24 Април, 2013 14:39 2 275 1

Ренета Инджова: България ще плаща солени глоби

  • ренета инджова-
  • служебен премиер-
  • служебния кабинет-
  • стратегии
Ренета Инджова: България ще плаща солени глоби - 1
Ренета Инджова. Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Притеснително е това, че един служебен кабинет, който се смята за най-ефективният модел по време на политическа криза, всъщност е зациклил на темата подслушвания. Това заяви пред bTV председателят на НСИ и бивш служебен премиер Ренета Инджова, обвинявайки до голяма степен властите в лицето на кабинета на Марин Райков и президента за „пренебрегването” на задълженията им към НСИ.

Според Инджова, докато Росен Плевнелиев обещава прилагане на датски стратегии за енергийна ефективност, всъщност жизнено важни български стратегии не се приемат и прилагат навреме. Става въпрос за Стратегията за НСИ за периода 2013-2017 г., която МС трябвало да приеме с голямо закъснение, но не го направил.

Вследствие на това страната ни щяла да плаща огромни санкции от страна на ЕС заради неспазване на директивите по отношение на статистическите данни.

Освен това от години НСИ не получавал и лев за развитие на проектите си, а се ползвал само „на ишлеме” – на гърба на всичките 1100 служители, оплака се Инджова и добави, че ако сега я отстранят от пост заради думите й, "няма да е първия път, в който заради добро управление получавам санкция".

Скандални подробности от „кухнята”

Инджова разказа още, че в институцията, която ръководи, има порочни практики по отношение на обществените поръчки. Тя даде конкретен пример: наложило се да отсъства от НСИ за месец и половина поради счупен крак. Когато се върнала, заварила сключена от заместника й сделка за фирма-посредник, закупуваща всички самолетни билети за служителите на института. Въпросната фирма купувала билетите на възможно най-високите пазарни цени.

„Направена е била обществена поръчка набързо, без да се осъществи проучване, без да се видят възможно най-евтините варианти. После се даде обяснение, че вече критерият не бил по цена, а по качество. Причината е в контролиращите органи, те не са на място”, посочи Инджова.

Тя разкри, че вече седми месец въпросният служител на НСИ не може да бъде уволнен – първо, защото той е на назначение на МС, и второ – защото "предвидливо" излязъл в болничен и представял фалшиви документи от ТЕЛК.

„Вицепремиерът и финансов министър ми казва също така, че не е демократично да го отстраним. А аз не искам да плащам повече заплата на този служител", категорична бе Инджова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой в Bg.

    0 0 Отговор
    Една достойна жена, която милее за България, но кой ли я чува.