или Франция. Забравят обаче, че те също са плюнка ! И като такива плюнка те самите ще имат огромна нужда от право на вето в ЕС ........ но тогава..... то ще е отменено.
    И тогава драги ми Делиборе наистина ще "изгубите всичко" ! И не само вие , но ще е вече късно!
  • 29 Поп Кръстъо

    68 6 Отговор
    Да четеш коментар на сърбин, в титовисткия вестник на македонистите "Нова Македония", в "български сайт" .
    Каква е тарифата ?
  • 30 Кирче Петковски е

    47 6 Отговор
    посрещнат като цар в Маклайландия. Маклайците оповестиха родословието му. От там съвсем ясно се вижда, че е пряк потомък на Александър Македонски и любимия му Птолемей! А това му дава неоспоримо право на владетелски пълномощия над Египет!

    Коментиран от #35

  • 31 Тончо

    24 8 Отговор

    До коментар #6 от "мачкатор":

    На Киро кесийките кожави хи хи
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Гочо

    40 5 Отговор

    До коментар #8 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ндей ве! И преди ти казах, скоро такваз блъсканица ша стане там от кокорчовци и продължители на подмяната, че ум ша ти зайде!
  • 34 Няма държава "македония"

    52 1 Отговор
    Има РСМ ИЛИ БЮРМ... За по кратко югозападна България!
  • 35 Ми да!

    20 4 Отговор

    До коментар #30 от "Кирче Петковски е":

    Не случайно е роден във Филипополис. Ето още едно доказателство.
  • 36 морков

    32 2 Отговор
    още ли спорят за имотите на Гоце Делчев
  • 37 ГЕРБ

    42 7 Отговор
    ОСТАВКА ИЗМАМНИЦИ
  • 38 Фермер

    30 30 Отговор
    Само Възраждане
    Да живее България
  • 39 Ясно

    49 1 Отговор
    Тия все още изхождат от презумпцията, че заблудите и лъжите им са истини !
  • 40 Макробиолог

    31 5 Отговор
    Ако идеята на Киро е да направи коридор 8 --жп,автомагистрала и самолетна връзка преди Маке да я пуснем в ЕС,аз съм за....Случи ли се това,ЕС и САЩ ще загубят практически интерес,кога точно макдонците ке влезнуват у юропата.Дрън.
  • 41 Пак съм аз

    19 2 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Като гледам така сте се омачкали, че няма "адене" !
  • 42 Нагъл бее

    35 3 Отговор
    Каква стойност може да има мнението на един албанец със сръбско име в най-антиквичарския вестник в Македония? И като какъв си изказва мнението - албанец,сърбин или македонец? На все повече хора в България става ясно, че НЕ македонци/българи са се инфилтрирали на всички нива в македонската държава и ръсят мозък от нейно име. Самооо... дето на чистите генетично незамърсини македонци/българи рядко се чува мнението. Буквите ще ми брои тоя шиптър? Що за наглост? Виж тоя шиптър би могъл да ни осведоми повече за албанските фашисти-балисти и сегашната и база в Тетово.

    Коментиран от #48

  • 43 Борис

    14 30 Отговор
    Колко отрова има в гепи обществото, че законното правителство ке падне,само че след 4 години!
    В цялата нова история на България няма правителство свалено с бунтове, а преврат няма как да стане с главнокомандващ генерал Радев, истински български генерал,а не измислен такъв назначен от Георги Първанов Бочко.

    Коментиран от #70

  • 44 станимир лазаров

    25 0 Отговор
    поредните сърбомански глупости
  • 45 Трънки за автора

    44 1 Отговор
    И от къде накъде в македонския химн ще присъстват Гоце Делчев или Яне Сандански.И двамата са българи и това се знае от всички.Иван Сандански,който е бащата на Яне е българин пък сина му македонец.Айде бе.
  • 46 ComfortablyNumb

    35 0 Отговор
    Айдей мънкдонците тръгнаха да реформират Европейския съюз !? Пoсерковци!
  • 47 Кофти

    39 0 Отговор
    Гледах един материал днес в който албанец каза,че Самуил.е баща на Александър Македонски.Толкова за албанците.Каза човека и ,че Александър Македонски е наполовина албанец.Всеки си приказва каквото иска.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Косово

    29 0 Отговор

    До коментар #22 от "Перо":

    Големият въпрос към македонците е ,влизате в Евро Съюза, и сред това Косово подава молба за членство изпълнила е всички критерии,македонците ще пораснат вето на Косово по заповед на Сърбия и Русия,знаете ли какво ще се случи, албанците ще ви побъркат, ше забравите и иденитето и езика,друга песен ще запеете, нито сърби нито руснаци ще ви помогнат, да те стане да се проклинате за това ,че се отказвате от родът си,от пра дядовците си
  • 50 Гост

    15 1 Отговор
    Факти що са блокирани коментарите за предишната статия за "Съветската окупация на България", какво не ви дава право на коментари че е забранена?
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 stan40

    15 3 Отговор
    След управлението на Костов всички правителства са режисирани от розовата мафия. Затова в момента положениито в България е безнадеждно.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Българин от Западните покрайнини...

    27 0 Отговор
    Колко ли трябва да си нагъл,неграмотен.и сляп и глух за истината,за да станеш "македонски"политик.Да загърбиш миналото на дядо си на майка и баща ,да се държиш със събратята си българи като големи врагове ,като ги лишаваш от нормален живот и препитание.Та това е непростимо престъпление....Европа проучете ги и не правете грешки...
  • 57 Така е !

    22 0 Отговор

    До коментар #18 от "Перо":

    Определящите се като "македонци" знаят много добре, че са българи, но тъй като са били
    превърнати в сръбски еничари мразят своя род, защото са го предали...
    Удивителното е, че в сравнение със сърбоманските келеши сред българите-мохамедани еничарите
    са значително по-малко !?
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 1234

    12 0 Отговор
    Тоз го интересува това което му кажат, да ни ваксинира, нато, а за народа да го ддууха, ама като го търпим ще ни мачкат, как само сладко лъже,
  • 61 Мемфис

    3 15 Отговор
    Стига сте ровили и само се чудите как да създавате омраза и напрежение! Или помогнете на хората, или се скрийте в дупките си- гадни червени изззроди! Кой народ е по- близък до нашият, че се държите толкова враждебно? Иначе, по цял ден лижете задниците на ушанките по форумите!!!!
  • 62 въпрос

    13 2 Отговор
    абе сега кирчо искрен ли се казва ???че много лъже и немога да му смогна на измамите
  • 63 Егати

    7 18 Отговор
    Като гледам как невежи хулят правителството ми е ясно - не ставаме за нищо! Професоре- прав сте - 80 процента не ставаме за нищо - жалко, но факт!
  • 64 Кози

    8 10 Отговор

    До коментар #12 от "кефлия":

    Може ли да ми обясниш как инфлацията е причинена от Радев И Кирчо, защото аз не виждам причинно-следствената връзка
  • 65 незнайко

    10 0 Отговор
    (( Иначе малко по малко македонците ще загубят всичко! )) АЗ СЪМ СЪГЛАСЕН ДА ЗАГУБЯТ ПОЧТИ ВСИЧКО !!! ТЕ СИ ЗАСЛУЖАВАТ ТАЗИ УЧАСТ !!!
  • 66 КИРО ПРЕДАТЕЛ И ИЗМЕННИК НА РОДИНАТА НИ

    7 4 Отговор
    ВЕДНАГА В ЗАТВОРА С БОКО И НАРОДЕН СЪД ЗА ВСИЧКИ КРАДЦИ И ПЕДАТЕЛИ !
  • 67 Абе споко

    7 3 Отговор
    Макетата и албанците да не се кахърят че няма да влязат в тъпия ЕС, те може и да не знаят ама ние направо им правим услуга като ги спираме за там.......а и самия ЕС няма да изкара още дълго, не и в този си вид! Най-вероятно до няколко години тоя съюз вече ще се е разпаднал, а да напираш да влизаш в него точно сега и да се откажеш от толкова много свои неща само и само да се харесаш на еврогейските алчни бюрократи и господарите им от краварника е все едно да си купиш фабрика на 8-ми септември 1944г.........демек пари, надежди и усилия хвърлени на вятъра или подарени на някой друг!
  • 68 Иван Янев

    9 0 Отговор
    Братята македонци, колкото по бързо променят мисленето и отношението си към Йосиф Тито и днешната сръбска политика, толкова по-бързо ще станат членове на ЕС.
  • 69 Бай Бой

    7 3 Отговор
    Връщайте Бойко Борисов на власт.Кирката съсипа държавата.
  • 70 ай ся безмислици

    6 2 Отговор

    До коментар #43 от "Борис":

    пич радев ако бе истинсик генерал, истинсик военен и българин щеше да спазва Конституцията , а не дасе крие и всячески по ТВ и други медии да го крият.
    Ако беше истински бълтарин и военен нямаше тук да говори едно, а като отиде на вън на срещи на НАТО да говори друго.
    Господ бави но не забравя, а винаги има първи път!!
  • 71 Целия напън за ЕС

    5 3 Отговор
    е една измама такава какват она нас преди 2007г. ни сътвориха тук!
    Те там нашите хора незнаят че Европейската уния иска да се подчиняваш и да даваш, а взимат само началниците сиреч малка група политици и олигарси каквито и там в БЮРМ има!
    Напъна е за еврофондовете да ги краднат политичарите !!
  • 72 Jacques Yves Moineau

    4 3 Отговор
    Не ви трябва ЕС, вервайте ми.
  • 73 Те,те,те,те

    4 1 Отговор
    Този сърбин си мисли,че ЕС е като СССР и СФРЮ.При най малкия опит за ,,Европска държава",ще се разпадне.
  • 74 Митко

    1 0 Отговор
    Нямам думи. Майн. Колко българи загинаха за региона македония.тъпотия. Разделиха най после един народ. Често се случва между двама братя да се избият.